Dagens inflationssiffor är med 4.5% enligt KPIF de högsta sedan 1993 och även KPIF-XE, dvs utan energipriserna ligger nu på 3.5% och därmed utanför Riksbankens toleransintervall. Att regeringen idag presenterade ett antal skattesänkningar inom energi, samt även kommer dela ut skattebetalarnas pengar direkt till privata bilägare påverkar alltså inte att inflationen nu ska kräva en räntehöjning från Riksbanken. Graf nedan.
Den här bloggen är ju också en samhälls- och ekonomiblogg, och kriget i Ukraina kommer inte vara för evigt, så det är väl lämpligt att jag ibland även skriver lite om ekonomi.
Inflationen är ett av de ämnen som drivits länge och idag meddelades alltså en KPIF-inflation om 4.5% och KPIF-XE utan energi på 3.5%. Det är de högsta siffrorna sedan 1993 och ordentligt utanför Riksbankens toleransintervall om 1-3%. Enligt sitt eget regelverk måste Riksbanken nu höja och snacket om att det bara är energipriserna och att dessa kan ignoreras har just visat sig vara snack.
Riksbanken är dock känd för att under inga omständigheter vilja höja styrräntan, väl medvetna om den enorma bostads- och tillgångsbubbla dess permanenta krisräntor blåst upp och att om man knäcker den bubblan krossar man svensk ekonomi.
Bloggen och många andra bedömare har varnat för att matpriserna skulle sticka iväg och de stora punkterna förutom drivmedel är nu boende och livsmedel, även om elpriset ingår i boende. Men energipriserna drar i sin tur upp priset på allt.
Anekdotiskt höjde min kommun avfalls och avloppstaxan med 7% respektive 5% och det ska täcka faktiska kostnader då kommunen inte får ta ut vinst på dessa monopol. Microsoft höjde priset på sitt Office 365 med 33%. Och så fortsätter det.
Eftersom det är valår gick regeringen därför ut med sänkt skatt på bensin och diesel, förlängd elpriskompensataion men bara i södra Sverige, och en engångsutbetalning om 1000:- SEK till privatpersoner som äger bil, och ytterligare 500:- SEK om man bor i så kallade stödområden, främst glesbygd. Man höjer även bostadsbidraget till barnfamiljer.
Detta betalas förstås med dina skattepengar, det är inte så att det är statens pengar utan du betalar stöden till dig själv. Du och grannen som bara har cykel, förvisso.
Det kanske är nödvändigt, men hade inte skett om det inte varit valår.
Dock kommer det inte sänka inflationen utan energipriser, KPIF-XE som Riksbanken börjat hänvisa till, utan om Riksbanken ska strunta i att höja nu så har vi facit på att de uppenbarligen inte följer sitt eget regelverk. Det kommer komma mer prishöjningar framöver, som bloggen skrivit om tidigare i år har det bara börjat.
43 kommentarer
Det borde kanske vara inkomstbaserat om man ska få krisbidrag? Skulle inte förvåna mig om jag får 2×1500 för de två bilarna vi har.
En är avställd över vintern och den andra går enbart på el. Står inget om att det ska vara fossilbilar för att få bidrag.
Sen får jag rabatt på elräkningen också, trots att jag bara laddar bilen när priset är lågt och mestadels med egenproducerad el.
Det är allt bra egendomligt ändå…
Gäller en bil per person.
“Vi” tolkar jag som att JH har åtminstone en +1, så det rör sig om minst två personer med två bilar. Vem vet, kanske får ha ytterligare en bil till bebisen?
Synd då att inte traktorn står på frugan, eller det kanske inte gäller traktorer
En gång i tiden kunde man pressa ner inflation genom att höja räntan. Idag är verkligheten en annan, räntorna är nu kostnadsdrivande och när Riksbanken höjer räntan kommer inflationen att öka ännu mer. Tvyärr måste vi nog genomlida en period av räntedriven inflation innan Riksbanken förstår att gamla tiders sanningar är dagens lögner. 🙁
Detta är tillgångsdriven inflation, och mot det är det s.k. räntevapnet fullständigt värdelöst.
För att skapa inflation måste väl mängden på pengar öka också.
Känns inte som att fler har fått mer att röra sig med eller?
Än så länge är det väl bara kostnadsökningar/prishöjning?
Ökar man på Räntekostnader så ökar problemet att folk inte kan betala lånen snart.
Inflöde eller inflation saknar just nu denna parameter.
I USA har man delat ut kontanter i stora mängder med det har väl inte hänt här vad jag vet.
Dagens besked om en skvätt valfläskpengar är inget som kallas utbetalning då man, sänker vissa, saker en kortare period.
Det är inget som tas ut stadskassan på något sätt
Nej, det är en vanlig missuppfattning att mängden pengar måste öka för att skapa inflation.
Inflation är komplext och har många sidor, en del direkt motstridiga. Men grovt förenklat kan man säga att den har flera delkomponenter, som samtliga i varierande grad bidrar till inflationen vid varje givet ögonblick.
Tillgångsdriven inflation skapas av en underliggande brist, som missväxt, översvämning eller annan typ av händelse som slår ut produktionen. Ingen räntenivå i världen kan råda bot på det. Kortsiktigt kan man lätta på trycket genom att släppa strategiska reserver, om man har några. Möjligen kan man även i viss mån göra effektiviseringar. Långsiktigt får man antingen vänta ut det, om man tror det är tillfälligt (transient), annars behöver man stimulera produktionen genom ex.vis skattelättnader och direkta subventioner av ny produktion. Här kan t.o.m. en höjd ränta vara skadligt då en alltför hög ränta stoppar investeringar.
Tryckpressdriven inflation är något helt annat, och den går heller inte att kontrollera med räntan, eftersom räntan inte påverkar kostnaden för gratispengarna. Detta är vad som garanterar inflation över tid, för deflation vill vi verkligen inte ha, det funkar dock inte som konspirationsteoretikerna som förutspått hyperinflation och kollaps längre än jag kan minnas, tror. Men visst finns risken att tryckpressen sätts på för fullt, vilket i sin tur skapar en i stort sätt obegränsad efterfrågan på varor, som naturligtvis inte finns. Men för att hamna där så krävs en genomkorrumperad regim, och där är vi inte än.
Efterfrågedriven inflation kan man i viss mån styra med räntan. Höjd ränta gör det dyrare att låna och konsumera, vilket minskar efterfrågan, (men också investeringar). Och tvärtom.
Sen har man också omsättningshastigheten på pengarna, hur snabbt de byter ägare, vilket också är inflationsdrivande. Hyperinflation är ofta förknippad med extremt hög omsättningshastighet, då ingen vill bli sittande med “svarte petter”
Till sist har vi skatter, som även de fyller sin roll, även om det oftast är på den deflationära sidan av ekvationen så kan de absolut även gynna inflationen.
Du råkar inte vara chef för Turkiets centralbank eller nära bekant med Erdogan? Dessa brukar argumentera på detta sätt med hyperinflation som följd.
Fick jag välja vart min drivmedelsskattekompensation skulle gå så är nog de inhemska jordbrukarna prioriterade. Låt bönderna tanka skattefritt.
Som vanligt är det bidrag. Och vi förväntas vara “tacksamma”…
Ja suck alla dessa bidrag för medelklassen. Just ja, det är väl val snart. Vad kommer efter elräkningsbidrag och bilbidrag? Moderater som jublar kanske?
För mig hade dom kunna behållt tusenlappen och lagt den på ammunition till försvaret eller sänka bensinskatten ännu mer. Dessa ”kontanta återbetalningarna ” är bara fåniga, dom går sällan till något vettigt.
Såg samma diskussion från staterna när man kom med sin covid-check. Folk i forum skulle minsann supa bort/köpa bort pengarna istället för att låta det gå till nödvändiga saker (förvisso forum för muskelbilar).
Nä, hellre en sänkning av skatt, bensin,el eller annan än lösa checkar för min del.
Räntevapnet fungerar bara på efterfrågedriven inflation. Mot tryckpressen á la Weimar eller tillgångsdriven inflation är den verkningslös.
Problemet är ju den rödgröna rörans fullständigt huvudlösa energipolitik, som exponentiellt nu förvärrar en global bristsituation orsakad av andra länders huvudlösa covidhantering, som i sin tur exponentiellt förvärras av Rysslandsbojkotten.
Tyvärr är det ett galopperande problem som dessa bidrag möjligen temporärt kan lindra, men om inte regeringen omgående gör en helomvändning så har vi nog passerat point of no return innan sommaren, och vi har en djup och sannolikt mycket lång lågkonjunktur framför oss.
Så…en bilmålvakt med 1500 bilar registrerade på sig kan casha in nu?
Max en bil per person som jag förstod det.
Shit jag har två, och frugan har 0. Verkar som vi suboptimerat
Man beskattar ihjäl folket så att de inte klarar sig, och sedan delar man ut presenter i form av bidrag, tydligt S-märkta, strax innan valet. Genialiskt på min ära. Tydligt också att företag inte har rösträtt.
Företag har något bättre än rösträtt – de har lobbyverksamhet. Den kan man köra vid behov istället för bara en gång vart fjärde år.
Vi som hänger här har för det mesta gott ställt och jag är egentligen inte för skatterabatter men för stora grupper har löneökningar eller pensionshöjningarna varit väldigt blygsamma. Så för dessa handlar detta helt enkelt om att hantera sitt kassaflöde och då är det nödvändigt med stöd.
Sjunkbomben: Ibland inträffar det egendomliga att vi är av samma åsikt! … Som t.ex. här.
Sverige år 2050: alla jobbar på något sätt åt staten som inte längre betalar ut lön. Istället betalas bostadsbidrag, matbidrag, klädbidrag, transportbidrag etc, etc etc (lägg till några hundra etc) ut efter varje persons behov (naturligtvis fastställt efter grundliga och långdragna utredningar).
Konstigt nog räcker statens finanser fortfarande inte till att täcka de infrastruktur, sjukvård, utbildning och så vidare behov som existerar.
När folk knorrar tillräckligt höjs spritbidraget (i folkmun fyllepengen) tillfälligt så att folk kan supa sig dyngfulla och för åtminstone några timmar glömma sina problem.
Nu pratar du om the Great reset. Det är något helt annat.
Eller den stora återställaren. Det är det som är fyllepengen.
Vet någon om Sveriges bönder verkligen tänker påbörja vårbruket med dagens lönsamhetskris? Fast bönder och mat är väl ett särintresse.
Verkar ju inte bli någon ukrainsk vete på marknaden i år. Och när då matpriserna exploderar i Egypten kan det bli oro vid Europas södra gräns igen. Kanske var detta Putins plan hela tiden?
Äger i nuläget 5 bilar varav 2 avställda. Skall man nu ställa på 2 st tillfälligt samt skriva sig i sommarhuset ett tag så blir det här ju bra pengar. Vad räknas som landsbygd?
Såvida inte dina bilar har lägre skatt än 1500kr/år hur menar du att du tjänar på detta? För övrigt verkar det vara slant per bilägare och inte per bil som ska gälla. Och en kvalificerad gissning är att det endast kommer gälla bilägare som haft ett fordon som inte varit avställt någon gång under 2021 för att förenkla hanteringen av utbetalningar.
Om man äger, Bil , traktor, Mc mmm
Givet de senaste årens prisutveckling torde de allra flesta ha god marginal för en modest sättning i bostadspriser.
Som ett anekdotiskt exempel:
Vi köpte huset vi bor i för tre år sedan. Enligt Booli och omkringliggande försäljningar av likadana hus i området har priserna ökat ca 50% sedan dess. Med andra ord skulle det inte vara någon fara om 30% av värderingen försvann – det handlar bara om att skriva tillbaka värdet ner till det pris som banken baserade lånen på. Vi är dessutom fortfarande relativt nyinflyttade i området, så den allra största delen av boende här torde klara ännu större nedgång i priser utan katastrof.
Jag tycker det bästa är att vi alla ska vara så jävla tacksamma över att få tillbaka våra egna pengar som Lars skriver. Vad är gränsen då, är vi inne i 20 talets depression igen, givetvis ur ett modernt läge, vilket kanske bara gör att de slår hårdare. Eller är detta bara kulisser och det är ingen kris alls utan skådespel i världen?
Varför kan man annars skänka bort 1000 miljarder vid olika tillfällen, EU-s bank kan plötsligt bevilja lån som motsvarar BNP för mindre länder.
Riksbanken har tryckt egna sedlar snart 5-6 år vad jag känner till, och det skulle bara vara tillfälligt. Hur hårt ska det falla, eller kan någon förklara för mig hur illa kan det faktiskt bli?
Jag som bara vill ha en normal jävla sommar utan att världshelvetet håller på och gå under, kan jag inte bara få måla huset och bada lite, för utomlands kommer vi då inte.
Kan inte Putin bara gå och få en satans hjärtinfarkt av någon hemlig blåsfiskpistol.
Jag tycker det bästa är att vi alla ska vara så jävla tacksamma över att få tillbaka våra egna pengar som Lars skriver. Vad är gränsen då, är vi inne i 20 talets depression igen, givetvis ur ett modernt läge, vilket kanske bara gör att de slår hårdare. Eller är detta bara kulisser och det är ingen kris alls utan skådespel i världen?
Varför kan man annars skänka bort 1000 miljarder vid olika tillfällen, EU-s bank kan plötsligt bevilja lån som motsvarar BNP för mindre länder.
Riksbanken har tryckt egna sedlar snart 5-6 år vad jag känner till, och det skulle bara vara tillfälligt. Hur hårt ska det falla, eller kan någon förklara för mig hur illa kan det faktiskt bli?
Jag som bara vill ha en normal jävla sommar utan att världshelvetet håller på och gå under, kan jag inte bara få måla huset och bada lite, för utomlands kommer vi då inte.
Kan inte Putin bara gå och få en satans hjärtinfarkt av någon hemlig blåsfiskpistol.
Precis när jag skrev det så såg jag EU skickar 1200 miljarder i stöd, till den mest korrupta regimen i Europa. Nog kommer det till användning, men helst hade jag sett materiell och sedan skicka ditt företag från EU och bygga upp Ukraina igen, det hade väl alla tjänat på än att bara skicka pengar till ett icke EU-land, eller är det en tankevurpa från min sida.
https://twitter.com/vonderleyen/status/1503377015927357445?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1503377015927357445%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.aftonbladet.se%2Fnyheter%2Fa%2FlVmoXy%2Fliverapportering-spanda-laget-kring-ukraina
Tror du fått fel siffra, korrekt siffra är 100 gånger lägre.
Såg 1.2 biljoner? Eller var det 1.2 miljarder, låter iofs mer rimligt.
https://twitter.com/StegetEfter/status/1503413104855629827?cxt=HHwWhoCymZyQmd0pAAAA
Jag har litet svårt att förstå språkbruket i inflationsdiskussionen dvs att det hänvisas till att priser inom det och det fältet “stuckit iväg” osv. Ser man det generellt kanske det låter rimligt att tala om det som väderfenomen, en mekanism man bara registrerar, men i detalj är det ju en person som beslutat sig för att ev. i ljuset av ökade kostnader höja sina/företagets priser för att bibehålla eller höja vinstmarginalerna, och därmed gamblar på att ingen konkurrent kommer att ligga kvar/höja mindre med följd att kunder/marknadsandelar kunde förloras och vinsten skadas. Vad jag menar är att det är litet märkligt att media skildrar dessa höjningar för konsumenten som ofrånkomliga, när de likväl kunde leda till tuffare konkurrens i tidigare stadier. Någon som tycker att det finns 1 bransch där det är för mycket konkurrens, eller…?
Game over, game over man. What are we going to do now? Lets start a fire and sing a couple of songs..
Galet – först elbidrag, och nu bilbidrag för bränslet. Jag hade en kvartalsräkning på elbilen på 27kr.
När supply-chain haltar så blir det så här, inget konstigt med inflationen alltså. En icke-nyhet kan man säga eller en transient. Hoppas riksbanken är klokare än att springa på detta. Prognosen (som gjordes innan kriget) var för övrigt 4%, så no big deal.
Microsoft licenser brukar jag köpa på ebay för runt 30-40kr. Enligt EU-lag så är dessa okej att sälja vidare. Förstår inte de som betalar 1000kr eller mer. Köpt 7-8 stycken senaste åren, så det fungerar bra för mig.
Antar att dagens inflationsökning inom bl a energisektorn kan vara problematisk. Inte bara för skrivbordspolitiker. Man kan ju trösta sig med att man slipper att köra bil i de Ukrainska humanitära dödskorridorerna…:-)
Ökade energipriser är dock disinflatorisk. Men det kan ju vara problematiskt det med. Inflationen har ju tidigare legat en bra bit under målet, så hoppas vi nu kan närma oss 2% målet och då varaktigt.
Det här kommer sluta illa tror jag.
Håller med Lars Calmfors i hans kritik – detta gynnar indirekt Ryssland. Vill man på allvar bojkotta någonting så måste det beläggas med höga importtullar/-avgifter vilket ger med stigande priser och sedan kommer man köpa mindre av det.