Bloomberg publicerade på nationaldagen en propagandaartikel som hyllade det svenska ekonomiska miraklet och liberaliseringen av den svenska ekonomin. Artikeln är dock inte skriven av en utlänning och är därför total ointressant, istället är det den svenske (extrem) nyliberalen Anders Åslund (Wikipedia) som skrivit artikeln. Åslund vill som bekant bland annat utsätta svensk ekonomi för chockterapi, genom att i princip avreglera och/eller sälja ut allt, Sydamerika-stilen, så offentliga investeringar förvandlas till privata vinster.
Åslund undviker förstås helt att nämna att det svenska folket tagit på sig enorma privata skulder och att det är där man skall söka förklaringen till hur ekonomin kunde vända i Sverige och även klara den akuta finanskrisen 2008 – 2009.
Men det är inte så viktigt. Det viktiga i artikeln är att visa på att nyliberaliseringen av Sverige fungerat. Att inte skyffla de privata skulderna under mattan skulle störa den bilden.
12 kommentarer
Om det verkligen går så bra för Sverige så borde ju radarparet Borg/Reinfeldt få riksbankens pris i ekonomi till Alfred Nobels minne kan man tycka…
Vilket uttalande av Åslund refererar du till? Vart beskriver han sin s.k. chockterapi? Det som lyfts fram i artikeln handlar främst om:
1. Skattetrycket
2. Budgetdisciplinen
Och där tror jag väl inte att du anser att förändringarna varit till det sämre?
Gå in på Wikipedia-länken om Åslund och läs mer om hans åsikter.
Jag gick in och läste på Wikipedia-artikeln, men det fanns ett [citation needed] vid det där om svensk chockterapi. Så jag blev (seriöst) intresserad av att veta lite mer om vad han egentligen har sagt om reformer i Sverige.
Att marginalskatten sjunkit från 90% som den där Åslund nämner till ca 70% (inberäknat allmän löneavgift) får väl ses som en kraftig förbättring. Dock tycker jag att hälften kvar inte hade varit helt hutlöst. Förmodligen framstår nu Sverige, i och med Åslunds artikel, som rena skatteparadiset – en förebild helt enkelt.
Det verkliga skatteparadiset måste väl ändå var USA; där finns ett tydligt samband mellan hur hårt du faktiskt jobbar och hur mycket pengar du får i din näve att disponera över själv.
fråga ryska folket vad dom tycker om åslund.
Intressant kommentar eftersom den gode Åslund gärna förespråkar den hårda varianten av kapitalismen. T.ex. ser han oligarkerna som Rysslands svar på rövarbaronerna och att det är positivt. Något han förvisso kan ha rätt i.
Sen håller jag med C. att det är tråkigt när svenskar presenterar eller recenserar Sverige. Hellre någon utlänning som inte riktigt begriper utan som liksom trevar fram något som för hans läsare blir begripligt.
Cornu, du är väldigt ofta mycket träffsäker i dina problemanalyser av samhällsekonomi, även om dina beskrivningar ibland är något polariserade.
Men, problemanalysen är bara en del av jobbet. Jag hade tyckt att det var klädsamt med lite mer lösningsorienterat innehåll på bloggen.
Läskig typ.
Fånigt att ta Sverige som exempel på välsignelserna med liberalisering när vi fortfarande har så högt skattetryck. Sverige skulle fortfarande precis lika gärna kunna användas som exempel på välsignelsen med höga skatter! Men som Cornucopia påpekar är vårat kvarvarande välstånd byggt på skulder.
Allt välstånd är väl byggt på skulder idag? Frågan är bara vem som fått skulden i knät.