624
I brist på fantasi så här på söndagkvällen så får veckans undersökning ställa den fråga som många svenskar identifierar sig med, nämligen hur de får sin försörjning, dvs vad de har för jobb. Eller inte har.
Specar inte bransch här utan mer typ av inkomst, dvs lönearbetar du eller lever du på soc eller mamma och/eller pappa?
Svara iaf här ute till höger och som vanligt kan jag inte se vem du är eller var du sitter just när du svarar på enkäten, så ditt svar är helt anonymt för mig.
34 kommentarer
Flervalsfråga? 🙂
I brist på annat så kan du ju läsa om att några nu satt ihop en (eller flera) modeller i syfte att kunna bedömma när bostadspriserna i Sverige toppade
http://bors.e24.com/news-stockholm/?ARTICLE=76ca818d2ed67589&DEFAULT_NEWS=MDGNEWS1&NEWSTAB=DIREKT
Föga förvånande kom de fram till samma resultat som de flesta som läser denna (och andra liknande svenska bloggar) kommit fram till för länge sedan
Kommunalare här. Underbart med livstidsanställning…
biodlarn, välj din primära inkomstkälla eller den du presenterar dig som (t ex egenföretagande bioodlare alternativt förtidspension, vilket du nu föredrar)
Börsen sen 12 år tillbaka. Helt ok, trots några dippar
I ondskans tjänst (OK statligt anställd då).
privat anställning, studiemedel och eget kapital
Självförsörjning (till största delen)+ helsvart försäljning av egenutvecklade produkter.
/Nonick
Kommunalt anställd redovisningekonom samt finansförvaltare på en av de större kommunerna i Sverige. Skönt att dr ain några riksdaler genom att parasitera på andra där utbytet består av slösurf på internet.. 😉
Är även egen företagare pga. av all extratid. Av den totala disp. inkomsten så är det väl 65% från kommunen och resterande från företagandet.
Nordisk mellanchef på multinationellt företag
Rösta ute till höger på sidan, inte här bland kommentarena.
Bjräven, folk både röstar och kommenterar. Folk får gärna berätta närmare om hur de försörjer sig om de så vill.
Annat: lirar poker på fritiden för att finansiera studier, boende, flickvän (inklusive en häst och två katter, och ja alla dina fördomar om hästtjejer stämmer, det intygar till och med hon) och försöker spara ihop till ett vettigt hus när jag är klar med studierna.
Tänkte spara i guld men eftersom kassaskåp inte får plats i studentlägenheter så blir det aktier i miningbolag istället.
Siktar på att försöka fixa ytterligare inkomst i form av olika sorters investeringar/projekt etc när jag tagit itu med de grejer jag gör nu och så fort som möjligt bli ekonomiskt oberoende. Fast före trettio lär det inte bli nu när jag inte är singel längre.
"PENSIONLÅNETORSK – PLT."
Cornu,
(och övriga)
kanske nån redan har myntat uttrycket?
Annars är det härmed förklarat som myntat 🙂
SAOL nästa.
PENSIONSSMÄLLEN I BÖRSBOLAGEN
http://www.svd.se/naringsliv/pensionssmallen-i-borsbolagen_6515722.svd
Förslag till beskrivning:
(hjälp mig gärna göra den ännu bättre)
Pensionlånetorsk, förkortat PLT, åsyftar företag som tagit på sig för stora pensionsåtaganden och inte hanterat den finansiella position det innebär på ett sätt som möjliggör företagets fortlevnad.
Används även som benämning på privatpersoner som byggt upp sin framtida försörjning på aktörer som lovat utfästelser om utbetalningar men inte kommer kunna stå fast vid dem.
PLT är likt uttrycket BLT – med den skillnad att BLT förlitar sig på oavbruten värdetillväxt på sin bostad.
/Joakim, snart skuldfri
Löpande inkomster från:
– Enskild firma
– Timanställd (a-skatt)
– Börsen (KF)
– Studiebidrag (i perioder av o till, måste då såklart dra ner på övriga inkomster annars är det inte värt, (man måste ändå betala tillbaka överflöd, går ej att komma undan på det)).
Egentligen har pengar aldrig varit ett problem, låter som en klyscha men så är det. Jag gör vad jag har lust med, vashen rullar in som de ska i nån form i alla fall.
Notera att jag är singel, varken barn eller bil, skuldfri, 80-talist i hyresrätt. Självklart måste jag "klippa mig o skaffa ett jobb" när jag tar mig an mer "börda".
Norsk Offshoreindustri.
Jobbat i Norge sedan jag var 19, är 23 nu.
Sa upp mig förra månaden pga ej tillfredsställande jobbsituation.
Har eget sparkapital för dessa tider.
Försöker hålla mig undan från att belasta "systemet" i onödan.
A-kassa plus eget sparande, sedan 3,5 månad. Hoppas hitta ett nytt jobb snart – trots att jag tillhör den äldre delen av "arbetskraften".
Knegar på ett av Sveriges större industriföretag plus större delen av kapitalet i en KF. Satsar på att bli ekonomiskt oberoende så man kan göra vad fan man vill sen utan massa pekpinnar från diverse myndigheter.
3D Grafiker på ett företag i tyskland.
Ni som pratar om ekonomiskt oberoende – hur gör man? Det skulle jag också vilja ha! Själv är jag privat anställd, har en helt OK lön och låga utgifter, så jag kan lägga undan en del. Men jag är inte i närheten av något oberoende.
Börjesson: Satsa alla dina sparade pengar i negativa positioner på börsen. Välj ut 4-5 bolag i sektorer som är konjunkturkänsliga och som ger liten eller ingen direktavkastning: blanka dessa. Välj ut ytterligare 3-4 bolag med högt p/e-tal: blanka! Undvik bolag med stor insiderhandel. Slutligen investerar du 10-15% av ditt kapital i olika typer av mini short. Om ca 1 år när börsklimatet vänder stänger du blankade positioner, köper aktier igen och rider uppgången.
Det där med ekonomiskt oberoende känns väldigt svårt. Har sparat ihop lite mer än en miljon utan att ta några större risker. Men för att bli ekonomiskt oberoende måste jag ju minst femdubbla den, dvs ta enorma risker. Sålänge jag inte kan leva på den är miljonen inte värd nånting för mig, kan lika gärna konsumera upp den som att spela bort den. Spara ihop 4 till hinner jag inte innan jag blir pensionär ändå!
Ekonomiskt oberoende är lätt: låga utgifter + högt sparkvot.
Om du lever på 120 000 kr/år , krävs 1 500 000 kr med 8% nettodirektavkastning. Fullt överkomligt belopp, det borde medianinkomsttagaren kunna skrapa ihop inom tiden när han är c 32 år gammal.
Men kanske medianinkomsttagaren inte ens vill bli skuldfri eller ekonomiskt oberoende? Det finns ju alltid "fina bostäder", bostadslån, konsumtionslån, krogen,nya kläder från HM, thailandsresorna, …
Det handlar om prioriseringar!
Ska man leva på sitt kapital är ju prio ett att inte bli av med det. Var får man idag 8 riskfria procent?
Cornu
Du som säljer ved-kan du leva enbart på detta?
Du som bloggar -kan du leva enbart på det?
Du som är Författare-är det din enda inkomst?
Så ser det ut för de flesta som inte dagligen går till ett 9-5 arbete-och som har tid över till att kommentera i din blogg.
Jag har tre verksamheter som ger olika mycket men som ger tid till annat oxå!
Så svaret är annat!/Oppti
Om man hade haft 1,5 miljoner, och hade hittat de där riskfria 8 procenten avkastning (efter skatt, märk väl), så hade kapitalet ändå varit oförändrat i absoluta tal från år till år, och därmed gått upp i rök i takt med inflationen. Så inte ens dessa gynnsamma förutsättningar räcker för att sitta säkert resten av livet.
Att satsa allt på rött i kasinot, som 02:48 föreslår, ligger hur som helst inte för mig. Som Cornu skrev någonstans: Om man inte vet vad man håller på med bör man inte gå in på börsen i det här läget. Vad blankning är vet jag bara i teorin, jag har ingen aning om hur man gör i praktiken, och skulle troligen inte ge mig på det ens om jag visste.
Oppti, uppenbarligen kan jag leva på kombinationen av dessa tre och få tid över till annat. Jag jobbar bara deltid.
Alla tre verksamheterna ger olika mycket, precis som för dig. Författandet mest, bloggen sedan och gården minst. Fördelen med att vara egen är att man kan göra vadhelst som man ser kan ge inkomster.
Sedan får man definiera leva. Jag klarar av att tjäna mer netto än en sköterska i vården gör heltid. Klarar mig naturligtvis på mindre pengar än så, så i teorin skulle jag kunna leva enbart på bloggen eller enbart på författandet.
Liten ålderspension och valutahandel med 10K € som stadigt ger +0,3%/dag efter skatt.
Vet inte vad folk väger in i ekonomiskt oberoende. Men det enklaste är att minimera sitt beroende av pengar, men det kräver också att man inte lägger tyngd vid materialism.
Jag lever på lånade pengar för tillfället (studerar). Har tidigare jobbat som webbutvecklare, vilket jag tröttnade på.
Finansierar en del nöjen med sparat kapital, som jag inte har någon aning om hur jag borde placera. Ligger för närvarande på banken, några i bundna fasträntekonton med något högre ränta.
Tror inte på några genvägar till ekonomiskt oberoende, men hoppas kunna anpassa min livsstil så att jag slipper hamna i hamsterhjulet igen. Drömmer dock om ett enklare hus med stor trädgård i framtiden, vilket skär sig en aning då det kräver sina utgifter.
Nätpoker
Hej corny, det var langesedan jag foljde eller kommenterade. Kanske ska använda lite åäö oxo.
Jo, satt just och studerade Wages in Sweden 1860-1930. Den boken borde du kolla in. Det närmaste man kan komma en powerpoint presentation publicerad 1933 om löne och prisutvecklingen i Sverige. Du hittar den på centralbiblioteket Kc(ref).
Sedan kan du säkert skriva spaltmeter om hur grundlurade Svenssons blev av socialdemokratin och fiatsystemet.
Ett smakprov:
Unskilled municipal worker.
1930.
Hela riket.
Genomsnitt: 3832 kr per år.
3832/2480*392613 = 606650.
Denne betalade 8% skatt.
Hahahaha.
Arbetar deltid som pedagog, lönen räcker gott att leva på. Bor i hyresrätt och är skuldfri, har ca 1 miljon SEK som jag förvaltar aktivt. Det här året har jag för första gången haft kapitalinkomster som överstigit lönen så det går åt rätt håll.
Jag valde att sätta mig som egenföretagare även om jag har viss kapital som jag skulle kunna leva på dock har kapitalet byggts upp med hjälp av mitt företagande. Dock driver jag fortfarande mina företag for bygga upp ännu mer kapital.
Nu är det inga extrema summor jag har dock tillräckligt att kunna försörja mig själv och min familj