SEB:s boprisindikator landar på de lägsta förväntningarna på bostadspriserna för hushållen sedan finanskrisen. 51% tror på fallande bostadspriser och endast 24% tror att priserna kommer stiga. Graf i artikeln.
Boprisindikatorn, dvs andelen av hushållens förväntningar på stigande priser minus andelen som tror på fallande priser landade därmed på -27, vilket är den lägsta nivån sedan finanskrisen hösten 2008.
Indikatorn har dock klent prognosvärde, utan avspeglar snarast att priserna föll i juni, vilket kommer redovisas av Valueguard om några dagar. Hushållen kan som man ser nedan historiskt vända snabbt och med en psykologisk vändning kommer priserna stiga.
Men det är väl annorlunda nu …
Dock förväntas ju räntorna inta en högre nivå i flera år framöver, så kanske kommer vi faktiskt få se fallande bostadspriser mer än kortsiktigt och därmed en negativ boprisindikator som inte bara blir en spik nedåt?
Jag vet bara att jag alltid har fel om bostadsbubblan så det spelar ingen roll vad jag skriver i frågan.
Hushållen tror att Riksbankens styrränta reporäntan ligger på 1.1% om ett år. Den ligger på 0.75% idag. Riksbankens egen prognos är på 1.90%, så hushållen är att betrakta som optimister i sammanhanget. Å andra sidan brukar Riksbankens högavlönade prognosmakares ponduspostulerande aldrig besannas, så hushållen är kanske intelligentare här som kollektiv?
Dubbelt så många hushåll tror i alla fall på fallande priser. Det betyder att färre kommer vilja buda upp priserna på de objekt som faktiskt får bud, medan de som inte är i akut behov av ett bostadsbyte helt enkelt kommer vänta om priset anses för högt.
SEB uppger att 12% av hushållen överväger att binda räntan på sina bolån. Övriga chansar och drar slutsatsen att det lönar sig bättre att ligga kvar med rörligt.
38 kommentarer
Tillfället att binda räntan har gått över. Redan för ett halvår sen började det rusa på de längre tiderna.
Fundering kring bostadspriserna:
Inflationen och kostnadsökningarna kommer mest drabba de med låga inkomster. Det är inte de grupperna som köper sin bostad.
Vi ser en vilja att äga sin bostad och bostad är mycket en statussymbol. Faktum är att matpriserna har sjunkit kraftigt som andel av våra utgifter medans boendeutgifterna ökat.
Så även om jag tror att vi har en sättning av prisedrna på kort sikt (18-24 månader) så tror jag att vi är uppe i samma nivåer inom 5 år.
Men som bloggarn säger. Viktigt vara snäll med sin respektive om man inte ska hamna i Fisksätra/Hammarkullen.
Tankeexperiment. Jag har länge pekat på att för gemene man är inte hur räntan ligger det relevanta mätetalet. Det relevanta är hur många procent ökning av kostnader som en höjning utgör.
Har man legat på 1% ränta så blir 3,5% ränta när bindningstiden går ut en massiv ökning på…. 350%
Och det blir spännande se hur staten ska hantera att ränteavdragen skenar när man vill lägga pengar på andra roliga projekt.
250% ökning säger vän av ordning.
Det är alltid de som har svagast ekonomi som drabbas värst. Statistiken visar att hushållens syn på ekonomin är manodepressiv, men i min lilla övre medelklassbubbla hör jag inget gnäll alls. Inte heller bland bloggläsarna (95% män, 75% högutbildade, 75% högavlönade, 75% tjänstemän, chefer eller egna företagare) Alla klagar ju alltid på bensinpriset, så det är inget nytt.
Vad innebär övre medelklass och vad innebär högutbildad idag? Finns där en definition? Det kanske hänger ihop beroende på vem man frågar.
Eller som Peps, vad fan är hög standard?
Ja, vad är övre medelklass?
Jag har gymnasieutbildning (lågutbildad?) och arbetar inom vården på golvet (underklass?).
Men jag jobbar även extra inom vården och har en bruttolön på ca 50000-60000 kr/mån (högavlönad?).
Vilken klass tillhör jag egentligen?
Rimfrost: Den som för sin försörjning tvingas sälja sin arbetskraft genom anställning hos arbetsgivare tillhör arbetareklassen.
Det är en av borgarklassens största segrar att den lyckats få arbetarklassen tro att den är medelklass.
Hej RIMFROST.
Linjen i samhället idag går mellan dom som kan försörja sig och den klass som lever på olika typer av försörjningsstöd.
Din inkomst ger dig möjlighet att bygga ett kapital, det gör dig till en blivande kapitalist.
Så du är lite medelklass+.
@CHIEF KARLSSON: Pensionärer tillhör alltså inte arbetarklassen. 🙂
–
Hur många är det som inte arbetar för sin försörjning i Sverige? Om vi undantar pensionärer torde det vara en mycket liten grupp.
–
Även mycket välbeställda personer brukar arbeta för sin inkomst. Ibland lyckas de bygga sig en förmögenhet och förtidspensionera sig, men de har arbetat ihop inkomsten och således tillhört arbetarklassen under den tiden. (De som har ärvt sin förmögenhet tror jag är en extremt liten grupp, men jag har inte letat siffror på det så vi får avvakta).
PPP: Jag bara väntade på den! … Den har kalfatrats och rafistulerats i spalterna sen faen gick i kortbyxor! Kan i korthet besvaras med att pension (i den bemärkelsen vi vanligtvis definierar den) är senarelagd lön baserad på pensionsrätter intjänade som pensionsgrundande inkomst PGI från anställning.
Där finns alltså ingen motsättning med den grupp du nämner som välbeställda som genom eget arbete (notera Eget Arbete) ackumulerat pensionskapital.
Klasstillhörigheten betingas enbart av vilken ställning man intager inom det rådande produktionssättet.
Tjavars. Själv har jag sparat ihop till större delen av min pension med redan skattade pengar. När jag sen tar ut den pensionen måste jag skatta en gång till. Den allmänna pensionen är mest ett skämt.
Det låter lite komplicerat att avgöra vilken klass man tillhör enligt din beskrivning. Jag nöjer mig med att vara klasslös. Att inte ha klass brukar dock anses vara smaklöst.
PPP: Jag finner ingenting komplicerat i definitionen av klass … däremot inses att det för vissa kan vara aningen traumatiskt att inse klasstillhörighet om man levat i tron att man har annan klasstillhörighet.
@Chief Karlsson:
Har inte skillnaden mellan arbetar- och medelklass traditionellt ansetts gå mellan arbetare och tjänstemän? Småföretagare har väl traditionellt räknats till medelklassen men det måste väl också bero på om det rör sig om en ensamarbetande snickare med bara sina verktyg och sin bil som “kapital” eller någon med anställda – som väl definitionsmässigt blir “kapitalist/arbetsköpare” med ett ortodoxt synsätt.
–
Överklass tänker jag mig som sådana som är antingen ekonomiskt oberoende eller har högre chefstjänster.
–
Eller?
Det finns ingen objektivt vetenskaplig definition av samhällsklass. Marxister har en definition, feminister har en annan. Sociologer, antropologer och historiker har sina egna. Man måste börja med att komma överens om inom vilken politisk inriktning man har valt att tala om klass innan man kan börja diskutera begreppet. Det är alltså inte så enkelt som Karlson gör gällande att definitionen av klass är okomplicerad.
@PPP:
Jag tänker nog på den marxistiska klassanalysen. Den har fortfarande ett inflytande på retorik men jag vet inte hur den rimligen ska tillämpas idag. Det var ju enklare på ett sågverk vid Ångermanälven för 100 år sedan, eller på järnvägsbyggen, då var det arbetare inklusive skiftbasar på ena sidan och ingenjörer och bokhållare på den andra. Ägarna till sågverk och järnvägar var den uppenbara överklassen.
Det blir en perfekt storm med stigande ränta, stigande elpriser och bränslepriser, stigande matkostnader och skatter som måste höjas för att finansiera alla satsningar. Först ryker konsumtionen och då kommer RB börja fingra på räntesänkningsknappen eftersom företagens vinster inte ökar och därmed kan inte lönerna höjas.
Lägg på lite vänsterdrivna skattehöjningar så har du en rejäl recession på köpet. Det inte omvärlden ordnar, det fixar svenska politiker i sitt sunda oförstånd!
Att minska på utgifterna skulle aldrig komma ifråga..
Det är mycket gnäll om hur dyrt allting är. Men man skall komma ihåg att för de flesta medborgarna i landet så är det bara ett lyxproblem, alla har råd med maten det är bara att vi får göra lite billigare val och kanske lite andra prioriteringar. Medan stora delar av världen så kostar maten upp till ett par 100% av inkomsten. Dvs de kan inte köpa mat varje dag. Lätt att glömma bort i allt gnäll om dyra elräkningar, matpriser, drivmedelspriser mm. Jag kom ihåg runt 1990 så betalde jag 14,5% i ränta på mitt bostadslån. Det var billigt de mer insolventa fick betala 16-18% så det är långt dit. Men kanske att vi borde ha en ränta på 6-7 för att de som lånar ut pengar skall få lånar ut pengar skall få betalt för inflationen. Det nya som är dyrt i detta land är skatterna och framförallt får man ställa frågan vad får man för skattepengarna?
Så blir det. Om allt blir dyrare så kommer skatter ifrågasättas.
Ränteavdragen må ha ökat men staten får in rejält mycket mer via momsen på el och bensin/diesel.
Nej. Staten får inte in mer moms på el och bensin än på platt-teve och när folk köper el istället för platt-teve blir alltså momsintäkterna inte större.
Ja Lars det är snarare så att när mer pangar går till hyra och mat kommer statens inkomster att minska.
Mat har lägre moms än bensin.
En lågkonjunktur gynnar bara ett fåtal med kapital att handla billiga fastigheter, om krisen kommer.
Jag betalar inte moms på min Lysa. Däremot på bensinen och elen jag köper som jag inte kan vara utan.
Folk minskar på sparandet och använder det till konsumtion, de högre elräkningarna osv.
Folk = tjattrande medelklassen.
Relativt riskfri placering, knappast så någon förlorar pengar. Varför ska vi ha 6-7% ränta? Sen lever vi inte på 90-talet längre, den fasta växelkursen försvann 1992. Anekdoter lever dock kvar
Vet inte om jag är jätterik eller bara lite småsugen, men jag läste det där som ank.dot-lever 🙂 Kunde dock ha varit ännu värre: gosslever!
.
Men tillbaka till ämnet: Själv planerar jag att när (om?) mina aktier börjar stiga igen amortera av det mesta av bolånet. Problemet är att de vägrar följa mina glasklara intentioner. Mystiskt.
> lyxproblem, alla har råd med maten det är bara att vi får göra lite billigare val
> Medan stora delar av världen så kostar maten upp till ett par 100% av inkomsten. Dvs de kan inte köpa mat varje dag. Lätt att glömma bort i allt gnäll om dyra elräkningar, matpriser, drivmedelspriser mm.
Var tror du den “lite billigare val”-maten kommer ifrån när man inte längre köper närodlat ekologiskt kött utan istället importerar billigt från länder vars djurhållning är markant sämre? Eller grödor för den delen? De där “stora delar av världen” du tycker så synd om kommer få det ÄN värre när man som rik svensk väljer “lite billigare val”.
Och så är det ju den klassiska, bara för att någon annan har det sämre så ska man inte få klaga på att man själv får det sämre? “Tänk på barnen i afrika!”.
Ja,@ JB det är nog inte bara barnen i Afrika, du har Sydamerika delar av Asien även Europa. Anledningen är helt enkelt att matproduktion inte räcker till hela mänskligheten. Förståsigpåarna brukar ju säga att vi får börja vänja oss vid att äta insekter. Så jag förstår inte vad du vill säga egentligen. Gnälla har ju aldrig hjälpt i längden eller vad vill du säga?
Priserna har fallit med 13% i Stockholms kommun & innerstad sedan toppen i Mars/April. I innerstaden har de nästan kommit under 100 000 kr per kvadratmeter. I Göteborg innerstad så har de fallit med 7.6%.
Tre stycken artiklar om elpriset på DN med drygt 300 kommentar sammanlagt. Dags att ordna fram en skål popcorn.
Många tror jag sommar/haft bra ränta bundet som
Går ut väljer att låta räntan vara rörligt dvs man försöker få det billigaste just nu, jag är övertygad om att usa höjer 0,75 igen och riksbanken 0,5 i september,
Dollarn fortsätter stärkas och andra lån typ på leasing fortsätter går upp
Konsumtion ned och fler arbetslösa
Ja, så länge Sedelpressarna trycker går för fullt och penningmängden ökar så är det klart att både penningvärdet och tron på pengar minskar i motsvarande takt. Det kallas för inflation!! Stramar inte RB åt hårt och relativt omgående så kommer krav löneökningar och kompensation och då är vi tillbaka på 80-talets ekonomi. Så varför ska vi ha en ränta på 0,75% när inflationen är 6-7% är väl den egentliga frågan? Det som är det märkliga är att när nu Ingves går i pension från RB så borde han bana väg för sin efterträdare. Men Ingves verkar gå den andra vägen som smyghöjer och låter efterträdaren stå för den hårda penningpolitiken.
Ovan är Tänkt som svar till @mjau.
Ingves vill inte avsluta en lång karriär med att stå med brallorna nere framför kamerorna. Övriga ledamöter söker jobb för fullt.
Ja, Svante Turlasson det ligger nog mycket i det. Det är nog många har svårt att vända från sötebrödsdagarna där man kunde få en värdering på allt och ingenting tillbaka till ekonomisk kras verklighet där köparna håller i sina slantar och väntar på sina tillfällen. Jag satt och räknade på några olika privatekonomier för ett par veckor sedan. Med hus, sommarstuga, båt, bil och lagom högt belånad insåg jag ganska snart att verkligheten snart hinner i fatt. När jag såg vilken inkomst som krävs för att få det att gå runt till de fasta kostnaderna. Redan nu var mitt råd till dem att minska skuldsättningen och fasta kostnaderna. Det finns helt enkelt inga pengar kvar att leva för. Man har använt fastigheterna som bankomat till att skaffa sig en dyrare livsstil. Att behålla den livsstilen kräver en ständig värdeökning. Jag inser om det är väldigt många som sitter i samma situation så kommer fallet att accelerera. Om man betänker att all tillväxt i slutändan kommer ifrån vår konsumtion. Då stannar ekonomin upp och arbetslösheten kommer och då skär det djupare i samhällsskikten. Så det är väl ingen som vill stå till svars för den som förstörde festen. Så inte konstigt att Ingves och hans gäng hoppar av.
Tillväxten är detsamma som produktion. Ökad konsumtion, utan produktion, leder till inflation.
O.T.
Eller?
Nåja, det det kokar lite varstans nu för tiden.
Exempelvis i Holland där polisen skjutit mot demonstrerade bönder.
https://twitter.com/EvaVlaar/status/1544518050564788224
Ja det är intressant hur lite detta rapporteras i media.
Det påminner om hur de gula västarna ignorerades med tiden.
Bo priserna kommer säkert att falla lite, men det tar tid.
Min senaste tremånaders ränta på ett lån blev strax över 1,30% perioden började 1/7.
Du menar att bolånetorskar kommer gå ut på gatorna och starta kravaller?
Kan tycka det är bra att Nederländska bönder får krav på sig att minska utsläppen. Ko stackarna kommer ju nästan aldrig ut på bete.
Det faktum att så mycket redan har blivit mycket dyrare gör ju att efterfrågan minskar, vilket leder till att vi kanske inte får så mycket mer inflation. Särskilt när även bostadslånen blir mycket dyrare om RB höjer som planerat.
Så det blir nog väldigt låg inflation i slutet av nästa år om jag får gissa.
Jag menar också att framförallt Kinas effektiva produktion av mängder av produkter för hela världen till låga priser har varit orsaken till den låga inflation vi haft under många år. Covid och USAs handelshinder orsakade en kraftig störning. Om kinesisk produktion får ny fart så kan det hjälpa till att få ner inflationen igen. De har ju förhållandevis billig energi, t ex både kol och rysk olja.