Det var i princip fullsatt vid Steg 3:s paneldiskussion hos Globala Malmö kring nolltillväxtsamhället tidigare i lördags. Alla stolar blev upptagna och en del åhörare fick stå framför Moriska Paviljongens stora scen i Malmö. Birger Schlaug och ASPO Sveriges vice ordförande Mats Lindqvist, samt undertecknad och moderatorn Josefine Fischer från Lunds Universitet lyckades dra en publik på kanske 80 personer, trots ett tungt ämne och ett fantastiskt vårväder ute i Malmö.
Lågupplöst suddig bild på delar av
publiken en stund innan start |
Jag nämnde att om man mäter BNP i något internationell mått, exempelvis USD, så upplevde faktiskt Sverige en period av nolltillväxt 1992 – 2002, dvs även rakt igenom IT-bubblan.
När man jämför länders BNP-utveckling är det lämpligt att använda någon internationell skala och valutan i världens största enskilda ekonomi, USA, är antagligen mest lämplig för detta. Dessutom prissätts väldigt många handelsvaror och speciellt råvaror i USD.
Hur mäter man för övrigt BNP när man inte har en egen nationell valuta? Grekland, Spanien mfl BIGPIS-länder som inte haft tillväxt sedan 2007 – 2008, och inte nått tillbaka till tidigare höjder, mäts oftast i EUR, vilket inte är en nationell valuta. Skall vi i Sverige då ha lyxen att mäta i en inhemsk valuta? Borde inte alla mäta sin BNP i samma valuta, t ex USD?
Svensk BNP mätt i USD
Källa: Google/Världsbanken |
Vi kanske ser ut att ha haft tillväxt under 90-talet i Sverige, men det var alltså inte internationellt, utan i svensk valuta. Ökade arbetstillfällen kanske i så fall skall ses som att det var de lönesänkningar det innebar att svenska kronan, SEK, försvagades som gav jobb. Inte tillväxten.
Samtidigt gav nolltillväxten i USD som resultat att vi nedmonterade delar av välfärden till den nivå som gick att hantera utan ökad skuldsättning. Fram till krisen i början på 90-talet byggde välfärden på ökade skulder.
Lutande tornet i Malmö.
Allt blir så mycket mer glamoröst på snedden. |
Mer dramatiskt än så behöver inte ett nolltillväxtsamhälle vara – att man rensar bort skuldbaserade överdrifter, kanske oönskat men en nödvändig konsekvens av nolltillväxt. En av mina teser i paneldiskussionen var att det är skulderna som är problemet vid utebliven tillväxt – man har intecknat framtida tillväxt som skall betala skulderna och uteblir den tillväxten så går det illa.
Ett annat arrangemang var
små 5-minutersframträdanden. Här är det Besök en bank som talar på Lilla scenen (?). Jag är inte deltagare och inte med på bild, utan håller här i kameran. |
Vi hade lite olika infallsvinklar, men bäst var förstås rutinerade Birger Schlaug, som inledde med att poängtera att såväl socialister, liberaler och konservativa såväl historiskt som i de ursprungliga ideologierna ifrågasatt evig tillväxt. Samtliga menade ursprungligen att när man nått tillräcklig materiell levnadsstandard så skulle fokus gå över på sociala och kulturella värden. Någonstans har detta glömts bort till både höger och vänster och människorna ses numera som ekonomiska varelser, profitmaskiner, istället för sociala, kulturella och biologiska varelser.
Paneldiskussionen filmades av Steg 3, men som vanligt finns risk för att ljudet blir dåligt eftersom det inte var inhyrda proffs som filmade. Om det finns någon ljudfilterguru bland läsarna så får ni gärna höra av er via mail i preventivt syfte om ljudet blir dåligt och kräver handpåläggning. Tanken är annars att hela den drygt en timme långa panelen skall ut på Internet för er som kunde finna den intressant. Men ha realistiska förhoppningar om kvalitet, tid och genomförande för detta.
Andra omnämnanden som Google-Fu än så länge trollat fram är Karin Granstrands blogg. Där finns även ett foto på panelen för er modelejon som vill få en suddig uppfattning om dagens outfit.
Citat från Karin Granstrand om panelen:
“Inte bara otroligt inspirerande utan också en stor påminnelse om vad det är jag tycker är viktigt i livet just nu.”
32 kommentarer
Synd att det där referatet av Schlaug blev så knasigt formulerat. Kan du snygga till meningen? Jag skulle vilja citera det på fejjan…
Bättre så?
Precis!
Så du tror inte att det kommer att bli dramatiskt när stora grupper människor som blivit beroende av välfärden inte längre får några pengar ? Inga nämnda inga glömda.
Om man får recession eller depression istället för någorlunda nolltillväxt, och skuldsättningen är hög, så kan det se ut som i Grekland.
Men i Sverige är inte staten högt skuldsatt, dvs de som beror på staten för sin utkomst kommer inte drabbas så hårt. De som drabbas hårdast vid nolltillväxt i Sverige är de som är (för högt) skuldsatta. De som t ex köpt bostäder till överpriser för lånade pengar…
Är det en foliehatt du har på dig på bild fyra?
Jag är glad att du har en kavaj i alla fall.
Det där är Besök en bank. Jag håller i kameran och är inte med på bild. Ladda om så finns det en länk till ett foto till stora scenen.
Trevligt att se diskussionen igång en lördagkväll. Du har säkert varit inne på det tidigare men, vad skulle du efter degens debatt ge för råd till en enkel medborgare inför övergången till nolltillväxtsamhället.
Trankil
Min gamla käpphäst, vilket jag även tog upp flera gånger i panelen – arbeta ner dina skulder.
En annan variant kan vara http://cornucopia.cornubot.se/2011/01/grasrotsmotstand-mot-tillvaxt.html som jag också nämnde.
Hmm minskar ju inte bolånet med amortering utan investerar intjänade lönemedel istället. Sedan är ju lånet inte stort sedan vi hittade ett hus i VG-regionen för en knapp halvmiljon. Lite bilberoende här på vischan dock. Intressant diskussion om tillväxmotstånd. Vi försöker visa att det går att driva ett fempersonershushåll på EN normal förvärvsinkomst. Men då är vi också hemma och kupar potatis medan bekanta är i Tahiland – lite som på femtiotalet – ett ekonomiskt lågprestandaliv med mycket familjetid.
Trankil
Låter inte som du har så mycket att oroa dig över ur det här perspektivet med bruttoskulder på under en halv miljon. Ni har redan minskat arbetstiden i hushållet och har ingen större skuldsättning. Problemet med investeringarna är att de inte nödvändigtvis kommer bli så lyckade om tillväxten stagnerar. Iaf inte aktier.
Nja, mest pengar på renovering, nya badrum utan nya lån tar sin tid coh blir aldrig lika fina som i den fina reklamfinansierade villatidningen. Aktier ändå, madrassen är inte mer tilltalande även om jag också tror att börsen går mot långtidsdepp. Men hur blir det med inflationen vid nolltillväxt? Får intrycket att kostnadsreducerande åtgärder typ solvärme, amortering, egen odling och cykelavstånd till jobbet är vettigast. Jag har följt din blogg länge och tycker ibland att du är en dysterkvist, men tror samtidigt att sjuttiotalisterna är den första generationen som riskerar att framtiden inte bara blir bättre. Man kanske inte skall preppa ihjäl sig men kanske inte heller kan lita att den nya sköna framtiden skall slå ihjäl skulderna.
Trankil
Trankil
Spännande ämne och iakttagelser!:)
Varför inte lägga till schlaug.se på din blogglista? Han är onekligen en av de mer intressanta tänkarna i landet. Har du ont om plats i listan kan du ta bort tex Dackefejden som vare sig är tänkare eller intressant.
//Håkan
Tack. Ja, Schlaug tillagt. Mycket intressant och progressiv tänkare, och både fd miljöpartist och idag mycket kritisk mot partiet, inklusive öppet i gårdagens panel.
Dackefejden var inne tillfälligt pga Juholt och bloggar inte om annat, dvs inte längre, rensar även bort inaktiva som Lesser Fool och Kvantitativt
"Någonstans har detta glömts bort till både höger och vänster och människorna ses numera som ekonomiska varelser, profitmaskiner, istället för sociala, kulturella och biologiska varelser. "
Detta är något jag funderat på många gånger och med förvåning konstaterat att man numera ser som fullständigt normal. Istället för att värdera människor efter deras välvilja och godhet värderas dom efter hur mycket profit dom kan generera dom redan välbeställda.
Cornu. Såg du det här?
http://fofoa.blogspot.se/2012/04/peak-exorbitant-privilege.html
Jag håller med Cornu om att övergången till ett tillväxtsamhälle inte skulle behöva vara så dramatisk om det inte vore för att vårt penning- och bankväsende är byggt för, och helt beroende av tillväxt. Mitt synsätt är att vi kommer att behöva ett annorlunda penningsystem där "pengar" inte skapas i utbyte mot räntebärande skuld. Det råder delade meningar bland ekonomer om vad som är hönan/ägget i ekonomin (kreditexpansion/real tillväxt). Men de är iallafall ömsesidigt beroende av varandra, så mycket är säkert. Vidare så finns det delade meningar om penningsystemet formar de ekonomiska drivkrafterna eller inte. Jag hävdar att det gör det, men det kan kvitta. Vi måste ha ngt som fungerar utan tillväxt. En viktig fråga är vad man skall göra med alla skulder som redan finns… Hur tar vi oss ur detta? Som Birger sa under diskussionen, vi vet att detta inte fungerar. Då måste vi öppet erkänna detta och våga ställa frågan, vad gör vi nu?
Evig tillväxt är en halmgubbe.
Vem påstår detta? Det räcker ju med att titta sig omkring, eller läsa en historiebok. Det går upp och ner, och det vet alla som gått ut grundskolan.
Inuti ett skuldvalutasystem kan förvissa skulden flyttas runt en smula mellan olika entiteter. Men den totala mängden skuld är alltid
1) I ständig tillväxt.
2) Definitionsmässigt fullkomligt obetalbar.
Detta gör att samtliga skuldvalutor (alltså alla valutor i bruk idag) med nödvändighet tvingar fram en ekonomisk och därmed samhällelig kollaps. Processen accelererar ju lägre tillväxten är. Det enda hoppet vi kan ha att undgå en sådan kollaps bygger på att införa skuldfria valutor.
Det hade varit bra för de församlade 80 personerna om detta hade klargjorts för dem.
Som sagt: http://limes.bloggagratis.se/2012/03/15/7545450-valutan-del-3/
Sedan finns det ju en djup tanke bakom att allt av värde prissätts i just USD, vilket säkert också hade intresserat de församlade, även om det kanske hade varit en smula OT:
http://limes.bloggagratis.se/2012/04/12/7722421-petrodollar/
Nej.
Och förövrigt så förklarar du inte din tes, dvs varför det skulle vara så.
Haha, du är inte så mycket för självironi, eller? Om jag får förtydliga det genom att citera herrn själv: "Nej." Inte en jätteuttömmande argumentation, eller vad säger du själv Grafeus?
Om du istället för att blankt haspla ur dig ett "Nej" läser vad jag skrivit (valutan del 1-5, token economy, hyperinflation del 1-3) så ser du att jag faktiskt förklarat det hela mycket noggrannt.
Läs det, och sedan diskuterar jag gärna. Särskilt om du använder andra argument än bara "Nej". Det är som sagt inte ett jättebra argument.
Men du vet väl att Cornucopia blankt avfärdar petrodollar-idéen ?
Iofs med samma argumentationsförmåga som Grafeus ovan.
Alla oljeexportörer (främst i mellanöstern) som har handelsöverskott dvs samlar papperspengar (=andras skuld) på hög har ett handelsöverskott på kanske ett par hundra miljarder dollar per år. Om dessa skulle dra ned sin export till en nivå som motsvarar handelsbalans, så skulle grovt räknat kanske 10 miljoner fat/dag försvinna från marknaden, och vi skulle ha ekonomiskt harmageddon. Varför byter Saudiarabien olja mot papper? Varför har största oljeimportören USA, med två grannländer (Kanada och Mexiko,) världens i särklass högsta militärutgifter? Vad sa egentligen Kissinger/Nixon till den Saudiske kungen i början av 70-talet? Jag tror att de lät meddela att om ni inte accepterar våra papperspengar så invaderar vi er, och tar vad vi behöver. Saddam Hussein försökte, vi vet vad som hände. Citat Kissinger: "If you control food you can control the people, if you control energy you can control continents, if you control money, you can control the world." Demokraten och baptisten Jimmy Carter sa om mellanösterns olja att "The oil in the middle east is of strategic importance to the US and we will use our military to defend our access to it"
Att det finns en sån fokusering på tillväxt i vårt samhälle beror på våra politiker.
Varje år ska de göra en budget som är ungefär lika stor som halva vår ekonomi. Kan de ge medborgarna nya reformer så tror de att kan bli återvalda, dvs slippa få sparken från sitt jobb.
Tillväxt blir därför helt centralt för dem. Om ekonomin växer med 5% så får de in en massa pengar att sätta sprätt på. Folk verkar inte förstå att de är de själva som har skapat pengarna. De tror på något sätt de är politikerna som ger dem pengarna. Det gäller oavsett om det sker i form av bidrag eller avdrag (vänster eller höger).
Whoa. Blue pill, blue pill.
I princip exakt samma sak som jag sade.
Kan jag och Neoliberal Agenda ha samma åsikt om något? Tanken svindlar.
Cornu, ledsen att behöva dräpa ett inlägg, men faktainnehallet i de tva senaste är ju helt at h_____e…!
Svensk BNP i USD 1992 – 2002 har gatt fran 22 500 till 28 000, inflationsrensat.
Var hittar du din statistik?
Står Google/Världsbanken som källa under grafen i inlägget, prova att klicka på länken.
Här hade jag helt fel, ber om ursäkt.
Mina siffror också från World Bank, men raset på 25% 1992 är borta… det ändrar hela bilden. Verkar vara inflationsrensningen som trollar bort valutakurshaveriet.
Hittade denna artikeln om svenska armén på aftonbladet.
http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article14681045.ab
Införandet av ett nytt datasystem gjorde att logistiken sket sig och de tror det kommer ta 1 år att fixa röran.
"Vi underskattade behovet av utbildning, av verksamhetsregler och manualer till personalen på plats", säger Thomas Engevall, ansvarig för införandet av det heltäckande datasystemet Prio.
LOL!
Du är en tomte bland tomtar här, Cornu / Sigge
SEK mot USD har varierat kraftigt under de senaste 20 åren (graf från Vikingen). Precis som du skriver förstärktes kronan kraftigt mot USD under 00-talet till krisen -08. Tittar man istället på en graf över SEK mot EUR under samma period (ja, jag vet att det hette ecu under 90-talet), så ser man en trendmässig försvagning av SEK mot EUR med 10 öre/år. Denna försvagning verkar vara bruten det senaste året. En annan iakttagelse är att SEK mot EUR låg mycket stabilt under 00-talet (9,20 +- 20 öre).
/tremor