Stockholmsbörsen föll hårt igår tillsammans med de amerikanska börserna och nedgångarna fortsätter i de asiatiska tidszonerna under morgonen. Elpriserna är idag måttligare i norra Sverige, men berättelserna om frysande barnfamiljer börjar nu nå media.
Stockholmsbörsen rasade hela -3.04% igår även om valutorna är relativt stabila på 10:33 USDSEK och 11:01 EURSEK. Guldpriset hittas på 590:- SEK.
I USA var fallen på motsvarande nivå med -2.49% för S&P-500 och -3.37% för Nasdaq 100. Korta amerikanska räntor steg, men de längsta löptiderna backade. FAANGST-aktierna gick -4.69% för Apple, -3.42% för Amazon, -4.43% för Google, -4.47% för Facebook, -8.63% för Netflix, -8.77% för Spotify men Tesla gick mot strömmen med +0.55%.
I de asiatiska tidszonerna fortsätter nedgångarna nu.
ASX 200 -0.78%, Hang Seng +0.56%, KOSPI -0.04%, Nikkei 225 -1.87% och Straits Times -0.93%.
Elpriserna är idag måttligare i norra Sveriges SE1 och SE2 med medel på 128 öre per kWh omomsat, onätat och oskattat. I SE3 och SE4 blir medelpriserna 411 respektive 412 öre.
I media har det nu börjat dyka upp artiklar om frysande barnfamiljer. En barnfamilj som köpt och bor i en gammal byskola – dessa har ofta varit billiga att köpa, men kan ha i princip oisolerade stenväggar – har 12 grader inomhus, trots att de även kan elda med ved i kaminer. Elradiatorerna i barnens rum är inte på och de kör bara luftvärmepumpen i stora salen några timmar om dagen, men kommer ändå behöva låna pengar för att kunna betala elräkningen. Det talas också om en person i SvD:s artikel som säljer sina bil för att ha råd att betala elräkningen.
Det finns många fler sådana historier. Många har inte råd och det är inte bara att flytta hur som helst. Även flytta kostar pengar och tar tid, samt många bostäder är nu osäljbara om de har dålig energiekonomi i mindre attraktiva lägen. Säljer man med förlust kan man utplåna sitt egna kapital och därmed inte ha 15% för att köpa en ny bostad, utan man är inlåst. Därtill har räntor alltså fyrfaldigats, matpriserna stigit med 18% på ett år och så fortsätter det.
Förr i tiden fick man reallönepåslag som översteg inflationen. Det har fack och arbetsgivare nu bestämt att vi inte ska ha längre. Då får barnfamiljer frysa.
Anekdoter kryllar det av i mina flöden. Här är en följare som kör av med över 100 kWh om dagen, men har under 15 grader inomhus. En följare med 13 grader inomhus på morgonen. En till med 13 grader.
Jag har för mig att Lena och jag skrev om kallt inomhus i vår preppingbok Är du förberedd? och sågade påhitt om att man ska bosätta sig under ett bord för att hålla värmen när strömmen går. När det är kallt inomhus så skär det inte bara genom märg och ben, utan även genom själen och man blir oförmögen att agera. Även om det agerande skulle vara att tända en brasa. Man ska bibehålla varmt inomhus i den mån det är möjligt. Det är inte bara gamla hus som drar energi. Ett nybyggt bostadsrättsparhus som drar 50 kWh per dygn med 15 grader inomhus, 124 m2 och familjen bortrest.
Kom också ihåg att din hemförsäkring kan sluta gälla redan vid 18˙ inomhus.
360 kommentarer
Välkommna till Miljöpartiets Sverige.
Nja… vi hade val i september och nu är vi välkomna till Sverigdemokraternas Sverige. Sen är det i slutändan vare sig SD eller MP som orsakat de höga elpriserna utan Putin. Putin. Putin. Putin. Vi ska aldrig ta bort ansvaret från ryssarna för något av allt elände de skapar.
Hade inte Mp och S stängt kärnkraften hade elpriserna varit betydligt lägre. Allt annat är ren och skär lögn, okunskap, vänsterpropaganda och skitsnack. Går man på vänsterns retorik att den nya regeringen är skyldig bevisar man även att man är en idiot.
Tur att vissa partier och du visste att det skulle bli krig utan att säga något!
Kriget har i stort sett noll och ingenting med situationen i Sverige att göra men om du inte förstår det så är du ju precis en sådan jag nämner ovan…
Att den generella prisbilden ökat i EU pga Putin är en sak, å andra sidan hade Putins påverkan varit betydligt lindrigare om inte Tyskland och Sverige stängt ner fossilfri, stabil, effektiv, ren, säker, billig kraftproduktion genom politiska beslut…
Att ni som skrutit om att nedlagd kärnkraft varit er förtjänst har nu panik och försöker skylla ifrån er på alla möjliga halmstrån ni kan greppa (och ja, jag skriver “ni” då du uppenbarligen försvarar handlandet).
Att kriget inte har med priserna att göra stämmer helt enkelt inte. Både 2020 och 2021 (båda utan krig) hade lägre priser. Priserna började stifa mär Putin började mixtra me gasleveranser undet hösten 2021. Man kan kritisera att Sverige occ Europa gjort sig sårbara men den omedelbara anledningen är Putin.
Hur vet du att de inte sagt något? Inte minst den här bloggen har varnat om det här och många andra risker under många år. Jag har diskuterat frågorna i mer än tio år på olika vis. Man kan säga att det inte funnits en mottaglighet för såna negativa visioner.
Nej, vi hade höga elpriser redan innan Putin invarderade Ukraina. Att de är högre nu beror ju på att Tyskland mfl också lagt ned känkraft och gjort sig beroende av rysk gas. Hade vi haft mer känkraft hade exportlinorna mättats och elpriset i sverige varit lägre. Tyskland har gjort samma misstag som sverige, och det var MP/S som lade ned kärnkraft genom politiska beslut, dessutom lade man ner småskalig vattenkraft och lade värmekraftverk i malpåse.
Case in point, vintern 2021/2022?
Putin hade börjat mixtra med gasleveranser redan under hösten 2021.
Jag tror vi kan lasta Putin för mycket elände men jag tror knappast han är ansvarig för nedläggningen av svenska kärnkraftverk.
Word
Var inte Ryssland stor donator till diverse miljögrupper för att motarbeta kärnkraft och fracking för att gôra Europa mer beroende av Ryssland?
Hade inte (ofta M-ledda) kommuner sagt nej till vindkraft hade vi haft också haft lägre elpriser.
Ja, men bara då och då.
Bitterchiefen +1
Nope. Detta är givetvis Miljöpartiets Sverige. Låt mig elaborera…
Putin? Jo… men. Ponera att de har struntat totalt i brandsäkerheten, du har installerat elen själv med dålig skill, osv. Så en vacker dag sätter någon i familjen i brödrosten som har kortslutits (som brödrostar plägar) och eftersom du har satt en spik istället för den där säkringen som bara gick hela tiden så brinner huset ned. Vems fel var det att huset brann ned? Den som satte i brödrosten, eller ditt? Det var onekligen brödrosten som orsakade branden, men… vem var det som såg till att konsekvensen av en trasig brödrost var ett nedbrunnet hus?
Det jag vill säga är att det svenska elsystemet borde ha varit byggt och dimensionerat för att inte hamna i det här läget på grund av att en yttre störning såsom Putin träder i kraft. Politiker som inte är extremister har en förmåga att se lite bredare än sina ideologiska käpphästar och prioritera att saker skall fungera. Gröna anser (och de hymmlar många av dem inte med heller) att de anser att det är BRA det som händer nu. Elektricitet och inte minst drivmedel SKALL vara så dyra för vi skall inte ha några bilar. Jag har varit i närkontakt med detta mycket länge inom akademin och de har hela tiden propagerat för en sådan framtid och forskat på hur vi skall komma dit. Inställningen är att ägg måste knäckas för att laga omelett.
Men! Man behöver ju inte nödvändigtvis släppa fram galningar till makten då. Det var ingen som tvingade S och M att låta Mp få det här inflytandet LÅNGT bortom deras mandat. Ansvaret faller därför tungt på dem.
Faktum är att jag lastar dem betydligt mer än Mp. Mp har inte mörkat sin galenskap. Den har varit helt i det öppna och givetvis kommer de att genomföra sin politik om de erbjuds möjlighet att göra det. Det är liksom inte Mp:s jobb att begränsa Mp:s inflytande bortom det mandat de har fått.
Putin bör inte bli en inrikespolitisk slasktratt i vilken allt ansvar för allt möjligt kan kastas – med hotet att man skyddar Putin om man inte låter ansvar unkommas på så sätt.
+1
Håller med om slutklämmen om Mp men är verkligen Putin en brödrost?
En kortslutning verkar han ju ha iaf?
Kan hålla med om att det är Putin som är ansvarig genom att ha infiltrerat miljö-rörelsen. Problemet är ned-stängd elproduktion. Inget annat.
Det Ryssland har gjort har absolut varit en mycket stor del av det som gjort situationen akut, men det är vi själva som gjort oss sårbara. Ingen tvingade Tyskland att göra sig beroende av rysk gas, och ingen tvingade Sverige att göra sig beroende av vindkraft. Det är helt och hållet egna beslut som lett fram till detta.
Även om Putin INTE hade genomfört sin “specialoperation” hade elen varit precis lika dyr ändå. De skyldiga hittas inte utanför landet utan här i Sverige. Det är de partier som respektlöst skitit i medborgarna under de senaste tjugo åren och med politiskt drivna agendor lagt ner en fullt fungerande elektrisk infrastruktur. Man har prioriterat tramsiga genusprojekt, reformerat bort sunt förnuft och skänkt bort det lilla försprång Sverige så tufft jobbat sig fram till under efterkrigstiden och kalla krigets dagar.
Det är tråkigt, men det är den bistra sanningen. Och tills svensken inser detta och det avspeglas i opinionsmätningarna kommer vi inte att kunna lösa problemet på ett vettigt sätt.
Atque obiter delendam censeo Kremlinem!
Det stämmer inte. Vad kostade elen vintern 2020/21?
Aha. Så det är Putin som stängt 6 av 12 kärnkraft reaktorer. Tack, bra då vet jag.
Läste om relativt välbeställda familjer i storstockholmsområdet som kör på 13 -14 grader i sina eluppvärmda villor.
Eluppvärmda objekt som för mindre än ett år sedan gick för 6 -7 millar är nu osäljbara. (Båstads området)
Tack, vi njuter av deras politik tillsammans!
När ska myten om att MP & S stängde ner kärnkraften ta stopp?
Vattenfall stängde ner Ringhals 1&2 på affärsmässiga grunder. Det var helt enkelt inte lönsamt att driva dem.
”Vattenfalls styrelse tog 2015 beslut om förkortade drifttider för Ringhals 1 och 2, av affärsmässiga skäl. Tidigare planerades drift av anläggningarna i 50 år, till 2025 respektive 2026. Beslutet innebar avveckling 2019-2020, sex år tidigare än planerat.”
Källa: https://group.vattenfall.com/se/nyheter-och-press/nyheter/2019/fragor-och-svar-om-avvecklingen-av-ringhals-12
@FOJU, Ja visst är det så att att man stängde pga affärsmässiga skäl. Politikerna såg helt enkelt till att det inte skulle finnas någon affär, alltså ger det ett affärsmässigt beslut att avveckla. Framför allt tror jag att det affärsmässiga beslutet att lägga ner beror på den osäkerhet och frånvaro av långsiktighet som MP och Reinfeldt är skyldiga vad det gäller energipolitiken.
Själv skulle jag på ett affärsmässigt beslut lägga ner mitt företag om det beskattas till 100%. Helt affärsmässigt kommer jag ta detta beslut om politikerna väljar att göra så.
2014-10-03 – https://www.svd.se/a/76ea98eb-1e6c-34e3-b5cd-e32f03abc1f7/vattenfall-vd-ifragasatts-efter-karnkraftskritik
Men vilka ändrade de marknadsmässiga förutsättningarna genom att höja effektskatten?
Ja, affärsmässigt beslut baserat på att politiken ändrat förutsättningarna.
@FOJO
Det är inte en myt utan ett vedertaget faktum att S och MP ligger bakom nedstängningarna. Nedläggning av reaktorer var något MP var stolta över efter överenskommelsen med S 2014 – “Flera reaktorer kommer att stängas under mandatperioden, säger Åsa Romson”. Höjd effektskatt och hårdare krav. Vattenfalls dåvarande VD fick hård kritik från MP då han hade invändningar mot överenskommelsen. Var tyst eller avgå, var budskapet.
Lorenz Tovatts tweet från januari i år: “Jag tar hemskt gärna cred för nedlagd kärnkraft. Utan MP hade nog flera av de nedstängda reaktorerna rullat vidare”.
Lise Nordin (energipolitisk talesperson för MP) erkände att man bytt ut folk i Vattenfalls styrelse och gav dem direktiv för att satsa på förnybart istället för kärnkraft.
I januari 2020 röstade riksdagen om detta. S, V, MP och C röstade för att inte stoppa nedstängning av Vattenfalls R1 och R2. C tror jag till och med ställde sig upp och applåderade efter omröstningen.
S och MP i spetsen är i huvudsak (men inte ensamt, även M har bagage i frågan) ansvariga för den situation vi befinner oss i.
Glöm inte att alltid påminna partier som tror att samhällen och klimatnytta byggs av enhörningar, handhjärtat och värdegrundsplaner vad det ställt till med!
@Flaskgordon, glöm inte Reinfeilds ansvar och han var M på den tiden det begavs sig. Politik ger effekt långsiktigt. Det vi ser nu är hur Fredrik och Mauds politik fick för konsekvenser på bla försvar och energi.
Att gnälla/berömma på S och Stefan kommer vi att behövar göra mitten+ 2020 talet, det är då vi ser effekten av deras politik.
@T
Helt enig!
Helt riktigt, både S och M skall hållas ansvariga för att MP har fått hålla på med sina fanatsier.Och det här med affärsmässiga beslut, det är bara BS. MP har i olika sammanhang skrutit vitt och brett om att de har åstadkommit nedläggningarna. Det är dags att MP nu fortsätter ta sitt ansvar för vad som har hänt. Är det helt fega och ryggradslösa charlataner vi har att göra med?
Orsaken till Vattenfalls beslut att avveckla Ringhals 1 och 2 var befarad dålig lönsamhet eftersom produktionskostnaderna i framtiden skulle ökar p.g.a den kraftiga höjningen av effektskatten på kärnkraft.
Vattenfall tog alltså ett affärsmässigt beslut att avveckla reaktorerna eftersom förutsättningarna ändrats genom politiska beslut av S och MP. Att du inte kan se att beslutet var politiskt framtvingat är obegripligt. Dåvarande regeringen skrev ju i t o m i vårändringsbudgeten att syftet med den höjda skatten var att öka de fasta kostnaderna för kärnkraften med motiveringen att detta i sin tur skulle bidra till en omställning av energisystemet.
Fojo, jag håller inte alls med dig. Det där är vad politikerna fått Vattenfall att säga i efterhand. Om man läser artiklar från när besluten togs så lät det annorlunda. Jo, beslutet 2015 togs på “affärsmässiga grunder” men berodde ju på politisk styrning i form av effekskatter:
https://www.skgs.org/att-kraftverk-slas-ut-ar-ett-resultat-av-politiska-beslut/
“En vecka har gått sedan Vattenfalls besked om avsikten att stänga Ringhals 1 och 2 i förtid. Enligt Vattenfalls VD, Magnus Hall, har beslutet tagits på affärsmässiga grunder, utan direkt politisk inblandning. Men han har också konstaterat att utan den särskilda skatt som drabbar kärnkraft, effektskatten, så hade det affärsmässiga beslutet blivit ett annat. Då hade de två reaktorerna fått gå vidare hela sin tekniska och ekonomiska livslängd.”
Hall hade readan fått smäll på fingrarna för att han sagt emot regeringen. Så MP försökte ju sätta munkavel på honom:
https://www.di.se/di/artiklar/2014/10/3/mp-hall-maste-byta-linje/
“MP: Hall måste byta linje – Magnus Hall kan bli kortvarig som vd för statliga Vattenfall. Ledande miljöpartister gör nu klart att han inte kan sitta kvar om han fortsätter att driva sin kärnkraftsvänliga linje. Han står nu enligt det blivande regeringspartiet inför ett val – byt uppfattning eller avgå.”
“Jag utgår från att några sådana här uttalanden inte kommer göras av Magnus Hall när regeringen har satt på pränt vad Vattenfall ska göra. Det finns inget utrymme för sådana här uttalanden framöver”, sa Lise Nordin, Miljöpartiets talesperson i energipolitiska frågor.
MP har inte heller varit tysta om att de ska tvinga Vattenfall skulle göra som de vill:
https://www.mp.se/just-nu/framtiden-ar-fornybar/
“Ett helhetsgrepp tas om Vattenfall och styrningen av bolaget i syfte att göra det ledande i omställningen av energisystemet mot en högre andel förnybar energi. Vattenfalls planer på att förbereda för byggandet av ny kärnkraft avbryts.”
Vilket de gjorde. De bytte de ut halva styrelsen i Vattenfall mot folk som var trogna MP och som inte sa emot.
Grattis, MP har fått precis det resultat de gick till val på. S har varit så sugna på att regera att de låtit MP göra detta. MP borde vara stolta. Eller är de rädda för att folk ska bli kinkiga nu när konsekvenserna av kärnkraftsnedläggningen visar sig?
Många vill ha tydliga syndabockar att skälla på när något är dåligt, men oftast är det inte så enkelt tyvärr. Man behöver kunna hålla flera händelser i huvudet samtidigt.
“Vem lade egentligen ner kärnkraften?” – https://www.nwt.se/2022/12/12/vem-lade-egentligen-ner-karnkraften/
Som sagt var, elen har blivit jättedyr också i Norge, och där har man ju inte lagt ned några kärnkraftverk…
De säljer till högstbjudande och elen är dyr i Sverige.
Välkomna. Ursäkta den dåliga stavningen. Miljöpartiets Sverige är dock helt riktigt.
Det är väl lugnt. Vi har ju ett högkostnadsskydd på plats sedan en och en halv månad tillbaka och pengarna kommer i god tid innan jul, eller?
See what you did there.
Du tycker att situationen som beror på den förda politiken under 8 år är helt ok? Att det s.k högkostnadsskyddet inte är på plats kan ju bero på att SVK fick direktiv i sin utredning av en viss Herr Damberg om hur det skulle se ut, exempelvis att norra Sverige inte skulle omfattas. Den nya regeringen har precis tillträtt men ja, detta måste hanteras omgående, men din kommentar blir smått patetisk eftersom du verkar försvara den förda politiken som onekligen bär viss prägel av just MP. Luktar whataboutism ganska kraftigt.
Känns det jobbigt? Om nu ett högkostnadsskydd är omöjligt att införa pga orsaker kanske man inte utlova det? Det var faktiskt inte varken Damberg eller SVK som tvingade dåvarande oppositionen att ljuga.
Klart det går. Det går i andra länder.
Huruvida det vore _bra_ eller om regeringen _vill_ är två helt andra frågor.
Det är inte jag som säger att det inte går utan regeringen och dess tillskyndare.
Visste du också att det skulle bli krig utan att berätta minst 10 år innan?
@Jones
Om det är fråga till mig så är svaret nej.
Bullshit, klart att det inte är omöjligt. Det handlar väl som vanligt om att staten vill de de miljarder man får in extra. Sedan var inte situationen som den är nu för en månad sen men grunden ligger i en totalt misslyckad energipolitik under många år.
@GlennJ
Ta det inte med mig utan energiministern istället. Det är hon som tyckte det egna förslaget var dåligt och valde det här lösningen dom enligt henne är mycket bättre.
Dessutom beror situation till viss del på den förda politiken men i en ännu större del på Putins krig i Ukraina. Norge har inte lagt ned någon kärnkraft men har i stort sett liknande priser som Sverige. En skillnad är dock att Norge har, vänta på det, högkostnadsskydd.
Hade Sverige exporterat kärnkraftsel till Norge hade priserna varit lägre…
Precis, hur många kärnkraftverk måste vi i norr bygga för att ersätta kontinentens gasberoende. Gasen är ersatt med annat där nere innan skandinavien fått igång nya reaktorer.
@Bitterchiefen
Är det inte bättre att Norge bygger egen kraftproduktion istället för att vi skall exportera i så fall. Pengar lär det finnas i deras oljefonder.
(Ja jag vet att Norge är en stor elexportör. Jag bara ifrågasätter att det skall byggas kraftproduktion o Sverige för att sänka Norges priser.)
Men nu är det ju dumt om SVMPC gör illa värre, som det heter.
Det blir alltid värre med SMVPC vid makten.
Kraften bör produceras så nära förbrukningen som möjligt. Främs alltså i de länder som främst importerar (Finland, Baltikum, Tyskland, Storbritannien, Polen och Danmark). Nu är det inte alltid möjligt men långa ledningar innebär bara förluster.
Heasm66
Klar fördel om el produceras där den förbrukas, helt riktigt.Men du stirrar dig blind på Sverige och Sveriges export när vi är indelade i 4 elområden. I princip all export går från eo1 och 2 medan3 och 4 importerar. Varje elområde bör ses som en egen enhet, inte klumpa ihop 4 områden till ett(Sverige)och då får vi en annan bild.
Det mest effektiva högkostnadsskyddet hade varit att ha egen stabil och planerbar energiproduktion inom landet. Kärnkraft och vattenkraft. Vi hade det, men det demonterades ner kraftigt under föregående 8 år. Att det blev som det blev och gick som det gick borde förvåna precis ingen.
Däremot tycks en majoritet av befolkningen ha önskat detta läge baserat på hur de röstade förra två mandatperioderna. Varför gnälls det så mycket nu då, kan man undra.
Att nu anklaga sittande regering för att vara saktfärdiga och inte ha hunnit reparera föregående regerings sabotage är småaktigt. Absolut ingen hade lyckats smälla upp ny kärnkraft på några månader i detta tillståndsland, ens om det var det enda de gjorde.
Du håller alltså med om att de brunblå borde varit lite återhållsamma med vad de utlovade i valrörelsen?
Det ligger ju liksom inte för politiker att vara återhållsamma i valrörelser. Men det är lite fool me once och trots att jag inte fyllt 50 än så tror jag inte på nåt före jag ser det. Men skönt för Magdalena att kritisera svikna vallöften istället för att försvara varför det blev dubblerade elpriser istället för halverade som var vallöftet därifrån. I land är det skönt att förlora också.
Känns som att nationens medborgare valt sina fiender till ledare. Fy fn att barn skall sitta och frysa hemma.
Det låter nästan som en rubrik i finska TV-nyheter idag: “Schimpanskaoset i Sverige fortsätter”.
Det är givetvis Furuvik som avses, men jag fick associationer till Sveriges riksdag och regering. Särskilt med tanke på strulet med elprisstödet, Jimmy, Ebba och Krille m fl.
Bolundtemperaturer.
“Flexibel elanvändning” FTW!
Man blir beklämd.
MP har varit drivande i denna utveckling, men resterande 90-95% av ledamöterna i riksdagen har låtit detta ske, det måste vi komma ihåg. Att inte göra något är också att göra något klumpigt uttryckt.
Kort sikt: sätt ett pristak på el, tex 1 kr kwh, och ta allt överskott från svenska kraftnät och elbolag.
Lång sikt: har andra bättre svar på.
Pristak betyder bara att någon annan skall betala. Den någon annan är vi andra. Så om du genuint tycker vill hjälpa andra med att betala deras räkningar så behöver du inte vänta på att Skatteverket kommer och hämtar dina pengar. Du kan redan nu erbjuda dig betala andras elräkningar. Du kan få mina eller en av dem (visst borde väl vi som har mer än ett elabonnemang få mera stöd…).
Om inte du skall betala för andra vem är det då? Någon annan?
Elstöd där vi alla betalar in typ 10 tusen i någon form av avgift eller skatt och får tillbaka 8 tusen är ju faktisk ingen bra lösning.
Inte på lång sikt, men nu är det kris.
Utan tvekan är det en kris. Med eldröd etc försvinner inte krisen. Snarare så förvärras krisen med eldröd, pristak etc.
Krisen är ju sannolikt här för att stanna i en 10 år eller mer. Eller ser någon att vi har byggt ut kärnkraft etc i stor omfattning innan? Vi pratar om enorma projektet som behöver genomföras i Sverige och våra grannländer. Inga små projekt.
Om vi även beaktar de industri satsningar samt allmän elektrifiering som sker så behöver bör rimligen en fördubbling av elgenerering och överföring installeras. Bara betänk att vi behöver dubbla antalet vindkraftverk, solceller, kraftvärmeverk, kärnkraftverk samt bygga enorma mängder mer överföring från alla verken till användare. Först när denna dubbling är klar så är krisen över som jag ser det så lär inte vara snabbt övergående kris. Tyvärr. Väldigt ledsamt och sorgligt på alla sätt och vis.
Jag håller med dig om att det inte är en långsiktig lösning, men att det på kort sikt löser de akuta problemen.
Men visst, om folk inte tar frosten det ger att agera för att förbättra situationen kommer den kvarstå.
En sak är att man ska ta ansvar för sina beslut och handlingar, men jag ser inte det här som ett utfall av oansvar från individer utan det är staten/samhället som ställt till det. Tex köpa en skola med kamin och luftluft är i normala fall ett rimligt beslut.
Ja det har varit en befolkningsökning i hela västvärlden tror jag. Fler ytor i bostäder och kontor som behöver värmas upp. Fler mikrovågsugnar och brödrostar i köken. Nu även bilar och cyklar som ska laddas med el. Men man har inte tagit höjd för behovet av mer elkraft. Tvärtom ska vi vara fina och ha förnyelsebar el. Det ska vara hållbart gubevars. Media har eldat på. Ja det är vänsterpolitik. Sanslös sådan. Det du sår ska du också skörda.
Det har stått i media att elkrisen kommer att fortsätta till år 2030 samt att elanvändningen kommer att fördubblas under en 10-årsperiod.
Kan tillägga att även jag är beklämd av denna situation som några politiker drivit på. Finns ju inte några som helst vinnare egentligen i detta. När det går dåligt i samhället så går det ju även dåligt för dem som det går relativt bra för. Svårt att se hur vi skall kunna komma ur denna situation inom överskådlig framtid.
Och jag kan tillägga att även vi kommer få det kämpigt med elräkningen trots 16/18 grafer inne och luftvattenpump och kamin.
Kanske inte vinnare, men mindre förlorare. Lägenheter som värms upp med fjärrvärme ser ut att ha rimliga boendekostnader framöver.
Att producera el i Sverige kostar bara en bråkdel av vad vi betalar. MP och EU har blåst oss på massor av pengar. Företagen skrattar hela vägen in på banken. Hur dumm är svensken, joo lika dumma som politikerna som låter detta hända.
Producenten får priset i sin region. Majoriteten av elen produceras i SE2, där får producenten idag 1 kr. Sedan säljs den i söder för 6 kr. Mellanskillnaden tar SVK, staten.
Sedan delar staten ut 60 öre i bidrag, av de 5 kr de tar, för att blidka folket.
Transmissionsavgifterna är enorma!
Som Lars brukar skriva: Att modellen ser ut såhär och det faktum att SE2 haft höga priser, trots en export på 7GW varje timma kan ju läsaren fundera över i små grupper. Att priserna stiger i norr gör att pengarna går till producenter istället för staten.
Frågan är då om höga priser i norr, trots sjukt stor export, är naturligt eller en följd av något annat.
Om staten ägde all elproduktion torde det vara enkelt harmonisera kostnaderna jämt över hela landet.
Hörde ni mig klaga på marknadsekonomi? Ja i det här fallet är det bevisligen vansinne..
Majoriteten av elen produceras alltjämt i SE3, men det är hårfint nu när vattnet forsar på och vi saknar två reaktorer. I normala fall är dock SE3 störst med god marginal.
Sorry, inte majoriteten men SE3 är störst producent, ofta större än SE1 och SE2 tillsammans.
Några gör vinster. Helt klart. Förhoppningsvis använder de dessa vinster till något bra i Sverige. Kanske kan de satsa på högrisk forskningsprojekt för att bota cancer eller alzheimers eller något som skulle vara väldigt bra för oss alla. Troligen gör de mer gott med stora vinster än ryska oligarker som hata köper stora lyxbåtar.
Dessutom är vi alla är sannolikt ägare i dessa energibolag via fonder, pensionsmedel eller bara via staten.
Kinesiska vindkraftsägare låter inte pengarna stanna i Sverige. Inte heller kanadensiska pensionsfonder.
VA!!! Menar vi på fullt allvar att utländska bolag som tillåts bygga/köpa/äga kritisk infrastruktur i Sverige som vi är helt beroende av och som kan plocka ut enorma vinster från detta inte i sann altruistisk anda låter pengarna gå tillbaka till Sverige och investeras i för nationen ny kritisk infrastruktur som skulle komma alla till nytta???
Utländska ägare finns i Sverige. Helt klart. På samma sätt finns svenska ägare i andra länder. Hur allt detta ägande fram och tillbaka summerar upp är ju såklart lite dunkelt.
Helt anekdotiskt så kan jag relatera till mig själv som av tur (eller skicklighet…) lyckats ha 100% av mina privata direkt investeringar i energi bolag. Dessa investeringar har under 2023 gett bra uppgång samt extra utdelningar. Jag är ju en sådan profitör på alla olika länder i världen som köper olja och gas. Vinsten jag får ut på dessa innehav (alla utländska) kommer tas till Sverige och spenderas här i Sverige och bidra till svenska samhället. Samtidigt så är jag ändå drabbad av alla prisökningar och ser folk i min närhet påverkas negativt.
Överlag tror jag nog att Sverige är relativt de flesta länder vinnare i detta. I den mån man kan vara vinnare i nedgång.
Denna “någon annan är staten som drar in 225 mrd “extra”i moms, flaskhalspengar och vinster från Vattenfall. Skicka tillbaks dem till hushållen. Oraklet har rätt, 1kr är en lämplig gräns och för att behålla sparincentivet kan man sätta ett tak på 1200 kWh/månad, över det får man bekosta själv. Sedan problemet att betala ut pengar, föräkringskassa, swedbank etc. Har inte skatteverket kontouppgifter till 99,9% av de som har ett elabonnemang?
Enligt energiministern är det du förespråkar (och hon drev i valrörelsen) en dålig lösning och nuvarande situation mycket bättre.
Jag har inte försvarat det, det är klandervärt. I dagens situation borde vi ha ett högkostnadsskydd, men direktiven SKV fick att utreda efter sattes av Damberg, hör ingen kritik från dig av honom.
Direktiv går att ändra eller är regeringen maktlös? Det var inte Damberg som lovade högkostnadsskydd så det är ganska dumt att kritisera honom för det löftet. Dessutom kritiserar inte ens energiministern honom utan tvärtom berömmer hon den förslagna lösningen som mycket bättre.
Om vi ska sätta en gräns vill jag kunna sälja mina överblivna rätter.
Åh Oraklet, jag saknade dig i förrgårdagens kommentarsfält “Kapten Efterkloks uppgång och fall”!
Har inte tid att skriva här hela tiden. Sensmoralen i det inlägget passar till viss del in på många. Kanske även mig. Det viktiga där är att ha ödmjukhet och förståelse för att nedgång leder bara till varierad grad av misär.
Dock är inte ”efterklok” något som passar in på mig då jag alltid har varit om och kring mig och kunskapstörstande och har en närmst besatthet av att fundera på framtiden. Mina råd om framtiden delger jag mest de som står mig nära då det allmänt inte uppskattas att man kommer med råd.
Ja exakt! Det många inte førstår ær att (som i planekonomi) priser fixeras, och bestæms centralt utan hænsyn till tillgång och efterfrågan så førvrids incitament. pristak och fixade priser ær egentligen inget annat æn løgner om tillgång och efterfrågan.
I sovjet var vissa saker “billigt” tex brød, før att staten bestæmt det, men i praktiken øversteg efterfrågan supply och det var brødkøer och det billiga brødet fanns bara i teorin, i praktiken fick du inget brød utan æta bark.
nån annan nånstans får betala.
Absolut før att hjælpa hushåll i kris nu tror jag, men på lång sikt måste incitament också bli rætt att hushåll investerar i bættre energihushållning, och staten i total energiførsørjning.
Pristak innebär att vi inte sparar el. Det innebär att elen tar slut ännu snabbare och risken för frånkopplingar ökar enormt.
Elproducenterna har inga enorma vinster eftersom de sålt elen billigare till prissäkring.
Om vi säger att snittpriset är 3kr och förbrukningen är som i januari iår (statistik från SvK) så skulle en månad med 1kr tak kosta ca 25 miljarder kronor. Finns inga företag inklusive SvK som har de pengarna.
Det finns mycket enklare sätt att sänka priset. Det är att sänka statens inkomster.
Det finns inga regler som säger att transmissionen mellan SE-områden måste vara svindyr. Den kan vara vrakbillig också.
Staten kan ta bort skatter och ändra momsen från 25% -> 12% -> 6% -> 0% helt efter eget skön. Finns inget som säger att skatten måste vara tokhög.
Båda ovanstående skulle ha omedelbar priseffekt. Skulle det öka risken för bortkoppling? Ja, men det vore bättre än den inflationseld som får bränsle från energin.
Tvärtom det finns EU regler gällande moms och energiskatt.
Tar du bort SvKs avgifter i snitten gör du i praktiken Sverige till ett elområde, vilket mest gör Norrland ledset (och mer pengar hamnar hos producenterna istället för hos SvK).
Sen får man inte sätta nollmoms enligt EU-regler (en del länder har historiska undantag för t ex mat), och jag är osäker på om du får flytta in kategorier av varor i lägre momssatser utan godkännande. Gissar att det är samma med energiskatten då det krävdes EU-godkännande för att ta bort den på bränsle.
Även om energiskatten inte tas bort, lär det knappast vara EU-krav som gör att sittande regering inte skrotar sina företrädares höjning från nyår med 4 öre/kWh.
Pristak på kort sikt är bara möjligt i kombination med ransonering. Det finns helt enkelt inte tillräckligt mycket elproduktion för att täcka det som skulle förbrukas om elen vore för billig.
6,16/kWh i SE 4 nu. Samtidigt -17 här i Blekinge.
Men i skrivandes stund, importerar vi “bara” 3400MW. Så det är lugnt.
Igår roade jag mig med att kolla på importen av “smutsel”, inte vackert.
Smutsig elimport 15/12 19:00 enligt electricitymap
LT 639MW
PL 434MW
DK199MW
FI 681MW
Det är INTE 6kr/kWh. När ska folket lära sig att lägga på skatt, moms, fast avgift och överföringsavgift på det? Lägg på 2-3 kronor där så får du rätt värde.
Jag har fått nog av det här. Ansvariga politiker som stolt lagt ner kärnkraften sitter nu säkert i värmen med låsta el abonnemang och skrattar åt resten. Folket i det här landet är som zombies. Ingen gör nåt oavsett vad politiker gör och politiker gör vad de vill för de vet att de kommer undan med allt när det inte finns någon tjänstemannaansvar. Nu får alla betala för deras idioti. Jag sitter nu med 5°C inomhus då min räkning är redan uppe över 3000kr för december så jag kör igång pumpen bara några timmar på natten på låg värme. Nu med -17°C ute så blir det kallt inomhus! Vad har hänt med detta land? Varför lurar man folk på det här viset? Det är löjligt att gå in i el appen och se “hur mycket man påverkat miljön” när oljekraftverk eldar och kolkraftverk i Tyskland är igång på många ställen? Vad händer? Var är alla protester ute på gatorna? Varför samlas inte folk framför regeringsbyggnaden och bränner upp dockor som föreställer miljömupparna? Jag har iaf gett upp. Det än ingen poäng att stanna kvar i Sverige. Ska nu sälja huset även när det gått ner 30% senaste året. Tar det jag får och flyttar till USA förmodligen för här är ju bara förfall var man än kollar. Nu kommer ju medelklassen reduceras till fattiglappar och företag lär konka till höger och vänster 2023. Lycka till! Det kommer ni behöva.
Sant. Jag borde ha skrivit 6:- utan alla pålagor. Men man tar kanske lite för givet här på bloggen, att de flesta förstår, att det är Nord Pool priser man redovisar. Jag lovar att bättra mig 😉
I övrigt är även ett flytt under övervägande här. Men det blir genom att “kallställa” huset på vintern och dra söderut med husvagnen. Permanentflytt är inte ett alternativ, om jag skall få behålla frun.
Det kunde vara värre: https://www.facebook.com/reel/1650139705457938?s=yWDuG2&fs=e
Det har förvånat mig de senaste åren att husens energiekonomi påverkar prisbilden mer, vår son fann en gammal biograf på landet och tyckte att det kostade lite… nej f-n sa jag tänk på hur den är byggd med högt i tak och brädväggar, kommer att kosta en förmögenhet att värma upp.
Har förmånen att kunna jämföra ett 60-tals hus med ett nybyggt och kan konstatera att det inte var bättre förr..
60-tals huset har kall drag, inte bara från fönster, utan ifrån vissa väggar!?
När grannen skulle ta upp hål för en altandörr saknades isolering under fönstret… byggt -68
Är nog mer vanligt än man tror, speciellt i sommarstugor från den tiden, att man “tog vad man hade”, och skarvade massa småbitar här och där. Och räknade man fel så var det nog inte så noga ändå.
Vår gäststuga byggdes av formvirke och den var väldigt dåligt isolerad. Den har helrenoverats nyligen.
Frysande barnfamiljer. Det nämndes i tidigare blogginlägg att det är förindustriella nivåer som är det eftersträvade?
Jag såg nu på morgonen villor med is på insidan av fönstren. Hur länge kan vi hålla på att bara tiga och lida? I andra länder hade det blivit demonstrationer och upplopp.
Vad är lösningen då?
Att Uffe ger EU fingret och vägrar exportera vår el? Skulle det ens hjälpa? Vad vore konsekvenserna?
Man kan ju fundera, just nu importerar vi 3200MW. Eller ungefär 2 stockholm. Fundera i små grupper vad som händer om vi måste släcka motsvarande 4 miljoner hushåll.
Eller inte hushåll utan för 4 miljoner svenskar.
Eller bygga reservkraft som tuffar på de kalla dagar vi har stort importbehov och jämför den kostnaden med högre elpriser resten av året.
Kärnkraft och vindkraft har höga kapitalkostnader men låga marginalkostnader.
Reservkraft i form av gasturbiner har låg kapitalkostnad men hög marginalkostnad.
Importbehovet föreligger under några dagar per år. Mindre i framtiden.
+1
Det är billigare att importera de få dagar behovet finns än att ha reservkraft i malpåse.
Eller bygga reservkraft som tuffar på de kalla dagar vi har stort importbehov och jämför den kostnaden med högre elpriser resten av året.
Kärnkraft och vindkraft har höga kapitalkostnader men låga marginalkostnader.
Reservkraft i form av gasturbiner har låg kapitalkostnad men hög marginalkostnad.
Importbehovet föreligger under några dagar per år. Mindre i framtiden.
Vi imorterar just nu 3500 MW så att stänga av exporten idag hade bara gjort problemet värre.
Sant. Dessutom, om vi ställer oss utanför och fler svenska kraftverk havererar av en eller annan anledning, varför ska då andra länder skynda till vår hjälp och sälja el till oss?
Unioners förbannelse “vi behöver inte producera nåt själv, vi ba’ importerar det vi behöver. Och så var det till slut ingen som producerade längre…
“…var person ska äga sitt eget kärnkraftverk!”
Att inte ha marginalprissättning skulle hjälpa mycket.
Vi har is på insidan av gamla takfönster, tror det är kondens som fryser, men kallt måste det vara för det fryser till is…
Ibland hjälper det en del med enkel skumtätningslist mellan karmarna/glasen på 2 glasfönster.
Enkelglasfönster eller halvkasst tvåglasfönster så händer väl det titt som tätt? Varm och fuktig luft inomhus, kallt inre fönsterglas gör att fukten kondenserar på den ytan, är det då hyfsat kallt ute så blir det inre glaset snabbt minusgradskallt (speciellt om det är enkelglas) och man får isbildning av kondensen även om det nära innanför fönstret är gott och väl varmt nog för att fukten i luften inte ens ska kondensera. Säger inte att det är “bra” men kondensationsis kräver inte mycket när det är rejält kallt ute och fönsterglasen isolerar dåligt.
Ger däremot en bra fingervisning om var värme slinker ut och var man kan börja byta fönster för att förbättra energiekonomin i uppvärmningen. 🙂
+1
Elproducenterna skulle behöva göras uppror mot som bara håvar in otroliga pengar genom astronomiska överpriser. De älskar Putin!
Om de betalar tillbaks överpriset så kan de gå vidare rakryggat igen. Swedbank hjälper säkert till.
Varför kan det bli så här utan att någon påtalar detta?
Om elpriset gör ont så tänk på att det kostar på att få MP stöd för att ha utnämningsmakten i 8 år. Er uppoffring har räddat många socialdemokratiska karriärer.
(Ja, jag är bitter över att dessa problem är onödiga och skapade genom politik. )
+ + + + +
+1 men team Tidölaget har passivt låtit detta hända, eller något jag missat i debatten?
I februari 1997 enades socialdemokraterna, vänsterpartiet och centerpartiet om att stänga av Barsebäck 2 den 1 juli 2001, något som dock inte genomfördes eftersom man ännu inte hade kommit igång med produktionen av förnybar energi. I samband med avstängningen av Barsebäck 1 1999 kom Sydkraft, Vattenfall och regeringen överens om att lägga Barsebäcks enda reaktor under Ringhals AB den 1 augusti 2000.
Under hösten 2004 bestämdes reaktorns öde. Socialdemokraterna, vänsterpartiet och centerpartiet kom överens i oktober. Den 24 november lämnade Näringsdepartementet förslag om tillståndsindragning och den 16 december fattade regeringen beslutet.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Barseb%C3%A4cks_k%C3%A4rnkraftverk
10 år senare (2015) var elprisets årsgenomsnitt ca 20 öre/kWh så det är inte så relevant.
Och vad gjorde oppositionen?
JONHALLING, jag är inte ‘högerbliven’ (föraktar alla) men det är väl ändå slående hur folkhems- och statsbärarpartiet S alltid lyckas vara inblandade i episkt korkade beslut?
Kommunalisering av skolan är ett annat exempel.
Det var inte min mening att anklaga dig för att vara högerbliven.
S har ställt till med mycket skit, men sällan med 50+ majoritet? Jag vet att jag hårddrar det men att inte göra något är också ett aktivt val.
Min poäng är att team S har ställt till det med passivt stöd, dvs alla är skyldiga
Med tanke på att regeringen och stödpartierna haft makten i ett par månader så vette tusan hur de skulle gjort för att ändra besluten om R1-R2? De röstade mot nedläggningen i riksdagen men de hade inte majoritet.
Oskarshamn 1 och 2 hade man inte inflytande över eftersom det ägs av Fortum och Uniper (eon vid den tiden). Sen kan man kritisera alliansen för att sålt ut kärnkraften när man behövde stöd av miljöpartiet för att SD inte skulle få inflytande, det är dock ohederligt att anklaga sittande regering för detta.
Vi har experimenterat lite med mörkläggninsgardiner i sovrummen och det går upp nån grad eller två om man har 24h darkness. Det är väl den effekten isolerglas skall ge så man slipper känna sig som london blitzen resten av livet.
Det absolut värsta är att det lilla sparkapital folk haft för energieffektivisering, ny panna eller kamin ryker i elräkningar här.
Jag hade 13 grader inne i natt och frös, pga att vi hade varit ute och handlat och jag började elda i braskaminen sent (alla el-element i huset är avstängda). Jag har dragit ner och stängt persiennerna, så att det bildas ett “isolerande” luftskikt framför fönstren. Dessutom har jag två täcken i dörröppningen som isolering och mot drag
De som byggt passivhus torde känna sig glada över det valet idag, kanske blir det vanligare att bygga så.
Nja, det finns gott om exempel på passivhus som behöver värmas upp också när det blir kallt. Och då finns det inget annat system för värme än “direktverkande el” typ byggfläkt.
Ah, så då är det kanske inte så fantastiskt som man kan tro.
Har också hört om att de har svårt att hålla nere temperaturen sommartid utan aktiv kylning.
Men räknat på helåret så borde väl ändå ett mer isolerat hus förbruka relativt sett mindre energi?
Ja, såklart. Det finns dock en “break even”-punkt när fortsatta förbättringar blir dyrare än deras besparingar. Men den är ju också beroende på tex elkostnaden i sin kalkyl, och som det ser ut nu så kan man isolera bra mycket mer.
Jag har funderat lite på hur jag själv skulle vilja bygga ett hus, Jag tänker ungefär passivhus fast med köksfläkt med utsug och golvvärme överallt det ska inte vara utan komfort jag vill fortfarande att ett hus ska vara komfortabelt till en rimlig uppvärmningskostnad.
Passivhus är fruktansvärda att bo i. Det är alldeles för lite fönster för att det ska vara trevligt att vara inomhus. Det är som att bo i en källare. Ska detta hålla på så är det ju vedeldning som gäller. Sedan tror jag att alla måste inse vikten av att isolera. För de med mindre pengar så är vinden extremt lämpligt. För de med mer pengar så är det aktuellt att isolera på väggarna och byta fönster.
Det är inte bara frysande barnfamiljer som står mållösa när Putin knackar på ytterdörren med sitt energivapen, krishanteringen på regeringsnivå verkar vara att blunda tills krisen med ohållbara elpriser försvinner..?
”Storbråk om elpriserna. Riksdagsledamot Fredrik Lundh Sammeli (S) hotar med KU-anmäla minister Ebba Busch (KD) för att hon inte vill ta en debatt med honom. “Busch står helt svarslös och hoppas att frågan ska falla bort”, säger socialdemokraten från Luleå.”
Betalvägg
https://kuriren.nu/bli-prenumerant/artikel/lw384oyj/nk-2m2kr_s_22
Hur var det med KU anmälningar och inte använda dem hur som helst… Eller nää gällde bara för borgliga som inte ska göra så förstås.
Förra oppositionen snittade en KU-anmälan i veckan så det gäller att ligga i för att snittet inte skall falla.
Då kan han vänta med den till nästa vecka helt enkelt.
Den enklaste åtgärden för att komma till rätta med de skyhöga elpriserna måste ju vara att ändra prissättningsmodell och se till att vi inte får utländska priser i Sverige.
Det finns nog en icke försumbar risk för att det inte finns tillräckligt med el tillgängligt i ett sådant scenario. De höga priserna har ju trots allt gjort att förbrukningen har gått ner.
Pest eller kolera, ungefär.
Tyvärr är det inte jämnfördelat. Fasta avtalskunder kan fortfarande använda billig el och påverkas inte, men andra sitter med 16 grader och fryser. Det ser bara bra ut när siffrorna visas som statistik.
Timpris borde vara en standard med tanke på hur det kommer se ut den närmaste tiden. Bättre att alla sparar lite än att vissa ska behöva lida.
Timpris hjälper öht inte. Det kommer att “platta ut” förbrukningskurvan och leda till andra bieffekter. Vissa har redan drabbats av dessa som t ex effekt-tariffer för vanliga hushåll. Du kan alltså då inte längre snabbladda din bil om du har elbil. Inte utan att betala svinpriser.
Det leder också till ökad förståelse för den egna konsumtionen. Visst kommer topparna planas ut, men den totala förbrukningen minskar också när det blir dyrt, dvs effektbrist råder.
Man behöver ju inte göra elen jättebillig bara för att man ändrar prismodell. Men alla producenter måste ju inte få betalt för det dyraste produktionssättet. Det måste ju fortfarande finnas incitament att spara energi.
Jupp, håller helt med Andmar.
Anledningen till att vi sitter där vi sitter är att det inte finns tillräcklig produktion, ett pristak skulle öka förbrukningen.
Solidaritet i all ära, det som håller ner min förbrukning är den absurda kostnaden.
Men produktionskapacitet och efterfrågan har väl inte förändrats så mycket de senaste låt säga 3 åren? Men priserna har däremot skjutit i höjden. Då måste det väl vara något med prismodellen som gör att priserna sticker iväg bara för att tyskarnas gas gått och blivit dyr.
Vilka 3200 MW elanvändning ska du ta bort om vi inte köper elen för det priset?
Alla producenter måste ju inte få lika mycket betalt som de dyraste kilowattimmarna
Vilka 3200 MW tänker du ska stängas av? Det är det som importeras idag, varför ska de sälja till något annat pris? Hur ska du fördela de 3200MW?
Klart att de som exporterar el till oss ska få betalt vad dom vill ha. Det kommer vi inte undan. Men det behöver ju inte sätta priset för all el i Sverige. Om man slår ut merkostnaden för de där 3200MW på alla elkonsumenter i Sverige så blir det inte så mycket pengar förmodligen.
@BlinkBlonk
Långsiktigt skulle det teoretiskt innebära att all elproduktion flyttar utomlands för att man får bättre betalt för att exportera till Sverige än att producera där. Det är så det fungerar i en marknadsekonomi.
@HEASM66. Det kanske ligger något i det.
Men jag har ju i och för sig inte föreslagit att det skulle vara gratis att köpa svensk el. Med det resonemanget du för borde ju ingen investerat i elproduktion i Sverige de senaste 20 åren utan istället i något annat land där elen varit dyrare.
Givetvis flytrar inte befintlig produktion men det skulle påverka framtida investeringar ooptimala lösningar. Ta den nygodkända vindkraftsparken utanför Ystad, Lillegrund, som exempel. De skulle få mer betalt per kWh om de byggde längre kablar till Tyskland eller Danmark för att exportera till Sverige än den mer optimala lösningen att bygga kabeln direkt den närmaste vägen till Sverige.
Har ju lärt mig av bloggen att inflationen inte äter upp bolånen utan löneökningar.
Men hur ser bankerna på att låna ut till 4 % med rusande inflation?
Likt andra så ser dom väl att rusande inflation är kortvarigt.
Sålänge det finns räntenetto, dvs de lånar själva billigare än de lånar ut, så är nog inte inflationen något större problem. Förutom vid riskbedömning hos de tilltänkta låntagarna då kanske.
Plus att de inte måste täcka hela utlåningen med inlåning. Hjälper väldigt mycket med räntenettot.
Räntenetto, absolut. Men kompenserar detta för värdeminskningen av amorteringar och det kvarstående lånebeloppet?
Du ska fråga obligationsköparna och inte bankerna. Bankerna är bara en ”mäklare” av pengarna i sammanhanget.
De faktiska köparna av de säkerställda obligationerna med drygt 3,5% ränta är pensionärer via räntefonder som inte har några bättre val.
Öresundsverket Malmö hamn 450MW el 250MW värme. Redo att startas. Kommer att rivas i Januari och turbiner o generator skickas till Asien.
Vad gör vi för att stoppa detta vansinne?
Demonstrationer?
Fysisk blockad på Flintrännegatan, stoppa de som ska riva o tvinga vålsdmonopolet att agera till skydd för de som river vår i-landsstatus?
I Tyskland får stamnätsoperatörerna säga nej till nedstängning av kraftverk.
Det finns även en sådan mekanism i Sverige. Det beslutades att den inte skulle användas.
Var? När? Vem?
https://www.energi.se/artiklar/2021/september-2021/darfor-gar-oresundsverket-pa-export-trots-effektutmaningen/
Vaknade idag med bottennoteringen 17.6 grader inomhus och -17 utomhus I SKÅNE!
Luft-luftvärmepumpen från Mitsubishi gick 10 minuter och avfrostade 10 – gick 10 minuter och avfrostade. Sen stängde jag av den. Fick dra igång en brasa istället.
Vi har stängt dörren till tre rum vi inte använder där var det 9 grader och det har bildats frost på insidan av fönstren.. Det känns lite som att leva på medeltiden igen. Fördelen är att vi inte kommer göra av med mer än 20 kWh idag (golvvärmen på badrummen får vara på).
Tänkte på historien om de läckade vattenrören, det är sedan många år praxis att inte bygga in skarvar och plaströren man använder idag tål att frysas… Det känns tryggt när man kallställer rum. Även om jag inte tror att vattenrör på den varma sidan av isoleringen skulle kunna frysa…
20 kwh wow? Vi har svårt att gå under 50kwh i vårat trettiotalshus fast bor iofs i Svealand där det är lite kallare just nu. Då har vi iofs även en källare som vi värmer upp delvis och inga niogradersrum utan min. typ 17* på övervåningen eftersom rummen används som sovrum. Snittar 46 kwh/dag i december mot 72 kwh förra året.
Vad har ni för uppvärmning? Skulle spontant gissa att det kan göra ganska mycket att exempelvis sätta in en mindre LLVP på övervåningen om ni primärt låter värmen s.a.s. flöda uppåt som nog många gör (aktiv uppvärmning på nedervåningen, passiv och eventuellt kompletteringsvärme på övervåningen).
Vi har det rätt lika. Jag har sutterränghus från 1974 I Kungsbacka. Drar 18-35 kWh per dygn beroende på hur mycket jag kör LLVP. Eldar konstant och vaknar med 15-17 grader i sovrummet. Har som tur är vattenrör som kommer in under plattan centralt i just och går centralt. Inga rör längs väggarna. Bara att göra så gott man kan.
Jag har luft-vatten. Vid så låg utetemperatur går den bara på elpatron. Var igång några timmar inatt men stängde av den i morse när priset började gå upp igen. 6°C inne nu…Hoppas solen värmer huset lite. 70-tals hus med dubbelglas fönster. Har sparat så mycket jag kunnat i december först genom att sänka temperaturen till 17°C sedan till 14°C och sedan började jag stänga av pumpen på dagen. Är nu uppe i nästan 400kWh och ska försöka hålla de under 500kWh så det kommer bli KALLT! Ingen varm vatten så får duscha på jobbet.
Vissa grannar har stängt av strömmen helt och tillfälligt flyttat till släktingar/familjen/vänner i lägenheter…
Sverige/Skåne 2022…
Det är ju fin sol nu, så dels så värmer solen genom fönstren och jag tror faktiskt att vi kan få lite nytta av solvärmepanelerna! Synd att det går en del energi till att smälta isen och snön på dem först.
Vad menar du med håla det under 500 kWh? På hela månaden, det kommer aldrig gå om du redan gjort av med 400 kWh
“Jag har luft-vatten. Vid så låg utetemperatur går den bara på elpatron.”
Samma här. Och jag insåg just att den enbart gått på elpatron de senaste dagarna när det gått under -10 här. Det märks rejält på elförbrukningen.
Att stänga av elen helt kräver väl att man tömmer VVBn, toa-cisternen samt vattenskålen, samt blåser bort vattnet i rörledningarna? Det kräver väl en rörmokare om man själv saknar kunskap? Många hus mår väl inte bra av att stå kalla, heller? Jag eftersträvar minst 15 C i huset och behåller golvvärmen på i badrummet (300 W, fyra kvm), för att slippa rörelser i golven.
Det är väl egentligen bättre att lämna lite råd och tips för att spara här än att gnälla på tidigare misstag i energipolitiken, lr?
Här är mina tips som ni kan raljera över om ni vill.
– Sänk inomhustemperaturen någon/några grader. (Vi hade 10 C i fyra veckor i samband med de baltiska staternas problem på 90-talet och det funkade. Det blev en rejäl slant att skicka som bidrag.)
– Röj framför elementen så att värmen kommer ut i rummet.
– Dra gärna för gardiner och släpp ner persienner.
– Duscha kortare tid, gärna efter kl. 22 och stäng av duschen när du tvålar in dig och tvättar håret.
– Duscha mindre ofta, varannan eller var tredje dag är lagom enligt dermatologer.
– Diska efter kl. 22.
– Skippa torkprogrammet.
– Tvätta efter kl. 22.
– Häng på tork istället för at torktumla eller använda torkskåp.
– Kör fulla maskiner.
– Ladda inte elbilen på dagtid.
– Skippa dammsugningen.
– Laga mera färdigmat än vanligt.
– Passa på att tina mat från frysen i kylskåpet.
– Sedan behöver denna mat förhoppningsvis bara mickras.
– Skippa veckobaket och långkoken.
– Släck inte era LED-lampor, det gör ingen skillnad.
– Släck andra lampor eller byt till LED.
Vid 20 inne och -20 ute är en sänkning på 1 grad 1/40 av uppvärmningskostnaden, dvs 2.5%. Märks knappt. Ska man få 10% måste man sänka till 16 i det fallet.
Sett att du gjort denna förenkling några gånger, men sambandet är inte är linjärt. Ju större temperaturskillnad, desto större är värmeläckaget. Finns modellerat i “Newtons avsvalningslag”.
Fortfarande linjärt. Jag skrev om andel. Energiåtgången är linjär mot deltat.
Ok, stämmer – tankevurpa av mig.
Är det verkligen linjärt?
Man bör tydligen ladda om sidan innan man kommenterar…
Bra med tips!
Mitt bästa tips är innetofflor, och den handdisk som behövs samt tvätt av händer funkar ofta i kallt vatten.
Gå ut och in igen, då känns 16 grafer varmt!
Var aktiv om du kan, då funkar lägre temperaturer också bättre.
‘Gå ut och in igen, då känns 16 grafer varmt!’ – Irl-garv på den.
Ska pitcha det när tjejen gnäller på att det är kallt.
+1. Det låter onekligen som en kättersk lära…
Hahaha ja, inser nu hur fel det blev, menade ner om man går ut en promenad, joggar etc och fpr upp värmen så känns det varmare när man kommer in, antagligen både på grund av skillnaden i temperatur men också att cirkulationen är på gång
Bra tips! Kan även rekommendera att duscha med mycket svagare vattenflöde än tidigare. Och varma ullfodrade tofflor förstås, kan inte underskattas!
Jag bytte ut mitt enorma duschmunstycke av modell “Star trek Voyager”, som tömde förut hela 80 L varmvattenberedaren under hårtvätten. Att hålla dusch-“mikrofonen” i handen och rikta en svag stråle mot kroppen brukar också funka.
Jag gillar inte “torrduschar”, dvs. duschar där man knappt märker att man får vatten på sig.
Numera är dessa sällsynta även om man vill ha en snål dusch. Vi har ett duschmunstycke som blandar in luft i strålarna vilket gör att strålarna blir kraftiga (känns bra) och man blir även blöt.
5 l/minut går åt vilket jag tror är en nedre gräns för skön dusch.
Jämfört med en takdusch, ett sådant där mysigt tropiskt regn, är förbrukningen hälften och ner till 1/3 med handdusch istället för “regn” på 12 – 15 l/minut.
Det värsta jag stött på är takduschar som förbrukar 18 l/minut (men det finns säkert värre exempel) och det är ju helt onödigt när elen är extremdyr och man kan bli skönt våt med 5 l/minut.
Lita inte på ev. produktinformation när det gäller vattenförbrukningen, testa själv. För det första är det svårt att hitta sådan info för takduschar och för det andra gör man duschen extra snål genom att ange flöde vid 3 bars vattentryck vilket enligt min erfarenhet är ovanligt lågt om man är ansluten till ett kommunalt vattennät. Det kan lika gärna vara 6 bar och då går det åt upp till dubbelt så mycket vatten (beroende på hur duschen är konstruerad).
Man skulle kunna byta till ett extra snålt munstycke just nu, om man kunde hitta ett sådant i affären. Inomhusluften är så torr när det är väldigt kallt ute, så att ett överdrivet duschande torkar ut huden för mycket och det kliar i hela kroppen. Så en snål dusch alt. en dusch mer sällan passar bra just nu, jag föredrar det förstnämnda.
De politiker som har åstadkommit detta skall vi inte bara gnälla på. Deras misstag och de som har röstat för detta skall aldrig glömmas. Spartipsen från SURRUTTEN är på dagisnivå a la svenska journalister. Har ingen som helst betydelse.
“Vår levnadsstandard beror på hur mycket energi vi kan slösa med” citat Doomberg. 20 grader i huset = hög levnadsstandard. 10 grader(eller 15) = 1800-tal. Vilket vill ni helst ha?
Berätta gärna lite om dina egna “ickedagistips” för att rädda den situation många är i idag, just nu faktiskt, nu när du och jag skriver.
+1
Har man tips så är det jättebra att komma med dem, alla tips fungerar så klart inte för alla och vissa gör redan mycket av det som föreslås, men ofta kan man (eller i alla fall jag) åtminstone hitta inspiration i vad andra gör.
Jag har stängt av värmen i sovrummet. Det gör att hundarna kurar ihop sig vid fotänden, och katten kryper in under täcket. Billigt och varmt, om än lite luddigt.
Det låter extra mysigt med en spinnande, fluffig katt under täcket, alt. en varm och härlig jycke där. Direktverkande katt- och hundvärme!
@M. STROM: “Spartipsen från SURRUTTEN är på dagisnivå… Har ingen som helst betydelse.”
Förklara gärna på vilket sätt det inte har betydelse att spara el. Och det är väl inte någon överhuvudtaget som argumenterat för att dra ner till 10 eller 15 grader hemma? Men inte minst värme och varmvatten gör skillnad. Att tex ställa om till att ta kortare duschar med svagare vattenflöde gör skillnad, och medför sällan någon vidare sänkt levnadsstandard.
Att i dessa tider basunera ut att tecknet på välstånd är att kunna slösa på el är dessutom ett hån mot alla de som kämpar med att få ekonomin att gå ihop med dagens elpriser.
+1
Surtrutn försöker bidra till diskussionen på ett positivt sätt.
Även om besparingen på individuell badis inte blir jättestor och man endast sparar enstaka hundralappar så skulle en aggregerad besparing på kanske 10% göra, såsom marginalprissättningen är utformad, att elpriset kan sjunka avsevärt. Men det begriper ju givetvis alla dagisbarn.
*basis*
(Jag tycker det är bra med konkreta tips och vad som ger mest “bang for rhe bucks”.)
Kan konstatera att det finns vissa på bloggen jag gärna skulle vilja ha vid min sida när krisen eller kriget kommer. SURTRUTN är definitivt en sådan person. Andra är ena j-vla gnällspikar som t o m är så negativa att man måste ge sig på de få konstruktiva förslag som ges. Dessa individer är bara en belastning när det väl gäller.
Heder till dig SURTRUTN. Fortsätt med dina konstruktiva inlägg, de behövs.
Att dra för gardiner och dra ner persienner. Är det verkligen något som hjälper?
Om du har väl isolerande fönster (typ isolerglas) så antagligen inte mycket. Men om du har fönster som läcker värme som såll så kan jag absolut tänka mig att det hjälper. I mindre skala och mer uttalat för syftet jämför en termos…
Sedan beror det på om det finns ytbehandling på fönstren som hindrar värmestrålning att gå ut genom rutorna.
Det är inte så vanligt, så utgå från att det inte är så.
Just det har jag nog inte hört om tidigare, men jag räknar in det i kategorin “väl isolerande fönster (typ isolerglas)”. 🙂
Japp, det ger generellt ett par grader högre inomhustemperatur eller motsvarande besparing. Dessutom känns det varmare om gadiner/persienner är fördragna.
Varför då kan man undra?
Den temperatur kroppen känner av är inte bara den uppmätta inomhustemperaturen. Kroppen känner även av strålningsutbytet från omgivande ytor. På samma vis som vårsolen värmer i ansiktet fast det är nollgadigt ute kyler väggar och framför allt fönster våra kroppar genom at värme strålar ut från kroppen mot dessa ytor.
För att bedöma ett mera korrekt inneklimat används något som kalls för operativ temperatur som tar hänsyn till lufttemperatur, luftfuktighet och omgivande ytors temperatur. Jag går inte in på begreppet mer än så.
Det hjälper att täcka för fönstren!
Det gör det, ett par grader vinner man men frun går och öppnar upp hela tiden
JA! Det kan göra stor skillnad. Bott i kall och dragig lgh i Österrike samt i ett gammalt 1600-talshus här i Svedala under studietiden. Tjocka draperier för dörrar och ihoprullade trasmattor framför trösklar är andra gamla knep. Funkar i stunden innan man har möjlighet att få till en bättre lösning.
Fler mattor på golven hjälper också, likaså tjocka gardiner för fönstren när mörkret har fallit. Inga tunna designergardiner. Ser man på foton från Ukraina så hänger det tjocka mattor på väggarna. De är där av en anledning.
Det ger lite. Bättre än inget om det är kallt. Ser en skillnad på runt en grad i sovrummet, med nya treglasfönster.
Ett annat tips är att inte hälla ut vattnet efter matlagning. Låt grytan svalna av så värmeenergin tillförs huset. Onödigt att hälla ut värme.
Lämna luckan öppen på ugnen efter användning, ger lite en stund i alla fall!
Bra tips, Surtrutn. Tack för alla dina konstruktiva inlägg här på bloggen.
Jag har en fundering kring det här med att diska/tvätta mm efter kl 22. Nu är min situation kanske inte så typisk men vi har något lägre elpris nattetid än dagtid och bor i en välisolerad lägenhet.
Kör när maskinerna är fulla, ja defintivt, men är det inte vettigt att köra maskinerna när man behöver lite extra värme?
Beroende på placering så kommer ju en diskmaskin hjälpa till att att värma köket och tvättmaskinen värma badrummet. Ingen mening att denna värme alstras nattetid…
Jag diskade förut i maskin med 70 C, men vred ner till 55 C pga elkrisen. Finns det någon valmöjlighet av vattentemperaturen i era diskmaskiner? 55 C tycks räcka och disken ser ren ut efteråt. På jobbet kan det vara bra att diska med 70 C ändå.
Sänka temperaturen inne ger en del, betydligt mer än proportionen så att säga (nej, 1 grad mindre ger inte 1/40 i besparing, tänk igen).
Belysning nästan ingenting, bara lidande, ha tänt!
Värmen från dammsugaren, torktumlare osv värmer även den upp huset, så det kostar mindre än man tror.
Problemet med maskiner med hög effekt är ju att det blir effektbrist och då måste man dra igång dyrare produktionsenheter för att tillverka den el som dammsugaren, torkskåpet mm. drar.
Lägg den förbrukningen på natten när effektuttaget inte är så stort så lurar vi Putin lite.
Om du ska spara något på att släppa ut värme i huset så måste du ha ett styrsystem som känner av inomhustemperaturen. Många styrsystem använder utetemperaturen för att ge ungefär rätt temperatur inne, så dammsugaren gör bara att det blir varmare inne, men du sparar inget.
Jag försökte tänka igen men hade problem. Jag förstår att det inte är 1/40, spontant mycket mer än så..
Framledning just nu är 47 grader vid 20 grader inne, tror 44 grader framledning skulle räcka för 19 grader inne. BVPns borrhål är 0 men svaret är antagligen fortfarande mycket mer komplicerat än 44/47 (6.4%) eftersom hetgasen från kompressorn är betydligt varmare och kompressortrycket (väl?) inte ökar linjärt med temperaturen..
Kondenstumlaren värmer rumsluften bra, faktiskt.
Tack för uppmuntrande kommentarer och intressanta synpunkter.
Om man tänker efter är det väldigt få av oss som inte kan vara ute när det är 16 grader utan att frysa och även några grader till klarar de flesta utan att dra på sig särskilt mycket kläder.
Pröva gärna om samma klädsel funkar inne också! 😉
Det är ju naturligtvis en stor förändring att gå våruteklädd inne och inget som någon hoppas ska vara särskilt länge, men se det som att det ingår i en process att läka vårt fredsskadade medvetande.
En sak till förutom att klä på sig lite mera är att använda en elektrisk värmekudde för att hjälpa kroppen att hålla värmen. De brukar ha några effektlägen och maxeffekt på 100 W. En dags förbrukning är runt en kWh och riktigt skönt är det. Besparingen av sänkt inomhustemperatur är mycket större.
Det finns även elektriska sockor och elektriska torgvantar för den som inte klarar sig med vanliga sockor och torgvantar.
En handvärmare i varje byxficka funkar också. Dessvärre skickade jag våra till Ukraina och där gör de mera nytta.
En gammal sanning är att man fryser med fötterna. Fråga varje person som stått vaktpost några timmar. I lumpen la vi granris i en liten hög om man skulle ligga eller stå vaktpost. Alltså, bär tofflor inomhus. En sweatshirt eller lammullströja på det gör oerhört mycket.
En fleece-väst eller stickad väst är bekväm, ingen bylsig känsla som med en tröja.
Att sitta på en elektrisk värmedyna är väldigt behagligt och t o m kurerar en blåskatarr på nolltid enligt min erfarenhet.
Här kommer ytterligare några tips från dagis. 😉
Jag skrev en lång harang om duschar och vattenförbrukning här ovan någonstans.
Om man vill rädda sitt lyxiga duschhandtag med stort flöde eller sin takdusch från skroten (där de passar bäst med dagens elpris), men ändå vill spara så kan man testa strypbrickor eller flödesbegränsare.
https://www.arrowshower.com/badrumstillbehor/vattenbesparing/stryparn-alla-3-varianter.html
https://www.moraarmatur.com/sv/tillbehor/badrum/131386-ae
Det finns diverse varianter och fabrikat och priset är väl ungefär motsvarande en tonnårings morgondusch.
Mät först hur mycket vatten det går åt innan du gör något.
6 l/minut för en handdusch är helt okej och takduschen måste nog ligga på 10 l/minut för att vara njutbar.
Troligen förbrukar åtminstonne takduschen mycket mera, men kanske även handduschen.
Vrid ner flödet så mycket det går utan att det känns dåligt och mät igen.
Varje sparad liter duschvatten är 15 öre vid ett elpris på 3 kr/kWh, inte mycket kan man tycka.
Om jag tar ett ganska lågsparande alternativ.
Om du kan minska från 12 l/minut till 6 l/minut och du duschar i 10 minuter varannan dag sparar du ändå 135:- kronor i månaden och så är ni kanske flera som duschar och kanske duschar ni längre tid.
Gör ditt eget exempel och bestäm om det är värt att spara, men kom ihåg att allt som skadar Putin är bra och energibesparing gör Putins case sämre.
Strypbrickorna var populära under 90-talets kris, det t o m kom några hem med posten.
Det känns som om de flesta som gnäller på elpriset inte riktigt har klart för sig hela bilden. Det avgörande för dagens elpriser har förstås inget med MP att göra, även om det kan kännas kul att hacka på Bolund. Det som har störst betydelse är att den borgliga regeringen 1991-1994 avreglerade elmarknaden för att ”återställa en fungerande marknadsekonomi”. Ju fler ledningar vi kopplat ihop om med andra länder, desto mer lika blir ju priserna. Idag är det höga elpriser i hela Europa oavsett färg på regering. Även i Norge, som kan exportera vattenkraftsel just nu, är priserna lika höga. Kan lätt kontrolleras på t ex Kontrollrummet. Att det kom plötsligt har förstås med Putin att göra. Detta marknadsläge (men kanske inte Putin) gick att förutse och många har, precis som LW, förberett sig på läget och drabbas inte så hårt
+1
+1
SURTRUTN: Ett minus för att använda diskmaskin, tvättmaskin eller andra elektriska prylar är risken för brand. Det kan såklart inträffa även dagtid men är man vaken kan man kanske upptäcka branden i tid och släcka den.
Den ökande risken för brand pga av diskmaskin måste ju vara minimal i förhållande till den ökande vedeldningen.
What about… 😉
Det där med brinnande diskmaskiner kommer från ett generiskt fel i en komponent som byggdes in runt millenieskiftet och uppmärksammades rätt stort för kanske 10 år sedan.
Risken är naturligtvis inte obefintlig för en brand i en diskmaskin eller tvättmaskin och var och en gör som den själv tycker känns bäst.
Vi diskar på natten!
Du har rätti att det är whataboutism från min sida men jag känner bara att ibland gör folk så galna riskbedömningar (lex kärnkraft och flygresor).
Jo, det kan jag ju hålla med om.
Varför är det öht. någon som sätter sig i en bil tex, när det är mycket säkrare att flyga.
Vi måste nog tyvärr landa i att sätts ett tak på priset kommer konsumtionen att öka. Europa har levt på billig energi från Ryssland, när den kranen stängdes av så visades det snabbt vilka som dansade nakna. Danskjävlar.
Kw/h stöd tror jag inte är rätt väg att gå, vi behöver få till ett statligt program som subventionerar effektivisering. Byta från direktverkande till en bergvärmepump? 30% avdrag med lån garanterade av staten. Det lokala värmeverket ska bygga ut? Statliga subventioner. Ja, ni kan härja bäst ni vill om “vArFöR sKa JaG iNvEsTeRa vIa SkAtTeSeDeLn”.
Jo för att på ett bra tag kommer vi ha det jävligt taskigt med energi, då är det bättre att få ner förbrukningen.
Förövrigt, kanske dags att Uffe pekar med hela handen? Höja amorteringskravet med en ränterabbat? Otroligt mycket bättre för landet i stort att få ner skulderna än att göda Wallenberg o co.
Tycker EU skulle kunna se över reglerna kring det här att tillgängliggöra elproduktion för export. Att varje medlemsland ska tillgängliggöra 70% oavsett alla andra förutsättningar, är det verkligen rimligt?
En parameter kan ju vara att det är olika kyla beroende på var ett land ligger geografiskt.
Sverige har kanske inte ett problem med sin egen konsumtion (även en ökande sådan) givet våran produktion(?).
Men det blir ju ett problem om vi måste exportera typ allt vi har (70%) till Tyskland som en konsekvens av att dom själva lagt ner stora delar av sin produktion. Vi som svenska medborgare har inte haft möjlighet att påverka, via röstsedeln, i deras demokratiska val.
Apropå äldre (inte lika effektiva) värmepumpar. Jag och sambon har en bergvärmepump från ’06 i huset, den tuffar än så länge på, men vi tänkte börja kolla på att byta ut den inom några år så bytet kan ske kontrollerat (och inte behöva stå med trasig panna under en kall del av året när det kan vara svårt att få tag på ny).
Vad är folks rekommendationer på märken att titta extra på, och/eller märken att undvika?
Några specifika specifikationer man borde kolla extra på?
Någon nice-to-have feature som är bra tie-breaker allt annat lika?
Tacksam för all input! 🙂
Vet att någon nämnde i någon kommentar här på bloggen relativt nyligen att dennes värmepump hade möjlighet till styrning på spotpriset på el. Tror det var något i Nibes utbud. Kan absolut vara en värdefull funktion. 🙂 Min luft/luft-värmepump har bara schemastyrning av temperaturen, men även det har kommit väldigt väl till pass för att åtminstone minska förbrukningen under höglasttimmar genom att acceptera att innetemperaturen faller lite, och låta den jobba upp temperaturen igen senare.
I varma länder har man ofta någon form av relativ temperaturstyrning på luftkonditioneringar. Något i den här stilen.
Ute Inne
25°C –> 23°C
30°C –> 25°C
35°C –> 28°C
Samma sak funkar tyvärr inte lika bra när det gäller värme inomhus, men att låta uppvärmningen variera lite beroende på elpris bör absolut kunna fungera.
Den dag jag byter ut min nuvarande luft/luft-värmepump så kommer jag definitivt att ha väldigt högt upp på önskelistan någon form av öppet dokumenterat API för styrning som inte är beroende av en extern tjänst. Så kan jag sätta t.ex. en Raspberry Pi, Arduino eller något liknande brevid inomhusdelen, koppla in några strategiskt placerade temperaturgivare och något sätt för den att komma åt elpris, väderprognos och kanske elnätslastdata, och bygga något som kan styra både på aktuell situation och prognosticerat för de närmaste kanske 8-36 timmarna.
Just nu har jag bundet elpris, så smällen för mig kommer på elnätsfakturan med effekttariffer, men om situationen är motsvarande dagens när det elhandelsavtalet närmar sig avtalsslut så lär det nog få bli timpris…
Har beställt en Ngenic Tune för att göra det där med nuvarande panna, just för att kunna fixa kombinationen av styrning både efter spotpriser och väderprognos.
@JLB 16:41, intressant, tack för tipset!
Din värmepump är inte dålig, men det har tillkommit finesser som gör att du sparar en del med en nyare värmepump. Dessutom har tillverkargarantierna förbättrats en del.
Största anledningen till att byta är väl att det inte är så kul at köra en hel vinter på elpatron eller tvingas till ett snabbt och dyrt byte.
Normalt kör man en värmepump så att den producerar den värme som behövs för tillfället (flytande kondensering kallas det) och det har väl fram till i år varit det bästa sättet att använda en värmepump på.
Man kan även ladda en acktank (fast kondensering) när det av olika anledning är lämpligt (el-priset tex.), men det har inte varit så myckt bättre när prisskillnaden är liten.
Om jag skulle byta värmepump idag skulle jag absolut undersöka möjligheten att ha en acktank kopplad till värmepumpen för att kunna ta tillvara på billigare el på natten. Det är inte vilken röris som helst som löser detta på ett bra vis (kanske inte alls) så jag föreslår att du börjar försöka lära dig lite själv om detta på https://www.varmepumpsforum.com/vpforum/
Sedan gäller det att hitta en installatör som kan hantera detta och det kan ofta en lite större rörfirma som gärna kan vara specialiserade på värmepumpslösningar. Även tillverkarna bör kunna ge dig goda råd, eller åtminstone ha en del information på sina hemsidor.
Vår värmepump är från 07, så jag är i lite samma läge utan att styra över situationen själv. Det är bostadsrättsföreningen som ansvarar för vårt uppvärmningssystem (och betalar installationen) och vi betalar driften. Det finns dock möjlighet att påverka och välja olika lösningar, men inte att byta i förtid.
Just ja, det där med ackumulator-tank har jag inte kollat så mycket på vad gäller värmepannor (mest tänkt på det för kaminer).
Tack för infon! 🙂
Lite samma här, jag har en luft-vatten-värmepump från 2005 som inte har speciellt mycket finesser för styrning. Men det verkar ju gå att lura den lite, jag tror det är Tibbler som har nån pryl som kan fejka utomhussensorn och sen kan de indirekt styra när värmepumpen går genom att låtsas att temperaturen utomhus sjunker eller stiger.
Jag borde väl egentligen kolla på nåt sånt där som tillfällig lösning, då kanske man kan vänta ett tag med att byta värmepump.
Jo jag har beställt en sådan, Tibber är bara en återförsäljare, apparaten i sig heter Ngenic Tune.
Men det är mest för att få ned förbrukningen under de närmaste åren innan vi byter pannan.
Det är bara att återstarta kärnkraften. Att det är “omöjligt” är bara byråkrati. Lagar och regleringsbrev kan ändras. Behövs utrustningen återställas och upprustas går det snabbare än att bygga ett nytt kraftverk från grunden i vilket fall som helst, så det är bara att sätta igång.
Ingen säger att det är fysiskt omöjligt att göra det. Men det kommer ta åratal oavsett. Det är inte gjort i en handvändning att köpa in nya turbiner, ny kontrollutrustning, nya rörsystem osv osv osv.
Det är absolut inte gjort i en handvändning att få till driftfolk.
Om det var kostnad på 10 miljarder för R1 och R2 tidigare att förlänga 20 år till så kanske det är 20-30 miljarder idag.
Det är helt enkelt en fantasi om att R1-R2 skulle vara någon lösning på något.
+1
Vissa säger att S+MP såg till att man var väldigt snabba med att montera ner kritiska delar av R2 efter beslutet 2020 för att omöjliggöra en omstart. Andra säger att det inte ska vara några problem att drag sätta igång R2 igen. Önskar jag hade kontakter i branschen och kunde få veta vad som verkligen är sant.
Hm, undrar om det går att kräva ut dokumentation från Vattenfall från besluten som togs om det där. Eller nej, det är ju ett aktiebolag som bara är statligt ägt så man kan ju kringgå offentlighetsprincipen den vägen.
Kan ha något med att göra att rätt mycket betong finns i reaktorbyggnaden. Betongen är avsedd att hålla i 50 år. Om den varit under värme i nära 50 år så kan det nog spricka en del om den värms upp igen efter att ha stått svalt i något eller några år.
Vi står inför förändring, en förändring som nu springer väldigt fort så det är svårt att hinna anpassa sig, vilket skördar offer. Men detta är ju bara en försmak av vad vi skulle behöva klara vid en riktig krissituation. Så även om det känns skit idag så kommer vi komma ut starkare. Synd att vi inte tycker oss ha råd att utsätta samhället för “kaos apan” på mer regelbunden bas så vi får svart på vitt var vi brister i stället för att folk med kristallkulor ska förespå var problemen finns.
Den utlösande faktorn som gjorde att det krisar nu och ännu lite värre, rysslands angrepp på ukarina, kunde ingen ge timingen för. Men risken vi försatt oss i var känd av experterna och rapporterad vilket makthavarna ignorerade.
Även vanliga navelkliare som mig kunde se svagheterna och föreslå lösningar. Det behovs bara lite allmänbildning och logik men en kristallkula hade nog varit bra att ha för att bonka i huvudet på makthavare som föredrar det som låter bra före det som kan fungera.
Vart har ingenjörerna i landet tagit vägen? De som kan teknik och kan räkna? I stället styrs landet sedan 20 år av ett politiskt-medialt frälse som förvänt synen på folk. Bedrövligt.
Kan ju bara tala för mig själv (Ingenjör) men jag skulle aldrig stå ut med att försöka förklara något av teknisk natur för en karriär-politiker hela dagarna. 🙂 Läste någonstans att det är otroligt få riksdagsledamöter som har någon form av naturvetenskaplig utbildning, de flesta är tydligen ekonomer, statsvetare etc. Energi-försörjningen är ett tekniskt problem, därav allmänt super-mega-debakel – man beslutar över saker man inte har någon god förståelse för kanske? Var riksdag, regering och departement befolkade av fler naturvetenskapligt lagda människor förr? Jag vet inte…
Jag har haft ett sådant jobb, att förklara komplicerade saker för folk som det behöver lirkas med är kul, jag kan göra det hela dagen. Felet var att jag var i ett hus fullt med karriärister utan att själv vara intresserad av karriär eller de sociala spelen, jag ville bara förstå, lösa problem och förklara.
+1 fler ingenjörer bland beslutsfattare!
Magnus, gissar att du inte är drabbad av problemen nu utan har tagit höjd för att skiten träffar fläkten?
Jag trodde på flerdubblat elpris, inte tiodubblat så det kostar mig att jag bytte från långa fastprisavtal till Kärnfull för att stödja dem.
Jag ser nog mest att det var en tidsfråga innan vi skulle få höga elpriser. Det kommer ju faktiskt en tioårsvinter ungefär var tionde år.
https://www.svk.se/press-och-nyheter/press/Krympande-marginaler-nar-elforbrukningen-ar-som-hogst—3277729/
“Analysen som beskriver importbehovet under kommande vinter visar att den svenska kraftbalansen försämras. Enligt prognosen för topplasttimmen – den timmen då förbrukningen är som störst – får Sverige ett underskott på 1 700 MW vid en normalvinter och 2 900 MW vid en tioårsvinter (fotnot). Vintern som just har passerats var ovanligt mild och därför blev inte effektsituationen speciellt ansträngd.
– Rapporten visar alltså att Sverige är beroende av import, men när våra grannländer samtidigt har en ansträngd effektsituation kan importmöjligheterna vara begränsade, säger Lotta Medelius-Bredhe.
Den probabilistiska metoden indikerar att södra Sverige – elområdena 3 och 4 – riskerar att under en normalvinter få ett elunderskott, medräknat den import som finns tillgänglig, långt under en timme.
Blir det ett mycket ogynnsamt år riskerar den simulerade effektbristen att bli flera timmar.”
En sak som vårt samhälle saknar, det är marginaler för att klara kriser och krig. Vi har kört för länge utan försäkring och buffert. Detta är totalt ohållbart. Det fungerade under den eviga freden, men nu är det helt andra saker som måste till. Alltså, principen inom NATO är ju att man ska kunna försvara sitt eget territorium. På samma sätt så bör det ju vara med energiförsörjningen.
Du har nog helt rätt, meeeen om vi ska ha marginaler så innebär det också att vi ska ha mer än vi för stunden kräver och det kräver i sin tur att vi binder kapital och kapital i en nation kommer från skatt och skatt vill inte svensken betala för då kan vi inte ha hemmaspa/hemmabio/skidresa/thailandsresa/3 bilar/båt mm, mm, mm. Svensken vill ha jobbskatteavdrag så vi kan konsumera, konsumera och återigen konsumera.
Ergo, då får vi det vi har!
Du har helt rätt i det. Detta kommer kosta och resultatet kommer bli att folk i gemen får mindre pengar över i normalfallet. Men, man kanske undviker sådana här extremer som vi upplever nu, eller ännu värre.
Finns fortfarande mycket också i statsbudgeten som man kan diskutera om det verkligen behöver finnas där. Tänk om vi (som samhälle) kunde lägga prestigen åt sidan för en stund och diskutera vad som faktiskt behöver finansieras offentligt via skattsedeln, vad som behövs och skulle kunna finansieras på annat sätt, och vad som skulle kunna strykas. Då kanske vi inte skulle fastna i resonemang av typen “antingen höjer vi skatten ännu mer eller så kan vi inte ha X”, oavsett om X är gratis glasögon till barn, ett polisväsende som har de resurser det behöver för att förebygga, förhindra och utreda brott, eller ett territorialförsvar som kan stå emot ett angrepp.
+1
Precis, vem har övat 72-timmar utan ström? Det blir dyrt att fylla frysen med ny mat men lärdomen kanske kan ses som värd sitt pris när katastrofen inträffar? 72 timmar utan kranvatten kan ju vara en annan skoj övning att köra med grannarna. Gräva latrin på allmänningen när toaletterna är fulla. 🙂
Jag tror jag borde klara 72 timmar utan ström. Två 15-litersdunkar med vatten. Kakelugn som jag kan nödvärma med. Bensindrivet elaggregat som jag kan sätta kyl och frys på. Har en separat gasspis. I värsta fall får jag tömma rören i huset på vatten så att de inte fryser. Men blir det längre än så lär jag få problem.
Eventuellt bortfall av el pga effektbrist lär sammanfalla med att det är snorkallt ute. Ta ut maten i frysen utomhus (eller helst kallställt utrymme så djur inte kommer åt den) så slipper du förstöra den.
Beroende på hur elen är sektionerad i bostaden så kan man kanske fuska lite när man provar genom att låta dem vara igång. I mitt fall t.ex. så går kyl och frys tillsammans på en dedikerad grupp. Inga problem då att t.ex. låta dem vara igång men stänga av allt annat.
Vi har tre latrinkomposter med lakvattenbaljor längst ner, så vi kan tömma båtens Porta-Potti där plus en separat, enkel plasttoa. Normalt kan vi tömma även i rensbrunnar som finns på tomten, för kommunalt VA.
Man kan kissa i en hink och späda ut 1:8 och hälla ut till prydnadsbuskarna i trädgården, de kommer att bokstavligen jubla, tack vare näringstillskottet, det är helt lagligt dessutom.
Ett “gissa bajset paket” á la Jonas Leksell fixar man med några ark av lokal- eller kvällstidningen, som sedan rullas ihop och läggs i soporna eller latrinkomposten. Det gjorde man ibland när septitanken var knökfull och slamsugarbilen kunde komma först efter tre veckor.
Skulle man inte kunna rikta om en del av elprisstödet till energieffektivisering? Luft/luft, tilläggsisolering, fönstertätning etc. Mer långsiktigt och bättre för samhället. Skapar jobb som är viktigt nu, spär inte på inflation. Finns snart massor av byggnadsarbetare utan jobb.
Tror utan tvekan det är rätt väg att gå, om inte annat förbättrar det bostadsbeståndet.
Ett finskt mikrobryggeri har börjat tillverka “Olkiluoto 3-öl”, där kroppsvikten bestämmer halveringstiden för alkoholen i levern. Förut bryggde man även Nato-öl, för att fira landets Nato-ansökan. Populära ölsorter i dessa tider.
Reklamtext:
“Pumparna i vårt bryggeri är i full gång och “Olkiluoto 3 öl” är i produktion (nu, inte i februari -2023). Leveranserna till slutförvaringsplatserna (butiker + restauranger) börjar med 100% säkerhet nästa vecka.”
“Denna hastigt mognade lager värmer upp fint vid strömavbrott. Den kvardröjande smaken av öl är som bäst när den konsumeras kall och med levande ljus. Pristaket vid återförsäljning är 4€/kwh… nej alltså per burk.”
Välkomna till Miljöpartiets Sverige, samt Schröders och Merkels Europa!
Har inte varit någon hemlighet att Putin alltid har varit, är och kommer förbli en obeskrivligt vidrig despot.
Att försöka blanda bort korten är lika oförsvarligt som att säga “Hitler, Hitler och bara Hitler” när någon påpekar Vatikanens nära band till och stöttande av Tredje Rikets övergrepp på mänskligheten.
För övrigt anser jag att Moskva bör förstöras.
Vatikanen LoL som kidsen säger, pedofilernas högborg!!!
“Moskva bör förstöras” Det är redan ordnat. Rapporterades till och med om här på bloggen när det begav sig. 🙂
Hög tid att damma av en gammal klassiker från tidigare energidebatter. Bara för att infoga lite humor i allt det svarta…
“Men vad ska vi med kärnkraft till när vi har elektricitet?” 😀
Fjärrvärme!
Jo, jag ser fram emot en grön jul och slask vid det här laget. Har lyckats hålla nere förbrukningen till runt 55Kwh i 70-talsvillan i Floda utanför Göteborg, men när det kryper under 10 grader på natten så blir det inte varmt. Mellan 12 och 18 grader inne beroende på hur länge kaminen har kunnat mata på. Kör luftvärmepump på natten, men den orkar inte med att hålla de 17 grader jag har satt den på. Kör ett element under korta perioder i en dotters rum som värms upp snabbt men inte nås väl av värme från annat håll. Annars värmekuddar, mössa i sängen, och så vidare.
Jo, jag ser fram emot en grön jul och slask vid det här laget. Har lyckats hålla nere förbrukningen till runt 55Kwh i 70-talsvillan i Floda utanför Göteborg, men när det kryper under 10 grader på natten så blir det inte varmt. Mellan 12 och 18 grader inne beroende på hur länge kaminen har kunnat mata på. Kör luftvärmepump på natten, men den orkar inte med att hålla de 17 grader jag har satt den på. Kör ett element under korta perioder i en dotters rum som värms upp snabbt men inte nås väl av värme från annat håll. Annars värmekuddar, mössa i sängen, och så vidare.
Det här är viktigt!
Ni är verkligen inlurade att snurra omkring i röran kring något som tydligen upprör och förvirrar. Tänk lite nu. Förstå att Fukushima hände för 10år sedan. Tänk att till och med tanken kring ny kärnkraft dog då under lång tid. Förstå också att inte många trott på krig i Europa och Ryssland där gasen påverkas. Dessutom har ingen berättat om prissättningsmodellen som gör att vi får en prissättning som gör att producenter tjänar oskäligt med pengar här i Sverige.
Borde inte diskussionen handla om vart pengarna tar vägen? Är det ok att roffa åt sig. Är det inte samma sak som att tillsammans med Putin utpressa Sveriges konsumenter? Borde de inte få lite opinion mot sig? Någon som kan inse snurret? Det är väl meningen att massan ska fastna i sidospåret så att de kan komma undan?
Din analys är rätt, men priserna är en effekt av att det är brist på el. Varan el finns inte tillräckligt. Om man bara säger att elen ska kosta en viss summa så kommer man inte åt bristsituationen. Det som måste till är mer produktion på sikt. Skulle det visa sig att elproducenter tyckte det var en bra situation med elbrist för att driva upp priserna, så kommer vi snart att se ett helstatligt bolag typ SBAB som kommer pressa ner priset. Men antagligen har Vattenfall redan en del planer.
Brist ? Vem har stängt ner var ? Vad jag fattar så har alla el. Problemet är att någon utnyttjar situationen och tjänar pengar på en konstruerad situation.
I skrivande stund importerar Sverige 2 375 MW enligt SVK kontrollrummet. Den elen är dyr. Den skapas antagligen av fossila bränslen. Ju mindre det finns av en vara och om efterfrågan är hög så går priset upp. Problemet med att man styr priserna är att det får en massa sjuka konsekvenser. Det vi däremot kan göra är att låta bli att lägga ner kärnkraft, bygga ny kärnkraft eller andra kraftslag. Det har tidigare och kanske fortfarande finns ganska stora skatter på kraftvärmen som gör att de inte kör för fullt. Vi har helt enkelt för lite produktion. Priser går upp för många vill ha el men det finns inte tillräckligt för att priset ska bli lågt.
Ja att importerad el är dyrt är helt rimligt. Men att det priset ska gälla även el som produceras i landet och som är billig är mycket märkligt.
Håller med i din kommentar LP. Marginalprissättningen är märklig, särskilt då vissa kraftslag är så otroligt billiga att producera el med, ex. vattenkraften.
Brist är det inte just nu, men det är onekligen så att priskrysset på utbud-och-efterfråge-kurvan har flyttats på grund av minskat utbud och ökad efterfrågan. Och visst, vill man så kan man kan man kalla det att “någon” utnyttjar situationen.
Ett system som varit i bruk i många år, men nu blir det problem när det är generell energibrist.
Jag funderar kring om de som gör de offentligt stora vinsterna på att producera el i Sverige ändå borde betala tillbaks en del via Swedbank till konsumenterna för att kunna visa att de inte går i Putins ledband. Det är ändå överpriser med många många hundra procent. De borde skämmas. Det är i alla fall helt tyst kring detta och alla befinner sig i det stora snurret som inte leder någonstans.
De som tjänar de enorma pengarna på överpriserna borde haft ett system som i efterhand ger bonus tillbaks till konsumenterna om man sparar så att allt fungerar?
Jag tycker dock att om man ser till helheten så offrar staten hela ekonomin med inflationen som beror på överpris på el.
@R30 elproduktionen kommer väl igång i Tyskland och Frankrike snabbare än här? Det är väl rimligt att de säkrar sin elförsörjning än att Norden ska göra det åt dom.
Tror du att de löser sin elbrist före vi kan göra det åt dom?
@jones Det är lite samma som när det under Covid-krisen hojtades om att vi borde ha haft större beredskapslager inom sjukvården inför en eventuell pandemi. Men få svenskar vill vara med att finansiera olika typer av om-utifall-att åtgärder när det inte finns några orosmoln på himlen. Oavsett om det handlar om sjukvård, militär eller energi.
Det tror jag att alla gärna gör. Om man kunde känna sig trygg i att skattemedel används effektivt.
Tror du verkligen det? Många prioriterar konsumtion nu istället för investering sådsom pension eller energieffektivisering.
Ja, men ex att ett stort antal miljarder betalas ut felaktigt i bidrag är inget som inger förtroende.
Politikerna vill heller aldrig komma med “dåliga” nyheter.
Både Obama och Trump varnade för beroendet av rysk gas. Det gamla vanliga, amerikaner rycker in när Europa gör bort sig..
Mitt standardsvar är att alla etablerade värmepumpsmärken är tekniskt likvärdiga, köp det din lokala rörmokare levererar om han är bra och gör snygga installationer och ger bra service.
Själv skulle jag vid bergvärme satsa på en något överdimensionerad maskin med varvtalsstyrd kompressor.
Håller med och glöm inte att borrhålet gärna ska vara lite djupare än nödvändigt. Ja, det blir dyrare nu, men borrhålet håller under ett antal kommande värmepumpsbyten (för evigt kanske). Dessutom blir värmepumparna mera effektiva (även om det inte är så mycket) så mera energi ska komma från hålet när du byter nästa gång och nästa gång och nästa gång.
Luft/vatten och luft/luft-värmepumpar har en stor fördel, de är billiga vid den första installationen för man slipper borra en energibrunn.
Efter ett antal värmepumpsbyten med samma borrhål kvar så blir skillnaden marginell eller kanske tom. till fördel för bergvärmepumpen.
Den stora nackdelen är att den är minst effektiv när den behövs som bäst och när elpriset är som högst. Det har tidigare inte spelat så stor roll, men nu när det skiljer flera kronor per kWh så blir den lilla nackdelen ganska stor.
Sedan som jag skrev tidigare, undersök om det inte kan vara en bra idé att ha en acktank som kan laddas när elpriset är lägre.
https://cornucopia.se/2022/12/borserna-faller-vidare-i-asien-mattligare-elpriser-i-norra-sverige-men-nu-kommer-berattelserna-om-frysande-svenska-barnfamiljer/#comment-799769:~:text=Man%20kan%20%C3%A4ven%20ladda%20en%20acktank
Hittade det här ledarstycket från den socialdemokratiska tidningen AiP, om man nu bortser från avsändaren, finns det några sakfel i texten angående nedläggningen av Ringhals 1 och 2? Skälen för nedläggning var enligt skribenten att reaktorerna var för gamla, de nya säkerhetsföreskrifter samt låga elpriser som inte motiverade investeringar i en kortare livstidsförlängning. Jag är inte speciellt insatt i det här ämnet, så det är svårt att följa med i diskussioner och veta vad som är empirisk fakta i en så politiskt laddad fråga.
https://aip.nu/daniel-farm-m-och-kd-medskyldiga-till-karnkraftsnedlaggningar/
“Varken Moderaterna eller Kristdemokraterna protesterade när nedläggningsbeslutet kom 2015. Tvärtom: endast ett år senare ingick partierna i den breda blocköverskridande energiöverenskommelsen som framsynt nog hade mer fokus på att öppna upp för möjligheten för ny kärnkraft. Men där fanns inga krav på att avbryta nedläggningen av Ringhals 1 och 2.”
Stämmer det?
2015, när besluten togs, kostade elen i snitt ca 20 öre/kWh. Där och då förutspådde inte ägarna hur det skulle se ut december 2022. Det borde de kanske gjort när det finns då många här som visste precis hur det skulle utveckla sig.
Man var mycket väl medvetna om att priserna skulle stiga med avvecklingen om R1 och R2. Annars hade det inte funnits incitament att bygga vindkraft i söder.
Dessutom lagstiftades om antalet reaktorer, en lag motsvarande den gamla “tankeförbudslagen”.
Syftet med EÖK 2016 var också att ta bort effektskatten som skulle stängt ner fler reaktorer vilket hade lett till katastrof.
Jag tycker det är mycket relativiserande från din sida, men faktum är att inte mycket gjorts av SVMPC åt nuvarande situation och det är ändå de som suttit vid makten i 8 år och vägrar acceptera att vindkraft inte enbart kan lösa energisituationen. Vi har hög import nu PGA vi är beroende av vindkraft.
Sedan är alla partier utom SD ansvariga för situationen i någon form, men det är rätt uppenbart att om S låter V, MP och C härja fritt kommer saker och ting gå åt helvete väldigt fort.
Jag tror faktiskt att vi i grunden är rätt överens. Jag tyckde vid tillfället att kärnkraften borde drivits vidare och efter Fukushima diskuterade med galenpannor hela tiden. Nu är jag inte så mycket för att gråta över spilld mjölk utan skulle helst se en bred energiöverenskommelse mellan de stora partierna dom innehåller BÅDE vindkraft och kärnkraft.
Det där argumentet kan jag inte köpa. Att det var billigt visst, men det kan väl inte komma som en chock att priserna stiger när man stryper tillgången på ökad efterfrågan.
Det var det gamla vanliga, vi skulle vara bäst i klassen och importera smutsig el istället.
De kanske ville ha upp priset för att öka vinsterna i de kraftverk de behöll?
“Ingen såg det komma”? Det håller jag inte med om.
https://sverigesradio.se/artikel/6042728
Publicerat torsdag 11 december 2014 kl 06.00
“När svenska kärnkraftsreaktorer börjar avvecklas, av ålderskäl och kanske också på grund av dålig lönsamhet, kommer elen inte alltid att räcka till, säger Erik Ek. Kalla vinterdagar blir det risk för elbrist och svenska kraftnät kommer i så fall att släcka ner delar av Sverige.
– Då får man koppla bort delar av förbrukningen, säger Erik Ek.
Så risken finns att delar av Sverige blir mörklagda, om sju, åtta, nio, tio år, om ett antal reaktorer stängs. Den risken finns?
– O, ja.”
Ja alla visste hur det skulle gå för diverse fossilfri stålproduktion och elbilar planerades för redan då men man ignorerade det och sa att den fria marknaden skulle fixa allt med fler vindkraftverk och så skulle man bygga batterilager.
Detta var den euforiska eran. Hösten 2015 hände det ytterligare en sak där Sverige gick in med full naivitet men snart tvingades anpassa sig till verkligheten men efterverkningarna lever vi med än i dag.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/halland/riksdagen-rostar-om-ringhals
Förvisso senare efter att man lämnade överenskommelsen.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Energi%C3%B6verenskommelsen_2016
Liberalerna hoppade av direkt.
Att hävda att energiöverenskommelsen “öppnade för kärnkraft” är dock totalt falskt. Den gick ut på att man gav subventioner till sol och vindkraft samt satte mål om “100% förnybart” 2040. Med tanke på livslängden på 65+ år för en ny reaktor som då hypotetiskt skulle kunnat vara på plats runt 2026 skulle få vara 14 år så blir det inte direkt lönsamt.
Bor i hyresrätt, över 20 grader inne, i huset rinns inga klagande barnfamiljer.
280 kr i elräkning denna månad.
Blir bara sur & irriterad då jag tänker på alla inkompetenta svamprökare i Riksdagen som får ett sandlådekrig bland dagisbarn att se ut som bästa sagostunden som låtit detta ske!
.
Så istället här är en del tips för att hålla nere elräkningarna
* Har ni direktverkande el(elelement eller elpanna), köp en värmepump omgående! Låna om så behövs! Det återbetalar sig löjligt fort med dessa elpriser.
* Sänk temperaturen inne det ni orkar med. ca 80% av elkostnaderna (om man har värmepump som uppvärmingsätt) kommer från uppvärmningen. Ju mer man kan sänka ju bättre! Dock inte under 15C då kan försäkringsbolag vägra ersättning om något fryser sönder vid elavbrott.
* Hyr/låna värmekamera och se var värmen tar vägen. Då vet ni var ni ska sätta in åtgärderna.
* Ofta är det dragit mellan fönsterdelen(som går öppna) och karmen. Använd fönstertejp för att minska kalldraget
* Det kan även vara dåligt isolerat på utsidan fönsterkarmen & dragit där. Ta loss fönsterfodret inomhus och fixa isolering.
* Har ni rum man inte använder dra ned temperaturen där. Stäng dörrarna till de rummen
* I de rum ni inte använder, sätt för fönstren med masonitskivor alt dra för tjocka gardiner. Minskar kallras och värmeutstrålning genom fönstren.
* Sätt masonitskiva för altan/balkongdörren.
* Byt tätningslister på alla fönster och dörrar.
* Tilläggsisolera kallvinden om ni har en sådan. MEN SE UPP! Det måste göras rätt. Annars riskerna ni mögelskador på vinden framöver.
* Efter uppvärmning av bostad är det uppvärmning av vatten som tar mest el.
* Duscha varannan / var tredje dag o max 10min.
* Går man till gym / badhus duscha där istället för hemma.
* Om varmvatten beredaren(VVB) är fristående, låt en elektriker sätta in timer och 1/3-fas kontaktor för att låta VVBn värma mellan 00:00 och 05:00 då elen är som billigast
* Har ni elbil och inte flyttat laddningen till natten(00->05) gör det.
* Installera en kamin och använd den. Tänk på att räkna på när det är fördelaktigt att elda. Det beror på elpris, vedpris och verkningsgrad på kaminen.
* Skaffa förgreningsdosor med strömknapp och stäng av på den TV/stereo etc. De förbrukar massor i standby speciellt äldre varianter
* Visst kan man förskjuta när diskmaskin/tvättmaskin etc körs till natten, MEN det är inte ovanligt (enl elsäkerhetsverket) att de kan börja brinna . Det är tydligen ett 100-tal bränder per år orsakade av dessa. Att riskera att inte hinna släcka ev brand eller inte ens vakna för att man vill spara några kronor tycker jag personligen inte är värt det. 1disk/tvätt = ca 2kr sparade om man kör på natten mot mitt på dagen.
* Se till att ungarna inte kör nån bitcoin-mining på sina datorer.
.
För att sen mildra effekterna av att man sänkt värmen
* Mattor & tofflor för att inte frysa om fötterna
* Känns det kallt ta på en extra tröja.
* Filtar och plädar både värmer och är mysiga
En sak, rekommenderar cellulosabaserad isolering på vinden i gamla hus! Då slipper man oftast problem med mögel och kan i princip lägga på hur mycket som helst. Den isoleringen är lite dyrare men med dessa priser är det försumbart.
Allt som är dåligt för Putin är värt att satsa på!
Energisparande är absolut dåligt för Putin, så vi sparar så mycket vi kan trots att elen har fast pris på 55 öre/kWh i ett par år till.
Dessutom är det ju så att om även vi som har fast elpris sparar så sänks elpriset för andra.
+100
Nja inte riktigt. Det beror på om man har ångspärr eller inte.
Har man inte det, som det oftast är på gamla hus så ska man inte lägga så att det blir mer än 20cm träfiberskivisolering/40cm kutterspån totalt. Detta för att mer än så riskerar daggpunkten att hamna inne i isoleringen och fukt fälls då ut som vatten och riskerar mögel. Visserligen klarar träfiber/cellulosa isolering fuktbiten bättre, men varför riskera ???
Dessutom var standard 20cm Kutterspån oftast. Och att lägga dit 10cm träfiberisolering/cellulosa ger en halvering av värmen som går ut genom taket.
Egentligen är det viktigare att ha undertryck i huset (liten fläkt i badrummets utsug), så att inte varm luft trycks ut i isoleringen. Min erfarenhet är att så länge du har lufttätt så får du inte problem med kondensering i isolering. Det finns även undersökningar på att en enkel gipsskiva eller motsvarande i princip kan likställas med en ångspärr eftersom den är så effektiv på att hindra luftutbyte. Problemet är otäta vindsluckor exempelvis, där varm luft direkt smiter upp på vinden och kondenserar direkt på en kall yta.
Som jag förstått det så är det (nu pratar vi gamla hus typ 60tal) nästan aldrig ångspärrar och gipsskivor etc är inte över hela innertaket utan bara fram till väggen. Dvs fukten vandrar upp till kallvinden vid väggarna.
Och 60tals hus har väldigt ofta självdrag med ev pax-fläkt i badrum.
Sen så ger inte en fläkt i badrummet tillräckligt med undertryck i alla rum så fukten som blir vid utandning kommer att stiga.
Och ofta är dessutom badrumsfläktar inte på hela iden utan bara vid dusch och ett tag efter.
Alla hus är olika och jag ville ge råd som passar de allra flesta utan större intresse om renovering och tilläggsisolering. Därvid max 40cm kutterspån. Enkelt att förhålla sig till och ger ofta en bra besparing som i de allra flesta fall inte ökar på risken för mögel nämnvärt.
Sen finns det ju massor man kan göra om man vill ha mer isolering än motsvarande 40cm kutterspån / 20cm träfiber/cellulosa isolering men då tycker jag att man får läsa på och ev kontakta nån som kan.
Gör dessa saker även om ni har fast elpris.
Som med Kinapesten är det tillsammans vi kan göra skillnad.
+1
Har i regel räckt med luft/luft i mitt knuttimrade hus men nu är det element som gäller vid köld topparna. Går utan problem att komma upp i 100kwh /dygn men dec är ok med 1.95kr/kWh, annat blir det i januari om kylan består. Vid nollgradigt ligger vi under 30kwh /dygn så håller tummarna för MPs globala uppvärmning.
1.95 kr/kwh???
Nuvarande månadsmedel för dec ligger på ca 5 kr/kwh ink moms.
Du menar den som t.ex. yttrat sig som våra alldeles inhemska svenska skogsbränder 2018? Eller temperaturer i Frankrike på över 40 grader? Eller översvämningen i Umeå häromåret?
Har i regel räckt med luft/luft i mitt knuttimrade hus men nu är det element som gäller vid köld topparna. Går utan problem att komma upp i 100kwh /dygn men dec är ok med 1.95kr/kWh, annat blir det i januari om kylan består. Vid nollgradigt ligger vi under 30kwh /dygn så håller tummarna för MPs globala uppvärmning.
Vinterns prognos (från Copernicus) säger att det är stor chans att det blir som förra året, dvs. en ganska varm vinter med några köldknäppar. Det beror på att det nu som då är ett La Niña-år.
har bekanta som håller på att renovera ett timmerhus. 2 vuxna, 2 barn, har nu alla flyttat in i köket där kökskaminen finns. köket har de precis renoverat klart som tur är, det tog 1-2 år och de var tvugna att öppna hela golvet och byta bjälkarna eller hur det nu var. tur det blev klart och inte stod vidöppet mot grunden under denna vinter
När Tjörnbron rasade tog det 18 månader tills en ny stod klar. När bron över Kungsbackaån/Borgmästargatan behövde rivas och ersättas med en ny tog det 3 år innan en ny stod klar. På Onsalahalvön behövs en bättre vägförbindelse utefter fjordsidan. Alla parter insåg att något måste göras men där slutar enigheten. Enligt pamfletten från kommunen i mitten av 90-talet skulle alla beslut nu tas och vägen stå klar 2005. Sedan dess har bygget överklagats i det oändliga pga att det finna hackspettar som (tydligen) inte kan flyga. Sommaren 2022 gav så vägverket upp och beslutet är nu att ingen ny väg kommer att byggas.
Om handläggningen av denna väg som har hållit på till och från i 50 år inte kan resultera i något annat än att det inte blev något vägbygge kan läsaren inse vilka svårigheter det blir att bygga nya nät och ny kraftproduktion.
Byrokrati och politisk handlingsförlamning får sverige att stanna.
Just på Onsala-halvön så kombineras intresset för hackspettar med hur mycket man som ägare av en dyr fastighet skulle drabbas av en ny vägsträckning. Lägg på yrke som advokat i de fallen också.
I övrigt är det intressant med ex Tjörnbron som du skriver om ovan. Längre tillbaks, 1856 (beslut)-1862 (invigning) så byggdes Västra stambanan, d v s Stockholm-Gbg. Andra tider nu och jag har läst lite om företag som ska bygga upp laddstationer i riket och det är inte lätt. T o m svårt med för klena lokala elnät i norr för att kunna anlägga snabbladdning med hög effekt. Det tar dessutom lång tid för de lokala elnätsföretagen att leverera ett svar. De är ofta rätt tunt bemannade och behöver ta in konsulthjälp för att beräkna vad nätet klarar och för att beräkna när de kan leverera, vet jag från egen erfarenhet.
Svenska Kraftnät har väl i 6-8 år sagt att det kommer ta minst 10 år att bygga nya stamnät från norr till söder men det säger de fortfarande. Oklart för mig om bara har kliat sig i naveln, saknar rätt kompetens eller om de inte har haft uppdraget från regeringen. Det måste väl vara några ministrar vid det här laget som hunnit prata om att tillståndsprocesserna måste förenklas men det har vi väl inte sett så mycket av ännu. Säkert komplicerat med kommunalt självbestämmande, miljöbalk etc. Det är få skarpa förslag inom förvaltningsrätt och miljörätt som gynnar opnionssiffror och ger bra press.
OT Trådens bild är från kornsingen Shinjuku Yasukuni Street, Tokyo, en stad som betalar ca 2.50kr/kWh skattat momsat och nätat, har de vindkraft eller kärnkraft??
De har både och, men framför allt eldar de mycket fossilt för sin elproduktion. Sedan är det en konstig jämförelse för det är en helt annan breddgrad och klimatzon. Pris sätts primärt utifrån efterfrågan och produktion så vad du menar vet jag inte.
Annan breddgrad, ja, men just nu är det +3 i Hiroshima (södra Japan) och -10 i Sapporo (Norra japan).
Sverige ligger på samma breddgrad som Alaska och Grönland, men vi har Golfströmmen.
Det är tråkigt att människor skall behöva frysa, även om det land de bor i är i fred. Något jag saknar i den allmänna debatten är riskmedvetenhet.
Riskmedvetenhet och att lära sig att planera för risker. Det borde vara ett obligatoriskt skolämne, jämte att kunba laga mat och balansera en hushållsbudget.
Ann Wibble sade att alla borde ha en årslön på banken. Något hon fick mycket kritik för, men det öppnade upp för debatt i alla fall.
Svenska staten påstås ha riskutrymme i och med flera år med amorteringar på stadsskulden.
Varje Svensk behöver också ha ett riskutrymme, men hur många tänker så?
Redan i högstadiet på 80 talet berättade min lärare om den höga skuldgraden hos det Svenska folket och de risker de medför. Det borde också lyftas fram ivoffentlig debatt.
Nu är vi där vi är. Jag tror inte heller att det finns bågra snabba lösningar. Vi som individer behöver först och främst se om våra egna “hushåll” innan vi kräver att staten skall lösa våra egna problem.
Sedan kan jag tycka ett prismodellen för el är mycket underlig.
+1
+1
Du har rätt, men det är problematisk där det offentliga i vissa avseenden hindrar oss från att lösa våra egna problem. Jag tänker bl.a. på begränsningar avseende eldning i kamin.
De här elpriserna slår verkligen orättvist. Jag bor i en Brf med fjärrvärme och har det omvända problemet. Det är nästan alltid för varmt i lägenheten. Förra vintern hade jag stängt av all värme i lägenheten men kom ändå aldrig under 20 grader.
Just nu är det -9 ute och jag har 22 grader inne, med avstängd värme. Fönstret i sovrummet står alltid på glänt för jag sover bättre när det är svalt.
Förmodligen har mina grannar skruvat upp sin värme till max för såhär varmt ska det inte vara.
Ungefär samma. Märkte i morse att effekten skruvats på ännu mer. Skulle jag dra på elementen på max skulle det säkert bli 23-24 C. Samtidigt är det en relativt stor och äldre förening där det bor en hel del riktigt gamla människor (90+ – hemtjänsten springer konstant i trapphusen). Jag ser det inte som rimligt att snacka om att dra ner till 16-17 grader. Är ju också mycket mer energieffektivt att bo många i samma hus.
Jag har i skrivande stund 12.3C. Varit nere i -15C ute inatt och tempen är på väg upp. Varit nere i 8.1C i kåken som värst, då var det ingen lek. Men 12-15C är ingen plåga om än ej mysigt. Jädrigt glad att barn är utflyttade dock o bara två vuxna i hushållet, med barn hade jag gråtit av dåligt samvete…
/JonasB
Vi har 14-15 när vi vaknar, upp till 18 grader som varmast men min iakttagelse av våra tre barn (10, 7 och 3) är att de inte har klagat en enda gång. Visst vi tvingar dem att ha inneskor och ulltröja, men de far omkring som jehun så de håller värmen såpass att de börjar klä av sig ibland…
Det är värre för mig som sitter och hemmajobbar, det blir kallt.
Detta är en anekdot och jag vet att det kan vara annorlunda för andra.
Sveriges befolkning var 8 miljoner under hela min uppväxt och stor del av min tid som vuxen. Idag är vi en bra bit över 10 miljoner. Det är mer än 25 % ökning. Ingen har tagit höjd för detta, inom t.ex. skola, vård osv. Frankrike har också ökat sin befolkning rejält. Undrar vad skillnaden på elpriser varit om befolkningstillväxten stannat på t.ex 1980 års nivå?
Om Svenska regeringar och journalister hade tittat på andra sidan Östersjön skulle de vetat att Ryssland alltid använt gasen som vapen. Redan 1993 stängde Jeltsin av gasen för Estland och gav som orsak “diskriminering av ryssar” Samma ryssar som under hela Sovjetepoken behandlat balter som andra klassens medborgare efter folkmordet under ockupationen. Här finns också en lista med avstängningar mer i närtid.
https://www.nytimes.com/1993/06/26/world/russia-cuts-gas-supply-to-estonia-in-a-protest.html
https://www.reuters.com/article/us-russia-estonia-energy-idUSL0211261020070502
Helt korrekt, det vi ser idag är inte första gången gasen används som utpressning.
Nu kanske det är för mycket begärt att gemene man ska ha kunskaper om ovan, men personer som har som yrke (dvs. politiker och myndigheter) att ha koll på och riskvärdera sådana fenomen SKA känna till det. När som Reinfeldt påstod att försvaret är ett särintresse – ja, då räcker det ensamt för att kvala in som en av de sämsta regeringarna i modern tid. Samma sak gäller för Löfven I och II med sin hantering av svensk energiförsörjningsförmåga.
Håller alla tummar för att elpriserna sjunker något nu på söndag; det väntas bli aningen varmare, det blåser upp lite grann och O3 med sina 1 450 välbehövliga MW rampar förhoppningsvis upp igen.
Jag tror denna vinter och denna vecka var värst. Nästa år kommer:
1. OL3 och O3 vara i drift
2. Ringhals kör nog inte sönder ytterligare en reaktor utan R4 kommer vara i drift.
3. Övriga Europa har fått ytterligare ett år att vänja sig av med Putingas.
4. Franrike kommer inte ha 19 stillastående reaktorer och eventuellt även starta Flamanville 3.
5. Ett och annat vindkraftverk kommer tillföra produktion.
6. Ett år av isolering och annan energieffektivisering i hela Europa.
Jag hoppas du har rätt. Jokern är väl Tyskland och om dom med sitt kärnkraftsmotstånd lägger ned resterande verk, för att sedan importera kärnkraftsel från andra länder.
R4 är väl kärnkraftens variant av att man eldar badtunnekaminen utan att ha vatten i badtunnan…
Tyvärr tror jag Tyskland stänger de sista kärnkraftverken undet våren så det är som du säger, negativt.
Med Ringhsls vet man inte riktigt. De har ju glömt kvar en dammsugare tidigare även om jag har för mig att det var i R2.
Blir närapå gråtfärdig när jag läser posterna här och tänker på hur folk har det i kylan.
Fortfarande i princip chockskadad över hur fort det gått att montera ner den trygghet, på olika plan, vi kunnat åtnjuta i Sverige fram till nu.
Ärligt talat fattar jag inte hur en enda tänkande människa kan undgå att förstå hur miserabelt illa landet skötts de sista åtta åren. Statens grunduppdrag har helt kastats överbord och här står vi nu med niogradiga sovrum, en sjukvård som erbjuder en sittplats i korridoren många timmar innan läkare dyker upp på akuten, gamla människor som lever i fullkomlig misär, en grov och våldsam brottslighet som inte kan tämjas av en misskött polis, ett civilförsvar och beredskapslager som knappt är värt namnet. Föröver ser vi personliga konkurser och företagskonkurser, en skenande arbetslöshet som den nuvarande regeringen kommer att få klä skott för, ivrigt skändade av de som ställt till det från början. Jag skiter i argument som pekar längre bak än åtta år. Det är bara att peka ännu längre bak för att hitta motargument, vilket är helt värdelöst. Har man inte sett problemen, och åtgärdat dem men istället gjort saker etter värre så är det illa. Mycket, mycket illa.
På tal om elpriserna: Var tog Magdas halverade priser vägen? Några dagar före valet hade hon ju offrat värdefull kampanjtid för att i princip ensam samlat ihop EU över ett avtal som skulle minska elpriserna. Var tog det vägen…?
I min skärgårskommun finns massor av fattiga, gamla människor som lever i fullkomlig misär, i eluppvärmda och dåligt isolerade sommarstugor. Många har varken vatten eller avlopp, med handpump utomhus och utedass. Deras elräkningar kommer att bli hisnande höga och troligen omöjliga att betala.
Idag blev det handskarna av i stöd för höger eller vänster om mitten.
Angående pristak och jag är medveten om att jag är farligt nära fullt utslagen kommunist här men,
Det är en nationell kris, en elkris som ruinerar medborgare och kraschar företag.
Elbolagen har inte ökade kostnader, dom har bara fått 10ggr vinsten på 2år.
Kan man inte över December – Februari be om en solidaritetsförklaring från Sveriges elproducenter att dom säljer för 1kr/kwh till svenska elkunder?
Prissättningen är densamma men på fakturan blir det 1kr?
+1
Det är kris.
Nu kommer kommentarer om att det ökar efterfrågan, jo men det är kris, och under tiden hushåll och företag får en frist att agera och energieffektivisera vad de kan så kan någon klurig tjänsteman fudnera ut en prisättningsmodell som är rimlig men som stimulerar sparande av el.
Jag kan tänka mig att många barnfamiljer drar in på maten, för att ha råd med elen. Då blir det långa köer till hjälporganisationer och kyrkor för gratis mat. I Helsingfors delar en känd hjälporganisation (som en f.d. bekant till mig leder) ut mat till några tusen personer, två gånger i veckan. Verksamheten har pågått i decennier inom samma familj.
“Heat or eat” som det diskuteras i Storbritannien nu.
+1
Ett gigantiskt LNG-fartyg är just nu på väg till Finland, till den nybyggda gasterminalen i Ingå. Fartyget kommer från Spanien genom Gibraltar. Gasen leds även till Estland via “Baltic connector”-gasledningen under Finska viken. Det kanske minskar våra svenska, fasansfullt dyra elpriser snart.
full robotattack idag med 70-80st.
Jag spekulerade igår att, eftersom priserna mellan elområdena började divergera igen, isläggningen var klar och vattenkraften skulle kunna öka. Detta bekräftas nu från SVK och Vattenfall. I och med varmare väder, att O3 kopplas på samt att vattenkraften kan köras utan begränsningar gör nog att priset faller kraftigt efter helgen.
https://www.dn.se/ekonomi/mer-el-i-naten-efter-helgen-priserna-sanks/