Den svenska kronan faller och SCB rapporterar om ny rekordinflation om 9.8% för KPI i augusti. Räntorna i USA slår nya årsrekord och börserna föll stenhårt med runt 5% i USA. Börserna fortsätter nedåt i Asien och det blir väl inte direkt positivt i Sverige strax.
Stockholmbörsen föll ordentligt igår med -1.84% för storbolagen i OMXS30 och -2.31% för breda OMXSPI. Kronan försvagas och dollarn kostar nu 10:70, och gick om eurons 10:66. Guldpriset dras upp av starkare dollar till 584:- SEK per gram.
I USA var det extremt hårda börsnedgångar och husse S&P-500 stängde på -4.32% medan Nasse Nasdaq 100 med techbolagen gick -5.54%. Till exempel rasade Amazon -7.06%, Facebook -9.37%, Netflix -7.78% och Spotiyf -8.42%. Eller kanske dags att prata om krasch.
Blir intressant att se om stödet från innan coronakraschen håller på Stockholmsbörsen idag.
Börsraset fortsätter i Asien.
ASX 200 -2.58%, Hang Seng -2.24%, KOSPI -1.54%, Nikkei 225 -2.78% och Straits Times -1.04%.
SCB rapporterade in KPI-inflationen på 9.8% och det mått som används officiellt och ignorerar att hushållen också måste betala räntor, KPIF, landade på 9.0%. Bägge är nya rekord. Då är inte matprishöjningarna nu i september, som ofta anmäldes av livsmedelsproducenterna i våras, med i inflationssiffrorna än.
Årstakten för matpriserna är dock 14%, men bloggen har är sagt att vi går mot 20%, så det är väl lite kvar.
Övriga sektorer var 51.4% prishökningar på el, inventarier och hushållsvaror 11.9%, Bilar 9.7%, drivmedel 28.2%, restaurang och logi 9.7%, diverse varor och tjänster 5.1% och rekreation och kultur är den stora förloraren på 3.9% och utövarna och producenterna av detta kommer alltså få svårt med inflationskompensationen.
Blir det ett regeringsskifte från S-blocket till SD-blocket så kan vi nog räkna med att facken slutar med att vägra inflationskompensera sina medlemmar, utan då kommer nog kraven på lönehöjningar om 10-15% och även strejker som ett brev på posten till arbetsgivarorganisationerna.
2023 kommer bli intressant.
Bloggen räknar med att inflationen fortsätter upp i september och att matprisökningarna bör närma sig 20%, om det inte är så att vi redan fått se detta sedan inflationen tog fart, dvs på ca 1.5 år. Som vanligt kommer det vara de med svagast ekonomi som drabbas hårdast, t ex ensamstående föräldrar, arbetslösa eller pensionärer. För de senare överstiger inflationen avstegen som regeringen gjort från pensionssystemet och tilläggen på pensionen och om man bara hade råd med boende och mat så svider det nog rejält nu.
En företagare i livsmedelsbranschen skriver till bloggen att deras prishöjningar kommer nu i spetember och sedan dess behöver de höja priserna ytterligare 8% baserat på råvaror och insatsmaterial. Detta är oaktatat att elkostnadenra är upp 80% sedan förra året och kommer öka ytterligare cirka 70% när rådande avtal går ut. Storförbrukare som företag kan inte låsa hela sin förbrukning, därav ökar priserna även om man låst en del.
Septemberprishöjningarna kommer bli omfattande och ska börja slå igenom denna vecka, passande nog veckan efter valet. Prishöjningarna som behövs nu anmäls nu och börjar gälla i januari, så räkna med att matpriserna alltså fortsätter uppåt.
Och så finns det de som tror att räntorna inte kommer stiga.
198 kommentarer
Nej! Nu får vi dra åt svångremmen och börja leva snålt i folkhemmen, kanske dags att börja göra maskrosvin?
Ellevio rapporterar även att elnätsavgiften kommer behöva höjas med upp till 30% på sina ställen.
Anledningen är att elnätsbolagen måste köpa el för att ersätta förluster i nätet, ca 8% enligt artikel i DN.
Tråkigt att den som sitter först på ledningen i SE3 får betala för transmissionsförlusten där ledningen slutar i Ystad. Borde då inte transmissionsförlusten vara enorm från Porjus hela vägen till Skåne eller uppstår den bara där 90 % kunderna finns?
Vet inte om det enkom gäller Ukraina trådarna men för säkerhetsskull donerar jag iallafall. Drones2Ukraine får mina cash.
— Spela Svansjön!
I mina ögon gäller det bara om
1) Det är i den dagliga Ukraina-tråden
2) Kommentaren inte handlar om något annat än just den leken eller “Först!”-leken som den utvecklades från.
Småtöntigt att behöva sitta och vänta på att lämna en insiktsfull kommentar eller fråga bara för att man redan donerat vad man kan och vill, t ex.
Skitsnack, du har aldrig behövt vänta ”på att lämna en insiktsfull kommentar”.
Din kommentar är dum och avslöjande på flera plan: Du är snål och blir stressad över att se andras generositet eftersom det exponerar din falska självbild.
Vaknat på fel sida?
Säkert.
Men jag lider också av övertygelsen om att idiotiska tankar måste bemötas. Annars tolkar idioten ens tystnad som medhåll.
Det var inte meningen att antyda att donationen var dålig, alls. Det var “Vet inte om det enkom gäller Ukraina trådarna men för säkerhetsskull [..]” jag svarade på. Möjligen för bokstavlig tolkning men jaja.
Du verkar ju ganska överens om att det inte är något tvång trots något olika definitioner. I icke-försvarstrådarna är det inte ovanligt att det skippas.
Jag blev förvånad över att det faktiskt döljer sig en rörlig konstnadskomponent i nätpriset, i form av transmissionsförlusterna. Hade aldrig tänkt på att det är någon särskild som betalar för det innan jag läste SVTs korta intervju med någon från Ellevio.
Jag tycker det bara understyker att det vore bättre om nätkostnaden också var rörlig baserat på förbrukningen.
Den är väl rörlig? kanske är olika men jag har en elöverföringsavgift baserad på förbrukade kWh. Och att täcka transmissionsförluster har tidigar nästan varit gratis.. iofs ett antagande men man borde behöva betala för att stoppa in extra effekt i norrland, ca 8% av förbrukningen i söder så historiskt 4 öre per kWh sen beror det antagligen lite på men i SE4 kan det ju ha blivit mer om man måste täcka förluster med effekt från SE3. Och med lite högre priser i SE1 borde man börja fundera på att byta stamnät till HDVC som ungefär halverar transmissionsförluster och är enklare att anlägga och underhålla men iofs har nackdelen att kräva en mer omfattande transformator station därav att de nästan alltid buggs punkt till punkt över en längre sträcka
Betalar för närvarande inte nät- och elöverföringsavgift (annat än indirekt då), men minns det som att nätpriset var fast när jag hade det specat på en faktura. Kanske minns fel.
Fast det där med elen är ju ett högst temporärt problem. Elisabeth Svantesson från M lovade att de skulle bygga ut kärnkraften på 100 dagar, så kring jul eller så har vi säkert mycket lägre priser.
Stäng alla serverhallar som drar 10-15% utav all el och sluta kör elbil.
Då blir det låga elpriser igen 😀
Ett mantra på den här bloggen har varit att nedlagda kärnkraftsreaktorer påverkar elpriset. Det omvända torde då rimligtvis gälla som samband. Och när M byggt ut kärnkraften om 100 dagar så borde därför elpriserna sjunka, eller? Det tycks som en rätt oantastlig logik, så jag tycker folk borde sluta oroa sig så länge de har pengar för de kommande tre månadsräkningarna eller så.
Det är bevisat att nerlagd kärnkraft påverkar elpriset uppåt. Om Ringhalsreaktorerna inte tvångsstoppats 2019 av vänstern hade därför den ökade produktionen gjort att exporten då i princip maximeras och elpriserna minskat.
Så det betyder att om vi sparar el i Sverige så sparar vi pengar på minskad förbrukning.
Men elpriset sjunker inte.
Istället ökar exporten och därmed motverkar det minskade elpriser.
Det är i Con-EU man måste minska förbrukningen, då faller elpriset där och även här.
Så enkelt är det.
@Bend Over, Om kärnkraften skulle byggas ut på 100 dagar så skulle priset gå ner ja, frågor på det? Men nu kommer det inte ta 100 dagar, det är bara halmgubbar du håller på med.
Verkligen? Så moderaterna ska garantera fördelaktiga lån till företag som ska bygga kärnkraft, men det kommer inte att gagna svenska folket genom sänkta elpriser? Låter som socialism för storföretag.
@Karl.E:
Halmgubbar? Jag citerar Elisabeth Svantesson, en tungviktare inom M.
Ben Dover, nej du har inte citerat någon. Här kan du läsa på om citat https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Citat
@Karl.E Ah, OK, formalistiska invändningar när det inte finns nåt annat att komma med. Då ska jag citera henne enligt alla dina krav och regler:
“”Det blåser inte jämt, det har många länder fått lära sig den hårda vägen”, bra av Ulf Kristersson i partiledardebatten. De första hundra dagarna kommer en borgerlig regering trygga OCH BYGGA UT kärnkraften i Sverige”.
Kapitalerna är min ändring.
Så Karl.E, ska du ta tillbaka det där med halmgubbarna nu och be om ursäkt?
Fridolin har fått en arvtagare i Uffe alltså? 100 dagar för att fixa skolan, 100 dagar för att bygga ut kärnkraften.
Uffe och Uffe, det var ju Svantesson som sa det.
@Bendover, nu har jag inte röstat på M men jag tolkar det som att man sätter igång projektet inom 100 dagar. Sen har skränvänstern fultolkat det som att det skall ta 100 dagar att bygga ett kärnkraftverk vilket alla vet att det inte gör.
Men andemeningen är att man inte skall utreda i 4 år som det ibland görs utan att vi får se action.
Ben Dover, Moderaterna skriver i officiellt uttalande att arbetet ska påbörjas det första 100 dagarna. Det finns ingen som tror att ett kärnkraftverk byggs på 100 dagar, det vet du också men väljer att fultolka för att bygga upp halmgubbar.
“Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna är överens: de första hundra dagarna kommer en borgerlig regering att påbörja arbetet för att trygga förutsättningarna för ny kärnkraft i Sverige.”
https://mobile.twitter.com/moderaterna/status/1492467279128317957
Var har någon påstått att det tar 100 dagar att bygga ett kärnkraftverk? Ingen här i alla fall, så det var en stor halmgubbe. Släpp sargen, försök igen.
@Karl.E: Så först vill du ha ett citat av Svantesson och när du får det kommer du dragande med nåt helt annat som du istället vill diskutera? Damage control, inget att se här, cirkulera. Diskutera citatet du krävde mig på istället, vad var det annars för poäng med att kräva det. Och passa på att be om ursäkt för anklagelserna om halmgubbe när du väl är igång.
Ben Dover, jag ville ha ett citat för att veta exakt vad som sagts, för ditt påstående att M har sagt att man ska bygga kärnkraft på 100 dagar är en uppenbar halmgubbe. Efter att ha sett vad Svantesson sa kan jag bara konstatera att jag hade rätt. Hon uttryckte sig otydligt, men bara personer utan argument i sakfråga väljer att misstolka och bygga halmgubbar på det.
Tvärtom skulle jag vilja påstå, “bygga ut” är inte ett tvetydigt begrepp, det är mycket tydligt. Folk skulle höja på ögonen om du t ex hade skickat in ett bygglov och påstå att du hade “byggt ut” på grund av det. “Bygga ut” går inte att tolka som nåt annat än att rent fysiskt öka volym, prestanda eller liknande på en byggnad.
Men det är klart, det ska väl vara damage control och urspårning av diskussioner för att försvara den ynkliga och svaga regeringen i fyra år till. Lycka till i trollfabriken, hoppas inte dom fastanställde dig för det här bladdret lurar ingen.
Ben Dover,
Borglig damage control: Hantera att folk uttryckt sig otydligt.
Vänsters damage control: Bortförklara att Sverige har flest skjutningar i Europa, skenande elpriser, hög arbetslöshet, eleverna presterar allt sämre i skolan osv. Detta hanteras bland annat genom att leda bort debatten, denna tråd är ett lysande exempel.
En diskussion om kärnkraftens utbyggnad är inte avsedd att avleda från “hög arbetslöshet”. Skärp dig. Snart ökar väl biobränslepriserna bara för att du köpt upp alla halm för att göra halmgubbar av.
@Bendover, du skriver ju själv i början “Och när M byggt ut kärnkraften om 100 dagar så borde därför elpriserna sjunka, eller?”.
Det är ju därför alla försöker rätta dig när du tolkat det fel.
Elpriserna kan ju inte sjunka för att man beslutat om projektet. Du verkar tro att elproduktionen börjar samtidigt som projektstart.
Eller så vill du bara bråka, det är nog det troligaste svaret. 😉
Alla politiker är kålsupare, ett populistiskt utspel från M för att locka över obildade väljare. Min förhoppning är egentligen bara att elfrågan tas som ett gemensamt beslut där en väg för minst 30 år stakas ut.
Tycker seriöst att vissa frågor borde lyftas bort helt från politiken så som vård, skola och energiförsörjning. För viktiga frågor för att det ska gå att göra en kovändning vart fjärde år.
Det där håller jag med om.
Intressant idé. Samhällskritiska system sköts av en arbetsgrupp utanför regeringens kontroll.
Hur fixar man det på demokratiska principer 🧐 Måste gå.
Kanske genom en bred, blocköverskridande överenskommelse om vilka regler som ska gälla? Eller nej, just det, de borgerliga hoppade ju av den och vägrade sitta ner och diskutera frågan inför valet. Då får vi hoppas att Svantesson inte ljög om sina 100 dagar då för annars blir det väl Uffepriser på elen.
Om den breda överenskommelsen visar sig leda mot en avgrund så måste man kunna ändra riktning på skutan.
Konstigt att dom skrev under ett avtal som leder mot avgrunden. Var dom naiva och såg det inte komma, kanske?
Förmodligen.
Det är inte så lätt att planera 30 år framåt helt enkelt.
Också en konst att förstå att det inte är lätt.
@Ben Dover
“Bred blocköverskridande” – jo du. Bred överenskommelse om evigt bevarande av S maktinnehav var det visst.
Om man måste märka ord har man nog inte så mycket annat i argumentväg att komma med, va?
Förutsättningarna kan förändras, SVMPC valde att inte bromsa/reversera nerläggningen av R1 och R2 2019 trots att alla tecken var emot det och därmed var väl förutsättningarna för Energiöverenskommelsen som Ben Dover hela tiden hänger upp sin argumentation på borta.
Nu ser vi resultatet. Tack vänsterdårar.
Ingen ny kraft kommer installeras detta årtionde.
1. Recensera Svantessons påstående i ljuset av ditt eget påstående om att ingen ny kraft kommer att installeras. Menade Svantesson kanske att omklädningsrummen och fikarummet på Ringhals ska byggas ut?
2. Vad sa energiuppgörelsen om nedläggningen av R1 och R2?
@Ben Dover
Dom får ringa i Fridolin! 🙂 Nu fixades visserligen inte skolan på 100 dagar, och det kommer ju som bekant inte kärnkraften heller att låta sig göras.
*ringa in
Kända exempel på whataboutism:
“AMEN USA DÅ???”
(Ofta framsagt av tes-tuggande kommunister vid kritik mot t ex Sovjets krig i Afghanistan)
“Och i USA lynchar ni svarta”
(Sagt av en sovjetisk ambassadör vid kritik mot Sovjets övergrepp på sin egen befolkning)
“Fridolin är minsann också en idiot”
(FlaskGordon, 2022.)
Skrev jag verkligen att Fridolin var en idiot? Jag syftade på det komiska i att politiker hävdar att något går att ordna på 100 dagar, och att de kunde sätta sig i samma tankesmedja och lägga upp 100-dagars-planen.
Utöver de tänker jag att kommentarsfältet blir trevligare och mer givande utan högt tonläge.
Nej, det skrev du inte. Det var en raljant överdrift för komisk effekt, men det är nog bra att vi reder ut det för alla i kommentarsfältet för alla som saknar humor.
I övrigt tänker jag att kommentarsfältet blir trevligare utan whataboutism.
@BEN DOVER: E. Svantesson – vår lilla favorit, som utnyttjar systemet för egen vinning. Om de misslyckas med sitt ‘vallöfte’ kan hon säga; Jag gjorde inget fel som sa så .
Alla förstår mycket väl att ett sådant uttalande handlar om att förutsättningar för ny kärnkraft ses över inom de första hundra dagarna, inte att ett kärnkraftverk bokstavligen ska byggas på 100 dagar. Du är intelligent så varför argumenterar du på detta sätt? Jag föreslår att du istället lyfter fram S förslag från 20 augusti där S välkomnar ny kärnkraft och varför det är ett bättre förslag än när M föreslår samma sak?
Annars tolkar jag det som att “bygga ut kärnkraften” betyder att bygga ut kärnkraften, men du tolkar det alltså som att förbereda pappersarbete för att ta beslut för att uppdra åt regeringen att utreda en proposition om att i framtiden utreda möjligheterna och förutsättningarna för att lagstifta om en ambition som skulle kunna innebära man har en bred rundabordsdiskussion i utskotten som resulterar i att man ska att “bygga ut kärnkraften”?
Är helt ointresserad av att jämföra S och M:s förslag, jag är intresserad av att den nya regeringen infriar sitt löfte om att bygga ut kärnkraften på 100 dagar.
@Sjunkbomben: Jag borde utvecklat lite mer. Jag vänder mig till politiker, ja de allra flesta politiker idag som har en förkärlek åt; one-line-repliker. Det är så tröttsamt med dessa ständiga opositionskommentarer som syftar till att ha sin identitet i att ständigt vara motståndare/i opposition, istället för att ta verkligt ansvar med risk att göra fel – vilket de flesta vanliga människor kan förlåta om politiker har mod att säga att; Det blev fel eller jag gjorde fel.
Önskar en riksdag som ägnar sig åt sakpolitiska frågor och har omröstningar om dessa och låter partifärger stå lite åt sidan. Det tycker jag folket förtjänar i slitet med sina liv.
Jag förstår andemeningen i det Svantesson säger, men varför kan hon inte vara ännu tydligare så det inte går misstolka på något sätt?
Du glömde alla tuffa karlar som känner sig otrygga när de ser en invandrarkille i BMW på Sveavägen eller öppnar dörren för DHL-budet med “fingret på larmknappen”. Ynklig och svag, var det väl Uffe sa. Annars hade GW några bra citat om det där också.
Bygga ut / Tillbyggnad: “En tillbyggnad är en expandering av husets grundsula, något som innebär att man gjuter en ny grund och att tillbyggnaden integreras i den befintliga konstruktionen.”
Aldrig reflekterat över någon hotbild från de invandrarkillar som kommer hit ut och levererar åt DHL mfl budfirmor. Då saknar jag ändå grannar.
Enormt konstigt eller så är så handlar det inte om “tuffa karlar”.
När det gäller just leveranser har ju samhället aldrig erbjudit sådan trygghet som tidigare: Du kan i princip alltid välja att få din leverans till ett ombud och slippa öppna dörren. Ärligt talat brukar DHL-buden också vara helt OK med att lämna paketet i porten eller utanför dörren. Så man slipper ju träffa de där människorna om man inte vill. Det handlar alltså om att spela offer, ingenting annat.
Och som tur är så kan man även välja bort UPS som budfirma! 5 av de 6 gånger jag använde dom så dök de aldrig upp vid utsatt tid, utan skickade istället ett lögnaktigt sms som löd; Vi försökte leverera en vara till dig men du var inte hemma och vi kunde inte nå dig. Eftersom jag har fönster ut mot vägen så kunde jag enkelt konstatera att någon budbil aldrig dykt upp.
Till skillnad från de som grips utklädda till bud på väg att råna folk i hemmet.
–
Eller de som blir rånade.
–
Förändringen som inträffar då är inte att du blir rånad. Det är att flertalet ändrar sitt beteende för att slippa bli rånade.
–
Men du är välkommen att diskutera säkerhetsarrangemang för offren som tvingas utnyttja sin kidnappningsförsäkring. Det står alla fritt att tala om för dem att de är veklingar.
Case in point. “Hej, jag postar med mitt fulla och ganska unika namn på internet om vilka regattor jag är på och hur många miljoner jag investerar hit och dit. Fast idag ska jag berätta om hur rädd jag är för att bli kidnappad istället för på nåt sätt har kriminella nog listat ut att jag är rik”.
Krokodiltårar, offerkofta, idioti, syltryggar.
Case in point: https://www.expressen.se/nyheter/tva-doda-i-ulricehamn-maskerade-man-forsokte-trangs-sig-in/
–
Knivslagsmål är alltså svaret?
–
Vem som är ett amoraliskt svin torde däremot stå ganska klart.
Jag tänker mig ett samhälle där “de rika” kan gå runt och vara både rika och trygga, även om jag finner skyltande med förmögenhet – och inte sällan dålig smak – motbjudande. Liknelsen är att en kvinna ska kunna visa upp sig i kort kjol utan att bli antastad. Man bör även påminnas om att det i många fall är kvällspressen som handhar skyltningen med artiklar som “här är de 30 rikaste i din kommun”, dvs. inte valt från offren själva.
Samhällsutvecklingen går tyvärr åt det motsatta hållet, och på makronivå är det egentligen oväsentligt med anekdotiska berättelser om huruvida att man upplever samhället som säkert. Samtliga bud hem till mig har varit trevliga, och oftast med utländsk bakgrund. Men det motsäger inte att fenomenet med till bud utklädda rånare ser ut att ha ökat på senare tid. Oklart dock om det förs någon vettig statistik.
@Micsjo: Trist att det borgerliga Sverige är så otryggt. Att bli kallad “amoraliskt svin” av en pederast, sutenör, drogmånglare och fascist är naturligtvis inget som rör mig i ryggen även om jag tycker att brunsörjan borde hålla bättre ton. Men det är väl så de är uppfostrade, antar jag.
I övrigt har du ju inte mycket i sak att säga. Jag skulle säga “krama ett barn” men du har väl antagligen diverse kontaktförbud så du får väl krama en mångmiljonär istället.
@Flashgordon. Visst, man borde inte behöva låsa dörren på kvällen. Ändå gör alla det. På försäkringsmarknaden kostar det mer att skydda tillgångar ju dyrare de är. Har man ett gäng rembrandts på väggen räcker inte den vanliga villaförsäkringen, varken mot brand eller stöld. Det kostar alltså mer att skydda sig ju mer tillgångar man har. Det är den verklighet alla, inkl mångmiljonärer lever under. Men det är knappast politikernas fel, utan marknadsmekaniken.
Utöver det kan man påminna om att de otryggaste platserna i Sverige knappast är Täby eller Nacka eller där dom skriker högst om fler poliser eller hur otrygga dom känner sig. De flesta skjutningar och sånt drabbar folk som kommer från förorter. Att bli kallad “amoraliskt svin” för att man inte prioriterar mångmiljonärer i ett sånt samhälle är mest skrattretande faktiskt.
@Bendover
a) Det är inte de rikas fel att kriminella klär ut sig till DHL- eller Foodora-bud och rånar folk i deras hem – det är de kriminellas val och fel.
b) Genom att låsa in de kriminella skyddar vi både “rika” OCH strävsamma invandrade i förorterna. Vi måste inte välja mellan “rika” eller invandrade.
c) Försäkringsbranschens tar såklart hänsyn till att det tyvärr finns kriminella.
d) Anekdotiska berättelser utifrån sig egna upplevelser har liten bäring på en samhällsutveckling i det stora hela.
Goddag yxskaft.
Hela meningen ur Sörgården 🙂
–
Främling: Goddag!
Döv gubbe: Yxskaft!
Främling: Ni är allt lite vriden ni, far!
Gubbe: Åt vänster!
Invadrarkillar?
“Västerort, första luften som jag inandats
ändå sas det att jag invandrat”, från låten Suedi.
@KARL. E: Stämmer bra. Det finns emellanåt en fixering i samhället från höger till vänster kring vad väder/vind/breddgrader satt för varierande kulör på våra hudar och hår. Är själv i stort sätt färgblind och reflekterar knappt alls kring sådant. Däremot olika typer av kulturell klädsel noterar jag, att t.ex små barn har färggladare kläder än vuxna, och att jag bara kan se ögonen på en del kvinnor, vilket jag kan tycka är synd eftersom jag tycker ansikten är vackra.
–
Nu undrar du vad detta har att göra med dagens börsnotering? Det undrar jag också 🙂
@NORDKOSTER
Det finns, helt korrekt, inga färdigheter som sitter i hudfärg, hårfärg, ögonfärg mm. Jag upplever dock – subjektivt – att fixeringen kring detta främst återfinns inom identitetspolitiken.
Däremot spelar det roll var någonstans i världen en invandrad person är född (om vi nu talar breddgrader). Det finns länder som värderingsmässigt och kulturellt står mycket långt från Sverige, och det är generellt sett lättare för en norrman att integrera sig i Sverige än för någon från Somalia.
Även jag tycker synd om kvinnor med täckta ansikten, men inte för att de ev. skulle vara vackra – utan för att det sannolikt inskränker deras frihet.
Men detta har inte heller med börsen att göra 🙂
@Ben Dover
Var “Goddag yxskaft” en saklig invändning mot att vi kan arbeta för trygghet invånare hela landet?
@FLASH GORDON: Instämmer i att det är inom den politik som söker finna sin egen identitet som denna fixering främst verkar. Det är bara så tråkigt när en del röster säger att en viss hudfärg eller offentligt/självutnämnd ‘grupp’ på automatik är förtryckt och ska identifiera sig som sådan och har företrädare som ska representera ‘gruppens’ åsikter och kräva saker åt gruppen. Eller det omvända i definitionen av ‘förtryckargrupper’
–
Så om en person t.ex är 1/8 av den utnämnda ‘förtryckta gruppen’ så ska den personen då se sig som 1/8 förtryckt? eller var går gränsen för hur många eller få satsdelar förtryckt blod man ska ha i sina vener tills man förväntas bli bemött som en vuxen människa med ansvar för sina egna handlingar utan ursäkter? Det är en förrädisk lära som egentligen vill definiera hela världsordningen i form av förtryckare/förtryckta eller; vem som har makt/vem som inte har makt osv och i förlängningen göra människor osjälvständiga.
–
Självklart finns det tydliga kulturella skillnader och det är högst önskvärt att Svea Rike har en och samma lag, men jag tror vi behöver vara försiktigare med att använda ordet ‘grupp’, eftersom det så vansinnigt lätt kan opersonliggöra unika individer till förmån för ‘grupper’ som det sedan står fritt att belöna eller förtrycka.
–
Som sagt; dagens börs är intressant! 🙂
Ytterligare kommentar: Personligen försöker jag att inte använda ordet ‘grupp’ då vi har med människor att göra. Tycker orden ‘samling’ och ‘skara’ är bra mycket bättre och än så länge inte blivit förstörda. Grupp/grupper använder jag till döda eller icke-mänskliga föremål såsom stenar, träd, boskap, böcker m.m.
Jag instämmer i att ordet grupp har sin nackdelar. Men på makronivå behöver vi ändå tala om grupper i någon mening. Grupptillhörighet pratar man även gärna om i identitetspolitiken, men då med andra utgångspunkter.
I de sammanhangen går det ut på att göra folk till offer, oavsett upplevda oförrätter eller inte. Det automatiska offerskapet ska då helst leda till någon form av förmån/förtur.
Om förmånerna gäller börsen får vi dock fundera på 🙂
“de första hundra dagarna kommer en borgerlig regering att påbörja arbetet för att trygga förutsättningarna för ny kärnkraft i Sverige” sen lägger vi på 10 år av tillstånd och överklaganden och 5 år att bygga (internationellt genomsnitt och tiden det tog senast vi byggde kärnkraftsreadktorer).
Detta är viktigt för Sveriges framtid och klimatet men kommer inte hjälpa i vinter.
Vissa delar av tillståndsprocessen kan övertas av regeringen om jag minns rätt och då inte heller gå att överklaga.
Överföringsförlusterna betalas till Svk och de prissätts till marknadspris. Därför slår de genom direkt på elnätsavgiften, då de utgör ca 8-10% av total energimängd.
Men SvK behöver ta ut denna avgift, då dessa intäkter skall och får endast användas till att minska förlusterna genom olika projekt, eller motköp.
Så det diskuteras huruvida dessa skall nollas.
SvK har mer än tillräckligt för att finansiera hela sin projentporrfölj även om det såklart kommer krävas mer investeringar i stamnätet än de futtiga 100 mdr man nu lägget på främst renovering av gammalt som är sedan länge går på övertid.
Om det nu är flaskhalsar som begränsar och kapaciteten är på max sedan tidigare, hur kan förluster då öka bara för att priset går upp just nu?
Det är inte förlusterna som ökar i GWh, det är kostnaden för dem då de värderas till marknadsvärdet, spotpriset hsr jag för mig, i respektive elprisområde.
https://www.nyteknik.se/premium/elbolagen-varnar-nu-hojs-elnatsavgiften-med-upp-till-30-procent-7037690
2018 meddelade Ellevio att man skulle byta ut näten där jag bor.
2020 meddelade man att arbetet skulle vara klart under året.
2022 meddelade Ellevio att arbetet skulle vara klart 3:e kvartalet.
Hittils har inte något arbete utförts.
Och det är klart – att genom att underlåta att investera kan man
öka vinsten. Det man förlorar i nätförluster kan man enklast
lasta över på kundfakturorna…
Fick del av nyhetsbrev skickat (från fru i livsmedelsbranchen) att bla socker ska upp 75-100% fr 1/11. En vara är ingen trend men finns kvar ta av verkar det som.
Kanske inte direkt livsnödvändig vara men bra när man vill ta tillvara på bär o frukt inte minst
Varför skulle facket inte begära löneökningar om det röda blocket skulle vinna (vilket fortfarande är möjligt)?
För att de tillhör det röda blocket och då snällt sitter ned i båten.
Eller tror du att facket jobbar för sina medlemmars bästa?
Dags att vakna i så fall….
Men alla blåbruna är väl med i SD-facket Löntagarna istället?
LO får ju balansera på slak lina framöver iom att fler medlemmar röstar på SD än på S.
Ja, som sagt, det är väl SD-väljarna som väljer vilket fack dom är med i.
Självklart får de väl välja fack eller inte fack.
Att vara med i ett annat än det som är avtalspart är dock inte så smart.
Hursomhelst, det spelar mindre roll, facken jobbar inte för medlemmarna utan för sin ledning och “det röda laget”.
Ja, det är ju märkligt att alla de där LO-medlemmarna som röstar på SD inte insett det då, att de skjuter sig själva genom att vara med i LO-facken.
I många LO-arbeten (syftar nu på bygg, betong, transport och liknande) är du med i facket vare sig du vill eller inte. Punkt.
Eller står ut med mobbing på arbetsplatsen. Ditt val.
Som tjänsteman är det ju lättare tills det blir uppsägningar. Vilka tror du ryker först? Jo de som inte är med i det fack som har huvudavtalet. Turordningsregler finns inte för tjänstemän i praktiken, de kan alltid rundas.
BD tycker som vanligt att lite förtryck är ok, så länge et riktas österut..
Nu finns det ju ett stort antal arbetsplatser där du helt enkelt inte omfattas av några förhandlingar alls i praktiken om du inte är medlem i facket.
–
Det är inte ett “val”.
–
Utöver det så finns det ju ett stort antal fackliga medlemmar som tror på och vill att facken ska arbeta för dem och därför försöker förändra dem. Inifrån. Så som man gör i organisationer.
Konfliktbenägenheten ökar när LO´s politiska gren inte sitter i Rosenbad. “Staten” är LO´s största motpart, tänk kommunal.
LO:s tid som S finansiär tar rimligtvis slut innan nästa val.
Hoppas, men inte sannolikt..
svar till sjunkbomben – varför facket inte skulle begära löneökningar?
industriavtalet från 1997 mellan facken inom industrin och industriarbetsgivarna går ut på att värna industrins konkurrenskraft och hålla ner inflationen samt arbetslösheten.
Före 1997 hade vi en inflation som åt upp löneökningarna som vissa år låg på 10%
efter 1997 har vi haft reallöneökningar
– att nu börja ta ut löneökningar för att kompensera för inflationen kan bidra till än mer ökad inflation som ger en inflationsspiral som urholkar industrins konkurrenskraft och skadar Sveriges ekonomi och välstånd.
Fast det blir svårt för facket att hålla ner sina lönekrav … ..
Vi inom en gren i kollektivtrafiken (kommunalt bolag) fick reda på vår nya lönehöjning häromdagen. Fackförbund kommunal. Vet inte om vi fortfarande är fast i ett flerårigt avtal eller om de hade kunnat begära mer som ”kompensation” för inflation. Vet att det var förhandlingar dock, så inget som var bestämt sen innan (annat än möjligtvis ramarna för ett flerårigt då?). Men på mitt trappsteg i lönestegen så fick vi 1.79% i löneförhöjning. Så ingen inflationskompensation där iaf.
Men före 1994 (då det mesta av höginflationen inträfade) hade vi en mer isolerad ekonomi med fast växelurs osv.
Då drevs den inhemska inflationen av just löneökningar och vi fick devalvera oss ur det.
Samma på 70-80-tal.
Nu är det en helt annan sorts inflation, den är importerad istället för inhmesk och drivs av internationell uppgång i priser.
Antingen håller vi nere löneökningarna, får reallönesänkningar och blir allmänt fattigare jämfört omvärlden. Vår konkurenskraft lönekostnadsmässigt blir dock lite bättre men vi är fortfarande ett extremt dyrt land lönekostnadsmässigt.
Eller så håller vi ungefär samma löneökningar som närmaste omvärlden (DE, UK, mfl), får lite lägre reallönesänkningar, blir inte fattigare jmf omvärlden och behåller nuvarande nivå på konkurenskraften lönekostnadsmässigt.
Jag är inte på något vis emot att hålla nere löneförhöjningarna utan att kompensera vill jag förtydliga-jag förstår konsekvenserna om man inte gör det. Men jag tror många verkar nyfikna hur det går i löneförhandlingar i olika branscher. I dessa tider bör enda sättet att höja sin lön vara att byta jobb. Men det ska ändå bli spännande att se hur det blir med chefers lönehöjningar osv, om deras fackförbund resonerar likadant-eller om det bara är vi på golvet som ska stå tillbaka.
Mitt svar var på Albert214, ursäkta om det var otydligt.
Men en kommentar på ditt inlägg ändå.
> Men det ska ändå bli spännande att se hur det blir med chefers lönehöjningar osv, om deras fackförbund resonerar likadant-eller om det bara är vi på golvet som ska stå tillbaka.
Jag tror vi alla kan gissa hur det blir där. 🙁
Man undrar om/när guldet skall leverera inflationsskydd. Med skyhög inflation borde guldet väl gå upp, eller har det varit industrins behov som drivit priset?
Det är väl samma som med Bitcoin.
Vem köper guld just nu när man behöver betala elräkningen med SEK? Inte den stora massan.
Är det den stora massan som driver guldpriset annars menar du?
Tveksam…
Kan ju såklart vara guldkartellen eller Ryssland för den delen som styr prissättningen?
Utbud och efterfrågan kanske fungerar annorlunda på fysiskt guld?
Varför blir efterfrågan på guld högre när inflationen går upp?
Om du kollar pappersguld, kanske du förstår problematiken bakom fysiskt guld..
Antagligen kommer detta att stöpa om samhället ganska ordentligt. Det kommer antagligen bli ett mycket större fokus på att spara el, isolera, köpa begagnat, leva snålt och ha billiga fritidssysslor. På något sätt en tillnyktring. Jag misstänker även att fokus på långa utlandsresor, spa-bad, nya bilar osv kommer att minska, kanske även för dom med medel, för att det kommer inte vara så populärt helt enkelt. Energibolagen kommer inte ha problem med rekryteringen i alla fall.
Spa-bad reas ut på blocket.
En medelklassfamilj med villa står väl inför ökade utgifter om ca 100 000 per år?
Blir inte mycket över till semester då. Stalltips, köp Nibe, sälj Skistar.
Bokade boende på sportlovet i fjällen relativt nyligen. Så gott som fullbokat redan.
> En medelklassfamilj med villa står väl inför ökade utgifter om ca 100 000 per år?
Alltså det spreat ju väldigt. Den ena medelklassfamiljen har bundit sina lån och har fjärrvärme som uppvärming medan den andra har rörlig ränta och direkverkande el i ett äldre hus en bit utanför villaområdena.
Och massor av andra varianter och kombinationer.
Visst, alla måste äta men det blir väldigt stor skillnad i alla fall.
*spretar
Medelklassen sitter lugnt.
Uffe har ju utvidgat sin socialism för rika till att omfatta även medelklassen.
I den här takten omfattas snart alla av socialismen.
Någon förutspådde visst detta, men att det skulle vara en fifflande moderat från Strängnäs som ordnade med socialism missades helt.
Igen ‘fifflande’ inom 2 dagar, wiki på det?!
Samt.. du är ju en av 3 sossar med skygglappar i detta forum, gillar du inte detta utfall?
Vem är ‘någon’ som hänvisar till?
Absolut spretar det, men återverkan i samhället går inte att förneka..
För många finns ju inga 100 tusen om året utan det blir att dra ner på konsumtionen.
En tanke när det gäller NIBE, elen är nu så dyr att det är inte säkert jag kommer fullfölja min installation av bergvärme eftersom jag ändå inte har råd att värma huset. Det blir att köra den elektriska varmvattenberedaren när och om elen är billig, oftast på natten, och endast värma med ved. Som äldre man går jag upp en del under natten ändå i andra ärenden och kan då lägga in ett par vedträn.
Om det här fortsätter får jag fundera på att sälja villan och göra som bloggaren, köpa ett äldre ställe på landet och gå över till ved som huvudsaklig energikälla (ok då, jag vet att bloggaren numera har såväl värmepump som solceller).
Det är alltså ca 150.000 hushåll i sverige som har direktverkande el som värmekälla.
Lägg till detta de ca 50.000 (om jag minns rätt) som har gasvärme.
–
Av de 150.000 lär det finnas ett och annat som har bundet elavtal.
–
Det är hushåll på marginalen som hotas av elpriset direkt.
–
Indirekt driver elpriserna kraftigt på inflationen vilket hotar både hushåll och företag mycket mer. Det kommer att bli en fin dekokt på inflation i alla led, konkurser och ökande arbetslöshet samtidigt. Och en riksbank som kommer att förstärka inflationen kraftigt eftersom de bara har en hammare.
–
Elpriserna beror i huvudsak inte på “marknaden” eller några meningsfulla marknadsmekanismer. Prissättningen är politiskt bestämd till marginalprissättning. Det går att fixa politiskt liksom det gick att skapa politiskt.
tror på skistar, det borde väl ändå vara billiagre än alperna..
Ja. Kollade en familj (4 pers) till alperna med ett av standardbolagen. Upp ca 25% jmf förra året.
70-75k för halvpension och flyg men plus saker som transfer, skidhyra, m.m.
Uteslutet till det priset om någon undrade. Undras vilka som tar de platserna…. Det var ju ingen lyxresa utan högst standardmässig.
Kan tipsa alla om diskgolf, relativt billig hobby.
Det är skoj!
Även de andra klassiska svenska sporterna som skidåkning och orientering går ju att utföra billigt om man inte hela tiden köper de senaste prylarna.
Riksidrottsförbundets jämförelse (som visserligen inte alls omfattade alla sporter) rankade gymnastik som den billigaste sporten, tätt följt av golf och därefter lite spridda bollsporter. Ishockey och ridsport var dyrast.
Många medelklasshästar blir nog pålägg närmaste åren.
Jag trodde löpning var billigt, typ springa i det lokala motionsspåret. Men visst, skor kostar pengar. Annars är 70-talets joggingtrend något som borde ha en marknad. Bordtennis borde också vara billigt och har man en rejäl gillestuga i den utkylda 70-talsvillan får man plats med ett bord inomhus och så håller man sig varm.
De stackars utövarna av hästpolo får väl gå ner ett par hästar i antal och kanske sluta med fullblodsaraber.
Löpning var inte med i jämförelsen. Däremot var friidrott.
Ben Dover, dina sexuella preferenser klassas inte som friidrott, eller sport i något modernt samhälle öht. Bara så du vet.
Märklig grej att börja snacka sex i en sportdiskussion men OK. Dålig leverans på ett trist skämt som vanligt. bArA sÅ aTt dU vEt.
Kan tipsa om löparskorna som säljs på Lidl. När dom får in en batch så brukar man få paret för 199:-.
Har man bara normala fötter duger dom utmärkt. Slits något fortare än etablerade märken, men väldigt prisvärda.
BD, skott med lösplugg på öppen gata, typ södra förstads gatan, joinar du??
Tyckte det lät märkligt så var tvungen att kolla upp.
Den jämförelsen gällde barn-idrott.
Golf är inte billigt som vuxen. Medlemsskap till barn, ungdom och studerande är kraftigt subventionerade på de flesta klubbar.
Ja, jag förutsatte att diskussionen handlade om barnidrott eftersom vi diskuterade leksaker som frisbees?
Leksaker som fotbollar då?
Är de också bara för barn?
Ishockey och ridsport? Where the fuck hamnar dyksport i den listan? Det gör inte annat än flödar pengar dit (jag sysslar med det). Hål i skorna? Skit i det-jag behöver nya boots till torrdräkten. Behöver verkligen byta ut 7 år gammal mobil-skit i det, dykdatorn har pajat och behöver bytas först. Typ så.
Du får köra old-school fridykning med bara cyklop och viktstenar (badkläder och fårfett är ok, men fenor, torr- eller våtdräkt och medhavd luft är för sånnadäringa fjollor).
Återigen, alla sporter utreddes inte. Segling är säkert relativt dyrt också, liksom hästpolo.
Haha, kommer inte på fråga-får PTSD bara jag tänker på det 😂 En övning inför ett prov under en specialkurs innebar att jag i april månad i en iskall insjö på 8 meters djup (då kan du inte bara poppa till ytan om du får panik) skulle ta av mig mask (”cyklop”) och inte fick använda min luft och simma 15 meter med full utrustning OCH några extra flaskor. Instruktören varnade mig att den kunde vara tuff, men jag tänkte i min enfald ”piece of cake ”… Jag failade så många gånger att jag till slut började böla under vatten av frustration, och fick gå upp. Jag fortsatte öva många gånger under några månaders tid och klarade det till slut. Men helvetet att prestera under vatten utan luft kommer jag aldrig mer göra om. Visserligen är det stor skillnad att fridyka med mask och utan en massa utrustning. Men den känslan kommer alltid förfölja mig 😂
Som gammal klubb-fridykare i yngre dar är jag mest knäckt över hur vansinnigt kass farbror har blivit. Det värsta är att jag har kvar ett fullständigt oförtjänt självförtroende. Det är ingen bra kombination om man skall vara säker.
Har bara testat luftdykning några gånger men det kändes inte alls bra. Det är mot den mänskliga naturen att INTE kunna dra rätt upp när man vill. Hur tusan kan man har för mycket luft i lungorna liksom…
Tur att vi kan välja 🙂
@VIKTOR_
Men elen till diskmaskinen måste fortfarande vara billigare än att skicka iväg disken på golfbanan?
Om man inte är en borgarbracka med en massa ärvd porslin förstås.
Haha, ja. Med mitt trackrecord tenderar ju de där 200kr diskarna försvinna iväg på vattenhindren, kanske lika bra att börja spela med mormors Rörstrand? 😀
Ja jag har också funderat på detta, och lider nog själv utav -slit och släng. Alltså att istället för att köpa kvalitet och lägga tid på att vårda materielen så köper man helt enkelt nytt, billigt som går sönder snabbt och sedan bryr man sig inte om att vårda den.
Padel för 4-500 kr/h kanske blir lite mindre populärt?
Priserna har redan börjat sänkas och marknaden konsolideras.
100:- per person för en timme är rätt billigt jämfört med mycket annat. Du ska i princip in i långa fasta avtal med hög nyttjandegrad för att komma under det. De flesta _tror_ att de gör det men i verkligheten inte (jmf säsongskort eller 12-månaders avtal osv).
–
Sen har jag ett och annat att tycka om padel men kostnadsmässigt är det inte så dyrt.
> Sen har jag ett och annat att tycka om padel
Att det är skitskoj?
Skadepanoramat är lite för aggressivt. Det har i stort tagit över från taskiga “korpfotbollsknän”.
–
Det skulle så klart ordna sig om folk i gemen kunde begripa att motion är motion och inte VM. Och jag inebgriper mig själv där som “folk i gemen”. Har själv lite samma problem även om jag inte spelar padel.
–
Har lite åsikter om etableringshastigheten också. Det löser sig själv så klart, ffa eftersom det till stor del varit privata pengar som varit inblandade. Förlusterna tar investernarna.
–
På den ledden har jag lite att säga om RF också som agerat närmast stelopererat i förhållande till padel. Typiskt stora organisationer men ändå. Lite rappare kunde de varit.
MICSJO, kan inte annat än hålla med om alla fyra styckena.
Problemet är väl om man vill spela som familj. Då tycker jag det är ganska mycket pengar för en timme kul.
Finns väl ingen annan racketsport som är i närheten av de priserna, eller?
Jag är nyfiken på varför inflationen slår olika i olika länder?
Skiljer sig drivmedelspriserna så mycket inom europa? Varje gång jag kikar på SVK eller nordpool så ligger SE3 snittpriset under finland, danmark och norge, men där slår inflationen mindre, vad är det som driver upp kostnaderna mycket mer i sverige jämfört med våra nordiska grannar och eu-snittet? Har det att göra med att våran ökning i pris är högre, alltså att vi går från en mycket låg kostnadsnivå till en hög medans våra grannar går från en högre bas varav resultatet blir en mindre kostnadsökning?
Nu förstår jag att inflation inte bara är energipriser.
Har väl nåt att göra med valutor? Vill minnas att bloggaren skrev nåt om att kronan faller. 😉
I princip allt vi konsumerar är importerat. När kronan sjunker blir det dyrt, och det dyker upp i statistiken som just inflation.
Ett par saftiga räntehöjningar så pressas kronan upp och priserna på importen ner.
Är det inte dags att låta ett ställverk gå i luften igen?
https://sverigesradio.se/artikel/296407
Överföringsförluster är inget nytt.
Men det är egenteligen inte värmefärluster utan består av Bla.
Resistans
Kapacitiva
På västkusten har vi höga “coronaförluster”
Salt som ger krypström över isolatorerna. Normalt isolerar varje isolator”knöl” 10 000V (KV)
Räkna antalet knölar på en högspänningsledning, dela med 10 så har du ungefär hur många volt. Men påväsrtkusten är isolatorerna ungefär dubbelt så långa för att minska coronaeffekten.
Ett sätt att minska kapacitiva förlusterna är att använda likström. Men det ger andra problem
https://sverigesradio.se/artikel/296407
Gemensamt för alla de förlusterna är att de sker i form av värme. En journalistisk förenkling som beskriver verkan och ej orsaken.
Både resistans och kapacitiva förluster blir värmeförluster…
..så även koronaurladdningar.
Värmeförlusterna är väl ett skäl till att det tog så lång tid att gräva ner känsliga ledningar också? Mycket enklare att kyla i luften (Kan man se nergrävda ledningar med IR kamera på vintern?)
Nu är ju KPI-måtten något annat än riktig inflation (som ju rör sig om förändring av pengamått; KPI är snarare symptomet än sjukdomen, om man säger så).
I och med att vi kan se fram emot lite fler och lite mer räntehöjningar än vad någon trott innan, så kommer en större sättning på bostadspriserna att ha påverkan på pengamängden, allt eftersom gamla lån löses in och nya tas till mindre summor. Pengar försvinner ur kretsloppet.
Krångla inte till det: Amorteringar.
Jag funderar ibland på framtiden och jag har funderar lite på hur det kan bli typ nästa år och året efter det.
Något händer i Ryssland – något dramatiskt – som gör att kriget avslutas och en, om inte västvänlig så i alla fall inte västfientlig regim kommer till makten.
Återbyggnaden av Ukraina påbörjas, Ukraina närmar sig EU mer och mer. Ryssland är i desperat behov av pengar och gasen och oljan flödar åter igen in i EU – bland annat genom NS2.
Hur skulle en sån här händelseutveckling påverka ekonomin och främst då inflationen och energipriserna?
Intressant tanke.
Tyvärr tror jag inte dagens ryssar är kapabla till reformer i positiv riktning. De behövs en total kollaps av systemet likt Tyskland efter VK2. En nollställning av deras uppblåsta och nihilistiska självbild.
Men desperation kan ju vara en (för oss) gynnsam motivationskraft.
NS2 kommer inte öppnas.
Säker på det? NS1 fick ju stor draghjälp av Carl Bildt i utbyte mot rätt många miljoner från Putin, och nu sägs han ju vara ministerkandidat igen. Så jag håller det inte för otroligt att det finns några hållhakar eller tjänster att kräva in från honom (eller att det finns monetära medel att muta honom igen), och att han gör sin gamle kompis i Kreml lite tjänster när han väl blivit minister.
Vill Tyskland ha stöd av USA militärt i Nato får man nog ge fan i NS2.
Tyskland pausade LNG terminalen i Bremerhaven för det blev billigare att importera via NS2. Men USA säljer gärna LNG till Tyskland. Say no more…
När vi hade tyska vänner på besök i somras diskuterade vi detta och frågan är död. Det kommer krävas stora koncessioner från Rysslands sida innan de blir en stor leverantör av gas igen.
Dessutom avser Tyskland mfl minska sitt gasförbrukning kraftigt. Ligger krav på detta.
BD, wiki på det, att CB fick miljoner, gärna skattsedel också.. att han sedan är en ärthjärna som dig, är ointressant!
Matpriserna ökar, vad kan man köpa mycket av innan prisökningen och lagra i en garderob?
Det ska helst vara en dyr produkt med hög densitet och hög lagringsbarhet.
Den stora prishöjningen ska inte redan varit.
Socker?
Mjöl?
Pasta?
Bönor?
Allt från bolaget?
Förslag?
Köp allt från bolaget du. Klockrent sätt att spara pengar!
Toapapper på rea kom vi fram till igår.
honung, har väl i praktiken inget bästföredatum och svensk honung kommer knappast tappa i förhållande till inflationen sen är det nog svårt med andrahandsmarknad om det ska ses som investering 🙂
“Och så finns det de som tror att räntorna inte kommer stiga.”
Men Lars, du vet mycket väl att räntor bara sjunker över tid. Det gäller sedan gammalt…
Debatterade med en yngre person nyligen som tyckte att jag var mindre klok som hade bundit mina bostadslån på lång tid år till strax under 1,5%. Den personen hade minnsann aldrig haft en så hög boränta.
Ibland borde man bara hålla käften, de lär bli varse hur modernt armod ser ut inom kort om inget starkt trendbrott sker och det snart.
I augusti var matkontot slut runt den 16-17:e (fylls på den 25:e), det är det tidigaste någonsin och för Augusti så ökade vi dessutom insättningen till matkontot (igen).
Vad gäller matkonto har jag infört nollbasbudgetering. Det enda som är givet är ris för det är billiga kolhydrater och kan lagras väldigt länge. Sedan svänger jag flera gånger i veckan förbi en butik som inte ger en omväg (för drivmedelt kostar pengar) och ser om de har något på rött pris. I så fall blir det storkok, ofta en kyckling på sista dagen i ugnen eller köttfärs som blir chili con carne. Annars blir det ingenting så jag får ta en bit av falukorven jag har hemma. Men det sparar pengar.
Man lär sig snabbt vad som är billigt, dvs ris och krossade tomater.
Din tid kostar alltså inget här. Marginalkostnaden för dig att göra detta är noll (eller i varje fall lägre än din besparing).
–
För övrigt är pasta mer kostnadseffektivt än ris. Tullarna på ris är rätt höga just för att skydda pastan i EU.
Får köra på
Avorioris från italien!
Jovisst men ris är något jag unnar mig och det suger upp stekflott och spad från ugnsbakad kyckling bra. Kan iof sig göras med hemlagat bröd.
Alternativkostnaden är som du skriver lika med noll för alternativet till lågkostnadsshopping är att sitta hemma och stirra ut genom fönstret. Vad skulle jag annars göra? Men viss tid går åt till att köra pojken till fritidssysslor och att klyva tändved som annars är svindyrt. Mina kaminer behöver tyvärr en rejäl dos tändved för att startas bra men det ordnar jag som sagt själv.
Alternativintäkten för mig är skyhög jämfört med att spara några kronor. Dvs jag har lätt att öka min intäkt i förhållande till de besparingar jag kan göra med min tid.
Mjöl kan du ju få för halva priset mot ris och med samma energiinnehåll. Frys det 24 h och lägg sedan den värdelösa papperspåsen i en plastpåse så har du en skadedjurstät förpackning (ja, mer eller mindre i alla fall). Är man idiot gör man jätteäcklig rågmjölsgröt, är man lite smartare bakar man bröd av skiten.
Behövs det inte jäst och värme för bröd? Nej, det finns ojästa plattbröd. Du behöver dock ett stekjärn e d för att grädda det, rimligtvis, men du behöver ju en värmekälla för att koka riset också.
Som vanligt skiter du i Svensson, många är gluten allergiska.. hur försvarar du 100+ år av GMO och annat skit med vete?
Ser man på flera hundra års sikt är trenden faktiskt nedåtgående för räntorna. Global handel osv!
Amerikansk 30-åring ligger ”bara” på 3,5% i skrivande stund. Men det är högre än 1,5% 😉
Eftersom det ändå är en ponduspostulering kring vad räntan ligger på 2024 så är det intressant att höra vad du tror den landar på
och vad bloggen tror för den delen.
Över 4%? 8%? 12%?
Vilken ränta pratar du om? Och när under 2024?
(Jag kör på 1:a juli nedan)
Riksbankens reporänta?
Gissning: 2,75%
Rörliga bolån?
Gissning: ca 4% för bankernas redovisade snittränta. Ca 5% för listränta
Statslåneräntan?
Gissning: ca 3,5%
Statsobligationer på olika löptider? Orkar inte gissa dess just nu.
Jag har upptäckt helt otroliga rätter man kan göra med snabbmakaroner och falukorv, ketchup is no more!
Sen en till uppenbarelse att man kan göra sig lika ren med en våt handduk som med en dusch, tar bara lite längre tid, försöker nu lista ut om man kan tvätta sig med en torr handduk.
Också rätt säker på att Vikingarna hade 12 grader inomhus och vem vill inte vara en Viking.
Jag ser bara positiva tecken överallt.
Högerregeringen får väl mynta ”Vikinga-vintern” så är allt missnöje som bortblåst!
Förutsätter att samtliga som sitter här och tycker att Moskva ska jämnas med marken, att Archer ska skickas till Ukraina eller förfasas över vilken hemsk ockupationsmakt Ryssland är eller kräver att andra regeringar och organisationer ska göra mer för Ukraina själva gör sitt yttersta för att avlasta försvarsmakten och Sverige genom att vara med i t ex Hemvärnet, Bilkåren eller annan frivilligorganisation, och att dessa människor därmed är väl förtrogna med hur matlagning, personlig hygien mm sköts under mer fältmässiga förhållanden.
Som hemvärnssoldat så kan jag inte rekommendera våra fältransoner. De är mycket dyra och proppfulla med äckliga hittepåkryddor och raffinerat socker.
Ät gröt, ägg och morötter så klarar du dig utmärkt genom vintern.
Vikingarna körde väl på konceptet att leva ihop med tamboskapen, några får och en ko i lägenheten så håller du nog över 12 grader nästan utan att laga mat över öppen eld
Svenskodlade rotfrukter borde vara de billigaste kalorierna med något slags näringsinnehåll.
Tyvärr är mitt matlagningsintresse obefintligt så jag har ingen aning om vad man skall göra med dem (rostade rotfrukter är alltid gott, men det kräver ju en dyr ugnskörning).
Jag tror faktiskt att det finns svenska kokböcker från ww1/2 där myndigheter och frivilligorganisationer har sammanställt en massa nödrecept. Något att ha i prepperbiblioteket.
Annars får vi vänta på MSB’s inslag på anslagstavlan där de diskuterar tvättlapp, raggardusch, kattvätt osv.
the1940sexperiment.com/100-wartime-recipes/
Tackar!!
Färre måltider än man förväntade sig. Det var en ganska hög andel efterrätter (fast jag antar att det var det folk längtade efter. Lokalodlad basmat kunde de nog på den tiden).
Den här fick ju överraskande bra betyg t.ex:
https://the1940sexperiment.com/2017/07/17/beetroot-pudding-recipe-no-164/
Sen ett gäng enkla saker man borde bli hyggligt mätt på:
https://the1940sexperiment.com/2015/01/11/irish-potato-pancakes-recipe-no-138/
https://the1940sexperiment.com/2012/07/14/wartime-root-vegetable-soup/
https://the1940sexperiment.com/2011/10/26/potato-and-carrot-pancakes/
Man blir nästan sugen på att testa några recept. Bara för att.
Vilken “näring” är det du tänker dig att andra kolhydrater inte innehåller? Ingen har liksom fått skörbjugg på 100 år.
det råkar jag veta inte är sant.. inte själv drabbad dock men enligt säkra källor kan man inte leva på bara nudlar..
Jag tänkte mig att de allra billigaste kalorierna borde vara baserat på högprocessad majsirap eller liknande och det är väl sällan några vitaminbomber.
Men det är möjligt att hyggligt lågprocessade saker som mjöl/bönor/ärtor etc är billigare och då kan man ju få i sig lite proteiner också. Annars borde Djupfrysta grönsaker vara ett någorlunda billigt komplement.
Den stora budgetutmaningen borde vara B12 och annat som normalt sett kräver kött.
Mjöl är billigare per kalori än ris och potatis i alla fall. Har svårt att tro att det går att hitta en billigare kolhydrat än det.
Jo det lär stämma.
Just rotfrukter brukar ju faktiskt säljas in som nyttiga pga “hög mättnad/kalori” så jag får nog stryka kalorier från mina argument. Men de brukar i alla fall finnas med på “billig och nyttig mat” listorna. Särskilt när det skall vara närproducerat.
Ben, morötter? Hade väl dessutom sjunkit i pris med 10% på ett år.
Men saknar näring som Dan påpekade.. är du tondöv?
Just kolhydrater är ju bara energi och inget annat. Näring är ett vidare begrepp innefattande alla de ämnen kroppen behöver således kan kolhydratrik mat var näringsfattig(vilket ofta är fallet).
Ja. Max variation till lägst kostnad borde vara optimeringsproblemet om man vill ha ut det mesta av sin kropp över tid. Naturligtvis med en lägstanivå på antal kalorier, särskilts vid kris.
Annars finns ju här en mer uppdaterad variant än ww1/2. Väldigt mycket fungerar bra för både inflation/kris/prepp.
https://undertian.com/
Oj, missade ditt inlägg. Tackar!!!
“Flatbread med kantareller på stormkök”
Det är nästan så att man blir sugen att leta rätt på det gamla stormköket. Den stekpannan har aldrig använts till något annat än lock.
Nya hyror skall även sättas även för kommersiella lokaler jag tror dessa kan vara kopplade mot inflation
Vad tror du restaurangägaren behlver göra med dagens lunch om hyran hoppar upp 9% från 2023
En annan story var hemma hemma hos min svåger angående spabad de har tömt deras för att spara pengar och slippa uppvärmningen, men mot kallare tider måste man fylla dessa igen med
Viss värme annars fryser rören sönder tror inte alla tänker på det så kommer bli många spa bad som är inbyggda terass mm som brakar samt att många behlver betala el om de ska ha kvar fungerande spabad
Jag älskar att bada men klart har det kostat 200 spänn/månaden i el förut och går upp till 700-800 i månaden blir det ju klart dyrt
Ser att min köpelunch redan har gått upp med 10% i år.
Om allt ökar med 10%, inkl hyran, så borde hyran i sig inte påverka så mycket. Men du visar ju på hur lätt inflation biter sig fast när alla skall kompensera sig för förra årets inflation.
“annars fryser rören sönder”
Jag hörde också det där för ett tag sen. Obegripligt att det inte är byggt så att man kan tömma alla rör, pumpar osv. Förhoppningsvis går det väl att fylla på med salt eller någon annan “kylarvätska” så att de inte behöver värma så himla mycket. Men då gäller det att hitta någon fryspunktsänkare som inte korroderar rör och annat.
SEB räknar med att KPIF toppar på 11,6% i november. Hua! https://twitter.com/BergqvistRobert/status/1569905634220318721?s=20&t=trEGAU_ydiRK8Z8fHpnsAw
och på temat inflation noterade jag att den stora förpackningen av diskmaskins tabletter jag brukar använda minskat från 90 till 70 st, har inte ens koll på priset men man kan misstänka att det inte sänktes.. Den skulle ju kunna finnas i 3 storlekar men då har man oavsett bytt i butiken