Vi var en vända till och från Västerås igår och med Tesla-integrationen återaktiverad i Home Assistant erhölls en intressant laddkurva för resan, som totalt låg på 81 mil.
![]() |
Laddkurvan dumpad från Home Assistant med bloggarens oläsliga kladd på |
Tanken var egentligen att börja resan någonstans på 90-100% laddning, men vid en kontroll vid sextiden på morgonen så visade sig inte hemladdarens handske suttit i ordentligt för nattladdning, så efter att ha laddat under söndagsmorgonen påbörjades avfärden på 82% laddning.
Bilen är en Tesla S100D med 100 kWh i batteri. Då bilen nu rullat 13 200 mil är antagligen kapaciteten i batteriet något reducerat, men jag har inte upplevt annat än att beräkningar utifrån 100 kWh har gett rätt resultat, kanske någon enskild procentenhet fel. Oavsett är Teslas prognoser på laddning vid ankomster otäckt exakt och något jag lärt mig att lita på hundraprocentigt genom åren.
Första stopp blev Supercharger i Mariestad, där bilens laddning var nere på 40% efter 19 mil. Detta motsvarar därmed en snittförbrukning på 2.21 kWh per mil om man låtsas att batteriet inte degraderat ett dugg. Verkligheten är därmed antagligen än lägre förbrukning. Här intogs lunch medan bilen laddade upp till 90%. Det fanns inget krav på att ladda till 90%, men det där det slutade efter lunchen på BK var inmundigad.
Egentligen hade det räckt att ladda bara några minuter då 50% laddning räckte för att ta oss till målet, där laddningen återigen var nere på 40%. Vi destinationsladdade med 12 Ampere på trefas, för att nå 62% laddning innan avfärd.
En kaffe och fika intogs sedan på OKQ8 intill Tesla Supercharger Arboga, där bilen laddades upp till 84%, vilket enligt Teslas prognos skulle ge 3% batteri vid hemkomst. 3% kan låta lite, men det är hela 15 km, och uppåt 20 km på de 50-60-70-80-vägar som gäller de sista fyrtiofem minuterna. Kort sagt ordentligt med marginal. Hade inte prognosen stått kunde bilen laddats på Supercharger i Jung, men 3% kvarstod även där.
Ankomsten slutade mycket riktigt på 3% laddning.
Totalt verkar alltså 42+50+20+81=193 kWh förbrukats för 81 mils bilkörning. Då jag pga dimman körde fel där motorvägen delade sig vid Arboga blev antagligen den totala färden 82 mil, vilket i så fall landade på en förbrukning om 2.35 kWh per mil. Då är numera större delen av resan motorväg.
Ingen brännbilist undrar förstås över hur det är att köra 82 mil på mindre än ett dygn, eftersom de själva normalt till vardags kör 100 – 120 mil utan att ens stanna för att gå på toaletten, och alltid har med sig matlåda, kaffe, dryck etc eftersom de aldrig stannar på 100 – 120 mil utan äter direkt bakom ratten. Detta vet vi eftersom räckvidd på 100 mil på en tank är ett krav för de som fortfarande kör brännbilar.
Med en Tesla och Autopilot är det iaf inte ansträngande då autopiloten avlastar så pass mycket att hjärnan inte blir uttröttad. Det och Russkaja på hög volym (uttalas Rus-ska-ja, inte Russ-kaja, får väl bli fredagsmys på det).
50 kommentarer
Jag brukar få lite ångest när det är under 10% i batteriet. Hade aldrig vågat chansa på att ha 3% kvar vid hemkomst.
Frun brukar få panik när det är under 50%
Sen stämmer inte räckviddsmätaren det minsta lilla på vår bil. Man får agera räkneverk själv beroende på temperatur, uppförsbackar och volym på stereon.
Teslan verkar ha uppförsbackar med, för går man in i energivyn så ser man på prognosen hur den t ex förväntar sig negativ förbrukning om man kör ner för Kallebäcks- eller Bollebygdsbacken. Den verkar också räkna med de olika hastigheterna på olika sträckor, då förbrukningen enligt prognosen är högre där det är motorväg etc. Iaf Sträckan Arboga-Sätila prickade den exakt. Dock gäller det förstås att följa hastighetsgränsen för att prognosen ska hålla, men det är inte jobbigt med autopilot.
Sedan är ju 3% en annan sak om man har en äldre Hyundai Ioniq eller Nissan Leaf, då snackar vi bara om några få kilometer på 3%.
Tesla har onekligen kommit betydligt längre än övriga biltillverkare när det gäller både räckvidd och mätningar. Vår bil brukar visa 40-50 mils räckvidd beroende på tidigare körcykel, men det blir sällan mer än 30-35 i verkligheten, även om man ligger under lagstadgad hastighet och har ett helt äggpaket på fartpedalen.
Dock lite avis på 100 kWh batteriet. Vi har bara 77.
Är precis lycklig innehavare av en Nissan Leaf och håller på att lära mig allt om räckvidd ampere KWh etc och hantera räckviddsångesten som blir mindre för varje dag. Men är såhär långt mycket nöjd och huvudbilen kommer nog för all framtid vara en elbil, och andrabilen en fosil Saab så länge det går att få tag i en som håller ihop någorlunda.
Dock en fråga, när man pratar om Tesla så sägs det att man inte ska till vardags ladda mer än 80%. Men jag fick inga sådana restriktioner av min säljare för Nisaan även om jag frågade två gånger. Jag tror han menade att 100% i Nissan motsvarar 80% av den teoretiska kapacitet så därför behövde jag aldrig bry mig. Någon som vet vem jag ska tro på?
Ingen aning T. Behöver ni inte 100% till vardags, lägg er på 80%. Har du timrörligt elpris kan det dessutom användas för att ladda mer eller mindre nätter med extra lågt elpris.
Jag har också varit lite harig med marginalerna men i somras när jag hellre ville ladda där det fanns lunchmöjligheter var vi väldigt nära noll enligt beräkningen men genom att köra lite långsammare en stund så blev prognosen snabbt bättre. Det sparade tid för laddandet var klart innan lunch var uppäten.
Föräljaren till vår bil ansåg att man inte skulle ladda över 80% pga att man då inte kunde ladda batteriet vid fartminskning.
Tror sanningen snarare är att batterierna slits snabbare om de laddas fullt. Antagligen tvingas biltillverkarna till små säkerhetsmarginaler för att kunna visa lång räckvidd.
Men som det ser ut med elpriserna nu om man har timdebitering, laddar man naturligtvis fullt när det är billigt. Nu är planen att ha bilen max tre år, så slits batteriet blir det inte vårt problem. Tror snabbladdningarna är värre när det gäller den biten och det använder vi i gengäld inte alls.
Ska lära mig bilen och se hur jag ställer in 80% vi får komma ihåg att Nissan är ju en i sammanhanget en äldre elbil. I övrigt så har jag iallafall kommit så långt i min räckviddsångest att jag håller till 100% med Lars om hans tidigare blogginlägg att det räcker till 95 procent av vårt resmönster. De resteran 5% av resorna ska vi lära oss nu hur man hitta laddstationer. Trots att jag tidigare endast varit fossilist så är det inga problem att pausa, dessa resor utförs med barn så pauserna har varit ett krav även med en fossilbil.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
@JH vilket bilmärke?
Litium-jon batterier ska ju helst inte vara 100% eller 0% laddade då de slits mycket då, och det gäller allt, som el-bilar, mobiler, laptops, och batteri-drivna verktyg, mm. Sen är ju vissa tillverkare "smarta", som Tesla och Apple (kanske de flesta? fast troligtvis inte) och "trixar" så att batteriet ska hålla länge. Troligtvis så är Cornus tesla-batteri inte på riktigt 0% när hans sista 3% tar slut, utan det är nog några få procent kvar för att skydda batteriet, men de kan han inte få ut i körning utan bilen kommer att stanna. Det finns också biltillverkare som markerar 100% laddning trots att det inte riktigt riktigt är 100%, just för att skydda batteriet. Apple laptops verkar monitorera användares beteende hela tiden för att räkna ut när den ska på riktigt riktigt ska fullladda batteriet, t.ex så om du somnar med sladden i och brukar gå till jobbet vid 7:00 så kommer laddaren inte fylla batteriet till klockan 3:00 på natten. Om Iphone är lika smart som MackBook Pro vet jag ej. Men den som lämnar mobilen på laddning över natten, och inte med säkerhet vet om tillverkaren skyddar batteriet, förstör med flit sitt batteri mycket snabbare än det är tänkt.
Så nere på lägsta fysiska nivån i batteriet vet alla vad som är bra och dåligt för ett litium-jon-batteri, det knepiga är om tillverkaren av produkten lagt till "smarta funktioner". Nissan Leaf kanske har sådana smart funktioner, … eller inte? Bilförsäljaren kanske har verklig koll på om Nissan har sådana smarta funktioner, eller så kill-gissar försäljaren baserat på rykten och info som gäller andra produkter. Om man googlar själv i 30 min brukar man kunna slå vilken försäljare som helst på sina egna produkter, det har jag många exempel på.
Så vill man vårda sitt batteri så måste man antingen ha koll på laddnings-mjukvaran, eller så gör man som Cornu och lägger sig på 80% normalt. Däremot så skulle jag aldrigt ha kört en bil ner till 3%. Dels sliter det mer att ladda mycket, och vad händer om en olycka sker och man måste köra akut? Lite skumt av en prepper att köra så slut på en viktigt resurs 🙂
Det är ju synd att man inte på en laptop kan bestämma om batteriet ska laddas eller ej, bara för att den råkar vara kopplad och drivas av 230V. T.ex nu när det är mycket jobba-hemifrån så behövs ju inte batteridrift alls för mig, men om jag drar ur sladden så laddas batteriet ur på några få timmar, och sätter jag i sladden så förkortar jag batteriet livstid då det går åt laddcykler. Det bästa vore om jag fick bestämma själv, dvs säga åt batteriet att sluta ladda om det inte är nödvändigt för att inte slå i 0%. Men, men, alla tillverkare vill ju att vi har sönder våra batterier så att de får sälja nya datorer till oss. Vad skulle vi göra utan denna tillväxt?
Grodan, vi har en andra bil hemma om vi med 3% kvar i Teslan behövde åka till akuten. Preppad och redo helt enkelt.
Apple har för övrigt stoppat min laptops laddning på 80%. Vill jag ladda mer får jag säga till.
T:
Vi har en ID4.
Li-ion-batterier degraderas fortare vid 100% laddning (ingen fara att ladda dit precis före avresa, men olämpligt att låta den stå så länge). De kan också direkt skadas om de laddas ur helt. Allmänt rekommenderas att använda spannet 25-75% för längsta livslängd, men det går bra att tillfälligt vara utanför det spannet efter behov på långresa.
Annars när det gäller degradering så är det mycket tur som avgör, räcker med en dålig cell för att hela packet ska bli sämre.
https://batteryuniversity.com/article/bu-808-how-to-prolong-lithium-based-batteries
Grodan har rätt i det mesta här!
Dock är det lite skillnad på Li med Ni eller Fe. Undrar om inte Leaf går på LFP (litium-järnfosfat) som tål bättre att stå fullt laddade. Teslas Standard Range-modeller har visserligen lägre kapacitet men kan utnyttja den bättre på så sätt. Teslor har också lite "reservtank" inbyggd i batterikontrollen, några procent extra innan det dör helt.
Tibor på Tesla Club Sweden teslaclubsweden.se/ hade en Leaf tidigare och har författat en skrift som kan vara nyttig: skaffa-elbil-tibor-blomhaell (annonseras på sajten).
Sedan kan jag rekommendera A Better Routeplanner, som Lars bestämt använder. Också den en produkt sprungen ur TCS.
Några tips till sign. T och andra (nya) elbilsförare — själv är jag bara intresserad åskådare och medlem.
Förr i tiden plockade jag loss batteriet från laptopen (Apple PowerBook, 2005(?)) när jag hade den konstant ansluten till ström. Oklart om det gjorde någon skillnad. Men nuförtiden för det väl inte att ta loss batterierna på någon laptop utan större ingrepp?
Var tydligen vanligt på andra märken åtminstone att batteriet var slut efter nåt år med ström ansluten. Möjligen hade Apple bättre hantering av detta.
Vad är det som gör att den drar 2,3 kWh per mom?
Brukar inte Tesla ligga under 2?
Är det så stor skillnad vinter och sommar?
Motorvägsfart, dubbdäck och att batteriet inte längre håller 100 kWh, så min beräkning är felaktig. T ex drog den bara 1.6 kWh per mil de sista milen enligt den egna displayen.Därtill finns det avrundningsfel.
Jag brukar ju ligga runt 1.8-1.9 enligt displayen, men inte vid motorväg så här års.
Våt och slaskig vägbana drar mycket kräm! Kall luft är tyngre. Värme är gôtt.
Ja värmepumpen drar nog någon eller några tiondelar kWh per mil.
Värmepump finns bara i de senaste modellerna. Bloggarn har en äldre tror jag, med värme typ resistor / bastuaggregat på 5-6 kW.
Värmen drar en hel del, men det är svårt att säga om det är batteriernas värme eller kupévärmen som suger ur batteriet.
Gjorde en högst ovetenskaplig test när det var minus 10 grader.
Bilen drog då 3 kWh stillastående med ljus och fläkt på. När jag stängde värmen gick det ned till 1,2 kWh. Halvljuset gick det inte se något skilland på alls. Antagligen gick resterande till batteriets uppvärmning.
(ID4 med värmepump)
2,3kWh/mil är inget ovanligt nä. Vill man ha mainstreambilen Tesla Y, så kan man kanske komma ned till 2kWh/mil då den är byggd efter låg CW och inte design/snygg bil. Då slipper man dessutom prata med de i baksätet eftersom ljudnivån är för hög. Den gick som bekant inte vidare till årets bil, trots att den har en betydligt bättre prislapp på kontinenten vs Sverige där den är enormt överprisad (alla bilar som gick vidare är elektrifierade, så den höll inte måttet helt enkelt i denna konkurrens). Vissa andra jämförbara bilar har t ex bättre pris i Sverige än Tyskland trots högre moms och vagnskadegaranti jadajada här.
Tesla har sina SC, och det är en fördel dock. Men premium är det inte. Kul dock de öppnar upp snart för alla andra för laddning. Jo, jag har ägt en Tesla. Trevlig bil, men inte premium om man nu är van vid det.
Jag har ingen egen bil, men har under många år varit medlem i en bilpool där man kan hyra, till exempel, Nissan Leaf. Men även om den är skön att köra, är det en mardröm vid längre resor. Deras 40 kWh kan vintertid (eller i extrem sommarvärme) ge så lite som 15-16 mil och laddstationerna för ChaDeMo är lätträknade och långt isär. Dessutom behöver man abonnemang hos en massa olika kedjor. VISA/Mastercard duger ju inte och med bara ett abonnemang, räcker det att en station på vägen är ur drift, så är räckviddsångesten ett faktum.
Så när det gäller elbilar är min erfarenhet, Tesla eller bara köra lokalt. Har man inte råd med en Tesla och vill kunna åka på långfärder är det absolut förbränningsmotor som gäller. Fortfarande.
Min räckviddsångest är som sagt 0 när de kommer till vårt normala resmönster med Nissan Leaf. Men jag vet inte om jag vågar ta den till fjällen innan jag lärt känna bilen mer.
ChaDeMo är ju på väg bort om man får tro https://www.elbilsstatistik.se/laddinfrastatistik, så köp något med en CCS plug, typ Ioniq 5, MG ZEV eller EV6, så blir det bra. 🙂
Då jag kör majoriteten av mina mil på autobahn så undrar jag mer vad förbrukningen når upp i när man gasar på i, tror elbil hade varit idealet här på de svenska långsamma vägarna! Dock har jag (i ryktesväg) hört att om man kör över 140kmh så laddas den ut brutalt snabbt
Redan ökning 80 till 120 ger rejäl räckviddsminskning. Tvivlar på att du får ut mer än 50% av specad räckvidd om du kör 160 på Autobahn. Men det bir ju stau lite titt som tätt så det ordnar sig säkert.
2,3 kWh/mil i 150 km/h +25 ute med AC på 22,5
kontra 1,65 kwh/mil i 120
https://www.youtube.com/watch?v=v56gMy04oMI
Körde GBG<->Landskrona igår plus lite extra, så det blev 55,5mil.
Med dubbade vinterdäck och regn så gjorde jag av med dryga 92kWh till den facila kostnaden på SuC på 314kr.
Med HVO100 för 24kr litern med en brännare med förbrukning 0,5 l/mil skulle det bli 666kr eller helvetes dyrt.
Tja… Räknar man TCO så blir det nog samma per mil. Degradering av batteriet kostade dig nog en 300 spänn.
På tal om elbilar, statistiken för året har kommit in nu från BilSweden:
Totalt 300 983 bilar
Sladdbilar (BEV+PHEV) – 135302 – 45%
Batteribilar (BEV) – 57470 – 19.1%
Sladdbilsbeståndet för personbilar (exporter ej inräknat):
Pluginhybrider (PHEV) – 200809 – c:a 4%
Batteribilar (BEV) – 113528 – c:a 2%
Tillsammans – 314337 – c:a 6%
Därtill runt tiotusen lätta lastbilar och runt 500 elektriska bussar. Tunga lastbilar uppgår till 100-talet elektrifierade just nu.
Sladdbil är väl en extrabil man på landsbygden håller sig med i syfte att ’börna loss’?
"Sladdbil" är min benämning på laddbara bilar (Pluginhybrid + Elbilar), tycker namnet är roligare. Precis som "Brännbil" istället för fossilbil och "Batteribil" istället för elbil. 🙂
Ok, inte hunnit få in alla data men lyckats luska lite, för helåret 2022 i Sverige förutspår jag:
c:a 160 000 sålda batteribilar
c:a 55 000 sålda pluginhybrider
c:a 325 000 sålda bilar totalt, 66% har sladd
Detta baserat på att kineserna kommer översvämma Europa med billiga kvalitetsbilar under 2022.
Lustiga elbilsnördar. Tanka bensin/diesel och kör utan problem, så det så…hahaha
Ni kan ju bara drömma om att fossilbränsle upphör 2030.
Det försvinner nog inte. Frågan är om man har råd att köpa det snarare.
När elbilarna är i majoritet kommer vår kära regering (oavsett färg) skatta bort de fossila bilar som finns kvar.
Som dieselbilsägare är tankningen inget jag lägger ned någon större tankeverksamhet på, ett öga på tankmätaren en 5 sekunders övervägning behöver jag tanka Ja/Nej? Inga diagram och fina pilar behövs, det behöver inte synkas med lunch/middag så hela den planeringsbiten försvinner men för 80 mils körning behövs förstås ett par stopp även för en dieselbils ägare, vi är människor vi med ;-). För eller senare kommer jag förstås köpa en elbil jag med, jag ser verkligen fram emot det, det verkar så oerhört spännande. Men först måste jag ha möjligheten att ladda bilen där jag bor.
Planen enligt reduktionsplikten som M+KD klubbade igenom är att bensin och diesel ska kosta drygt 50:- SEK per liter om åtta år.
Det kommer såklart inte ske eftersom det är politiskt självmord. Inget parti har fattat vad de skriver på bara.
Den som behöver frakta tunga stenar kommer kunna få avdrag på 70% av dieselkostnaden så det är inga problem med 50+ sek per liter om några år.
Gick in på E.on nu, de har dock inte alla siffror (tex kw pris) men fakturapriset för december har de och tillika förbrukning. Har två abbonemang för två olika fastigheter, den ena har rörligt pris och på den andra har jag bundit på horribla 142 öre.
Fakturan för december kommer att vara betydligt dyrare för den med rörligt pris trots mindre förbrukning än avtalet låst med 142 öre. Så herr bloggare har nog inte så fel om att rörligt är sämst iallafall inte i dessa tider.
Om 8 år är det politiska läget helt annorlunda, västvärlden har kommit på att det där med CO2 var nog inte en så bra idé, nuvarande fossilberoende (80%) kanske har minskat med några procent, men i det stora hela så är vi fortfarande beroende av fossil energi för vårt välmående.
Även om Bloggaren framförallt marknadsför sig som en elbilsägare. Så har ju bloggaren en 4WD fossilbil också. Som bloggaren själv visat, och pratat om kort. Antagligen i preppingsyfte! Men med allt förnybart de blandar i diesel, och bensin nu. Borde bensin vara bättre som bugout fordon? Då det växer i den förnybara dieseln?
Växer i den förnybara dieseln? Fan det enda jag vågar köra på med min segelbåt med det diselmotor är ju HVO100, då det inte är RME i den. Aldrig mer diselbakterier i tanken!
Man kan ju köpa diesel från Ecopar som har lång hållbarhetstid.