Fick några frågor om den svenska kronan från läsare.
SEKUSD i blått
OMXS30 i rött |
Generellt är mitt svar att den svenska kronan försvagas mot dollarn när börsen faller och tvärt om. Nu brukar man prata om växelkursen USDSEK, vilket innebär att USDSEK stiger när börsen faller. Jag laddar ner kursdata från Barchart.com, och där kan man även få det omvända valutaparet SEKUSD, som alltså faller när svenska kronan faller i värde.
Chart för OMXS30 och SEKUSD ser ni ute till höger. Sambandet är inte hela tiden klart och tydligt. Lite fooled by randomness där kanske? Trenden har dock varit nedåt för både börs och SEKUSD. Och under oktober och november har kronan och börsen utvecklats nästan identiskt.
Periodvis rör sig alltså börs och kronkursen mot dollarn mycket tätt kopplat till varandra.
Mekanismen är förstås beroende av att investerare, framför allt amerikanska, köper eller säljer på den svenska börsen, och när de säljer hamnar pengarna tillbaka till USD igen, vilket försvagar den svenska kronan.
Handeln mot Sverige kan förstås inte påverka USD, utan det handlar om påverkan på kronan.
Samma chart, men utzoomad |
Resonemanget blir förstås också att den svenska börsen speglar svensk ekonomi och därmed även värdet på den svenska kronan.
Men inte alltid. Zoomar vi ut lite så gällde inte sambandet i slutet av 2010 och början av 2011. Medan det fortfarande fanns positivt hopp om börsen.
En möjlig slutsats är att detta samband mellan SEK och OMXS30 bara gäller i dåliga tider.
Och tror man alltså (som jag) på dåliga tider så kommer den svenska kronan att fortsätta att försvagas mot dollarn. Även om det alltså innebär en valutarisk så kan det vara vettigare att gå likvid i USD än på svenskt bankkonto. På egen risk förstås.
Och tvärt om. Tror man på goda tider så bör SEK stärkas. På sätt och vis är inte en spekulation USDSEK en spekulation i den amerikanska statliga ekonomin, utan en spekulation i den betydligt mindre svenska ekonomin. SEK och USD är som alla förstår inte i närheten varandra storleksmässigt. Vill man spekulera i eller med den amerikanska ekonomin är det väl de mer jämbördiga valutaparen USDEUR eller EURUSD som är relevanta.
En variant är att gå likvid i guld, eftersom guldet ofta har ett omvänt beroende på dollarn och därmed tar ut eventuell valutarisk i USDSEK. Vilket för oss tillbaka till att använda guld som hedge mot OMXS30.
19 kommentarer
Nu när du ändå tar emot önskemål, kan du inte titta på ECBs köp av PIIGS-obligationer? Zerohedge skrev en intressant artikel om det idag…
Tack för klargöranden. Det får nog bli guld i alla fall. Jag får hjärnblödning av att klura ut vilken valuta som kommer att vara minst dålig de kommande åren.
Det finns många som hävdar att dollarn är ett "good looking house in a bad neighborhood", och det är därför som den stärks nu. Men när (inte om, 100% debt/GDP i detta nu) det brakar åt helvete i USA borde väl lite kapital fly därifrån och sänka dollarn?
Är det så? Är det ett argument för en hård valuta som guld? Kan det vara så att fundamentalt är Sverige i bättre form? Eller kanske inte?
Förresten är det kanske dags att ta lite förnyade positioner i minishort OMXS30. Billigt nu.
"Handeln mot Sverige kan förstås inte påverka USD, utan det handlar om påverkan på kronan."
Nej för den påverkar SEK som i sin tur påverkar förhållandet mellan USD/SEK
Ja, naturligtvis, men USDSEK handlar främst om SEK, inte om USD. Skall man trada USA:s kassa ekonomi och budgetunderskott är det inte valutaparet USDSEK man skall välja, där SEK är så mkt känsligare.
Köpa aussiedollar? För/emot?
Vaddå? Självklart stärks dollarn i så oroliga tider som f.n. Dollarn är ju "reservvaluta" och är uppbackad av USA:s krigsmakt. Den normala logiken fungerar inte nu då det tydliggjorts att finansoligarkin tagit över. Vilket blir nästa land som förvandlas från demokrati till debtokrati efter Grekland och Italien?
Vad sägs om norska kronan – har numera alla mina besparingar här.
ot: Varför hamnar man numera längst ner på sidan när man går in på inläggssidorna?
Förut kom man till där kommentarerna börjar.
SEKUSD och OMXS30 är mycket starkare korrelerade intradag är min erfarenhet, men jag har inte undersökt det vetenskapligt.
19:37
Trodde det bara var jag…
Får ju nu alltid irriterande scrolla upp
Håller med om irriterande scrollning uppåt. Man vill ju gärna läsa innan man ev. skriver.
Så fort börskurserna i USA börjar falla (förmodligen till årsredovisningarna för 2011 börjar trilla in) så kommer USD att stärkas ordentligt. Börjar banker att falla och det blir problem med likviditeten kommer det återigen ske en efterfrågan på USD och då kommer USD att stiga gentemot mindre valutor som SEK.
Man bör därför diversifiera en del av sin SEK-likvid till ett USD-valutakonto med en tidshorisont på 3 – 18 mån.
Cornu skrev detta för någon månad sen när dollarn handlades en bra bit under 6.50 (USD/SEK).
USD stärks lika mot både SEK, EUR och XAU som kanske vänder upp denna vecka.
Stabil trend just nu och perfekt läge för valutahandel.
Obs att kronan dyker mera än EUR mot USD.
Kommentarslänken kanske fixad via mina L33t H4ck3r 5k1ll2
Cornu:
Föreslår att du oxå jämför med McDonalds Corp som är stabilt som berget även i de värsta kriserna:
http://justpaste.it/mcd
off topic; thorium dokumentar.
Off topic:
I fredags sålde jag äntligen mina OMX Bear. Plus minus noll trots att börsen gått ner 7% under den tid jag haft dem.
Bankkonto verkar vara det som gäller om man inte tycker det är kul att daytrada.
23:15, grattis! Dom är inte alls dumma dom där OMX börjarna 🙂