SCB publicerade i veckan sin sista stora partisympatiundersökning (PSU) innan valet. Undersökningarna är den största och mest noggrant genomförda opinionsundersökningen i Sverige. Utifrån resultatet presenteras möjliga regeringsbildningar nedan.
Femton procent av de svarande var osäkra, vilket visar att valet förstås inte är avgjort, utan de olika skandaler och pajkastningar som kommer dras igång de kommande tre månaderna blir förstås avgörande i slutändan. Men det är ändå intressant att titta på hur opinionen ser ut just nu.
För sdet första åker både de så kallade Liberalerna och det så kallade Miljöpartiet ut ur riksdagen, vilket föstås påverkar regeringsunderlagen.
Opinionen utan de statistiska osäkerhetsmarginaler som SCB är de enda som redovisar ser ut som följer. Förenklad uträkning av riksdagsmandat skrivs också ut – ett mandat kan skilja mot riktig fördelning utifrån den algoritm med vilket mandaten tilldelas de olika partierna (jämkade uddatalsmetoden), men jag vet förstås inte vilket, då jag inte tänker sätta mig och köra en tilldelningssimulering.
Från vänster till höger förändring mandat inom parentes.
V 7.8% – 30 mandat (+3)
MP 3.3% – 0 mandat (-16)
S 33.3% – 127 mandat (+27)
SD 17.0% – 65 mandat (+4)
C 6.7% – 26 mandat (-5)
L 3.4% – 0 mandat (-20)
M 21.3% – 81 mandat (+11)
KD 5.2% – 20 mandat (-2)
Övriga partier får 2.0%. Underlaget för fördelning av mandat blir alltså 91.3% av rösterna.
Värt att notera är givet rätt skandaler så löper även KD en reell risk att åka ur riksdagen. Felmarginalen ger partiet 4.6% – 5.8% i stöd, och en liten knuff till nedåt så kan man åka ut.
Regeringsbildningen sker genom att riksdagen väljer statsminister. S kommer få frågan att bilda regering först, följt av M om S avstår. Så länge inte det finns en aktiv opposition som tillsammans når 175 röster mot statsministern blir denne vald.
De som redovisas stödja en regering kan göra det aktivt genom att rösta för statsministern eller passivt genom att lägga ner sin röst. De sätts upp på stödsidan.
Enda möjliga regeringen blir en Socialdemokratisk statsminister med aktivt eller passivt stöd från V och C, som får ett stöd om 183 mandat. Det blir alltså enligt PSU maj 2022 en fortsatt starkare socialdemokratisk regering, och fortsatt utan Miljöpartiet.
En regering med M som statsminister skulle kräva samarbete med SD och alltså aktivt röstas emot av V+S+C med sina 183 mandat.
Så var det med den saken.
Huruvida C kommer ingå i regeringen är en annan fråga. Antagligen inte utan som under första halvan av förra mandatperioden kommer man istället ha stort inflytande över politiken via riksdagen och den uppgörelse som ligger till grund för att C aktivt eller passivt ska släppa fram S som statsminister.
Sedan blir alltså inte PSU:n exakta valresultatet, men vore PSU:n valresultatet så ser det ut så här. Det är en rejäl bit kvar för den så kallade oppositionen att erövra för att bli aktuella som regeringsbildare.
Oppositionen vet om att de som det ser ut nu går mot en svidande förlust och kommer därför med utspel som veckans besked om misstroendevotering mot Morgan Johansson (S), för efter andra söndagen i september är det slut med dylika påhitt om inte opinionen svänger.
En stor effekt av utrensningen av MP och L är i utskotten och beredningarna, där erfaret folk ska ersättas av nya. Mycket av riksdagsarbetet sker där.
De största svängningarna som kan ske är väl att MP skulle stanna kvar i riksdagen. Vilket inte gynnar oppositionen. Att L skulle komma få vara kvar i riksdagen får väl betecknas som ett mirakel, men vi kan ju fortfarande få säldöden eller skogsbränder eller något annat som gynnar MP.
67 kommentarer
Värt att notera är att SCBs PSU har en så kallad _house effect_ som innebär att man historiskt tenderar att överskatta S en del (se data på svenska poll of polls).
Annars håller jag helt med. S har guldläge att kunna fortsatt regera i minoritet. Så länge S+V+(MP) inte får egen majoritet innebär det också fortsatt kompromissande. Det är gott nog även om det vore välbehövligt att vädra ut i regeringskansliet då och då med regeringsbyte.
Att MP åker ut är det viktigaste målet med årets val, men det blir spännande. Både MP och L får ju stor taktisk betydelse om de närmar sig 4%.
Det slående under mandatperioden är hur få som faktiskt byter block om vi nu ställer upp V+S+C+MP vs M+KD+SD+L. Nästan oförändrat sen valet 2018.
Hej igen Joakim, kul att se av dig. Imponerande att jag inte lyckats skrämma bort dig än.
Detsamma, jag läser då och då. Det är krig i Europa som är mycket mycket viktigare, det vanliga ekonomiska/politiska käbblet är mindre viktigt så länge vi styr rätt i NATO-frågan. Men det kommer ta sin tid och finns inte mycket att anmärka på.
Nä, svenska problem ter sig som en liten ankdamm. Inflationen och räntorna är nog det mest intressanta och eventuellt paradigmskifte bort från nollräntesamhället. Inte en politisk fråga egentligen, utan bara marknadsekonomin som gör sitt.
Så är det, det är ett intressant test men det är som du säger, det jämnar ut sig tack vare prismekanismen. Mycket intressant blir det att studera var det kommer bli ömt först när det gäller hushållens och offentlig sektors utgifter. Dvs, hushållen prioriterar såklart boende och energi, sen minskar sparande, och sen…. är det sällanköpen kanske som får ta stryk? Slut med att köpa byggvaror och renovera hemma kanske, det är gjort för många år framåt under pandemin? Blir intressant att se.
Samma med offentlig sektor som kommer få det tufft med stigande utgifter på alla fronter. Och så räntorna såklart för alla. Skulle tro det slutar med “demand destruction” så småningom när räntan gör att det gör för ont, sen går inflationen ner i nån sorts krisläge och så är vi tillbaka igen.
Att påstå att inflationen inte är en politisk fråga är att blunda för den förra regeringens rasering av svensk energiförsörjning genom nedläggningen av väl fungerande kärnkraft, beroendet av vädermöllor, reduktionsplikt, skatt på skatten inom energiområdet, skrotning av utsläppsrätter, Tysklands satsning på rysk naturgas …. och så vidare i oändligheten … känslomässigt baserad politik och rasering av fungerande strukturer utan att ha fungerande alternativ … att sedan marknaden reagerar på en usel politik är någonting annat.
JP. Håller med att det känns meningslöst att diskutera det vi gjorde förr innan Rysslands invasion av Ukraina. Personligen tror jag det blir tuffa tider framöver då kriget skapar flaskhalsar och energin blir dyr så länge kriget vara.
Vore härligt om Ukraina vinner nu ikväll mot Wales i VM-kvalet. En liten tröst i eländet skulle det vara för den hårt sargade befolkning.
Precis så känner jag med. Det blir dyrtider nu som ganska många inte varit med om förr, men det klarar vi av även om det säkert kommer gnällas en del. Det finns gott om reserver att ta av.
Det viktiga är att stötta Ukraina och att väst håller ihop i den ganska mörka tid vi har framför oss. Allt annat är sekundärt.
Är det så illa med en socialdemokratisk minoritetsregering som måste söka stöd för sin politik över breda gränser hos hela riksdagen?
En sk “överenskommelse” igen med C kan man ju försöka för att få borgfred, men frågan är om det tolereras i längden och vad den innehåller när det sitter vänsterpartister med vid bordet?
V kommer ju aktivt driva förslag med ganska stora skattehöjningar osv så om C skall stödja detta får de en pedagogisk utmaning. Men det är klart att sker det efter valet kan man ju ignorera vad väljarna anser.
Det är inte så illa. Hade varit bättre med regeringsskifte men det går an med en S-minoritetsregering som _måste_ söka stöd i riksdagen, så länge riksdagen inte har majoritet vänster.
Lurigast blir det med budgeten, där det är svårt att se hur en sådan ska se ut för att både V och C ska köpa den.
S+C får regera på en M-budget om inte C och V kommer överens om en budget. V:s ungdomsförbund är kommunister…
Precis så, det bäddar för fortsatt intressant läge. Jag tycker det kunde varit mycket värre läge än en S-regering som får administrera en högerbudget samtidigt som man måste söka stöd för övrig politik i riksdagen.
Somebody is wrong…: Javisst utger de sig för att vara kommunister … So what? … Själv har jag inga som helst problem med deras partiprogram i beaktande av att det är ett ungdomsförbund vi talar om.
Kommunister har en tendens att låta sin avundsjuka mot folk som har lyckats bättre i livet än dem gå ut över alla människor.
–
För att anknyta till två av samtidens stora problem: “Voting other people’s money away is not generosity, any more than sending other people to war is courage”.
PPP: Konstaterar i all enkelhet att vi uppenbarligen tillämpar vitt skilda definitioner på begreppet ifråga. Samt att enligt egen mening finns inga cit:…-“other people´s money”. Vad som finns är demokratiskt fattade beslut om beskattning.
Chefen
Hur tror du V och marknadsliberalerna inom C kan enas om en budget?
Kommunister är per definition antidemokrater.
Somebody is wrong…: Angående ditt avslutande påstående så instämmer jag inte i den definitionen. Angående din inledande fråga så om så blir fallet att S bildar regering så är det S som lägger budgetproposition … inte V och inte C. Frågan är således i sådant fall inte om dessa kan enas utan om S kan konstruera ett förslag som har möjlighet passera i Riksdagen.
Det är ingen omöjlig tanke att C och S bildat regeringen, Maggan och Annie uppträdde tillsammans i helgens besök på det amerikanska örlogsfartyget, är det början på en gemensam regering?
“Men det är klart att sker det efter valet kan man ju ignorera vad väljarna anser.”
Där sätter du fingret på ett stort demokratiskt problem, inför valet basunerar man ut det som väljarna vill höra men sedan genomför man en helt annan politik som resultat av en rad överenskommelser. Nu går inte detta men det hade varit trevligt att innan valet få ta ställning till S+C+V gemensamma valplattform.
Sjunkbomben: Någon sådan finns inte och kommer ej heller att finnas. S går till val som enskilt parti med sikte på att bilda regering och därvid få igenom så mycket av sin politik som givet mandatfördelningen i riksdagen är möjligt samt att allt samarbete med SD är uteslutet.
Tyvärr säger ju inte S vad man vill. Bara vad man inte vill.
Och lämnar åt den genomsnittlige röstaren att härleda baklänges vad det medför för politik.
Och den genomsnittlige väljaren är inte så bra på att härleda, något annat kan jag inte slutleda eftetsom S fortfarande ånjuter ett gott opinionsstöd 🙂
Rikkitikkitavi: Vad man vill framgår av partiprogrammet och av den nyligen presenterade vaplanen. Hur mycket av detta som därefter är möjligt förverkliga beror på valresultatet och vilka överenskommelser man kan finna i riksdagen. D.v.s. realpolitik till skillnad från plakatpolitik.
Uhum, men å andra sidan genomför man mer än så, eftersom man måste betala för att genomföra sin politik.
Och då S inte redovisar HUR den betalningen skall gå till så…
Rikkitikkitavi: Självklart att en minoritetsregering har att betala ett pris för att genomföra delar av sin politik. Det priset kallas Kompromisser och dessa redovisas klart och öppet.
@CHIEF KARLSSON, man får nog vara lite mer pragmatisk. Med 99 % sannolikhet så kommer S bilda regering med stöd från V och C. De vet dom förstås själva, varför ska minioritetsregeringen kompromisser redovisa efter valet? Det är det ärligaste mot väljarna. T.ex. Centers liberala ideologi mot V socialistiska? Vad blir priset för den kompromissen?
Sjunkbomben: Sannolikt blir det som du säger att om valresultatet så tillåter S bildar Regering med någon form av stöd från V och C. Detta torde inte vara någon högoddsare och jag lever i föreställningen att valmanskåren är medveten därom.
Jag lever också med det klara minnet att för i dagarna 12 år sedan S, givet alla opinonsmätningar den gången, hade valvinsten som i en liten ask … d.v.s. tills dess Sahlin satte igåg med förtida regeringsbildning och ett vimsande hit och dit mellan MP och V, d.v.s. sålde skinnet innan björnen var skjuten, och så gick det som det gick ….
Jag lever i tron att S inte kommer att göra den fadäsen en gång till.
Jag undrar hur många väljare som läser partiprogam.
@CHIEF KARLSSON, exakt min poäng. Varför sälja in ett budskap i förväg när alla inblandade vet att det blir något annat efter förhandlingarna? De kan bilda motsvarande Alliansen i god tid innan valet och ha en gemensam linje. Att frukta väljarnas dom tyder på självinsikt men det stinker lite.
Sjunkbomben: Varvid jag upprepar min inledande kommentar att S går till val som enskilt parti med sikte på att bilda regering och därvid få igenom så mycket av sin politik som givet mandatfördelningen i riksdagen är möjligt.
För övrigt anser jag att Karthago bör förstöras.
LW du har missat hur många mandat MP förlorar
Tack.
Chief Karlsson, men inte innan valet, det redovisas knappast.
Och då vet man alltså inte vad man får.
Skillnaden mot tex Danmark är att inget parti där har samma syn på sig själva som Socialdemokraterna.
Det är i allt och mycket motviljan mot SD som förenar dem.
Rikkitikkitavi: Jag nöjer mig med att hänvisa till min replik till Sjunkbomben 22:15 om att sälja skinnet innan björnen är skjuten.
Det vore ärligare mot väljare om det fanns klara regeringsalternativ att välja mellan.
PPP: Väljarna väljer inte Regering. Väljarna väljer Riksdag. Riksdagen väljer Statsminister. Statsministern utser Regering.
Jaha, då får man gnissla tänderna i 4 år till..
Dom kommer vara nerslitna och förstörda lagom tills Uffe&co kommer till makten och slopar tandvårdsförsäkringar
Inte ens min keramikkrona till 60% betald av Försäkringskassan håller till dess att Uffe inte längre snubblar på sina egna skosnören och faktiskt har en rimlig chans att bilda regering.
Det är ju ögonbrynen han snubblar på, lätt hänt då de befinner sig ca 2 cm ovan marken
Jag skall ta ut semester och dela flygblad, hoppas det hjälper med en hundradels promille. Räknar med att det blir olidlig och hysterisk stämning online.
Svenska problem är en liten ankdamm jämfört med kriget i Ukraina, geopolitiska skiften i makt och ekonomi och problem som svält eller inbördeskrig. Men det är i denna ankdamm som jag bor och jag är orolig och mår dåligt över våld och trender som jag förstår tillräckligt av för att se vart det barkar hän om politiken inte förmår prioritera och myndigheterna inte blir kompetenta. Det behöver skärpas upp och förnyas och det enda sättet att göra det på är genom ett demokratiskt maktskifte även om de nya politikerna bara är lite annorlunda och bättre på några saker och sämre på andra. Sedan hoppas jag på att oppositionen skärper sig, hela spelet är förslappat, Lars har rätt i detta.
Att ge upp brukar följas av en uppmaning att flytta utomlands och jag är kanske dum som inte vill flytta. Det är här jag är rotad och kan åstadkomma mest.
Det enda positiva är väl att det är öppet krig i S mellan vänster-S och vettiga-S och med lite tur vinner de som har kompetens att styra landet. Har faktiskt hellre dom är M,SD,KD men då måste det vara gråsossepolitik och inte bommersviksmaffian och tro och solidaritet som tillsammans med MP gjort sitt bösta för att krascha landet verkar det som.
Åh tack Johan! Tack, tusen tack!
Du gjorde min dag (och flera kommande) när du nämnde “bommersviksmaffian”
Jag trodde jag var ensam i hela världen
(helt off t. jag vet, men låt mig få vara offentligt glad för en gångs skull)
Skall villigt erkänna att jag för cirka ett år sedan, när diskussionen om Löfvens efterträdare blev aktuell, gravt missbedömde Magdalena Andersson när jag såg henne mer som en strikt ämbetsman än som en pragmatisk realpolitiker. Inser att jag missade grovt och sedan en tid inser att hon är tuff som granit och har lika stenhårda nypor som Göran Persson hade.
För övrigt: Mitt förtroende för Statsminister Andersson, hennes Regering och däribland Justitieminister Johansson står orubbat.
Fan vad gott Chiefen! Jag har saknat både dig och en solid repetering på ditt förtroende för S, man går ju och blir orolig att det hänt något.
Brasklapp: Det som hänt är att det pågår ett vedervärdigt krig i Ukraina där Ryssland inte hårt nog kan fördömas och att Wilderängs blogg sedan tre månader är fullt sysselsatt med detta ämne … men att jag samtidigt erkänner att jag inte har den sakkunskap i militära angelägenheter som gör att jag känner mig kompetent att kommentera … Naturligtvis annat än att jag anser Rysslands agerande som ett vidrigt folkrättsbrott.
Du glömde skriva att du har fullt förtroende för den socialdemokratiska regeringen.
Lars Wilderäng: Finns svart på vitt i kommentar 15:18.
Måste ju ges i varje kommentar, annars tror vi att du ändrat dig.
Lars Wilderäng: Visserligen är väl känt att Cato d.ä. knappast kunde avsluta en mening utan infoga en önskan om Karthagos förstörelse …
Det är imponerande hur du kan förvandla S totala principlöshet till en fördel:
—
“Vapenembargo finns inte, det är en individuell bedömning, men om Turkiet kräver det kan vi så klart garantera att embargot, som inte finns, lyfts då att vi kan exportera. Efter individuell prövning alltså, där vi kan garantera resultatet på förhand”.
—
Kryperiet för diktaturer är vämjeligt och är inte ett exempel på “pragmatism” utan på villighet att dagtinga med grundläggande demokratiska värden.
Som tidigare diskuterat Ben, Erdogan “förhandlar”, varan är NATO och valutan är kurderna. Huruvida priset är för högt eller ej, tja det får vi se. Som jag skrev tidigare, jag tror vapen kommer säljas, några kurdiska organisationer får terroriststämpel, gradvis förändring i utrikespolitiken och eventuellt några kurder som får orange overall och flyga sovplan till Ankara. Är majoriteten av svenska folket beredda att betala det priset, jag tror det men vi får se, jag har ofta fel!
Vad roligt att du och Svenska Freds är överens.
Ben Dover: Jag är inte inläst på frågan men tar dig på fullaste allvar och landar i att citatet kommer från ISP, den Myndighet som har att pröva ärenden om krigsmaterielexport och ej från Regeringen.
Med tanke på Myndighets fria ställning gentemot Regeringen samt att vi ej tillämpar ministerstyre så kan jag ej instämma i din kritik mot Regeringen i kommentaren härovan.
Skulle så vara att Regeringen uttalar att där finns en säkerhetspolitisk gemenskap mellan Sverige och Turkiet finns möjlighet att det scenario du beskriver kan komma att förverkligas. Ännu så länge har jag dock inte uppfattat några sådana signaler.
Och därmed är vi enligt min mening tillbaka i de farhågor som uttalats från NATO-kritiskt håll att en ansökan om medlemskap innebär begränsning av Sveriges möjlighet att bedriva en egen säkerhets- och försvars-politik.
Den politik som drivits som har gjort att Turkiet inte vill bevilja medlemskap i Nato till Sverige har inte sitt ursprung i försvars- eller säkerhetspolitik, men påverkar denna.
Kurder har inte varit en säkerhetspolitisk fråga sedan Hans Holmer lyftes ut från Palmeutredningen.
Det är tydligt att Sveriges möjligheter att bedriva en utrikespolitik som slår åt alla håll är begränsad under NATO-ansökningsprocessen, men det finns väl inget som tyder på att ett NATO-medlemsskap skulle innebära liknande begränsningar?
Fråga Anders Fogh Rasmussen.
Andersson är tuff, ja, men hon bör tygla sitt humör. Som statsminister duger det inte att reagera på impulser.
PPP: Hellre det än att regera på impulser…
Det finns alltså sex olika majoriteter som inte innehåller någon mindre majoritet.
S+SD____________192
S+M_____________208
S+C+V___________183
S+V+KD_________177
V+M+SD________176
C+M+KD+SD___182
Svårt att välja vilket alternativ du lyfter där som är minst skrämmande. S+M vore kanske bäst? Med tanke på att jag har skolan som huvudfokus detta val så har jag svårt att se något som gör att jag kan ha en positiv bild av framtiden.
V +M + SD?
LoL!
Det blir V+S med C som stöd/pseudoopposition. V ÄR jättejättesugna på att sitta regering. De kommer acceptera NaTO medlemskapet någon gång runt 2025 när USA tröttnat för gott på Erdogan och kåldolmar honom.
Fördelen med att ha C och V i samma lag är att de kommer i mångt och mycket bedriva inbördeskrig, och S kommer dessutom släta över de värsta fri-migrationsexcesserna samt en i allt övrigt inkompetent opposition kommer agera rågång åt de värsta vänsterexcesserna som flyger ut från VC kriget. Ibland kan ju gamla CUFare få. tuppjuck och totalt glömma allt de läst av Ayn Rand och go left.
Jag tycker det är stor skillnad på S+C (och/eller L) jämfört med S+V (och/eller Mp). Det är V och Mp som står för de största dumheterna i svensk politik. Jag är inte så säker på att jag skulle gilla en M-regering stödd av Sd, då är S+C ett lika gott alternativ.
En gissning.
Pehrson kommer att klara sig bättre än Sabuni i debatter. Och det blir många debatter innan valet. Det finns därför en viss potential till högre stöd än 3.4%.
Hur mycket större kan jag dock inte gissa just nu 😉
Och troligen blir det mest kaos när Stenevi är med 🙂
Så partierna utom riksdagen kommer få totalt 8,7%? Det är rätt högt.
Du missade den mest logiska regeringsbildningen (som kanske inte blir nu 2022 men kanske 2026): S + SD har 50%, och är ju sossar och rasistiska sossar.
Det bästa vore en tvåparti-regering med S+M, så får de lite bättre underlag till ministrar. De står ändå för samma värderingar…