Enligt SvD/Sifos nya opinionsundersökning skulle S-blocket få egen riksdagsmajoritet om det vore val idag, och det även om man sparkar ut C från socialistblocket. Socialdemokraterna får även sina starkaste opinionssiffror på tio år, medan SD-blocket får ta smällen och ansvaret för situationen i landet. Enligt en mycket ovetenskaplig egen webenkät har en majoritet av hushållen fått det sämre hushållsekonomiskt och endast ett hushåll på tretton upplever att de fått det bättre, vilket landar i Tidölagets knä i opinionen oavsett vems fel det är.
Skulle SvD/Sifos opinionssiffror resulterat i mandatfördelning i riksdagen skulle SD-blocket få 152 mandat och S-blocket 197 mandat. Det ger möjligt regeringsunderlag på antingen 197 mandat inklusive Centerpartiets 22 mandat i det utfallet, eller rent av 175 mandat i en klassisk socialistregering S-MP med stöd av V.
Procentuellt i opinionen ser det ut som följer, vänster till höger
MP 4.4% 16 mandat
V 7.3% 27 mandat
S 36.1% 132 mandat
C 5.9% 22 mandat
SD 18.8% 69 mandat
L 3.5% 0 mandat
M 18.2% 67 mandat
KD 4.3% 16 mandat
Övriga partier får 1.5% att dela på.
Tydligen är S 36.1% de starkaste opinionssiffrorna partiet fått på tio år. Skulle det bli regeringskris på grund av att L inte kommer överens med SD, som nu brutit på Tidöavtalet genom att kalla en minister för “lilla flickan” vilket är ett brott mot avtalet och vi i slutändan får extraval så blir det alltså en förkrossande seger för S-blocket över SD-blocket. Dock förändras förstås opinionsarbetet vid en valrörelse.
Som det är nu får med all rätt Tidölagets SD-block ta ansvar för Sverige och då går det som det går. Ansvar betyder inte att det är deras fel, men ska man sitta i regering har man ansvaret för den nuvarande situationen och kommer också korrekt drabbas opinionsmässigt. Regeringsarbete är inte oppositionsarbete där man ständigt kan skylla på någon annan, utan då tar man ansvar för landet. Klarar man inte av ansvar så avgår man.
Och hushållen blöder ur alla kroppsöppningar just nu.
Jag kör(de) en extremt ovetenskaplig fråga på Twitter till mina följare om “hur skulle du kategorisera din hushållsekonomi idag”. Just nu anger endast 7.4% att den är bättre än vanligt, 37.2% som vanligt, medan 55.4% anger att den är sämre än vanligt. 12.5% uppger dessutom att den är mycket sämre än vanligt.
Det är klart att när en stor majoritet upplever att de fått det sämre än vanligt och regeringen bara snackar respektive konstaterar att deras populistiska vallöften visst inte hade någon koppling till verkligheten, så går det som det går i opinionen.
Då minns man rätt eller fel att man hade det bättre under S-blocket, rent av trots pandemin. Då hjälper inte fakta som att korrekt påpeka att läget är Miljöpartiets fel, för folk bryr sig inte om fakta utan känslor. Och känslan när barnfamiljen bäddar ner sina barn under tre täcken och det är 12˙ C på morgonen i medelklass villadrömmen sitter i länge. Då underar man var elprisstödet som skulle kommit innan jul i form av ett pristak tagit vägen
Och då har inte ens arbetslösheten tagit fart än. Vänta till januari så ska vi få se på opinionssiffror när även räntehöjningarna slår igenom fullt ut på räkningen från banken …
Sedan vill nog inte S-blocket ta över, inte egentligen. Ju längre SD-blocket får ha ansvaret under energikrisen, desto mer gynnas S-blocket.
I övrigt hade det ju varit intressant med ett valresultat där Centerpartiet blir ett parti som varken S-blocket eller SD-blocket vill ha att göra med då de skulle vara meningslösa om opinionsläget speglades i mandaten.
Så förbered er för full socialistisk kompromisslös ensam majoritet efter andra söndagen i september 2026 om SD-blocket fortsätter så här.
276 kommentarer
Jag tycker på ett sätt att det som bloggaren antyder är intressant hur fort folk kan glömma vem som gjort vad och helt enkelt vända sig mot sittande regering om ens liv upplevs ha blivit sämre på ett eller annat sätt.
På ett annat sätt orkar jag inte bry mig speciellt då det som bekant inte är val idag utan först om tre år och nio månader…
Det är faktiskt den mest intressanta frågan. Rent sakpolitiskt så är det ju fortfarande Anderssonskans politik som lagt grunden för allt som nu sker… både gott och ont.. angående elpriserna så kan knappast regeringen stå till svars.. lyssnade man på oppositionen i debatten härom veckan så var det väl inte särskilt statsmannamässigt och ser man elbidragen så borde väl folk inse att det finns inga gratis räkmackor. Det handlar ju mest om att betala räkningen nu i slutet på januari eller om skattebetalarna skall ta notan dvs vi och då med politikens påslag för administration och diverse andra ingrepp i folkets plånbok så lär väl det vara en dyra och sämre för svensken. El räkningen har vi nu medan skatten får vi dras med hela arbetslivet inkl mindre pension. Men merparten av svenskarna tycker förmodligen att det är skönt att kissa på sig en kall vinterdag, när det blir varmt i början..
Moderaterna och Liberalerna hatar verkligen att vinna.
Socialdemokraterna slår stenhårt, även på saker de själva hade kunnat genomföra. M borde ge tillbaka med samma mynt, men vägrar för de vill vara så intellektuellt hederliga.
Moderaterna försöker spela fotboll mot några som kommer 15 personer till en 11-mannaplan. De tar upp bollen med händerna och springer in i mål. Domarna (journalisterna) bryr sig inte. Och så fortsätter Moderaterna att spela efter regelboken.
Haha, vad yrar du om? Tuffe Uffe ljuger som en galopperande 🐎 Du får börja läsa eller titta på nyheterna istället för att ta djupa andetag i din filterbubbla
Vore bara skönt att slippa allt tjafs, ta rygg på vårt grannland Danmark och kopiera deras upplägg med en allians mellan S/M och sen kan L vara lite “kuddflicka”. När det är klart kan vi ta rygg på Finland och kopiera deras statsförvaltning!!
Det är exakt det här jag menar. Uffe skäms, uffe försöker ducka. En socialdemokrat hade bara sagt “NU ÄR DET NYA TIDER OCH VI VÄNDER BLAD” och går vidare. Totalt skrupelfri.
Om nu valresultatet gett en rödgrön regering hade oppositionen förmodligen varit tvärtom, finns inte en chans att S då haft 36 % just nu då S inte skulle fört så mycket annorlunda politik, samt att Vs och MPs galenskaper då varit med i leken
“intellektuellt hederliga”, ja den var rolig. Förutom alla löften de redan brutit vill jag bara påminna om Hédi Fried där M försöker krångla sig ur med hjälp av teknikaliteter. I realiteten vet all vad det var och hur “löftet” var tänkt att uppfattas.
Fluffe skulle bli en bra försvarsadvokat åt de kriminella gängen.
Han kan förvrida de mest solklara förhållanden till sin fördel.
Bluffe är nog ett mer passande smeknamn 😉
Hur var det nu med whataboutismen sa du?
Det är väl inte whataboutism. Det är ett exempel på Ulf Kristerssons “intellektuellt hederliga”.
Tänkte du på elpristaket som skulle vara på plats den 1 november? Uffe var övertydlig med att detta var ett löfte…
Pengarna skulle vara utbetalda i god tid innan jul så de kommer väl i veckan.
Vadå? Gör de inte det?
Kan Uffe åtminstone ta diskussionen med min familj?
De har lite räknat med det.
Jag trodde inte det fanns personer som lade, bland det värdefullaste man har, sin röst på ett löfte som ges i en valrörelse. Speciellt när formen för hur det praktiskt ska gå till inte är klarlagd.
Mot bakrund av detta kan jag förstå det gunina missnöjet man måste känna det visar sig att rösten blev bortkastad.
Någonstans inbillar sig folk (på båda sidor om höger/vänster-skalan) att den motsatta sidan spelar endast för makten och gör vad som helst för den medan den egna sidan har vackra och välmenande ideal och spelar spelet enligt spelets regler (de regler man själv tycker gäller). Fascinerande med enögdhet.
En perfekt liknelse av verkligheten.
De enda som är besvikna på ”löftesbrotten” är vänsterfolk. Vi andra är bara lättade av att slippa 46 skattehöjningar och 4 reaktornedläggningar, fulavtal med Preem om reduktionsplikt etc. de närmsta åren.
Ditt resonemang faller på sin egen orimlighet. Om alla som röstade för de blåbruna är jättenöjda så borde det inte vara någon förändring i opinionsläget. Det förstår du, eller hur?
Touché!
Ja vi ska ju trots allt inte glömma att Sverige är fullt at Gammelsossar i generationen boomers som endast bryr sig om bränslepriset och facket. Inte konstigt att SD tappar kortsiktigt under dessa tider.
MRLOWRISK syftar väl på besviket “vänsterfolk”?
Magdalena Andersson har dragit sitt parti åt höger. Hon är en sakkunnig tjänstemannatyp. Hon kan sina saker. Hon är en riktig gråsosse som tror på arbetsamhet och skötsamhet. Identitetspolitik (feminism, HBTQ och indelning av folk i grupper där vissa är offer och andra förövare) vet hon väl knappt vad det är. Mycket riktigt har det skurit sig mellan S och småpartierna till vänster. Jag tror svenska S kommer att följa Danmark i hälarna och få ett S som samarbetar högerut.
S och M skulle antagligen ha lättare att komma överens än S-C,Boch Mp eller som nu med Tidölaget, men det kommer inte ske så länge S och M fajtas om statsminister posten, blir Sd ett parti för statsminister ambition kan det ev ändras
Jag tror som du att det ligger närmare till hands för Andersson att samarbeta med C än med V. Jag uppfattar det som Lööf och Andersson kommer bra överens, rent personligt. Nu skall ju C byta partiledare så hur det blir framöver återstår väl att se.
Framför allt tror jag hon och några till i S-kretsen (JAAA, det finns päron där också!!) är ganska skickliga på att köra ”bilen”. Det gällde också, tycker jag alliansregeringen, (JAAAA, sämsta någonsin, lade ned försvaretjadajadablabla). Det verkar lite svårare för Tidölsget (och även i viss mån Löfven) Men de kanske kommer i form… vem vet.
Jo S har väl traditionellt varit ett mycket kompetent parti som sysslat med mätbara sakfrågor typ bostadens storlek, antal filer på vägen och befolkningens kaloriintag, och obetydligt med diverse marxistiska förklaringsmodeller. Kom ihåg vilka som satsade halva BNP på flygplansprojekt och ville ha en svensk atombomb.
Men sedan gick det utför och man fick söka samarbete med obskyra småpartier där medlemmarna aldrig fått jobba för brödfödan.
Kanske skulle Små bra av en reningsrörelse som utropar Nya Sossarna, eller SannSossarna med ett fokus på vanligt folk, dvs de sossar som nu SD gratis tagit över.
Ja Magdalena är väl betydligt ohederliga än de flesta politiker bara att hon kommer undan med det. Exempelvis så sa hon vid sin installation att ingen ny kärnkraft för ingen vill väl ha dyrare energi. Nu är väl knappast priset som är det avgörande utan att vi har energi även om det inte blåser. Vi skulle absolut inte gå med i Nato, tjosan så vände hon på klacken. I fråga efter fråga så har hon i princip sagt en sak och agerat på motsatt vi. Hon till och med regerade på oppositionens budget. Är inte det att ljuga för sina väljare så vet inte jag vad lögn är. Men ärlighet finns inte inom S. Varje gång man upptäcker dem med lögn är deras svar att partiet är ett maktparti och makten är viktigare än innehållet i deras politik. Jag hållit S och SD på samma planhalva. Lika goda kålsupare bara att det senare är ärligare men är lika osunda.
Visar ju bara att folk är riktigt dumma i huvudet. Regeringen har ju knappt startat, och tagit över alla problem från S/C/Mp.
Inget att bry sig om, om dom inte börjar bråka kan dom styra i 4 år till och göra en massa bra grejjor.
Knappt startat? De första hundra dagarna är viktiga för att få någon trovärdighet, missade tidölaget startskottet? Dessutom är det ok att tjuvstarta i politik. De använder inte ens agenda för att visa normal handlingskraft, tyder på inkompetens och munväder. Det var bra mycket proffsigare med alliansen. Ebba som energiminister? Ärligt talat… WTF:-)
Ja jag tycker Kristersson skulle greppat rodret direkt och varit lite kommunikatör och – ja- ledare. Men han är en teknokrat och ingen folktalare. Tyvärr. När får vi en folktalare i landet? Har någon sett någon bra talare som kan sammanfatta landets problem och lova att lösa dem. Och skapa hopp och visa lite vilja och djävlar anamma?
Ja, men han är brunsmetad upp över öronen. Vill ändå påstå att Jimmie Åkesson är vår bäste partiledare när det kommer till att nyktert analysera Sveriges problem och att faktiskt också ha lösningar för dem.
Vad bra då att personen som glatt började engagera sig i SD när det var ett nynazistiskt härke med den nazistiske partiledaren Anders klarström har förmågan att “nyktert analysera” saker och ting. Brunsmetad? Inte då, det bruna har han satt dit alldeles på egen hand.
@Homsan Toft
+1
Uffe lovade ju att få gjort ’det mesta’ redan de första hundra dagarna.
Ett misslyckat försök att stoppa ett luciatåg och 14 öre på bensinen, något mer bidde det inte.
Problemet är att Uffe inte är en man och inte vågar säga som det är, dvs att de ljög lite för att vinna valet och att situationen spårat utom all kontroll men att han har en plan. Som de borde kläckt vid det här laget. De måste lära sig att inte kliva in i pajkastningsevent.
Nu har ju Jimmie en ny brud men annars kunde ju han och Ebba göra videos ihop där de talar om vikten av att skaffa barn och laga mat tillsammans. Kanske en gullig scen med barnen där de tittar upp mot flaggan och sedan avtågar mot kyrkan på söndag efter lunch.
SD har ett gyllene läge att göra rent hus bland invandringsmissbrukarna (Expressen kör en ledare om detta idag) och vinna respekt men det verkar som att ideologi är viktigare än resultat. Annars kunde de ju fokusera på en ny folkräkning och på att slänga ut folk som jobbar svart och skattefuskar och begår brott men inte ens detta kan de komma med skarpa förslag om.
Och han folkpartisten kunde ju presentera en ny läroplan där F tas bort som betyg och alla flummiga betygskriterier städas ur, men icke.
Så inte undra på att förtroendet för regeringen är lågt när man inte ens klarar att skjuta de lågt klättrande Schimpanserna.
Folk är tokiga men det är också så att högern är obeskrivligt dåliga på kommunikation. Vi har här ett läge där vänsterblocket (Miljöpartiet) lagt ner kärnkraften och plötsligt blir det som ett mysterium höga elpriser. Och så röstar folk på vänsterblocket.
Hade högern haft minsta vett så hade man bankat in i folks huvuden dag ut och dag in vem som är skyldig. Och man borde uppriktigt talat starta en utredning. Framförallt om nedläggandet av de sista reaktorerna och hur i hela världen det kunde gå till utan fullgod ersättning med andra energislag och en seriös konsekvensutredning.
Angående Tyskland med Nordstream 1 och framför allt Nordstream 2 (som inte avbröts efter rysk tidigare aggression) där borde politiker på riktigt åtalas. Det är inkompetens och kraftig försummelse av sina åtaganden i direkt strid med landets mest centrala säkerhetspolitiska intressen. Man ska inte kunna sätta ett helt land i en sådan situation och sedan bara slippa konsekvenser.
Gäller även de 2 senaste S-MP regeringarna. Varenda minister ur dessa sk “regeringar” borde ställas inför rätta.
Nu får du lugna ner dig lite.
Han/hon har helt rätt. Alla ansvariga i hela Europa borde ställas inför rätta. Det är landsförräderi när man offrar både landets säkerhet och energi infrastruktur på det sättet. Sossarna tillsammans med MP har ju destabiliserat landet och sett till att vi fått icke fungerande grundläggande behov för ett industrialiserad land. Det är bokstavligen sabotage. Tänk dig om du hade haft eget företag och dina anställda gjort som Sossarna/MP? De skulle åkt ut direkt när de visat både inkompetens och skadegörelse och försatt ditt företag i en situation som kommer ta åratal att reparera. Kolla in filmer där Löfven först säger att det skulle vara oansvarigt att lägga ner kärnkraften och det skulle få överväldigande konsekvenser för att sedan ändra sig helt när de behövde stöd från MP. Kolla också in Andersson när hon säger “Det är väl ingen som vill ha höga elpriser” och syftar på att vi skulle haft det om vi haft kvar kärnkraften…Det är lögn på lögn på lögn och vända kappan efter vinden hela tiden. När politiker kan göra vad de vill utan några konsekvenser så spårar ju allting ur.
Svenskar är så hjärntvättade och zombifierade idag att man lätt kunnat låta hälften frysa ihjäl och alla skulle bara se på undra vad är det som händer eller hur kunde det inträffa eller vi såg det inte komma…och ingen politiker skulle tagit ansvar eller fått nåt straff…Naturen får helt enkelt ha sin gång…
Skulle stått ödesdigra konsekvenser, inte överväldigande. Varför kan man inte editera sin inlägg här?
@Arteljus: “Svenskar är så hjärntvättade och zombifierade idag”
Vem eller vad är det som hjärntvättar och zombifierar det svenska folket menar du?
Aha, du är en sån där som vill använda lyktstolparna i Finspång.
Man kanske kan börja med att åtala PM Nilsson, DI:s förre ledarskribent, nu någon typa av moderat tjänsteman. Han argumenterade ganska kraftigt för Nordstream, men det kanske inte var det du menade?
PM Nilsson var (och är?) Sveriges störste förespråkare för rysk gas. Men man ska inte vara för hård mot honom, han skrev bara vad husse i näringslivet bad honom om.
Hade han haft journalistiska ambitioner hade han inte fastnat på DI.
Nu statssekreterare åt Uffe. Alltså den informellt mäktigaste i landet.
Precis. Undrar hur noga säkerhetsprövningen var.
De hundra första dagarna har gått (eller snart, beroende på hur man räknar). Det lovades att:
* Återstart av R1 och R2 skulle utredas.
* Lagstiftning skulle ändras att tillåta andra platser än Forsmark, Ringhals eller Oskarshamn.
* Lagstiftning skulle ändras så att fler än 10 reaktorer för byggas.
* Vattenfall skulle genom ägardirektiv beordras planera och bygga nya kärnkraftverk.
Hur går det med dessa punkter? De kanske inte hinner med nu när det är så mänga Luciatåg som måste stoppas.
Det går inte bra alls, här.
Och inte ens luciatåget fick de stopp på så nu väntar en ytterst oklar framtid för heterosexualiteten i Sverige.
Att Ulf inte klarar att räkna till 175 är känt sedan tidigare.
Men 100 dagar borde han klara?
Eller?
Jag begär inte att allt detta skall vara berett och ligga som färdiga lagförslag inom 10 dagar, men jag ser inte ens ett utkast till idéer.
Finns ett Tid-avtal med en del som ska utredas med start våren 2023 och en del som ska verkställas våren 2024
Tex: ”Förslag om utmönstrande av permanenta uppehållstillstånd ska genomföras senast våren 2024.”
de som har permanent uppehållstillstånd ( idag ca 300 000 ) kan söka medborgarskap.
– frågan som uppkommer är: vad händer med de som bor här sen länge och inte får medborgarskap ?
Tidö-avtal ska det vara
Angående kärnkraften så belystes det i dag på: https://sverigesradio.se/avsnitt/449-det-ar-allas-fel-utom-sd-och-v
Kan vara bra att kolla för alla som skyller på MP.
På vilket sätt har MP lagt ner kärnkraften menar du?
Fullkomligt meningslöst att efter några få månader börja fundera över S ev framgångar om 4 år. Med tanke på hur snabbt folk glömmer hinner det nog gå både upp och ned i väljarstödet massor av gånger innan nästa val. Tror inte att man då kommer att diskutera vad som hände hösten -22 som något seriöst eller viktigt ämne.
Jag är nog benägen att hålla med. Opinionsundersökningar i tid och otid då nästa schemalagda väl är mer än tre år bort är ett oskick, som mest verkar vara till för att snabbt och enkelt fylla spaltcentimeter i tidningarna.
Eller så är det för att lämna besked till regeringen om hur väljarna tycker de sköter sig.
Å andra sidan är det svårt att vända en dålig start. De första 100 dagarna är då man har något som liknar en smekmånad. Det är också ovanligt att regeringspartier ökar i nästa val.
Och vilken regering har haft en bra start under senare år?
Reinfeldt startade med att tappa två ministrar på tramsskandaler.
Löfvén förlorade sin första budgetomröstning och hotade med nyval.
Andersson avgick efter mindre än ett dygn, men hann ändå med att förlora både en budgetomröstning och en koalitionspartner.
Rent objektivt har Kristersson haft en väsentligt bättre start, även om man inte får det intrycket om man läser SD-haterpressen.
Kristerssons regering borde ha haft en hyfsad start med snubblar på egen inkompetens. Det är skillnaden.
Den analysen har du snott av Mats Knutson på SVT.
Den är därmed brännmärkt som stalinism.
Omformulera.
Var det svaret riktat till mig? Nej, jag tittar inte så ofta på TV och hade ingen aning om att Mats Knutson gjort samma observation. Men har du något att anmärka i sak? Att brännmärka fakta är ju annars ovanligt i demokratier.
Ok, SVT är ju kommunism så alarmet ljöd här. Får klassas som ett falsklarm.
I sak: Tidölaget har egen majoritet, urstarka ärvda statsfinanser och hade redan innan maktskiftet sin egen budget.
Då bör man uppfylla sitt skrävlande från valrörelsen.
Det är väl både nazzar och kommunister som bränner böcker ?
Fast ett starkt S gör ett sammanbrott på högersidan mindre troligt, både L och Kd riskerar att åka ur, SD är rejält vingklippt, vill man vara med och bestämma måste man sköta sig, sedan är det långt till nästa val, mycket kan ändras i politiken, det märkliga är att S inte har någon politik förutom att man är bättre i Rosenbad, man har inga stora förändringar på budget, flyktingar, försvar eller energi, en regering med S,v och Mp är ju inte helt enkel att styra heller, S och M är ju mer överens än S och V/Mp
Frågan är varför väljarna bytt sida. Vill man ha det från S som regeringen inte levererat eller vill man gå åt vänster?
Jag funderar själv på vad regeringen gör. Det har inte hänt mycket. Sitter de och spelar fia med knuff eller vad gör dom.
Ångrar att jag röstade på dom. Men det finns inget alternativ. Är alla politiker ute efter att förstöra landet eller ???
Nu får de ta itu med de problem landet har.
Finns det ens ett S-block idag? Stefan Löfven var knappast en vänstersosse, och dessutom för ny kärnkraft när han var Metallordförande. Det är dock svårt att styra ett S som i regeringsposition kräver stöd av V, Mp och senare också C utan vänsterpolitik, kärnkraftsmotstånd och öppna gränser. Idag vill inte ens Magdalena Andersson kritisera regeringens åtgärder för att minska invandringen, tvärtom så utmålar man gärna sig själva till att vara den som ställde om Sverige till minskad invandring redan 2015, hur man stärkt polisen (utan resultat kan tilläggas) osv. Talen som utesluter ny kärnkraft lyser numera också med sin frånvaro. Men om inte S plötsligt tar ytterligare 14 procentenheter av väljarnas röster så är frågan vilket underlag en ny S-regering skulle vila på, samt vilken politik denna i slutändan skulle kunna leverera?
S positionerar sig solklart mot SD i nästa val. De är ju till förväxling lika sakpolitiskt idag och S lajvar ju annat för att kunna ha med V, MP och C på sitt tåg. De lovar ju helt skilda saker till dem, i skilda rum eftersom C och V inte kan sitta i samma rum och så får S springa emellan för att få ihop det. True story.
Kan då S och SD finna varandra så slipper S resten av vänstern och SD slipper forcera igenom sin sossepolitik med liberalare partier.
Liberalerna ligger en god bit under spärren. Det borde då vara i deras intresse att så långt det går undvika ett nyval, alltså agera dörrmatta i tidösamarbetet.
Gör de det blir det slagsmål internt. De är hur splittrade som helst.
tror nog att L håller sig på mattan
– ett extraval nu vore nog inte så kul för L
Bäst i kommentarsfältet är att moderaterna skulle hämmas av intellektuell hederlighet.
Ulf Kristersson har ljugit sig genom hela yrkeslivet och ändå är han en mindre lögnare än Ebba.
Och att högern inte skulle nå ut, högertrollen fullständigt infesterar sociala medier och flera nättroll är moderata riksdagsmän, som Beckman (han med badbaljorna).
Ditt inlägg präglas knappast av intellektuell hederlighet. “Ljugit sig igenom hela yrkeslivet och är ändå en mindre lögnare än Ebba”” – du svingar vilt omkring dig. Man kan ha åsikter om politiker – jag tycker Kristersson är blek – men jag vill ändå inte ta heder och ära av honom. Jag vill inte ta heder och ära av någon människa.
Det är Kristersson själv som tagit sin heder och ära och kastat åt fanders.
Alltid lika kul när någon är fullkomligt övertygad om att ena sidan ljuger mer än den andra sidan.
Det är bara bra om högern inbillar sig själva att deras problem har med ’kommunikation’ att göra, när de är helt impotenta att uppfylla något annat vallöfte än rasism och kulturkrig.
+1
Jag har tyvärr pantat min spåkula för att ha råd med de Magdapriser som nu råder och kan därför varken bekräfta eller dementera ditt påstående gällande hur stor andel brutna vallöften vi kommer att ha efter denna mandatperiod.
Wrolthar,
Lyckost, betalar du fortfarande magdapriser? Mulligt!
Här sitter jag själv med Uffepriser.
Imponerande ändå av Ulf att ha lyckats påverka priserna på så kort tid. Jag blev genast mer optimistisk inför den här mandatperioden.
Sitter inte med Magdapriser för jag valde den marknadsmässiga approachen och band mina utgifter när jag såg var som var på väg att hända, så jag kan stolt säga att jag sitter med Uffepriser till skillnad från dig.
Särskilt imponerande är att han påverkar dem åt fel håll.
Ska vi kalla det, modigt?
Man får ändå ge Tidölaget det att fiskmåshögern helt tystnat om skjutningar, kriminalitet och trygghet. Förr skrek de så högt de kunde över varenda nyhetsrubrik. Nu är de helt tysta.
Ja det är lustigt det där…
De bryr sig naturligtvis måttligt om kriminella bekämpar varandra i orten.
Men de använde mördarnas val av mordvapen (skjutvapen istället för helylle pursvensk morakniv) skickligt för att spela på känslor.
Lars,
Forssell har ingen möjlighet att ojja sig längre.
Han har fullt upp att samla flygbonuspoäng.
Folket sitter i utkylda hus med tomma plånböcker, samtidigt som sossarna ökar 😮
Folk är inte så dumma som man tror, utan dummare.
Man ska komma ihåg att snitt-IQ är 100. Det ger vid handen att det finns gott om nötter som inte kan tänka klart utan ‘känner’. Detta spelar massmedia på.
Valet 2018: MP-sekten 4,37%. Ministrar i regeringen: 5 av 23 = 21,7%. Prat om demokrati passar bara när det gagnar dem själva. Att såssarna är maktk*ta och att MSM inte granskar detta ingående bidrar till den allmänna amnesin.
Hur är det med din egen IQ? Det fungerar inte så att man får ministerposter efter procentandelen i valet utan efter vilken förhandlingsposition man har. Eller tycker du att S borde ha e tredjedel av ministerposterna i nuvarande regering? De fick ju ändå nästan en tredjedel av rösterna.
Jepp. Och även vid en rent matematisk övning är ju 4,37 % irrelevant.
Förlorarna är liksom inte riktigt med i diskussionen om vilka som blir statsråd.
Ganska bra faktiskt. Själv?
Minister blir man om man är med i en regering, är detta okänd kunskap?
–
Min poäng är att det visar hur maktk*ta båda parter är när de kör med sin rödgröna SMBD för att få igenom sin politik. Bl.a. den som satt oss i skiten med haltande inhemsk elproduktion.
Regeringen bestod av Mp och S, tillsammans 116 mandat. Mp, 16 mandat, är 13.8% av 116 och S, 100 mandat, är 86.2%. Skulle man fördela rent matematiskt så skull Mp få 3 ministrar och S 20 stycken. Nu hade Mp än ganska god förhandlingsposition och förhandlade till sig 2 extra poster. Nu kan du ju räkna på samma sätt för de brunblå, jag orkar inte, men jag misstänker att L överpresterar på samma sätt.
Det vore ju rätt korkat eftersom S inte vann valet. Men om de hade vunnit valet tillsammans med MP, C och V borde de åtminstone fått två ministerposter.
Nu var det jag som tyckte att procenten i valresultatet skulle direkt återspeglas i ministetposter, utan hen med IQ:n.
‘Han’. Så slipper du reservera dig framgent.
–
Va skojsigt att du också tycker att ministerposter ska återspeglas av valresultatet.
Saknas ett ‘inte’. Jag kan inte säga att jag överraskad av du är en som kulturkrigar mot pronomen.
Lite av tragikomisk humor när någon sitter och gör sig lustig över befolkningens bristande iq och sedan själv tycker att ett val inte gått demokratiskt riktigt till för att ett parti fått fler ministrar än vad som motsvarar dess procentandel i valresultatet.
+1
-1
Befolkningen? Vill du ha det till att jag gör mig lustig över hela befolkingens IQ? Snitt är snitt, d.v.s en del är över, lika stor del är under. Jag gör mig inte ‘lustig’ över iq, jag oroas över att dels minnet är så jävla kort, dels att så stor del låter sig påverkas av massmedialt drev. Jag kan inte påminna mig om att MSM gått så jävla hårt åt en nytillträdd regering innan.
–
https://www.aftonbladet.se/debatt/a/y4ex3R/m-17-brutna-loften-fran-s-nu-ar-det-dags-igen
–
Artikel av Gunnar Strömmer, i Aftonbladet. Starkt av dem att ta in den och publicera den.
–
Återkom i ämnet om ni hittar en lika omfattande klappjakt på såssarna då de tillträtt som regeringar i skiftande konstellationer.
–
Intelligens definieras bl.a. som ‘tankeförmåga’. Om du inte klarar av att fundera över hur det kan anses spegla svenska folkets vilja att MP utpressar såssarna på 21,7% av ministerposterna när de bara fått stöd av 4,37% befolkningen så är det ditt problem.
–
Personligen tyckert jag att det är ett stort jävla problem att de har ställt till med så mycket skit, och dessutom försöker skylla ifrån sig. Osmakligt!
Du med din höga IQ kan kanske då förklara varför Kd som fick 5.36% av rösterna, har 25% av ministerposterna, eller varför L som fick 4.61% av rösterna, sitter på 20.8% av ministerposterna.
Jag försvarar inte sittande regering, de måste leverera. Hade SD fått/velat sitta med i regering, hade det sett annorlunda ut. Jag tycker att det generellt sett ska avspegla folkets vilja i ett riksdagsval hur fördelningen av ministerposter ser ut.
Du blandar ihop riksdag och regering. Riksdagen återspeglar valet. I normalfallet bildas regeringen av ungefär hälften av riksdagsmandaten så delar man ministerposter efter valresultatet rakt av så kommer ingående regeringspartier ha ungefär dubbelt upp procentuellt av ministerposter.
Jag är inte ute efter att tjafsa in absurdum. Jag vet att det är stor skillnad på vad man kan tycka hur det borde vara och hur det i realiteten är. Och även att det i en demokrati går väldigt långsamt (i vissa fall) att ändra system. Det jag vill komma åt är att MP med väldigt få anhängare bland de som röstade initialt gav makt åt ett parti som klämde åt p*ngkkulorna för att få ytterligare mer makt än gemene man rimligtvis kan tycka står i relation till valresultatet. Och som vår bloggare skrivit om, har MP bidragit till att förse oss med ‘putinpriser’. Tjena…
Använder man sig av uttrycket ”MSM” är man diskvalificerad för vidare diskussion. Steget till ”lügen-media” är för nära och man erkänner indirekt att man konsumerar propaganda-materialet från kostym-nassarna (Avpixlat, Samnytt whatever).
+1
Jag gillar också S bäst när de är utanför regeringen.
Det är inte det minsta oväntat. S är mästerliga på att slinka undan allt ansvar för vad de gör och skylla på andra, och de har massivt stöd av public service och presstödsmedierna för att trycka in deras narrativ.
S har alltid fel ingångsvärden i allting och hånar och bespottar alla som ifrågasätter det. Spelar ingen roll om det är apatiska barn, flyktingar, NATO, kärnkraft eller vad det månde vara. Det går åt helvete, och så byter de fot på en nanosekund och medianarrativet byter nanosekunden efteråt och skyller det på någon annan och hävdar att de alltid har haft den ståndpunkt de har nu. Och givetvis bespottar och hånar de som ifrågasätter dem. Alltid.
De har orsakat energikrisen vi har i Sverige. De har orsakat att vi är det enda landet med 30% högre dieselpris än bensinpris. De var de som tog fram och gav SVK uppdraget att utforma det elstödssystem som nu är utskällt. Det var de som gav uppdraget att ta fram plan för utrustning till Ukraina. De skapade problem för Sveriges NATO-ansökan.
Och i alla lägen handlade det om Socialdemokraternas makt framför allt annat. R1 och R2 offrade man för att få MP:s stöd i valet 2014. Andersson mutade Kakabaveh med miljardbelopp till hennes intresse för att få hennes vågmästarröst och bli statsminister.
Och de borgerliga är idioter som försöker spela snällt mot en motståndare som kan allt fulspel i boken utantill och inte har några skrupler att använda dem.
Märkligt att valrörelsen helt kom att handla om högerns frågor. Om nu SVT är store satan.
Mycket märkligt.
Bedrev SVT en valrörelse?
De gjorde ju inte det.
Men offerkoftorna påstår det om, och om, och om igen.
Vilka frågor är “högerns frågor” förresten?
Som jag minns det var det miljöfrågor som SVT drog upp gång på gång i alla sina utfrågningar, medan framförallt S och M pratade mycket om energipolitik när de tilläts prata fritt.
Migrationen, val av mordvapen för svenska mord, kärnkraft.
Och av Twitter att döma, särskrivningar och strejta lucior.
Vad menar du med att det är “högerns frågor”? Är det frågor där högern har större trovärdighet eller är det frågor där vänstern bara inte är lika engagerade?
Alla riksdagspartier har i högsta grad politik på samtliga dessa områden, så jag antar att du menar att det är frågor där högern har större trovärdighet. Annars skulle jag gärna vilja veta vad du menar med att det är högerfrågor.
Med högerns frågor menar jag frågor som högern pratar om, om de får välja själva.
Ok, så det är frågor där vänstern inte är lika engagerade alltså.
Vilka frågor pratar vänstern om då, om de får välja själva?
Sysselsättning, jämlikhet, klimat.
Såna saker.
Får känslan att du spelar lite dum här.
Det är helt onödigt.
Den stora humorn i det hela är ju att vänstern nu unisont bölar över att en borgerlig regering de inte ens röstat på inte hållit sina vallöften efter ett par månader. Unisont eftersom det är Partiets linje, och den följer man givetvis i alla lägen även när det blir fånigt. Fånigt på grund av att man klagar över att vallöften man var emot inte genomförs fort nog. 🙂
Tänk om de hade varit lika noga med att deras egen regering skulle leverera.
Jag bara fascineras över hur man kan betrakta samma sak så olika. Jag ser ingen tydlig skiljelinje mellan höger/vänster när det gäller engagemang eller vilja att prata om något av dessa politikområden.
Migrationspolitik är en fråga som både vänster och höger brinner lika mycket för enligt mig.
Jag ser precis samma engagemang och vilja att prata om migrationspolitik hos V som jag ser hos SD.
Kriminalpolitik och energipolitik likaså, stort engagemang hos V när det pratas kriminalpolitik, och stort engagemang hos MP när det pratas energipolitik och kärnkraft. Ej heller detta är någon tydlig högerfråga enligt mig. Att V eller S skulle vara mer benägna att prata om arbetsmarknadspolitik/sysselsättning än M så fort tillfälle ges känner jag heller inte igen. Det är definitivt en fråga som engagerar högern i minst lika stor utsträckning.
Varför får du känslan av att jag spelar dum?
@Sallad
Vad jag minns satt inte förra oppositionen helt tyst full av beundran över regeringen. De röstade till och med V, i en sakfråga mot sin egen övertygelse, för att avsätta regeringen.
Självklart beundrade inte den förra oppositionen regeringen. Men mig veterligen så kritiserade de inte den regeringen för att de inom ett par månader inte genomfört sina vallöften. Tvärtom brukar det ju vara så att oppositionen inte vill att regeringen ska genomföra dem. Men just efter detta valet så verkar oppositionen betydligt mer bekymrad över dessa vallöften än regeringens egna väljare.
Fast varför det är så vet vi ju, det är ju bara posering. De vill ju inte att de ska genomföras, för i så fall hade S-regeringen kunnat göra det innan valet vilket de sket fullständigt i utan lämnade bajsmackan till denna regeringen. Och att vänstern nu unisont kritiserar regeringen är för att de försöker uppvigla regeringens väljare mot dem genom att låtsas bry sig om vallöftena.
Här var ämnena i SVT:s partiledardebatt inför valet:
1. Elpriserna
2. Klimatet
3. Vården
4. Skolan
5. Segregation
6. Kriminalitet
Att public service nyheter, helt enligt MP:s instruktioner när de var ett regeringsparti, vevade klimatnyheter en kvart hela året har givetvis inte alls påverkat nåt och givetvis inte alls berott på att man behövde rädda MP över spärren.
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/mp-profiler-ville-styra-svt-s-nyhetssandningar
Att Mp klarade sig över spärren beror endast på att de slapp sitta i Magdalena Anderssons regering.
Sallad,
Ok.
Hela 1 (en) av 6 debatter handlade alltså om vänsterblockets frågor?
Ja, det var ju en för mycket!
En del läser bara Aftonbladdret. (Pravda)
Detta samtidigt som MSM ondgör sig över och pekar ut hur styrd och korrupt andra staters nyhetsrapportering ser ut.
Så mainstream-media i Sverige är styrd och korrupt som i Ryssland?
Nej, det är inte på samma magnitud, men de är rätt så vänsterimpregnerade, m.a.o. regimvänliga när såssarna sitter vid makten.
–
https://www.varldenidag.se/nyheter/gallup-bekraftar-svenska-journalister-star-till-vanster/reptgB!EB7Ci25AFJnUE0Zv9No9eQ/
–
Om nu detta skulle vara en nyhet…
Det där bevisar bara att också journalister har rösträtt.
Inget om hur de sköter sitt jobb.
Stackars regering och Ulf K som sitter där som statsminister, helt maktlös…
Om nu utredningsdirektiv till SVK var fel och utredningen av material till Ukraina fel så har ju sittande regering möjlighet att ändra på det, eller hur?
Dessutom lovades 5-10 kr lägre dieselpris direkt efter valet. När de sedan kompromissade kom de gemensamt fram till 41 öre. Det misslyckandet är givetvis också socialdemokraternas fel.
Dina undanflykter är ganska patetiska.
Han ser snart ut att behöva det där boendet för behövande kvinnor.
Svag och ynklig är redan konstaterat.
Nu verkar han mest förvirrad och kommer inte in i matchen varken med sin marionettmästare eller EU som redan läxat upp honom.
Sen en Ebba bortom all kontroll och en oförutsägbar flåsig korv-Pehrson.
Den som tror att politikerna kommer lösa några av dagens problem; elpriser, brottslighet, integration m.m. kommer bli evigt besviken.
Politikerna är en elit som gör allt för egna plånboken och makt
Nu verkar du tro att du är i en tråd om Rysslands invation av Ukraina, lr? 😉
Väljare som vänt tillbaka till s pga att bensin/ diesel inte blivit 10 kr billigare samt att löftesbrott kring elstöd hamrats in av s. Det gäller att inte ha en alltför komplicerad agenda för att få med sig röster. Hoppas regeringen gör jobbet som måste till i de viktiga frågorna.
Jovisst ljög Jimmie rätt mycket men trodde man verkligen på 10 kronor får man väl skylla sig själv.
Just det löftet hade ju varit väldigt lätt att på saklig grund plocka bort från SD:s löftesarsenal på 30 sekunder för vilken påläst motståndare som helst.
Ja, vad trist att det inte var val igen i december. Tänk vad bra vi alla haft det nu med mera socialdemokratisk och miljöpartistisk politik! För det var väl nu, precis nu, som deras masterplan skulle gått i lås och alla problem skulle varit lösta om inte det svårt nassiziska djurpipparlaget hade ockuperat maktens korridorer och förstört allting?
Whataboutism. Nu provades inte det så det hade kanske varit helt perfekt nu. Nuvarande regering får stå för sina misslyckanden utan att skylla bort det.
Självklart men,….vilka misslyckanden tänker du på? De har ju liksom inte hunnit göra så mycket ännu. Ett misslyckande i sig?
Jag har heller inte förstått var det stora misslyckadet ligger, att inte 4 ministrar i veckan håller presskonferens är det ett misslyckande?Vad uträttade Hallengren och Johansson de senaste 4 åren
Whataboutism, igen.
Vid den här tiden efter förra valet hade Löfven inte ens fått ihop sin regering.
Morgan Johansson och Annika Strandhäll kommunicerade mycket, ofta i form av vulgära tweets. Jag tyckte det var fruktansvärt cringe att statsråd betedde sig som de två, men socialdemokratiska väljare uppskattade det, så det kanske är mer kommunikation som behövs trots allt.
Helst värdig kommunikation dock, jag tror inte alls på att sjunka till sossarnas nivå som någon här föreslog.
Tidölaget skröt om allt de skulle fixa de hundra första dagarna.
Den klev de in i ringen med sin attityd och knockades i första ronden.
@Wrolthar
Det var flera skillnader. Den största var att Löven inte hela tiden betonade hur “vi på vår sida är helt överens” utan istället sa att regeringsbildningen kommer bli svår. Dessutom slösades tid bort då Ulf K inte kunde räkna till 175 så han var tvungen att försöka bilda regering ett par gånger.
Är ju märkligt att högern skulle suga på ’information’ när Uffe t.o.m. får ’duktig gosse-SMS’ från Peje Emilsson på PR-byrån Kreab.
Fair enough. Men vad hade regeringen Löfvén hunnit genomföra två månader efter den tillträtt?
De misslyckades med att få igenom sin budget, ett misslyckande i sig, och mig veterligen genomförde inte de heller ett enda vallöfte under de första två månaderna, inte ens om man är rättvis och bara tittar på de vallöften som hade kunnat genomföras även med oppositionens budget.
Jag förstår inte riktigt varför alla nu plötsligt förväntar sig stordåd inom bara några månader efter att en ny regering tillträtt. Jag förväntade mig inte att Löfvén eller Andersson skulle hinna med speciellt mycket på två månader, och jag förväntar mig heller inte att Kristersson ska göra det.
Alla som nu likt små barn fulciterar Svantesson och påstår att hon lovat att en ny reaktor ska stå klar inom 100 dagar, kritisterade ni Fridolin på samma sätt när han i betydligt mer tydliga ordalag lovade att fixa skolan på 100 dagar? Nej, tänkte väl inte det.
Det är i dissonansen mellan utlovat och utfört som misslyckandet manifesteras. De har alltså lovat för mycket som de nu måste backa på. Klart att folk som trodde på dem är besvikna.
Fulciterar barn Svantesson nu? Var sker detta?
De kanske talar i tungor i hennes kretsar, men det här var helt ny information för mig, måste jag erkänna.
’Det kan vara helande för våldtagna kvinnor att föda’ (sin gärningsmans barn).
Du måste ha dit huvud långt upp i r*ven på Ulf K för att inte se misslyckandena med högkostnadsskyddet och drivmedelspriset.
Jo, jag försökte men öronen blev kvar utanför, så jag har åtminstone hört att många vänsterspöken börjar bli verkligt oroliga att högerregeringen inte klarar att reparera allt skit den förra regeringen ställde till med “inom hundra dagar”. En del trodde t,om, att den nya regeringen skulle hinna få nya reaktorer på plats.
Men, det är nog så att det kommer att ta sin tid. Speciellt med alla utnämnda S-soldater som sitter på diverse generaldirektörsposter, vd-poster och i styrelser som nu kommer att se till att saker och ting tar så lång tid som möjligt och går så trögt som möjligt.
I min värld är inte vallöften svikna förrän räkenskaperna görs upp strax innan nästa val.
Med det sagt: ja, det är riktigt illa att det tar sån tid med stödet till elanvändare.
Drivmedelspriserna har inte gått ner speciellt mycket ännu, men förutsättningarna kommer på plats.
Att det skulle ta en sådan tid var inget som uttalades innan valet. Drivmedelspriserna skulle t ex sänkas dagen efter valet och högkostnadsskyddet vara på plats 1/11 och pengarna utbetala i god tid innan jul.
Löften om åtgärd inom en månad ska utvärderas om 48 månader?
Tidölaget tillämpar de låga förväntningarnas rasism på sig själva? Förmodligen motiverat.
Oppositionen har aldrig trott att Fluffe skulle fixa en enda sak.
Det är därför vi fruktar att de kommer spåra ur i rasism och kulturkrig.
Det är nämligen nästan gratis, till skillnad mot reformer som måste finansieras. Men det tänkte inte högern på.
Mycket tjafs är det, men jag håller med om att elprisstödet oavsett orsak är misslyckat. Det hade säkert kunnat skötas bättre.
I övrigt påstod jag nyligen att man inte vinner eller förlorar ett val på det man gör de första två månaderna utan de senaste 46 månaderna.
Oj, där kom jag åt POSTA-knappen.
Sedan måste man göra en bra valrörelse också vill jag tillägga.
Om två år vill jag se början på en trendändring för den grova kriminaliteten och att regelverken är masserade så det börjar gjutas betong för slutet på energikrisen.
Utifrån fiskmåshögern försvann den måndagen efter valet. Det blev knäpptyst.
Som i graven. Kanske därför Fluffe och Strömmer kommunicerat att den ska öka under hans styre, den var en bra valarbetare.
Yep, lär ju ta några år innan tidigare S/C/Mp Regeringars inkompetens och dumhet kan fixas till. Och RenFält idioten såklart.
Tidölaget drabbas, med rätta, av att man med buller och bång före valet utropa att ”Vi har en plan!” men det sedan visar sig att planen inte ens fanns som servettskiss.
Vete tusan vad de egentligen sysslade med på respektive partihögkvarter fram till september, men inte var det då att jobba på propositioner och lagförslag. När sedan verkligheten dyker upp och slår en i skallen har man ingen hjälm.
Inte för att jag tror S hade gjort saker och ting mycket bättre, förutom möjligen ett elprisstöd värt namnet då det nuvarande förslaget är katastrofalt uselt, men de hade åtminstone inte haft en löftesskuld att brottas med.
Ser inte riktigt bekymret med att S har 36+ % just nu. Mer bekymrad över att MP har mer än 0%.
Haha ja!
Varför är du bekymrad över det? MP är det enda partiet som har en färdriktning för att uppnå parisavtalet. MP behövs.
Förstör inte grabbarnas ryggdunkande nu! De kan också behöva lite fysisk kontakt.
C gör nog inte om misstaget att utlova stöd till s statsminister EFTER att v krävt att ingå i regeringen. L’s ”problem” är väl att kärnkraft, EU, NATO, och språkkrav nu omfamnas av de flesta, så de behöver andra frågor utifrån frihet, jämlikhet och ansvar som kan engagera brett. Hbtq frågor är kanske lite smalt och elektrifiering av vägnätet ligger inte riktigt i tiden, sic!
Vore intressant med en enkät om läsarnas innetemp eller energisparprocent för närvarande, med nödvändighet eller som solidatitetshandling med de som sitter med dyra elavtal.
Håller med, så jag skriver här så får vi se om LW hänger på ditt förslag.
Vi har fast elpris 55 öre + nätavgifter + energiskatt, totalt q1:70 vid höglast och 1:12 vid lågvatten. (Nu fick jag lite hjälp av felstavningsprogrammet.)
Vi behåller 19°C inomhus, slutat att bubbelbada, kortar av och glesar ut duschandet och flyttar denna förbrukning samt så mycket annat som möjligt till låglasttid.
Elbilen laddas givetvis på natten.
Har gasolspis med egenhändigt extraisolerad elugn, men vi undviker ändå ugnslagad mat.
Vi sparar nog väldigt lite ytterligare, men flyttar en del förbrukning.
Lite på samma ämne från SvT.
Hur gör våra politiker?
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/sa-kallt-ar-det-hemma-hos-politiker
Ett sent inlägg, men dock;
Personligen har jag som utgångspunkt att politiker alltid är opålitligt patrask, oavsett partifärg och härkomst.
Denna premiss är absolut och empiriskt bevisad, men har fördelen att jag endast kan tänkas bli positivt överraskad.
Tyvärr har dessa positiva överraskningar varit extremt sällsynta, så pass sällsynta att de går att räkna på en hand.
Den senaste och kanske den mest häpnadsväckande överraskningen var den metamorfos S genomgick (eller genomled)
i expressfart våren 2022 under Magdas styre, där hon på något vis lyckades att få det gargantuanska schabraket S att
gira 180 grader i NATO-frågan. Gissar att det sedan dess roterats friskt i en och annan före detta partiledares grav…
Detta konststycke fick även en luttrad pessimist som mig att höja på ögonbrynen en aning.
Trodde aldrig det var möjligt ens i den vildaste fantasi, men gott så, bättre sent än aldrig.
Valet innebar ett efterlängtat regimskifte, men Tidöavtalet är, alla goda intentioner till trots, inte ens värt
papperet på vilket det är skrivet. Ser inte hur nuvarande konstruktion skall lyckas bättre än föregående.
En instabil samling ansikten utåt med bristande intelligentia och samma rappakalja som politiker från alla
läger alltid idisslat sedan avskaffandet av de tre stånden, vilka samtliga lever på ett skuggkabinetts nåder.
Ingen kan eller vågar yttra sig utan först ängsligt snegla mot SD vars företrädare i stort påminner om forna
tiders politruker. L liksom KD sålde sin själ för att få vara med på skutan och kaptenen går leende runt i sin
egen bubbla och säger, tja, just ingenting…
Vadan denna ton då?
Tja, kan väl tillstå att jag röstade för ett regimskifte och helt i linje med min något cyniska inställning tycks
mig åter igen fått min tes bevisad om politikers ryggrad i allmänhet och löftesresistens i synnerhet.
Får man till församlingen stilla föreslå att vi byter statsskick och övergår till en visstidsanställd folkvald diktator?
“Får man till församlingen stilla föreslå att vi byter statsskick och övergår till en visstidsanställd folkvald diktator?”
Haha, lite Tage Danielsson-humor över den.
Tack 🙂
Jag minns inte om jag skrivit om killen från Sydamerika någonstans som fick rösta för första gången i Sverige.
Han var sååå förvirrad för alla partier verkar vilja hela befolkningen gott.
I mitt hemland ville hälften av politikerna bildligt talat döda ena halvan av befolkningen och vice versa.
Här i Sverige är det svårt att veta vilket parti jag ska rösta på.
Alla dylika mätningar får man ta med en nypa salt. Nästa val är hösten 2026 och mycket hinner hända tills dess. Hade nu sossarna styrt nu under lågkonjunkturen hade siffrorna varit de motsatta. Stödet för Sd och det borgliga hade ökat istället.
Det handlar alltid om att ha nycklarna till Rosenbad. När S har suttit för länge börjar borgarna tycka att det är deras tur. Och vice versa. Väljarnas jobb är att genomskåda skitsnacket som politikerna drar för att få sitta vid köttgrytorna. I år misslyckades väljarna eftersom ingen är nöjd med regeringen, samtidigt som oppositionen är polulärare än någonsin.
Jag tror inte det är väljarna som misslyckats.
Jag tror att det är regeringen som lyckats ovanligt bra med att driva valrörelse, fast efter det förlorade valet.
Det är ju faktiskt väldigt lätt att kritisera den nytillträdda regeringen.
Troligen hade en mera “samövad” regering lyckats mindre dåligt i den nuvarande situationen.
Väljarna misslyckades totalt. De flesta vill egentligen ha Magdalena Andersson som statsminister men de röstade på ändå på Kristersson. Väljarna betedde sig som trotsiga tonåringar och betalar nu priset för det. Problemet är bristande samhällskunskaper eftersom de tydligen inte förstår hur valsystemet fungerar.
Tricket var ju att framställa Sverige som en failed state och spela på rasistiska reflexer.
Till och med passen blev en ödesfråga.
För att svensken ska kunna planera, där går gränsen.
Ska moderater med svårighet att läsa klockan behöva förhålla sig till pöbelns sossiga öppettider på systemet? Nej, vet du vad!
Lite kul ändå att se de förmodat feministiska, humana och antifascistiska vänsterkillarna utöva den där stenhårda och testosteronspäckade retoriken, fylld av skändningar och påhopp. Inte bara här förstås, men även på ex. twitter.
Det där med flisan och bjälken gör sig påmint. 🙂
Ska rännstenen rensas får man bereda sig på att smutsa ner sig en smula.
Man förstår mer och mer varför Strandhäll och Johansson är så populära – de speglar helt enkelt väljarbasen.
Det är ändå kul att högern försökt mästra oss andra med överklassfasoner och misslyckats.
Sen försökte de med pöbelfasoner och misslyckades.
De valde vapnen till duellen, men klagar på att det svider.
Vad är det för “skändningar och påhopp” här i kommentarsfältet du pratar om? Och vilka menar du är dessa “vänsterkillar?”
Ja du Homsan, du kan väl läsa tråden medan jag försöker dra ut huvudet ur röven på Uffe, så kanske du hittar något så länge. 🙂
Sluta skända Uffe!
Vem hade i sin vildaste fantasi kunnat förutspå att vi år 2022 skulle få höra hundratusentals vänsterröstare klaga dagligen på att en moderatledd regering inte infört moderat politik tillräckligt snabbt ;D
När blev bidrag och statlig prissättning på drivmedel moderat politik?
Det är förstås utmärkt att marionettregeringen inte har råd med sin politik.
Men, riktningen pekar mot att de kommer spåra ur i kulturkrigande för att avleda från sitt fiasko.
Det är bekymmersamt.
Vad är det för tendenser till kulturkrigande du tycker dig ha sett från regeringen?
Att betala miljarder till EU för att väljarbasen ska slippa kastreras av att köra delvis på biobränsle är väl ett exempel.
Men, du frågar och frågar men svarade inte på min fråga?
Så jag kan svara: aldrig. För de har inte genomfört den.
Den var bara till för att kapa åt sig lite röster från intet ont anande förvärvsarbetande.
Som nu strömmar åter vänsterut.
Utan att ta upp K-ordet: Finns det någon som fortfarande bryr dig om miljön? Ni vet den där ”slutet på planeten”-grejen?
Nej. Tidölaget har ju förklarat sig villiga att betala många miljarder till EU för att öka andelen fossilt i tanken.
Vilka miljarder är det?
Skattebetalarnas. Som EU kräver av Sverige för att SD hellre dricker träsprit än häller den i tanken.
Och ingen bryr sig om kriminalitet, skolan, försvaret eller sjukvården heller.
För Fluffe har sänkt skatten för höginkomsttagare, det enda som räknas, och har förtjänat en rejäl siesta.
Det är väl de områdena som tagit största smällen de sista 8 åren, med undantag för försvaret som började öka marginellt.
Lever vi i olika dimensioner?
Fluffe har ju sänkt anslagen inflationsjusterat till samtliga dessa områden.
Men det var lajbans att snacka om höjda anslag i valrörelsen.
Ebba vill tom förstatliga sjukvården. Att det handlar om att privata utförare ska kunna dränera inte bara regionernas budget, utan även statsbudgeten, ja det yppar hon endast i slutna sällskap. Men det lyser igenom ändå.
15:17
Så förbered er för full socialistisk kompromisslös ensam majoritet efter andra söndagen i september 2026 om SD-blocket fortsätter så här.
Jag vet att jag nu slår in öppna dörrar för en del, men inte för alla.
Valet vinner man (eller förlorar) på det man gjort under de senaste 46 månaderna, inte på det man gör de första två månaderna.
Sedan håller jag med om att den nya regeringen haft det motigt och borde kunnat göra något bättre ifrån sig även om de kom till ett bord utan porslin, glas och bestick.
“Om SD-blocket fortsätter så här”.
Sorry, det var inte menat som kritik mot ditt inlägg (men jag förstår nu att det kan verka så), bara en inledning till fortsättningen om att hela mandatperioden räknas.
Det är klart att S går mot en storseger 2026 om vi får ytterligare drygt 40 månader med politiker som just börjat försöka lära sig stå. De kommer inte ens att behöva engagera några valarbetare och Anderssons städpersonal kan vara avslöjade ryska spioner.
Du bröt min dörr! Vem bestämde just 46??
It is known?
Sett det på Swebb-TV?
Det är ungefär så länge en nyvald regering brukar regera.
Det är bra, att oberoende av regering kommer Nato-processen fortsätta. Stödet till Ukraina kommer fortsätta. Det tycker jag är ganska trevligt. Sedan fanns det en tid långt tillbaka när S låg på 40-45% och vpk låg på 4 till 5%. Den tiden är borta. Magdalena är inte upplagd för Vänsterpartiet. Det tycker jag är också är ganska trevligt.
Tack för ett inlägg
som inte konkurrerar med de värsta inläggen på FlashBack och
som inte enbart skapats för att tjafsa.
Är nuvarande regering inkompetent, löftesbrytande och ett maktenframförallt-gäng? Blir ett tveklöst ja på den frågan. Alltså lika som bär med den föregående regeringen då. Kan inte brunsmeten t ex lova att Sverige ska ha lägsta arbetslöshet i Europa på 6 år så vi får ännu mer symetri med orealistiska politikerlöften mellan blocken tänker jag? Ta och rulla upp ärmarna för tusan nu regeringen! Säg att det är kris och gör det ni säger. Det verkar fungera bra för klimataktivister och ni vill väl visa er på styva linan inför dem?
En till sak! Villkoren för att avveckla kärnkraften? Jag tror att den skulle vara ersatt och med obefintliga negativa konsekvenser för samhällsekonomin. Så billig, stabil och robust elförsörjning var kravet eftersom det var läget innan avvecklingen började. Gick sådär med det villkoren känner jag.
Och var det inte fred och inget försvar som gällde nyss?
Så avgå alla!
Inget riksdagsparti är värdigt svenska folkets förtroende. Och partier som värderar folk efter etnicitet, ens om det bara är pyttelite i skymundan, kan gott avgå de med.
Du har ett par poänger här.
Skillnaden mellan nuvarande och föregående regering är insikten om dagens problem. Det är däremot oppositionen som har taktpinnen eftersom regeringen är så tyst.
Jag vet inte om jag läste det på bloggen eller någon annanstans: om någon har festat och härjat i din lägenhet i 8 åtta år, och sedan står i trapphuset och gnäller på att du tar tid på dig att städa trots att det gått 8-10 veckor – ja, då kan det uppfattas som “magstarkt”.
Om du bedriver en valrörelse där du gränslöst påstår att det bara är att trycka på en knapp så ordnar sig allt.
Ja då är det magstarkt att svika samtliga vallöften redan de första hundra dagarna.
Ja, vi kan ju med all rätt ha synpunkter. S-MP-C har dock haft 8 år på sig.
Där ser man, folk önskar tydligen att få det ännu sämre. Oavsett så betyder det inget idag, det är långt kvar till nästa val. Det vi ser nu är konsekvenserna av 8 års vänsterstyre.
Korrekt, men även regeringen Reinfeldt I och, framförallt, II hade en tydlig ovilja att se och erkänna problemen.
Det är nu vi alla myser av hur impotent gaphalsarna är, när de ska göra, istället för att snacka.
Såja, Cementa ordnades ju upp snabbt. Upp med en hand alla som tror att det blivit så under en s-mp-regering.
Det kom nya signaler om Fermenta direkt när Magdalena Andersson föreslogs som partiledare. Alltså redan innan hon blivit vald. S har en ny linje nu vad gäller energin och en egen cementindustri i landet.
Sorry,,,,,,,Cementa ska det vara.
Självklart, halverade elpriser hade det blivit också och knäckt gängkriminalitet.
Glass och ballonger.
Att inte folk förstod detta.
Ajabaja.
Gängen pratade vi om under valrörelsen.
Nu pratar vi om folkutbytesmyten och hur Mp lurade borgarna att höja effektskatten.
Alla måste dra sitt lass, när Sverige ska svartmålas!
Jag är ganska övertygad om att det ordnat sig ungefär precis likadant. Domstolarnas sammansättning eller MSB har nämligen ändrats efter valet. Nuvarande regering har inte gjort någonting för att få det här utfallet (vilket är bra, de skall inte lägga sig i domstolsarbete på den nivån).
Allt löses enkelt, vart fjärde år bytes sätet, t.ex. till en föreningslokal i Pajala och om 290×4 år blir det åter Stockholms tur, det är demokrati.
Det låter som Bryssel/Strasbourg 2.0, men en intressant tanke att det är platsen där beslut fattas som är viktigast.
Tänk dig att nuvarande politiska elit, tvingas spendera 4 år i Pajala.
Klimatet kräver bara det sitt, riktiga vinterskor istället för högklackat, blir t.ex. en jordnära konsekvens.
Slut med dåliga vägar och kommunikationer i den regionen och nära Finskt samarbete möjligt,
m.m.
Svårt att säga vilken regering som sköter sig sämst. Den nuvarande eller den förra. Beror väl också lite på var man har sin eventuella ideologiska hemvist, tänker jag mig.
Självklart har ens egen politiska hemvist betydelse, men det mesta i svensk politik går ju ut på samma sak. Det är vägen dit som skiljer partierna åt, inte målet.
Sedan försöker partier och partisympatisörer driva fram stora (obefintliga) skillnader mellan partierna för att skapa debatt. Detta är nödvändigt för annars skulle politiken ju inte existera, men vissa partisympatisörer drar tyvärr ochså ett löjets skimmer över politiken i sin idoga kamp.
Gör ett tankeexperiment, alla, inte bara Observer.
Kom på fem saker som nästan alla partier är överens om och fem saker som många partier inte är överens om.
Vilka var de viktigaste sakerna, troligen det nästan alla partier är överens om.
Vi kan nog alla vara överens om att den nya regeringen fått en dålig start. Dels såklart för att de ställt ut en massa vallöften som stred både mot verkligheten, naturlagar och vanliga lagar. Dels för att vi har ett tufft ekonomiskt läge för de flesta (vilket vi ju iofs visste skulle komma).
Normalt ska en ny regering ligga som bäst till i opinionen just nu. De är vinnare, de är nya, fräscha och spännande och de börjar i fria sina löften som de vunnit valet på. Sedan börjar det gå neråt, oppositionen blir varma i kläderna och hittar svagheter att skjuta in sig på, det börjar gnisslas inom regeringen och det dyker upp kriser och tuffa beslut som måste fattas. Sedan sista året innan valet så börjar oftast regeringens siffror stiga. Man använder statsbudgeten för att smörja marginalgrupper bland väljarna och man fattar populära beslut. Statsministern åker runt och skakar hand och framstår som en statsman.
Vi kan nog förvänta oss att siffrorna för Tidölaget fortsätter nedåt och att konflikter uppstår. Samtidigt har vi urstarka statsfinanser så att man, när inflationsspöket är borta, kan börja dela ut godis till höger och vänster. Konjunkturen bör också vara relativt bra 2026. Så mitt tips är att det kommer att bli jämnt.
Men vi kommer också att få se mer av samma mönster som vi såg i detta val och som vi ser i andra västländer. Unga, välutbildade i större städer röstar vänster, äldre lågutbildade på landet röstar höger. Vilket på sikt gynnar Mp, V och SD, och missgynnar L och M.
Jag håller med om det du skriver och, såsom andra också påpekat, är det för tidigt att förutspå 2026. En regerings opinionssiffror är lite som en hängmatta mellan valen. Dock har denna regering fått en ovanligt dålig start och de har själva skapat förutsättningarna på ett annat sätt än andra regeringar med dåliga starter.
Fast unga röstade ju höger i valet.
Det skrevs det ju hur mycket som helst om efter valet.
Förstagångsväljare ja. EPA röstade för lägre bensinpris. Men 20+ röstade vänster.
Fast så var det ju inte heller.
Det talades ofta om åldersgruppen 18 – 29 och alla där är ju inte förstagångsväljare.
Har du något som visar att det du tycker faktiskt stämmer?
@Surtrutn: En kommentar från mina barn i tjugoårsåldern var att brottsligheten uppfattades som ett hot mot den egna säkerheten, att det är ett skäl att det tippade åt höger bland framförallt unga män i valet.
Sedan håller jag med de som säger att Tidölaget själva har bäddat för debatten genom att Ulf i valrörelsen talade vitt och brett om att både politiken och regeringsunderlaget var i stort sett klara. Då undrar man varför de inte har presenterat ett enda konkret förslag för att genomföra sina vallöften?
Som jämförelse gjorde regeringen Reinfeldt I väldigt mycket politik under sina första 100 dagar – Ulf har precis som de ett regeringsunderlag med majoritet i riksdagen.
+1
Stämmer verkligen det du skrivert, Göran 63.
Då undrar man varför de inte har presenterat ett enda konkret förslag för att genomföra sina vallöften?
Du måste ha somnat när du tittat på tv-nyheterna.
Jag tycker tex. det är ett utmärkt förslag att de som lurar till sig ett uppehållstillstånd inte ska få behålla sitt uppehållstillstånd.
Jag håller med dig om att unga unga i större utsträckning röstat höger än unga vuxna och även att regeringen bäddat för kritik genom att visa sig regeringsduglia i valrörelsen.
Alternativet att deklarera i valrörelsen att vi ska nog få ihop ett bra lag med tiden funkar inte och det gör det inte inom idrott heller. Självförtroende är a och o både utåt och inåt.
@Surtrutn:
I stand corrected! Borde nyanserat och skrivit knappt. Återkallelse av uppehållstillstånd för asylsökande har varit möjlig länge så det är en ganska begränsad (fast bra) reform att migrationsverket får ökade anslag för detta.
Men jag vidhåller att Ulf felaktigt påstod att både regeringsunderlag och politik var färdiga före valet – och att det är just detta som biter honom i svansen.
Om han varit ärlig kanske han inte hade vunnit valet men för att citera Ulrica Schenström: “Det borgerliga i regeringen är osynligt”.
Som sosse är jag å ena sidan ganska nöjd att det inte blir en radikal högerpolitik men å andra sidan svider det att Magdalena Andersson kanske förlorade valet på Tidölagets yviga löften, löften han nu överger. Ska man lova det man inte tänker hålla (det är ju inte oväntade omvärldshändelser som tvingat honom att överge dem)?
– Inget högkostnadsskydd (utan ett visst bidrag, tack för det).
– Ingen sänkt bensinskatt med tio kronor, Jimmies löfte (utan 14 öre, och helt skrotade miljöambitioner – det senare kommer dock att bromsas av EU).
– Inget beslut om utbyggd kärnkraft och inget annat än prat om vare sig kärnkraft och reservkraft.
Jag kan ha missat det men jag har inte sett ett enda konkret regeringsförslag mer än de dödfödda att undersöka uppstart av Stenugsundsverket i malpåse sedan 2015 och två nedstängda och delvis rivna kärnreaktorer – regeringen vet själva att detta inte kommer att ge något för att lindra någon akut effektbrist.
– Försöksballonger och små justeringar om invandringen (eftersom regeringsunderlaget inte verkar vara överens på denna punkt när Tidöavtalets ord ska bli handling). Riksdagen har också beslutat om skärpta inkomstgränser för arbetskraftinvandring men den propositionen lades av Magdalena Anderssons regering, regeringen har dessutom ingen tidplan för när den ska besluta om de inkomstgränser som behövs för att riksdagsbeslutet ska ge någon effekt.
Ganska långt från en handlingskraftig och beslutsför regering tycker jag.
Andersson tappade valrörelsen på egen hand också, även de unga väljarna, vilket jag tycker är bra.
Enligt SvT:s VALU ser det ut så här.
https://www.svt.se/datajournalistik/valu2022/valjargrupper/
18-21 år
KD, L, M & SD –> 58%
22-30 år
KD, L, M & SD –> 53%.
Jo och i S förs det just nu en debatt om det skulle ha gått bättre om man gått längre till vänster eller om det ändå ganska hyggliga valresultatet berodde på att man gick till höger i bl.a. migrationsfrågan och kriminalpolitiken.
Jag skulle gärna se att man skapar breda överenskommelser i viktiga frågor och särskilt på områden som kräver långsiktighet, som investeringar i energibesparing, -produktion och -distribution (när ägare till nybyggda hus vill ha elprisstöd är något snett, de hade kunnat värma sina hus med en kraftig hårtork om de byggt med välbeprövad passivhusteknik).
Nu har Ulf ledartröjan och jag hoppas att han förstår att man måste vara beredd att kompromissa om andra ska vilja förhandla om gemensamma projekt – och att också Magdalena Andersson i opposition är beredd att ta och ge för att hitta robusta överenskommelser, säkrade för ytterkantspartierna (annars byggs inte mycket ny kraft av något slag under denna amndatperiod).
I stand to be corrected. Ålder är inte en stark faktor. Istället är det utbildningsnivå som är det viktigaste.
Om man jämför partisympati för gruppen +3 år högskola / alla. (PSU nov 22).
M +-0
C +32%
L +63%
KD -12%
MP +120%
S -9%
V +21%
SD -51%
Tidö -14%
Rödgröna +12%
Det är tyvärr fel att en ny regeringen brukar ligga bra till i opinionen strax efter ett val. Nästan alltid, oavsett färg på regeringen, så faller den i opinionen direkt efter valet. Har ingen länk men statsvetarprofessorn Henriksson-Oskarsson (eller vad han nu heter) sa detta i public service (tror radio men kan vart Aktuellt eller Agenda) för kanske en månad sedan.
Svenska högern har haft Danmark som förebild de sista 10 år. Faktum är att inget vettigt kommer att hända kring infrastruktur och reformer om inte den svenska riksdag tar sig samman och gör som i Danmark, samarbetar över mitten. Vad man dock inte har fattat att ser man bort för invandringspolitiken i Danmark (vart S och de andra partier har flyttat sig mot höger) så är alt vettigt vedtaget i ett samarbete över mitten. I veckan bildade man regering mellan S, Venstre (moderatarna) och Moderatarna (nytt parti som är typ mellan svenska moderatarna och C).
Framtidens Sverige måste byggas i ett samarbete mellan S och M över mittan. Sverige är ett skandinavisk välfärdssamhälle, Svenskarna är socialdemokrater ur ett internationellt mått. Moderatarna måste ha med S om de vill genomföra reformer som skall hålla på sikt, annars blir det bara zigzag kurs vart 4 år utan någon framgång för Sverige på sikt.
Om du tittar på hur det såg ut i skolvalet, där elever utan rätt ålder får “rösta”, så ser du att det är övervikt för blågula blocket. Generation Greta finns inte.
Danmark.
Landet utan egen baskraft men världens högsta skatt.
’Danska skatter för svenska skattebetalare’ för att parafrasera Fluffe.
Medarbetarn – jag är inte säker på jag förstår ’baskraft’ kan du förklara?
Andra kan säkert förklara bättre men Danmark har ingen egen reglerkraft och egentligen inget eget elnät. De försörjs av utvidgningar från DE och SE.
@Medarbetarn:
Till skillnad från Sverige har Danmark faktiskt både planerat och genomfört en konsekvent energipolitik de senaste 40 åren. Den bygger på kraftvärme med gas från Nordsjön kombinerat med vindkraft – en systemmässigt mycket bra kombination.
Goeran – Precis! Och man har tigt nästa steg, Båda staten och privata bolag investerar jättemycket. Danmarks störst verksamheter har gått samman om att utvecklar och bygga anlägg för ’power to x’ teknologi som skal omsätta elen från vindkraft verkar till lösningar som kan lagres – kväva, metan och även flygbränsle. Hela den danska riksdag är involverat i beslutet om att göra ’energi-öar’ i dansk farvatten vid Bornholm, men även Nordsjön. Man kommer att bygga vattenbaserat vindkraft som skal producerar el till 9 mill hushåll (finns bara 5.5mill danskar). Elen skall kunde lagres och användas när det blåser mindre. Detta är gång, sannolikt kommer Danmark att lösa södra Sveriges elproblem under tiden den svenska riksdag fumlar runt och pratar om kärnkraft och ny kärnkraft teknik som inte kommer att vara klar på decennier…
Dock har varken Svenska medier eller politikerna uppfattat vad som är på gång…
Man kan ju hoppas att det fungerar. Än så länge bygger Danmarks energipolitik på tillgång till Svensk och Norsk vattenkraft.
Den stora skillnaden är väl att det inte finns ett civilisationskritiskt miljöparti i Danmark? I alla fall inte som fått genomslag för sina idéer. Varken på energiområdet, rättsfrågorna eller migrationsfrågorna.
Hur bra sossarna än är (eller snarare låter) så kan de inte bli bättre än sina samarbetsparter – mp, v och/eller c. Samtliga tre helt tossiga var och en för sig. Och i grupp blir det ju en fars utan like, eller ja, ungefär som det var förra mandatperioden.
Positivt tänkande: Tydligen har vallöftena i Sverige fortfarande något slags trovärdighet. När partier ger populistiska löften förväntar sig folk att de uppfylls.
Det ger oss en bättre situation än t.ex USA där väljarna förväntar sig att Trump ljuger.
Jag vet att det är frivilligt att läsa och skriva här, men
kan vi inte gemensamt i huvudsak försöka skriva någorlunda sakliga och intressanta inlägg och även svara sakligt och intressant.
Vissa tycker det är jättekul att skämta och raljera, och det är det, men inte hela tiden. Då blir det mest bara larvigt och tröttsamt.
+1
Goeran – Precis! Och man har tagit nästa steg, Båda staten och privata bolag investerar jättemycket. Danmarks störst verksamheter har gått samman om att utvecklar och bygga anlägg för ’power to x’ teknologi som skal omsätta elen från vindkraft verkar till lösningar som kan lagres – kväva, metan och även flygbränsle. Hela den danska riksdag är involverat i beslutet om att göra ’energi-öar’ i dansk farvatten vid Bornholm, men även Nordsjön. Man kommer att bygga vattenbaserat vindkraft som skal producerar el till 9 mill hushåll (finns bara 5.5mill danskar). Elen skall kunde lagres och användas när det blåser mindre. Detta är gång, sannolikt kommer Danmark att lösa södra Sveriges elproblem under tiden den svenska riksdag fumlar runt och pratar om kärnkraft och ny kärnkraft teknik som inte kommer att vara klar på decennier…
Dock har varken Svenska medier eller politikerna uppfattat vad som är på gång…
Intressant, när började man diskutera energiöar.
Inget man hört om som sagt.
Här lite om att Danmark bjuder in bla Sverige i energiö-samarbetet:
https://www.newsoresund.se/danmark-bjuder-in-sverige-till-samarbete-om-vindkraftsutbyggnaden-kring-bornholm/
Surtrutn – menar du på alvar?
Ja, varför skulle jag annars fråga?
Men det är tydligen en helt ny tanke från i augusti i år om jag förstår din länkning rätt.
Ja – det blev bestämt i sommar även om alla var klar över att ett riksdagsval var på gång, så kunde man genomföra stora infrastrukturprojekt (De Radikale hade beslutats att välta regeringen vid folketingets öppning om inte Mette Frederiksen hade utskrivet val innan – hela rören om Minken…)
Folketinget öppnar efter sommarsemestern i oktober
https://www.nyteknik.se/energi/tyskland-satsar-pa-dansk-energio-ett-flaggskeppsprojekt-7036975
Et av projekten mellan Danmark och Tyskland
Verksamheter i dansk ’Power to X’ satsning:
https://greenpowerdenmark.dk/nyheder/17-virksomheder-power-to-x-partnerskab-med-dansk-energi
Andel
A.P. Møller Mærsk
COWI
Copenhagen Malmö Port
Danfoss
Dansk Energi
DSV Panalpina
Energinet
European Energy
Greenlab Skive
Københavns Lufthavne A/S
Norlys
SAS
Shell
Siemens Energy
Vattenfall
Vestas
Ørsted
Det här är sista trådstarten i Energi
Så jag lägger ett energiinlägg mitt i den politiska debatten
”Höstens elkaos beror delvis på det som hände tidigt på morgonen den 29 augusti i år.
Det årliga underhållet var på väg att avslutas. Den fjärde reaktorn på Ringhals skulle snart sättas igång när ett misstag ledde till att flera värmare i reaktorns tryckhållare skadades. En omfattande och komplicerad reparationsapparat drogs i gång – och nu väntas reaktorn tas i drift först framåt slutet av februari nästa år.
För Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) blev det droppen.”
DNs artikel ligger numera bakom betalvägg.
https://headtopics.com/se/ringhals-ska-overvakas-h-rdare-efter-r-av-brister-33007842
SSM oroas av:
”I föreläggandet listas en lång rad problem: otydliga instruktioner, dålig efterlevnad, otydligheter i ansvar och brister i kommunikation, kvalitetskontroll, kompetens och styrning av entreprenörer.”
Kort sagt en sann Varbergs anda. I Varberg ligger även Firman InterAktiv säkerhet som modererade Placera ABs forum med känt resultat. FI tvingade Avanza att stänga ned dotterbolagets aktiforum.
Ringhals 3 stängdes akut ned på en märklig felvarning från General Electric samtidigt som Oskarshamn stängdes ned någon månad efter konstaterat generatorsfel.
Från Ringhals 3 har det inte kommit någon återkoppling på felkontrollen och bägger generatorerna återstartades som planerat.
Som den äkta efterkloka Kapten så fastslår jag att den akutnedstängningen inte var rätt beslut i förhållande till driftstiden utan problem.
Hade man väntat en vecka hade Oskarshmn varit återstartat och vädret avslutat sin kökldknäpp i södra sverige.
Den som på egen hand vill ge väderprognoser läser på om jetströmmarna.
https://www.netweather.tv/charts-and-data/jetstream
Kors i taket!
Ett till inlägg som inte bara är smutskastning och struntprat.
Jo, det är givetvis en hel del olyckliga sammanträffanden som ligger bakom det aktuella och höga elpriset. Utan krig kanske det dessutom nästan inte hade märkts även fast det var exceptionellt det som hände.
Det går inte att säkra upp någonting så att det aldrig händer någonting, tom. ett järnspett kan sluta fungera.
Ja, det kan faktiskt hända. Jag lyckades få ett spett att kila fast så illa under en stor sten att det blev obrukbart. Tursamt nog hade jag en back upp i form av en korp (en sorts hacka) som jag med mycket möda och stort besvär lyckades få loss spettet med så småningom.
upp–> up
Nu skall jag raljera lite (eftersom jag förstått att du gillar det).
Men allvarligt talat så upplever jag att så fort man försöker nyansera bilden genom att peka på de många orsakerna som skapat höstens prisbild såsom Putin, energipolitik i övriga Europa, R3, OL3, kärnkraftsproblemen i Frankrike och nu senast O3 så blir man genast anklagat för att vara “vänsterbliven” eller ännu värre epitet. Den enda förklaring som fungerar här inne är att allt i princip beror på Mp och stängningen av R1och R2 och de som stämmer in i hata Mp-kören får gott om ryggdunkningar och hurrarop.
Jag håller med om att man bör hata MP.
För länge sedan trodde jag att MP kunde bli ett vettigt alternativ till C som lämnade sitt tidigare rätt omfattande miljöengagemang. Jag var med och röstade in dem i riksdagen 1988(?).
Nu är det för länge sedan nog med MP för mig!
Påhoppen kommer från alla håll tycker jag och det är väl okej.
Det som är tråkigt är att man inte klarar av att skriva ungefär på samma vis som när man pratar med en person öga mot öga.
Det är okej att raljera också, men med lite finess.
Smutskastning, struntprat och ren lögn är bara trist och tråkigt.
Vissa sakar kan man ha olika uppfattning om (även om det borde finnas fakta) och kanske är inte det ena mera lögn än det andra.
Nedläggningen av vissa kärnkraftverk är en sådan fråga tror jag.
Glömde at skriva att jag tycker det behövs ett parti som är mera miljöorienterat än de flesta andra.
Jag tycker hata är för starkt. Jag kan tvärtom respektera Mp för att de ganska konsekvent varit öppna med vad de vill genomföra för politik även om jag inte håller med. Det är som sagt andra partier som tillåtit att deras politik får genomslag.
“Smutskastning, struntprat och ren lögn är bara trist och tråkigt.”
Absolut. Det är ju däremot lite av en truism eftersom det väl inte finns någon här som inte håller med om den formuleringen. Sedan växlar det ju vad som folk ser som smutskastning och struntprat, och blir så klart lätt beroende av om man delar politisk åskådning eller inte, vilken inställning man har i en fråga och om man håller med om grundpremisserna eller inte.
Lustigt, nu när jag skrivit det här insåg jag att mitt inlägg också är lite av en truism, men då hade jag tyvärr redan klickat på “posta”.
Jag backar genast!
Hat är av ondo.
Det tråkiga är att MP:s miljöpolitik har fått någon form av certifiering som den enda rätta miljöpolitiken.
Preemraff är ett typiskt sådant exempel med alla turer bara för att de ville bygga ut och tillverka mera biobaserade flytande bränslen.
Jag minns inte allt och har släppt det, men nu blir det väl i alla fall någon form av om- och/eller utbyggnad.
Nej HOMSAN TOFT, det där är struntprat.
Lustigt, nu när jag skrivit det här insåg jag att mitt inlägg också är lite av en truism, men då hade jag tyvärr redan klickat på “posta”.
Det vet alla som råkat skicka något som inte är så bra. 😉
Jo, vissa saker beror givetvis på vilken politisk åskådning man har, men det är ju även värre felaktigheter som framförs.
Om alla kan hålla sig någorlunda inom ramarna och gärna styrka sina påståenden när de får mothugg så skulle mycket vara vunnet.
Sedan är det inte farligt att erkänna att man hade fel!
Flera borde pröva någon gång.
Klargörande: Jag har aldrig röstat på Mp och är inte speciellt sympatisk till deras politik men tycker att kritiken är onyanserad och att deras inflytande möjliggörs av att de stora partierna inte kan komma överens i de viktiga frågorna.
Jag har som sagt röstat på MP!
Jag skrev tidigare om att partierna måste skapa motsättningar för att det ska finnas någon politisk debatt, för det är inte så mycket som skiljer dem åt. Det är den teatern vi som väljare får se mest av.
Sedan kommer man ju väldigt ofta överens over parti- och blockgränser, men hur kul är det att rapportera om sådant?
Inte ens partierna tycker det är kul tror jag, men de tycker det är bra.
@Surtrutn:
Vilket utmärkt och dråpligt exempel på att man bara kan förebygga förhållanden som man kan föreställa sig (sedan kan kapten efterklok ibland undra varför föreställningsförmågan var så klen).
Tack!
Min gissning är att det som i forna dagar arbetade mycket med hacka och spett hade ett “back-up-spett”. Jag kan inte ha varit den första i världshistorien som fått ett spett att fastna under en stor sten, men kanske är jag den första som skriver om det i kommentarsfältet på en blogg.
Hur illa regeringen än sköter sig kommer dom aldrig komma i närheten av det destruktiva klappfiasko vi upplevt de senaste två mandatperioderna.
Klart (S) växer. Alltid fördelaktigt att vara i bekväm opposition under en svår lågkonjunktur och skylla allt på regeringen Vilken sossarna är experter på, det är ju som bekant aldrig deras fel någon gång någonsin, synnerhet när man har hela medias fulla stöd. Nu är det flera år kvar tills nästa val och mycket hinner hända fram tills dess.