Kriget i Ukraina såväl som sanktionerna mot Ryssland kommer ha dynamiska effekter, dvs svåröverblickbara konsekvenser. Bland dessa är ett antal bristsituationer på olika råvaror och andra insatsvaror, mycket hög inflation. Kortsiktigt måste svenska regeringen och riksdagen omedelbart klubba ett riktat krisstöd till svenska jordbrukare, för de har redan börjat lägga ner i stor skala – och det som tar en sekund att lägga ner tar många år att bygga upp igen när det gäller jordbruk.
De dynamiska effekterna av kriget i Ukraina är många.
Ska man ta anekdotiska exempel så hittar man neon till lasertillverkning, där Ukraina är störst i världen. Dessa lasrar används i sin tur till att producera de mikrochip vi har i princip allting idag, och som det redan tidigare var brist på på grund av coronapandemin. När mikrochip saknas kommer andra produkter och ersättningsprodukter eller reservdelar inte heller kunnat tillverkas, och så är bollen av dynamiska effekter i rullning.
Andra effekter är olika råvaru- och insatsvarupriser. Priset på det allerstädes närvarnade stålet rusar nu, efter att stålverket i Mariupol förstörts. Det kommer finnas betydligt mindre stål framöver i Europa, samtidigt som behovet av återuppbyggnad i Ukraina är enormt. Högre pris kan göra att nya stålverk byggs och att kapacitet byggs ut men det tar tid – ofta flera år.
Mest allvarligt är dock maten. Man kan skita i att skaffa en ny dator när den gamla går sönder och låna en offentlig dator på biblioteket när man ska betala sina räkningar.
Men man kan inte strunta i att äta.
Svenska jordbrukare har redan köpt in 15% mindre konstgödsel än vanligt – Ryssland är den största exportören. Detta ger eftersom vi har högoptimerat bruket av konstgödsel ner till gram per kvadratmeter allt annat lika 15% mindre skördar. Det är inte bara priset som driver detta utan också nedläggningarna av jordbruket drivet av skyhöga el- och dieselpriser utan att priset bönderna får betalt för sina produkter höjts motsvarande. Det är rimligt att även 15% av ekologisk eller konstgödselfri odling dras ner.
När man slaktar ut en kobesättning så tar det många, många år att bygga upp dem igen – det tar nästan fyra år från insemination till man har en ko som kan ge mjölk, givet att alla kalvar som föds vore honkalvar – hälften är ju tjurar. Även besättningar av höns och gris slaktas nu ut för att bönderna inte har råd att ha dem kvar – dessa går dock att bygga upp snabbare än kor.
Nu kommer vi i Sverige inte drabbas av svält, för mat kommer vi köpa in globalt och betala mer för än de flesta andra. Men den export av spannmål som brukar ske från Ukraina och Ryssland går till Mellanöstern och Afrika, där det nu riskerar att bli svält till hösten. Och med brist på mat följer oroligheter, inbördeskrig och krig.
Och tillhörande flyktingvågor. Den som är fattigast svälter först men ser också var det finns mat.
Sveriges regering och riksdag måste omedelbart med stöd av kristillstånd stödja svenska bönder så de inte lägger ner. Antagligen sätter EU käppar i hjulen här, men det går att gå runt om man vill genom att t ex hänvisa till rikets säkerhet.
Det går inte att säga att marknaden löser allt när det gäller sådant som jordbruk då det är nu man sätter vårsådden. Om priserna stiger längre fram så kan man inte så i efterhand. Det är priserna och kostnaderna nu som avgör.
För övrigt – ska vi köra Solas häst här: Har du sällskapsdjur du älskar, kanske hund eller katt? Vad tror du händer med matpriserna på deras foder framöver? Om det ens kommer gå att få tag på? Människor skiter ju i andra människor de inte känner koppling till, men tänk på djuren. Är du redo att avliva din hund för att det inte finns foder framöver? Finns det inte foder spelar det ingen roll hur rik du är – det går inte att köpa det som inte finns.
Inflationen har bara börjat.
Här är en några dagar gammal artikel om matpriserna. Ukraina och Ryssland står för 12% av alla kalorier i världen. Det är rätt mycket jordbruk att trolla fram över en natt för att ersätta. Priset på vete har stigit till 50% över medelpriset sde senaste åren och 30% sedan invasionens start. FAO:s prisindex på mat har stigit 20% på ett år.
Drar inflationen iväg så kommer förr eller senare räntehöjningarna. Är du beredd att betala 20% mer för maten och kanske 50% mer (från 1.5% till 2.25%) för ditt bolån, samtidigt som du sitter fast i ett centralt löneavtal som ger 1.5% om året i två år till? Därtill kommer din bostadsrättsförening pga högre räntor, dyrare el, vatten, värme och avlopp höja medlemsavgiften okänt mycket.
Vad händer med de älskade bostadspriserna då? Dina besparingar på börsen? Ekonomin och arbetsmarknaden i stort?
EU:s befolkning är väl runt en miljard kontra Rysslands 140 miljoner, och ekonomin är mångfaldigt större. Vi kan betala för konsekvenserna fördelat på vår enorma ekonomi och befolkning, men det är aldrig gratis att betala något. Och de dynamiska effekterna kan vi inte förutspå, utan de börjar kallas för svarta svanar.
Låt oss inte ignorera problemen, för då kommer de inträffa. Det är dags att agera kraftfullt och klockan tickar då det snart med vårsådden kommer vara för sent.
Sedan blir det höst och vinter i år igen. Vi får väl se hur el- och värmepriserna är då. Du har fortfarande chansen att installera åtgärder om du bor i villa. Om det nu finns mikrochip till produkterna eller deras produktion.
En sak är jag säker på – jag vet inte vad som kommer hända och om du säger att du vet, så har du fel. Du vet inte alls, du bara gissar eller hoppas och får du rätt var det ren tur. Vi måste således riskminimera. Det enda vi kan vara säkra på är förändring.
60 kommentarer
Väl rutet. Regeringar av olika färger och sammansättningar har sått sedan 2006 och nu har det uppenbarligen blivit dags att skörda.
Parallellt – diskussionerna kring bojkott av ryska varor tycker jag har hamnat helt snett. Bojkott måste innebära brist och brist måste innebär höjda priser vilket måste ge oss någon form av minskad (subjektivt sett) livskvalitet. Då kan inte Damberg skicka skvadron efter skvadron med helikopterpengar. Det är fundamentalt fel.
Sitter som tillverkande företag inom stål. Priser på stål började röra sig neråt efter coronan. Men på 3 veckor har priset gått upp från ca 12,50 till 22,50 kilot för grovplåt. Offerter gäller i princip en dag….
Så även tillverkningsindustrin kommer få det kämpigt framgent
Offerter som gäller en dag… ännu en dynamiska effekt alltså i form av kostnaden att hantera fler offerter (i båda ändar). Kanske inte mycket i procent, vad vet jag, men många kumulativa effekter…
Bra sagt!
Enda detaljen: EU är på typ 420 miljoner invånare (ur minnet)
Rättelse: EU har omkring 450 miljoner invånare, inte en miljard.
MVH
Besser W Isser
Nu ja. Men om 30 år har Europas befolkning ökat med 150-200 miljoner afrikaner.
https://www.document.no/2018/12/17/europa-afrikaniseres-og-det-er-alreit/
Återuppbyggnaden i Ukraina, hoppas att det går och hålla kvar tuffa sanktioner i Ryssland ett antal generationer så ingen kommer att missa vem som startade specialoperationen.
Rysslands/världens klimatneutralitet lär också ha skjutits fram några generationer under de senaste veckorna, därtill ett extremt humanitärt lidande, förlorad åkermark etc, etc…
Förstår inte riktigt var bloggaren vill komma, jag köper min mat på ICA och min arbetsgivare betalar punktligt ut lön den 25:e. Dessutom är jag vegan så jag påverkas inte av vare sig pris eller tillgång då jag ej äter svenskt.
Samma med drivmedel, jag har inte märkt av drivmedelsprishöjningen, jag tankar alltid för 100 kronor.
(Denna kommentar kan innehålla en smula av bitterhet)
Samtidigt: lantbrukets produkter upplever en sällan skådad prisnivå vilket snart borde märkas i producentledet och gynna lantbrukare. Tex dessa varor handlas dramatiskt över snittet för senaste 3 åren: vete, virke, rapsolja, socker. För rapsen så vet jag att odlarpriset ungefär fördubblats senaste halvåret.
Borde inte det betyda att Svenska bönder får ökad lönsamhet 2022, eller har jag gravt missförstått något. Rätta mig gärna!
@SEJ. Jo men man måste komma förbi ICA handlaren och världens bästa EU kontrollant. Annars har du rätt och prova själv att att ha med en svensk EU kontrollant att göra (de är vältränade med fina stövlar och de springer utav bara den).
Bönder har lite olika inriktningar på sin produktion . Dom som har köpt sina insatsvaror för -22 kommer förmodligen att tjäna pengar på det som säljs hösten vintern 22/23.
Hur det blir -23 är lite mer oklart, riktigt var handelsgödseln ska komma från och till vilket pris, är lite oklar.
Just nu sticker foderpriserna. En slaktsvins uppfödare utan för Västerås hävdade att dom i förra veckan fick skicka med. 350kr per gris som slaktades.
Handeln skiter fullkomligt i bonden, dom politikerna som jag har träffat på våran gårdsplan betraktar jag som totalt verklighetsfrämmande.
Före valet 2014. Var det ut något gäng. Tror att mina ord föll så här. ”Vi behöver inga jävla JAS plan om vi inte har någon ide hur vi ska ordna fram mat i landet” svaret ”vi har i varje fall mat till JAS piloterna”
Tolka inte det här som att jag inte gillar JAS plan. Anser att det finns en helhet som man kanske ska ha i åtanke.
Bönder har inget att sätta emot, är minimala förändringar mot producentledet. Samma sak för skogsägare och trävaror…
Det roliga är ju att den där “tankar alltid för en hundring” inte fungerar längre då det brukar vara 5 liter minimum vid pumpen 😉
Du får byta till en tvåhundring!
Det kanske är bäst att uppdatera på en gång till “tankar alltid för en tusing”.
Det går väl att tanka för hur lite som helst egentligen, det är ju inte så att de kommer undvika att debitera dig om du avbryter tankningen vid 4,95 liter (du har ju redan stoppat i och fått tillbaka kortet). Det jag har hört är att de inte kan garantera kröningen vid under 5 liter. Själva volymmätningen kan alltså bara garanteras vara exakt över fem liter, så du kan behöva betala för 4,95 liter när du i själva verket bara tankat 4,85.
Mycket bra inlägg! Det har sitt pris att producera mat med världens hårdaste djurskyddsregler och värdelns bästa EU kontrollanter. Det kostar och till slut är det inte lönsamt längre när man ska slåss med danskar och valfritt sydligt land eller för den delen NATURKÖTT från Brasiliens nerhuggna regnskogar.
Ett steg i rätt riktning för SVeriges jord och skogsbrukare är att outsourca all hanteringing av kontroll av EU bidrag till något annat land…. Då hade vi jord/skogsbönderna fått tillbaka lite av vår återkommande förminskande konkurrenskraft.
Kan Trafikverket outsourca kan väl Länstyrelsen/jordbruksverket outsourca världens bästa stövelspingare? Bara ett förslag, det blir mer pengar till Byggmax, Granngården och den lokala snickaren för pengarna som bonden får går åt, här, och det gagnar Svergie.
Det vore direkt kontraproduktivt för den långa marschen genom institutionerna.
Vi måste tänka på klimatet nu. Det är viktigare än något annat. Bensin borde kosta 50 kronor per liter för att betala för sin miljöpåverkan. Lantbruk är skadliga för miljön, likaså skogsbruket. H-ar P. Bolund.
P.S. Trängselskatterna borde fördubblas också. Det finns faktiskt lådcyklar. D.S (Pelle (S)vanslös).
Ja, tendensen hos regeringen att skylla på marknaden när de förvärrat en situation eller rentav orsakat det själva vet inga gränser.
Instämmer, för övrigt sedan lång tid, i Wilderängs avslutande konstaterande att det enda vi kan vara säkra på är förändring … och därvid i åsikten om en förändring som kommer att innebära knapphet och väsentligt minskat konsumtionsutrymme.
Det hela då till dels grundat i bloggens devis om evig tillväxt i en ändlig värld?
Samt med känslan att vi i Västvärlden alltför länge surfat på den räkmacka som inte står andra delar av Världen till buds.
Redan Herakleitos konstaterade att allt ständigt förändras ( “allt flyter”).
Visserligen så satsar vissa på att det var Platon som sa det, men jag satsar på Herakleitos.
Jag trodde det var Pennywise the Dancing Clown som sa “everything floats…”
Allt handlar om vem som sa det först 😉😊
Har man satt sig in i Peak Oil och förstår hur lantbruket fungerar så har man en god grund att stå på kunskapsmässigt.
Signalerna för den här krisen har funnits sedan tidigt i höstas.
Det började med att flera gödselfabriker fick stänga i Storbritannien.
Skälet till att Brasilien vägrar att bojkotta ryska varor är på grund av deras beroende av gödningsmedel.
Brasilien har nämligen inga egna gödselfabriker.
Med tanke på att de producerar var femte måltid globalt kan effekterna bli ganska kännbara.
När det gäller Svensk matproduktion är det redan ganska kört med att öka upp produktionen för i år.
Vårpjöjning är inte det optimalaste skördemässigt.
Att köpa in extra gödningsmedel och diesel för att öka skörden är inte heller att tänka på nu.
Eftersom vi är i en bristsituation.
Till råga på allt är riskerna enorma just nu för spannmålsbönderna.
Slår skörden fel nu när insatserna är såhär höga blir det konkurs för många.
Kostnade för mineralgödsel är nu cirka 1000 mer per ton vete.
Drivmedel cirka 300 kronor mer per ton vete.
En annan risk nu är om alltför många djuruppfödare lägga ner då kan spannmålsmarknaden för foderspannmål, 70%, kollapsa.
Dessutom pekar det mesta på att bristen på mineralgödsel blir ännu värre till nästa odlingssäsong.
Kom också ihåg att det är inte bönderna som är ansvariga för att ni ska få mat på bordet.
Det är ni själva som har det ansvaret.
Så summerat ser det rätt OK ut va? [sic!]
Matleveranserna till Sverige flyter på i normal takt.
Det har vi, så sent som förra veckan, Anna-Caren Sätherbergs ord på.
Detta är alltså inget att oroa sig över.
Men då så, då somnar vi om igen!
Jag vet precis vad som händer, tillgångsinflation leder till deflation. 99%+ förstår inte inflation. Lika sant som bostadsbubblan inte spruckit de senaste 15+ åren. Smarta pengar har där stannat. Men snart så blir det åka av … (2023->)
😉
Minskar skördarna och lantbrukarna drar ner på sin verksamhet får vi väl en tillgångsdeflation?
Att då trycka mer pengar gör väl bara att mer pengar jagar ett minskat antal varor?
Anne Ramberg hälsar, att om man blir riktigt fattig, kan man alltid gå över till finsk oxfilé 😉
Damberg hälsar att Regeringen jobbar på ett särskilt oxfilé-bidrag som kommer sättas in direkt på allas American Express Centurion kort. I väntan på att bidraget skall registreras så går det bra att “hälsa från Micke” i Östermalmshallarna.
Har Göran Greider varit remissinstans?
Med dessa priser på kraftfoder får väl vi självhushållare och månskensbönder gå över till kalvfilé och wallenbergare.
Det blir för dyrt med vinterfoder framöver.
Jag kollade just Yara ProMagna potatisgödsel. Förra året kunde jag som småodlare köpa en pall (40 x 25 kg) för ca 15.000 kr, i år kostar samma pall 28.000 kr och då är det kampanjpris. Dieseln till traktorn har gått upp från nånstans under 20 kr till nånstans kring 25 kr. Har inte kollat utsädespriser än.
Potatis är billigt, man köper ju 1 kg på ICA för 15 kr så det är väl ingen kris om den stiger till 20-25-30 kr. Det är ett exempel som kan vara värt att ha i tankarna för den som undrar hur mycket priserna kan dra iväg.
Den som har tillgång till gräs(mattor) bör kanske investera i den där kaninen som barnen har önskat sig så länge – alla helst en gravid hona – alternativt två kaniner, en av vardera sorten, och låta naturen ha sin gång.
Min farmor odlade kaniner under WW2 när farfar låg inkallad vid norska gränsen, familjelegenden säger att hon skalade upp från några få till 140 som mest innan kriget var över, och då åt familjen alltså ändå regelbundet upp delar av besättningen.
Kan dock vara lite svårt att se skillnad på dem tydligen. Min syster fick ärva tre stycken lite äldre honkaniner av en kompis som skulle flytta till stan. En morgon när hon kom till buren så fanns det ytterligare åtta stycken små.
Man får passa sig för kaninsvält bara!
Jag yrkar på bifall gällande omedelbart stöd till bönder. Eftersom att regeringen ändå gillar att köra över lagrådet borde de kunna snickra ihop en lösning på en eftermiddag och låta riksdagen rösta om det hela senast torsdag.
Men hallå, Johan Norberg har faktiskt sagt att allt det här kommer globaliseringen att lösa!!!
Har inte tid att hänga här längre nu pga alla myndigheter.
En myndighet stressar och beordrar mig att ta ut barkborreskadade träd omedelbart, och påminner om min skyldighet att göra så.
En annan myndighet beordrar mig att inventera på artindividnivå om det är okej att för den individen är okej att jag hugger ner träd enligt order från ovanstånde myndighet.
Med andra ord jag har ett antal hundratusentals barkborrar att ha medarbetarsamtal med. Jag hoppas bara barkborrararna säger okej till att de flyttar till nästa träd. (att flytta till nästa träd brukar de inte ha några problem med så medarbetarbetarsamtalen ska nog gå bra, man måste gå in positivt inställning i en förhandling)
Jag har hört rykten om att på onsdag ska EU lansera ett stödpaket till lantbruket.
Vi får se vad det innehåller.
Men jag gissar att CAP 2023-2030 är inaktuell nu.
Med dessa konstgödselpriser kommer väl skiten bli guld värd precis som förr. Synd bara att det inte finns tillräckligt av den. Tack för ännu ett bra inlägg Lars.
En ko “tillverkar” knappt en skottkärra skit om dagen.
Just say’n
Håller med om att det kommer bli en kreditkrunch pga inflation men man ska också beakta att världen är extremt duktig på att ställa om. Vi kom precis “ut(?)” från en pandemi som i början såg ut att rasera mängder av företag över hela jorden. Men så blev det inte, iaf inte än. Vi ställde om snabbt, vaccin kom fram…etc…
Finns massor av uppfinningar där viss jordbruk sätts på prov, samt köttprodukter i artificiella laboratorier (tror det var Singapore som odlat kycklingbröst i labb)…mm
Det kanske till och med är just detta som får mänskligheten att ställa om ordentligt på sikt. Håller med om att situationen i närtid inte är rolig, men människan är innovativ. Några år med svårigheter är nog helt korrekt. Världen blir bättre på sikt, det kan gå snabbare än vad många tror.
Viktigt inlägg. Tyvärr förväntar jag mig inga snabba aktioner från våra politiker. Det blir nog som så ofta annars för lite och försent. Samt nåt mummel om att “vi har varit naiva…”.
För övrigt, då jag har lite insight i den världen, givet läget på elektronik och halvledarmarknaden just nu så kan det vara en potentiellt sett lönsam spec att köpa ett PS5 nu och sälja till jul 😉
Sveriges självförsörjningsgrad ligger enligt uppgift på 50%. Jag är inte lika säker som bloggaren, att vi i Sverige inte kommer att svälta eftersom vi har råd att betala för maten. Om det uppstår svältsituationer i andra länder kommer man garanterat att införa exportförbud på sina livsmedel. En svältande befolkning är en mardröm för regeringar. Och detta gäller även EU-länder. Vi såg ju hur det gick med skyddsutrustning under pandemin.
Självförsörjningsgraden på kalorier är 80%. 50% avser ekonomisk självförsörjningsgrad – vi exporterar billigt vete och ärtor, importerar dyr lufttorkad skinka. Förenklat, men du kanske förstår principen.
Få svenskar vill leva på mjölk, ägg, potatis, bröd, ärtor och lök.
Det påminde mig om den mysiga YT-kanalen Great Depression Cooking med 90-åriga Clara. De flesta rätter bygger på just de ingredienser som du nämner.
https://youtube.com/c/GreatDepressionCooking
Prepping gäller även egna ekonomin.
* Bolånet bundet på 5 år
* Solpanelerna på plats
* Lönen upp 4% i år
* Bil som går delvis på el
Jag köpte en 25 kg säck Promagna för 4-5 år sedan att ha till häckar, bärbuskar, fruktträd, grönsaker ja allt utom gräsmattan. Då kostade den drygt 300. Nu 695 på Granngården. Samma prisökning på dera billigare YaraMila NPK för gräsmattor.
Billigaste gräsmattengödningen är ÖOB, oidentifierad NPK (18/4/10typ för en hundring för kanske 7kg.
Först trodde jag det var Granngårdenpriser för villaägarförpackningar, men såg även priserna på storsäck…
Det här blir blodigt. 25% av hektaren åkermark är småbruk. Undrar hur det går….
Bara knäck jordbruket, S. Chief Karlsson har ju orubbat förtroende så då är det ingen fara.
Min hund äter allergifoder och maten har gått upp ca 20% i pris sen i höstas.
Nu är hunden en liten rackare på 6kg så att pereppa ett års konsumtion av hundmat är inte särskilt svårt. Men det känns extra viktigt eftersom hunden inte klarar en diet av vilken mat som helst.
Vet inte om man får göra lite reklam i kommentarerna, men eftersom det handlar om att ge bönder det verkliga priset för vad det kostar så hoppas jag det är ok. Bönderna måste verkligen få stöd, jag fattar inte varför jag som privatperson ska få några tusenlappar för att slippa ändra mina vanor under en sån här kris. Men tills politikerna tar sig i kragen kan vi alla göra något under tiden:
Min svägerska är bonde, och tipsade att det på FB finns grupper som heter ”reko-ringen”, och det finns i massvis med orter runt om i landet (ex ”reko-ringen Kungälv”). Där ansluter sig många bönder med sin ”gårdsförsäljning” där du kan beställa genom att kommentera varje bondes inlägg i gruppen beroende på vad du vill ha (kött från olika djur, grönsaker, ägg och även drycker och honung mm). Sedan 1-2 gånger i månaden samlas alla dessa bönder-på en på förhand angiven tid-på en parkeringsplats där alla kunder kan hämta alla varor från flera bönder på en och samma gång. Du betalar kontant eller med Swish. Bönderna slipper att en del pengar hamnar hos mellanhänder, plus att de får betalt för vad det verkligen kostar (de sätter ju sina egna priser). Bästa sättet att stötta bönder just nu tror jag.
Det är gulligt och omtänksamt för dom i landsbyggskostym som vill att det ska kännas bra. Men det förslår inte i det stora. Sen åker samma kostymnissar tillbaka till myndigheten och kräver livsmedelsklassning på lokalerna där minsta lilla kaffekopp försöker säljas.
“Government’s view of the economy could be summed up in a few short phrases: If it moves, tax it. If it keeps moving, regulate it. And if it stops moving, subsidize it.”
Till skillnad från våra grannländer Norge och Finland har våra politiker sedan 1960 talet fram till nu helt struntat i vårt lands jordbruk.
Under 60 och 70talet fick bönderna bidrag för att plantera åkrar och ängar med granplantor. Under 80 talet fanns det lite framtidstro och bönderna vågade satsa på att utveckla sina gårdar. Det tog slut 1990 då omställning 90 kom
Det innebar fortsatta kampanjer med storskaliga igenplaneringar av åkermark dock med i huvudsak lövskog.
EU anslutningen 1995 blev en fullständig katastrof trots LRF kampanjande för ett ja i folkomröstningen där det hävdades att europa hungrade efter svensk mat. Med vår lagstiftning om djurvälfärd och straffskatter på handelsgödsel , bekämpningsmedel och beteskrav för kor som var unika inom EU.
Med den ryggsäcken raserades vår konkurrenskraft och billig mat vällde in. Självförsörjninggraden rasade från 80% till 50%. Finland däremot har sett till att deras bönder fick betydligt bättre villkor vid EU anslutningen där Sverige sålde ut sitt jordbruk genom urusel förhandling av en viss Ulf Dinkelspiel
Jag själv avvecklade min mjölkproduktion 1999 efter 21 år och drev vidare gården på fritiden till 2019 med lite får och lamm
Tror det blir svårt att öka svensk produktion av mat, då krävs det en helt annan förståelse från politikerna och långsiktighet. Att slänga ut helikopterpengar just nu till bönderna är inget som räddar produktionen på sikt
Mycket bra analys av Lars. Men frågan är om inte situationen är ännu värre. Jag köpte tack och lov den gödning jag behövde redan förra året så jag kommer att så i vår trots dieselpriserna. MEN, inte en chans att jag sår något 2023 med dessa villkor. Spelar ingen roll om spannmålspriserna blivit högre. Det har blivit ett spel med för höga insatser och kommer det ett katastrofår som tex 2018 blir jag sittande med miljonförluster som kan ta 10 år att jobba igen om banken ens ställer upp med krediter. Nej, riktiga företagsledare från näringslivet skulle aldrig försöka driva något företag med dessa villkor. PS Skicka in analysen till någon större tidning…. ds
Har för mig att åtminstone katter fick klara sig utan kattmat fram till i slutet på 60-talet. Hundmat däremot har funnits längre. Poängen är att de kan nog klara sig bra på delvis samma mat som vi äter.
Jag har länge funderat på varför man inte har redaktionell reklam på matvaror. Man läser ju tvångsmässigt allt som står på mjölk- eller yoghurtförpackningen. Då kan ju exempelvis Volvo betala för att ha en välskriven, intressant och kanske bildande text om deras senaste batterisatsning så kan priset för konsumenter hållas nere samtidigt som mer pengar kan skickas till mjölkbönderna (även om det mesta säkert hamnar hos koncernledningen på mejeriet). Det borde gå att utforma reklamen så att den tolereras av konsumenterna.