Åter ett av bloggens gamla kära ämnen, nämligen överetableringen av köpcentrum. Och hur ska det gå för fastighetsbranschen som vant sig och eventuellt planerat för permanenta kris- och nollräntor, när stigande marknadsräntor gör att man inte kanske kan fortsätta skriva upp värderingen av sina fastigheter och därmed visa bokföringsmässig vinst och låna pengar mot?
Det var evigheter sedan jag besökte ett köpcentrum och undantaget det jag köper lokalt i byn eller livsmedel eller färskvaror som växter så handlar jag i princip bara online numera. Pandemin putte mig över gränsen och jag har inte tittat tillbaka.
Fysiska butiker besöker jag främst när det är något som måste handlas tidskritiskt där man inte kan vänta på leverans. Så jag begav mig till närmaste köpcentrum, dvs Kungsmässan i gräddhyllan Kungsbacka.
Köpcentret byggde ut med perfekt timing till pandemin drog igång, men jag tänkte att det råder ju överhettning för detaljhandeln enligt konjunkturbarometern, så det borde väl vara fullt nu och alla tomma lokaler uthyrda?
Men icke.
Det finns plats för nya upplevelser. Alltså inte shopping. Nu är det upplevelser som gäller. Centralorten i kommunen har redan förvandlats till upplevelsecentrum, där man kan uppleva synkontroll från 5-6 olika optiker, tandvård från 4-5 olika tandläkare och klippa håret från 3-4 olika frisörer. Eventuellt även äta mat. Och Systembolaget. Också en upplevelse.
Optiker finns det gott om dock i Kungsmässan, men dåligt med tandläkare och bara en frisör. Och inget Systembolag.
Nu ska ju dock några flytta in faktiskt.
O’Learys ska ge upplevelser och även något som kallar sig Nobla. O’Learys i två våningar rent utav. Blir typ största hyresgästen. Till och med internationella klädkedjan Zara har lämnat annars, så O’Learys och Stadium blir väl de sista med två våningar.
Och så har Stadsmissionen flyttat in på gräddhyllan och säljer second hand i Zaras tidigare lokaler. De fick nog Ett Bra Pris (TM) på hyran. Var för övrigt den butik som hade mest folk i sig. Alltså flera stycken kunder.
Nåja, en del flyttar till bättre lägen. Som Jack & Jones. Eller kanske till mindre och billigare lokaler?
Tror jag glömde ta foto, men Sibas gamla lokaler i köpcentret, som övergavs för kanske 4-5-6 år sedan står fortfarande tomma.
Sedan finns det förstås konkurrens från köpladorna som växer upp runt gräddhyllan och det är inte självklart att ett köpcentrum längre är attraktivt.
Men intressantast är själva fastighetsbranschen, som de senaste tjugo åren levt väl på fallande räntor och billiga pengar, som drivit upp fastighetsvärden, vilket bokförs som vinster och belånas så man kan expandera ännu mer.
Vad händer med dessa affärsidéer när räntorna sticker iväg? Det finns en hel generation av ledningsgrupper som aldrig agerat i en inflations- och normalräntemiljö, och aldrig testat sin affärsidé under de omständigheterna.
För att inte tala om alla projekt som påbörjats och byggs på, startade med obefintlig officiell inflation och nollräntor. Byggmaterial har ökat lite i pris om man säger så, och sedan ska kunderna köpa eller hyra med en helt annan ränta i botten än när spade sattes i marken. Lägenheten högst upp i Karlatornet i Göteborg – ett torn som nu blivit så högt att det syns mot horisonten när man går in för landning på Landvetter kunde jag konstatera i förrgår – är fortfarande osåld, med 69 395 000:- i utpris för sina 365 m2. Vi får väl se hur det går med den försäljningen när räntorna normaliserats istället för att ligga på noll. Annars kanske en skybar vore rätt najs att hyra ut lokalen till? Då kan man titta ner på landningsbanan på Landvetter två mil bort.
Vi får väl se om vi får en fastighetskrasch. Sist var 1990 – 1992. Det är nog minst sagt dags för lite utrensning i den svenska fastighetsbranschen igen. Fast bloggen har ju alltid fel så det är nog inget att oroa sig över.
För övrigt hittade jag inte det jag letade efter, trots köpcentrum. Meh.
20 kommentarer
I fallet Kungsmässan så är det väl mer att Borgåsområdet med Hede Outlet Mall i Kungsbacka tagit över i stora drag. Där har de också byggt ut, men inte direkt några tomma lokaler där. Dragningskraften där ligger i brandstores som Calvin Klein, Hugo Boss, Guess, Levi’s, Tommy Hillfiger, Gant, Adidas, Oscar Jacobson osv. Det är inte lika lätt för Kungsmässan några km bort att locka med Lindex och HM till liknande priser. Hede har ju dessutom restauranger och gågator så det blir lite småtrevligt. Ett reportage om Hede hade varit tvärtom. I Kungsmässans fall har Hede en del i att det gått lite utför för Kungsmässan. Vidare att Kungsmässan håller hårt på sina höga hyror även i detta läget. Ser fram emot när du kollar in Hede. Du har ju kört Kungsmässan några ggr nu i din blogg.
Ja, det är ju det där med att fastighetsbolagen inte får sänka hyrorna, för då blir inte banken glad. Hellre tomma lokaler än sänkta hyror.
Samtidigt skriver du att Stadsmissionen fått “Ett Bra Pris (TM)” i hyra..
Hur är det?
Kanske är så att Stadsmissionen är de enda som har råd att betala de höga hyrorna?
Det är raljant. Kan inte tänka mig att de betalar marknadsmässigt. Kanske drog Zara innan kontraktet tog slut och de får hänga där pro bono?
Stadsmissionen, utmärkt! Att fylla köpcentrumen med second hand blir perfekt för att öka återbrukandet. De borde kunna finansiera värme, städning och underhåll av taket.
Höga el och bränslepriser kanske börjar slå igenom på våra köpcentrum snart? Men än verkar inte Svenska folket fatta krisen utan köar för pass och resor istället för att stanna hemma och amortera.
Har de inte ens lockat till sig en padelbana? Då är det verkligen illa ställt. F.ö. verkar trenden efter osande nagelsalonger vara etablering av olika tandläkarföretag.
Padelhallarna börjar dyka upp till försäljning med ökande frekvens.
Är det ett tecken på dåliga tider för fastighetsbolagen eller ett tecken på dåliga tider för mellanchefer?
Finns en del att säga om flera saker.
Men vi kan ta fastighetsvärderingen.
Samma objekt ökar och ökar i värde, och det med samma förutsättningar/samma ränteläge.
Objektet blir till en vandringspokal mellan fastighetsbolagen. Och samtidigt trissar det värderingen för dessa. Börskursen är i ett flertal fall hypad.
Det finns alltså en grad av tomhet i värdet, och börskursen. Substansen är inte vad den borde vara.
När vi får en korrekt värdering blir det “intressant” 😉
Om jag väljer att kalla det gallerior.
I åratal har vi vetat att det är kris för dessa. I många städer ser vi tomma lokaler i galleriorna. Och detta gäller även citykärnorna. Generellt sett, inte i samtliga fall. Pandemin gjorde inte saken bättre. Det är lite som sovjetryssarnas krig, man kör på i samma hjulspår trots att det inte leder någon vart.
Nej, verksamhetsutvecklarna har en gedigen uppgift framför sig om dom ska lyckas.
Jag väntar på den dagen man kommer på att tomma gallerior i utkanten av städerna kan byggas om till asylboenden.
Det enda som egentligen saknas är ordentligt invändigt VA dimensionerat många människor. Men det går att spåra ner. Resten av gipskivor och stålreglar.
Ventilationen är byggs för tusentals småsvettiga vinterklädda julshoppare vars utdunster skulle kunna driva en vindkraftspark.
Utvändigt VA är väl tilltaget eftersom de stora parkerkingsytorna måste hantera regn.
Elförsörjningen, ja det är ju bara att titta på snabbladdarna och alla spotlights.
I modernare byggnader leds regnvatten till dagvattenledningen som är skilt från “bajs” avloppet kallat spillvatten. Men jag tror att det är ett högst hanterbart problem. Elförsörjningen är inte ett problem som sagt. Ventilation är överdimensionerat och ofta kylan dvs ännu mer överdimensionerat. I Mall of Silence i Solna finns det gått om plats. 😂
God morgon,
Affärsdöden är ett mycket tråkigt fenomen som väl tyvärr är oundvikligt givet internet och den teknologiska utvecklingen. Nu menar jag givetvis utvecklingen i stadskärnorna, att trista köpcentrum och köplådor som det går tretton på dussinet utav stängs, innebär ingen saknad för min del. Det känns dock som att utvecklingen är tvåstegad. Först tog köplådorna död på en stor del av stadskärne-handeln. Nu ger internet dödsstöten för båda. Dock känns det som stadskärnan upplever en liten revanch mot köplådorna då vissa butiker i paradlägen lever vidare. Överlag en mycket tråkig utveckling som leder till stadskärnornas död och även förslumning. Jag minns min barn o ungdoms Lund och Malmö (de närmaste städerna) med rikt stadsliv och många fina butiker och varuhus. Centrala Malmö har dock vissa fina butiker kvar. Jag försöker systematiskt gynna fysiska, bra butiker. Utvecklingen för stadskärnorna är mycket dyster: krims-krams och kebabhak är det enda som blir kvar. Vad jag har förstått har fastighetsbolagen varit mycket giriga med konstanta, kraftiga hyreshöjningar. Vad som händer med dem blir intressant att se. Sedan är säkerligen inte internethandeln alltid så effektiv som man tror, inte minst vad det gäller klimatpåverkan. Läste nyligen att varannat klädesplagg köpt online i Tyskland skickas i retur.
Jag skulle vilja se en beräkning på att jag tar bilen till den förbjudna innerstaden och cirkulerar några varv innan jag hittar en parkering och sedan handlar i ett hus avsett för intermittent besök av eventuella köpare. +förlorad produktivitet. Butiker tenderar att inte precis vara några lågenergihus (är väl insatt). Mot att en tröja åker tur och retur på fyllda lastbilar (=billig frakt med lång leveranstid) till Tyskland till ett lager anpassat för logistik och inte upplevelsen köpa tröja. Är inte så säker på att tröjan till Tyskland förlorar. Kan någon göra ett överslag?
Eftersom tröjan ändå kom söderifrån så vinner definitivt tröjan från Tyskland miljömässigt. Det samkörs trots allt paket och går inga tomma lastbilar. Att 200 levrantörer skickar ett paket vardera med en lastbil istället för att samma leverantör skickar 200 paket blir ingen miljöskillnad.
Jag sörjer inte “affärsdöden” (som borde kallas “butiksdöden”; affärer gör vi ju även på nätet).
–
Till skillnad från bloggaren köper jag även livsmedel på postorder. En gång i veckan kommer kylbilen från snabbköpet i närmaste stad hem till mig på vischan med veckans beställning. Det är endast i undantagsfall jag besöker en butik, t.ex. när det är lite bråttom. Det händer inte ofta.
–
Även Systembolaget levererar hem, och då kan jag beställa ur hela sortimentet.
–
Det är oerhört bekvämt att slippa trängas med folk och leta parkering.
Inte sett ngn som levererar hit på landet. Kul att ni har det.
Det är intressant. Köpladorna och handelsområdena verkar gå väldigt bra. Så precis när allt ska bli “miljövänligt” och alla ska åka tunnelbana så blomstrar handeln som kräver att man har bil.
I Stockholm har många gallerior gått samma öde till mötes som Nordstan. De har blivit fritidsgårdar. Både Kista och Mall of Solna har en hel del problem med kriminalitet som rån, misshandel och stölder.
Och. Butikerna i köpcentrumen har inte ens varor på lager. Skulle besöka månglaren från Sisjön i en galleria nära jobbet. De hade downsizat till en minibutik som inte hade det jag ville ha. Så jag beställde från Amazon istället.
Men ja. Fastighetsbranschen kommer få sig en smäll. Som tur är så är väl många av ägarna till svenska gallerior utlänska bolag.
Liten kommentar. Det rör sig om kläder köpta i Tyskland (av tyskar). Dvs den tyska marknaden. Således talar vi sannolikt om närmare 100 miljoner plagg i retur varie år.