SCB släppte förra veckan sina uppdaterade prisindex för småhus.
SCB:s villaprisindex normerad
till 100 första kvartalet år 2000 |
Mest intressant är det förstås att titta på villor och de nedgångar vi sett sedan pristoppen tidigare under året.
Procentuell prisminskning för
villor sedan toppnoteringarna |
Samtliga regioner har visat upp fallande priser. Som mest har priserna förstås fallit i Malmö och Sydsverige, medan Göteborgs- och Stockholmsområdet mer motsvarar medelnedgångarna i landet.
Norra mellansverige visar upp de minsta prisfallen.
Relativt villaprisindex
1986 – 2011 |
Samtidigt kan det förstås finnas en säsongseffekt för december månad. Prishaussarna som gärna ser fortsatt ökad skuldsättning menar att priserna har vänt upp nu. Inte omöjligt. Man såg en liten vändning uppåt inledningsvis 2008 efter de prisfall som påbörjades 2007, men sedan fortsatte det nedåt. En vändning uppåt betyder alltså inte nödvändigtvis att priserna har vänt upp långsiktigt.
Men än har inte arbetslösheten börjat ta fart igen i Sverige. När den kommer igång på allvar i spåren av konjunktursvackan får vi se hur det blir med bostadspriserna.
Tillägg: Jag lägger till grafen över de faktiska villaprisindexen som kanske är lite tydligare även om de relativa uppgångarna därmed även innefattar förra bostadsbubblan i början av 90-talet.
15 kommentarer
Vilken kategori ligger Dalarna i?
Fortfarande galet höga nivåer som garanterar livslång skuldsättning för de flesta som ger sig in i bolånekarusellen, vilka är egentligen vinnarna förutom banker och mäklare ?
Aktieägarna i NCC, Skanska, Peab och JM ?
Mina Peab köptes för 16 kr och såldes för 50 så kanske har du rätt. Vet dock inte hur den procentuella uppgången står sig jämfört med andra bolag.
Vinnare är väl också de som lämnar cirkusen och flyttar ut på landet 🙂
"vilka är egentligen vinnarna förutom banker och mäklare ?"
vinnare är väl riksbanken som kan styra konsumtionen genom att ändra räntenivån.
"vilka är egentligen vinnarna förutom banker och mäklare ?"
än så länge är ju staten vinnare… 30% reavinstskatt vid försäljning?
Ok staten och byggbolagen är vinnare.
Man får hoppas att "staten" nu erbjuder oss medborgare bra vägar, bra järnväg och bra sjukvård om "staten" nu dragit en vinstlott i bolånekarusellen.
Om staten endast använder dessa miljarder som studsar in från reavinstskatten till att sänka skatterna så blir det lite av ett nollsummespel.
Undra hur länge byggbolagen kan rida på denna våg av galet höga bostadspriser.
Kan du inte trycka in KPI också i den översta grafen? Mycket intressantare om man har något att relatera till.
Finns typ i tidigare inlägg, dock ej med senaste statistiken: http://cornucopia.cornubot.se/2011/10/nej-det-finns-ingen-bostadsbubbla.html
Wow. Snart smäller det, och jävlar vilken smäll det kommer bli. "Politisk oro" nämns allt oftare i tidningsnotiserna. Världskrig är mer rätt.
Jag hoppas verkligen du har fel, men det är ju inte direkt positiva vibbar man får av världspolitiken idag….
Hoppas också jag har fel, på sätt och vis. Men efter förra kraschen (slutet av 80- början av 90-talet) gick priserna tillbaks till nivån före kraschen. Titta gärna på den här grafen: http://flutethoughts.blogspot.com/2011/07/falling-swedish-housing-prices-again.html
Om dagens priser ska ner till samma nivå kommer det knappast att ske smärtfritt. Så pass många, inklusive de som bestämmer (politiker, förmögna, etc) har lånat stora pengar till att pytsa in i pyramidspelet. De kommer motarbeta en kollaps med alla medel.
Men pengarna som ska hålla igång det hela måste ju tas någonstans ifrån. Troligtvis är den extremt höga ungdomsarbetslösheten i EU redan ett resultat av detta system.
Den äldre generationen som sitter med absurt stora lån på sina lägenheter/hus behöver pengar till räntebetalningar. För att kunna gå runt lägger man kollektivt beslag på så mycket pengar som möjligt av det som finns tillgängligt i form av löner. Förlorarna, ungdomarna, blir utan vare sig bostad eller lön.
"Man såg en liten vändning uppåt inledningsvis 2008 efter de prisfall som påbörjades 2007, men sedan fortsatte det nedåt."
Ehhh??? Och sen vände det upp igen, massor…!
Det som är intressant med detta är att priserna gått ner trots svensk tigerekonomi, låg ränta och alla busslaster med efterfrågan. När dopingen av marknaden tar slut, vilket kommer ske en dag av matematisk nödvändighet, vad händer då? Jag tror priserna vänder ner redan detta kvartal…