Schibsted/E24 tar upp något jag belyst några gånger förut, nämligen att barn behöver lära sig hantera pengar och spara redan i tidig ålder.
Traditionellt har det ju kallats veckopeng eller månadspeng, men tydligen är det allt vanligare att föräldrarna agerar en sorts bankomat som likt bolånetorskens lån på bostaden alltid kan trolla fram mer pengar om man bara vill. Man kan också ifrågasätta hur vettigt det är att föräldrar sparar åt sina barn, det vore bättre att ge pengarna till barnen som sedan själva får sätta in dem (ja, omständigt) på banken.
En annan tanke kan vara att vecko- eller månadspengar skall vara så liten att den inte räcker till något utan måste sparas om några drömmar skall kunna uppfyllas.
Så veckans fråga är om du ger veckopeng eller månadspeng till dina barn, om du nu har några? Svara här ute till höger och som vanligt är ditt svar anonymt.
Kommentera gärna också (anonymt, registrerade kan kryssa för “Anonym” när de kommenterar) hur mycket eller lite pengar det handlar om och hur gamla barnen är.
43 kommentarer
Vi ger "närduvillpengar" och det har fungerat bra sedan 2007, så fort vi stöter på några problem så lånar vi upp mer på huset och sen har vi ju haft skattesänkningarna så vi behöver inte begränsa våra barn.
8 och 10 år – 20 kr/vecka
Mina barn brukar få pengar när de har haft bra resultat i prov och en summa när de får sina betyg. Summan är godtycklig beroende av åldern och resulatatet.
Samma för huhållsnära tjänster för sådant som(nästan) går utanför den "normala" uppfostran.
Typ ränsa ogräs, bära ved, etc också där är belöningen vägd efter ålder och prestation.
Cornu,
Jag har nagra m SEK pa banken. Fungerar allvarligt pa att konvertera dom till rent guld och förvara det hemma eller i ett bankfack. Jag har inget direkt behov av pengarna i dagsläget men väntar pa tillfälle när assetprices faller att köpa (fastigheter/skog/företag eller annat som ger avkastning). Hur stor del av mitt kapital tycker du jag borde konvertera? Motivera gärna ditt svar. Tack fran en trogen läsare.
Oxy
Rättelse: Summan är inte godtycklig…..
Summan är beroende av barnets ålder och resultat men subjektivt bedömd 😉
Oxy, omöjligt att svara på den frågan. Handelsbanken mfl pratar om 10-15% av tillgångarna i guld. Men det beror på vad man har för andra tillgångar.
Sonen är i dagisåldern. Vi håller på att försöka introducera veckopengen då både jag och modern är av samma åsikt som dig.
Kör med veckopeng för min dotter där vi successivt skriver upp vecka för vecka hur mycket hon har. Utbetalning sker dock inte veckovis utan när hon behöver använda det och hon får inte mer än det hon har sparat när hon "tar ut" sina pengar. Jag kommer att ändra så jag kör med "ränta" så ju längre hon väntar med att ta ut pengarna desto mer får hon när hon väl tar ut baserat på räntan över fasta perioder.
Har haft många timmars snack om pengar, hur det funkar och varför det är viktigt. Även ringt klassföreståndaren och försökt trycka på att de ska ha lektioner om det men de anser att det som finns angivet i skolverkets rekommendationer räcker……..
Jag har en vän som växte upp i en familj med mycket pengar. De hade ett väldigt intressant upplägg som jag tror var lärorikt.
Månadspengen var normalt satt för åldern och delades ut till barnen kontant. De kunde dock välja att sätta in en viss del på banken (som var pappan). Satte man in pengar förräntades dessa med god ränta.
Ville man ta ut pengar för att köpa något så var handläggningtiden för att få ut pengarna minst en vecka. Detta gjorde att spontanköp undveks och ungarna lärde sig att suget efter en viss pryl eller godis avtar ganska snabbt. Det slutade med att den minsta ungen hade 40 kronor i månaden och 100 kronor extra i ränta.
6 och 8 år. Får 15 SEK per vecka med möjlighet till bonus på 50 kr var 4:e vecka. Bonus mäts på hälsobefrämjande åtgärder.
Till detta kommer en 20 % sparandebonus: När barnen sätter in 500 SEK på sitt bankkonto höjer vi summan med 100 SEK, dvs totalt 600 SEK. Födelsedags- och julpengar från släkt och vänner går på så sätt (huvudsakligen) till sparande istället för till kinesisk plast.
14:43 Exakt samma upplägg hade jag när kidsen var små: Kidbank med 10% rta. Nu är den stängd för insättning-men de snålaste vägrar ta ut sina pengar-vad skall jag göra?
8 år, får 25 kr i veckan och då får hen betala lördagsgodiset själv.
5 år, får ännu ingen veckopeng.
Har 3 barn:
14 åringen får 400 kr i månaden på ett konto
med tillhörande electronkort…
11 åringen 50 kr kontant i veckan
5 åringen får 50 kr i veckan hon med
Pojke 9 år, 25 kr per månad.
Flicka 6 år, 15 kronor per månad.
De får veckopengen efter att ha lagat middag och plockat undan en dag i veckan.
2 ungar 40-50 år skuldfria i egna hus/brf.
1 unge 40-50 år, blt, får 25.000 i månadspeng.
1 unge 30-40 år: här är jag ställföreträdande bankomat sedan de lukrativa Y2K-åren.
Ett upplägg som funkade jättebra vid skolåldern var när "alla" i klassen skulle på skolresa som kostade 1.500. Hon fick sköta all disk och få 50:-/dag. Det tyckte hon var kanonbra betalt och för oss betydde detta barnarbete en stor lättnad och gav en god fostrande effekt.
De två äldsta har 100 kr/mån (7 och 11 år) med avdrag för mindre bra uppförande.
14:48
försätt banken i konkurs, så de lär sig att inte lita på banker..
15:42 Haha där pratar vi avancerad uppfostran 🙂
Om man sparar eller inte har nog inget med hur man fick pengar som barn att göra. Så som liten så som nu så sparar jag majoriteten av mina slantar som jag får tag på. Jag spenderar inte mycket och jag genomför varenda köp med stor omsorg och betänkande.
Det sägas så har jag aldrig fått peng under min barndom, var det något man ville ha fick man önska sig eller fråga snällt. Hade man tur fick man det man önskade sig. Mina föräldrar har dessutom alltid sparat åt mig.
Barnen får betalt när de jobbar hemma med saker som är utanför vanlig städning mm. Vill de tjäna pengar så är det bara att jobba. Dessutom uppmuntras kreativitet som inbringar "externa" pengar. Däremot har vi sparat deras barnbidrag åt dem sen de föddes.
Vad kryssar man i om sitt 8 månaders barn får 2000kr insatt på avanza kapitalförsäkring barn varje månad? Är det månadspeng? Han får ju nämligen inte tillgång till pengarna förrän på 18-årsdagen.
17 år, 400 kr månad kontant i handen till nöjen. Kläder betalar jag. Denne sparar dock det mesta (tillsammans med födelsedag och julklappspengar som brukar bli ca. 3000 kr per högtid) och gör större investeringar som ny telefon etc. Allt ska betalas med pengar man har. Ingen lånemoral i våran familj.
7år, inget alls. Väljer lördagsgodis och jag flaggar om det blir för dyrt(max 20 kr).
PS.
Goda studieresultat premieras på högstadiet och gymnasiet. Ca. 2000 kr per MVG och 500 kr per VG. G ger ingenting eftersom det bör vara självklart. Ingen hets dock. Det går att uppfostra barn med ett sunt förhållningsätt att flit och skicklighet belönas i det verkliga livet medan slarvpellar och slashasar får tji. Man kan dock inte vara bra i allting.
En på snart fem som får plocka liten påse (och då menar jag liten) lördagsgodis själv. Vi betalar. En på snart ett år. Båda får en hundring var insatt i kapitalförsäkring varje månad. Mamma och pappa använder barnbidragen till det vardagliga.
Läste en artikel för ett par år sedan där någon tomte till ekonom ondgjorde sig över att många familjer inte sparar barnbidragen till barnen och framtiden. Hallå där… hur verklighetsfrånvarande är man inte när man kommer med såna kommentarer. Snacka om att leva i sin egna lilla värld.
/Farsan
5-åring som får 10 kr/v under förutsättning att hans rum hålls någorlunda rent, samt om vredesutbrott och uppkäftighet hålls till ett minimum.
3-åringen får klara sig utan inkomst ett tag till.
Båda luar får en del växelmynt då och då som de direkt stoppar i spargrisen. Det var en bra idé med ränta på sparpengar som några nämnt ovan, det ska jag genast börja med.
Tror du verkligen att just veckopeng gör så avgörande skillnad?
Jag lär mina barn hur man odlar mat, tjänar pengar genom att köpa saker och sälja dem dyrare, och hur man hittar det man behöver billigare genom att köpa begagnat.
Våra barn får inte veckopeng men är väldigt involverade i familjens ekonomi.
7,9,11 – 10 kronor till lördagsgodis. Kläder köper jag, de gör inte särskilt mycket som kostar pengar. Om vi någon enstaka gång går på bio eller liknande, då betalar jag. Alla tre har pengar på banken, sådant de fått av släkt till jul och födelsedagar. Äldsta är ärligt talat snål, har aldrig köpt en enda grej för egna pengar, sparar oftast även lördagsgodispengen. Mellanbarnet ger ofta några slantar av sin godispeng i insamlingsbössor "till fattiga barn", hon har gjort så sedan hon var i treårsåldern, ej på anmodan av oss. Yngsta bränner mer än gärna vartenda korvöre om han får möjlighet… Varför dessa syskon handskas så olika med pengar har jag ingen aning om. Jag tror inte att vi föräldrar har behandlat barnen olika när det gäller ekonomi. Vi är själva sparsamma, köper rejält, med kvalité, men inte ofta.
Sonen 6 år får 20kr/vecka som sparas flitigt. Han har förstått att om man vill ha en transformersleksak för 299 så får man spara ett tag. Lördagsgodis etc så jag för (mor i huset). Sparar också på ett konto i hans namn som han får tillgång till vid 18 år, 500kr/månad. Är dock lite tveksam till att han skall få tillgång till dessa pengar när han "bara" är 18, så jag funderar fortfarande på hur jag ska göra. Dottern på 2 år får ingen veckopeng, bara ett sparkonto med 500 kr/mån
20 kronor/vecka till min sjuåring om han städar rummet och går ut med sopor
Jätteintressant att läsa om alla varianter, man lär sig lite knep själv med.
Vi kör 20 kr/vecka på killarna (7&9 år) när rummet är städat på lördagen + 5kr om de duschar själv. Vi försöker få dem att spara till någon större grej så det inte bara blir struntsaker.
/ Lowrisk
Tidig 80-talist som var den enda av mina kamrater under uppväxten som aldrig fick någon slags periodisk kontinuerlig peng. Allting jag behövde eller som jag ville ha gavs mig istället. Liksom godis, fanns i skafferiet varje dag, det var bara "innan middag" som man ej fick äta.
Att redan ha allting under uppväxten tror jag gjort mig mer nöjd med vad jag har och mig mindre glupsk som vuxen och mer medveten om vad jag faktiskt behöver, verkligen behöver.
I nutid lever jag mest spartanskt (ej dumsnålt) av mina vänner, konsumerar sällan dock gärna med stil och kvalitet när det väl ska inhandlas. Jag har det helt klart bäst ekonomiskt ställt, jag kan alltid spela fram mer pengar från börsen eller skaffa ett nytt bättre betalt jobb.
En BETYDLIGT(!) bättre lärdom att ge sina barn (än period-peng) är att bosätta sig i en någorlunda integrerad närmiljö. Mina klasskompisar bodde i hyresrätter, radhus, bostadsrätter och villor, vars föräldrar spännde från arbetslös, städare, ända upp till högre tjänsteman, alltså både akademiker och grundskole-dropouts. Vi barn umgicks alla med varandra och hälsade på i varandras boenden. Ett vitt spektrum, något som jag först på senare år kommit att förstå måste varit extremt ovanligt, (ännu mer idag). Något som jag dock förstod redan som barn var detta – vill man ha det gått ställt som vuxen, bo i villan, klä sig i de finare kläderna, slippa skiten under naglarna, bli den tolerante och engagerade föräldern så måste man jobba! Jobba för sina pengar, kämpa sig genom en utbildning, hur tråkig skolan än stundtals är så måste man kämpa och jobba för att inte hamna i den där hyresettan som Erik och hans brorsa delade med sin mamma.
6 och 8. 100 kronor var i månadpeng. Då de alltid vill ha Lego måste de alltid spara i några månader för att få det de vill ha. Men allt annat sk nyttigt som kläder böcker osv köper vi efter behov och föräldraomdöme.
Sparar ni till barnen i barnens namn är det barnets pengar. Även om denne är omyndig. För att ta ut dessa pengar krävs tillstånd från överförmyndare i kommunen. Det är krångligt om pengarna ska omplaceras.
Bättre att spara till barnen i eget namn, så kan man placera om pengarna som man vill.
21:25
Det där stämmer inte. Vårdnadshavarna får fritt disponera sina barns konton. När kontot öppnas åt barnet får man ange om båda vårdnadshavarna ska ha uttagsrätt var för sig eller gemensamt.
Överförmyndare kopplas bara till kontot när barnet t.ex. ärver en större summa pengar (tiotusentals kronor< ). Men denna spärr brukar hävas när det inte handlar om mycket stora belopp(tänk 100 000-tals kronor och mer). Det går dessutom för vårdnadshavare att ansöka om att ta ut pengar för diverse ändamål trots överförmyndarspärr.
Dotter 18mån barnbidrag sparas och kommer föras över en dag (troligen mot att inte studielån tas eller ev till bostad).
Det som mer liknar en månadspeng är dom 2000:- vi avsätter för "drift" inga utsvävningar men säkraste bilstolen, DYRA men bra vinterkläder osv. men vist det mesta förblir oanvänt just nu, men räknar mwn i värsta fall får hon det när hon blir stor. (och hon kommer inte blir lidande även om mamma och pappa blir arbetslösa.)
Barnen över 16 år, studerar, far har eget AB.
Barnen anställs i företaget. Får utföra sysslor i lämplig omfattning.
Tar de universitets/högskolepoäng får de utbetalt motsvarande studielånet = ca 8400 kr per månad. Skattar då ca 15% samt har en lägre arbetsgivaravgift (fd efter 1985)
Inget på sommaren = Måste jobba
Inga extras = Får jobba för att lyxa till det.
Jag är farfar till 3 barnbarn som jag ger månadspeng till. 15, 12 och 7 år de får efter ålder och gånger 10, alltså 150, 120 och 70kr/mån. Jag växte upp i ett mycket fattigt hem i norrland. När familjen flyttade söderut i Sverige 1948, fick vi bo i tält en tid, sånt känns än. Jag var bara 6 år då och vi var 5 i familjen. Nu är jag pensionär och har klarat mig bra, arbetat sedan 14 år ålder. Jag är så glad att jag kan ge barnbarnen en månadspeng, förutom att när de föddes fick de fonder för 7000 kr var.
Två barn, 7 och 9 som får 30:- var i veckopeng. 20:- sparar dom och 10:- går till lördagsgodis. Jag har nyligen börjat undervisa hur ränta fungerar och betydelsen av att spara pengar.
Lite av barnbidraget samt pengagåvor från släkt och vänner till barnen har jag fördelat jämnt på realränteobligationer, aktier och räntekonton. Med tiden har det blivit (något förvånande) lite över 100K per unge… Tänkte att dom skulle få tillgång till sitt kapital när dom blir 18 men börjar nu tveka. Dom flesta av mina egna vänner är som jag i 50-årsåldern men har barn i 20-årsåldern, i ett flertal fall i vänkretsen har ungen dragit till New York (typ), bott på lyxhotell, spelat poker och köpt en signerad skateboard eller något annat sk't. Fem dagar senare är dom hemma, hundratusen fattigare. Det verkar som hormonstormarna i den åldern kan radera ut både omdöme och undervisning. Har man uppfostrat barnen till att bli starka, självständiga och kritiska individer så har man nog inte mycket att säga till om när dom blir tonåringar…
/sjodan
En dotter på 7 år som sedan 2 år tillbaka får 20 kr i veckopeng. Om hon vill ha lördagsgodis får hon köpa det själv. När hon sätter upp mål för sitt sparande (tex. Nintendo DS spel 299 kr) så får hon spara ihop till hälften. Sedan betalar jag resten.
6 och 8 år. 50 kr/månaden.
Vi betalar än så länge allt utom extra saker de vill ha för stunden utöver detta. De gör knappt av med detta ens. Poängen med månadspeng är för oss att de ska få en förståelse för att saker kostar och att pengar tar slut när man använder dem, och med det fundera över vad de verkligen vill ha.
Är själv uppvuxen mycket enkelt ekonomiskt sett, helt utan att få egna pengar hemmifrån. Sparade allt jag fick av släktingar och letade upp billiga lösningar på allt. Var ändå en av de mest äventyrliga och påhittiga bland mina vänner. Vet idag att värdesätta saker och pengar, men har också en grundtrygghet i att jag kan leva på minimum och ändå ha kul. Köper bara kvalitet eller billigt begagnat av kvalitet, istället för mellandyrt och dåligt, typ IKEA.
Vill gärna lära dem att en stor hög med pengar inte är allt och inte skänker någon extra glädje i sig själv.
Anna
Otroligt kul att läsa alla kommentarer. Jag har inga egna barn och kommer nog inte skaffa egna heller. Däremot är det kul att jämföra med hur jag och mina systrar hade det. Mina föräldrar har inte uppfostrat oss på något sätt egentlighen när det gäller ekonomi. Det tror jag också har gjort att jag sällan har haft pengar. Jag har alltid varit bra på att göra av med pengar. Inte alltid på strunt men ändå göra av med dom istället för att spara en del. För ca ett år sedan fick jag nog av att alltid vara "fattig" och har nu vid 29 års ålder börjat spara, göra budget, planera inköp, snåla lite etc. Att det kan vara så enkelt egentligen. Och varför lär man sig inte mer om detta i skolan?!?!
Trots att jag inte har egna barn kommer jag nog att ge en liten ekonomisk "utbildning" till mina syskonbarn den dagen dom kommer. Det är ju rätt kul med ekonomi nu när jag har börjat med det. Framförallt det där med ränta som en del kör medd gillar jag.
Hej hopp!
Tycker pension borde vara bundet till antalet barn du har. I fall där det är fysiskt omöjligt så ska pensionen självklart betalas ut ändå. Men typ 1 barn ger 50%, 2 barn 100%, 3 barn 125%, 4 ger 150% men stopp där. Har vi en befolkning som ser till att ta hand om sig själva och sin egen framtid genom att säkra sin ålderdom genom barn som det ska vara.
Sätter av 200 kr till 15-åringen och 150 kr till 12-åringen varje månad på konto som de kan disponera. Dock så får de vara med och bidra när de ställer till något, t ex drar jag 200 kr till "reparationsfond" när någon smäller igen en dörr så hela huset skakar (händer tyvärr ganska frekvent). Detta har gjort att 12-åringens kassa växer lite fortare till 15-åringens förtret. Men men, det är hans problem. Kläder, träningsavgifter, läger etc betalar vi åt dem.