843
Så hur värmer du din bostad? Det kan förstås vara en kombination av olika uppvärmningsmetoder, så flera val är möjliga.
Svara här ute till höger, och som vanligt så kan jag inte se vem du är eller var du sitter just när du svarar på undersökningen, så ditt svar är helt anonymt för mig.
26 kommentarer
Läste att pellets blivit billigare igen, runt ca 50öre/Kwh?
Köpt dyr ved skulle kosta runt 17 öre KWh..
Men många med bergvärme påstår fortfarande att de värme billigast, skulle inte tro det med vargavinter och elpris på uppgång.. Man får man 3.5 COP i verkligheten och vid sträng kyla blir det elpatron. För att inte tala om allt jäkla krångel med dessa system.
Har man egen ved som husbonden, ja då lever man billigt även i det havererade riket Sverige, lampor kan man släcka men att dra ner på värme i vargavintern..njae!
Själv bor man kollektivt i en bostadsrättsförening, delar solidariskt värmenotan med grannarna, fjärrvärme sägs prissättas efter billigaste alternativet..ved? Det bästa är att Fortum importerar sopor från andra länder för att elda som fjärrvärme, men det räknas sjukt nog som förnyelsebar energi..haha! Mycket är sjukt inom energibranchen, skulle pöbeln ens veta hälften..
Vi har en gammal Nibe elpanna som vi kompletterat med en Panasonic Luft/Luft för 6 år sen. Vi kör i princip endast på luftvärmepumpen. Den håller huset på 21-22 grader ned till -13 sen får man starta pannan några timmar eller gå och lägga sig (oftast har den kommit ikapp när man vaknar).
Till våren kompletterar vi med en braskamin som backup då svärfar har en massa skog.
Jag tror inte heller bergvärme kan löna sig för återbetalningstiden blir långt över 10 år. En luft/luft tjänar man in på 2-4 år och så är de väldigt enkla konstruktioner.
När vår gamla Nibe lägger av skall jag kolla på en luft/vatten. Då har de nog blivit prisvärda.
/ Lowrisk
Gasvärmepanna med värmeväxlare
Vedpanna för 1-m ved 2kbm ackumulatortankar samt vedspis gör att det ibland blir ganska svettigt.
Lägenhet med fjärrvärme och en (snart två) kakelugnar från 1907.
Vi värmer huset med värmepump och använder olja som spetsvärme, fungerar mycket bra.
Vedpanna vid strömavbrott.
En värmepump som tar värmen ur marken eller berget är en av de bästa investeringar som finns.
Till ett litet hus kanske luftvärmepump kan vara ett alternativ, men tyvärr ger den ju inte så mycket effekt när det som bäst behövs. Livslängden är dessutom ofta begränsad.
Ved är säkert billigast, men arbetskrävande.
Har man egen skog kan man sälja ved och köpa el till värmepumpen för pengarna, så slipper man det jobbet.
Också skogsägare
Värmepumpar går sönder, har själv bott i hus och haft en IVT bergvärmepump. En hederlig vedpanna eller kanske en kombo ved/pellets är det enda rätta. Så jäkla bekväma och lata som låneklassen blivit, de kan gott hugga ved istället för att suga på vinboxen.
Ännu värre är vi i lägenheter, vi lyfter inte ett finger annat än att plantera blommor på balkongen. Vi åker buss och går till allt i stort.
Inte konstigt att MP är så stora i stan, när frös man senast? När behövde man bil senast? Vi lever i en konstgjord bubbla här i stan, smäll upp ett par vindkraftverk på djurgården vetja, så får även batiktanterna på söder lite att mysa över. Men de som först går under i nöd är vi i stan, när maten är slut på ICA är det kört!
Att göra sig beroende av el för värme när man bor på landet är korkat, då har man ju plats för en panna, det handlar om lånegrad och slapphet. Skulle gärna ha en braskamin i lyan och sänka termostatet, saknar stickor i fingrarna och röklukten i jackan.
Jag eldar vedpanna, sparar och amorterar huslånet rejält, gissa vem som kommer att ha det bra om 2o år? 🙂
1-metervedspanna + solfångare (21 kvm) laddar en 3 m3 acktank. Eldar varannan/vartredje dag halva året. Andra halvan fixar solen hela behovet av värme och varmvatten. Elpatron (6kW) i acktanken som reserv. Bara testkört en gång. Elmätaren snurrade då alldeles för fort för min smak 🙂
Härligt LeifT, vilket märke på pannan? Baxi?
Jag eldar med kogödsel eftersom jag inte har några ägor att sprida ut den på. Varje ko ger ca 20 dagars värme och varmvatten. Har en skruv som matar in i pannan. Någon lukt känner jag inte, men grannar som bor i vindriktningen klagar. (här blåser alltid)
LeifT,
Kan du berätta mer om ditt system? Vi är nog många som vill veta mer om hur det fungerar och i vilken del av landet du bor.
Vi har en flispanna. Egen skog och allt som vi själva röjer i skogen kör vi genom vår traktorkopplade flishugg. Sedan ett skruvsystem i två steg, först tork sedan bränning. Pannan är i lagården sedan ett lokalt "fjärrvärmesystem" som värmer upp, bostaden, gäststuga/kontor samt grannen.
Flispanna har den fördelen att det är egen skog men lika bekvämt som pellets. Väldigt mycket bekvämare att hugga flis är hugga ved. Dessutom tvingar man sig själv till att se till och röja i skogen det man orkar för våra 174 ha.
/värmland
Vedeldning med Tullikivi täljstensbakugn och vedspis
Bild på täljstensbakugnen
http://mimmismat.wordpress.com/2007/12/29/hej-varlden/
Lite mer info om vårt system. Metervedpannan är finsk. Gjord på 80-talet. Fläktstyrd. Laddomat 21 installerad på 2000-talet. Acktanken matar ett luftvärmesystem för huset. Också finskt. Har ännu inte fattat vad som står i manualen – men det har funkat bra iallafall 🙂 Är ni intresserade av kretsloppstänk – titta gärna in på kretsloppsbyn som vi byggde 1999, utanför Linköping, alldeles i närheten av där jag bor. Där finns mycket av samma tankegångar. http://www.leif-thomsen-ab.se/eklunden
Värmepump med grundvattenvärme (två borrhål där man vatten genom en värmeväxlare ner i det andra hålet.) Detta ska ge bättre verkningsgrad än vanlig bergvärme men jag skulle ändå inte rekommendera det eftersom det är ett mer komplext system. Har på 12 år varit tvungen att byta dränkpump 2ggr…
Kompressormotorn är också bytt en gång ;-(
//Håkan
Till anonym 19:48, visst går värmepumpar sönder, har själv fått byta kompressor en gång de senaste 28 åren.
Dock kan även ved- och pelletspannor gå sönder, i min vedpanna har t.ex. keramiken spruckit.
Själv tycker jag att det är lönsammast med värmepump, har för stort hus för att elda med ved, det skulle ta för mycket tid från viktigare sysslor. Jag använder mest vedpannan vid strömavbrott även om den är svåreldad utan el till fläkten. Cirkulationspumpen kör jag på batteri via en transformator.
För den som tycker det är roligt, och har gott om tid, är däremot vedeldning ett utmärkt alternativ.
Också skogsägare
LeifT, låter som vi har liknande system. Jag har en tysk 1m-vedpanna från 80-talet, som fortfarande fungerar väl. 4,5m3 acktankar och 14 m2 solfångare. Kompletterat med Laddomat21 2008 och även installerat en pelletsbrännare i vedpannan. 4-rörskulvert försörjer 2 hus på landet med värme och varmvatten. Ca jun-aug klarar solfångarna energibehovet helt. Batteribackup gör att solfångare och panna fungerar vid strömavbrott också. Har sparat på vedförrådet (vintern har ju bara börjat) och kört pellets i två månader nu för 0,64 kr/kWh. 21-22°C inne och Tvv på 55°C när det var -26°C dagarna innan jul.
//Cygnus
spillolja
Modern fläktstyrd halvmeterspanna, med automatisk inställning av primär/sekundärluft. 1,5 kubikmeter ackumulatortank. Värmer ett sparsamt isolerat 60-talshus till bekväma temperaturer. Vi skulle ha installerat större ackumulatorvolym, så hade vi inte behövt elda så ofta som nu. När det är kallare än -5 måste vi tända två brasor om dagen, lägger i fullt en gång och sedan sköter sig pannan själv.
I fritidshuset har vi en gjutjärnskamin med täljstensinklädning och en gammal rörspis. Ved är en livsstil.
Lägenhet med fjärrvärme. Man kan ta västeråsaren från Västerås, men inte Västerås ur västeråsaren. Gott nytt år!
Ett litet tips till vedeldare och andra.
Att ta ut julgranen kan vara ett skräpigt jobb. Ett sätt att behålla skräpet på en plats är att med en sekatör eller grensax klippa grenarna i små bitar och stoppa dem i en avfallspåse. Sedan återstår den renkvistade stammen som kan kapas och eldas upp.
OBS. Torra barr brinner häftigt !
God fortsättning.
Grindvattenvärmepump har stabilast temperatur, det kan bli ner till minus två i ett borrhål för bergvärme.
Så har man råd och plats skulle jag välja grundvatten eller markvärme, markvärme är lättare att ladda med solfångare på sommaren dessutom. Sen är det billigare att gräva än att borra.
400-600kvm för kollektorslingor behövs.
Jag vet inte varför just bergvärme har blivit svenssons älskling, många har plats för jordvärme eller två grundvattenbrunnar.
Kanske har det med marknadsföring att göra? Man kan lägga på 50K för att borra istället för jordvärme tex.
Jordvärme+solfångare och en hederlig kombipanna, då har man hängslen och livrem. När elnätet brakar så blir det jobbigt för många värmepumpsfantaster. Har inte sett en enda politiker förklara hur elnätet ska klara belastningen när de sista reaktorerna läggs ner. Inga nya kommer byggas.
Vet inte! Blondin sö!
Fjärrvärme från en panna som eldas med halm.