Nedanstående är en gästartikel från Drones2Ukraine.
Så här i slutet av året tänker jag att det är dags för en avrapportering från oss i Drones2Ukraine. Vi är verkligen inga höjdare på social media eller i löpande kommunikation, det är helt enkelt att tiden inte räcker till och våra kompetenser ligger främst inom andra områden. De sista månaderna har varit kämpiga, det är en utmaning att försöka hitta någon slags balans mellan det ideella arbetet för Ukraina, arbete och familj. Det blir inte lättare när administrativa och byråkratiska utmaningar pockar på, men måste lösas för att stödet till Ukraina ska kunna fortgå. Enkelt sett är det logistiken som vinner kriget och logistik är inte lätt. Byråkrati kommer som grädde på moset. :/
Jag vill samtidigt passa på att lyfta hur många vi ändå är som engagerar oss i Drones2Ukraine på svensk sida. Vi är en bit över 20 personer, som alla bidrar med både stort och smått. Precis som med donationerna, så är det alla bidrag tillsammans som skapar effekt. När Dronarium besökte oss i Skåne i höstas fick vi en detaljerad förståelse för hur dom använder drönare i fält och för vilka problem och risker drönarpiloterna utsätts för. Parallellt med donationshanteringen arbetar vi därför även med olika tekniska och taktiska förbättringar inom ramen för COTS-drönare. Vi fokuserar på det som vi är duktiga på och det som kan göras inom lagens gränser här i Sverige. Sen kommer vi inte berätta vad vi gör här, då det är en ständig kapplöpning i teknikanvändning mellan Ukrainska styrkor och ryssen.
Därför är det viktigt att varje ny fördel ska man kunna dra nytta av så länge som möjligt, tills ryssen har anpassat sig på nytt. Jag kan dock med tillförsikt säga att vi tillsammans lyckas åstadkomma mycket verkan i målet och det kommer finnas gott om historier och material för att i framtiden skriva en bok.
Under hösten har vi även engagerat oss i att bidraga med text till boken ”Drönare/UAS – teknik och förmågor” som ska släppas via KKrVA under tidigt vår. I början av december föreläste jag även om D2U:s arbete och reflektioner för AFCEA Stockholm Chapter på Försvarshögskolan. Det blev tyvärr på distans pga sjukdom, men sådana här möten och träffar är viktiga för oss för att bygga nätverk, men även för värdet av att dela med oss av kunskap för att kunna stärka omvärldens säkerhet. Det är även därför Dronarium nu kan erbjuda sin drönarutbildning inom EU för myndigheter och samhällsviktiga organisationer.
Sista månaderna har varit kämpiga, dels tränger vardagen på med arbete och familj. Ibland känns det hopplöst, men det är bara att bita ihop och se till att vi gör det vi kan för att hjälpa Ukraina. Killarna och tjejerna i Ukraina har ingen tid för vila.
Vår insamlingskampanj för minröjning är snart i hamn, vi har nått 1 750 000 kr av de två miljoner vi har som mål. Pengarna har redan börjat användas för sitt syfte och projektet löper vidare under 2023. Bland annat var Lena Wilderäng på plats i Charkiv för att se en del av utrustningen användas och vi har sedan dess även en bättre förståelse för vilka regelverk som styr verksamheten. I Sverige har vi hjälp från flera parter och nu även ett avtal med specialister som hjälper oss med sensor-frågor för minletandet. Mycket pågår parallellt och behöver sätta sig innan den fjärde skolan kan öppnas upp och ta emot studenter.
De tre vanliga skolorna fortsätter att i stadig takt utbilda drönarpiloter för att skapa effekt i försvaret av Ukraina. Nyligen passerade vi 2’400 examinerade piloter, som efter kriget kommer kunna starkt bidra till återuppbyggandet av Ukraina med hjälp av sin nya kompetens inom UAS, fotogrammetri, specialuppdrag, mm.
Utbildningarna sker i verklig miljö och fortsätter sin verksamhet trots vinter och kyla, då systemen i drift används i princip dygnet runt, året om. Drönarna klarar av kyla tämligen bra, minus 30 är inga större problem om man vet om hårdvarans begräsningar och hanterar den rätt sätt. Den stora risken är om det kommer skit på kameralinsen, eller att det sker kraftig isbildning, men normalt går detta att hantera, allt handlar om kompetens. Däremot brukar det vara pilotens förmåga att hantera kyla som är det stora problemet. Långa stunder av stillasittande, en pilot flyger oftast ihållande större delen av sin tid i fält, gör att kroppen snabbt kyls ned och blodcirkulationen i fingrar försämras. Det leder redan efter några få minuter till kraftigt försämrad finmotorik, vilket leder till nedsatt förmåga.
Inför att Dronarium skulle besöka oss i oktober så pitchade vi ett par idéer för en svensk tillverkare av personlig mil/pol-utrustning. De tog fram ett par olika koncept av nya, unika produkter och demonstrerade dem för Dronarium. Det var särskilt en typ av handvärmare som killarna visade ett stort intresse för. Tillverkaren tog till sig av feedback från Dronarium och hade en förbättrad prototyp framme efter knappt två veckor. De var sedan oss behjälpliga med att få till en prioriterad produktion och leverans som gör att vi nu har två hela pallar med utrustning som skickas till Ukraina. Där tar Dronarium över och ser till att materialet kommer fram ut till drönaroperatörer vid fronten, så att de kan bibehålla hög effekt även i vinterkylan.
Vi har fått mycket bra hjälp och stöd av tillverkaren, men vi behöver täcka upp för självkostnader, som drar iväg då det är en stor produktion av något helt nytt och att vi har behövt prioriterad tillverkning och flygtransport. Vår kostnad är 500 000 kr, vilket är något vi kommer ta från löpande donationer. Vi har redan fått en riktad första donation på 100 000 kr.
Det här är ett specialprojekt som jag själv är mycket stolt över, då jag flugit drönare under sju vintrar och vet hur extremt förödande kylan är för piloten att kunna göra ett bra jobb. Men en liten och enkel insats så kommer drönaroperatörernas förmåga öka drastiskt!
God fortsättning, Gott nytt år och tack för ert stöd till Ukraina! Drones2Ukraine, genom Anton
Tidigare halvårsavropportering finns här.
57 kommentarer
Tack för uppdatering kring er fantastiska insats! Hatten av (och donation på G)!
Mvh
Egon
Tack!
Lysande att höra om ert fina jobb för Ukraina
Hoppas få höra mer om hur det går med minröjning framöver
sänder ett bidrag när jag är åter i Sverige.
Tack, det kommer i sinom tid.
Tack för rapport. Jag är stolt över arbetet ni och Sverige gör. Tack. Det ger trygghet att Sverige har insikt i och erfarenhet av teknik som ligger i framkant och som kan ha stora fördelar i strid. Önskar er en god fortsättning, ett gott nytt år och ett krigsslut i Ukraina innan sommaren.
Tack! Blir lätt att man har övertro till teknik. Det är humankapitalet man ska gynna!
Tack för rapporten alltid intressant att höra från människor som gör viktiga insatser för Ukraina. Haft det lite på känn att kyla är värst för piloten men inte så avgörande. Skickar en liten slant. Tack igen för det ni gör.
Tack för att du bidrar!
Tack för rapporten alltid intressant att höra från människor som gör viktiga insatser för Ukraina. Haft det lite på känn att kyla är värst för piloten men inte så avgörande. Skickar en liten slant. Tack igen för det ni gör.
Tack Anton för en bra och efterlängtad rapport! Ni gör en fantastisk och mycket hedrande insats!
Det finns flera frågor som poppar upp i huvudet men jag inser ju att informationen här måste vara begränsad. En svensk tiger och håller truten … som sagt. 😉
Finns säkert flera inom GRU som dagligen håller koll på den här sajten och just nu trycker flera gånger på Google-translate (hej-hej, förresten!) och mumlar blyat-blyat över att det inte finns mer att lära sig i artikeln.
Helt rätt, Anton, håll korten närma bröstet och fortsätt utveckla teknik och färdigheter. Tids nog blir det läge att överföra kunskaperna och jag hoppas verkligen att svensk försvarsmakt är lyhörda för det ni lärt er. Bra drönare kan vara helt avgörande i strid och sparar liv.
En egen reflektion i stunden är att det inte vore orimligt med ett finansiellt stöd från försvarsmakten för att stödja denna viktiga verksamhet. Känns ju lite märkligt att det här ska ske helt ideellt och betalas av privatpersoner och sponsorer.
Tack! Det är inte så illa som det kanske låter. Låt mig helt enkelt säga att jag vet att var och en bidrar med det de kan.
Tack för uppdatering. Mycket imponerad av ert viktiga och framgångsrika arbete.
Tack!
Mycket roligt att läsa att ni sysslar med kunskapsöverföring till totalförsvaret. Bra gjort!
Tack!
Anton: Har ni undersökt vad för typ av vinterhandbeklädnad Svenska armén har?
Finska armén hade i alla fall tidigare en tjock skinnvante med en slits med täcklapp på insidan där fingrarna kunde stickas ut vid behov och sedan snabbt dras in igen.
Inte specifikt. Skyttehandskar fungerar bra för det de är framtagna för, men för finmotorik i timmar i sträck så funkar det dåligt med vantar och handskar.
Lyssnade på dig under en dragning på Försvarshögskolan, jag blev djupt imponerad av det arbete ni gör. Så inspirerande att se vad mycket gott det finns i mänskligheten mitt i dessa jobbiga tider. Hoppas ni får en lugn och avkopplande nyårshelg.
Tack för ert viktiga arbete!
Tack! Riktigt surt att jag inte kunde vara på plats.
Funkade ju bra med länk. Såg att det var många som plockade upp sina mobiler för att swisha, hoppas det gav resultat.
Bra uppdatering
Drog iväg en liten donation på 500kr
Tack!
Smart med handvärmare! Alla som fotograferat i kyla vet vilket gissel kylan kan vara, som kryper in och blir värre och värre och till slut plågsam, och potentiellt farlig med förfrysningar. Antar/hoppas att man också har vantar med hål för fingertoppar som används eller liknande. Kan man värma t ex mobilskärm om den används, så kanske batteriet fungerar lite bättre också?
Du har koll. Skärmarna har inte så stora problem pga kyla, men visst någonstans går gränsen.
Tack för uppdateringen. Blir stolt att ni gör det här. Skickar en slant …
Tack!
En “slant” är skickad till “Drones2Ukraine”…..
Inte mycket men det var det jag hade råd med just nu…..
Fortsätt erat fina arbete <3
MVH// Christian Jönsson
Tack, allt stöd räknas!
Tack för uppdateringen, skickar en extra slant till varma fingrar.
Swish 1232050714 ifall någon letar efter numret
Tack för din hjälp!
Det ni gör är ovärderligt!
Det kommer komma ett litet swishbidrag från mig också.
Tack!
500 sek insatta. Gott nytt år till alla er fighters Anton! 2023 blir Ert år!
Någon möjlighet att köpa de där handvärmarna? Skulle vara fint på jobbet, flyger drönare någon gång i månaden här uppe i Gällivare.
Drar iväg en donation också, och bra kämpat.
Du får maila och fråga vem tillverkaren är och bevaka när det kommer in i ordinarie sortiment.
Min bedömning är att detta är standardutrustning inom ett år. Inga drönaroperatörer har sagt nej till utrustningen när de väl hållt i den.
200 kronor från mej. Blir mer när jag har råd.
Tack!
Japp, litet men enormt viktigt.
Tack för er viktiga insats! Som förälder till rätt små barn har jag oerhört stor respekt för svårigheterna med att jonglera familjeliv, arbete och ideella åtaganden. Och den tuffa friktion som uppstår när jonglerandet fallerar (vilket måste ske emellanåt, vi är bara människor). Blir en swish här också.
Tack!
Respekt för denna viktiga insats! Tack för en mycket intressant artikel. Det här är väl första stora kriget där mindre drönare fått en avgörande betydelse?
Tack! Jag tror att det som står ut i detta kriget är omfattningen i användandet. Teknikerna har använts tidigare, men först nu var teknik och användare mogna.
Stor respekt för att kölden förstör för operatörerna. Kan man inte ha en lösning där händerna och kontrollen är i någon påse och så har man i den påsen även en liten metallburk med hål och ett stearinljus i? Typ något sådant. Det skulle vara en billig lösning. Sen finns det ju givetvis dyrare lösningar med batterier och handvärmare. Hur mobila måste de vara? Vaksäckar är ju annars rätt trevligt.
Billiga enkla lösningar låter bra, men skapar ofta nya problem. Vår lösning är stupid simple men samtidigt robust och standardiserad, viktigt när mottagarnas vardag redan är fyllda av andra problem.
Det fattas alltså 250000 kr. Om alla som läser bloggen idag sjänker 5 kr (+2 kr till Swish) så är vi i mål. Jag skickar en hundring med det samma.
Skickat 100:- också 😀
Tack!
Vi är 250kkr korta på minröjningsprojektet och i morse 400kkr korta på vinterutrustningen. När min kollega, som har koll på kontot, är tillbaka från nyårsfirandet i sin bugout, så kommer jag meddela läget. 🙂
Perfekt.
Skönt få delrapporter om läget så man ser att det flyter på.
Tack för ert jobb! Skickade en liten nyårsgåva.
Tack!
Igår fick vi in donationer på totalt 275’000kr, det innebär 125’000kr kvar till målet på 500kkr för vinterutrustningen. Överskott går rakt in i minröjningsprojektet. Kämpa! Slava Ukraini! GOTT nytt år! Swish 1232050714
Apropå drönare och hur de används så har Radio Free Europe en färsk film från Bakhmut (15 timmar gammal).
Här kan vi följa övervakningen och hur det räcker med att ett par ryska soldater upptäcks för att eldledningen sätter igång. Ingen chans att gömma sig utan löv på träd och buskar. “Drönarpiloten” ser första nedslaget från artilleriet och justerar sedan riktningen för att få full verkan i målet vid andra och tredje skottet. Ruggigt effektivt.
Sevärd film: https://www.youtube.com/watch?v=fhV1VK67pR8
Och om drönaren har en värmekamera så har de flesta på marken obefintlig chans att undvika upptäckt.
Gott nytt år alla! Tack för er hjälp!
Imponerade. Har swishat. Flera gånger.
Men finns det annan handgriplig hjälp man som man kan stötta med utan atta vara teknisk expert? Ni sliter ju imponerande mycket! Finns det något man kan hjälpa med, eller bästa man kan göra är finansiellt stöd?
Förstår ju aspekter av Opsec osv också.
Tack! Om du har expertis i något ämne så hör gärna av dig. I övrigt är det bästa man kan göra är att få fler att engagera sig. Sprid ordet, samordna insamling via vänner, på jobbet, föreningen, etc.