11.7K
Under förmiddagen har styrning med en Shelly 3EM och en Siemens trefaskontaktor installerats mot varmvattenberedaren, och det innebär en rejäl skillnad i energiekonomi. Just nu säljer jag 700 W solkraft till timpriset på 150 öre plus 60 öre i skattereduktion, istället för att köpa 3000 W el för 150 öre. Varmvattenberedaren kommer dra igång igen ikväll 23:00 och då till ett elpris om 83 öre. Hypotetiskt kan det hela ge en besparing på 7000:- om året enligt beräkning nedan.
![]() |
Läge utan varmvattenberedaren. |
Alla elpriser avrundade till hela ören och avser utan skatt, elnät, elhandelspåslag och moms.
Styrningen är att när elpriset är över medelpriset för dagen enligt Nordpool och över 50 öre, så stängs varmvattenberedaren av. Under 50 öre i elpris eller under medelpriset för dagen så är beredaren på. Det senare innebär för detta dygnet att att beredaren kör i sju av dygnets 24 timmar, och det till ett medelpris om 25 öre per kWh medan dygnsmedlet är 300% högre på 105 öre.
Automatiseringarna |
Istället säljs det några kWh för 210 öre.
Källaren i Home Assistant med varmvattenberedaren påslagen |
För övrigt fullkomligt slukar varmvattenberedaren energi. Först tänkte jag köra en mätning på hur mycket som normal går åt, men tröttnade när den var uppe i 3 kWh.
Nä, det fick räcka |
Det är bättre ekonomi att sälja elen till högt pris, plus statlig skattereduktion och värma vatten billigt nattetid, än att köra varmvattenberedaren på solkraften och gå miste om att sälja el dyrt.
Enligt schablonen bör varmvattnet dra 5000 kWh om året, eller 15 kWh om dagen.
Om jag lyckas reducera från 15 kWh till 10 kWh genom att inte värma vatten dagtid och får prisbilden enligt ovan så går som anekdotiskt exempel kostnaden från tidigare 15*105=15:75 SEK till 10*0.25-2*210 eller 4:18 SEK tillbaka, en förbättrad ekonomi på 19:93 SEK om dagen.
Nu var detta en anekdot på en enskild dag, men skulle detta gälla alla dagar på året hade det gett 365*19:93=7274:- SEK i besparing om året. Detta är dock ett hypotetiskt exempel, men visar principen för hur timmätning och smart styrning av stora förbrukare som varmvatten kan ge. Reduktionen i energiförbrukning är inte så stor, i exemplet ovan bara 5*365=1825 kWh om året, eller lite mindre än 40% av 5000 kWh.
Jag ska mäta vad VVB:n faktisk drar ett helt dygn när elen är billig, så får vi se vad förbrukningen brukar vara i verkligheten.
Nästa steg är att göra motsvarande på Spabadet, för vilket det finns plats i centralen. Regelverket för automatiseringen där får vara lite annorlunda, t ex måste badet köra dygnet runt om det är under 4 C ute för att eliminera risken för att något fryser sönder. Även där kan man få facit på faktiskt elförbrukning också, som ska ligga runt 3 000 kWh om året, men det beror förstås på utomhustemperatur och hur ofta man badar (dvs tar av locket), samt hur ofta man byter vatten helt.
I övrigt har Shelly nu släppt en ny Shelly Pro 4PM, som har inbyggt relä för fyra kretsar, ethernetuttag och inte bara wifi, samt en display med exempelvis realtidsrapportering om effektförbrukning och knappar för manuella menyer. Ska man göra en sammansatt inbyggnad av styrning ser dessa mycket fina ut. Skulle nog inte behövas en extern kontaktor som för Shelly 3EM, om jag förstår det hela rätt.
I övrigt är vårt elpris än så länge idag, baserat på timförbrukningen, men utan hänsyn till såld el, 58 öre, att jämföra med 105 öre i dagssnitt. 58 öre bör dock stiga eftersom resten av dagen har 83 öre eller mer och större delen av dagen runt 150 öre. Men det blir åtminstone ingen ytterligare kostnad för varmvatten förrän priset fallit till 83 öre och under dagsmedlet om 105 öre, helt enligt styrningen.
23 kommentarer
Liten varning: Shelly Pro 4M är enfas med fyra utgångar (alltså icke-dry utgångar). Köpte en innan de släpptes och då var det specat 4 dry utgångar á 16A) så jag blev lite besviken när jag fick den i handen.
Vad har du för temperatur på varmvattnet? Min beredare ligger normalt på 45 grader, men höjer till 65 en gång per vecka för att förhinda legionella. Denna funktion verkar dock gå på en intern timer som nollställs varje gång den slås på.
Min dröm vore att ha en riktigt välisolerad tank och höja till 65 grader då elen är billig och 45 vid andra tider.
Kör konstant på 55. Gammal dum beredare.
Ska det löna sig måste den vara rätt dåligt isolerad, man det man tappar är ju mest lagrad kapacitet och för det mesta så behöver man nog inte det alls med el.
Ja, jag tyckte jag såg det i ett tidigare inlägg, där beredaren verkar starya varke timme på natten. Så var min också innan jag isolerade den utvändigt. Jag klämde på tunna isolermattor typ Biltema och fick ner förbrukningen åtskilligt, samt att det inte blev så onödigt varmt i rummet den stod.
Är tanken att spara 5 kWh/dygn genom att bara värma på natten, med i övrigt samma varmvattenförbrukning? Det låter lite väl optimistiskt, tycker jag. Om du förlorar 5 kWh/dygn genom värmeläckage ut ur VVB så motsvarar ju det i snitt 200 W dygnet runt, eller motsvarande en rejäl handdukstork. Min VVB är i princip kall på utsidan, även när vattnet håller 80 grader.
För att inte förlora någon värme skulle ju dessutom VVB behöva svalna mellan varven, och det kan ju inte riktigt vara meningen.
Eller fanns det någon annan plan för att spara in de 5 kWh?
Bloggaren får så klart svara för sig, men det egna målet är inte längre att spara energi utan reducera kostnaderna. Timmätning ger ju helt andra möjligheter att göra detta på många sätt.
Källaren är ouppvärmd, så jag tappar inte något via spillvärme, utan håller sin temperatur via markvärmen. Och fokuset är att spara pengar. Kan bli en större besparing än 5 kWh, det var konservativt.
Förstår inte heller resonemanget med att spara 5 kwh per dygn. Hur mycket kwh man sparar på varmvattenberedaren bör ha direkt koppling till hur mycket varmvatten som nyttjas eller hur välisolerad den är.
Eventuellt värmeläckage får man väl egentligen tillbaka vintertid som uppvärmning av hemmet.
VVB står i ouppvärmd källare, så läckaget värmer inte hemmet (eller källaren heller – den är stabil i temperatur över årstiderna pga markvärmen). Hemmet värms dessutom med LLVP eller kamin, som är effektivare än spillvärme från kamin.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Även lite äldre beredare? Har en 20 år gammal i en friggebod som jag misstänker drar en hel del.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Om jag betalar 25-50% av elpriset så kvittar det att det drar mer energi initialt. Den kör hårda spikar med förbrukning typ 1x i timmen dagtid även utan dusch.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Enligt mig finns det för många vita kjänkta män.
Läste ett rätt bra svar på om det var farligt att inte duscha eller liknande. Tja man duschar mest av sociala skäl, men om du har öppna sår eller ska operas är det bra.. och handhygien vid matlagning minskar risken för matförgiftning.
Mycket intressant! Tack för tipset om Shelly, tidigare inlägg var bästa reklamen de kunde få. Jag har precis skaffat ett par stycken Shelly 1 plus som ska kopplas in till den externa terminalen på garageportarnas motorer för att t ex kunna öppna med telefonen. Beställde även några smartpluggar samtidigt och är mycket imponerad av hanteringen och den snabba uppdateringen av uppmätt effekt. (Måste dock sätta upp egen loggning av energi i HA eftersom det visst nollade kWh-värdet att koppla bort dem från molnet…)
Provade att sätta en plugg i en annan och det verkar som om den drar 0,5 W tom. Motsvarande övning med en Trådfri-plugg gav 0,9 W, men kanske inte är helt rättvist då den pluggen ju även agerar signalförstärkare för Zigbee till tempsensorer mm.
Låter som du antingen duschar flera timmar om dan eller har överdrivit kalkylen rejält.
Vi är ett hushåll om 6 pers, toppmatad oeffektiv tvättmaskin och disk går på varmvatten, osv, dvs vi borde använda 3-4x varmvatten jmft med er VVB drar i snitt över året runt 10kWh/dygn, ca 3500kWh/år.
Att slå av VVB sparar i princip 0, däremot ett bra sätt att flytta förbrukningen.
Som sagt, jag körde siffror enligt schablon, får se nu när jag kan mäta.
Bra artiklar. Det hade varit hjälpsamt om du delade med dig av dina HA-automationer så andra enklare kunde åstadkomma liknande mirakel.
Är du nöjd med din strategi att köra på “under medelpris” och 50 öre eller har du justerar?
Mäter du temperatur på något sätt också eller är det enbart styrning på elkostnad för stunden?