Eftersom det är söndag och fantastiskt vårväder med åtta plusgrader redan vid 8-tiden på morgonen så får det bli lite bilder nu på morgonkvisten.
Vi börjar med vad vinden tyvärr skördade i höstas.
En stor del av en liten ekdunge som står på en äng högst upp på berget föll tyvärr för vinden i höstas. Ek har en tendens att behålla sina vissna löv på grenarna, och med en blöt höst och tjäle som ännu inte hade gått i marken välte sex ekar i en enda stor välta. De hade helt enkelt trots sin robur nått den höjd de kunde på platsen och vinden tog dem.
Åtminstone kan man konstatera ekens rötters styrka när rotverket kan hålla en 40cm tjock och tio meter lång ekstock rakt ut i luften. Har börjat arbeta upp dem från kronan och nedåt.
Inte den mest optimalt säkra arbetsmiljön som finns, vältor. Och trasslet som ekarnas grenverk innebär gör att man måste flytta undan varenda gren så man ständigt har flyktvägar om något går fel. Annars snubblar man. För lite storleksproportioner så kan jag alltså gå rakt under den översta stammen som står rakt ut i luften nu när kronan till större delen är bortkapad.
Det är likväl lite för lite ek för att sälja, och som hagmarksträd finns det en viss risk för gamla rester av t ex taggtråd i dem. Åldern är drygt 50-60 år, och de har vuxit väl.
Ek är bland de mest energirika vanligare träden, och kan bli så varmt vid eldning att klenare pannor eller kaminer kan spräckas om man eldar med ek. Lämpligen så låginblandar man ek i annan blandved. En annan negativ faktor är att ek innehåller garvsyra, som fräter på känsliga eldstäder. Och ek väger rejält mycket.
Har iaf kapat upp en del vedkubbar av ek om någon letar efter sådana. Hämtpris 200:- styck, valfri höjd 40-70cm, beroende på vad man vilken höjd man önskar klyva på. Kan även användas som pallar utomhus.
Ek är som bekant väldigt vattentåligt. Skall även klyva upp stolpar av mycket av eken, och en obehandlad ekstolpe kan klara sig 20-30 år, eller längre. Fullt i linje med impregnerade stolpar, rent av bättre. Har man mycket egen ek och eget sågverk kan man rent av såga upp plank av ek och lyxa till det rejält genom att använda ekplank som fasadbeklädnad. Inget den som inte har egen ek har råd med, men det blir en underhållsfri fasad som vare sig behöver målas eller år dåligt av regn. Kunde man bygga fartyg som klarade sig 50 år i saltvatten, eller längre än så när det gäller gamla museiskepp, mha ekplank, så inser man att en husfasad av ek, där även utskjutande tak ger visst regnskydd, håller en mänsklig livstid utan underhåll.
Med stabila plusgrader ute har jag nu bäddat om och sått i drivbänkarna. Två av dem ovan. Temperaturen dagtid går långt över 20 grader redan nu, och med obränt fårstallgödsel i botten så blir det även viss värme nattetid. Har sått ruccola, rädisor, salladslök, sommarpurjolök, sockerärtor och frilandsgurka. Detta för att få en första skörd några veckor innan motsvarande växter på friland ger något. En sådan drivbänk ruccola ger för övrigt mer än ett hushåll behöver, och då äter man ruccola till allt…
Man kan använda en del småskaliga skogsmaskiner till okonventionellt bruk. Nedan en fjärrstyrd minilunnare av Oxen-typ som körs på en sjö för att röja vass med pivotsvängar och sina stålkammar på larvfötterna.
Samma metod kan med fördel användas för markbearbetning, exempelvis vid skogsplantering.
Ovan har jag istället gjort detta för att markbearbeta grönsaksodlingarna. De ytor som sedan skall täckodlas behöver inte något jordfräs, men annars tillkommer jordfräsning senare i vår. Lite pivotsvängande tar dock effektivt hand om det översta lagret av eventuell ogräs och mjukar upp och luftar det översta lagret av jord. Oavsett betydligt snabbare och därmed mindre bränsle än en jordfräs.
10 kommentarer
Vad fint han går den lille oxen.
Erkänn att du drömmer om att köra stridsvagn. Och att du pulveriserar fiedefolkets usla hyddor med ditt oövervinneliga stålmonster. (Vassen lär komma tillbaka illa kvickt, så nyttan är tämligen påhittad…)
Att handklyva ekstolpar är en konst, det blir starkare stolpar än sågade då man inte skär av träfibrerna. De som blir lite för grova blir bra hörnstolpar, de lite för klena går att använda för staketreparationer, skräpet kan man kapa till ved när man vässar dem.
Tyvärr är det mycket smidigare att sätta staket med likformiga svarvade jättetandpetare i tryckimpregnerat så jobbet är lite otacksamt.
11:01, ja vem vill inte ha en stridsvagn. Roligare med den här dock, sluppit bandkrängning helt trots sex år… Har kört pansarbandvagn iaf, dock inte stridsvagn.
Får jag föreslå att du bygger upp en humlegård av humlestörar från eken. Man vet inte när man får för sig att brygga sin egen öl, där humle av ett visst kön* är en kritisk beståndsdel.
*) min framställan saknar genusperspektiv.
IKV 91 var rolig som f-n att köra, plus att hela vagnen hoppade till när man sköt med kanonen hade gärna testat exportmodellen till Indien 10,5 cm högtryckskanon.
Som skogsägare rekommenderar jag ett besök på Logosols hemsida där finns sågverk som är ypperliga till att bland annat såga vindfällda träd, jag har en M5 sågverk med både bensin- och elsåg.
Använder man en lite äldre sågkedja på ett träd som man misstänker det finns spik i är det inte en katastrof om man råkar såga i en.
Anders Rydén
Var försiktig när du tar hand om ekarna det kan bli ordentligt med spänn i grenarna. Mycket lömskt
Har du grävt dig ned ett stycke i jordlagret. Eller har du satt drivbänkarna på jordytan och sedan fyllt på jord i rinkarna?
Drivbänkarna är tätade nedåt för att undvika rotogräs, och de är alltså påfyllda med jord. Mest fårstallgödsel, inblandat med förra årets kvarvarande jord, sedan ett tunt lager ny jord överst för sådden. Fungerar utmärkt.
Bänkarna skulle alltså lika gärna kunna stå på berg, jorden under kan kvitta.
Samma sak med de upphöjda bäddarna, ej på bild, de är också täta nedåt, någorlunda iaf.
Rotogräs, ok. Det problemet minskar en hel del med rikligt färsk gräsklipp ovanpå jorden och mellan morotsrader, tomater, lök etc. Våra hobby odlingar är djupgrävda med cirka 20 – 30 cm djup. Lagret av gräsklipp gör även att vattningen/vattenbehovet minskar rejält eftersom jorden håller sig fuktig, det vill säga, så länge du tillför färsk klipp hela sommaren med jämna mellanrum. Efter skördandet, får det delvis förmultnade klippet ligga kvar under vintern.
Till våren, används grepen att vända på jordlagren i rinkarna. Roligt är, att finns inte den lilla, fina masken i jorden, när och om man börjar nya odlingar, kommer 'grävmaskinen' det 2:a året.