Den svenska kronan fortsätter stärkas, möjligen som utfalla av Tidölagets första statsbudget, alternativt fallande amerikanska räntor. Guldpriset stiger dock. Börserna i Asien är blandade under morgonen. Terminspriserna på el i vinter har fallit vilket borde leda till billigare elavtal för den som vill låsa.
Stockholmsbörsen fortsatte upp under tisdagen och stängde på +1.36% för OMXS30 och +1.50% för OMXSPI. Kronan fortsätter stärkas och euron kostar 10:82 SEK medan dollarn faller ännu snabbare till 10:75 SEK. Då låg euron på 11:06 runt den 23:e mars och dollarn kostade 11:19 SEK så sent som 3:e november.
Guldpriset stiger dock trots fallande krona och kostar just nu 591:- SEK per gram.
Förklaringar kan hittas i försvagade amerikanska marknadsräntor, som föll för många löptider igår, alternativt att marknaden gillar Tidölagets statsbudget som presenterades igår och inte väntas försvaga statens finanser allt för mycket, som presenterad utan är tänkt att ge ett överskott på 84 GSEK nästa år, trots minskade intäkter och ökade utgifter.
I USA steg också börserna. S&P-500 gick +0.56% och Nasdaq 100 +0.75%.
I skrivande stund är det blandat i de asiatiska tidszonerna. ASX 200 +0.58%, Hang Seng -1.46%, KOSPI +1.06%, Nikkei 225 -0.56% och Straits Times +0.63%.
Terminspriserna för el ska tydligen falla för i vinter, vilket borde ge lägre priser på korta bundna avtal om man vill säkra sin el över vintern. Jag är dock osäker på om elhandelsbolagen faktiskt sänkt motsvarande på de korta 3- eller 6-månadersavtalen.
Oavsett så visar det att det än så länge varit lönsamt att inte binda elpriset jämfört med de skyhöga priser som erbjöds tidigare. Vår egen el klockades in på 60 öre per kWh för oktober, utifrån timprisdebitering och Home Assistants preliminära beräkning för november visar än så länge på ett elpris om 40 öre via timdebiteringen. Fastpriser på låst el enligt Compricer nedan ligger dock runt 250 öre per kWh enligt nedan. Såld el i oktober betalade sig med 99 öre per kWh i kontrast mot 60 öre för köpt el, vilket visar att solelen produceras när priset är högre.
SEB tror dock att inflationen ska landa på 11% i årstakt i vinter, men om elpriserna backar är det svårt att se det kan man tycka, men osvuret är bäst. Men de högavlönade ponduspostulerarna på SEB vet väl bäst?
47 kommentarer
Håller med om elpriset, tackar min lyckliga stjärna att jag inte föll för Göteborg Energis 650 öre vintersäkrat.
De där elva procenten om elpriset sjunker antyder ju massiva kostnadsökningar på annat. Kanske elbilar nu när bonusen är borttagen. Eller kanske mat som kanske tar ett nytt ryck uppåt efter att ha planat ut (enligt min egen ovetenskapliga undersökning) den sensaste månaden.
Oj med det priset hade det inte ens blivit ketchup till pastan och al dente varit det nya svarta.
Det var en positiv nyhet att vi inte behövde sätta hoppet till La Nina för vår överlevnad.
En av Sveriges största modulhusbyggare varslar idag 100 anställda och ställer av en fabrik.
När vi talar om och jämför elpriser är det bra att nämna om priset anges inkl eller mellan moms.
Jag ringde mitt lokala elbolag för att skälla ut dem/hota med att byta för att de verkade ligga ca 50 öre över övriga bolag i pris – och fick veta att de anger priset inkl moms, vilket många andra/de flesta inte gör.
Skulle vara eget inlägg!
Ett till byggbolag varslar 100 anställda idag.
Just 100 verkar vara lagom.
Meta/facebook varslar 10 000.
Trenden på spotpriset SE3 håller i sig, hittills 46,5örekwh i november. Ser lovande ut.
Uffe-priser?
Det skulle vara om Uffe har tumme med vädergudarna…
Tror det handlar mest om mild temperatur/låg efterfrågan och blåst/god tillgång.
Plus att vi konsumenter tydligen är hyfsade på att dra ner vår förbrukning vilket också ska bidra till att sänka priset, oavsett temperatur. Hoppas på det!
Hyresgästföreningen hävdar att ränteavdragen kostar knappt 20 Mdr vid 1,5% boränta, 35 mdr vid 3% boränta och nästan 60 mdr vid 5% boränta. Och prognoserna för boräntan ändras nästan dagligen. Svensk arbetslöshet har historiskt också varit svår att prognosticera och slår ännu hårdare på budgeten.
Så även om budgeten inte väntas försvaga statens finanser allt för mycket är det nog klokt att inte direkt sänka bensinskatt och annat som utlovats.
(Vilket bloggen förutspådde redan innan valet.)
Vad var det Liberalernas partiledare Pehrson sa nu igen?
Menar du före valet eller efter valet?
Nej, ränteavdragen för bostadslån hade man gott kunnat avskaffa, gärna i samband med att man avskaffar samtliga hyresregleringar och gör Hyresgästföreningen överflödig.
M och Kd ville ju inte ha fri hyressättning i nyproduktion. De prioriterade istället ett misstroende mot statsministern med sin partner V.
Ränteavdraget är ett nollsummespel eftersom det speglas av skatten på ränteinkomster. Om du tar bort den ena ska även den andra tas bort.
Gnaellspiken: Nollsummespel – Nej, inte för statsfinanserna i alla fall. Dels är sparräntan mycket lägre än bolåneräntan. Men framförallt är Svenska bolån till stor del finansierade utomlands och av pensionsförsäkringar som inte betalar svenska skatt. Men jag håller med om att det är en lysande ide att ta bort skatten på ränteinkomster – det skulle kosta väldigt lite.
Instämmer angående att inflationen borde dämpas av lägre energipriser. De drabbar i princip allt från bröd till lackering och frågan är om och när de sjunkande priserna slår igenom hos slutkund.
Dock, t ex matpriser för höjningar i januari-februari är redan anmälda av livsmedelsföretagen, som måste anmäla prishöjningar till de stora kedjorna upp till ett halvår i förväg.
Står Finlands nya kärnreaktor Olkiluoto 3 fortfarande stilla? Day ahead visar att de har typ 5-6 ggr högre elpris än SE4 (30-nånting vs 160-nånting)
Japp, om det inte blir ytterligare förseningar kommer 3:an starta upp vid årsskiftet.
Konstigt, jag läste i toppblaskan Bulletin att den skulle producerat fullt ända från juni i år. Den planerbara. pålitliga kraften, och allt det där.
Finns en bra artikel i SvD, men tar du i det blaskan kanske du dör på fläcken:-)
Varför skulle jag dö om jag tog i en tidning och vem tar ens i tidningar 2022, de läser man väl på internet?
Du verkar göra precis allt på internet.
Åh diskussioner om min person istället för sakfrågan, så nytt och förvånande.
Det är ingen som sagt att kärnkraft saknar stillestånd men det brukar gå att planera underhåll så att de kan producera när det är vindstilla. Problemet är som sagt att det ibland inte blåser när det är kallt och då är det bra om man har något annat att falla tillbaka på.
Men visst kan vi bygga ut stamnätet så vi kan transportera el över hela Skandinavien, det skulle underlätta för vindkraften. Som inte heller är helt underhålls- och stilleståndsfri.
Nyckeln till energiförsörjning är att ha flera källor att spela med, inte bara en.
I (nästan) vilken verksamhet som helst är det dåligt att förlita sig på en (eller få) mojäng(er) av det viktiga slaget. Åtminstone i kritisk verksamhet.
Med nitton kärnkraftverk i Finland och Sverige blir det inte lika stora konsekvenser om ett av dem drabbas av stillestånd som om det bara finns elva.
Menar du att kärnkraft inte är pålitlig och planerbar? Vilken kraftproduktion är isf mer pålitlig?
De har problem (med sprickor i vattenmatarrör, eller något ditåt) och det blir med största sannolikhet nya förseningar så de kommer nog inte igång förrän framåt våren.
Neerj
Det blir återstart 13 november för ny testrunda, så håll tummarna för att den fungerar som tänkt då.
Har inte sett något om 13/11? Senaste meddelandet på Nordpool pekar till den här informationen: https://www.tvo.fi/en/index/production/plantunits/ol3/ol3forecast.html
Riksbanken verkar inte räkna in energipriser som el i inflationen.
Nä, det verkar dom inte göra, konstigt. Media tjatar också om “de extremt höga elpriserna” fortfarande. Släpp hörnflaggan och kom med i matchen.
Obegripligt. Den inflation vi nu har är ju ändå till absolut övervägande del så hög just p.g.a energipriserna.
Inflationen började dock ta fart innan energipriserna gick i taket, så jag gissar att även andra faktorer spelar in. Exempelvis hamnade utbud/efterfrågan i osynk efter Covid, vilket leder till en ryckighet med priser som kommer ta ett tag att stabilisera. Dessutom östes det ut nya pengar utan att tillgångarna blev fler, vilket ger att priset på dessa går upp. Sedan har givetvis priset på energi på det.
Läste just att O3 stoppats pga problem med turbinen. Får väl se hur snabbt de får igång den. Hoppas inte det är allvarligt.
Inte turbinen utan sprickor i pumparna för matarvatten. Se https://www.tvo.fi/en/index/production/plantunits/ol3/ol3forecast.html
O3 är den svenska reaktorn Oskarshamn 3 som nu har har kopplats från elnätet med ett turbinstopp som inträffade klockan 10.43 i dag.
OL3 är Olkiluoto kärnkraftverket i Finland som också har problem.
Fel av mig, jag läste lite snabbt.
Oskarshamn 3, Sveriges största kärnkraftsreaktor, är i gång igen.
Så fort gick det ;- )
Jag har Eon för både köpt och såld el och det är något fishy med hur priset sätts. (månadsmedel rörlig)
Köpt el har konstant högre pris än såld, trots att solcellerna matar in när priset är högt och mitt köp mestadels sker när priset är lågt.
Man kan misstänka att de har olika algoritmer för att beräkna medelpriset och väljer den för Eon mest gynnsamma formeln
Har du timpris? Annars får du genomsnittspris, och då spelar det mindre roll när du säljer och när du köper.
Månadsmedel rörligt är inte timpris. Du får ett vägt månadsmedel utifrån hur normal konsumtion ser ut, dvs du förväntas konsumera mer el när elen är dyrare. Däremot får du bara betalat utifrån ett rakt medel, som att delar av solkraften produceras nattetid.
Byt avtal till någon seriös.
Jo, jag har misstänkt att värderingen av inmatning går till sådär, men info på Eons hemsida går inte igenom detaljerna. Inte det mest rättvisa sättet att schablon-värdera solcellselen, inmatningen fördelat över dygnet borde gå ganska bra att beräkna efter årstid. Det blir ju ganska snygga sinuskurvor över dygnet.
Till våren för det nog bli byte av leverantör. Skojarna på Eon har dessutom hög årsavgift
Vad betyder “rörligt pris” i Compricers tabell? Det rörliga priset (månadsmedel) går ju inte att räkna ut i förväg?