Dags för lite härligt fredagsmys. Och vad är mysigare än när något går akut sönder i villan på en fredag. Denna gång en vattenläcka, som upptäcktes via Home Assistant och att pumpen ständigt går på även nattetid. Eller? Så när jag egentligen har bokdeadline blev på med grovkläder, pannlampa, extra ficklampa och till att åla sig in i den kallmurade krypgrunden från 1840. Fastnade jag och bloggar från mellan två stenar? Spänningen stiger.
Noterade när jag kollade in solkraften som var uppe på 3 000 W idag och fortfarande ligger på 2000 W och matar ut 1000 W på nätet att jag hade ovanligt hög momentan elförbrukning. Upptäckte då att vattenpumpen har kört flera gånger i timmen sedan igår kväll.
Så det blev till att börja debugga. Inga toaletter som står och rinner. Inget rör vid filter och hydrofor som sprungit läck, men så var ju klockan runt tolvsnåret på dagen denna fredag. Normalt går ju rör sönder först framåt 19-tiden på fredag kväll så det är kört att få fatt på en rörmokare.
Hittade ingenting, inga blöta tak, inget som droppar och ingenting i den nya delen av huset från 2001.
Så det blev till att dra på sig grovkläder, pannlampa, mössa, handskar och extra ficklampa och ge sig ner i den gamla delen av huset som är från 1840 och har en kallmurad (=inget murbruk) krypgrund.
Trångaste passagen är att komma in, men sedan går det iaf att krypa på alla fyra även som 184 cm lång.
Utom om man ska in till det lite nyare utrymmet från 1960-talet när det drogs in el och med det också eget vatten på gården och byggdes ett badrum. Det krävs små rörmokare för att ta sig in där.
Jag provade inte att ta mig in under badrummet – då hade jag suttit fast fortfarnde – men hade armar långa nog för att kunna filma allt där inne med mobiltelefonen och det var torrt även där.
Annars är det ju väldigt tydligt var grunden från 1800-talet inte är tät när man sitter på insidan. Jag har nog inte varit här nere sedan 2015 när jag (okej, Johansson & Gunverth) totalrenoverade badrummet, så det blev en del foton. Ser torrt och fint ut i alla fall.
Det visade sig vara torrt och fint lagom tills jag fick kontakt med rörmokaren från Johansson & Gunverth, som jag varit kund till inte bara i snart sjutton år här på gården, utan innan dess även nio år i förra villan.
Sannolikt är det backventilen i pumpen längst ner i brunnen 60 m ner i berget som gett sig konstaterar rörmokaren över telefon, så vatten rinner baklänges ut. Således debuggas detta just nu genom att stänga av vattnet till huset och konstatera att trycket faller i hydroforen ändå. Visst tryckfall kan det bli på grund av vattenfiltret som är ett luftande Göingefilter som rostar ur järnet ur vattnet, men sett till att pumpen startar ungefär var 35:e minut så bör den dra igång strax.
Ingen kris och panik därmed, utan man får installera en backventil uppe i huset istället för att plocka upp pumpen från 60 m.
Med det önskar jag ett riktigt trevligt fredagsmys!
50 kommentarer
Fredagsmys med mysigt slut. Mysigt!
Alle man till pumparna?
Vad gör redaktionen, undrar man. 🙂
Tämligen ljus prognos, verkar det. Tur det.
Redaktionen undersökte pumpen på 60 meters djup, medelst gammaldags hisskorg, modell mindre.
Det är kul med hus.
Det är kul med hus.
Det är kul med hus.
Jag brukar avskräcka en del av mina vänner med att berätta liknande situationer. Man blir iaf väldigt lösningsorienterad. En bakgrund som problemlösare inom stora IT-system gör att moralen inte dyker på en gång…
Bara när man inser att hantverkare måste komma ut och det blir dyrt 😀
Men. Behandlar man sina hantverkare väl och bygger en relation med dem så är insikten att jag gärna betalar för ett bra utfört jobb. Här har jag både röris och elektriker som kommer 7 kommande vardag (om man inte vill ha jour).
Iaf. Bra att det löste sig med lite krypande 🙂
Köpte en jättebra bok på 90-talet, typ “Huset du äger”. Har hjälpt enormt, tillsammans med byggnadsingenjörexamen.
Boken har också fina bilder på insekter du INTE vill hitta i huset.
Finns fortfarande att få tag i på bokbörsen.
Problemlösandet är glädjen med att arbeta med stora datasystem. Ju mer betydande datasystem desto mer njutning. Jo jag har levt i den miljön under decennier. Det intressanta är att man kan överföra sättet att arbeta på de flesta problemområden.
Det kommer inte att fungera med en backventil vid huset, du får 10 m vattenpelare och 50 m vacuum i slangen ner i hålet.
Så länge pumpen sitter nere i brunnen och trycker upp vattnet borde det väl funka ändå? OK att det kan behöva finnas någon form av utventilering av eventuell luft som kan komma genom slangen om den töms iom att pumpens backventil pajat men vacuum blir det ju bara om man har en sugande pump som sitter uppe vid marken, och en sån fungerar ju mycket riktigt inte med djupare brunnar.
Det är en djuppump, backventilen hindrat hydroforen från att tömma sig bakåt ner i borrhålet. Det är inte en självsugande pump som i en grävd/spetsrörs brunn med vattnet några meter ner bara.
Det som hönder om du sätter backventilen på något smidigt ställe uppe vid hydroforen är att vattenpelaren i slangen sjunker undan ner till grundvattennivån eller max 10 m ner.
När pumpen startar så fyller den först tomrummet i slangen, några liter innan den fyller hydroforen.
Men det kan vsra läge att hissa upp pumpen och se över den.
Lite fel, du får grunvattennivån +10m oxh resten vacuum, var lite för snabb där.
Vakuum är väl aldrig större än ca. -1 bar (-10 m) på jordens yta.
Precis, så max 10m vattenpelare för det är vad atmosfärstrycket kan ballansera.
Räkna aldrig att en sugledning tar mer än 7 mvp. Det gör den teoretisk men det är “bad practice”. Orkar inte elaborera.
Kan lägga till, ofta måste man ha bra mycket lägre än 7 mvp också. 7 mvp är alltså det högsta man bör nyttja oavsett.
Grundvattnet ligger ca 50-100 cm ner och hydroforen står 2 m ner. Det här är Sjuhärad. Här hade vi inte ens sänkt grundvatten sommaren 2018 även om ytan var torr.
Vad är det för vita bollar?
Meta Menardi, Källarspindel.
Mycket bra att ha i grunden!
Jag googlade och blev alldeles kallsvettig när jag såg bilden. Dom ser ut som monster.
Stora som en handflata.
Shelob
Stora som en handflata, brukar gå ner i vinkällaren sommartid.
Hussvamp 🙂
För övrigt. Många pratar om riskkonstruktioner med mera vad gäller alla olika grunder (och vind).
Men är det torrt och fint så skulle jag rekommendera att inte tukkla. Det finns alltid saker man kan förbättra men om en byggnad stått i mer än 20 år utan problem är det generellt större risk att börja förändra grundläggande konstruktion.
180 år … Eller iaf 30 år med tilläggsisolering etc.
Vad gör man om det finns _lite_ problem?
Kanske en bit syll som behöver bytas. Man kunde ju passa på att sätta lite frigolit när man ändå tar upp hål? Med putinpriser på elen och utan eget bränne.
Six degrees of Kevin Bacon–så fort jag petar på nåt i huset hamnar jag som ett förbenat lik i Ukrainakriget och snart därefter på bloggen. Jag jobbar på att sedan återvända till att faktiskt lösa problemet.
Förresten, hur är prisbilden för skivmaterial numer? Har man hittat någon ersättare för lim till OSB osv?
Ser inget på dina bilder som indikerar äkta hussvamp. Det ska du vara glad för! När jag upptäckte det i vårt hus från 1917 vart det inte roligt. Riva en hel del nyrenoverat och mängder av Borakol senare kunde man konstatera att huset i alla fall inte behövde eldas upp! Första tecknet: När katten kom in efter att ha jagat runt ute luktade han champinjoner…
Grannens vind, som saknade vindslucka, besprutades med Boracol efter jordabalksbesiktningen vid försäljningen.
Vad finns det för anledningar att bespruta träkonstruktioner med Boracol? “Borater är de enda ämnen som kan användas för bekämpning när trä har angripits av rötsvampar. Behandling med Boracol® ger även ett effektivt skydd i förebyggande syfte, skyddar mot angrepp när en förhöjning av fukt uppstår.”
Nix, ingen ventil högst upp i husgaveln, fast grannen som byggde huset var byggnadssnickare.
Cornu kan väl ekipera sina katter med “taktiska elektroniska kamera-hjälmar” (i miniatyr), så att han kan kommendera sina fufflisarna in i alla möjliga trånga utrymmen, för att undersöka att allt är OK i det gamla huset (bara katterna själva inte fastnar överallt).
“Cornus fluffiga fufflisar” alltså…
Skönt ändå… 😅
Fin gammal grund. Hade liknande o hittade en balk med hussvamp 😱 – som tur var uttorkad o balken kunde bytas.
(Vi hade också plast på mark och isolerade med frigolitskivor mot muren och la en rad innanför på mark längs muren, efter rekommendation. En frånluftsfläkt i sockeln gav vent och ett litet undertryck och detta ökade komforten ganska mycket med minskat golvdrag)
Huset var använt som sommarhus i 60 år innan vi renoverade och gjorde det till en modern bostad. Ändrat klimat inne plus att det rann vatten från en gammal spricka efter sprängning satte fart på svampen. Med tanke på hur fort den växer hade det ett par veckor senare varit nödvändigt att riva nytt golvbjälklag och nytt ekgolv.
Sanering plus bygga en altan med avrinning under för att förhindra vatten att rinna in i grunden löste problemet. Smt mängder av bor…
Det är inte fel att impregnera virke med borakol INNAN man bygger…
Borax lär vara riktigt användbart till lite av varje.
Hoppas att det även funkar som fusionsbränsle – snart … 🙂
Om du har lust så kan du släpa in singelgrus och lägga ovanför plasten så ligger plasten kvar på plats bättre och du ökar ytan där eventuell kondens kan kondensera på och avdunsta på, uppe på all små singel..
går att skyffla in i öppningen och pressa in så långt du når med något som ej river hål i plasten.
Grejerna hemma hos mig går alltid sönder inför långhelger !!
Påminner mig om när vi fick stopp i avloppet på julaftonskvällen. Det blir dyrt det här sa dom, det skiter jag fullständigt i svarade jag med gäster hemma och allt. 🙂
Men det slutade på en räkning på strax över 3000 för en renspolning av allt under huset. Klart värt pengarna.
Om du har för lite luft i hydroforen kommer pumpen att gå oftare, dock kopplat mot din förbrukning.
Om du låter sugledningen tömmas inför varje fyllning av hydroforen (=backventilen för långt uppströms) så kommer pumpen slitas rejält. Man vill helst att sugledningen aldrig ska tömmas för att optimera livslängden på pumpen vilket brukar vara den dyraste prylen i systemet.
Det är en djuppump nere i borrhålet.
Ok då har vi istället problemet att 60 m vatten kommer rasa genom pumphjulen om backventilen släpper. Klarar pumpen av det?
Brasklapp jag har ingen aning vad för typ av pumpar man stoppar ner i en vattenbrunn. Så det kanske är standard att den klarar det.
Angående fredagsmys, så har jag fått rådet av dom som installerade min nya elpanna + värmepump att aldrig lufta elementen på en fredag.
Dom vill väl kunna fira helg också, antar jag.
Det är antagligen ett fantastiskt bra tips!
Inte ofta det händer…..men ibland känns det bra att bo i en vanlig hyreslägenhet 6 tr upp. Speciellt när jag såg de där spindelpåsarna, som väl är spindelbarnkammare? :-O
Inte ofta det händer…..men ibland känns det bra att bo i en vanlig hyreslägenhet 6 tr upp. Speciellt när jag såg de där spindelpåsarna, som väl är spindelbarnkammare? :-O
Inte ofta det händer…..men ibland känns det bra att bo i en vanlig hyreslägenhet 6 tr upp. Speciellt när jag såg de där spindelpåsarna, som väl är spindelbarnkammare? :-O
Jag fick med en sån där med tvättkorgen en gång (8 våningar upp från tvättstugan).
Erkänner att det hamnade några droppar på golvet när “dammråttan” bakom toalettstolen helt plötsligt rörde på sig…
Med tanke på hur grunden ser ut borde det finnas viss täckning för mobilen även där och det kan ju vara bra om man skulle fastna. 🙂
Så där gjorde i augusti, kröp under grunden 2v senare låg jag nere för räkning med kassa blodvärden och feber. Troligtvis ngn form av virus från gnagare, inte sorkfeber. Lång konvalesens och många undersökningar senare har jag fortfarande sviter. Tips är att ta på sig mask när det ska krypas
…och när man byter spån på golvet i hönshuset. Jobbig hosta annars. BTDT.
Nyfiken på varför borrhålet är 60m om du har grundvatten vid ca 2m?
Samt det blir väl byte av pumpen framöver, blir det då 1- eller 3-fas? En del väljer 1-fas för elverken är billigare.
För bytet är det lämligt med en bockställning som håller en fälg, som vajer, elkabel och slang kan rullas i. Med tanke på grundvattennivån, så blir det väl inte så tungt att dra upp, då den nästan är i vatten största delen av tiden.
Lycka till.
Borrhålet har ju inte så stor diameter, så en anledning att ha djupt är att man vill ha tillräckligt mycket vattenreserv i hålet när det någon gång behövs. Sen borrar man ju tills man får tillräckligt flöde ur borrhålet.