Som varande bloggare med viss status så överöses min mailbox dagligen med pressmeddelanden och mail ifrån PR-byråer som vill att jag gratis skall uppmärksamma något. Generellt gör jag det inte, även om jag ibland är nyttig idiot och går dem till mötes och skriver något. Speciellt om jag kan vrida till det hela negativt. Men all reklam är ju bra reklam sägs det. Försöker specifikt undvika att publicera något som PR-byråer skickar till mig. Varför skall jag göra PR-byråns jobb gratis, medan byrån sitter och tuggar in 1000:- i timmen för att spamma bloggar?
Fast ibland så faller jag alltså till föga. Det hjälper om det rör sig om småföretag som vill ha ut något, även om jag ett tag rent av fick mail från frisörsalonger i Stockholm, vilket dock kändes lite, lite off-topic.
Utomlands (läs USA) har det blivit allt vanligare att man vänder sig till fans för att t ex finansiera skivinspelningar, böcker eller filmer. Ofta handlar det om Internetbaserade fenomen. Själv använde jag delvis en liknande modell för tryckningen av första upplagan av Midvintermörker, när jag auktionerade ut de tio första exemplaren av boken, även om jag själv redan hade lagt ut kostnaderna.
Midvintermörker har för övrigt sålt en bit över 1000 exemplar på ca fyra månader för er som missat det, i princip utan någon som helst uppmärksamhet i gammelmedia.
Nu har det startats ett nytt förlag Brouwers & Rådström som ger sig på att försöka crowdfunda (svänglish när det är som värst) trycket av förlagets första bok. Det handlar bara om själv tryckkostnaden, då det är ett för litet belopp för att både hantera översättning och omslag. Ett citat från VD:n för förlaget.
“Det är svårt, för att inte säga omöjligt, för ett nystartat förlag att få in externt kapital i dagsläget. Vi har med egna medel finansierat såväl inköp av rättigheter som kostnader för översättning, och nu hoppas vi att en engagerad läsarkrets kan finansiera en del av utgivningen”
Det rör sig om den svenska översättningen av Sam Lipsytes bok “The Ask”, med svensk titel “Given” och crowdfundingupplägget är att man kan få boken i förväg som e-bok för 50:-, numrerat svensktryckt exemplar för 200:- och för 400:- eller mer ett numrerat och signerat New York-tryckt exemplar av den svenska översättningen med ett separat omslag, allt via fundedbyme.com.
Nu säger säkert någon cyniker att det här bara är ett sätt att få uppmärksamhet. Det är möjligt, men det är också möjligt att det vi kan få se en trend här där fler och fler möjligheter till oberoende produktion av både film, musik och böcker stärks även i Sverige. Det är bara att konstatera att de hundratals små oberoende förlagen och skivbolagen står för mångfalden i kultur-Sverige, medan de stora dominerande aktörerna står för enfald, massutgåvor och likriktning.
Se även tidigare artikel om alternativa crowdfundingvarianter för att bygga ut förnyelsebar energi.
10 kommentarer
Timpris för en pr-byrå är snarare 2000:- iallafall i Stockholm…
Ja, jo. Alltså. Sak samma. Det behövs för att man skall ha tid för latte/espresso eller vad det nu är som är inne medan man "söker inspiration" större delen av dagen.
Hej,
intressant läsning från andra sidan atlanten angående alternativfinansiering kontra traditionella metoder:
http://www.publishersweekly.com/pw/by-topic/book-news/comics/article/47545-is-kickstarter-the-3-u-s-indie-graphic-novel-publisher-.html
[OT] Crowdsourcing har jag sett för en del androidappar, exempelvis när systembolaget inte ville släppa api till sitt lager/produktinfo. Alternativ crowdsourcing är ju annars det här…
http://www.wired.com/dangerroom/2011/06/jihad-forums-crowdsource-fantasy-assassination-list
/Tillsats
Kanske inte "crowd", men inte så långt ifrån:
Lustans Lakejer släpper nya plattan ”Elixir” med mecenaters hjälp.
Einstürzende Neubauten har låtit fansen finansiera kommande skivor. "2002 stod bandet helt utan skivbolag och bestämde sig för att själva sälja det kommande albumet via sin officiella webbplats. Över 2000 fans bidrog med 35 euro var för att vara delaktiga i projektet."
Ett finskt projekt har prövat på crowd funding. Det är science fiction-filmen "Iron Sky". Man siktade på att få in 300 000 Euro på detta sätt men det misslyckades gravt, man fick bara in cirka 4 000 (fyra tusen), Men filmen blir av i alla fall:
http://blog.starwreck.com/2011/06/14/the-race-was-good-but-the-road-was-bad-part-1-3/
Man prövade allehanda vägar för denna "gerillamarknadsföring". Läs mer i länken. Kanske hade man satt målet för högt. Men visst låter metoden ball, internet medger dylika saker.
Förvånadsvärt bra sci-fi drama..
http://www.pioneerone.tv/
Crowdfunded ofc..
Jag tror att detta är det framtidens sätt att skapa företag på. Istället för att låna 'skapade' pengar med löfte om att betala tillbaka, så får projekt drivas av friska pengar från individer likt kickstarter etc. Har för något år sedan läst om ett filmprojekt som helt bygger på en hierarkisk struktur med arbetsinsatser från tallangfulla individer. Om ett bidrag tas med så stiger givaren i hierarkin, samt får en ny större uppgift osv. Den slutgiltiga avkastningen fördelas sedan enl den hierarkiska modellen. Jag kan tänka mig varianter av företagande på samma princip där man helt enkelt tar betalt i förskott i form av arbetsinsatser. Huruvida filmprojektet lyckades vet jag ej. Förmodligen inte
Jag hoppas verkligen att du inte faller för frestelsen att börja skriva sådant som kapitalet vill, så som journalister redan gör. Känns som du är ute och fiskar lite med detta inlägg. FORTSÄTT ATT VARA OBEROENDE. Du är bäst! 🙂
PS. Förstår att du kanske måste tjäna pengar också men förhoppningsvis fortsätter dina investeringar att gå väl…
Nille, oroa dig inte.