PPM avvecklade i juni handelsstoppade Rysslandsfonden East Capital Russian A SEK, som varit stängda för handel och låst spararnas hela PPM-konton sedan det nya ryska anfallet mot Ukraina i slutet av februari. Förlusten för åtminstone spararna blir 99.5% från senast handlade kursen i väntan på att innehaven i fonden kan säljas, vilket kan ta flera år.
När kriget som pågått sedan 2014 gick in i en ny fas den 24:e februari stängdes i praktiken Moskvabörsen för handel och alla Rysslandsfonder och många Östeuropafonder stängdes för handel pga att det inte längre gick att köpa eller sälja innehaven i fonderna och har varit stängda sedan dess.
För premiepensionenen PPM har det av idiotiska tekniska orsaker gjort att berörda sparare i dessa fonder inte kunnat göra omplaceringar alls i den delen av sin pension.
I ett utskick från juni skriver PPM följande till en läsare:
“På grund av den rådande situationen i Ukraina hålls ryska börserna stängda och det går för närvarande inte att handla i rysslandsfonder och vissa östeuropafonder. Detta har medfört att ditt konto har varit låst och det har inte varit möjligt att köpa eller sälja i fonden.
Fonden kan därför inte uppfylla de krav som fondavtalet ställer.
East Capital Russian A SEK kommer avregistreras från ditt konto med start den 2022-06-17 till en kurs som är en halv procent av den senast handlade kursen.
Det innebär att värdet på din premiepension kan komma att minska betydligt. Pensionsmyndigheten kommer att sälja fondinnehavet den dag fonden återöppnar och de pengar som då erhålls kommer att föras över till ditt premiepensionskonto. Det är en process som kan ta flera år. Pensionsmyndighetens förhoppning är att den framtida försäljningen gör att delar av förlusten kan minskas.”
Man får alltså nu en symbolisk summa om 0.5% av den senaste kursen, men kan längre fram om innehaven i fonden någonsin går att sälja få tillbaka lite mer. Givet att fondbolaget ifråga överlever alls. Å andra sidan bör tillgångarna i så fall hamna hos konkursförvaltaren, men då står inte spararna först i kön av fordringsägare heller.
Pensionsmyndigheten konstaterar också att de som är pensionärer och hade fonden ifråga får sänkt pension nästa år:
“För pensionärer kommer pensionsutbetalningen vara oförändrad i år. Till nästa år kommer utbetalningen omräknas utifrån det nya kontovärdet vilket för vissa pensionärer kan ge en betydligt lägre premiepension.“
Om man tänkte gå i pension inom kort så är detta helt förödande och en rejäl smäll för den planerade pensionen.
Utskicket gällde bara East Capital Russian A SEK. PPM konstaterar att om man har fler Östeuropafonder, så kan PPM-kontot förbli låst om inte även dessa avvecklats.
Glädjande nog meddelar myndigheten att “du behöver inte göra något”. Det var väl skönt efter en smäll på 99.5%? Dessa 0.5% placeras automatiskt i AP7 Såfa, den sk soffliggarfonden.
Nu är det lätt att sitta på höga hästar och säga “skyll dig själv”, men verkligheten är att de flesta inte hanterar sin PPM särskilt aktivt och definitivt inte så aktivt att de vid första nyhet om ett ryskt anfall mot Ukraina kastade sig på säljknappen. Dessutom tar PPM ett antal dagar på sig att placera om, så även om man gjorde det hade det inte varit säkert att det hade gått igenom. Särskilt som fonden stoppades första mars, och det bara var två bankdagar mellan anfallet och stoppdagen.
24 kommentarer
Jo, det är förstås tråkigt för de drabbade, men det är bättre än det enda alternativet, att täcka upp för spararnas förlust, och därigenom i förlängningen överföra kostnaden på samtliga sparare, även de som mer eller mindre aktivt valt att inte investera i Ryssland.
–
Kan inte påstå att jag tycker de agerat fel, oavsett hur mycket det suger för de som investerat i Ryssland.
Det är nu en gång så att alla placeringar innebär risk, speciellt de som kan ge bra avkastning.
Möjligen kan man önska att PPM varit lite mer proaktiv under åtta års krigstillstånd … eller dess placerare.
Själv hade jag rätt länge privat fondsparande i en Latinamerikafond men sålde allt (med viss förlust) när jag hajade vartåt det barkade med Brasilien framför allt. Rysslandsfonderna har jag skytt hela tiden. Klappar mig på huvet för det, ändå något jag gjort rätt för en gångs skull.
Intressanta blir ju framöver då PPM kraftigt ska begränsa vilka fonder som får vara med, och vad en sådan selektion innebär för myndighetens ansvar. För övrigt har ju Falcon Funds sparare, eller vad det nu var råkat ut för likartat, så det är inte första gången.
Trixet är att inte förlora alla sina PPM-pengar under 40+ års arbetsliv. Räcker ju att man gör det en gång likt ovanstående 99.5% så blir det svårt att få tillbaka.
Ja, ägg och korgar.
Håller med om att en myndighet bör ha ett större ansvar för sin implicita rådgivning än vi vanliga dumskallar, som får stå våra kast själva i den mån vi kastar något.
Min ATP t ex blev plötsligt nedsatt till 10% efter riksdagsbeslut, sedan jag strävsamt jobbat in mina pensionspoäng. Några veckor senare födelsedatum så hade det blivit noll.
Tröstar mig med att PPM bara är en mindre del av mina pensionspengar. Men som LW skriver kan man se sig blåst på pengarna, i mitt fall bara 30 papp.
…
Det mer omedelbara problemet är att klara vintern i villan med elen avstängd så jag slipper ta lån till elräkningen.
Berör nog alla rysslandsfonder. Jag hade fonder i Swedbank Robur Rysslandsfond A och dem blev inlösta till 0,5%. Fick utskick från pensionsmyndigheten 27/6
Angående konkursande fondbolag: är det inte samma som gäller här som när det gäller fondsparande i övrigt – att innehavet är separat från fondbolaget och dess konkursbo?
Sen vad gäller att sitta på höga hästar och säga skyll dig själv. Man kanske inte behöver leta syndabockar, men om man gör det så är det ju lite svårt att hitta någon annan skyldig än spararen själv (ja om man inte sneglar mot kreml förstås).
Däremot så är det ju föga imponerande av PPM isht om det inte är första gången det hänt att fonder blir illikvida, dessutom har detta ju pågått ett halvår nu eller så så man kan ju inte riktigt skylla på att det var en oväntad händelse som precis inträffat. Det rimliga vore ju att man helt enkelt har en lösning där man plockar bort fonden ur fördelningsekvationen så att säga istället för att helt låsa möjligheterna till ändringar i fondfördelning. Är de lika stelbenta för dem som gått i pension? “Sorry, du hade 1% i ryzzlandsfond så det blir inte någon premiepension för dig”
Vad gäller yttersta ekonomiska konsekvensen så är det knappast rimligt att någon annan än den enskilde spararen skall ta smällen. Var kommer de där 0.5% som de får som plåster på såren? Från oss andra som inte tagit samma risker och därmed inte fått den möjlighet till avkastning som följer? Det innebär ju lite som att man köper en lott och får pengarna tillbaks om det var en nitlott…
De 0.5% är väl en schablon för det som borde satts in under våren, men inte kunde sättas in för att PPM var låst för spararen.
@Anonym: Du har helt rätt angående konkurser.
Fondbolaget ska enligt lagen förvara alla tillgångar som hör till fonden i ett förvaringsinstitut och får inte pantsätta dem eller på något sätt blanda ihop fondens ekonomi med sin egen. Fondandelsägarna har full separationsrätt till fondens tillgångar i händelse av fondbolagets eller förvaringsinstitutets konkurs.
Skulle de inblandade ha slarvat så att separationsrätten går förlorad går investerarskyddet in – dock begränsat till 250 kSEK.
Så risken Lars pekar på finns inte. Däremot kan det ju – även om aktierna i fonden är likvida – bli stökigt ett tag innan man rent praktiskt kan sälja sina andelar.
PPM-systemet borde tas bort helt. Skandalerna avlöser varandra. Det sjösattes 1995 under IT-yrans tidiga år, då alla skulle bli rika på börsen genom att investera i bolag som Netscape och Framfab. Istället fick vi IT-krasch, Allra, Falcon Funds, och fonder nischade på att investera i diverse diktaturer. Det känns ovärdigt. Vad blir nästa grej? Internetpoker med pensionspengarna?
Bör det inte kunna ersättas med en mer lättviktig lösning som olika marknadsaktörer kan serva. Ex. Avanza, Nordnet eller varför inte utländska också.
Skulle hellre se det nuvarande pensionssystemet skrotas. Hade varit bättre att utforma ett system där pengarna som i dagsläget direkt går till dagens pensionärer istället investeras i AP7 Såfa, samt att man kan få egen kontroll över dessa om så önskas (till viss mån). Gärna med något automatiskt system som flyttar över en viss procent till obligationer vid viss ålder, för att underlätta detta system för den vida massan som är helt ekonomiskt okunniga.
Då hade man tex. inte behövt vara helt beroende av den minskande mängden personer som arbetar och betalar skatt. (I princip hade man kunnat förvandla systemet till en form av statlig FIRE-metod, där man därefter får en exakt mängd utbetald uträknad till en viss förväntad ålder.
PPM är bra! Dock skulle diversifiering vara obligatorisk. Om du äger breda indexfonder i länder med låg politisk risk – Minst 5 fonder. Vill du investera i nichefonder/landsfonder – Minst 10 fonder och inte fler än två i samma niche eller region.
Är det inte snarare tvärtom, max 5 fonder? Erkänner att jag är lite rostig på detaljerna.
Och någon måste ju leva på att administrera det hela … Ganska så gott liv.
Förvalet AP7 Såfa ger dig just den diversifieringen. Lägst risk är att ha varje aktie i hela världen, viktad för sitt marknadsvärde, i sin portfölj. Det är i praktiken svårt att konstruera en sådan fond, men en riktigt bred global indexfond med tusentals ingående aktier approximerar det bra. Fler fonder innebär inte nödvändigtvis ökad diversifiering, eftersom de kan innehålla samma aktier.
Efter 2014 fanns det inga tvivel på vad Ryssland står för, och vad man bidrar till om man investerar i landet. Därefter har Aleksej Navalnyjs granskningar avslöjat vilka skurkar det är som styr och verkar i landet, vilket bekräftade hur rätt det var att hålla sina investeringar borta därifrån. Slussandet av flyktingar till Polska gränsen hösten 2021 visade återigen på vika cyniska regimer vi har att göra med och på en total avsaknad på respekt för människorna som utnyttjades. Därefter kom ansamlingen av trupper längs Ukrainska gränsen, som inte borde ha undgått någon. Varningssignalerna var många, tydliga och kom i god tid.
Jag fattade inte hur illa det var, hade inga pengar där själv men vet flera kollegor som hade.
Jag beklagar. Å ena sidan har man ett ansvar att följa utveckligen i de länder man investerar i, å andra sidan borde de sanktioner som har införts nu, ha införts redan 2014, och beröra fonder plockats bort redan då. Visst ska folk kunna få göra riskfyllda placeringar under eget ansvar utan att någon kliver in som barnvakt, men någonstans går en gräns för vad som är (lagligt och moraliskt) OK och genom att fonderna har funnits med som alternativ i systemet så har man ändå signalerat till folk att det är OK att investera i dessa.
Enligt rapporten “Premiepensionen: Pensionsspararna och pensionärerna 2021” https://www.pensionsmyndigheten.se/statistik/publikationer/Premiepensionsrapporten-2021/ är den genomsnittliga årliga värdeutvecklingen (Tabell 2.3 Genomsnittlig årlig värdeutveckling för pensionssparare sedan inträde, i procent) 9.2 % för de som gjort aktiva fondval, och 12.5% för de som är kvar i förvalet, dvs de som struntat i att det finns ett PPM-system.
AP7 Aktiefond, som man får som en del av AP7 Såfa, om man inte gör ett aktivt val, är en riktigt bra indexfond med låg avgift. Önskar man kunde köpa den även utanför PPM. Den använder ibland hävstång, vilket gör fondsparandet lite mer spännande, och ökar avkastningen.
Jag kan nog tycka att diktaturkramare, eller sponsorer av diktaturer eller vilket uttryck man nu föredrar nog får skylla sig själva. Att ge pengar till diktaturer (om än indirekt via dess företag) bör inte uppmuntras.
Dags att se över hur stor vikt man har mot Kina…
Ja, jag lämnade även Asienfond ungefär samtidigt med Latinamerikafond. Många år sen, minns inte exakt när det var.
Enligt https://www.pensionsmyndigheten.se/nyheter-och-press/nyheter/byte-av-premiepension-ater-mojligt-for-den-som-haft-rysslandsfonder gäller det samtliga Rysslandsfonder:
East Capital Ryssland, Swedbank Robur Rysslandsfond A och Carnegie Rysslandsfond A
.
Den halva procenten utgör fondernas kassa: “Den kurs vi har valt grundar sig på hur mycket pengar som de aktuella fonderna har i kassan och som Pensionsmyndigheten med säkerhet vet att vi kan fördela i rådande läge. Alla Rysslandsfonder som finns på vårt fondtorg avregistreras till samma värde.”