Människan har sedan urminnes tider en fascination vid vatten. Vatten har alltid inneburit liv och kommunikation med omvärlden och likt alla andra djur så har vi sökt oss till vatten. Det finns rent av en hypotes, den sk strandvaskarteorin, om att människans ursprung och utgrening från t ex chimpanserna beror på att vi en gång var en liten chimpansflock som slog sig ner vid vatten och började livnära sig på det som fanns att finna vaskandes längs stranden. Många mänskliga egenskaper som dykreflexen hos bebisar, vår delfinliknande luftstrupe och näsa och avsaknaden av kroppsbehåring och fördelningen av vårt underhudsfett kan förklaras med den hypotesen.
Hur det än faller sig så dras vi djupt instinktivt till vatten. Sjötomt är status, och ljudet av rinnande vatten, kluckande vågor eller ljuset från solen som leker i vågornas krusningar är allt något som skänker vår själ ro.
Så till den grad att även när vi idag även har snabba landbaserade kommunikationer så bosätter vi oss helst vid vatten. Även i jordbävningsområden med tsunamirisker.
Att samhällen och städer i princip alltid uppstått vid något vattendrag historiskt beror på just att vattnet gav oss dricksvatten och liv, men även kontakt med omvärlden eller för den delen energi till vattenkvarnar. Så av hävd bor vi kvar där, trots riskerna.
Hundratals miljoner människor runt Stilla Havet, kanske miljarder människor, bor på låglänta områden med översvämningsrisk efter tsunamis, och de som ständigt löper akut risk kan räknas i tiotals miljoner.
Normalt får jordbävningar små efterverkningar för oss i Sverige, då de oftast drabbar fattiga länder som vi kan tycka lite synd om. Om inte annat för att större delen av världen är fattig eller åtminstone fattigare än oss, så rent statistiskt sker de flesta naturkatastrofer i fattiga länder. Vi skickar lite pengar till det röda korset, de rädda barnen eller läkarna utan gränser och fortsätter titta på Let’s Dance, Musikfestivalen eller Big Brother, trygga i vetskapen att naturkatastrofer inte drabbar oss, ens indirekt.
Men dagens jordbävning, en av de största i världshistorien, slog till mot ett av världens rikaste (och det mest skuldsatta) länder. Nämligen Japan. Dessutom ett extremt tätbefolkat land. Antalet bekräftade döda bara i Japan kan räknas i hundratals bekräftade fall, och lär sluta med tusentals.
Vad som slår mot oss som svenskar är effekterna på världsekonomin. Värden för hundratals, kanske tusentals miljarder har sopats bort av en flodvåg, och försäkringsbolag och återförsäkringsbolag som Hannover Re, Munich Re och Swiss Re kommer tvingas dumpa ut enorma tillgångar för att finansiera återuppbyggnaden av de drabbade områdena i Japan. Till det kommer alla självrisker.
Därmed faller förstås marknaderna. Inte för att återförsäkringsbolagen redan börjat dumpa sina aktieinnehav och obligationer, utan därför att marknaden förutser att tillgångar för hundratals miljarder kommer säljas framöver och man vill sälja innan detta sker. Dumpandet av obligationer driver för övrigt upp räntorna.
Samtidigt bör råvarupriserna stiga på det här, då en återuppbyggnad kommer sluka råvaror på en marknad med redan bristfällig tillgång. Å andra sidan kan katastrofen kasta oss in i en ny recession, kanske lite i förtid, och det sätter i så fall press på råvarorna.
I slutändan kan tsunamivågorna skölja över oss svenskar i form av stigande räntor, stigande arbetslöshet och fallande börser.
Och kanske någon som funderar på om det är så vettigt att bygga hus 100cm över havsytan. Och kärnkraftverk kanske inte är så säkra när de översvämmas av en svart svan?
En läsare med japanska kollegor i Tokyo rapporterade den bild som bekräftats i media, dvs att man stängt ner kollektivtrafiken och vill man hem får man som långpendlare helt enkelt gå. Kollegorna reagerade istället med att söka upp ett tryggt ställe för att få sig en stark drink…
22 kommentarer
Det största mysteriet enligt mig är, varför, varför, varför envisas japanerna med att använda gas till uppvärmning och matlagning? Vid varje jordbävning händer samma sak, brand pga oavstängda spisar eller brustna ledningar.
http://www.theatlantic.com/infocus/2011/03/earthquake-in-japan/100022/
Tror du inte försäkringsbolagen kommer att tillämpa detta ?
Force majeure [fɔʂ maˈɧœ̞ːr] kallas nöd eller skador som inte kunnat förutsägas, ofta åsyftande naturkatastrofer som översvämning, jordbävning och vulkanutbrott. Uttrycket används inom juridiken, till exempel i sjörätten, vid mål angående ansvar för skada på lasten, för någon oförutsedd händelse, såsom orkan, blixtnedslag eller tät dimma. Det används även vardagligt om hinder som står utom ens makt och som man inte hade kunnat räkna med.
Peter
Peter, inte om man likt i Japan tecknat just jordbävningsförsäkring, till skillnad mot i Sverige.
Iofs,, jordbävningsförsäkring,, men den största skada gjorde väll tsunamin, tror du att den går under den försäkringen då ?
Peter
Å andra sidan är Japan kanske världens mest välförberedda land för att hantera konsekvenserna av jordbävningar. Förutom den där lilla detaljen om gasledningsnätet.
Det finns utanför Sverige riktigt bra försäkringsbolag som är villiga att teckna. En försäkring är som vilket bet som helst – bara att räkna på oddset.
Mikael
Det kanske bara är jag men hur "marknaden" och försäkringsbolag reagerar och agerar efter denna fasansfulla naturkatastrof känns fullständigt skitnödigt och totalt ointressant. I nuläget. Det är människor av kött och blod som nu dör och kämpar för sina liv därborta. Familjer som trasas sönder och splittras. Hela planeten vars existens vilar på en tunn skorpa över flytande magma och redan nu sitter räknenissar och ska försöka "räkna hem" katastrofen. Groteskt, horribelt och jävla galet alltihop.
Blä 🙁
Jag nedvärderar inte folks lidanden. Däremot påtalar jag att vi mycket väl drabbas själva den här gången, men förstås inte alls på samma sätt.
Lidandet är underförstått och inte något man behöver skriva folk på näsan med.
Kärnkraft är nog den enda energikällan som inte orsakat dödsfall och skador idag…
Vattendammar har brustit och spolat bort byar, gasledningar har gått sönder och städer står i lågor. Petrokemiska fabriker exploderar och tvingas 70 000 personer att evakuera. Men trots det är det kärnkraftverk som "kanske inte är så säkra när de översvämmas av en svart svan".
Ärligt talat? Kärnkraften är det enda som klarade denna katastrofen. Hur mycket elproduktion förutom de 4 fungerande reaktorerna i Kashiwazaki-Kariwa finns just nu i de drabbade regionerna?
Kroppskultur,, ä du på riktigt eller.
Sov du eller va du inte född när Tjernobylolyckan inträffade
Av de som deltog i arbetet med att kyla ner reaktorn, släcka elden och stoppa de radioaktiva utsläppen de första dagarna insjuknade 134 i strålsjuka. Uppskattningarna om total dödlighet på grund av olyckan varierar mellan kring tusen och kring en miljon.[3]
Hum..
Opps,, ser att jag fårståt dig fel,, sorry
du kan radera det ovan Lars
Jag tycker det känns ganska smetigt politiskt korrekt att som Peter Madison låtsas att ekonomi är betydelselöst. Det är som jag ser det ofta ett slags charader man håller på med. Låt oss nu låtsas att vi inte bryr oss ett dugg i fall det här knäcker världsekonomin! Till och med japanerna bryr sig nog en hel del ifall det här knäcker deras ekonomi. Och folk i fattigare länder kan svälta när de får sin ekonomi knäckt. Men som en ren symbolhandling får man i politiskt korrekta sammanhang inte nämna världsekonomin redan samma dag som en katastrof sker. Fy dig Cornu! Fast det gör å andra sidan också TV-nyheterna redan efter någon eller några timmar, så det är nog bara Peter Madison som vill ta chansen att framstå som extra moraliskt förträfflig! 😉
Medhåll Peter Madison.
Göran Cr visar ju upp en total oförmåga till empati och det är precis vad som utmärker de psykopater som sätter egenintresset före allt annat.
En granne som skulle kräva betalt för brandsläckaren innan han lämnar den i från sig om ditt hus börjar brinna…
/ Z
Det är helt okej att ni fruntimmer gråter så funderar vi män på de långsiktiga konsekvenserna.
Medhåll Göran Cr
Handlar inte alls om psykopater eller empatilöshet. Knäppa folk på näsan med den här korrekta förträffligheten gör att man blir lite småförbannad. Samtidigt som han skäller på väst för att suga den stora oljekuken, slickar Peter Madison den gladeligen när han reser mellan Sverige och New York.
Peter Madison har absolut fått skit för det här i andra sammanhang och är väl medveten om vilka knappar han skall trycka på. Att reta upp folk är livslust för honom. Och att gömma sig bakom pk är bara ett smart sätt att göra sig oantastlig.
En engelsk lärare postade på facebook att han spenderat 5 timmar på att gå hem eftersom lokaltrafiken inte gick.
fem timmar. det skulle man kunna gå ett varv runt våra småstäder vi har här.
Går man i beslutsamt tempo kan man klara 5 km i timmen. 25km gångväg alltså. Längre än 40-45km till jobbet bör man inte ha, så man kan gå hem på acceptabel tid, ungefär en arbetsdag.
När hungerdriven folkvandring kommer igång kan man använda historiska exempel för att beräkna hastigheten med vilka de rör sig. Chang Kai Scecs styrkor bör ha marscherat ca 30 km/dag under 1 år?
Vad gällde för Boerna under The Great Trek? Det finns också ett skolboksexempel från Nordamerikanskt 1800-tal då stammar fördrevs till reservat, Pennsylvania till Oklahoma?
Tobias Wallin
Folkvandring innebär oftast att man har med sig en hel del, inte bara att man går till fots.
Kanske lite extremt, men jag gick 80km på ett drygt dygn på mitt baskerprov, inklusive packning. I Tiveden, så det var inte direkt platt landskap, och mycket var på skogsstigar med avbrott för diverse "lekar".
Men har man bara lätt "jobbpackning" är 40-45 km på en dag inga konstigheter så länge man är hel och frisk.
30 km per dag en längre tid är fullt realistiskt iaf. Handlar det bara om en enskild dag kan man orka med betydligt längre sträckor.
Skulle vara intressant att se ett nytt inlägg av Kroppskultur ang. kärnkraftens säkerhet…
Jonas
Ang. husen på Tjörn verkar du fått fel för dig, ligger ett ute nu för 4 milj. snittiden för jämförbara objekt är 22 dagar innan avslut.
Ligger dessutom en kommentar från någon på Booli, i ditt Tjörn-inlägg – det var tomten som priset avsåg.
Att priserna i Skärhamn skulle kunna rasa med 80 % får också anses som löjeväckande – ett av de mer exklusiva ställena på västkusten…
Och som slutkläm – om vi nu skulle hamna på räntor kring 7 %, så kan vi knappast ha deflation samtidigt…