Det är väl kanske dags för lite börs igen, nu när årets inledande upprekyl verkar kommit av sig och stannat till, i enlighet med bloggens grundtes att glaset alltid är halvtomt.
Dagschart OMXSPI. |
Upprekylen på världens börser efter att ha bottnat ganska precis vid nyår har gjort att OMXS30 i skrivande stund är +11% i år och OMXSPI nästan +12%. Dollarn har stigit ungefär 4%, så delar av uppgången kan skyllas på svagare krona.
Som det ser ut nu kommer dödskorset från i november gå över i ett himmelskors snart, om inte börsen faller tillbaka några procent innan dess, ner under MA200-linjen. Gissningsvis ett kort himmelskors likt i juni, innan det bär nedför igen.
Det kommer mer och mer vinstnedrevideringar hos de amerikanska bolaget, och alla svenska bolag låtsas som att just det egna bolaget ska gå som förut, medan konkurrenterna ska tappa med konjunkturen. Nedgången kommer ta vid igen, och det vi ser nu är bara en tjurfälla för att lura in de sista pengarna på börsen. Sedan är det slut och nedförsbacken tar vid på allvar.
Så får vi se hur lång tid det tar. Kanske så långt som till sommaren? Men tanken är förstås det har ju gått upp i snart tre månader, så därför kommer börsen för evigt stiga. Det blir nog bra med det ska ni se…
Enligt konjunkturmodellen ska man fortsätta vara likvid. Jag har spridit mina likvider mellan SEK, USD och EUR. Vi kan knappast vänta oss att svenska kronan stärks när lågkonjunkturen tar fart, i synnerhet som det är högst tvivelaktigt att Riksbanken killgissat rätt om sin räntebana, utan istället uteblir räntehöjningarna.
51 kommentarer
Får du en jämn spridning mellan SEK, EUR och USD genom LYSA?
Annars kan ju långa amerikanska räntepapper vara en bra ide även om USD ligger högt värderad.
Går vi mot sämre tider sänker väl Powell räntan då han till skillnad från Ingves har detta manövreringsutrymme. Lång ränteduration ger bra resultat vid en sänkning.
Ligger man tung i ränta i Lysa är det relativt mycket SEK. Bättre internationell spridning på tung i aktier. Har dock inget att klaga på när det gäller utvecklingen hos Lysa.
Bra svar. Har funderat på hur dessa ränte papper påverkas av kronraset hos lysa
11 kronor för en Euro innan midsommar, min killgissning.
Fullt möjligt. Det verkar ju funka att få upp inflationen på detta sätt. Har vi otur och får erfara någon sorts global kris eller efterfrågetapp behövs mer draghjälp av valutan. Då räcker inte 11 kr / 1 EUR.
Hur har du valutor kontant, är det via Revolut, eller har du pengar insatta i utländska banker? Tacksam för svar!
Kontant? Nej, mestadels penningmarknadsfonder.
SEB Korträntefond C USD
SEB Korträntefond C EUR
Särskilt den i USD har gett bra avkastning i SEK dom senaste 5 åren 🙂
Valde SEBkorträntefond 2014 för att det är låg risk enligt min bank, stämmer det?
Hade på en kommentator inrådan en amerikansk räntefond tidigare. Denna likviderades av Avanza vid nyår. Jag har haft sek sen dess. Bör man investera lite i dollar? Är till hälften likvid i SEK vilket känns sorgligt
"MS INVF US Dollar Liquidity A"?
Ingen som vet. Sverige brukar ju devalvera varje 10-20 år. Vi kanske nått botten med SEK för den här gången och får vänja oss vid att den nya kronkursen blir 11 kr/euron och runt 9-10 kr/USD i 20 år innan det är dags igen om 10 år. Det är fördelen med att vara svensk. Vi klarar oss ur alla ekonomiska svackor tack vare vår fantastiska valuta.
Densamma! Saknar den något enormt men är för feg för att gå in i något annat igen
Lämpligt tillfälle att ställa en fråga till alla investeringsproffs på denna sida.
Jag själv har hålla på med aktier en del men får nog sålla in mig till skaran som kan betrakta sig som aktiekungar när börsen går bra.
Jag har nu varit utanför ett börsen i snart ett år men någonstans gnager känslan av att ingenting händer med pengarna på sparkontot.
Jag har "för mycket" pengar kvar på kontot i slutet av månaden så anledningen att jag har hållit på beror mest på att jag helst slutar arbeta vid 50 års ålder om det är möjligt och inte för att köpa en B.Veyron om 4 år.
Dvs så all min investering på börsen är att betrakta som långsiktig och fram till 50 års ålder så är det 17 år kvar.
Är det dumt att gå in igen då vi tänker långsiktigt?
Jag har väntat länge på dippen för att kunna köpa in mig billigt med det verkar ju aldrig kommer trotts att jag är helt övertygad om att den kommer och ju längre jag väntar så känns det som att jag "förlorar" långsiktigt på det.
When in doubt stay out.
Patience is a virtue.
Sanningen är ju att ingen vet. Tänk om vi får ett Japan-scenario i väst? Sparpengarna på 0-konto i 30 år framöver i så fall?
Vad talar emot ett Japanscenario?
Fortsatt kronförsvagning, vilket på sikt leder till inflation och högre räntor.
Kan inte fortsatt kronförsvagningen leda till deflation, istället för inflation som Ingves vill ha? Svag krona/fortsätter försvagas = dyrare och dyrare import = folk drar ner/avvaktar med köp till kronan bottnat
@Niklas: Man kan ju utöka inflationsmålet till 3-4%. Det är inte lagstadgat om att vi måste ha 2% som inflationsmål.
Med en hemlighållen varukorg kan man få vilket resultat man önskar.
Flashback nedan har som alltid intressanta svar, av bla presidenten.
Kläder i sverige – 2% och i Norge +5%,intressant.
https://www.flashback.org/t3026377
Ingves sa väl häromveckan att kronförsvagningen var några problem. Jag tänker, "kraftigt" ökad export driver på inflationen då. Ingves blir säkert nöjd ifall inflationen ligger stabilt över 2% utan att pilla på räntan för mycket. Just nu sitter han lite i en rävsax.
Lönedriven inflation alltså.
@PJ: Riksbanken litar väl på SCB och vi litar på Riksbanken 🙂
@Niklas: Ingves sa för någon vecka sedan att han inte är orolig över kronans låga värdering men han erkänner att det skulle bli bekymmersamt ifall kronan skulle stärkas. För mig är det rätt uppenbart i vilken riktning han då vill att kronan går. Att försvaga valutan är inget mål. Att få upp inflationen till vad han nu drömmer om 3-4% är målet. Valutan är endast ett verktyg han kan använda för det ändamålet.
@Goofy, jag tappade ett "inte". Ingves sa väl häromveckan att kronförsvagningen "inte" var några problem.
Stärker exporten, vilket borde leda till inflation. Dock fås felallokering, vilket kommer att få en jojo effekt till svagare valuta igen.
Som jag var inne på tidigare så tror jag inte speciellt mycket på SEK, varken på kort eller lång sikt. Möjligtvis mellan. Något politiskt måste till för att SEK tillbart ska stärkas. Vad nu detta skulle vara, kan man ju fundera på.
@Niklas: Håller med. Ser inte heller någon ljusning för kronan men sen tror jag egentligen inte att den kommer försvagas mycket mer än till 11-12 kr/euron. Det verkar som om det är den nivån den måste ligga på för att Riksbanken ska få sina 2% i inflation. Om vi sedan råkar ut för en lågkonjunktur och efterfrågetapp kan man ju förvänta sig valutainterventioner som en lösning också. Det utesluter ju inte Ingves. Ytterligare försvagning kan då ske men frågan är vad följderna blir av det? Kommer omvärlden köpa upp våra företag då (d.v.s. dom som är kvar i vår ägo). Är det bra för Sverige? Vad händer ifall man överför tekniken och lägger ner arbetsplatser i Sverige? Då finns det ingen återvändo längre.
Framförallt gäller det väl att fylla i raderna.
Ingves: "Kronförsvagningen är inga problem FÖR MIG, i min uppgift".
Även för en endimensionell kulturvetare (ekonom) som Ingves vore det lite väl att gå ut och påstå att merparten av befolkningen tycker att det är oproblematiskt att de blev fattigare.
@Linus: Det tragiska är att en stor del av allmänheten inte ens följer valutautvecklingen utan konstaterar bara att medelhavsländernas valutor har "ökat i värde" efter semestern.
Diskuterar man detta med akademiker på jobbet får man bara svaret att "Jag bryr mig inte om hur kronan ligger i förhållande till andra valutor. Det spelar ingen roll. Jag bor i Sverige och har inte för avsikt att vistas utomlands så ingenting kommer att bli dyrare för mig". Om landets högutbildade resonerar så är det faktiskt helt fritt fram för politiker och Riksbank att göra vad man vill. Det är inte Frankrike. Här går vi med på allt. Man kanske klagar lite vid fikabordet på sin höjd men sen köper man läget.
Ordna din egen lycka, T.
Om du är övertygad om att SEK kontinuerligt försvagas, ta ett lån och investera utomlands.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Min nätmäklare lånar jag till 1,18% av (0,99% före räntehöjningen).
Alternativt bara placera i utlandet och ta valutarisken. Kör hårt.
@Joakim: Har delvis gjort det men jag är inte helt övertygad om att SEK kommer försvagas ytterligare inom en 10-15 års period. Det sker i vågor och denna vågen missade jag. Dessutom har jag inte likt andra skadeglädje över att se andra svenskar bli fattiga. Men sen så är jag inte typisk svensk heller d.v.s. jag säger inte en sak och tänker en annan sak utan jag är rätt rak i kommunikationen.
Det är det där med timingen, ja. Som senaste gången MA50 bröt MA200 på nedsidan (och som man då "borde" sålt på). Idag står börsen högre än när det brottet skedde. Visar återigen att det inte direkt är lätt att lyckas, utan man behöver hitta nån indikator som säger när börsen går från "sidledes gående" till "nedåttrend". Men det är inte så lätt…
Aktörerna på penningmarknaden tror annars helt klart att den låga räntan är här för att stanna ett tag för övrigt:
Reporänta om 3 månader: -0,2%
Reporänta om 12 månader: 0,0%
Reporänta om 24 månader: 0,3%
Reporänta om 60 månader: 1,1%
… så då finns det inte heller några särskilda utsikter för kronförstärkning.
Vad har skadeglädje med saken att göra för övrigt? Dina pengar, din privatekonomi.
Om du har för mycket pengar på ditt bankkonto så kan du ju överföra dem till mitt bankkonto;)
Hur går det med det där utlovade inlägget om att björna SEKen?
Väntar på den stora nedgången, så det blir rea och man kan börja den långa fina resan uppåt igen. Ligger i korträntefonder sedan långt tidigare och bara väntar….
Kan bli en uppföljare till den gamle och havet?
Hemingway fick Pulitzerpriset för boken 1953 och den var även en bidragande orsak till att han ett år senare, 1954, erhöll nobelpriset i litteratur. 🙂
@Abbe: Nu fick du ett businesscase av mig 😉
Gamle och havet, eller väntan på Godot. Sitta och vänta på något som aldrig kommer.
Nog kommer det en helt normal kurskorrigering drivet av en helt normal downturn. Efter sol kommer regn och därefter sol igen.
Har gossarna varit med så kort tid så att de tror att allt bara är raka vägen uppåt utan helt normala konjunktursvängningar? Eller är ni bara skraja med lån upp över öronen och svajiga konjunktursberoende jobb?
@Abbe: Dom med höga bostadslån sitter naturligtvis och hoppas på ett scenario av låga räntor lång tid framöver och inflation. Dom med likvider sitter och väntar på en börskorrigering och medan dom väntar blir SEK billigare och till slut kommer även bostadspriserna ikapp.
Naturligtvis sker en nedgång, förr eller senare. Ingen anledning att ligga 100 procent likvid dock. Missa massa uppgång.
Köp guld. Har nu 15% fysiskt och 15% pappersguld i portföljen och det är en bra hedge, som nu också vuxit det senaste halvåret.
Det är roligare än någonsin att följa bubbelmannen Jesse Colombo, då hans ramaskri om central banking-scams och luftbubblor helt plötsligt låter alldeles lagom.
Jag amorterar lånen på huset för att undvika att göra en Penser. Resten ligger och skvalpar på kontot även om jag funderar på guld. Men de som köper fysiskt guld registreras väl och blir de första som raidas och grips när oroligheterna börjar.
I dagsläget är jag nöjd med att bara behålla pengarna minus inflationen. I övrigt kan jag tänka mig investeringar som minskade fasta kostnaderna som t ex solceller.
Låter sunt, eftersom jag tillämpar samma strategi 🙂
Maximera eget kapital, sunt och avvägt kostnadsfokus, förhandla ner pris på alla löpande tjänster och återkommande kostnader, byt till effektivare lösningar, etc. men se till att leva livet, unna dig genomtänkta upplevelser och grejor, fokusera på familj och vänner samt stöd de svagare.
Den som är satt i skuld är inte fri…
Har övervägt Guld men tittar man på prisutvecklingen så är den ju som en jojo. Långt ifrån den stabilitet man söker. Dock kommer ingen att gripa dig för att ha köpt lite guld, men paranoida tendenser däremot är något att oroa sig över.
Allt som folk är lyriska över kraschar till slut. Kanske är guldets tur denna gången. När världen inser att låga räntor är här för att stanna kanske man överger guldet för börsen.
Ytterligare bra exempel på att spå i kaffesump (MA50 vs MA200) knappast gör varken från eller till.
Känns inte särskilt lockande att köpa nej, men som vanligt, vi får väl se.
@Anonym
Skickar du ett foto på ditt kreditkort och även din CVC kod så för jag över lite pengar 😉