Jag har sedan länge gett upp att diskutera peak oil generellt i vardagliga samtal med personer man träffar till vardags. Tror sist jag gjorde det var någon gång 2002-2003. Men när komplexa samband snabbt motsägs av någon enkel floskelkommentar och man i övrigt blir klassad som … udda, alternativt att folk säger “jag vill inte höra på det här” och går sin väg, så inser man omöjligheten i ämnet. Är det för känsligt och folk innerst inne inser att våra moderna liv bygger på en omöjlig och ändlig förutsättning, så är det enklaste sättet att förneka att helt enkelt vägra lyssna på det.
Efter ett tag ger man upp och pratar inte om saken om inte någon annan kommer in på ämnesrelaterade saker, t ex bensinpriset, där man kan påtala att det är lika bra att vänja sig och kanske förklara varför. (Bensinpriset är nu för övrigt i enlighet med min prognos från i vintras nu närmare 15:00 SEK än 14:00 SEK, även om jag inte väntade mig att det skulle ske förrän till sommaren.)
Bland raden av floskler man blir bemött med är “det sade man på 70-talet också, och hade fel då med” trots att personen inte uppenbarligen läst på om vad “man” faktiskt sade, dvs att peak oil skulle inträffa globalt efter år 2000. Antagligen fanns det någon som på 70-talet sade att “oljan tar slut nuuuu”, men det har inget med peak oil att göra, då peak oil inte handlar om att oljan tar slut nu. Finns alltid någon som säger något som i efterhand var fel, det betyder absolut ingenting om uttalanden idag.
Andra floskler är “stenåldern tog inte slut för att vi fick slut på sten”. Fullkomligt nonsensuttalande, speciellt som vi idag använder mer sten per capita dagligen än vad man någonsin använde på stenåldern. Stenåldern har inte tagit slut, utan beroendet av sten har snarare ökat i takt med ekonomisk tillväxt.
Och så kan det fortsätta. Accepterar någon att oljan är fossil och faktiskt tar slut så säger de “men kolet räcker hur länge som helst” och så får man förklara för dem om peak coal osv osv.
Och allt utan att få tala till punkt. Därmed är Internet en bättre kanal för att sprida information om peak oil, då man faktiskt får en möjlighet att tala till punkt, även om många inte orkar läsa allt.
Men det finns några sammanhang man kan prata om peak oil utan att vare sig bli avbruten av livrädda svenskar, eller att dessa personer kan lämna rummet.
Kollektivtrafiken. Speciellt ombord på tåg. På ett flygplan kan man dock bli åthutad av besättningen som tycker att man stör passagerarna, men på tåget lär ingen avbryta dig. Så sätt gärna igång att högt och tydligt prata om peak oil med någon du vet delar dina åsikter ombord på tåget. Är det inte ett pendeltåg så lär du inte heller vara vare sig känd eller bli igenkänd vid senare tillfälle, så det är socialt riskfritt. Ingen svensk vågar bryta sig in i andras diskussioner och de kan som sagt inte rymma heller, åtminstone inte om de har reserverat en plats.
Den riktigt våghalsige pratar högt i sin mobiltelefon utan verklig motpart, vilket för övrigt gör det ännu svårare för någon att bryta in i “diskussionen”, även om det kräver sin skådespelare…
Egentligen gäller det alla kontroversiella (men lagliga) ämnen, dvs att man kan tala om dem i kollektivtrafiken utan att folk kan smita undan eller vågar lägga sig i. Återstår att se när det börjar användas som politisk kampnajmetod, dvs att använda inhyrda personer som talar högt och positivt om ett partis politik ombord på pendeln…
Så har ni försökt diskutera peak oil vid fikabordet på jobbet än? Hur gick det?
83 kommentarer
Haha! Mycket roligt sammanträffande för jag tog upp precis den här saken under gårdagens lunch på jobbet. Två åhörare. Efter mindre än två minuter fick jag höra "skärp dig och sluta vara så snål"
Detta då jag försökte nämna det orealistiska i att sitta att klaga på att det är så trist att jobba heltid men samtidigt vägra erkänna att det är helt och hållet sitt egna val om man verkligen "behöver" den där nya skotern med tillhörande släpvagn osv.
Man blir snabbt less, samtidigt är det just dessa diskussioner man behöver ta, för vad ger det att diskutera detta med människor som tycker likadant som en själv?
/Jonas
Cornu, se på den ljusa sidan utav saken, en vacker dag kommer du att kunna säga "Vad var det jag sa ?"
Peak oil är väl OK att diskutera, det verkar de flesta förstå och motvilligt acceptera. Men klimathot vågar få diskutera. Och att konstgödseln också riskerar att ta slut med påföljande livsmedelskris verkar ingen vilja höra.
/H
Jag tycker att medvetenheten om sinande olja har ökat enormt de senaste 5-10 åren.
Såg fö att bilarna blivit allt snålare, tom så snåla att en förespråkade sänkta avdrag för bilkostnader, trots skenande bensinpriser./Oppti
Jag förstår inte varför folk tycker att det är svårt att prata om peak oil, det är hur lätt som helst.
Folk på mitt jobb hade inget emot att diskutera peak oil. Det kom inga sådana kommentarer som du beskriver heller. De flesta tror jag förstår att något är påväg att hända nu.
Jag har under fyra år som anställd pratat miljö, peak oil, resurfrågor, kärnkraft och infrastruktur på fika och luncher med ca 1/3 del av moderaternas centrala tjänstemän och rundade av det med att dela ut ett trettiotal exemplar av min bok "När resurser sinar" till intresserade. Det var kul att se olika idéer dyka upp här och där med något års fördröjning. De som förstod det bäst var gamlingarna och de med något analystiskt specialintresse, sak samma om det var utrikespolitik, ideologi, naturvetenskap eller oppositionen.
Tyvärr är jag inte så social eller så förtjust i att sälja utan gillar mera att fundera på svåra problem så det hade kunnat gå mycket bättre. Nu sitter jag mest och deppar och funderar på scenarier några år fram i tiden (Cornu är i grunden en optimist) men det skall bli trevligt med lite valborgsfirande.
Nä, det är jobbigt. Inte minst för sin fru/sambo. Man måste ju tänka på husfriden. Att börja nämna någonting i stil med peak oil, BLT, BOB etc är knappast att bättra på relationen.
Det går utmärkt att diskutera peak oil med alla som jag mött, även folk i oljebranschen.
Skillnaden ligger i hur pass pessimistiskt man lägger fram det.
Sanningen är att olja finns, men den är smutsig att ta fram. SÅ länge ekonomin är dålig i länder med skifferolja så kommer vi att ha olja, frågan är bra till vilket pris… Hur som haver så kostar skifferoljan runt 35-45$ per fat att utvinna.
Men Cornucopia har väl social kompetens som en varg, ungefär. Inte underligt alls att han inte pratar med folk och att han sedan någon gång 2002-03 bara har sagt "hej" till bekanta. Om man stötte på honom i skogarna där han lever så skulle man nog bara med möda kunna skilja honom från en varg. Kanske speciellt när han är i färd med att slakta får.
/Guldkalle
Re: Anonym 16:22
Så fungerar det tyvärr inte =(.
Jag har i många andra fall ex finanskrisen 2008 varnat arbetskamrater och annat löst känt folk i diskussioner långt före krisen var ett faktum i "media".
När man sedan "säger vad var det jag sa". Så ser de ut som frågetecken och undrar vad man menar. De har antingen för dåligt minne för att komma ihåg det, fattade inte från början vad det var jag snackade om alterntivt har helt dribblat bort sig själva i någon slags Masskognitiv dissonans.
Finns tiotal andra exempel på sådana ämnesområden, Peak oil är en liknande.
Folk verkar fatta att priset går upp på grund av economics 1.0…Tillgång vs Efterfrågan. Efterfrågan ökar, tillgången minskar. Men man verkar inte kunna trycka in i sin skalle att detta är ett problem. Till skillnad från stenålders/70-tals argumenten som Lars verkar få så är nog den vanligaste jag hör:
"Ja men det kommer väll Economics 1.0 att fixa eller hur? Om tillgången minskar så kommer priset att öka vilket gör att efterfrågan minskar…problemet löst"
Jag brukar svara något i stil med.
"Nej prblemet är inte löst..(kort konstpaus) eller jo det har du fan rätt i problemet är löst (lång konstpaus, vari personen överlägset ler och tror den vunnit argumentationen)…
..I och med att priset på olja kommer stiga så mycket och som följd på det matpriset, så att du inte kommer ha råd med mat och därmed svälta ihjäl. Problem solved! du har helt rätt"
Jag börjar ärligt talat bli trött på hur dumma folk är över lag. Känns som om man ger strutsen ett dåligt rykte om man gör den liknelsen.
Anonym 17:34, folk är vana vid att ekonomin arbetar för dem. Bor man i ett av värdens rikaste länder har det överlag varit så men det betyder inte att det finns några garantier.
Ser man till den verkliga situationen gäller "Marknaden hjälper den som hjälper sig själv", börjar man se på markanden som en outgrundlig gudom som magiskt löser människors problem blir marknaden sämre på att lösa människors problem. Summan av de konstruktiva ansträngningara är bra för de flesta men om folk inte anstränger sig blir det sämre för de flesta.
Sedan finns det fler faktorer än tillgång och efterfrågan på varor och tjänster, tillgången till nyskapde pengar är en riktig luring som är svår att få grepp om, jag tvivlar på att jag själv har lyckats förstå det i grunden.
Jag har bara mött intresse. Tror att du Cornu kanske borde testa att prata om detta igen med folk. Det är inte 2003 längre. Högre bensinpriser, mer miljömedvetenhet, mer tal om global uppvärmning etc har fått folk att köpa att " olja är en ändlig resurs".
Faktiskt var det inte jag som tog upp detta vid fikat först, det var en annan kollega. Och på den vägen är det.
/Plato
Så denna herre ljuger då..?…det finns inget "peak oil"…det är bara klimatalarmister som vill att få oss tro på denna fabel, för att det ska passa in i övrig klimatagenda…den att skrämma folk så dem blir lätta att styra!
"Oljan kommer att räcka i miljoner år"
http://www.nyhetskanalen.se/1.1423503/2010/01/03/oljan_kommer_att_racka_i_miljoner_ar
Publicerad 3 jan 2010 19:01 Uppdaterad Sun Jan 03 20:35:54 CET 2010
Mer än 60 procent av den energi som produceras i världen kommer från olja och naturgas. Och med nuvarande förbrukning anses jordens oljeresurser vara uttömda om 50-60 år. Men nu vänder forskning från Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, i Stockholm upp och ner på alla begrepp.
-Det här är inte slutet. Det här är inte ens början på slutet. Kanske är detta slutet på början av oljetiden, säger Vladimir Kutcherov, professor i geologi vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm.
Sedan kan du läsa denna artikel…om hur makten och media manipulerar oss:
"Lars Bern om Förvillare
http://www.newsmill.se/artikel/2011/04/25/hanteringen-av-fett-och-klimatfr-gan-visar-en-farlig-opportunism
NEWS VOICE: http://torbjornsassersson.com/2011/04/demokratin-och-stormedierna-ligger-ute-pa-korrupt-entrepenad/
Hanteringen av fett- och klimatfrågan visar en farlig opportunism
Publicerad: 2011-04-25 23:04, Uppdaterad: 2011-04-25 23:04
Mediernas okritiska inpräntande av de obevisade hypoteserna om fettet i maten och om människans inverkan på klimatet har möjliggjort för makthavare och lobbyister att missbruka vetenskapen. Makten satsar sin prestige och låser sina positioner ropande – Science is settled! Konsekvenserna för människor och ekonomi är ohyggliga, skriver Lars Bern."
Min pappas morfar(som var en man med hyfsat intellekt och under en del av sitt liv diskuterade matematiska problem med Einstein) brukade säga: "Den stora massan är inte intresserad av något annat än att leva ett enkelt liv där de varje dag går till ett arbete som ger dem bröd på bordet."
Givet det så är det inte så konstigt att de flesta inte vill ha en diskussion – de bryr sig helt enkelt inte. De vill kunna åka till Thailand två veckor om året och en vecka till Sälen samt köpa en platt tv, köpa billig bensin osv. De skiter i om thailändarna lever i diktatur eller om några araber får stryk om det inte älskar "kungen". De vill konsumera och göra det billigt.
Denna grupp kommer drabbas extremt hårt när förändringen kommer men det gör de redan idag. Det är i denna grupp de långtidsarbetslösa återfinns (med undantag för invandrare som i vissa fall diskrimineras in i gruppen) och felutbildade ungdomar som inte får jobb (att utbilda sig till gitarrist gör inte många jobb).
Och att predika om denna typ av problem för gruppen är som att kasta pärlor för svin – ganska meningslöst av två skäl, dels lyssnar de inte, dels har de ingen förmåga att åstadkomma någon förändring.
Michael
Michael
Tänkandet varierer enorm bland folk som lever "svenssonliv", det går inte att avgöra det utifrån 9-5 jobb och Thailandsresor.
Överlag tror jag att det "tänks" mer i Sverige än i många andra länder då det går att få politiskt stöd för tråkiga men korrekta budskap. Sedan skall man vara försiktig med att blanda ihop "folk tänker inte" med "folk håller inte med mig", alla som säger att de har djupa sanna tankar har inte rätt…
F.ö. låter det väldigt frestand med ett vanligt djäkla kneg, rena semestern. 😉
Vad är syftet med den här bloggen egentligen? Det är ju så mycket snack om ingenting. Har du inga vänner eller familj som du kan umgås med?
Jag har försökt varna min när-släkt men det var inte förrän min fru gjorde det samma som det började ta lite skruv. Om flera säger samma sak ger det auktoritet.
I släkten på andra sidan är diskussionen ganska låst.
På jobbet har chefen varit drivande men det har inte fått någon större genomslagskraft förrän nyligen när även några (få) andra kollegor konstaterat att det Svenska samhället är helt kört. De är läs och häpna akademiker.
Jag tycker man ska vara försiktig med att kasta skit på vanligt folk, "verklighetens folk" är i praktiken tvångsmatade halshögt med systemets latrin under hela deras levnadsbana. Autoritärister som de flesta av naturen och kulturen blivit suger åt sig direktiv likt tvättsvampar.
Vore kulturen bra skulle naturligvis det vanliga folkets handlingar också vara bra.
Det är i alla fall bra så länge det talas om ett ämne – det är när ämnet blir tabu i samhället som "tillståndet" är som farligast.
Sokrates
Jag är engagerad i ASPO Sverige och jag har exakt samma erfarenhet. Ta upp peak oil och människor blir arga, provocerade, avfärdaer en som stolle, socialist osv. Samma sak om man konfronterar människor, i synnerhet människor med högersympatier som saknar djupare insikt, om hur penningsystetmet fungerar, hur pengar skapas osv. "Det där vill jag inte höra" är en annan vanlig reaktion….
/Mats Lindqvist
ASPO Sverige
…Jag kan f.ö. bekräfta att vi i västvärlden använder ca 10 ton per capita och år av krossat stenmaterial, främst till järnväg och vägunderhåll. Har en bakgrund i stenkrossbranchen.
/Mats L
Tack Mats, ja, något i den stilen. Att jämföra med stenålders jägar-samlaren som använder några kilo sten om året. Vi förbrukar kanske 100x mer sten per capita nu för tiden. Kanske rent av 1000x så mycket sten. Hur gör vi detta? Jo, genom att utnyttja fossila bränslen.
17:34, ja det stämmer Economics 101 (grundkurs i ekonomi) och "marknaden löser allt" var det vanligaste svaret. Det är ett bra svar, för det kan man svara på alla problemställningar. "Marknaden löser allt". Punkt.
Visst löser marknaden allt, men inte alltid som folk önskar, dvs smärtfritt och utan att de själva behöver göra uppoffringar. Marknaden kommer lösa så att all olja som produceras hittar köpare och så att resten får klara sig utan olja via prismekanismen. Men resultatet av det är kanske inte, inte, inte riiktigt business as usual…
Paddan i kastrullen. Återigen.
Problemet upplevs inte in på bara skinnet utan mer som ett uttalat hot. Något akademiskt och svårt. Därmed lätt att avfärda. Som budbärare blir du bara märkvärdig, svår och konstig.
Lär dig allt om melodifestivalen i stället, för att nu ta något aktuellt, så har du bättre chans bli populär socialt.
/Grönvita
vad är det för ignoranta människor ni umgås med? Ingen av mina vänner jag introducerat Peak oil för har reagerat sådär. Vilka fikar ni med egentöigen?
Faktiskt så tycker jag att många av kommentarerna här luktar tillbakalutad elitism.
Precis som själva blogginlägget som följer retorikmönstret från Sverigedemokraterna " så snart man diskuterar X böir man stämpald som Y vilket innebär att man smuskastas missförstås och fryses ut, jag har gett upp faktiskt redan 2003"
Byt kompisar om de bara ser på melodifestivall och åker till thailand hela tiden. Dönickar.
Off topic, men en annan religion som vi indoktrinerats med är kolesterolhypotesen. D v s att högt kolesterolvärde skulle vara farligt. I och med det har man satt in livslång medicinering på en halv miljon friska svenskar med en medicin som kan ge besvärliga biverkningar bl a cancer.
Min läkare ville sätta in denna medicinering på mig för några år sedan, men jag vägrade för att jag hade läst på ordentligt om ämnet. Det här kan bli en av de största medicinska skandalen någonsin. Men läkemedelsbolagen tjänar bra på det och etablissemanget styrs också av prestige, vilket gör att det blir svårt för myndigheterna att ändra rekommendationerna trots allt mer forskningsresultat som motsäger kolesterolhypotesen.
Det har visat sig att folk med höga kolesterolvärden lever längre.
/K
Häromdan skrev jag inlägget "Peak Oil = Science Fiction?" på samma tema.
"Den principiella metoden att klara denna utmaning är att koppla Peak Oil till vardagslivet och det ska inte vara några allmänna fraser om att vi måste göra nåt nu etc. Det måste vara nåt som kryper innanför skinnet på folk, Nåt som berör den dagliga tillvaron."
Läs gärna mer här:
http://theoldinsane.blogspot.com/2011/04/peak-oil-science-fiction.html
Och tack till Cornu-Lars som inspirerat mig att börja blogga.
Som miljöingenjörs student förvånas jag lite då och då över att en del människor inte alls är insatta i miljöproblem och bryr sig om att försöka lösa dem, minska sin energi användning etc.
Bland kursarna så vet alla om peak oil, fosfor med mera även om folk inte orkar tänka på konsekvenserna och nog tänker att det kankse inte kommer ske förrän längre fram i tiden.
Jag ser ner på folk som bara vill ge upp, typ cornu.
Vi kan utveckla teknik som kan producera stora mängder bränslen och gödsel.
Men det är som att svära i kyrkan bland cornus gäng. De vill applicera sitt gårdsliv på samhället. Det funkar för dem tycker de, då ska resten av oss göra som eliten..
Cornu är en naiv lite lätt korkad 1800-tals romantiker. Tyvärr med växande publik. Hoppas det blir lite one hit wonder över hans tid i rampljuset.
Det är kul att vara här och ta ner grabben på jorden mellan varven. Han sitter gärna i sitt elfenbenstorn märker jag. En nobody som fick litre uppmärksamhet via nätet..som blondin bella mfl.
Internet är en av de största energislukarna i världen, då borde ju alla medvetna bloggare dra sitt strå till stacken?! Rovor och väderkvarnar!
Tja, jag har aldrig haft problem att lyfta ämnet annat än med två personer, bägge synnerligen intelligenta och framgångsrika i sina ämnen, men mellan 60 och 70 och (kanhända) fast i framgångsdrömmarna. Dock är dessa bägge herrar i allt annat rejäla realister varför jag inte gett upp hoppet än. Annars så talar jag ofta om det med vänner och har även lyft det i predikan i församlingen där jag jobbar som präst. Men visst, jag har inte tagit upp frågan i alla sammanhang ännu…
Kul diskussion! Kommentarerna är väl som man kan vänta. Skygglappar hjälper även i fikarummet.
Onehit wonder? Jag har följt cornu sedan har började skriva på VCW 2001 tror jag och han har konsekvent drivit de här frågorna till stor nytta. Knappast någon som gett upp eller tagit bort blicken från målet. Snarare en fighter som tror på möjligheten att påverka och förändra världen.
När han glädjande nog drog igång sin blogg gick den på en vecka upp till förstaplatsen bland ekonomibloggarna, så många läsare hade han redan med sig då. Och den positionen har han behållit, dvs publiken har hela tiden växt.
Så kryp tillbaka under din sten. Cornu är ingen som ger upp. Tio år i fighten och håller fortfarande på.
20:08 Tja, du är iaf medveten om att problemställningen peak oil existerar, även om du inte lyfter ett finger för att göra något åt saken. Därmed är väl syftet med denna one-hit wonder-blog uppfylld för din del. Bara resten kvar.
Det kommer varje veckan in ungefär 2000-3000 personer som inte läst bloggen förut, medan 10 000 – 15 000 läsare är återkommande. Om 10% av de nytillkomna ser ordet peak oil för första gången är det 200 – 300 personer i veckan som åtminstone får en chans att sätta sig in i problemen.
Du kallar det att ge upp. Det får stå för dig.
En sak är iaf säker. Man kan inte lösa några problem, oavsett vad de lösningarna skall vara, om man inte är medveten om att det existerar ett problem.
God kväll!
Jag har inga som helst problem att diskutera peak oil med flyktigt bekanta. Att Cornu har problem med det kanske beror på Cornu själv. Eller så befinner han sig ofta en trist miljö.
/Pu
Det ligger i den mänskliga naturen att skygga för obehagliga fakta, att vi blir äldre,blir
sjuka, att vi dör, att peak oil kommer etc.
Den psykologiska termen för detta kallas förträngning.
Ingenting konstigt alls. Vad man skulle kunna diskutera är vilket evolutionärt värde förträngningsmekanismen har. Kanske ligger svaret i att vi tenderar att förtränga när det gäller fenomen vi ändå inte kan påverka. Det skapar bara onödig ångest. Peak oil och dess följder kan nog kognitivt inses av de flesta men förnekas ändå emotionellt.
Så vad tycker ni man ska göra ? Spara på oljan
kanske ? Det uppskjuter ju det obehagliga lite grand. Eller försöka hitta alternativ ?
Kanske en framkomlig väg.
Eller göra som dom flesta ? Köra på till det tar stopp.
Det sistnämnda är tyvärr det troligaste med kännedom om den mänskliga naturen.
Pu mfl, mycket möjligt att folks verklighetsuppfattning har förbättrats sedan 2003. Eller så var det en arbetsplatsfråga på den tiden (=trist miljö), eller en åldersfråga. Min generella uppfattning är att ju mer någon har "investerat" i dagens samhälle (Villa, Volvo, Vovve etc) ju svårare är det för dem att ta till sig saken. Ungdomar är t ex därmed ofta mer öppna.
De jag träffar och diskuterar ämnet med idag har inga som helst problem med det hela, men som egen företagare så träffar jag kanske andra människor än man gör som anställd. Plus att umgängeskretsen förändras genom livet. Pratar jag med grannbonden så är han mycket väl insatt i hur oljeberoende jordbruket är idag, samt hur stor andel av hans utgifter som redan idag består av drivmedel.
För övrigt, när man under trevliga former träffar människor socialt på sin fritid, så finns det roligare saker att diskutera. Men som fikarumssnack tror jag fortfarande inte på ämnet.
Du har inte fattat att vi har en hjärna för att använda den. Din lösning är att alla ska bo som du i framtiden, manuellt jordbruk och ekologisk odling.
Min vision kräver hjärna, plånbok och framtidstro.
Ta bort oljebolagens makt och du ska få se på en teknikutveckling vi inte sett sedan vi lämnade apstadiet.
Politiker och företag bromsar och förhindrar nödvändig teknisk utveckling.
Din lösning, den jag sett, imponerar inte. Du talar gärna om problemet men du har inte lösning. Även en dum apa förstår väl PO problemet, men det krävs mer att gå vidare och hitta en lösning.
Lösningen är inte 1800-tals liv. Det är 2100 tals teknik. Gå du på utedasset och tänk en vända till.
Vad jag vet så har jag aldrig sagt att 1800-talsliv är en lösning. Har inte ens uppmanat folk att flytta ut på landet, utan rent av skrivit inlägg om att stadslivet kan vara mer lämpligt.
Däremot har jag gjort personliga val som löser en del personliga problem. Men personliga val är inte en lösning på samhällets problem.
Att du sedan tar ut dina aggressioner på mig för att du missuppfattar vad jag skriver beror väl på någon form av tunnelseende från din sida.
Jag har t ex skrivit att kärnkraft är en nödvändig del av vår framtida energimix. Du kanske anser att kärnkraft är 1800-talsteknik, men det anser inte jag.
Jag håller helt med dig om att myndigheter bromsar utvecklingen. En teknik med stor potential i framtida energimix är t ex biogas, men regelverket och myndighetsavgifter mm gör att endast storskalig biogas är genomförbar, medan vi själva tillverkar småskaliga anläggningar som bara får exporteras till U-länder, men är för små för att driva i Sverige.
Däremot anser jag inte att vi kan klara oss utan att även förändra samhället och hur vi lever. Jag vet inte vad du anser, du kanske är en tekniknaivist som tror att livet kan fortsätta utan förändringar i livsstil framöver. Men jag påstår mig inte veta vad du tror eller tycker, då du det som anonym inte går att se vad du skrivit tidigare.
Anonym 21.19:
"Ta bort oljebolagens makt och du ska få se på en teknikutveckling vi inte sett sedan vi lämnade apstadiet."
Kan du utveckla det där lite?
Varför skulle jag tro att vi kan fortsätta kreditknarka? Svensken är egentligen en fattig statare, ta bort krediterna och vi är tillbaka på 1970-talet.
Cheap oil har ju möjliggjort kreditfusket tills nu.
Samtidigt har rika och mäktiga personer aktivt förhindrat teknik som vi behövde aldrig kom oss till nytta.
När den sista fjollan är skuldsatt rasar hela skiten, då kommer ingen ha tid att tycka en massa skit, det kommer handla om att överleva. Positivt är att många idioter som nu har inflytande kommer att försvinna.
Tillnyktring är första steget bort från 2000talets urspårning. End of an era, Nixon startade och BLT avslutar cykeln.
Om 30-40 år lär den första gen4 reaktorn producera vätgas i Sverige. CO2 från biokraftverken möjliggör billig metanol som första steg. Drivet av svenskt kärnavfall.
Om 20-30 år har vi förändrats till realister allihopa och fjollgenerationen försvunnit ur politiken. Homestyling kommer vara lika poppis som att hylla Pol Pot idag.
Vi lär även vara under 5 miljoner efter WW3.
PO är peak dumhet, inget annat. Människans akilleshäl är dess kortsiktiga girighet. Oljan skänkte oss mycket välstånd utan att den krävde maximalt med hjärna av oss.
Den medgav att vi satsade en massa på onödigt skit.
Människans utveckling stagnerade kan man säga.
Oljan var ett villospår. Det kommer kosta nästan hela mänskligheten att ta sig ur kokainberoendet.
Människan var inte mogen att axla så mycket energi helt enkelt. Vi gjorde som vi alltid gjort. Vi må ha stor hjärna men vi verkar inte utnyttja den optimalt. Jag är övertygad om att det existerar intelligens långt högre än oss människoapor.
Vilken het debatt det var här då….En debatt blir självklart bäst när folk tycker olika och man kan dela sina åsikter med varandra öppet och även framföra argument för dessa åsikter. Men kommentarer likt dessa "Jag har inga som helst problem att diskutera peak oil med flyktigt bekanta. Att Cornu har problem med det kanske beror på Cornu själv. Eller så befinner han sig ofta en trist miljö.", "Du har inte fattat att vi har en hjärna för att använda den" känns som de snarare uppfyller syftet att provocera än att faktiskt tillföra något till debatten.
Egentligen tänkte jag bara säga att jag känner igen ditt(läs Cornucopia) problem med att de flesta inte orkar lyssna på vissa samtalsämnen som ligger mig varmt om hjärtat. Jag pratar ofta med mina vänner och familj om de stora utmaningar vi har att vänta oss i framtiden. Det kan vara allt ifrån den kommande energikrisen till den pågående bostadsbubblan eller den pågående ekonomiska krisen i USA och Europa. Jag tror att anledningarna till att de inte trycker dessa samtalsämnen är intressanta är många och väldigt olika. Men jag tror den största anledningen är att dom vet för lite i ämnet. Detta är lite av ett problem då vi alla direkt eller indirekt påverkas eller kommer påverkas av innehåller i dessa viktiga samtalsämnen.
Att väcka intresset hos massan och därmed öka kunskapen är ingen lätt uppgift. Som tur är finns det några utav oss som ändå försöker. Fortsätt skriva om det och fortsätt debattera om det, keep up the good work.
Kärlek till alla!
Helt meningslöst att argumentera för något som negativt kan påverka vår komfort-zon: bröd och skådespel.
Trött Dvärgbandmask.
När det smäller till och skiten slår i fläkten kommer den stora massan att i första hand söka syndabockar. Så var det vid genomklappningen på 30-talet och inget talar för att "This time is different".
Man kommer säkert att hitta någon lämplig etnisk grupp den här gången också (fast säkert någon annan än då), men alldeles säkert kommer man att i första hand ge sig på budbärarna av dåliga nyheter och hålla dem ansvariga.
Av det skälet är det olämpligt att tala alltför högt om dåliga nyheter.
Desto större anledning att känna tacksamhet och respekt mot dem som ändå sticker ut huvudet. Ty det torde bli avkapat i sinom tid.
Tja, sådär är det ju med många saker. Själv håller jag mycket låg profil när det gäller ämnen som jag vet att jag kan mycket mer om än de flesta. Framför allt gäller detta kost och träning, folk kan häva ur sig vad som helst trots att de inte kan ett smack. Säger man emot i det läget blir det bara jobbigt tjafs.
Jag håller med om att det finns en stor sannolikhet att viss grupper av människor kommer bli presenterade som orsaken till all skit som följer. Det finns även en stor sannolikhet att dessa människor som blir syndabockar är samma människor som varnade om problemen och ville lösa problemen. Men jag tror fortfarande att det är viktigt att dessa människor finns och att dom inte låter sig tystas genom hot eller våld.
Ett citat av Benjamin Franklin lyder:
"Anyone who will trade liberty for seucurtiy desevres neither libertay or security"
Ursäkta den dåliga stavningen i tidigare kommentar.Det korrekta citat av Benjamin Franklin lyder:
"Anyone who trades liberty for security deserves neither liberty nor security"
Vi lever i en verden hvor postiv tenking er det som gjelder for å være en i gjengen. Tenker man ikke postivt er man bare negativ og dommedagsprofet. Ja, rakt av en lite udda person. RSA har en fin animasjon av et foredrag av Barbara Ehrenreich som blant annet tar opp hvordan positivt tenking i hvert fall delvis bidro til finanskrisen.
Kjell
http://comment.rsablogs.org.uk/2010/03/17/rsa-animate-smile-die/
En jobbig detalj med syndabockssökande är att de som är skyldiga kommer att leta efter bockar att skylla på.
På 30 talet var det nog en hel del välbärgade med mörka hemligheter som var väldigt glada över att det fanns ett judehat att stödja och det vart ännu bättre för dem när de i nazistyskland kunde sno judarnas tillgångar. I den lilla skalan som ren stöld och i den stora skalan för att få en fejkad ekonomi att hålla ihop lite till.
Den här gången tror jag att muslimer kan råka väldigt illa ut, många kommer att anklagas för att vara terrorister eller plundrande shejker som ha mage att lösa in skuldsedalarna som vi betalade oljan med och nu vill de sno våra tillgångar. De flesta muslimer är ofarliga att slå på, andra har mycket som går att plundra och deras kultur är tillräckligt annorlunda för att de skall kunna beskrivas som barbarer så de är tacksamma offer.
En annan klassiker som kan återkomma är förföljelse av sexuellt avvikande då ingen försvarar sådana individer.
Båda dessa trender är extra farliga eftersom de redan rör lite på sig. Om både etablerade makthavare och etablerade minoriteter börjar leta efter syndabockar för att själva slippa bli offer är det dags att bli riktigt orolig för utvecklingen.
Jag tror att det här kommer att utveckla sig väldigt olika beroende på om människor i allmänhet har förtroende för institutioner och politiker och det har svenskar i allmänhet. Nästa kritiska faktor är om media och intelligentia gräver i de svåra problemen på ett konstruktivt sätt eller gömmer dem och letar syndabockar, där är jag inte lika optimistisk om Sverige.
Jag tror att investeringar för att bemöta de fysiska problemen inte bara är bra för energiförsörjningen osv utan även påverkar det politiska klimatet på ett stabiliserande sätt.
Det är en enorm skillnad att vara utlämnad till ett livsförändrande skeende som gör att livet håller på att gå åt skogen eller vara med om något väldigt jobbigt som man tar sig igenom genom att jobba hårt enskilt och tillsammans med andra.
På det stora hela blir tiden efter Peak Oil och under de pågående klimatförändringarna nog som att vara obehagligt nära fyrverkeriet i Enschede men inte mitt i det. Och nej jag tror inte att de som gräver i dessa problem blir syndabockar.
Har i 8 år försökt prata med omgivningen om ämnet, och är nu en social paria. Inget som rekommenderas. Sådana avvikande tankar behåller man bäst för sig själv.
Intressant läsning, bra skrivet Magnus. Personligen hoppas jag på och kanske lite naivt tror på att människor tillslut kommer vakna upp, sluta skylla på varandra och inse att vi är alla människor på samma planet. Jag hoppas att vi inom en inte allt för lång framtid ändrar vårt sätt att se på tillväxt och välstånd, där vi tar större hänsyn till lycka än BNP-siffror. Där vi tar större hänsyn till att även vår granne har det lika bra som vi istället för att försöka ha det bättre. Med andra ord tror jag hela vårt sätt att tänka måste förändras innan praktiska förändringar kommer ske.
@ Anonym 17:56
Vladimir Kutcherov tror på så kallad Abiotic Oil, vilket inte ens de mest toleranta oljedebattörer tar på allvar. Abiotic Oil-teorin har blivit ordentligt misskrediterad som en massa svammel. Läs på om saken kommer du förstå. Bara för att man inte vill att något jobbigt skall hända (Peak Oil) betyder inte det att man man betvinga detta händelseförlopp genom att försöka låtsas som det inte kommer hända. Naturlagarna fungerar inte på det viset. Abiotoc Oil är ett fantasifoster. De kolväten man lyckats producera i laboratoriemiljö har ingenting med verkliga geologiska processer att göra. Synd för USA att endast den nordamerikanska kontinenten, nedanför gränsen till Kanada, i så fall råkar ha de specifika gelogiska omständigheterna som omöjliggör Abiotiv Oil. För, guess what… de peakade redan för typ 40 år sedan! Nu tror väl den förvirrade Vladimir Kutcherov att det inte betyder något eftersom… ja eftersom vad? Är det verkligen rimligt att Abiotic Oil är sant, men inte just för den nordamerikanska kontinenten under gränsen mot Kanada? Jag frågar igen, är detta rimligt? Eller vet inte Vladimir Kutcherov om att USA peakade för 40 år sedan?
Djupt tragiska är de förvirrade individer som tror på Abiotic Oil, och djupt tragiskt är det kollektiva masspsykosfenomenet att vi alla skall hålla händerna och på något sätt låtsas som inte det jobbiga kommer att hända. Mike Ruppert har rätt, det kritiska kommer bli att vara snabbare än "the slowest camper, not the bear" när det produktionen börjar falla snabbt. Tur i oturen att det kommer finnas så alldeles förfärligt många "slow campers".
En annan floskel är: "bostadsbubblan kommer snart att spricka". Det har vi hört i snart tio år.
Peak Oil är lätt om man jämför en debatt om var i rangordningen jämlikhet ska hamna eller hur du förklarar för en indoktrinerad att lägre skatt ger fler arbeten. Absolut svårast är förstås att förklara dagens penningssystem och hur det kan härledas till ren produktionsförfalskning/slaveri/skatt. Där börjar konspirationsteoretiker nu också kidnappa godtyckliga delar vilket förenklar för ens motdebattörer att sluta lyssna innan man förklarat klart.
Alla som läser denna blogg regelbundet är nog mer intresserade av att diskutera alternativ och lösningar. Skriv alltså gärna mer om framtidens energialternativ,ex kan man göra vindkraft mer effektiv,vad säger och gör de som ligger främst i branschen?.
Energieffektivisering: Var kan man göra de största effektiviseringarna?
Man kan också konstatera att en hel del bloggare som skriver om peak oil också börjar sin karriär som anonyma…
Att survivalister som bloggar är anonyma kan jag förstå för det ligger så att säga i sakens natur. Men att även peak oil-bloggare är anonyma stödjer alltså den tes Cornucopias för fram här. Dock kan man fundera vad då betyder att en del går ut och de-anonymiserar sig själva (Corncopia = Lars, Livet efter oljan = Daniel)…
He he he… det svåra är ju att FÅ DEM ATT PRATA om något av dessa ämnen överhuvudtaget..
lyckas man så blir oftast personen sur, det är min erfarenhet. H#n blir sur på sin egen lathet då detta ovan skulle innebära ändringar från h#ns sida.. alternativt sur på dig för att du är intelektuellt överlägsen. Är det något man inte får vara så är det det..
/
Lemonride
Är också egenföretagare visserligen med anställda i perioder. Dock är jag ute och reser mycket och har haft peakoil diskussioner även med folk på flyg och hos mina kunder (börjar dock inte att pitcha in mig själv med prata med peak oil). Min uppfattning är de flesta jag pratat med (vilket iofs de flesta varit verksamma inom företag inom energi-braschen eller inom forskning) varit medvetna om peak-oil eller peak-everything. Dock är de inte medvetna om hur det kommer påverka dem själva och därför inte agerar på något sätt för skydda sig senare, dvs som det skulle vara två olika värdar att deras värld och världen där peak-oil inträffar inte är samma värld. Har hört folk typ först erkänna att peak-oil kommer inträffa och de kommer göra saker extremt dyra för att ca 1 minut efteråt säga att "priser på bostadrätter" aldrig kan gå ner i Stockholm inte ens om post peak-oil effekter blir verklighet.
Sedan är jag iofs inte bättre då jag reser rätt ofta till Sydostasien ( dock ej thailand, har aldrig ens varit där) dock har jag för tillfället råd till det samt att jag för tillfället har affärsrelationer därnere (vilket naturligtvis kommer att ändras i framtiden).
Uppmaning! Kan någon (cornucopia, aspo eller någon) publicera ett litet häfte som förklarar PO och lite runt om. Skulle kunna vara till stor hjälp. Jag har inte läst någonting om PO utanför internet, vilket betyder att man måste leta upp info själv. Tycker nycket om att diskutera olika ämnen med folk, men upplever att det inte går att diskutera PO för att folk har ingen kunskap om det, inte ens lite grundläggande. Så då måste man ju hålla någon sorts föreläsning (vilket lätt uppfattas som predikan) Skulle gärna betala för ett antal häften som man skulle kunna dela ut lite här och där. En på fikabordet på jobbet, en till kompisen, en till vart syskon osv
mvh julia
Okej alla stadsbor, egenföretager på landet och övriga peakoilanpassade människor.
Här kommer en rapport från whiteflight villaområdet där alla har två bilar, pool eller studsmatta, webergrill och en thailandssemester eller två i bagaget.
Fårket, kallar ni mig och mina grannar tror jag.
Vet ni vad vi snackar om över häcken, över ett glas gott spanskt vin? Vi pratar givetvis om många saker, men även om bostadsbubblan och Peak oil. Bubblan förnekas inte, däremot gissas en hel del om hur mycket ner det kommer gå, samt hur länge. Att det gått ner är ju ingen hemlighet, det är ju bara att se på vad husen i whiteflightvillaområdet sålts för förr och på senare tid. Skall du ha ett glas vin till?
Ser jag mig omkring är överkonsumtionen slående. Är det i en av Chris Martenssons crashcoursefilmer jag sett en familj tömma sitt hus på saker och lägga på gräsmattan. Sen tar de bort allt oljebaserat, plastleksaker etc. Inte mycket kvar efter det. Samma här, och vet ni va? det mesta e skit. Min favorit bland oljeslukarna är Happymealleksaker av plast som inkl batterier transoporteras hit från Kina och ges bort" gratis " till ungarna som glömmer leksaken efter 10 min. Höj olje och transoprtpris, säger jag, sån skit får inte vara gratis.
Samma med matpriserna som väl kommer stiga de med. Finns ingen anledning att vi i fårket skall kunna köpa jordgubbar mitt i vintern. En prisjustering upp kommer ge folk sundare matvanor.
Så, att vi i fårket lär sig reparera i stället för att köpa nytt, samåka eller åka kollektivt istället för att köra själv, dela istället för att köpa eget, köpa begagnat istället för nytt, laga mat av råvaror som man kanske tom odlat själv istället för importerade halvfabrikat och semestra i Europa är ju bara bra och kommer räcka långt, då dessa företeelser idag är ytterst marginella ( jag och min fru ses som smått excentriska för att vi gillar Loppisar, för att inte tala om den rent perversa böjelsen jag har att åka buss från whiteflightvillaområdet till innerstaden) .
Min poäng är att det finns mycket överflöd och slös att spara bort. Och som egentligen inte kommer saknas.
Om recessionen kastar oss tillbaka till sjuttitalet så kan jag berätta att inga barn i Sverige svalt då heller. Jag vet för jag var barn då.
slut på dagens rapport från forket i whiteflightvillorna.
/Villafarsan, a.k.a. inte så upprörd skattebetalare
Appropå peak oil häfte, har någon hört hur det går med Kjell Alekletts nya bok?
Att ställa ansvariga till svars är viktigt. Ser inte det som ett syndabockssökande.
Därför är det önskvärt att redan nu, inför framtiden, identifiera vem och vilka som bär ansvaret. T.ex för massinvandringen eller för att värdefull åkermark omvandlas till villa och industriområden.
Det finns en orsak att jag är anonym på bloggen… det skulle kunna leda till väldigt jobbiga kundrelationer om jag blev känd som peakoil-bloggare.
Hursomhelst har jag flera gånger haft vettiga peakoil-diskussioner runt fikabord och över luncher. De bekanta som är medvetna spänner över hela skalan, bland annat en ekonom som förstått och säger elaka sanningar till folk, typ "om tio år kommer du inte att ha råd att köra bil".
P.S. Läs också David Jonstads Peak oil på pizzerian från 8 mars.
Det är de som inte vill bli ansvariga själva som söker efter syndabockar att skylla på.
blame it on us i fårket, det var vi som tog lånen och byggde villor på åkrarna och körde bilar till city.
dessutom, om det nu är ett problem vilket jag betvivlar men vissa anser ju det, röstar vi INTE på sd.
/villafarsan
Därför bör vi identifiera de ansvariga nu. Innan de får chansen att leta syndabockar.
Vidare så bör fårket och smygrasisterna i sina fina villaområden berikas.
10:28 du bor Inte i villaområdet själv? Om du med att villaområdet skall " berikas" menar att det skall flytta invandrare hit så är du 10 år fel, minst.
I mitt kvarter, 15 hus, bor tre mellanösternfamiljer som ju är det du med "berikning" fiskar efter.
/villafarsan
Varför skall berikarna bo bland kackerlackorna i rosengård. Varannan tomt i de fina villaområdena bör avsättas för berikning. De är inte kräsna vad gäller trångbodhet. Det skulle vara många som kunde dela på tepanyaki-hällen. De skulle knyta ovärdeliga kontakter hos media-folk, advokater, polis, åklagare, banktjänstemän och ekonomer.
Jag tycker att det oftast går ganska bra att få folk att inse att oljetillgången kommer att minska. Det som är svårt är att få folk att förstå vilka följder det kan få. Många tror dock att det lätt går att ersätta oljan med något annat, utan att förstå hur mycket energi och råvara som oljan bidrar med och hur lång tid det kan ta att bygga upp alternativen.
Men det är ju inte bara att det blir dyrare med bilåkningen. Allt annat som innehåller olja kommer ju också att bli dyrare.
Men det blir ju riktigt jobbigt att inse att all den sparande som kommer att bli följden kommer att bli förödande för vår ekonomi. Tillväxt är godnatt. Och här har man svurit i kyrkan och förklarat sig som tillväxtfientlig och därmed en suspekt typ som man inte behöver lyssna på.
Till 08:31. Jag kan rekommendera Gunnar Lindstedts bok "Oljan jakten på det svarta guldet" för att få insikt i peak oil och vilka konsekvenserna blir. Det är en reportagebok, lättläst,oakademiskt skriven – som vem som helst kan läsa den. Den "väckte" mig för några år sedan. Gradvis, när jag läste den fick jag mer och mer insikt. Mycket bra.
Annars finns det många böcker på engelska, men knappt några är översatta till svenska. Det finns en "Till sista droppen" av Jeremy Legett. Författaren är i grunden oljegeolog och har undervisat i ämnet, men är numera verksam i solenergibranschen. Det finns både bra och dåliga avsnitt i branschen. Jag tror att han förenklar lite grann när han tror att ALLA problem kan lösas med hjälp av solenergi. Jag uppfattar att han har missat det som Peak Oil egentligen riktar strålkastarna på som det verkliga problemet – att oändlig tillväxt är omöjlig i en ändlig värld. Men, det geologiska spörsmålet, att det inte finns hur mycket olja som helst blir trovärdigt när det framställs av en expert i branschen.
/Sigge
Har för mig att Lindstedts bok "Olja" är out of print.
Annars finns Magnus Redins När resurser sinar, vilket är en tunn skrift som bra sammanfattar läget utan att slänga sig med för mycket siffror och dessutom föreslår en väg framåt.
Skall försöka skriva en recension senare.
Att producera en 2-sidig svensk flyer om peak oil är En Bra Idé. Något att ta tag i.
Vad gäller bemötande, så är det kanske så att om folk bara tror att det handlar om att tanka lite etanol istället för bensin så löser sig allt så kan de lyssna. Det är när man börjar förklara de fullständiga konsekvenserna som de vägrar lyssna och går därifrån?
Jag har aldrig haft en lyckad diskussion om peak oil med någon. Förförra gången jag försökte blev jag antydd att vara kommunist eftersom jag inte trodde på att "marknaden fixar det".
Folk vill inte höra något annat än att ekonomin bara kommer växa, växa, växa i all evighet och kan inte i sin vildaste fantasi föreställa sig något annat.
Mina föräldrar använder en inglasad men för övrigt oisolerad altan med 2 kW elvärme på konstant under vintern för att övervintra några växter, har rinnande varmvatten för att spola av disken (hela tiden under diskningen, inte bara när det behävs). Därefter klagar de på att elräkningen var för hög.
De har varsin bil för att åka till jobbet (70 km och 10 km). Bilen som drar minst är den som körs kortaste sträckan. Det skiljer nästan 1000 kr /månad om de bara skulle byta bil med varandra, vilket jag har tydligt berättat, men inte ens det får dem att bry sig ett dugg. De skulle alltså utan någon som helst ansträngning kunna spara 1000 kr/månad, men gör det inte. Är alla såhär korkade, eller är det bara mina föräldrar?
Hinner inte läsa alla kommentarer, vill att alla bookmarkar denna länk till en pdf som heter "efter oljetoppen" en utredning från KSLA, kungliga skogs och lantbruksakademien och SLU.
Detta är en utredning om oljetoppens konsekvenser i en svensk kontext. Otroligt välgjord och detaljerad, om någon vill ha info om konsekvenser för oss i sverige, ge dem denna länk. Tyvärr är den tryckta versionen slut i tryck, men de finns nog i de flesta universitetsbibliotek. Brukar ge tvivlarna något att bita i, och är oerhört lärorik och viktig. En slags svensk motsvarighet till den legendariska Hirsch-rapporten av Robert Hirsch som beställdes av USA:s energidepartement men tystades ner då den kom.
http://www.cul.slu.se/publikationer/Efter_oljetoppen.pdf
Hirsch-rapporten:
http://www.netl.doe.gov/publications/others/pdf/oil_peaking_netl.pdf
@Villafarsan m.fl.
Min familj har sommarstuga på västkusten. Stugan ligger i ett område där det förr mest fanns fritidshus. Bebyggelsen består numera huvudsakligen av villor och området har på senare år börjat framstå som en lite halvexklusiv villaförort. Antalet robotgräsklippare överstiger sannolikt antalet busskort.
Hur som helst… I vintras var jag i stugan för att utföra lite utomhusarbete. Plötsligt står en okänd man inne i trädgården, undrar vem jag är och vad jag håller på med. Jag svarar att jag bor här och att huset tillhör mig och min familj. Den okände mannen (som visar sig vara en "omtänksam" granne en bit bort på gatan) blir ännu mer misstänksam och utbrister: "Men det står ju ingen bil här?". När jag svarar att jag cyklat slår grannens misstänksamhet i botten och han ställer följdfrågor. Mycket handlar om den Saab 9-5 som brukar stå på tomten och varför den inte står här nu. Jag svarar snällt tills jag inser det märkliga i att en granne förhör mig på min egen tomt…
I den här villaförorten är det tydligen så onormalt att cykla att det nästan berättigar ett samtal till 112.
Vi håller koll. Var glad för de du. Vi håller koll på ditt hus med ju… vilket du fick märka. Vi tömmer arandras post och klipper varandras gräs om någon är bortrest. Vi tröstar andras ungar pm de trillar och slår sig på vår uppfart. Vi lånar ägg och salt hos varandra. Och dyker någon okänd upp säger vi hej. Vilket kan tolkas antingen som " hej" eller som " jag har sett dig".
Han kände tydligen till din bil men inte dig.
Så fungerar det i whiteflightvillaområdet. Men inte i … de områden vi ej vill bo i. Där bränner man varandras bilar istället.
Och var vill du helst ha din stuga?
Mvh Villafarsan.
Villafarsan har säkert förkläde, en fjolla som styrs av kärringen hemma..
Hahaha! Såklart. Observant av 18:58!
/Villafarsan
Jag vill bestämt hävda att det som är svårt att få acceptans för gällande Peak Oil, Pyramidspelsekonomi och liknande ämnen, är att lösningarna ligger i att överge de former av familjepolitik och arbetsmarknadspolitik som funnits under hela efterkrigstiden.
Egentligen är det en självklarhet att för att "marknaden" ska kunna tillgodose ett behov, det också måste finnas en marknad. I fråga om arbetskraft så finns ju dock ingen sådan utanför den etablerade Rehn-Meidnerska "Tillväxt-ekonomin". Personer som utbildningsmässigt exempelvis skulle kunna ta fram smarta energibesparingslösningar saknar incitament eftersom det är enklare att vara anställd inom en etablerad verksamhet, och om energibesparingslösningen dessutom konkurrerar med redan befintlig verksamhet så blir det fråga om både facklig blockad och de etablerades illvilja.
Motsvarande situation inom familjepolitik finns genom att hela "Bo på lantgård-konceptet" faktiskt är ett alternativ till Arbetslinjen.
IB ska visst ha åsiktsregistrerat Gröna Vågare på 70-talet. Så kontroversiellt var det uppenbarligen.
Och egentligen är detta inte ens svårt att förstå eftersom det är för få personer i Sverige som har egna erfarenheter av något annat sorts liv än det som gällt under svensk efterkrigstid.
Men för att anknyta till artikelns idé om att ta upp ämnen i offentlig miljö så är det garanterat uppskattat bland förändringsbenägna politiker, MP kanske (?). Peak Oil ämnet innebär ju ett ständigt balanserande på gränsen till väpnad revolt, så om politiker får höra att någon annan nämner svåra ämnen på tunnelbanan, kan det knappast uppfattas negativt.
Ett samtalsförslag är att koppla ökade strömmar av ekonomiska flyktingar under de kommande 5- 10 åren till Peak Oil effekter i andra länder. Då får ju åhöraren möjlighet att väga för – och nackdelar med den rådande ordningen.
Tobias Wallin
Så typiskt villaförortsaktigt att tro att "vi" med Volvo, villa och vovve är så mycket mänskligare än "dom" där borta bland höghusen och arbetslösheten. Värme och medmänsklighet finns i alla bostadsområden.
Och grannen har inte koll på min bil. Jag har nämligen ingen bil. Bilen som brukar stå på tomten tillhör några som ofta är i stugan, nämligen min syster och hennes familj. När jag bor i stugan står aldrig någon bil på tomten. Grannen har antagligen inte förstått att någon kan vara hemma trots att ingen bil står på uppfarten. Att tycka frånvaro av bil är så märkligt att man nästan ringer polisen säger något om hur förberedd villaförorten är för peak oil.
/Han som cyklar till sommarstugan
På Fotografiska Muséets guidade tur presenterades i alla fall peak oil som ett faktum i torsdags …
Alla som pratar om Peak Oil glömmer bort människans uppfinningsrikedom och teknologisk utveckling. "Peak Oilare" verkar se oljetillgångarna som en hink som är halvfull och när den är tom så står vi bara där med miljontals bilar, flygplan, båtar och kraftverk som inte längre fungerar, helt tagna på sängen och kliar oss i huvudet.
Människan kommer hitta på nya energimedel, bättre metoder att utvinna energi, bättre teknologi som använder mindre energi och metoder som gör att mer energi kan utvinnas ur samma mängd som tas upp ur jorden.
Människan har heller inte borrat efter olja eller utvunnit kol på alla ställen på planeten – bara en bråkdel. Det är därför det hela tiden dyker upp nya enorma oljefyndigheter.
Och allvarligt talat, om Peak Oil verkligen var en realitet, skulle ett fat olja då bara kosta 125 dollar?
Anonym 03:14, även om vi är uppfinningsrika tar det tid, flera år, att byta teknik och för de stora förändringarna bygga fabrikerna som bygger maskinerna som bygger det vi behöver för att ha det ungefär lika bekvämt med hjälp av mindre olja.
Storleken för vad som i media räknas som en enorm oljefyndighet sjunker vartefter, några dagars världsförbrukning ger jätterubriker.
Att ekonomin ändå mår gaska bra är inte så konstigt då oljeproduktionen och den ekonomiska aktiviteten är nära maximal, det har aldrig varit så bra som det är just nu. Nu är problemet bara att det börjar bli svårare för ekonomn att expandera, det blir mycket jobbigare när oljeproduktionen börja krympa.
Det som är ofattbart är att så lite görs för att ställa om vårt energisystem. Det bästa vore ju att redan nu börja producera enormt mycket mer el och sälja överskottet så länge det inte behövs. Vi kan redan nu bygga exempelvis vindkraft i både stor o liten skala i vårt stora obefolkade land. Varför inte smälla upp vindkraftverk längs hela E4 mellan Sthlm o Helsingborg t.ex? Stör inte mer än vägen redan gör och infrastruktur finns redan på plats. Vi kan även stimulera småskalig vindkraft genom att låta folk sälja ett ev överskott till nätet. Vi kan bygga ut resterande älvar. Trist med tanke på naturvärdena ja, men alternativet är ännu tristare. Vi kan bygga mer kärnkraft. Allt detta är enkelt om bara viljan finns. Staten finansierar o äger, säljer sedan överskottet til Europa med god förtjänst.