I Bonnier/SDS/Sydsvenskan finns det en artikel om bostadsprisstatistik för Skåne som Fastighetsbyrån (dvs Swedbanks mäklarbyrå) beställt från Mäklarstatistik.
Man har valt att titta på prisutvecklingen från början av 2006 till dags datum, och kan därmed slå sig för bröstet med hur mycket priserna stigit.
Kvalitetsjusterade villapriser i Malmö |
Men tittar vi närmare på siffrorna, den här gången inte Mäklarstatistiks medelvärden, utan Valueguards-KTH:s kvalitetsjusterade priser för Malmö så blir bilden en helt annan.
Visserligen steg priserna rejält från januari 2006 till slutet av 2007. Men sedan dess är det kräftgång som gäller. Kvar är bara raset på nedsidan, som redan börjat.
Kvalitetsjusterade lägenhetspriser i Malmö |
Det är förstås intressant att Fastighetsbyrån valt att titta på siffrorna sedan 2006, dvs på fem år. Hade man valt fyra år hade det låtit betydligt sämre. Medan man framhåller att priserna stigit mer i Skåne än i resten av landet, så är också sanningen att sedan toppen 2007 har utvecklingen i Skåne varit sämre än resten av landet.
Medan priserna har fortsatt mot nya höjder i vintras för resten av Sverige så har inte priserna återhämtat sig eller stagnerat i Skåne.
Stora Mäklardöden hösten 2011 rycker allt närmare. Mäklarkåren måste få upp omsättningsvolymerna, annars är det reducerad personal som gäller senare under hösten. Och då krävs det att köpare och säljare kommer överens om priset. Som det är nu har säljarna orealistiska förväntningar, medan köparna inser att det är deras marknad och tar det lugnt.
Hade man också varit ute efter seriös statistik hade man vänt sig till Valueguard, som alltså även tar hänsyn till vad det är för något som säljs och var bostäderna ligger i förhållande till t ex centrum.
I mycket är de stigande bostadspriserna en myt sedan 2007. De har bara återtagit det som tappades 2008-2009. Denna återhämtning, eller “åter till normal marknad” är bara en bulltrap i enlighet med en marknadsbubblas anatomi.
Tillägg: Samma beställningsjobb hittas även hos Schibsted/E24 där man alltså valt att titta på priserna från 2006, istället för från toppen 2007. Finns även hos Schibsted/SvD. Länge lever redaktionell reklam, speciellt med anpassning för lokal marknad (Sydsvenskan) eller nationellt (SvD/E24).
28 kommentarer
De har även ett beställningsjobb på e24.se: http://www.e24.se/pengar/bostad/aga-sin-bostad-ar-en-bra-affar_3029744.e24
Tack, samma artikel hos SvD också.
Gäsp, börjar bli lite tjatigt om detta ämne.
Peak oil, bostadsbubbla och TA. Hittar du inga nya ämnen?
Inga framtidsvisioner verkar du ha, eller vågar du inte skiva om vad DU anser. Ska man se dig som MPs bloggare nr 1?
Skulle inte tro det. (mp) förnekar existensen av en bostadsbubbla, se
http://lesserfool.blogspot.com/2011/09/miljopartiet-svarar-om-bostadsbubblan.html
Helt rätt! Att det ska vara så svårt för journalister att ge en balanserad bild… Tycker förresten att det är märkligt att du inte fått något jobberbjudande från DI. Dina ekonomiinlägg håller hög klass!Helt rätt! Att det ska vara så svårt för journalister att ge en balanserad bild… Tycker förresten att det är märkligt att du inte fått något jobberbjudande från DI. Dina ekonomiinlägg håller hög klass!
Jag tycker inte det är så märkligt. Jag är för skarp i mina formuleringar, och om jag vore under ett redaktionellt paraply skulle jag bli alldeles för nermjäkad av redaktörn för att inte skrämma bort alla annonsörer.
Så sydsvenskans artikel stämmer alltså.
Cornu – din tid kanske kommer som journalist då medialandskapet tillåter någon som granskar ordenligt. En informationskälla som idag kallas för ”domedagsäckel” kommer säkerligen accepteras längre fram då fler känner sig lurade och behovet av – hör o häpna – kritiskt granskande journalistik efterfrågas. Ibland är det tungt att se och förstå kommande utmaningar. Men jag hoppas att fler snart inser att vi alla får ett litet försprång, framförallt mentalt, när saker och ting sker framöver.
Jag satt fram till i somras med en relativt nyinköpt (1 år) BRF och kände redan under vintern (6 mån) att något var fel. Sökte information, läste på och gjorde mina egna amatörmässiga beräkningar. Jag sålde min lgh rätt snart och bor nu i en härlig hyresrätt mitt i City. Den kostar idag lika mycket som min gamla och då har jag räknat bort ränteavdrag+amortering.
Jag ser idag att mitt bostadsbeslut vid köpet endast genomfördes pga ”alla andra hade ju en”. Jag deltog i fårkets marsch framåt utan att tänka. Jag tog själv beslutet att sälja och står för mitt val och min tro. Idag känns det mycket befriande och härligt. Detta ”vuxna” och ”mogna” beslut gjorde att jag idag har en helt annan insikt inom ekonomi, trender och framtid. Jag sorterar källkritiskt (ett ämne som glöms från skolan) mellan gammelmedia och bloggar. Det berikar min vardag och fyller på med ny kunskap varje dag.
Det hela handlar om att skapa sin egen uppfattning samt inhämta rätt kunskap och stå för sina egna beslut. Ingen i min omgivning fattar vad jag gjort och jag har stött på många motargument. Men det kanske inte så konstigt då mina närmaste inte lämnat Fårket än.
Jag står för mitt beslut och tackar andra kritiska människor för att förmedla sin bild. Visst, min bedömning kan både vara rätt och fel, men det överlåter vi till tiden att bevisa.
fd fårket 80-talist
nu: vuxen nog att bestämma själv =)
I SHB:s skogstidning som jag fick häromdagen finns en stor artikel om peak oil. Men den tidskriften är å andra sidan riktad till de som hoppas på bättre avans på sin skog. Intressant var även hur de propagerade för att behålla sin skog så de kunde förvalta den. De ser väl att det inte är så många skogsbönder kvar som de kan "hjälpa". (Jag har skrivit det förut men alla kulturer jag läst om, som gjort sig av med sina självägande bönder, har relativt snart gått under.)
Nu skummade jag bara igenom den så jag kan ju ha fel på bank, men tror det vad SHB.
Mvh
Stämmer antagligen, har för mig att Handelsbanken har en skogstidning. Intressant.
Spelar ingen roll hur de förvränger statistiken.
* Om marknaden går upp blåses bubblan upp och är på väg att spricka, raset går att skymta.
* Om marknaden ligger still har luften gått ur bubblan och raset är runt hörnet.
* Om marknaden går ner har proppen gått ur och raset bara börjat.
Mörka tider…
15:49 Om du är belånad eller inte spelar väl ingen roll för miljön? Dvs, du belastar inte jordens tynande resurser mindre för att du bor obelånad i hyresrätt jämfört med skuldtyngd i bostadsrätt?
Vad som behövs är en diskussion och medvetande om resursutnyttjande och hållbar utveckling, inte bollande med siffror…
17:58
Eftersom jag bor i City ersätter jag bilen med kollektivtrafik. Nämnde inte det då det inte var syftet just då.
Samma på http://di.se/Default.aspx?pid=244126__ArticlePageProvider&epslanguage=sv&referrer=
Håller med 14:57 om att du har hakat upp dig på bostadsbubblan. Världen omkring oss rämnar och Corny ser bara bostadsbubblan.
re 19:14
Frågan är vad som händer med Svenssons dryga 2000000000000kr i bostadslån när världen rämnar?
Så det är väl i allra högsta grad relevant? Det förbättrar ju inte direkt oddsen för att det ska gå bra!
re 19:31
Ämnet har varit uppe många,många ggr och utanför Sverige händer saker som kanske är av större vikt. Men endast Sverige svenska krusbär har
Jag reagerade över precis samma sak. Man kände lukten (stanken) av rent beställningsjobb. Själv tror jag en nergång kommer synas tydligast i Blekinge, snarare än i Skåne. Blekinge var en gång i tiden Sveriges fattigaste län, men tack vare sin skärgård och satsningarna på IT-teknik kunde priserna på hus stiga, i takt med att nyfikna danskar och tyskar hittade nya sommarhus. Nu har det uppenbarligen vänt. Aldrig tidigare har jag sett så många hus till salu i exempelvis Ronneby. Tänk att grannen till mina föräldrar faktiskt sålde sitt sommarhus för 4 miljoner för inte så länge sedan. Idag ser det helt annorlunda ut, kanske inte i statistiken, men väl i verkligheten.
En till i samma Serie? också statistik från 2006
http://www.e24.se/pengar/bostad/aga-sin-bostad-ar-en-bra-affar_3029744.e24
Snart ersätter Blocket Hemnet.
Har haft Blocket: Stockholm: Bostad: Lägenheter: Uthyres/Hyres/Säljes/Bytes osv under koll bra länge.
Bostadsrätter till salu har exploderat bara senaste dagarna.
Även desperata sk gråa byten, från bostadsrätt till hyresrätt.
Dock märker man att folk med bostadsrätt tror de har "övertaget".
Reality sucks.
Standard är 1,5 eller 10 år.. vem sjutton mäter nånting på 4 år om det inte för att gynna sin egen agenda?
Världen rasar på, återkommer på den punkten, oroa er inte. Fredag kväll, måste inte hänga på bloggen hela tiden.
I spåren av SAAB-krisen har villorna i min hemkommun, Trollhättan, lagts ut på löpande band senaste veckan.
Närmare 20 villor/radhus/parhus/kedjehus, för att inte tala om näst intill lika många lägenheter (mestadels i centrum). Det tror jag nästan är ett sorts rekord på denna korta tiden. De senaste dagarna har många av villorna med väldigt hög standard lagts ut.
Fast jag vet inte. Alla kanske bara ska köpa lägenhet i Nohabområdet 🙂
Angående att utbudet av bostäder har exploderat på blocket.se har att göra med att mäklarkedjan Mäklarhuset har valt att marknadsföra sina objekt även där. Detta gäller från 1/9-2011.
Nohab är ju extra roligt som namn. Ingen engelskspråkig skulle vilja bo på ett ställe som heter No Hab. "Inget boställe" skulle det blir på svenska, typ.
Blir intressant att följa hur det går för de nybyggda 4MSEK-lägenheterna i Trollhättan, se
http://cornucopia.cornubot.se/2011/06/vi-fick-iaf-en-dubbelsparig.html
Ja, det ska verkligen bli intressant att följa upp. Vad jag kan se har hälften av lägenheterna blivit sålda (såvida ingen drar sig ur) och annonserna fortsätter uppdateras på hemnet titt som tätt.
Det mest intressanta är att lägenheterna i Fagerstrand, som byggdes för några år sedan och tog flera år att sälja, var runt 1-2 miljoner billigare än Nohab (för de lite större lägenheterna) och behövde ett erbjudande om 24 månaders fri hyra (med rekordlåg ränta) för att bli sålda till slut.
Varför skulle de inte titta på standardperioden 5 år? Att godtyckligt välja en tidsperiod som sammanfaller med en topp eller botten, för att få så stor differens som möjligt, vore väl att ge en ganska skev bild av utvecklingen?
Lars väljer alltid den period, samt den data som passar honom bäst. Som gammal erfaren (numera pensionerad) "statistiknisse" gör det nästan ont att läsa Lars "undersökningar".