SEB:s boprisindikator fortsätter uppåt och är nu på rejäla återhämtningsnivåer. Hemnet inrättar en bostadspsykolog som skall uppmuntra folk att satsa sin framtida livsinkomst på livslång skuldsättning och konstaterar i en undersökning att stockholmare, västsvenskar och skåningar ser bostaden som en investering som skall stiga i pris och alltså köpt bostad på spekulation om högre priser. Och bloggläsarna vill inte alls bo i storstaden.
SEB:s boprisindikator. |
SEB:s boprisindikator steg till 20 (pressmeddelande SEB), där 45% av svenskarna tror på stigande bostadspriser och endast 25% på fallande. Detta värde motsvaras i trend och läge slutet av 2009, men man kan ju diskutera vad som är ledande och vad som är följande? Är det uppgång som föder positiv indikator eller är det folks åsikter som driver uppgången?
Bloggläsarnas boende 2010.
24% i bostadsrätt, 35% i hyresrätt och 25% i någon form av villa. |
Bloggens läsare bor i stor utsträckning i lägenheter eller villor. 59% sade sig 2010 bo i någon form av lägenhet medan 25% bodde i villa eller radhus.
Så vill 1664 svarande bloggläsare
egentligen bo. |
Men förra veckans undersökning visade på att läsarna inte alls vill bo så här. De vill bo på gård på landet eller i villa.
33% vill bo i en gård på landet, 12% i villa på landet och 23% i villa. Endast 13% vill egentligen bo i bostadsrätt och 13% i hyresrätt.
Så här finns en tydlig skillnad mellan vad man gör och vad man vill. 59% bor i lägenhet, men endast 26% vill egentligen göra det. 4% bor på gård på landet, men 33% vill göra det (45% vill bo på landet) i ett anmärkningsvärt utfall av Astrid Lindgren-romantik. Kanske är det pga att peak oil är ett av de dominerande ämnena på bloggen och uppfattningen att gård på landet är den personliga lösningen lever kvar? Eller så är det helt enkelt så att folk vet vad de mår bäst av – frisk luft, lugnt och tyst (oftast), grönska, fågelkvitter och lagom mycket människor runt sig, i kontrast mot avgaser, buller, grått och svart, billjud istället för fågelsång och att vara en av 10000-tals personer där man inte ens vet vad grannarna heter eller hur de ser ut?
Men alla kan inte bo på landet. Fast man vill inte bo i stan. Men man måste. Läsarna är baserat på detta kanske inte helt nöjda med sin situation, men känner sig inte ha något val. Å andra sidan kan man inte bo i stan heller, för det sker oftast med rätt rejält med lånade pengar.
Så varför måste ni bo i stan fast ni inte vill?
Hemnet har nu iaf svarat på hur det kommer sig att folk kan låna upp stora delar av sin livsinkomst för att köpa övervärderade bostäder i storstaden. Bostadsköpare i Stockholm, Västsverige (Göteborg), Sydsverige (Malmö/Örestad) tror nämligen i hög utsträckning att bostaden är en investering och kommer öka i värde. På så sätt kan man alibisera för sig själv att hosta upp miljontals kronor i skuldsättning. Man köper bostad på spekulation och inte alls bara för att bo i om man skall tro Hemnet. Läs själva hos Hemnet.
Kvalitetsjusterade lägenhetspriser
i Malmö toppade 2007. |
Så hårt sitter tron om evigt stigande bostadspriser att den lever kvar även i Malmö, trots att priserna fallit rätt rejält i området och bostadsrätter inte kommit i närheten av prisnivåerna från 2007. Fem år och man tror fortfarande att bostaden är en investering och inte en kostnad.
Nu kan man förstås göra någon annan tolkning av Hemnets undersökning, men helt klart är det enligt mig att man inte skulle köpa till dagens priser om man inte trodde på fortsatt uppgång. Typiskt bubbelbeteende.
Från reklamutskick |
Fick för övrigt ett läsarmail om ett bostadsprojekt i Lilla Edet (förort till Trollhättan som marknadsförs som en förort till Göteborg) där man skall kunna köpa en villa (med direktverkande el som uppvärmning baserat på bilderna) utan kontantinsats alls. Entreprenören går på något vis runt detta, exakt hur framgår inte i reklamen.
Inga aggressiva priser, “från 1.7 MSEK” heter det. Och inte ritat av apor utan av arkitekt (!). Lilla Edet kräver dock bil för Göteborgs-pendling, då järnvägen inte passerar genom orten, trots utbyggnaden av järnväg och E45 för att få General Motors att ha kvar Saab i Trollhättan.
Antagligen handlar projektet om någon form av kundfinansiering från entreprenörens sida, vilket leder till följande frågeställning: När entreprenören går i konkurs och någon annan aktör tar över kundfinansieringen, finns det då risk för försämrade villkor för dessa subprime-lån, lån som inte borde ges?
49 kommentarer
tjurfälla?
Intressant att notera att Värmland, Kopparberg och Gävleborg anses höra till norra mellansverige, Medans örebro och västmanland uppland hör till östra mellansverige.
Ligger inte sydligaste värmland längre söderut än örebro och västmanland Det här upplägget luktar enögdt Stockholms betende lång väg för övrigt så har det väl hetat dalarnas län i 10-15 år nu och inte kopparbergs län.
Haha, oj vad irriterat det var här då. Det intressanta är väl var det bor mycket människor och var det inte bor så mycket människor.
Värmland är ett stort län och den större delen av länet ligger norr om de andra länens ("östra mellansveriges") centralpunkter.
Att Värmland dessutom rent mentalt ligger väldigt långt norrut är en annan femma. Alla (inklusive icke-stockholmare) håller med om att det är mycket förvånande att Karlstad och Stockholm ligger på samma breddgrad.
"Alla (inklusive icke-stockholmare) håller med om att det är mycket förvånande att Karlstad och Stockholm ligger på samma breddgrad."
Bara idioter som aldrig tittat pa en karta i hela sitt liv. Har aldrig hort nagot liknande pastaende.
"Bostadsköpare i Stockholm, Västsverige (Göteborg), Sydsverige (Malmö/Örestad) tror nämligen i hög utsträckning att bostaden är en investering och kommer öka i värde.."
Ja, och de(iaf sthlm) har fått rätt bra länge. Och de kommer nog få det ett bra tag framöver. Mycket p.g.a. en ohelig allians mellan statsmakt, bankväsande och byggoligopolen. Tillsammans stödjer de marknaden med:
* Artificiellt lågt byggande och svinhöga byggkostnader
* Lågränteregim och (fortfarande!) amorteringsfrihet
* Massiva bidrag(ROT, RUT e.t.c.) till den belånade klassen
* Direktunderstöd till belånade: Statslånegarantier, räntebidrag e.t.c.
* Understöd av spekulation i form av buy-to-let. Som dessutom blir en pungslagning av de som ännu inte lyckats spara ihop en insats. Vilket de kommer få allt svårare då de blir pungslagna på hyran
* Ökande förslumning med konsekvens att man måste "köpa" sig grundläggande tryghet.
Det är många tunga intressen och faktorer som ser till att "marknaden"(det är knappt en marknad egentligen) hålls uppe.
Den som väntar på fall får nog vänta länge.
/Realisten
Det är nog snarare så att de områdena är Svenskens sista ställe att flytta till efter arbete. Titta på en avfolkningskarta.
-När Volvo och Astra flyttar blir det inte roligt i Göteborg.
-Stockholm lever på våra skattepengar.
-Västra Skåne på närheten till Kastrup.
Dock har uppgången stannat av och bud även i attraktiva hus i Sthlms "finare" områden landar gärna runt utgångspris, tidigare drog slutpriset iväg 20-30 % över utgångspris. Nu så landar budgivningen lika gärna 5-10 % under utgångspris eller på utgångspris mer sällan 4-5 % över.
11:09: Du har helt missat att det införts acceptpriser i Stockholm? De lockpriser som tidigare var standard existerar knappt längre…
Och vad spelar det för roll? hade det varit tryck i bostadsmarknaden så hade priserna dragit. Acceptpriserna är ett sätt att lura folk köpa dyrare skulle jag vilja påstå.
"Så varför måste ni bo i stan fast ni inte vill?"
Det måste jag inte. Men att flytta från hyresrätt till köpt gård när man har barn men inte är ekonomiskt oberoende är ett projekt som inte går i en handvändning. Men jag jobbar på det…
Många bor nog i stan inte för att de vill utan att det inte är möjligt rent ekonomiskt att flytta till en mindre ort eller landet.
Stan är inte drömboende för alla i stan, för mig är det mest en pina. Stockholm är överbefolkat och det gör att jag inte trivs. Hade inte alla lantisar flyttat in sedan 90-talet hade jag fortsatt att trivas.
Om man ska tro Fogelströms böcker kom lantisarna långt tidigare. Till och med före 1890.
"Om man ska tro Fogelströms böcker kom lantisarna långt tidigare. Till och med före 1890."
Finns gott om texter annu tidigare dar fransktalande adel och tyska borgare gor sig irriterade pa den svenska inflyttningen i Sthlm. 🙂
For ovrigt hor jag samma sak fran alla mina vanner, ett av tva svar:
a. Vill bo i stan och gor det. Ar nojda som tusan. Laser ej deppiga ekonomibloggar, tanker pa peak oil en gang om aret nar det dyker upp i nagon deppig stackares facebookstatus.
b. Vill bo pa landet men vagar inte ta steget pga jobb, inkomst, etc. Dessutom ar det manga i min generation och efter (70-talist) som ar fodda och uppvuxna i stan och faktiskt inte vet hur man skulle klara sig pa landet, som inte vet hur vilka jobb som finns att fa och hur man startar eget, som inte kan ett jota om eu-bidrag och lantbruk. Sa det finns en kunskapsbrist.
Mitt forslag (och en ide till ett foretag for entrepenoriska lantisar med smort munlader):
Starta nya byar. Manga som vill bo pa landet vagar inte ta steget ut pa en enslig gard men skulle garna bo i en mindre by dar man har nara grannar och lattare kan forestalla sig hur inkomst/jobb/eget foretagande och social umgange kan losas. Titta bara pa Frankrikes smabyar som ar omattligt populara. Det skulle kunna ga att gora aven i Sverige, att man byggde upp nagot liknande kyrkbyar har och var i landet. Kanske nagot att spinna vidare pa?
Av grafen att döma ser SEB boindex ut att vara en rätt bra prediktor för Valueguard-siffrorna.. Vid alla vändningar från ner till upp 09, 08 och nu under 2012 har boindex vänt uppåt någon månad före.
När det görs listor på bästa kommun att bo i eller Sveriges bästa skolkommun så brukar Lilla Edet alltid hamna bland de sista, ett par gånger har de kommit allra sist.
När det gäller att man inte bor som man vill bo så har det ju att göra med att man måste försörja sig. För de flesta av oss innebär det att man måste ta sig till "kontoret" de flesta dagar. Eftersom det inte är roligt eller billigt att bilpendla 10-20 mil om dagen, och det kommer knappast att bli billigare, så är det ju inte så där jättemånga ställen man kan bo om man jobbar i nåt storstadsområde och har normala inkomster, speciellt inte om man vill amortera av sitt huslån innan man blir 65.
Jo, med kravet ställt att man måste pendla X mil om dagen för sin försörjning är det ju en ganska dödfödd idé att bo ute på landet. Flyttar jag någon gång ut måste det göras under villkor som gör det möjligt att inte göra regelbunden pendling. Inresa till en stad max en gång i veckan sen får man försöka trygga försörjningen med fjärrarbete och grönsaksodling typ.
Yes, jag tror det är svart för de flesta. man vill gärna bo på landet, men eftersom många jobbar inom tjänstemannasektorn i dag så finns jobben i stan och pendling tar för mycket tid och är för dyrt.
Om man är tvungen att köpa hus, vart i Sverige tror ni det är bäst ur ett investeringsspektiv?
Har ca 1,1 miljon kontant och totala nettotillgångar efter skatt på ca 2,7 miljoner så vi har väl råd med nåt i stan men det känns som en eländig investering. Ska man flytta till Västernorrland och köpa ett hus för 800K och gå ner i lön och vänta på krasch som kan ta 10 år eller vad gör man. Egentligen borde jag flytta utomlands och tjäna / spara ännu mer men sambon är Sverige-frälst och måste bo i hus.
/ Whimsical
Investering och investering. Mammon? Köp ett hus där du vill bo, lev och glöm det där med investering.
Mycket bra svar. Det mesta man köper här i livet är bortkastade pengar. Har man råd(ej lånade pengar) och man trivs med det så "go for it"…
En bostad är ingen investering, utan en stor kostnad så länge man äger den.
Tänk södra sverige. Lättare att odla bra.
Norra småland, skaraborg och dalsland.
Ändå är viktigt att ni får tillgång till vad ni anser vara det goda livet.
Later som att ni har en perfekt situation. Sag att du har 2.7 miljoner i "aterinvestering" men bara 2.2 miljoner i realisering (dvs. om du koper nytt for samma summa eller om du cashar in och tar ut i kontanter. Isafall kan du lugnt kopa en mindre gard for sag 1 miljon nagon stans inte langt fran en mellanstor svensk stad. Da har ni 1.2 miljoner kvar i kontanter. Sag att ni ar 40 ar gamla bada tva och antagligen lever tills ni ar 80 ar, dar ni 15 000kr i manaden att leva pa ivar. Om ni sedan byter ut lonejobben ni har nu till sjalvhushalleri tror jag helt klart att ni kan overleva med el, vatten, internet och tandvard, pa ganska precis den avkastning ni kan fa via jord och ev. narliggande vatten. Om ni har lite skog dvs.
Da behover ni inte rora era pengar och ev. vuxna barn kan plocka hem 5.7 miljoner (fore skatt) nar ni trillar av pinn (forutsatt att ni har en ranta pa 4% och att inflationen inte overstiger den summan sa kommer dom att kunna behalla samma levnadsstandard till er och era barnbarn und so weiter).
Det finns gott om idioter som menar att det huset ni bor i maste renoveras for 500 000 var tionde ar men jag menar att med vanligt fornuft, en bra manual och lite muskelkraft kan ni gradvis klara en komplett foryngring av ert hus under de 40 aren ni kommer att bo dar genom att ta till vara eget timmer, fixa eget naver till tak, samla sten till ev. murar och grunder, etc. Om det skulle behovas mer material kan man alltid spanna hasten vid karran och ta en langtur till kommunaltippen och hitta kompletta byggdelar som kasserats i nagon av alla rivningar som kommer efter fuskbyggena i Sverige under de senaste 60 aren.
Personligen jobbar jag for att fa samma situation som er! Avundsjuk!
Var på visning i Stockholm i norrort på nybyggt hus i 10 milj klasen. Totalt 3st var på visningen. Jag förstår inte att statestiken visar att marknaden inte gått ner. Visningarna gapar tomma och man känner igen hälften av husen som är tillsalu i Stockholms norra förorter från förra året, nu med ny mäklare. Möjligen är förklaringen att det inte säljs något, och det kan ju ge signal om att priserna är "stabila"…..
Var på visning och följde budgivning på ett hus i söderort. Värde ca 4M. Efter att buden låg 17% över utgångspris valde säljaren att sälja till bekanta som var med och bjöd. Gud vet vad det hade slutat på annars…
Det är den unga svenska medelklassen som är de största förlorarna. Den ackumulerade skuldsättningen innebär att dessa blir livegna under resten av deras livstid.
Priserna ligger stablit men långt ifrån alla objekt går till avslut. Givetvis är det de mest attraktiva villorna och bostadsrätterna som säljs. Har man inte ett premiumobjekt i ett attraktivt läge är det svårt att få ut ett bra pris.
Jag bor i närförort till Stockholm och träffade en mäklare som värderade vår lägenhet för några veckor sedan. Hon representerade en stor mäklarfirma och bekräftade läget. Av objekten som ligger ute för första gången så säljs bara 40% utan omvisning/sänkt pris etc. Den siffran var snarare 90% under racet för några år sedan. I resten av fallen så kommer inga bud eller enbart bud som är för låga för att en säljare med högt ställda förväntningar ska bli nöjd. De här objekten finns inte med i någon statistik…
Wow! När började tidsstämplingen funka igen?
Jag bor i bostadsrätt men svarade att jag vill bo i villa/radhus. Anledningen till att jag inte gör det är att jag inte anser det är vettigt att dra på sig 3-4 miljoner i bolån, vilket jag måste om jag ska ha nåt vettigt i Stockholm.
På bomarknaden i Sthlm konkurrerar man just med puckon, folk som tror att "inflationen äter upp skulden", att dom aldrig kommer drabbas av olycka samt att markanden ALLTID går upp… Omöjligt att vinna en budgivning då…
Och ändå är det, år efter år efter år, de som får rätt…
Helt rätt, men vi får väl se, många verkar tycka det är jobbigt redan med dagens räntenivåer… Jag vägrar tro att en svensson-villa kan vara värd fem miljoner och framförallt att människor med svensson-löner skulle ha råd med det…
Sen har jag själv varit med i racet, så jag är ingen "hyresmupp på perrongen i Märsta" som det kallas på Lasse Kongos blogg… Jag och min fru gjorde 600 000 netto på två år 2005-2007, och har gjort kanske 500 000 till på lägenheten vi har nu, men har valt att inte gå vidare med villa-köp pga riskbedömningen…
Har samma känsla även om jag bor i Vadstena. Det kommer ut en hel del hus, drygt hälften har man sett förut. Nästan inga objekt säljs. Tror att många gör som vi, väntar på nedgången och skambjuder. Det är lätt att få tag på en schyst hyresrätt så varför chansa?
Ingen med Svensson-lön (som saknar en stor kontantinsats) köper en villa för 5 miljoner. Att det skulle vara undersköterskor och fabriksarbetare som lånar 4.8 miljoner för att köpa dessa villor är en myt.
Du behöver inte röra dig särskilt långt från Stockholm för att hitta villor för under 2 miljoner. Exempelvis i Södertälje eller Vallentuna. Nöjer du dig med ett (friköpt) radhus kan du komma undan med 2 miljoner i tunnelbaneförort…
Nu är 2 miljoner heller inte gratis, men knappast oöverkomligt för två arbetande vuxna…
/13:46
Tyvärr flyttar sig min arbetsplats typ varje år, jag bygger överprissatta brf-lägenheter till vardags ;). Vill därför bo nära E4:an och nära stan iom att jag inte vet om jag hamnar söder eller norr om Eugenia.
Som du säger går det att hitta trevliga hus i Stockholms län för ok priser, men inte i närförort. Vill man absolut ha hus för max 2 miljoner får man i stället lägga en stor del av sin dag i köer…
Nu menade jag inte att du skulle flytta till Vallentuna, jag ville bara påpeka att det är den typen av hus som "vanliga" människor köper, och inte de 5-miljonershus som många verkar tro…
/13:46
Hej era hyresmuppar med flera. Det finns en sida som heter boliga.se där de visar prisuppgångar och prisfall på de flesta objekt från hemnet. Den diffar väl ett par dgr men jag litar mer på statistiken därifrån än på hemnets statistik iaf.
Det känns som det inte är så många bloggläsare här som känner till denna sida..!?
boliga visar utgångspriser, och förändring av utgångspriser på enskilda objekt. Säger i princip INGENTING om marknaden…
Som sagt annonserat pris. Det borde väl vara ganska givet att de flesta objekt som inte blir sålda sänker annonserat pris ifall de vill få de sålda, men intressant är att några säljare försöker med det motsatta – kanske funkar på stockholmare, men kronobergs län!!?
Tillägg: jag ser inte varför boligas statistik skulle vara mer tillförlitlig än hemnets? De publicerar ju bara begärt pris ändå, det kan ju vem som helst kolla upp genom att scanna igenom annonserna ifall man orkar (eller kanske annonserna inte är tillförlitliga).
En intressant observation på mäklarstatistik (detta är baserat på faktiska betalda priset vad jag förstått) är förhållandet mellan pris på bostadsrätt vs villor i olika områden. T.ex. utanför storstad ("ej storstad") är priset priset per kvm ungefär detsamma, tycker folk inte det ligger något värde i att äga sitt boende? Eller fattar de inte vad det är de betalar för i en bostadsrätt? Samma sak gäller stor-göteborg och i stor-stockholm är bostadsrätter t.o.m. dyrare per kvm, men det kan ju bero på att de ligger på olika ställen.
Det var jag som skrev 14:51.
Det som är trevligt med boliga är ju att de skriver upp det verkliga antalet dagar objektet legat ute.
Efter många år i innerstan var jag trött på stressen och trafiken. Flyttade till förorten och en hyresrätt. Tyvärr vansköts området och jag skulle gärna flytta till en annan förort med mer välskötta gårdar och hus. Fast det verkar inte finnas för hyresrätterna körs i botten just nu. Hur de än ser och vad än värdarna hittar på så går de att hyra ut. Så vi är i underläge mot dessa penninghungriga profitörer.
Att flytta till landet har jag testat några gånger. Mina erfarenheter är tyvärr negativa. Grannskapet har ofta bestått av enstörningar med vissa sociala tendenser att sluta ihop sig i mobbar. Jante i sin prydno. Men jag är väl fördomsfull. Fast på sommaren är det härligt att dra till ett torp och låta häggen växa hög så grannarna inte ser en.
Bostad är hävstång, mot en död fiatvaluta.
haha lyssnade på rix morronzoo i morse och de hade en bostadsexpert som berättade hur man gör en bostadskarriär.
investerare brukar säga, när taxi chaufförer ger investeringstips är det dags att sälja det de tipsar om.
Jag jobbar som konsult i IT-branschen, inom en hyffsat smal nisch. Det är i princip tvunget för mig att bo någonstans i stockholm/göteborg/malmö-kph regionerna för att hitta jobb/uppdrag.
Visst, det är möjligt att sadla om – men det är det här jag tycker är kul och har talang för. Jag skulle nog bli en riktigt dålig lant- eller skogs-brukare.
Och lika mycket som jag uppskattar natur, jakt och fiske så hatar jag också pendling.
Så, här sitter jag i en bostadsrätt i gbg … Fast jag egentligen nog skulle vilja bo på ett annat sätt.
Cornucopia konstaterar att man i Lilla Edet "går runt" kravet på kontantinsats genom att inte kräva det vid köp av en villa. Jag kan bara upplysa Cornucopia om att det antagligen är ett blancolån som läggs upp för att finansiera de resterande 15% (man får ju bara bolån upp till 85%). Bolånetaket innebär inte alls krav på kontantinsats. Bolånetaket innebär enbart att man har en begränsning på lån mot pant i bostaden på upp till 85%. Det finns ingenting i bolånetaksreglerna som hindrar att återstående belopp finansieras som blancolån. Det är en vanlig missuppfattning detta. Cornucopia är inte ensam om att ha missförstått detta.
Är fullt medveten om detta. Samtidigt är det ingen av (stor)bankerna som tillåter 100% blancobelåning, utan det krävs fortfarande ca 5% kontantinsats hos dem. De sista procenten har man ordnat på något tredje sätt här.
Det där med krav på 5% kontantinsats hos storbankerna måste i sådana fall vara lokala regler. I min residensstad finns det i alla fall storbanker som lägger upp blancolån både upp till 100% + ev. pantbrevskostnader/lagfartskostnader.
I min värld går man enbart "runt bolånetaket" om man betalar ut lån mot pant i bostaden som överstiger 85%. Att bevilja blancolån till hela kontantinsatsen (eller ännu mer) är inte att "gå runt bolånetaket". Det finns inget oetiskt i att bevilja och betala ut blancolån till hela kontantinsatsen (eller mer) under förutsättning att en seriös kreditbedömning görs.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
http://www.sydsvenskan.se/ekonomi/ingen-koprusch-i-skane