Jag har fått läsarförfrågningar från läsare med bostadsutrymme om hur man kan göra för att erbjuda detta till ukrainska flyktingar. Det enkla svaret är att Refugees Welcome Stockholm har ett formulär där du kan anmäla om du kan erbjuda bostad, eller annan hjälp. Vänd dig dit.
Formuläret är specifikt till för de som vill hjälpa dem som flyr krig och förödelse i Ukraina. Du kan registrera dig som volontär, anger vilka språk du behärskar och vad du vill hjäla till med. Det finns allt från att köra bil, laga mat, gå nattpass, stå på centralen (i Stockholm förmodar jag), översätta texter eller tolka till att ha någon boende hos sig.
Man efterfrågar även volontärer inom relevanta yrken inom psykiatri, vård eller juridik.
EU:s särskilda lagar om tillfälligt skydd vid massflykt vid krig ska aktiveras, men så har inte skett än. Oavsett så kan de ukrainare som har biometriska pass fritt (fast med flera dygns köer) ta sig in i EU via Polen, Ungern eller Rumänien och sedan vistas visumfritt i 90 dagar inom EU. Få har nog dock pengar för att klara av uppehälle och förplägnad till EU:s priser.
En läsare skrev att vederbörande har ett komplett gästhus med sex bäddar, toalett, dusch, pentry etc och ville veta hur man kan erbjuda boende. Prova alltså Refugees Welcome Stockholm. Det verkar dåligt med initiativ annat än i Stockholmsområdet, så jag låter det vara osagt om man även täcker in övriga landet i någon form.
Antagligen är det främst kvinnor, barn och äldre som kommer, då män åldern 18 – 60 år förbjuds lämna Ukraina pga den allmänna mobiliseringen.
10 kommentarer
Bra, jag har ett rum hemma som kan nyttjas, bor i Stockholmsområdet.
Skulle heller inte ha något emot att kommunen lyfte in en temporär bostad på min tomt och anslöt till mitt privata avlopp och elanslutning. Har stor tomtyta.
Även AirBNB har en funktion för att erbjuda sitt boende åt flyktingar från Ukraina.
Ukrainska ambassaden förmedlar kontakt mellan människor som behöver boende och sådana som kan erbjuda det. Länk från deras Facebooksida: https://bit.ly/3svpFFl
Finns en nationell Facebooksida också med ett annat formulär.
https://forms.gle/CyTDopryqt3RCqHd9
Får se om nån hör av sig därifrån nu och om nån behöver låna ett stort rum med egen entré och hygienutrymme i en småstad mitt i Sverige.
Ukrainska Ambassaden har även de ett dokument som de gick ut med 26/2, https://bit.ly/3IoJpQl
Ukraineshelter.com finns också!! Och en facebookgrupp.
Min svärfar dog förra månaden (95, oundvikligt, inte tragiskt), och hustrun är enda arvtagerska till hans brf. Hur fungerar det med andrahandsuthyrning? Tre år vid dödsfall har jag hört.
Jag tror det skiljer mellan olika Brf:er, hos oss verkar praxis vara max ett år. Det borde framgå av stadgarna.
I praktiken handlar det om styrelsens tolkning, jag har sett både exempel där man är extra nitisk (när man vill bli av med en person) eller tolkar generöst för ömmande skäl.
Nordic Ukraine Forum, NGO reggat i Sverige, tar också emot uppgifter om tillgängligt boende: https://www.nuforum.se/
Hur skänker man pengar till organisationen med vilken frivilliga kan åka till Ukraina för att ansluta sig till “frivilligbrigaden”? Det är dit jag vill skicka pengar just nu…