Foreign Policy och The Fund for Peace släppte i dagarna sin Failed States Index 2011. Som vanligt intressant läsning.
Men kanske inte helt aktuell. Mycket har hänt den senaste tiden, och man får nog utgå från att det statistiska underlaget för vad som är failed states gällde data för år 2010. Uppdelningen av stater hos Foreign Policy är 1. Most Stable 2. Stable 3. Borderline 4. In Danger och 5. Critical, medan Fund for Peace har fler indelningar av skalorna.
Den “underbara arabiska våren” är som sagt inte med. Libyen som definitivt är en failed state är satt till 3. Borderline, att jämföra med t ex Bosnien som är 4. In Danger. Syrien och Egypten var åtminstone 4. In Danger.
Av BIGPISFUKUS-länderna är Irland klassat som 5. Most stable och det sjunde mest stabila landet i världen, som för övrigt i ordning bäst till sämst är Finland, Norge, Sverige, Schweiz, Danmark, Nya Zeeland, Irland,Luxembourg, Österrike, Kanada, Australien och Nederländerna. Irland anses iaf vara mycket stabilare än Island, vilket är … intressant.
Tittar man på kartan är det slående att det är länder långt i norr eller långt i söder som är stabilast. Ju närmare ekvatorn desto rödare blir det. Men så är också befolkningen glesare ju längre bort från ekvatorn man kommer. Vi har det rätt bra här uppe i det kalla Norden trots allt. Danmark är sämst i Norden, men så ägnar man sig också aktivt politiskt åt ökad polarisering mellan befolkningsgrupper. På samma sätt hittar man de stabilaste länderna i Sydamerika längst i söder. Ekvatorn är helt enkelt ingen bra plats.
De enda länderna nära ekvatorn som har någorlunda god ranking är Oman, Qatar och Förenade Arabemiraten, dvs några av de lite mindre fossilländerna söder om Persiska Viken.
Intressant nog är Argentina upp på 2. Stable och har alltså återhämtat sig från kollapsen för ca tio år sedan. Visserligen bedöms både Chile och Uruguay vara stabilare än Argentina, men det får anses vara en rejäl uppryckning.
Det lär iaf bli rejält med förändringar på kartan till nästa år, tyvärr till det sämre. De faktorer man tittar på är demografiska slitningar, flyktingar och flyende, interna konflikter mellan grupper, skillnader i utveckling mellan grupper, ekonomin, statens legitimitet, offentlig sektor, mänskliga rättigheter, säkerhetsapparaten, faktioner inom eliten och extern intervention.
Libyen lär klassas som Critical när datat för 2011 blir grunden för nästa års rapport, och Grekland mfl BIGPISFUKU-länder bör halka nedåt.
För den peak oil-intresserade så är Failed State Index också en mycket bra indikation på bra platser att bo på när våra stora närliggande framtidsproblem förvärras. Skall man som svensk flytta så bör det på sin höjd vara inom gruppen Most Stable, annars byter man nog ner sig rejält. Jag har tidigare också pekat ut just Norden och Kanada som bra länder att befinna sig i efter peak oil.
Fast cynikern påtalar att ju stabilare man är desto större är fallhöjden…
14 kommentarer
Somalia i botten som vanligt?
Och de där mätpunkterna är relevanta här… och de är förstås baserade på offentlig statistik som är pålitlig och levereras av… vem då brå? scb? trollsNhoax inc? Känns lika trovärdigt som sådana där kreditbetyg om AAA som det gödslas med till höger och vänster.
Slår klimatförändringsprognosen in blir det relativ bra i Sverige men fortfarande katastrof.
Slår klimatförändringen inte till så blir det relativt sämre i Sverige i en situation som på det stora hela är katastrof.
/Tisgift
Tisgift: Klimatförändringen som orsakas av? Växthuseffekten eller solens cykler?
@13.14
Den stora allombekanta prognosen från IPCC om CO2-driven global temperturökning, som förväntas ge mer nederbörd och längre odlingssäsong i Sverige vad jag vill minnas. Skiljer sig utfallet av solcykelprognos som du känner till ifrån IPCCs?
/Tisgift
Singapore på plats 157 dvs platsen före UK (158), USA (159) och ligger på 1 grad norr om ekvatorn och ligger däremot bra bit innan Oman, Qatar, UAE som ligger betydligt längre ifrån ekvatorn.
Enligt solcykelprognoserna som t o m NASA går efter numera är jorden på väg in i en kall era.
Man kallar detta för Little Ice Age, motsvarande inträffade på 1600-talet (det var då man kunde ta en hel armé över Stora Bält på isen :-).
Denna era kommer enligt forskarna att påbörjas inom några år och vara i minst ett sekel.
Den globala uppvärmningen är ett minne blott redan nu – Tyvärr!
Därför kommer inte Norden och Kanada att vara attraktiva i den nära framtiden. Grymt kalla vintrar och korta, svala somrar.
List of countries by future Human Development Index projections of the United Nations
På denna lista befinner sig Sverige på plats 15 f.n. – men 2030 hamnar SV på plats 45 efter länder som Libyen och Bulgarien!
Se länk: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_future_Human_Development_Index_projections_of_the_United_Nations
Island har väl bästa förutsättningar framöver.
Inga försvarsutgifter.
Behöver inte delta i onödiga krig = Inga terrorister.
Låg skatt.
Inget EU-medlemskap.
Oändlig och nästan gratis energi.
Osv osv
En period med lägre solaktivitet skulle kunna komma extremt lägligt med tanke på de klimatpåverkande gaserna. Vi får hoppas på det.
Nya Zeeland ligger bra till, ett stabilt och bra land. Fördelen med Nya Zeeland jämfört med Sverige är det milda klimatet, lagom varmt på sommaren, lagom svalt på vintern.
Det är en bra plats att odla mat på med bördig jord, vänliga människor. Lagom befolkat, 4,4 milj bor på ön varav 1,5 milj i Auckland.
Funderar att köpa mig ett fint litet hus med lite mark någonstans på Nordön, inte för långt från Auckland, inom några år.
Eric
RE: Magnus Redin
Hur vet du att ökningen av CO2 har varit klimatpåverkande?
RE: Anonym, ang låg solaktivitet
Kanske det men det är fortfarande en spekulativ hypotes att solens aktivetet skulle sjunka så lågt de nårmsta åren. Vi saknar den teknologi och kunskap som behövs för att kunna göra den typen av prognoser.
Eric
Cornu! Borde inte länder med varmare klimat, stabilt politiskt klimat och stora naturresurser vara mer att att föredra än ett ett land med kallt klimat, stabilt politiskt klimat och stora naturresurser som Sverige?
Är Sverige verkligen det förlovade landet i ett post-peak oil samhälle?
Det fanns en anledningen till att så många av våra ättlingar emigrerade på 1800-talet.
6 månader vinter, kort odlingssäsong och lägg till att de har vi få områden kvar att skapa livsdugliga byar/samhällen som kan leva på självhushåll i viss form.
Då flera av våra gamla jordbruksmarker har förstörts och gjorts om till medeklassghetton.
Sverige är kraftigt överbefolkat i en post-peak oil värld.
Vi kommer inte kunna mätta 9 milj magar.
Nej, tror snarare på Chile, Argentina, Nya Zeeland, Tasmanien och norra Kalifornien som några av de regioner som kommer klara sig bäst.
Anonym 22:10, trovärdig forskning.
Sedan skulle jag kampanja mot fossilbränsleanvändning ur miljösynvinkel även om klimatpåverkan var obefintlig efter som vi släpper ut så oerhört mycket att haven håller på att bli sura, om det fortsätter blir konsekvenserna oöverskådliga och troligtvis oöverskådligt dåliga.
"De enda länderna nära ekvatorn som har någorlunda god ranking är Oman, Qatar och Förenade Arabemiraten"
Ledsen cornucopia men följande är felaktigt eller så får du ändra "De enda" till något annat. Singapore ligger närmare (1N) ekvatorn än ovanstående har bättre rankning (157) jämfört med Oman (141), Qatar (139), UAE (138). Sedan saknar Singapore all form av naturtillgångar dock är landet väldigt olje-beroende fast har alltid varit en internationell handels port och idag använder alla länder (tyvärr) oljan/billig-energi som havstång.