Denna artikel är publicerad av Finanskursen.
Nästa omgång av Finanskursen börjar 2 oktober, läs mer och gör en tidig ansökan här.
Vad lär man sig på kursen?
Du får lära dig hur man hittar, värderar och investerar i aktier.
Efter du gått kursen kommer du kunna analysera ett bolag från A till Ö och göra en egen värdering av dess aktie för att se om den är köpvärd eller ej.
Kursen presenteras av förvaltaren Karl-Mikael Syding, med över 30 års erfarenhet inom finansbranschen. Totalt är det tolv veckor med kursmaterial. Här är några av de huvudsakliga momenten som lärs ut:
- Fundamental analys
- Nyckeltal och värderingsmultiplar
- Värdering med RANGr-metoden, Intervallanalys, Relativvärdering och DCF-kalkyl
- Screening (hitta aktier) med olika internettjänster
- Bevakningslistor
- Teknisk analys
- Makro och när det kan användas vid investeringsbeslut
- Affärsmodeller
- Konkurrensfördelar
(För att få en fingervisning om kursmaterialet kan du kolla denna inspelade föreläsning från London Business School och dess medföljande slides. Du kan även läsa omdömen från tidigare kursdeltagare här.)
Givet rådande börsläge och osäkerheten som gäller framöver är kanske den viktigaste lärdomen från Finanskursen hur man skapar och bibehåller organiserade bevakningslistor för att köpa aktier och andra tillgångar till historiskt låga värderingar.
Förra gången det var ett allmänt enkelt köpläge var under Corona mars-april 2020. Nästa gång blir antagligen inom närmaste 24 månader, kanske t.o.m någon gång cirka mitten på 2023. Oavsett när det sker gäller det att vara förberedd så att man kan agera snabbt. Exempelvis genom att ha en rankad kortlista redo till hands med de 10 aktier man helst vill köpa givet omotiverade kursras.
Mer information om kursen:
Finanskursen är en distansutbildning på tolv veckor som tagits fram av hedgefondförvaltaren Karl-Mikael Syding. Kursen består av åtta moduler där Syding i tur och ordning går igenom de processer och metoder för värdebaserade investeringar, teknisk analys och makroanalys som han arbetat fram under 30 år som professionell analytiker, förvaltare och privat riskkapitalist.
Kursen inkluderar:
✓ 12 veckors kursmaterial
✓ Distansbaserad inlärning
✓ Medlemskap i privat Facebookgrupp
✓ Ett möte på Erik Penser Bank i Stockholm
✓ Diplom efter slutexamination
Finanskursen är praktiskt inriktad på att utan onödiga omvägar uppskatta ett noterat eller onoterat företags fundamentala värde för dig som investerare; genom att svara på frågan när, hur och av vem du kommer få tillbaka dina investerade pengar inklusive kompensation för din tid och risk. Kursen avslutas med en skriftlig examinering och examensintyg.
Varje modul i Finanskursen föregås av en kortare video där Syding förklarar vad modulen innehåller. Alla centrala insikter och lärdomar återfinns emellertid endast i respektive moduls detaljerade text- och bildmaterial. Pedagogiken är anpassad för att passa även nybörjare inom ekonomi och finans, men materialet är samtidigt relativt koncentrerat med ett minimum av upprepningar eller onödigt målande beskrivningar. Det gäller således att lägga nya begrepp på minnet direkt vid första gången de dyker upp.
Finanskursen går bland annat igenom begreppen “värdering”, “säkerhetsmarginal”, “kunduthållighet”, “intervall- och multipelanalys”, samt beskriver hur man läser ett företags årsredovisning och analyserar dess resultat- och balansräkning och bygger prognos- och värderingsmodeller utifrån dessa. Den fundamentala bolagsanalysen kompletteras även med genomgångar av teknisk analys och grundläggande analys av det ekonomiska läget utifrån ett antal makrovariabler.
Finanskursen är först och främst en distansutbildning som normalt tar några timmar självstudier i veckan i anspråk, men det ingår även några webinarietillfällen samt minst en IRL-träff hos Erik Penser Bank. Alla deltagare får tillgång till den slutna Facebookgruppen för investeringsfrågor, där tidigare deltagare också är medlemmar.
******************
*Nästa omgång avFinanskursen börjar 2a oktober.
*Pris: 9950:- (inklusive moms).
*Förtur ges till Tidiga Ansökare mellan söndag 18-25 september.
*Sedan öppnar hemsidan för betalning till mellan 26 sep – 2 oktober.
För att säkra en plats och få 5% rabatt på Finanskursen, gör en Tidig Ansökan här:
https://finanskursen.se/cornucopia/
Karl-Mikael Syding tillbringade bland annat femton år, 2000-2014, på hedgefonden Futuris Asset Management inom Brummer & Partners. År 2010 fick Karl-Mikael för fondens räkning, i egenskap av dess VD, partner och portföljförvaltare, ta emot utmärkelsen European Hedge Fund of the Decade, då den ansedda organisationen HFR utsåg Futuris till den hedgefond av flera tusen verksamma i Europa, som under hela det gångna decenniet hade presterat högst totalavkastning i förhållande till variabiliteten i avkastningen samt maximal realiserad nedsiderisk. “Minimal” nedsidesrisk = inga negativa år.Innan Futuris arbetade Syding som högt rankad finansanalytiker inom bland annat mjukvara och investmentbolag. Efter tiden på Futuris har Syding främst investerat i onoterade nystartade företag inom en mängd olika branscher.
För att säkra en- plats och få 5% rabatt på Finanskursen, gör en Tidig Ansökan här: https://finanskursen.se/cornucopia/
4 kommentarer
Hua mig.
Intressant kurs, min smärtgräns går dock vid 2500:-
Lite kul att de flesta sk aktieexperter inte ens klarar av att slå en simpel indexfond över tid. Hitta ett par stabila bolag som har en kompetent ledning och en affärsidé du förstår dig på.
Köp, behåll och återinvestera utdelningen. Svårare är det inte.
De som betalar för ”aktiv” förvaltning eller som ska in och köpa/sälja på egen hand titt som tätt kommer gå back.
Nappade på bloggens erbjudande förra året. Kursen är intressant och har mycket bra material, men som enegenföretagare som redan har fullt sjå med att jobba med mitt, kan jag intyga att det lönar sig inte att, som lekman, leka aktiv förvaltare i aktievärlden… Det kräver mycket jobb och möda, och till syven om sist om man lyckas eller ej är till stor del beroende på om VD:ernas glädjekalkyler i företagens ekonomiska planer faktiskt infinner sig. Så i slutändan är det viktigaste lärdomen för mig från att ha gått kursen att bloggarjävelns strategi är att föredra. Investera din tid på det du är bäst på (mitt företag i detta fall) och köp några indexfonder/öppna lysakonto och lev med det.
Har man som ambition att bli aktiv fondförvaltare, eller att vara väldigt aktiv i sin aktieportfölj, då är kursen att rekommendera.