Vi känner alla till vilken fantastisk ekonomisk utveckling som pågår i Kina, både på gott och på ont.
Det finns dock en tendens av gammal hederlig europeisk rasism som då och då seglar upp, där vi ser oss själva som överlägsna här i Europa, och att vi pga att vi är intelligentare, har bättre utbildning, äldre högskolor och universitet, kapital och tonvis med erfarenhet kan konkurrera med kvalitet istället för pris.
Men det här är en missuppfattning. Naturligtvis finns det en hel del “plastskit från Kina”. Någonstans måste skiten tillverkas. Men det är bara ena sidan av myntet. För på många håll leder i själva verket Kina teknikutvecklingen och teknikutbyggnaden. Ett exempel är utbyggnaden av alternativ energi. Även om Kina är hopplöst kolberoende, så bygger man åtminstone ut t ex vindkraften i ett tempo som skulle få Maria Wetterstrand att rodna.
Inom fler och fler teknikområden har även kinesiska företag sett till att krava sig en ledande nisch. Min tro är att vi bara har sett början på detta.
Jag skrev tidigare idag att jag tog ett inköpsbeslut tidigare i veckan. Jag har nämligen tröttnat på att ha billiga skitficklampor från Kina som bara går sönder hela tiden. En ficklampa är nödvändig på gården, åtminstone vintertid, och ingår förstås i varje neosurvivalists every day carry, EDC.
Så vad skall man då köpa om man inte vill ha Kina-skit? Amerikanskdesignade och amerikansktillverkade MagLite har jag haft många av, och alla har de gått sönder. Visserligen var det på den tiden gamla glödtrådslampor, då MagLite som ett fett gammalt I-landsföretag helt missade LED-utvecklingen även om de skärpt till sig på sistone. Så MagLite var iaf inte intressant.
Var hittar man då ledande ficklampstillverkare. Jo, de hittar man i Kina. Tacticool-märken som Fenix, NiteCore, ITP Lights mfl är alla designade, utvecklade och tillverkade i Kina. Vi pratar om produkter som är riktade till extremsportare, friluftsmänniskor, jägare, poliser och militärer. (Ok, ok, det finns även amerikanska bolag i nischen, som ex SureFire). Exempel på sådana lampor är t ex vad man i Sverige kallar eftersökslampor, avsedda att monteras på studsare vid eftersök av t ex trafikskadat vilt. Lampor som skall tåla rekylen från ett vapen, vilket lätt motsvaras av att tappas från en hyfsat hög höjd, och skall tåla fukt. Kass skit göre sig alltså inte besvär.
Kan uttråka er med diverse förkortningar om IPX-klassning mot vatten och damm etc, men står nog över.
Så här kan tre paket från NiteCore, Fenix och NiteCore se ut. Batterier som storleksreferens. Här pratar vi inte eftersökslampor, utan små EDC-lampor, förvisso stöttåliga och som fungerar under vatten, mindre än bilnycklar men med upp till 160 lumens i ljusstyrka och lystider på över 30 timmar på lägsta ljusstyrka.
En liten ficklampskavalkad.
Från vänster till höger. Billig Kina-skit från Clas Ohlson för 39:- kronor. Går Sönder ™. Den stora mastodonten (relativt här, stor är “måste greppas med hela handen”, medan de små kan hållas mellan två fingrar) är också från Kina, men under Clas Ohlsons eget varumärke AsaKlitt (Stop sniggering in the back ™, alltså seriöst, hur tänkte Clas Ohlsons varumärkesbyggare?). Sedan Fenix LD01, NiteCore EZ AA och NiteCore EZ AA R5.
Här kan vi alltså se ett typexempel på både billig Kina-skit, samtidigt som vi har högteknologiskt microprocessorstyrda stryk- och vattentåliga exemplar som är De Minsta I Världen För Batteristorleken ™. OK, ITP Lights A2 EOS kunde kanske klassats in där också, men jag har en begränsad budget (fast ITP är billigare än de jag köpte, men man kan inte ha allt här i världen). Fenix- och NiteCorelamporna kostar alltså 10x så mycket som Går Sönder ™. Fortfarande mindre än MagLites motsvarande lampor som kostar 20x Går Sönder ™.
Jag vill iaf med det här peka på att Kina faktiskt kan leda utvecklingen, och rent av driva den så pass mycket att MagLite var tvungen att tänka om och börja producera motsvarande produkter. Nu är extremficklampor bara en väldigt liten nisch, men vi kommer framöver få se hur kinesisk ingenjörskonst kommer ta över på fler och fler områden. En intressant sak med NiteCore är att deras första egna ficklampa baserade sig på önskemål från onlineforum, så man är alltså beredda att leverera det målgruppen efterfrågar också.
Vi skall inte slå oss för bröstet och tro att västerländsk ingenjörskonst är så fantastisk. Den kanske har varit det, för det enda alternativet var sovjetisk ingenjörskonst, men framtiden kan se annorlunda ut. Vårt arv kan rent av göra att vi inte kan tänka i nya banor, och likt MagLite helt missa ett teknikskifte.
En annan sak som inte ligger den gamla västvärlden i fatet är vår allt akutare skuldsättning, som alltså tvingar oss att springa allt fortare bara för att stå still. De problemen har man inte i Kina. Så nog skall svenska ingenjörer börja svettas. Se bara på SonyEricsson…
Fenix har lite foton på sina lyckliga anställda på sin webplats. Kick-offbilderna kunde vara tagna på vilket svenskt teknikföretag som helst, fast då hade väl alla varit onyktra?
Återkommer under dagen med lite tester, baserade på foton tagna med fast slutartid i kolmörker, så skall ni få se på något intressant. Så länge så har Den Svenske Argus ett test av ITP A2 EOS, Swehank ett test av den grövre NiteCore D10 i jämförelse med lite annat. Bloggrannen Nisse i torpet har köpt sig en ännu brutalare NiteCore D20 som han även har bild på ljuskäglan på i en övergiven lada.
Tillägg: Kina var världsledande tekniskt, civilisationsmässigt, kulturellt och intellektuellt under över 1000 år, men valde av politiska och religösa skäl att sluta sig inåt och stagnerade. U-länderna i Europa tog sedan ett kliv framåt i och med upptäckten och plundrandet av Amerika, som tillförde massivt kapital till Europa. Europa hade tur, inte skicklighet, läs i övrigt Jared Diamonds Vete, vapen och virus om ni tror att europeér är så himla bäst, eller för den delen lite tyngre Europe and the people without history om att världen inte bestod av vildar utanför Europa.
Tillägg 2: Nej, vare sig jag eller någon till mig närstående har fått någon som helst ersättning för det här inlägget, utan allting är köpt för egna privata, skattade pengar.
25 kommentarer
Vet inte, men jag lever kanske i fel kretsar, har nog knappt aldrig hört varken ny eller gammal hederlig rasism riktad mot Kineser.
Gammal ohederlig rasism är väl ett teoretiserande om statiska genetiska egenskaper hos olika grupper.
Däremot har det hänt att folk upprepar slogans från högre ort om att "marknaden diversifierar vad som produceras var" eller med enklare ord "vi måste satsa på högteknologi" och "vara välutbildade för att kunna konkurrera internationellt".
Utan att fundera så mycket på varför både t-shirts och antibiotika produceras i Indien.
/Tisgift
Intressant – jag har/haft ca 4 st "Går sönder TM" – och problemet är att dom inte testat skiten (eftersom en gummiduk eller eltejpsbit mellan fjädern vid kretskortet vanligtvsi "fixar" lampan igen – den blir kortsluten efter ett par minuters -> dagars användning annars…
Köpte nyligen en lite dyrere variant – verkar dock också vara skit (kostade 4ggr "går sönder tm")
Men de här som du beskriver verkar intressanta…
Och kina-skit är det som sagt inte alltid – det man skall vara aktsam på är tre saker:
– Inget märke/modellanamn (!)
– Fejkat märke/modellnamn av lågbudgettyp (tex CO)
– Saker kan vara "prisvärda" – men billigt ÄR billigt och oftast skit !
/K
Har du testat Silvas orienteringslampa med halogenlampor.Visserligen extremt dyra det extremt kraftiga jusflödet kan ställas i två olika lägen,uppladdningsbart batteri,kostar ca 4000kr.
Har haft en enklare Silva pannlampa. Den gick sönder (plasten sprack) efter mindre än en vinter (användes 2x dagligen).
Som icke-orienterare har jag svårt att motivera 4000 kronor. 400 kronor är enklare, och dessutom för något man kan bära med sig ständigt.
Jobbar inom ett high-tech-område där produkterna tidigare utvecklades och tillverkades i USA. Under senare år har tillverkningen flyttat till ett kinesiskt företag och för 5 år sedan köpte den kinesiska tillverkaren upp det amerikanska företaget. Dock finns produktutveckling och marknadsföring kvar i USA. Detta var ett klipp för båda parter.
Fabriken i Kina är utomordentligt bra och tack vare hög mekanisering och nya maskiner har t.o.m. kvaliteten blivit bättre. Dock är det uppenbart att den kinesiska tillverkaren inte förmår att utveckla produkterna själva. Trots att det finns intresse och att de nu har ett 10-tal varumärken i sin ägo.
Säkert kommer kineserna att bli bättre på produktutveckling med tiden; men jag tror att det är en långsam process. Inom den nisch som jag arbetar har det funnits och finns japanska företag som både utvecklar och tillverkar produkter. De har ofta hög kvalitet, men de brister i "användargränssnittet" – i alla fall för oss västerlänningar. Det är mer blip-blip och tänkt att motsvara den asisatiska användarens preferenser. Trots det, är amerikanska produkter mer populära i Japan. Och detta av användarvänlighets- och teknikhöjdsskäl.
Tvekar inte att Kina kommer "ta över världen", men jag är samtidigt säker på att vi västerlänningar har kvaliteter som är svårare att finna i Asien. Och hamnar vi i en rejäl peak-oil-situation så har vi trumfkort – produktion är enklare att flytta hem från Asien än produktutveckling till Asien.
Flitige Fredrik, nja. Dels visar du här upp den där smygrasismen, att vi västerlänningar skulle ha kvaliteter man inte hittar i Kina. Låt gå för det.
Men det är faktiskt enklare att flytta produktutveckling än produktion. Produktion kräver ju faktiskt fabriker, medan produktutveckling bara kräver kontor. Däremot kommer flyttlassen gå åt andra hållet pga transportkostnaderna.
Det finns redan små tecken på att viss produktion flyttas hem till Sverige igen, inte Kina-produktion, men Östeuropaproduktion. Lönerna i Östeuropa har stigit så pass mycket att det inte längre är värt att ha produktionen på distans, iaf inte i vissa fall. Får återkomma på den punkten framöver.
Ett tips,, iofs så inte nu på vintern men för höst och vår tex,
Går ofta i keps under den tiden o även sommaren, så då har jag en sådan keps lampa som sätts på skärmen,, oerhört praktisk, den är med överallt och man slipper springa in för att hämta en,, enda nackdelen är att det inte är värsta ljuset men ändå helt okej
Mvh Peter
Visst finns det många bra och prisvärda ficklampor från Kina. Jag rekommenerar gärna ett besök på DealExtreme i Hong Kong, som har ett stort sortiment att välja bland. För de lite kraftigare modellerna bör man ha en ficklampa med laddbara litium-jon batterier, förslagsvis av typen 18650. Dessa batterier hag högre energidensitet än alkaliska eller NiMH batterier och räcker _mycket_ längre i en kraftig ficklampa.
http://www.dealextreme.com/c/18650-cree-flashlights-940?page=1&pagesize=52&pagesort=popularity
Själv använder jag en LED LENSER. Hyfsat pris (från en hundring och uppåt) och mycket stryktålig. Bra lins vilket minskar storleken på LED:en vilket ökar batteritiden… Är tyskt både till design och tillverkning om jag inte är helt ute och cyklar.
Haha tror ni att det faktiskt finns prylar som är tåliga? Även om de "tål stryk" kommer de sluta fungera inom ett års tid. Allt är skit och man blir lurad hur man än gör. Bästa är att sluta konsumera bara, slipper man bli förbannad hela tiden.
Kina fokuserar oerhört mycket på solkraftverk och har gjort miljard investeringar"dollar räknat" i teknologi likt denna video: TED new energy.Bill Gross är en liknande version av Bill Gates fast inom alternativ energi.
Antagligen fokuserar Kina starkt på Afrika just pågrund av att utnyttja solenergin där i framtiden.
Europa är efter. Inre konflikter gör att Europa nu kommer halka efter ännu mer. Kineserna lär vinna racet om att lyckas influera Afrika för att få utnyttja solenergin. Sahara kan användas för att ge all energi som Europa behöver om mycket mer där till. Vindkraftverk är något som de konservativa delen av befolkningen verkar tycka är bäst, men om ett vindkraftverk på varje 1000m2 är lockande så visst.
Så det är alltså inte bara inom teknologin som Kina är i framkanten utan själva mentaliteten för vad som krävs med alternativa lösningar för energi också. Att lura läsaren så den tror Kina ser vindkraftverk som den store frälsaren bara för att blogghavaren tycker så är dålig stil. Det görs antagligen mycket mer investeringar i solkraft. Vem vill besudla sitt lands natur med massa groteskheter när man inte behöver? Tvivlar på att Kina vill det i alla fall.
Jont, det finns bara en som färgar det den skriver och försöker lura läsaren här, och det är du.
Jag skrev "t ex vindkraft". Det är alltså bara ett exempel och motsäger inget du skriver. Du kanske har svårt med läsförståelsen?
Jag välkomnar kvalitetsprodukter oavsett ursprung. Jag bojkottar israeliskt även om även de har kvalitetsprodukter , men det är politiskt.
Vet att kvalite kan tillverkas billigt överallt men vi har dyra kostnader i VD, styrelse och chefslöner.
Jag kan fortfarande inte förstå en lön över 50.000 kr , när Sverige mådde som bäst kunde det skilja max 3 gånger mellan Volvo vd'n och han på bandet i Hisingen. Nu ?
Jag köper gärna kinesiskt eller afrikanskt men helst svenskt 😉 men handlar helst hos Lidl.
Svenskar är en av världens mest hjälpsamma , flitiga , pålitliga människor men det håller på att försvinna.
Alla människor vi har tagit in eller kommit kontakt med kommer att bli ambassadörer i framtiden ( även om jag tycker att vi har tagit in för mycket flyktingar/invandrare på sistone, vi klarar inte mer med dagens politik ).
Jag tycker, Sverige åt svenskarna , inte EU !
ps. Jag själv är tredje gen. från Turkiet.
Ja, bra inlägg. Det är faktiskt lite kul att vi (framförallt svenskar) tror att vi är så grymma. Jag tror att det har att göra med…
I mitt jobb reser jag en del till t ex Kina, Mellanöstern, en del Afrikanska länder etc och det som aldrig slutar förvåna mig är hur långt fram vissa länder är i jämförelse med t ex Sverige. Jämför jag t ex tunnelbanan i Dubai med den i Stockholm så blir man ju mörkrädd. Jämför jag med vad vi kallar skyskrapor här hemma med vad man t ex kallar skyskrapor i Dubai eller Kina så blir jag mörkrädd. Jämför jag tand/läkarvården i t ex Iran så blir jag också där mörkrädd.
Det jag tror skiljer länderna åt är att vi i Sverige har allt för alla medans man i andra länder har allt för en stor del men inte alla.
Jämför jag nöjeslivet i t ex… med Sverige så böjer jag mig av skratt.
"Men det är faktiskt enklare att flytta produktutveckling än produktion. Produktion kräver ju faktiskt fabriker, medan produktutveckling bara kräver kontor."
Njä. Produktutveckling av en ficklampa. Kanske. Men inte produktutvecklingen av en modern bil, ett stridsflygplan eller ett kraftvärmeverk. Naturligtvis kan man flytta kontoret och bredbandet enkelt; men att låta kineser produktutveckla nästa generation Volvo – säg S90 – så att det blir en kärra som harmonierar med Volvos egna program och har rätt kvalitet och teknikhöjd är, vågar jag påstå: helt omöjligt. Att däremot tillverka den i Kina är betydligt enklare.
Detta är frågor som jag ägnat större delen av mitt yrkesverksamma liv att studera så jag känner att jag har ganska bra på fötterna. Och nej, det har inget med raser att göra. Det handlar om erfarenhet och kultur. Det finns inget som säger att kineser inte kan tillgodogöra sig detta. Ditt exempel med ficklampan är ett gott exempel att de är på väg – speciellt som det är sprunget ur ett direkt kundbehov. Min erfarenhet är att just det har asiater inte varit lika bra på.
Hemplockning från öststaterna har pågått parallellt som utflyttningen under flera decennier. Men kanske av olika skäl. Electrolux plockade hem sin polska montage av dammsugare redan på 1980-talet. Fabriken i Västervik var betydligt effektivare. Men på 2000-talet så flyttade man ned till Ungern igen av kostnadsskäl (framför allt är det ju just Kina som har inneburit ny kostnadspress). Med dagens mekaniseringsnivåer är det mycket enkelt att flytta många typer av produktion över hela världen. Rent tekniskt.
Enkla jobb har redan flyttat, nu blir det nästa steg i outsourcingen. FoU flyttar, vet flera IT utvecklare som blivit ersatta av indier de senaste åren.
RUT är dock på frammarsch i Sverige, hushållsnära tjänster kan inte flyttas. Men alla de jag känner som har rutavdrag säger att det mest är Thaitjejer och ickesvenskar som städar.
Den stora frågan är fortfarande, vad ska våra unga syssla med när jobben försvinner i allt högre takt och vem ska betala skatterna som krävs?
RUT och ROT är intern konsumtion, pengarna snurrar i samma system, inga tillkommer, dock försvinner massor i overhead.
Har Sverige en framtid? Hur ska vi klara fler äldre med så många yngre utan jobb? Hur ska vi har råd att uppgradera eftersatt underhåll med mindre skatteinkomster?
@flitige Fredrik 16:45
Nähädu, Electrolux fabriken i Västervik flyttades till Ungern pga offset för försäljningen av Gripen. Allt annat är en efterhandskonstruktion. Punkt.
Jag hoppas att svenska kaxiga ingenjörer, vilka verkar mest korkat optimistiska över globaliseringen ska drabbas stenhårt. Ericsson 2000 var bara början 🙂
Åter till arbetarklassliv för er jon..
@Anonym 19:27:
Nähädu Anonym, Electroluxfabriken i Västervik flyttades till Ungern för att sänka tillverkningskostnaderna. Allt annat är en efterhandskonstruktion och rökridåer. Punkt.
Det är företagsekonomiskt vansinne att behålla produktionsenheter med så högt kostnadsläge bara med hänvisning till produktivitet/effektivitet. Maskiner går att flytta och personal går att tränas upp. Det lokala löneläget däremot är det svårt att göra något åt. För oss andra företag i Västerviks omedelbara närhet var det en lyckträff med nerläggningen. Vi slapp ta omvägar runt Sveriges mest aggressiva och klåfingriga industrikoncern så fort vi vill göra något och helt plötsligt fanns det ett gäng duktiga tekniker och operatörer tillgängliga i en redan överhettad industrisektor. När väl alla electroluxmanér tränats ur dom har de visat sig vara mycket värdefulla resurser för många företag.
/N
Kina leder utvecklingen även inom militärteknologi. Kanske.
http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/asia/china/8289768/Chinese-used-Top-Gun-footage-in-broadcast-on-real-air-force-exercise.html
Använder själv en Fenix PD30 som edc. Rekommenderar den starkt!
Här är en lirare som gillar ficklampor.
http://www.lygte-info.dk/
Jag vill börja med att gratulera att du har lämnat budgetträsket när det gäller ficklampor. Hoppas det kan smitta av sig på andra saker du köper. När det gäller lysdiodsteknologi får jag välkomna dig till denna sidan millennieskiftet.
Att Kina leder utvecklingen skulle jag säga är lite överdrivet. Det som du antagligen tycker är fascinerande med dessa ficklampor är inte de svarvade och gängade aluminiumrören eller glaslinserna utan lysdiodernas prestanda. Det är lysdiodernas snabba utveckling de senaste decennierna i allmänhet och de senaste åren i synnerhet som är imponerande. De tillverkarna av ficklampor som du har valt att stödja tillverkar inte lysdioder själva utan köper dem från andra företag. Jag chansar på att Fenix och Nitecore i de här fallen använder lysdioder från det amerikanska företaget Cree som är ett av de ledande eller kanske den ledande lysdiodstillverkaren. Utvecklar Cree sina produkter i Kina? Om nu Kina leder utvecklingen kan du nämna vilka kinesiska företag det är som leder utvecklingen av lysdioder?
Du har helt rätt. Cree. Cree. Cree. Amerikanskt.
Men det gör det faktiskt bara mer intressant. Som alla vet ligger pengarna i förädling. Och i det här fallet är det Kina som förädlar Cree-dioder till färdiga produkter.
Ett annat exempel är ZTE, tillverkare av mobiltelefoner från Kina och andra telecom tjänster. Under fjärde kvartalet så sålde ZTE mer telefoner än Apple. Det här är utvecklingen som vi kommer få se inom många områden och det går undan…
//O