Via Driftunderhållsnyheter får vi lite mer detaljer kring Climeons teknik.
Citat:
“Principen bakom Climeons teknik är baserad på känd kunskap som bland annat används inom koldioxidinfångning, men som fått ett nytt tekniskt angreppsätt. Grunden är en ny termodynamisk cykel som innefattar en fasövergång genom att en amin binds respektive frigörs från koldioxid.”
Tekniken C3 står för Carbon Carrier Cycle och vi kan här alltså se att man använder koldioxid och en amin, dvs ett ammoniakderivat för att hantera en fasövergång, antagligen mellan vätska och gas, för att utvinna energi ur små temperaturskillnader. Delen Carbon Carrier innebär alltså att man använder CO2 som bärarmedium.
Detta är en fullt rimlig förklaring av tekniken, vilket t ex Rossi inte lämnat kring sin orelaterade E-Cat. Hittar man en lämplig kombination av ämnen som vid rätt temperatur ger en fasövergång från vätska till gas och medföljande expansion och sedan kontraktion när gasen kyls ner till vätska igen, så kan man utan problem driva en elalstrande (mikro)turbin via de pumpande rörelser man kan få via en fasövergångs resulterande expansion eller kontraktion. Detaljerna här är mer än vad som läckt ut tidigare och är i sig mycket intressanta. Exakt vad för amin det rör sig om lär vi inte få reda på i det här läget.
Nu är sannolikt CO2 gas hela tiden här, utan det är bindandet av aminen till CO2 som ger fasövergången och sedan tvärt om. Det krävs inte heller stora mängder energi för att aminen ska kunna bindas till CO2, vilket är nyckeln till hela cykeln.
Redan tidigare visste vi att inga giftiga substanser var inblandade, så det handlar också om en ofarlig amin.
Det handlar iaf inte om någon raketforskning eller mystiska oförklarliga fysikaliska fenomen om kombinationen CO2 och en amin är det man använder.
Se även tidigare inlägg om Climeon.
10 kommentarer
Ingenting som frälser världen förmodar jag? Kunde man få något sådant här att fungera vid människovänliga temperatur (10-37 grader) så kunde det kanske få riktigt stor betydelse. Det här verkar bara lite småintressant. Men jag kanske missat något.
Vetenskapens Värld igår hade ett längre reportage om skojaren (?) Andre Rossi's apparat som påstås ge mer energi än vad som tillförs till den. Du har ju skrivit om honom förut. Vet inte om något nytt egentligen fördas fram mer än att statliga Vattenfall tydligen har något basintrresse i det.
http://www.svtplay.se/vetenskapens-varld/
Hur får jag till klickbara länkar?
Det finns nog inget seriöst intresse för Rossis apparat längre. Du kan väl kolla den här tråden om du vill höra hur diskussionen går bland de som diskuterat apparaten flitigt de senaste två åren:
E-cat-diskussion
>a href="länkadress">länktext</a< Vänd på första och sista tecknen så får du det kanske att fungera. Använd en komplett webadress med http och allt.
E-cat: Tack!
Efter att f.d. statens provningsanstalt testat apparaten och den inte producerade mer energi än som tillfördes borde den vara död i Sverige, även för vattenfall. Men jag såg inslaget på TV och vattenfalls blåögde potentat verkade inte ha fått den informationen. Kanske behövs det ett statligt företag för att gå på Rossis dunster.
Om du vill läsa mer om processen så läs patentet på
climeon-patent
mvh
osunt.se
Har läst patentet och det ser vettigt ut. Det handlar om att använda ett system med CO2 som gasfas och vatten (eller en alkohol) ut-blandat med ett ämne som kan binda CO2, som vätskefas. Det CO2 bindande ämnet uppges vara: DEA (diethanolamine), MEA (monoethanol-amine), morpholine, piperazine, MDEA (methyldiethanolamine),DGA (diglycolamine), DIPA (diisopropanolamine) eller TEA (triethanolamine). Funderar på att göra en grafik som visar hur tekniken fungerar, skulle det var intressant?
Hur stora kostnaderna blir för att bygga och vilka verkningsgrader som faktiskt kan uppnås kommer förhoppningsvis besvaras efter att prototypen byggts. Ser det som ett seriöst projekt och inte alls på något sätt jämförbart med Rossies lurendrejeri. Tekniken kan jämföras med Entrans ORC-cykel flexigen. http://www.entrans.se
Har även hittat ett examensarbete från KTH där den svenska marknaden för storskalig tillämpning av tekniken utvärderas. Konstigt nog tas inte kärnkraftens kylvatten upp. Exjobbet är seriöst och ger en fin inblick i vad de handlar om för teknik. sphttp://kth.diva-portal.org/smash/record.jsf?searchId=1&pid=diva2:562002
Det examensarbete som utlystes i våras, om tillämpningar inom solenergi. Borde snart vara klart om det skrevs nu under hösten. Skulle vara kul om någon kan leta upp vilka som skriver det och när det kan tänkas vara klart. För det skulle vara intressant att läsa.
Jag är ingenjör men har ingen större koll på apparatteknik. Skulle gärna kunna uppskatta vad apparaten skulle kunna komma att kosta. Det handlar om låga temperaturer, låga tryck och ofarliga kemikalier vilket borde göra det billigt. Men det handlar om minst 2 pumpar, 1 turbin, 2 värmeväxlare, 1 generator mm vilket inte kan vara helt billigt. Hur mycket tror ni det skulle kosta för en anläggning som skapar el för husbehöv från en kamin? 10 000 eller 500 000?
Vill du göra grafik och ett gästinlägg är du mer än välkommen.
Mvh
Klickbar länk
http://kth.diva-portal.org/smash/record.jsf?searchId=1&pid=diva2:562002
Jag gissar på 10 000:-. Betydligt enklare och billigare än en luft-luft värmepump, bara för att jämföra priset med ngt.