Med luftledningar fortfarande existerande ute på landet, speciellt i Telias/Skanovas regi, så kan åska fortfarande vara ett rejält problem om man bor på landet. Bitvis har elbolagen grävt ner kablar sedan stormen Gudrun, men det rör sig i princip uteslutande om sträckor där man tidigare haft oisolerad blanktråd.
Sitter man med isolerade ledningar kan man oftast bara drömma om att de skall grävas ner. Och grävs elkablarna ner i sambyggda installationer (=stolpar med både el och tele), så vägrar Skanova betala hand småpeng för att vara med med sin kabel. Så telekablarna hänger kvar i stolparna och agerar åskmagneter.
Oftast är det teleutrustningen som dör. Speciellt modem och trådlösa telefoner. Fram till för några år sedan kunde man köpa till en billig konsumentförsäkring när man köpte en trådlös telefon, men de senaste vändorna erbjuder man inte detta längre. Blev helt enkelt för dyrt med alla åskskador.
Lämpligt skydd av all känslig och dyr elektronik; datorer, datautrustning, hifi-anläggningar, TV-apparater och egentligen även köksutrustning i takt med att denna blivit allt mer styrd av elektronik; är försäkrade åskskydd från t ex APC eller Belkin, som alltså har garantier på hiskeliga belopp för skadad utrustning, typ 500 000 euro och även data recovery om nödvändigt. Tydligen har APC och Belkin stort förtroende för sin utrustning, då ett sådant försäkrat skydd kostar några hundralappar.
Men så har vi det där med vattenpumpar. En djupborrad brunn med nedsänkt pump är som en enorm jordkabel för den hungriga åskan.
Vi råkar bo så att vi sitter sist både på elledning och teleledningen. Det gör oss än mer utsatta för åska. Listan av offer är lång. Fler modem än jag kan räkna, 3-4 st bärbara telefoners basstationer (och modellerna har alltid utgått så det är inte bara att skaffa en ny basstation, även om kommunikationen är standardiserad så behövs en laddare), en laserskrivare, transformatorer till datorer mm. En gång tog åskan så illa att alla strömbrytare i ladan hoppade ur sina fästen och transporterades tvärs över ladan.
Men värst var förstås vattenpumpen som dödades av åskan för drygt en månad sedan. Med bra entreprenörer så löste sig det rätt snabbt, men även efter Länsförsäkringars smidiga och problemfria handläggning så gick det på drygt 10 000:- ur bostadens reparations- och underhållsfond. Hela bytet kostade ca 25 000:-.
10 000:- är ungefär vad det kostar att installera riktigt åskskydd i fastigheten, något som utförs av elektriker och skall ge fullgott skydd av hela huset. Man sätter in utrustning från Elrond, grovskydd och finskydd och allt vad det heter, och detta på både el- och tele som sammanbyggs så att teleledningen blir kopplad till jorden. Eller något.
Det sänker också försäkringspremien hos Länsförsäkringar, men det lär nog ta tid att tjäna in det enbart på sänkningen. Men slipper man fler havererade pumpar och annan dödad utrustning så är det snabbt hemräknade pengar.
Tittar man runt på hus till salu på landet så är det sällan de har riktiga åskskydd installerade. Vi hade en tidigare granne som installerade detta efter att åskan satte eld på deras gruppcentral och grävde upp ett dike mellan bostaden och gäststugan. Grannen vaknade av att strömmen gick när det åskade och gick ner till gruppcentralen. H*n tyckte det var lite underligt att det lös i källaren fast strömmen hade gått. Fast det var elden. Bra med brandsläckare vid gruppcentralen.
Det känns dock lite osäkert att installerade åskskydd skyddar mot direktträff, vad vet jag?
Iaf kommer jag vara offline periodvis idag när vi får våra åskskydd installerade av Johansson & Gunverth. Då även bredbandet är brutet kommer jag inte plocka fram nödströmmen, utan det blir väl att jobba lite i odlingarna istället för att blogga. Dessutom tror jag inte att elektrikern uppskattar att man kör nödström, som förstås också är kopplad till jordkabeln som elektrikern skall arbeta med…
Ingen ersättning i någon form har utgått till mig eller till någon till mig närstående för att skriva detta inlägg, utan produkter och entreprenörer som omnämns sker helt på eget initiativ och utgör ej redaktionell reklam.
7 kommentarer
Hur skulle det vara om du köper och installerar en UPS? Skulle det hjälpa?
mvh
6a 68
Ja om någon känner till en bra UPS så tipsa gärna här!
Vi har stabil ström i storstaden men barn, fruar och städerskor gör så strömmen bryts till div. utrustning lite oplanerat ibland.
/ Lowrisk
Åskan skall ej förringas även i staden och förorten. Har fått två modem förstörda söder om söder. I ett av fallen även nätverksadaptern i datorn och kabeln svetsades t.o.m ihop med nätverskortet.
I dessa fall räcker dock ofta med ett svagt väggskydd som grejar avleda impulser på ett par kJ (tex UPC Surgearrest), på landet är det mycket värre…
Köp transientskydd från Elfa och bygg eget, funkar hur bra som helst. Växte upp på landet o med trådlösa telefoner, fax, modem m.m som höll nån vecka åt gången… Trepoligt transientskkydd 90V mellan polerna o jord på inkommande tele tar ca 5 min att löda ihop. Sätt lämpligtvis säkring eller motästånd innan om du inte vill frstöra inkommande kabel eller Telias station. Bör även funka fint på vattenpump, men då 400V, fas, nolla på sidrna o jord i mitten.
Växte också upp med Telia på landet och modem vars plast smält ihop kring modemen när det åskade. Vi installerade 3 olika åskskydd både från Televerket och de lokala elektrikerna men det brann modem ändå (det här var de första modemen innan internet).
När vi flyttade till stan och installerade fiber i villan så drog jag en lättnadens suck att vara ur Telias grepp för gott och slippa oroa sig för åskan. 10 år och inget brunnet!
/ Lowrisk
Bygger du seriöst åskskydd är du mer än halvvägs till EMP skydd, det vore kanske något för en beredskapsfantast? 🙂
När det ändå talas om det, varför inte installera TEMPEST standard enligt NATO SDIP-27 Level A, för att minska risken för avlyssning genom att mäta fluktuationerna i strömförsörjningen när det skrivs in lösenord på datorn…kanske annan nyttig data som skrivs 😉
mvh
6a 68