Börserna i Asien är generellt upp även om relativt vägledande Australien med indexet All Ordinaries haltar runt nollan.
Uppgången har stoppat upp
i All Ordinaries dagschart |
På tjurrusningen i USA pekar nu S&P 500-terminen nedåt även om Nikkei och Hang Seng till skillnad mot mer västerländska All Ordinaries stiger.
Det är kanske redan dags för eftertankens kranka blekhet efter gårdagens EU-fori.
För räddningspaketet är än så länge bara uttalanden från EU-trojkan. Nu skall man även tillämpa det hela och faktiskt få själva bankerna att frivilligt efterskänka 50% av de grekiska statsobligationer de sitter på. För bankerna själva har inte tillfrågats, utan bara en branschorganisation. Lite som att facket går med på en halvering av lönen och att sedan medlemmarna snällt skall foga sig i detta (eller förresten, fackmedlemmar fogar sig alltid snällt i Sverige, facket är ju deras vän – dålig jämförelse).
Sedan kommer tillämpning i lokal lagstiftning att variera. Sverige kommer som vanligt ha den hårdaste lagstiftningen och rent av överdriva på många punkter, medan onsdagsmorgonens uppgörelse kanske inte ger någon som helst påverkan i Italien. Och sedan skall faktiskt de olika länderna hosta upp pengar och köpa in sig i EFSF fonder. Och de som främst säger sig vilja backa EFSF är Italien och Spanien. Övriga länder har än så länge inte lagt en euro. Snacka om att lyfta sig själv i håret.
Och oavsett så löser inte uppgörelsen några problem.
Vad vi istället ser är att uppgörelsen kommer leda till kreditkontraktion. Deflation. Huvudscenariot som exempelvis Nicole Foss talat om kanske faktiskt nu börjat rulla på allvar. Åtminstone tror SEB:s Annika Falkengren på en kreditåtstramning, men hon talar förstås i egen sak.
Ni blir förstås inte överraskade över att jag är skeptisk.
Irrationella marknadsrörelser kan likt bubblor alltid vara irrationella en liten stund till. The market can stay irrational longer than you can stay solvent. Men nu kliar det extremt mycket i fingrarna. OMXS30 befinner sig i mitt målintervall för tjurfällan, dvs 1000 – 1050, specifikt 1029.66.
Dagschart OMXS30 |
En första tanke var att ge sig specifikt på de svenska bankerna, men under de senaste månadernas nedsida så insåg jag att man lika gärna kan hålla sig till OMXS30 istället och jag avvecklade de specifika negativa bankpositionerna augusti-september. Har dock en liten post negativ Swedbank kvar.
Banksektorn kommer drabbas hårt, men frågan är hur länge de kan skicka vidare kostnaderna till kunderna. Antagligen rätt länge, för det finns inga alternativ för t ex bolånetorskkollektivet. De måste vara kunder till bankerna och de måste betala de räntor som bankerna höjer för att kompensera. Individer kan sälja sin bostad, men inte kollektivet eftersom det måste finnas en köpare för att man skall kunna sälja. Det sitter inte speciellt många kontantköpare i kulisserna, även om de existerar. När bostadspriserna faller försvinner som bekant inte skulderna, bara tillgångsvärdet.
Så min tro är att det är bättre att bara hålla sig till OMXS30 och därmed även omfamna den bredare konjunkturnedgången vi har framför oss. Det tål att upprepa att vi har fyra problem. Skuldkrisen, fallande konjunktur, tillväxtstoppande framtida resursbrist (som ej påverkar börsen kortsiktigt) och för specifikt Sverige också en kraschande bostads- och skuldbubbla.
Dags att fundera på allvar när det vänder. Inte omöjligt att vi får en lätt rekyl redan idag när folk nyktrar till, men sedan kanske EU-forin fortsätter. Om man skall vara snål/girig och invänta punkter närmare 1050 för utökade negativa positioner, eller om man skall vara nöjd med 1029 är upp till var och en.
Som jag förstås ser det är uppgången helt omotiverad. Det finns pengar att tjäna på nedsidan. Men naturligtvis har jag haft fel den senaste månaden, antagligen tillfälligt.
När det gäller derivat så väljer jag alltid det derivat som har lägst hävstång. RBS Minishort OMX R har varit mitt val hela tiden. Stop-loss via RBS är på 1257 vilket alltså är avsevärt högre än högsta nivån vi sett 2010-2011. Extremt osannolikt att man blir urtvingad ur den positionen i det här konjunkturläget om man nu vill sitta med hela vägen i väntan på nästa krasch. Dock bör man förstås sälja av innan dess i enlighet med den egna riskhanteringen. Med ursprunglig position tagen runt 1175 för OMXS30 så svettas jag dock inte speciellt över den saken just nu.
Lägst hävstång gör också att man sover relativt gott om natten. Vinsterna blir förstås därefter, men det är bättre med små vinster än stora förluster. Dessutom kan man om man väljer lägsta hävstången senare sälja av allt och enbart placera vinsten i derivatet med högst hävstång. Därmed låser man in och säkrar sitt ursprungliga kapital och kan ändå hänga med vidare på en trend. Kör man med högsta hävstång från början blir det svårare även om exempelvis RBS successivt lägger upp nya minishorts man kan flytta över till.
Målnivån på tjurfällan är iaf uppnådd. Nu gäller det att ta de där positionerna också för min del.
Så hur resonerar ni? Är det någon som seriöst tror att problemen är lösta nu? Hur “tänker” ni då?
Tillägg: Se även en som vanligt utmärkt sammanfattning av Anders Cervencka hos Schibsted/SvD.
45 kommentarer
För att inte tala om när Luleälven brister och svämmar över – då blir det blött för skojarna i Bryssel! Då spelar inga räddningspaket någon roll!!
Väntar personligen lite till, vill se en trendvändning neråt innan jag går in, så jag slipper oroa mig. Delar annars din syn om att uppgången är tillfällig.
Cornu, det vore intressant att höra ett resonemang kring konkurrensaspekten på bankmarknaden, i relation till din övertygelse att BLT är maktlösa när deras bank försämrar låneavtalen. Självfallet är det sannolikt att viss smygkartellbildning kommer att ske på lånemarknaden, men samtidigt finns ju en möjlighet för en bank att lätt ta de andras kunder. Om vidare finansdepartementet har de intentioner de uttrycker betr. bankerna, finns ju möjligheten att forcera bankerna mha SBAB…
Typo-varning:
"Lägst hävstång gör också att man sover relativt gott om natten. Vinsterna blir förstås därefter, men det är bättre med små förluster än stora vinster."
Felskrivning (annars hade du väldigt otur när du tänkte just då 😉
Lite otur var det.
Den här "räddningen" är än så länge bara en skrivbordsprodukt. Det kan ju liknas vid att jag lånar ut 1000 kronor till min granne som lovar att betala tillbaka 1200 kronor nästa månad. Nästa månad säger grannen att jag bara kan få tillbaka 500 kronor eller ingenting alls.Jag går "frivilligt" med på detta eller ringer lämplig mc-klubb? Nä detta rally känns mycket märkligt och det kan vända redan idag. Eller så vänder det senasta nästa vecka.
Mvh
Observer
Alternativet är att jag får ett löfte att få tillbaka ytterligare ett par hundralappar 30 år senare till en mycket låg ränta. Var det inte så den "frivilliga" uppgörelsen såg ut?
Mvh
Observer
Jag tror att anledningen till EU-forin är att marknaden "firar" att EU-ledarna har kommit överens för en gångs skull. Men man har bara sparkat burken framför sig ytterligare en tid.
Mvh
Observer
Jag har försiktigt skalat in mig i negativa positioner under veckans uppgång och tror också att det är nära en vändning. Känner dock att jag inte vill lägga allt hos RBS. Har även köpt in mig på Handelsbankens Mini Shorts som, om jag räknat rätt, har ungefär samma kostnadsbild. Dock verkar HSBs spread fluktuera med 100% helt slumpmässigt, vilket jag påpekat för dem. Tycker dock att det känns lite "tryggare" att sitta med papper från HSB än RBS.
10'-kronorsfrågan är om det vänder här 1030-1060 eller om det kan fortsätta uppåt mot 1100 eller rent av ännu högre.
Vad tycker du om detta scenario då
http://dave1bs.wordpress.com/2011/10/27/europa-kollapsade-inte-den-har-gangen-heller/
En tanke kan vara att avvakta med (utökade) negativa positioner tills insiders säljer av i större utsträckning, vilka har under sättningen till 870/900 köpt på sig mycket positioner samt avvakta till VIX faller under 20 (typ närmare 15-17). Dessa två indikatorer kan vara en bra hjälp för att avgöra inträde i negativa positioner.
Kommentarer eller andra förslag?
Jag är all in i aktiemarknaden sen länge.
Spekulerar i en god framtid för alla.
Ligger back sen 2006 års topp.
Fö har jag en del satsat på att Ryssland kommer att bli ett normalt fungerande samhälle.
Förstår att vissa kan leva på att vara negativ till börsen som helhet eller välja att blanka ett bolag mot ett annat. Hade jag haft den kunskapen så hade jag letat efter negativa signaler, som jag förstår kan finnas här och där./Oppti
Behöver tips: Var kan jag läsa på om negativa positioner, gärna skrivet för nybörjare?
Du nämner skuldkrisen, konjunkturfallet, resursbrist och bostads-/skuldbubblan. Allt detta spelar förstås stor roll, men frågan är om inte Europas/USA:s sedelpressar är det enskilt största hotet. Galopperande inflation och avsevärt högre marknadsräntor kommer att stoppa tillväxten effektivare än någonting annat. Och problemen i Europa/USA kommer starkt att påverka Kinas möjligheter att bidra till den globala tillväxten. Scenariot vi står inför är således mycket långvarig stagflation.
/Ulf
Här finns en beskrivning om RBS mini futures
http://markets.rbsbank.se/MediaLibrary/Document/PDF/ProductTypeDocuments/66/RBS_Mini_futures_produktbroschyr.pdf
Är det bra likviditet i mini futures tex omx r?Är det lätt att komma ur när man vill? ulf
Delar Ulfs farhåga. Sedelpresserna får inte räknas ut. Med dessa igång kan börsen stiga i nominella termer ett bra tag till trots tveksam fundamenta. Funderar på (mer) fysiskt guld som till skillnad från många andra s k säkra tillgångar saknar motpartsrisk.
Jag gick ur börsen till 50% i slutet av februari och till totalt 85% i slutet av mars.
Råttor lämnar båten innan den sjunker men kloka råttor kliver av medan båten fortfarande står på kajen.
Trots stigande börs de senaste veckorna kan jag inte se vad som i grunden förbättrat situationen. Man rullar samma problem framför sig.
Jag ser en dyster framtid och tror följande:
1. De åtgärder som nu gjorts är ett första steg att fördela ut en del av förlusterna mellan privat och offentlig sektor.
2. Kortsiktigt kommer börserna att stiga och därmed locka in småsparare (inkl. pensions-fonder, investmentbolag) för att…
3. även dom ska bära en del av förslusterna när Grekland tvingas ut ur Euro-samarbetet.
Grekland har enorma strukturella problem och enda vägen ut är devalvering och lönesänkningar för att göra landet konkurrenskraftigt. Deras interna problem med korruption är en cancersjukdom som inte kan botas.
Kom ihåg att alla större politiska åtgärder kräver ett överraskningsmoment. Mönstret är alltid detsamma: man "löser" problemen, känsla av BAU inträder och PANG: the shit hits the fan.
Börsen upp på kort sikt men sedan ner, ner, ner.
/Eric
Bankernas räntespread ökar.
Dags för många att försöka att oktojisera faster Beata och erbjuda henne 3% ränta.
Win-win! Nackdelen är att det kan leda till uppslitande släkttvister om låntagaren inte klarar av att hålla avtalet.
Aktiepohlman
Det är nu man skall bli verkligt orolig. Skulderna skall öka. De kallar det en försäkringslösning. Jag kallar det att gå i borgen. När borgenärerna tvingas uppfylla sina åtaganden är det slut.
till 07:33
sweet!
Denna måste ni bara se !!
Niger Farage tycker till !!
http://www.youtube.com/watch?v=HSludYKFc2M
Hej Cornucopia
Har själv köpt EXACT BEAR när jag tagit negativa positioner tidigare. Vad är fördelarna samt nackdelarna med att köpa minishorts OMX i RBS jämfört med EXACT BEAR?
/Christian
Ni har tjatat om ner, ner, ner i evigheter. Ser bara upp, upp, upp. Börsen styrs inte av fundamenta, den styrs av girighet och rädsla.
Mr Bear
Nä jag tycker hela scenariot är svårtytt.
Men en sak är dock säker, bankerna kommer inte ha den lättaste tiden framöver.. Vad kommer hända när banker tar kreditförluster etc. Jo – De kommer förmodligen inte vara lika pigga på att låna ut pengar i samma skara längre samt att de vill ha högre säkerhet..
Företag kommer helt enkelt få det svårare att låna pengar liksom privatpersoner. Gynnar detta börsernas uppgång? – Nä inte direkt.
Men som nämnts tidigare – sedelpressarna, de oroar mig..
Det finns en risk att politikerna tar till hyperinflation som en lösning på dessa problem, och då vill inte jag vara personen som har "pengarna i madrassen"
Kom gärna med åsikter/ Mvh
Europa kollapsar inte än men dess elit kan det. För att hindra detta är de på väg att släppa loss den stora faran. De vill släppa in Kina som storägare räddningsfonden, eller vad den heter, och de, eller Norge, går in om det är en säker investering. Formulerar man om "säker investering" lite blir det "generationers livegenskap för de europeiska invånarna". Tills dessa har betalat tillbaka alla lån. På medeltiden hette det att man pantsatte landskap och länder, det var inte bra då heller.
Detta vill inte jag att det skall ske!
Man inte fri om man har lån men inga kärnvapen.
Mr Bear,
Fick du synens gåva i början av oktober?
OMXS30 är ner knappa 13% hittills i år. Du har dock helt i att fundamenta inte styr börsen. Det är fin-fina algoritmer som tillhandahåller värdefull "likviditet" (TM).
Tycker det är roligt så länge ingen förstår, framförallt är det popcorn-påse fram så fort nån av folkpartisterna tar till orda.
Fallet blir desto brantare när det kommer, för det kommer, det är bara den exakta tidpunkten som är okänd.
/Tompan
Kika in denna enkäten på 30 frågor om Sveriges framtid:
http://freedomforce.se/?page_id=534
Hej!
En fråga bara angående kortning med hävstång.
Jag tror att det börjar toppa nu på OMX, och att vi ska ned igen snart.
Tänkte höra om du vet några alternativ med riktigt stor hävstång? Vad finns då för alternativ enligt dig?
Tack för en enormt bra blogg, följer dig dagligen!
Min nuvarande strategi. Vänta till omxs30 vänder vid 1050. Gå därefter in med hög hävstång bear. Därefter väntar jag in den förväntade vinsten och bokar en resa till Hawaii.
PIMD
2011-10-28 10:54: En enkät enbart riktad till de som redan tycker det som enkätskaparna vill visa att folk tycker känns ju lagom relevant…
09:37 Bra fråga. Svaret är som så ofta ja i normalfallet men kanske inte när du bäst behöver det.
RBS själva erbjuder ”alltid”, IAF varje gång jag kollat, att köpa eller sälja 10000 med en viss ”spread”. Men det verkar sällan finnas någon annan motpart. Frågan är om man kan lite på att RBS finns där om marknaden faller snabbt och uthålligt?
/LeungDim
Hur verkligheten ser ut saknar betydelse. Det vi tror på gäller, det vi inte ser finns inte, och vill vi trolla bort skuld-/finanskriser så gör vi det. Ekonomi är inte vetenskap, fysikens och matematikens lagar gäller inte.
Visa ord här ovan!
Ekonomi är inte vetenskap och har inga fysiska begränsningar.
Pengar är en överenskommelse mellan den som köper och den som säljer.
Värdet är inte fixerat.
Frimärkssamlingen som var värd miljoner igår värmer mindre i brasan än ved för 50 kronor idag.
Till Christian
Fördelen med Bear är att du har hävstång och att du inte blir urstoppad i tid och otid.
Nackdelen är att om marknaden är mycket volatil tappar den snabbt i värde; trots att vi kan oscillera runt samma index-nivå i stort sett.
Fördelen med short är att du har hävstång och att du inte påverkas av volatiliteten.
Nackdelen är att du har en inbyggd stop-loss som gör att du kan bli utstoppad oväntat om du ligger nära stop-loss nivån. En annan nackdel är tiden. Ligger du länge i produkten så tappar du pengar till avgifter om du har hög hävstång.
Mvh
Observer
En vän till mig tipsade om detta inlägg på din blogg och undrade vad jag tyckte om det. Jag svarade honom som nedan och han bad mig lägga upp det på bloggen för dig att läsa och kommentera om du ville.
Hur som helst, här är det:
Första delen:
Första halvan av inlägget är väl mer en sammanfattning av läget om än med negativ bias, men det är OK.
Sen konstaterar han helt ounderbyggt "Och oavsett så löser inte uppgörelsen några problem."
Nästa rad "Vad vi istället ser är att uppgörelsen kommer leda till kreditkontraktion. Deflation."
Precis som om deflation är något ohanterbart. ECB har inga problem med att trycka pengar om det blir deflation. De har samma mål som riksbanken, dvs 2% inflation.
Sen är han lite ärlig "Ni blir förstås inte överraskade över att jag är skeptisk."
Sen går han över på siffer TA som jag som du vet hävdar är bluff och båg "OMXS30 befinner sig i mitt målintervall för tjurfällan, dvs 1000 – 1050". Jag kan leka en liten TA-lek med dig sen om du vill för att understryka det hela.
"En första tanke var att ge sig specifikt på de svenska bankerna, men under de senaste månadernas nedsida så insåg jag att man lika gärna kan hålla sig till OMXS30 istället och jag avvecklade de specifika negativa bankpositionerna augusti-september. Har dock en liten post negativ Swedbank kvar. "
Killen blankar en banksektor i ett land som inte är direkt exponerat mot krisen, men som värderas som om den är exponerad av krisen. Detta är enligt min mening galet.
"Banksektorn kommer drabbas hårt, men frågan är hur länge de kan skicka vidare kostnaderna till kunderna. Antagligen rätt länge, för det finns inga alternativ för t ex bolånetorskkollektivet. De måste vara kunder till bankerna och de måste betala de räntor som bankerna höjer för att kompensera."
Han till och med själv hävdar att bankerna länge kan vältra över kostnader på kunderna (vilket jag håller med om), men ändå så blankar han. Obegripligt!
"Så min tro är att det är bättre att bara hålla sig till OMXS30 och därmed även omfamna den bredare konjunkturnedgången vi har framför oss. Det tål att upprepa att vi har fyra problem. Skuldkrisen, fallande konjunktur, tillväxtstoppande framtida resursbrist (som ej påverkar börsen kortsiktigt) och för specifikt Sverige också en kraschande bostads- och skuldbubbla."
Här presenterar han sin egna personliga tro som fakta. Farligt farligt.
"Som jag förstås ser det är uppgången helt omotiverad. Det finns pengar att tjäna på nedsidan. Men naturligtvis har jag haft fel den senaste månaden, antagligen tillfälligt."
Här börjar han tycka och inte veta. Det är ju positivt.
Andra delen:
"När det gäller derivat så väljer jag alltid det derivat som har lägst hävstång."
Han verkar inte tro på sig själv ens. Det här får han utveckla. Han investerar mycket pengar i ett derivat med liten negativ hävstång. Varför inte då mindre pengar i en med mycket hävstång?
"Extremt osannolikt att man blir urtvingad ur den positionen"
Spekulerar han för lånade pengar? Hur menar han att han blir urtvingad ur sin position?
"Dock bör man förstås sälja av innan dess i enlighet med den egna riskhanteringen."
Här snackar han om att sälja av sina negativa positioner om börsen går upp. Det innebär att han inte själv tror på sitt resonemang för då skulle han ju köpt mer när börsen går upp och sett det som en möjlighet.
"Lägst hävstång gör också att man sover relativt gott om natten."
Någon bank kör med marknadsföringen "fega och vinn". Vi som kan risk/reward fattar att det är ett marknadsföringstrick, men uppenbarligen inte denna killen.
"Vinsterna blir förstås därefter, men det är bättre med små vinster än stora förluster."
Vad är det här för jävla jämförelse? Är det dessa två val han ser? Han blandar äpplen med päron!
"Dessutom kan man om man väljer lägsta hävstången senare sälja av allt och enbart placera vinsten i derivatet med högst hävstång."
Han säger att han ska vikta om med vinst. Alltså om börsen går ner så ska han ta vinsten och satsa på att börsen går ner ännu mer! Håhåjaja…
"Därmed låser man in och säkrar sitt ursprungliga kapital"
Människor som snackar om att "säkra vinsten" "säkra sitt kapital" kommer aldrig vinna något. För mycket stirrande på vad man har istället för vad man kan få kommer leda till att man aldrig lyckas få mer.
"och kan ändå hänga med vidare på en trend."
Han investerar i negativa trender! Vad tror han? Ju mer det går ner desto mer kommer det går ner! Ner till vadå? År 1929?
Han verkar inte har någon uppfattning om vad pengar är, vad inflation är, vad värdeskapande är, vad innovation och utveckling är. Den här mannen lever i en statisk värld där trender råder och där allting kan bli sämre. Han är alltid halvvägs till målet för det har gått dåligt och därför kommer det gå dåligt.
Han är inte bara ett får på väg till slakt. Han är dessutom ett olyckligt får. Och eftersom slakten bara är finansiellt, snart ett bittert får.
/J
Alla får ju göra tolkningar bäst de vill. Läs resten av bloggens ca 3800 inlägg för svar på dina frågetecken och förhastade slutsatser.
Apropå Eurokrisen hörde jag en bra liknelse igår på aktuellt, kom tyvärr inte ihåg vad ekonomen hette som uttalade sig om krispaketet man han sa :
– det är som sjutton svårt skadade offer kommer in på akuten efter en trafikolycka och ska ge varandra blod för att bli bra – någon av dom blir kortvarig bättre men långsiktigt blir alla sämre……
Jag slår vad om att Jens 15:35 är från Stockholm 😉
Jens, har du några bra tips så kanske jag kan använda dig som en bra kontraindikator framöver?
Appropå 18.21. Att offra en eller två är nog det bästa medicinen. Alternativt får alla förblöda och då är det helt kört.
PIMD
Som sagt. Det är kommentarerna som gör den här bloggen.
AMEN!!
Simon Johnson on facing the Great Calamity
Here is a sobering 15 minute talk he gave at HARPA in Iceland to world bankers and government ministers on Friday, the day after the Merkozy solution was approved. Banking leverage, sovereign debt, financialization, and are we at the same point as US policy makers and financial leaders were in 1931 – thinking the worst is behind, and things are getting better – all the while the worst chocks are still to come.
http://visir.is/section/MEDIA99&fileid=CLP7055
The closing lines
"The world's financial system is NOT your friend. This is going very badly, there WILL be enormous chocks.