Nedanstående är en gästartikel författad av bloggarens fru brandsoldaten och den professionella äventyraren Lena Wilderäng, adrenalena.se.
Mitt mål med den här ukrainaresan var att förstärka räddningstjänsten i Ukraina. Den här resan gjordes på egen hand, inte som del av någon organisation. Ett alternativ var att jobba för OperationAid som har verksamhet på plats, och kör ut humanitär hjälp till nyss befriade byar. Men prio var att jobba med mina kollegor på brandkåren.
Till sista minuten var det oklart om det skulle lyckas. Det behövde förankras med ledningen, och läget ändrades hela tiden. Som backup-plan hade jag etablerat kontakt med räddningstjänsten i Rivne. Men min förhoppning var ändå att göra det tillsammans med brandkåren i Charkiv-området, där relationen är som starkast.
Jag ska säga direkt att det är ingenting som går att göra särskilt enkelt. Brandmän som kommer in individuellt kommer förvisso tas emot, skakas hand med, och få en rundtur. Men tjänstgöring är utesluten utan språk, då väldigt få i yrket pratar engelska. Och även om språket finns så behövs det kontakter, så att arbetsinsatsen får en ordentlig förankring. Det är toppstyrt och cheferna som måste godkänna det hela är många. Pappersarbetet är krångligt. Till sista sekunden visste jag alltså inte huruvida det skulle gå att ordna, och fick olika besked hela tiden.
Men plötsligt fann jag mig på högkvarteret hos DSNS, myndigheten som motsvarar Räddningsverket i Ukraina. Generalen för Charkiv Oblast bjöd in oss, visade runt på jobbet och hällde upp vodka. Bra förhandlingsläge kan man tycka. Problemet var att mötet började med en utskällning för att jag som kvinna vill jobba som brandman. I Ukraina är det förbjudet. Och generalen var tydlig med att det inte borde ändras på.
Överhuvudtaget har den här resan ofrivilligt fått bli någon slags informationskampanj kring kvinnor inom kåren. Det var svårt för dem att förstå att kvinnor kan rökdyka, eller ens köra lastbil. Det är ungefär som på sextiotalet i Sverige, kan jag tänka mig. Mycket tyder på att Ukraina går mot västerländska värderingar, men det kommer ta tid.
Även i Sverige får kvinnor inom brandkåren sin beskärda del av fördomar och motarbete. Men här var det verkligen uppförsbacke. Jag vet inte hur många gånger jag har fått berätta att vi närmar oss 10% kvinnor i räddningstjänsten i Sverige, och vi har samma fyskrav för män och kvinnor, vilket funkar, och vi klarar av yrkesuppgifter på samma sätt som män. Den yngre generationen lyssnade förvisso med intresse, men den äldre förkastade idén direkt och drog alla möjliga argumentationsförsök, allt från att det inte var kristet (?) till att det är historiskt betingat och bara därför måste fortsätta (??) eller att det kan påverka samlivet (???). Det är inte särskilt svårt att lista ut att detta beror på okunskap och en ovilja att ta in det moderna, eller verkligheten överhuvudtaget.
Nog om jämställdhet, trots att ämnet kom tillbaka varenda gång jag pratade med någon i yrket, och präglade hela resan. Generalen hade bearbetats innan, och gav oss grönt ljus. Vi fick handskakningar och minnesgåvor. Nu skulle jag och Tommy få vårt första uppdrag. Vi drog till Izium för att hjälpa till med röjning och räddning. Skönt att hjälpa räddningstjänsten med något konkret.
Charkiv stod i stark kontrast mot västra Ukraina, tex Lviv – i o m närheten till gränsen och ständiga bombningar och beskjutningar var det större förödelse i Charkiv. Och ju längre bort mot Izium vi kom desto värre blev det. Här har frontlinjen gått. Vägarna kantas av bombade och brända hus, skyttevärn, och andra krigsärr. Asfalten är sönderkörd av larvband och sjunger när man kör fortare än femtio – en klassiker runt i Charkiv Oblast.
Vi kommer fram till stationen. Byggnaden är skadad i detonationer, med sprickor kring dörr- och fönsterramar. Vi får se skadorna på byggnaden och på bilarna.
Utanför brandstationen står det ett flertal amröjningsbilar. Här har de att göra. Hela området är full av olika minor, oexploderad ammunition, och PFM-1 (butterfly-minor). Vi får lov att hålla oss på vägarna, och inte trampa i vägrenen eller i gräset där det sällan är röjt.
Men även på vägarna ska vi kolla noga var vi trampar. Det händer ibland att butterflies fastnar i träd eller på tak, och sedan trillar ner där det en gång har varit röjt. Varje dag är det ett par olyckor som sker med dessa. Någon går bakom hörnet för att pinka, någon trampar snett i mörkret, ett barn plockar upp det för att leka. Resultatet blir att de förlorar en fot, en hand, eller i värsta fall ett liv.
Staden är illa härjad. Många hus är helt eller delvis förstörda av direktträffar och bränderna därefter. Resten har splitterskador och urblåsta fönster. Lägenhetshusen som vetter mot floden fick ta mycket stryk.
Några hus fick direktträffar – här ligger huset där 47 personer dog ögonblickligen.
Det går fortfarande att se in i lägenheterna där huset har rasat. På marken ligger det skolböcker, möbelrester, en högklackad damsko.
En av brandmännen förlorade en skolkamrat där. Hela familjen på tre generationer dödades. Det finns en liten minnesplats till dem precis utanför, på marken.
Men det är inte den enda familjen som försvann. I en annan var det fyra generationer, inklusive småbarn, som dog tillsammans. Men det är ingen som kunde göra en minnesplats till dem.
Den färgglada lekplatsen utanför huset är delvis täckt med rasmassor. I fjärran ser vi en skola som är helt utbränd. Och kyrkans gyllene kupoler som kontrast.
Vi går förbi ytterligare ett hus som tog en direktträff. Detta skedde dock en halvtimme senare än den första, halvtio på morgonen, så folk hann mestadels evakuera.
Bombkratrar utanför gör sig dåligt på bild, det är svårt att fånga hur djupa de är. Det är svårt att finna ord, vi går runt tysta i novemberkylan.
Nästa stopp är massgravarna i tallskogen. När dessa upptäcktes var hela världens journalister här, för att föreviga hur nästan 500 personer exhumerades. Nu gapar gravarna tomma – kropparna är på obduktion.
De som grävdes ner här är folk som dog på grund av olika anledningar under ockupationen. Barn, äldre, soldater, civilbefolkning. Avrättade, eller omkomna på grund av hunger eller sjukdom. Individuellt grävda gropar eller stora gemensamma. Folk i kistor eller utan. Området är stort.
Våra kollegor från bl.a Charkiv stod för exhumeringen, det tog flera dagar. Svårast var barn, berättar de.
Folk från olika brandstationer i landet roterar in på sådana uppdrag – och det finns så mycket kvar.
Massgravarna gränsar till området där ryssen hade grävt ner sina fordon. Det är mycket sand härute så det är lätt att gräva. Värnen är många. Det är avspärrat än så länge.
Den stora bron över floden sprängdes när ryssen avancerade. När Izium blev ockuperat hade ryssen gjort en tillfällig lösning precis där, men blåste den när de retirerade.
Nu förbereder man sig för att demolera bron, för att kunna bygga en ny. Det är billigare och säkrare än att försöka reparera den gamla från femtiotalet. Vi fick komma in och titta på när pyrogänget förberedde för initiala sprängningen, där sovjetisk ingenjörskonst skulle få stifta nära bekantskap med kontrollerade mängder av C-4.
Vi besökte även sjukhuset i Izium för att kartlägga behov av utrustning och personal. Nu finns det ett amerikanskt volontärssjukhus på plats som hjälper dem. Sjukhuset i Izium har fått direktträff i operationssalen, och har opererat i källaren under flera månader. När det kommer till personal så är det svårt att komma in och jobba utan språk. De hade de flesta behoven täckta, förutom akut behov av en neurolog, en psykiatriker och en obducent. Ganska talande.
Vi hjälpte till att röja rasmassor i staden. Teamet var på åtta personer totalt och vi jobbade mestadels för hand. Ibland togs motorsågen eller motorkapen fram, annars jobbade mest släggan – samt våra händer och ryggar.
Det var väldigt skönt att jobba tillsammans, prata om hur de har det och hur vi har det, jobbvillkor, utrustning, allt möjligt. Även här var det ingen som pratade engelska förstås, så jag översatte till Tommy. Bara genomgången av vad folk hade i sina larmställ, eller vad de använde vid trafikolycka, var mycket värt.
En hund kom förbi och ville gärna socialisera. Det är väldigt mycket hundar här som har blivit av med sina familjer. Vissa har evakuerats, men inte kunnat ta med hunden. Andra har dött. Det märks tydligt på hundarna att de saknar sin flock, saknar att ha en husse eller en matte. De springer runt och är överdrivet vänliga, vill hjälpa till och visa tillgivenhet, i hopp att få sig en ny människa. Den här huskyn hängde lite med mig, och när jag började klappa honom slickade han mig i ansiktet. Vem vet vad (eller vem) han har käkat innan. Men jag tyckte att han var gullig. Det finns många organisationer som ser till att ta hand om övergivna djur, kastrera och mata dem samt hitta nya familjer till dem – snälla, stöd dem om ni kan.
Vi tog loss allt vi kunde göra för hand. Det var några betongblock som hade lagt sig ovanpå varandra, precis över personen som fanns under. Nu hade detta skett i samband med Izium-operationen, så det fanns inget liv att rädda, men vi ville ändå bli klara med jobbet. Problemet var att det var inget som kunde göras för hand, även om vi var åtta stycken. Hydrauliska verktyg var iväg med en annan bil. Och kranen kunde inte komma tills imorgon. Det finns brist på det mesta – det behövs kranar, grävmaskiner, lastare, hydrauliska verktyg, lyftkuddar osv. Det är många som delar på dem, så arbetet går långsamt. Så vi avslutade dagens arbete och drog oss tillbaka.
På stationen är det mycket humanitär hjälp som står i garaget. Detta har distribuerats av dem, till befolkningen. Räddningstjänsten har haft en samhällsbärande funktion, då de flesta andra var borta. Det har bl.a varit illa under ockupationen med hunger. Brandmännen berättade hur det var under den tiden. Ryssarna matade alla med lögner. “Ukraina har glömt er!” Eller uttalanden som “Det här är Ryssland, nu och för alltid”. Befolkningen var missnöjda med att det var brist på allt. Men ryssarna sa att det bara handlade om att vänta två veckor – “så kommer ni leva kungligt”. Två veckor senare var beskedet att det handlade om två veckor till. Befolkningen var fångade i någon slags gränsland utan fakta eller sanningar, och det var svårt.
Under ockupationer fanns det tre sorters hårdvaluta: bröd, bensin och cigaretter. Stationschefen berättar att folk var villiga att göra vad som helst för dessa tre. En brödkopia, bakad utan vetemjöl eller jäst, var så oemotståndlig att till och med ryska soldater ville köpa det.
När det var som värst fanns det ingen mat alls. Ingen fick komma in eller lämna byn, rysarna hade checkpoints och tillät inte det. Då körde brandbilen ut med blåljus, och släpptes igenom. De körde till bönderna som bodde i kringliggande byar, släppte ut vatten ur tanken och fyllde den med mjölk. Så delade de ut mjölk till lokalbefolkningen. I smyg.
Förutom sådana solskenshistorier fick vi höra andra. En brandstation i närheten användes i annat syfte än att rädda liv och dela ut humanitär hjälp. Bottenvåningen var till för att samla in alla kvinnor. Övervåningen användes för att systematiskt vålda dem. Vissa män hämtades också in – i Ryssland är våldtäkt på män ett vanligt bestraffningssätt, bl a i militären och i fängelser.
Natten på stationen var lugn, och det var inga larm under de två dagarna förutom en bilbrand på landsvägen. Det var första natten (långt ifrån sista) som jag hade hängt fram larmstället tillsammans med splitterskydd och ballistisk hjälm. Jag passade även på att träna i deras gym – lagom för att få igång kroppen lite. Löpturer var uteslutna på grund av minorna.
Ryssarna har fraktat hit trupp och fordon kontinuerligt under sju månader, men fått dra sig tillbaka på två dagar. Det skedde minst sagt kaotiskt och det finns väldigt mycket kvar efter dem – fordon, vapen, ammunition.
Vid vägarna står det mycket troféer från Iziumoperationen. Vissa av dem är i ok skick. Tex denna som stod precis vid rasmassorna vi röjde.
En kolonn ryska stridsfordon körde rakt in i ukrainarna, då de inte såg dem pga höjdskillnader. Den ukrainska minröjarstridsvagnen fick eldavbrott på kulsprutan. Då föreslog föraren att de skulle ramma första fordonet. “Jag har spelat World of Tanks, jag vet hur man gör!” ropade han, så ledde han anfallet. Första ramningnen lyckades, så sköt de ut BTRerna som var bakom den. Kolla in föraren – han är inte dåligt nöjd.
Resan fortsatte till nationella amröjningscentrumet och sen till Kupiansk och vidare. Stay tuned.
57 kommentarer
Tack för en fin text! Otroligt viktig och värdefull rapportering. Cudos 🙏
Gripande. Borde vara obligatorisk läsning för alla riksdagsledamöter.
+100
Japp, tack.
Alltid lika bra skrivet Lena.
Starkt att åka. Tänker på det enorma arbete ni volontärer gör.
Och glömmer aldrig att ukrainarna lever i det där. Dygnet runt.
Alltid spännande med machokulturen och hur vissa yrken har sina tabun.
Nöden i att man måste samarbeta. Göra saker ihop. Leder nog till en långsiktig förändring av samhället i djupet. Och varje irriterande samtal man tar i god ton och “förståelse” (även om man är kräkless på insidan) hjälper.
Det här är “girl power”.
Inte en influenser som skrattar åt nån som ligger utslagen utanför hennes dörr. Önskar bara att fler tjejer kunde se det
Eller som gäller för oss alla
Be kind, help others. Don’t be an asshat. Do something
Then good shit will happen in life
Tack för väldigt informativ och bra text!
Fint reportage Lena, tack. Som pappa till två döttrar blir jag rörd av ditt driv, ser samma hos mina telningar.
Det “…började med en utskällning…”. Det var en rivstart som heter duga …
Tack för din insats i Ukraina!
Verkligen Gripande. Är östra Ukraina nu efter 6 månader av rysk ockupation mer välsinnade till Ukraina eller är de fortfarande pro-ryska? Denna fråga gäller ju även de fortfarande de ockuperade områdena Luhansk och Donetsk? Södra och Cherson-fronten frågar jag inte för där vet jag att det alltid har varit Ukrainskt.
De flesta som var proryska i östra Ukraina var inte det längre efter 24e februari. De ser med sina egna ögon hur ryssen bombar civila, torterar, våldtar och avrättar civilbefolkning, använder klusterbomber, fosfor osv mot vanliga människor som bor där. Det finns folk som flydde till Ryssland frivilligt, och det är bra nog – vill du bli del av Ryssland så går det utmärkt att packa väskorna och åka. Sedan finns det de som samarbetade med ockupanterna. Det går att förklara – vissa gjorde det av rädsla, andra av längtan till trygghet – men det går inte att förlåta.
Mitt svar är generellt för de områden i östra Ukraina som jag har besökt. Jag har inte varit på ockuperat territorium och frågat, men däremot på befriat territorium.
Om du vill fördjupa dig i frågan rekommenderar jag Niklas Orrenius senaste artiklar i DN.
Tårögd. Så fint beskrivet utan överord. Och vilken insats du gör för jämlikheten.
Riktigt intressant artikel, stort tack för att du rapporterar för oss Lena!
En riktigt bra artikel…..
Det är en av de bästa texter jag sett från dig, Lena! Mycket bra! 🙂
Men det viktigaste är egentligen budskapen som levereras i artikeln och den unika insynen i hur räddningstjänsten fungerar. Det här är kunskaper som kan omsättas i riktad och välbehövlig hjälp till dina kollegor i Ukraina. Du har säkert massor av minnesanteckningar att sortera. Huvudet har en tendens att bli mättat av intryck när man är mitt uppe i ett uppdrag (har själv jobbat som brandman) men tillbaka i Svedala så får du förhoppningsvis tid att analysera allt du sett.
Slutligen är jag grymt imponerad av det mod du uppvisar.
Ja, det är många lärdomar och intryck, de får sjunka ner under en lång tid. Tiden i Ukraina är intensiv och ofta ganska kaotisk. Och tack för dina ord!
Du skriver så bra och varvar med bilder från en värld som det är svårt att ta in. Den här artikeln borde alla läsa i stället för den ganska magra rapporteringen i vanlig media
Fantastiskt att få följa dig på delar av denna resa. Så positivt att se hopp i allt det hemska som kriget fört med sig. Vilket äventyr och vilken resa att ge sig in i det “omöjliga” och göra det möjligt.
Hoppas få läsa mer av dig.
Tack Lena! Du inger hopp för mänskligheten. Fler såna som du! Keep up the good work! 🤗
Tack för intressant rapportering! Och tack för din insats, det är människor som du som gör att det finns lite hopp för mänskligheten ännu!
Lena: vad är din syn på övriga organisation som tex RK? Håller dom sig fortfarande i bakgrunden eller är dom på hugget? Dom gör nämligen mycket reklam om sin hjälpverksamhet i Ukraina och vädjar om att folk ska ge ekonomiskt bidrag.
Lena kan förstås svara själv, men vad som rapporterats i media är att det finns inget effektivare sätt att få någon att gå från pro till mot än att bli bombad, få anhöriga dödade, få sitt hem förstört, bli våldtagen, torterad eller bortförd för att bli neg till något. 24 timmar från anfallet start hade typ 90% av de pro-ryska bytt till pro-Ukraina. I befriade områden är 75-90% pro ukraina, och då har de flesta som är pro-ukraina redan flytt medan pro-Putin stannat, så …
Rädda Korset fick sin sista donation från mig alldeles i början av kriget.
Vad ska dom med pengar till när dom inte vågar närma sig själva kriget?
Nåja, jag ska väl inte klaga, skulle själv aldrig sätta mig i den farliga sitsen. Men heller inte skramla in pengar under föregivande av det! Där, precis där, tappade Rädda Korset sitt sista uns av förståelse för min del.
Så, all heder och ära till de modiga (kanske rentav dumdristiga) själar som orkar göra nytta på marken.
Som nån sa i en sig-line: Champagne for my real friends; Real pain for my sham friends.
My toast to you, Madam!
När det kommer till Röda Korset så är jag odelat kritisk. De sitter på enorma resurser, men vågar inte vara på plats – och samarbetar inte med organisationerna lokalt. Däremot har jag fått höra om deras feta SUVar mitt i Kyiv, parkerade utanför nattklubbar och casinon.
Jag har sett spår av UNICEF verksamhet, i form av vattentunnor för fyllning. Jag har pratat med en anställd på UNHCR, som vid det tillfället höll på med planering för att starta upp kontoret i Kyiv – alltså inte något operativt arbete ännu.
De som finns på plats är Läkare Utan Gränser, de ska absolut ha cred. Sedan har vi United24, som jag absolut kan rekommendera – jag har sett resultat av deras arbete.
Tack för alla kommentarer, de värmer verkligen!
Riktigt bra på alla sätt! Starkt! Har svårt att tillföra något utan håller med alla kommentarer ovan!
Tack Lena. Fina texter och bilder från verkligheten som ger hopp!
Inte någonstans i min vildaste fantasi hade jag föreställt mig att en sån galen och desperat manöver ifrån World of Tanks skulle komma till användning i verklig strid! Wow…
Yet here we are, right?
Fantastisk insats och väldigt välskriven text. Bravo!
(Och extra plus till skribent eller redax för den allittererande rubriken!)
Tack! Klassiskt skolad som man är, så kunde jag inte låta bli.
Hej vill bara skicka en Varning! Sprängämnena i PFM-1 är giftiga!
Tack för omtanken. Vi hanterar inte minor, är inte certifierade. Men det var intressant att veta. Vad exakt är det som använts?
Tänker att det kanske kommer vara svårt att hävda att kvinnor inte kan vara del av brandkåren när de nu uppenbarligen kan vara en del av försvaret.
Precis min poäng. Även inom polisen har det ökat markant. Det är bara en fråga om några år, tror jag.
Stark berättelse!
Reportagen berör på ett sätt som jag kanske kan gå in på i ett ev. mer slutet sammanhang, om jag skulle springa på er i framtiden. Ditt och Lars engagemang smittar! Jag är riktigt j**** stolt över att det är två västgötar som sköter den fördjupande rapporteringen om Ukraina. Ni är också föredömliga i att ni inte hänfaller åt vår tidsandas selfie-välgörenhet där allt måste synas, istället får ni andra att engagera sig och ni sätter spotlighten på den lilla människan i det stora sammanhanget. Keep it up! Och hatten av!
Fantastiskt att få en rapport från någon på plats och ännu bättre då reportern även gör gott för Ukraina.
Tack!
Tack för fina insatser och fina skildringar! Omtumlande och imponerande!
Verkligen berörande text och jag imponeras av ditt mod för att åka ner och bidra! Att bli ifrågasatt som kvinna i en mansdominerad värld har även jag en del erfarenhet av och det värsta jag kände var när man blev negligerad i grupper av män o behandlades som luft.
Tack för dina ord! Jag har med åren blivit ganska van vid detta, eftersom jag har länge varit verksam i mansdominerade sammanhang. Oavsett om det handlar om att jobba med IT som programmerare eller arkitekt, eller vara skeppare på en jordenruntomsegling, eller verka i styrelsesammanhang, eller guida folk på bergsbestigning, så har det alltid funnits några som ifrågasätter eller osynliggör. Till och med i hobbyverksamhet, som tex att köra MC, så har jag varit med om en hel del sådant. Det är mindre sånt i Sverige idag, men det finns kvar. Internationellt så finns det stora utmaningar. Inte minst i grannlandet Norge.
Tack för uppdatering och ditt engagemang. En tanke: visst har väl Ukraina en del rabies? Att umgås med hundar, katter och djur med okänd vaccinationsstatus är lite riskabelt, om du inte själv är fullt vaccinerad.
Det stämmer – det gäller att vara extremt försiktig.
Vanligen behöver en hund uppvisa symptom för att vara smittsam, men det är ingen garanti. Försiktighet är en dygd i detta sammanhang.
Den här med att det finns stor skeptisism mot kvinnliga brandmän är sunt och inget att håna. Brandchefen är modig och klok.
Frågar du 100 brandmän om de i en krissituation väljer en kvinnlig eller manlig partner väljer 99 av 100 en manlig. Det är farliga saker och att vara politisk korrekt (som i IT-branchen) funkar inte som brandman eller elitsoldat där livet står på spel. Styrka, uthållighet och andra egenskapar går inte att jämföra mellan män och kvinnor.
När jag läser ditt svar så ser jag att du inte heller hänger med i det moderna. Jag ser också att du inte har pratat med 100 brandmän och ställt den frågan. Men jag ska försöka förklara för dig hur det funkar bland brandmän, då jag dels jobbar som brandman och dels faktiskt har pratat, med hundratals.
Redan innan vi ger oss ut på larm så har vi accepterat att det kan bli krissituation, och vi har rutiner för dessa. Vi litar på varandra till hundra procent. Hade en brandman haft något emot att ha en viss kollega vid sin sida i krissituation så hade personen inte jobbat kvar. Yrket handlar om tilliten, och tilliten byggs på att alla har de förutsättningarna och den förmågan som krävs. Det säkerställs under antagningstesterna och på utbildningen. De som inte står pall sållas bort tidigt.
Styrka, uthållighet och andra egenskaper är olika bland olika personer, och de beror på andra faktorer än kön. Hälsotillstånd tex är en nyckelfaktor. Intressant att du nämnde just uthållighet – tillsammans med smärttålighet är det något som kvinnor är riktigt bra på. Även mentala styrkan (vilket jag antar att du syftar på som “andra egenskaper”) är enormt viktig, och där kan kvinnor ha en fördel. När det kommer till fysisk styrka så är det inte heller något som kan generaliseras. Många av mina kvinnliga vänner är mycket starkare än de flesta vanliga män, detsamma kan jag säga om mina kvinnliga kollegor i brandkåren. Visst, kvinnor är generellt kortare och har mindre muskler i kroppssammansättningen, men vi kan kompensera genom att träna mer – inget konstigt med det.
Slutligen är det ibland en enorm fördel för brandmän att inte vara lång eller ha överdrivet mycket muskler. Jag kan dra flera exempel på situationer, från skarpa larm, där det är en direkt nackdel att vara stor. Då är det bra att ha en grupp som består av olika personer, med olika egenskaper. Och om du på riktigt frågar en brandman vem de hade valt att rökdyka ihop med, så hade de valt den mest erfarna. Om valet skulle tvunget endast handla om det fysiska, så hade de valt någon som är “lagom” byggd istället för någon som är starkast i laget och två meter lång. Ju ner muskler du har desto mer luft använder du, och det är det som kan avgöra i en kritisk situation.
Mitt svar ovan innehåller en hel del generaliseringar, och jag gillar inte att generalisera. Men verkligheten därute är som den är. Tack för ordet.
Du har säkert betydligt bättre insyn i hur det funkar och visst är det som du säger att kön inte är det primära utan det är individen. Men Du skrev “Jag vet inte hur många gånger jag har fått berätta att vi närmar oss 10% kvinnor i räddningstjänsten i Sverige, och vi har samma fyskrav för män och kvinnor, vilket funkar, och vi klarar av yrkesuppgifter på samma sätt som män”. Min fråga – är det inte så att fyskraven har sänkts betydligt i Sverige vilket gör att en större andel kvinnor nu klarar av kraven? Sedan kan man ju spekulera om kraven behöver vara högre eller inte.
De viktigaste egenskaperna sitter i huvudet.
Jag tycker att hon redan svarat utförligt i svaret ovan.
Jag kan inte se att kön ska spela någon roll, om man har klarat kraven. Det är väl ett lagarbete? Var och en i laget har dessutom sin spetskompetens att bidra med utöver grundkompetensen. Någon är kanske extremt stark. Någon annan kanske ganska liten och snabb, och kan ta sig in i trånga utrymmen.osv.
Uppenbarligen tycker jag inte hon svarade på min fråga då jag ställde det. Rimligen bör det vara ok att ställa följdfrågor men du kanske inte tycker man ska fråga och tycka något annorlunda? Jag har inte heller hävdat något annat så du behöver inte övertyga mig om något av dina följdförklaringar.
Extreme333 Ingenting av det du skriver stämmer in på mig. Varför skriver du sånt trams? Jag försöker inte övertyga dig om något som helst. Varför skulle jag det? Dina fantasier om mig får stå för dig. Men behåll dem där. Du får självklart fråga vad du vill. Har jag påstått något annat? Jag svarade bara att att jag tyckte att hon svarade utförligt. Svårt att förstå? Eller du tycker inte att jag ska få säga det? Utan då måste du göra utfall mot mig. Ja, jisses jag slutar aldrig att förvånar mig över hur vissa uppfattar världen.
“Du får självklart fråga vad du vill. Har jag påstått något annat?” – Ja, det har du. “Jag tycker att hon redan svarat utförligt i svaret ovan.” Med andra ord tycker du jag inte skulle ställt frågan.
“Jag försöker inte övertyga dig om något som helst. Varför skulle jag det?” Jag vet inte varför men du argumenterar ju för vad du tycker som svar på mitt inlägg så jag utgår ifrån att du försöker svara mig. Men om det inte var riktat till mitt svar kanske du ska skriva dina tankar i huvudtråden så kanske vi inte behöver missförstå varandra. “Jag kan inte se att kön ska spela någon roll, om man har klarat kraven. Det är väl ett lagarbete? Var och en i laget har dessutom sin spetskompetens att bidra med utöver grundkompetensen. Någon är kanske extremt stark. Någon annan kanske ganska liten och snabb, och kan ta sig in i trånga utrymmen.osv.”
“Med andra ord tycker du jag inte skulle ställt frågan.”
Har jag aldrig påstått. Dina fantasier. Tvärtom är jag för yttrandefrihet.
Jag argumenterar vidare inte eller försöker övertyga dig om något. Varför skulle jag vara intresserad av det. Men om du har svårt att förstå så tydliggör jag: Jag har ingen som helst avsikt att försöka övertyga dig om något.
Sedan citerar du nästan hela mitt första svar ( 2022-11-09 15:44 – 15:44) Varför? Obegripligt. Jag står för varenda ord. Håller du med? Eller vad menar du? Har du en annan åsikt så säg det. Jag tänker inte göra något utfall mot dig. Jag är väluppfostrad.
Svar till Extreme333: fyskraven har sänkts, absolut. Det beror på att arbetets karaktär har förändrats. Vi behöver tex inte pumpa för hand längre, eller dra tunnor med vatten. Vi behöver inte ha mustasch som användes som andningsfilter förr i tiden, långt innan skyddsmasker kom. Tiderna förändras, och kraven med dem. Att det gör att kvinnor också kan vara verksamma inom kåren är en positiv bieffekt.
Svar till Observer: precis så!
Tack för svar
Det är väl bara vid sällsynta tillfällen som riktigt stor styrka verkligen behövs. Bära ut en medvetslös 100kg tung person tex. Annars räcker bra styrka & kondition, träning & erfarenhet.
Om ni visste hur många gånger jag har fått den frågan. “Du som är kvinna, hur kommer du bära ut en 100 kg person ur branden?”
Den här frågan kommer vanligtvis från folk som inte riktigt har insyn i hur vi jobbar. Jag kan iofs bära en hundrakilos person i gammaldags brandmannagrepp om det behövs, det är inte det som är poängen. Poängen är att vi inte gör det på det sättet, vi jobbar annorlunda och det går absolut att rädda folk på 100 kg och mer. Klarar du inträdesprovet till att bli brandman så klarar du att rädda en sådan person. Oroa er inte, alla hundraplussare…
Visst är det en fördel att vara väldigt stark. Men testerna ser till att alla brandmän har den styrkan som behövs för yrket, kvinnor som män.
animalrescuekharkiv.com är en seriös organisation (såvitt jag kan bedöma på avstånd men genom att ha grävt lite).
Den som vill hjälpa hundar, katter och andra djur i Kharkivområdet kan ge dem pengar via Paypal (eller sätta in på ett bankkonto, men det är mycket krångligare; man måste kunna använda IBAN).
Paypal: [email protected]
En mycket senkommen kommentar, men ändå: Tusen tack för en angelägen och mycket intressant artikel. Fantastiskt det arbete du gör! Strongt av dig att orka med att bli så ifrågasatt. Det är aldrig lätt att vara pionjär.