Börsveckan slutade nedåt, och i amerikanska S&P-500 slog veckoklimatet om till sälj.
Indexet har nu fallit sex veckor på raken, vilket inte skett sedan före den akuta finanskrisen, sommaren 2008. Inte ens under börskraschen i finanskrisens spår fick vi se sex veckor på raken med fallande börs.
I sig betyder det förstås ingenting eller att vi har en förestående börskrasch. Men det innebär definitivt att börhumöret är ett helt annat inför förväntan att QE2 nu upphör. Trots hundratals miljarder med nytryckta amerikanska dollar som pumpas in på marknaden via köp av amerikanska statsobligationer är S&P-500 tillbaka på nivåer vi såg i januari.
Till saken hör att vi till skillnad mot i mars inte har några akuta världshändelser som drar ner börsen. Utan nu är det ren makro i form av allt mer negativ statistik som gäller. Och företags vinster är alltid på topp när det vänder så de är inget argument för bibehållna börsnivåer.
Glöm inte att börsen är en ledande indikator och ligger före konjunkturen. Kan vara lämpligt att läsa om vad Nicole Foss använde börsen till, nämligen som ledande indikator på den förestående hyperdeflationen.
Som väntat så stärks också dollarn mot kronan när börserna går ner, specifikt när den svenska börsen faller. Utländska investerare säljer av och tar hem sina pengar och köper amerikanska statsobligationer istället, vilket försvagar SEK och stärker dollar.
Med det så stiger också priset på guldet i svenska kronor. Det är också den mekanismen som gör att guldinnehav (även pappersguld) är en väl fungerande hedge mot börsnedgång i Sverige. Guldet kostar nu lite drygt 311:- SEK per gram och letar sig sakta uppåt mot ATH uppe över 320:-.
Ligger själv mestadels likvid, undantaget små negativa hävstångspositioner mot Nikkei, S&P-500 och OMXS30 via RBS Minifutures.
Avanzadepåns utveckling blir då som ovan. SIXPRX är inte chartad för gårdagens fall.
Samtidigt närmar sig börsindex intressanta stöd, 1250 för S&P-500 och 1050 för OMXS30. Frågan är om man skall ta vinsten där eller om vi nu har startat en längre nedgång, kanske den väntade dubbeldippen på allvar?
14 kommentarer
Grattis till fin portföljutveckling! Jag hoppas att du är konsekvent med redovisningen av din portfölj framöver så att besökarna kan ha nytta av det. kanske varje lördagmorgon? För en portfölj som bara redovisas ibland gör inte någon nytta. Mvh!
Eftersom det inte går att förutspå framtiden så är det meningslöst att redovisa portföljen regelbundet. Att det gått upp bra den senaste tiden säger inte att det kommer fortsätta. Se ovanstående graf mer som ett demo på att man inte måste tappa värde bara för att alla börser faller.
Jag har skrivit här och var att jag tagit negativa positioner mot diverse index. Och ja, hade det varit fel hade jag inte redovisat ovanstående graf. Å andra sidan hade jag ju även avvecklat de positionerna innan förlusterna blivit för stora om så hade varit fallet, och hela utfallet hade varit ointressant för alla.
Kommer alltså inte regelbundet redovisa innehaven.
Det Nicole Foss sade var väldigt intressant, men samtidigt betyder det att det finns väldigt få sätt att "försäkra" sina värde tillgångar mot ett stort, allmänt fall. Inte minst då det verkar inte eventuellt handla om ett fall utan hennes scenario har flera delar, så man måste härda ut. En sak jag tänkt på efter ett samtal med en person från baltikum nyligen är hur snabbt skulle sverige ställa om från pengar till någon form av bytesekonomi i vardagen som tex delar av de som förlorade allt i Lettland eller som det mer kända exemplet Argentina 2001. Det känns som vår befolkning inte riktigt är förberedd på det.
Jag kör Proshares Us S&P och nån omx bear, samt EUO och EPV
Uppskattar din blogg mycket! Och det är det jag vill lägga vikten på. Och jag köper din förklaring.
Dock så är jag benhård vad gäller redovisning av trades. För att det ska bli på riktigt behöver portföljen redovisas regelbundet.
Det finns en mänsklig tendens, så även hos mig, att gärna visa upp resultat i medvind men ogärna i motvind. Viktigt att stävja detta drag i sin linda. Jag brottas även med det 🙂 Ha en trevlig helg!
10:55, eftersom även jag är människa med övervägande fel och brister så blir det selektiv redovisning av både bra och dåliga affärer. För jag har även redovisat många missar.
Skulle vilja påstå att majoriteten av antalet affärer är förluster, det gäller bara att ha en riskhantering som minimerar storleken på förlusterna. Sedan blir det istället ett fåtal riktigt bra affärer som får stå för nettovinsten.
Så det mesta jag i teorin hade rekommenderat hade varit fel och utan riskhantering hos läsarna hade det lett till förluster för dem. Bättre att inte redovisa varenda position.
Roll with your profits, cut your losses leder defintionsmässigt till fler förlustaffärer än vinstaffärer, eftersom man snabbt säljer förluster men sitter länge med vinsterna.
Alla nettoinflyttade personer som kommer till Stockholm kommer nu att driva upp priserna ännu högre med sina urholkade aktiedepåer. Det är så fantastiskt – när det är bostadsbrist så går priserna upp även om det inte finns pengar som kan driva upp priserna.
När kommer nästa TA på bostadsmarknaden?
13:05 Nästa vecka.
Cornu:
Det verkar som du med flera helt har köpt Nicole Foss förutsägelse om en kommande hyperdeflation.
Hennes scenario är mycket sannolikt om man man bara låter ekonomin fortsätta som den är utan att någon centralbank intervenerar i fortsättningen.
USA med sina enorma skuldberg på alla nivåer (privat, kommunal, delstatlig, pensionsfonder, federalt o.s.v.) är extremt känslig för deflation. En kraftig deflation skulle få den amerikanska ekonomin att fullständigt kollapsa.
Detta vet naturligtvis FED, och finnansdepartementet om.
Få saker är jag mer säker på än att det kommer ett nytt pengatryckningspaket i någon form. Frågan är om det orkar väga upp deflationstrycket. För att göra det skulle QE3 förmodligen behöva vara större än QE1 och QE2 tillsammans.
Däri ligger den stora osäkerheten för världsekonomin och börsen idag, som jag ser det. När kommer nästa dollar-eruption? hur kommer den att vara utformad? hur stor kommer den att vara?
Vet inte om jag köpt den rakt av. Man får lyssna och läsa mellan raderna.
Se t ex http://cornucopia.cornubot.se/2011/04/ar-deflationen-redan-har-fast-matt-i.html
Oavsett så behöver inte utfallet bli som Foss eller ngn annan säger. Men det är värt att tänka på och diskutera kring.
Är man ägare till fairfax financial holding så är man hedgad mot deflation. Watsa är övertygad. Förr eller senare blir det deflation.
En sak jag har svårt att greppa, ifall vi får ett deflations-scenario, hur kommer det påverka räntorna? Kommer de sänkas så att folk ska kunna hantera sina relativa allt större lån?
Vi har ett litet lån på 200k på sommarstugan, som vi inte har några möjligheter att betala av, och frågan är om man ska binda det i JAK (och en trygg men hög fast kostnad) eller rulla vidare med räntorna.. Därav funderingen ovan.