9.7K
Efter lördagen utan att ha stängt av varmvattenberedaren har jag nu lite bättre data på energiförbrukningen. Varmvattnet drog 13 kWh på ett dygn och en dusch ser ut att dra knappt 2 kWh, eller samma som förbrukningen för att köra en över 2 ton tung Tesla Model S 10 km. Mer exakta siffror nedan.
Gårdagen innebar låga elpriser på grund av orange stormvarning, så prisstyrningen av varmvattenberedaren lät varmvattnet vara igång hela dygnet. Därmed blev det bra mätvärden på elförbrukningen för varmvattnet.
Nedsidan var att vi inte var hemma, utan besökte Knystaforsens restaurang i Hyltebruk, så träning med tillhörande dusch uteblev. Å andra sidan förbrukade husvakten en del varmvatten runt middagstid, och efter att ha haft varmvattenberedaren avstängd under stora delar av fredagen så värmde den upp lite vatten fortfarande en stund efter midnatt, så totalen blev nog rätt korrekt.
Från 6.22 kWh i total förbrukning stängdes dygnet på 19.29 kWh, en förbrukning på 13.07 kWh.
Energiförbrukningen för varmvattnet under lördagen. Duschar respektive lunch och middag syns rätt tydligt i grafen. Lunch och middag kan t ex innebära att man diskar kastruller för hand i varmvatten. |
Under morgonen fram till dusch och andra morgonbestyr förbrukades 0.27 kWh per timme på att hålla vattnet varmt. Efter att uppvärmningen av varmvattnet var klar efter två duschar förbrukades 0.32 kWh per timme under eftermiddagen på att hålla varmvattnet varmt. Någonstans runt 0.3 kWh per timme går alltså åt bara för att bibehålla värmen, och går som spillvärme i den annars ouppvärmda över 180 år gamla källaren, som håller runt 10-12 grader så här års via naturlig bergvärme. Sommartid är det varmare där nere, och spillet bör vara lägre.
Jag gjorde i fredags en uppskattning om 15 kWh förbrukning per dygn, men facit var alltså 13 kWh utifrån en enskild dags stickprov. Av detta kan 6 kWh sägas varit faktiskt förbrukning av varmvatten och övriga 7 kWh är alltså spillvärme för att hålla vattnet varmt. 13 kWh kan antagligen anses vara nära nog min tidigare killgissning på 15 kWh.
Om min medelprisprogrammering – där varmvattenberedaren bara är på när priset är under dygnsmedel om inte elpriset är under 50 öre då den alltid är på – innebär att beredaren är avstängd 12 h per dygn kommer det maximalt reducera åtgången med 3.5 kWh, men en del av detta kommer gå åt igen för att värma upp vattnet igen. Skillnaden däremellan blir en energibesparing.
Den stora besparingen blir dock att slippa betala höga dagspriser för 0.3 kWh per timme, utan förbrukningen flyttas till lägre elpriser. Man kan dock fundera på om brytpunkten bör sättas lägre än dygnsmedelpriset, t ex efter off peak 2, dvs medelpriset på kvällen. Annars finns ju risken att varmvattnet framför allt återvärms till medelpriset på dygnet. Kanske bör varmvattnet stängas av när priset passerar medelpris, men slås på igen först när man når off peak 2 eller under 50 öre? Antagligen en vettig justering av programmeringen att utvärdera, vilket jag fixar omgående.
Framför allt handlar prisstyrningen om att flytta förbrukningen till timmätningens lågpris, eventuell energibesparing blir sekundär. Att dock flytta varmvattnet boret från dagtid gör också att man säljer mer el med 60 öres skattereduktion, vilket ger ytterligare vinster i att inte värma varmvatten dagtid.
Och nej, man får inte legionella av att temperaturen faller en gång om dagen – det behöver gå rätt lång tid innan det blir någon tillväxt av bakterien om det finns några bakterier alls efter att de bränts bort, och att legionella kallas sjukhussjukan beror på att den helst vill ha de speciella förhållanden som gällde på sjukhus förr – långa vattenledningar där kallvatten och varmvatten dragits oisolerat nära varandra, och varmvatten kunde bli stående långa perioder i enskilda ledningar utan att spolas ut. Och sedan gott om människor med nedsatt immunförsvar pga att de är sjuka patienter, då legionella sällan ger sig på en frisk eller ung individ annat än på sin höjd som en lättare förkylning om ens det. Dessutom ska bakterien inandas och smittar t ex inte genom att man tvättar händerna.
Sådana förhållanden gäller inte i en villa, och att bränna av legionella en gång om dagen kommer räcka gott och väl. Sluta vara så nervösa och hispiga över allting hela tiden. En del varmvattenberedare, t ex värmepumpsberedare som sällan orkar få upp värmen tillräckligt, bränner bara av legionella en gång i veckan eller rent av en gång i månaden, och ligger annars nere i intervallet 40 – 50 grader där legionella stortrivs, medan det krävs 55+ för att döda legionella och för en värmepump krävs då en elpatron som kör spetsvärme. Så oroar du dig över att jag stänger av uppvärmningen en gång om dagen bör du inte köra värmepump – t ex bergvärme – för ditt varmvatten.
I övrigt är 2 kWh för en dusch samma förbrukning som att köra en Tesla Model S på över 2000 kg hela 10 km, eller rent av lite mer än det då jag brukar ligga runt 1.8 – 1.9 kWh per 10 km. Sätter lite perspektiv på hur mycket energi som krävs för uppvärmning kontra rörelse.
En kWh är även ungefär energin som krävs för att hissa upp en bil till toppen av Eiffeltornet (beroende på vikt på bilen – kan handla om en liten fransk Renault 5 kanske). Eller en halv dusch. Jag har ej kontrollräknat Eiffeltornuppgiften, utan det där är något jag hört någonstans, men en kontrollräkning lämnas som en övning åt läsarna, som säkert vill anmärka på något.
Nedanstående är innehåll från bloggens samarbetspartner Compricer.
20 kommentarer
Har du en läckande säkerhetsventil eller läckan någonstans i varmvattensystemet?
Eller är VVB i princip helt oisolerad?
Typ en centimeter glasfiberull.
Är en ca 20 år gammal Nibe.
Häng en filt över den, enkelt prov.
Ojoj, finns väl byggregler för temperatur.. Men oaktat det så låter det som rätt mycket svinn. Vet inte vid vilken temperatur skillnad man testar för energiklass men där ska man väl vara nere på din "förbrukning" när det inte förbrukas vatten på en dag eller två på året.
Tja, schablonen förr för varmvattnet i ett hushåll var 5000 kWh om året inklusive spillvärme, eller 15 kWh om dagen. 13 kWh är ingen konstig siffra.
Googlade lite.. tomgångseffekt ska det visst heta, och i något test hos energimyndigheten vara 400-1000kwh per år.
Vill man verkligen jämföra så måste man nog kolla testmetod, skulle tro att de får stå i rumstemperatur under test.
De 60 öre man får för elen man producerar kan man inte se som en vinst. Mer som en ersättning för överföringsavgift osv när man köper "tillbaka" som el man sålt.
Alltså ingen vinst direkt.
Nähä. Och ändå är det 60 öre in. 60 öre jag inte hade fått om jag förbrukat el till varmvatten samtidigt.
Istället för att förbruka 1 kWh till varmvatten för 100 öre, så säljer jag 1 kWh för 100 öre + 60 öre skattereduktion, och köper sedan 1 kWh för 20 öre nattetid. Vinsten blir 160-20=140 öre. Om jag istället förbrukat elen till varmvatten dagtid hade jag fått noll öre.
Dock betalar man elskatt och elnätavgift på 1 kWh nattetid, vilket blir ca 56 öre, så vinsten blir 84 öre. Fortfarande betydligt mer än 0, och mer än de 24 öre det blivit utan skattereduktioenn.
De extra kostnader du får när du köper elen blir ju typ som de 60 öre du går från staten.
Du skulle lika gärna räkna bort den och bara jämföra priset på dagen och natten. Visst du tjänar 6 öre till utöver det förutsatt dina 56 öre i avgifter och skatter.
Själv betalar jag knappt 70 öre för överföringen och förlorar då 10 öre på att köpa på natten vs förbruka på dagen.
Intressant.
Tycker nog att det är lite väl höga förluster. Min 15år gamla 150L VVB standard model drar knappt 0.1Wh/h i spillvärme (ja, jag mäter). Visst, den är märkt Energystar, och jag har satt på dubbla "mössor" (isolering över tanken) så det kanske hjälper lite.
Är detta direktverkande el? Borde inte en värmepump nästan halvera el-förbrukningen?
Vattnets värmekapacitet är ca 4kJ/(kg*K), eller 4kWs/(kg*K). Så det är extremt energikrävande att värma upp. Det är också därför det är en så bra energibärare i exempelvis fjärrvärme.
Men, enkelt att räkna med gymnasiefysik, exempelvis att värma en vattenberedare från start från 10C till 50C.
4kWs*300kg(liter)*40grader -> 48000kWs -> 13kWh
Har man frånluftvärmepump med COP 4 får man 13/4 -> 3.25kWh.
Tänkte först vad bra med fjärrvärme så jag slipper betala för spillvärme på vv. Kom sedan på att jag betalar ju självklart för de massiva förlusterna i det 10-tals mil långa nätet med 95 gradigt vatten i backen.
För oss kostar fjärrvärmen 1,1 kr/kwh ink alla fasta avgifter.
"I de svenska fjärrvärmenäten beräknas ca 10 % av den producerade energin gå förlorad under distributionen" – wikipedia
Dock är det ändå ett bra sätt att elda sopor och använda den överblivna energin för uppvärmning. Alternativet vore att elda för kråkorna.
Håller med. Trodde på mycket mer förluster faktiskt. Lägg händerna på ett kulvertrör så känns höljet ljummet, är ju inte många cm isolering. Där rören går tvärsöver i gatan syns det vid nysnö på asfalten.
Noll kr i underhåll på 19 år, anslutningskostnaden var småpotatis och fick 1000 Mbit bredband in i huset samtidigt.