I amerikanska fiatdollar slutade guldet och silvret året mycket starkt.
Guldpriset ligger i köp i dagscharten, och förstås med positivt klimat i veckocharten, även om den tillfälligt var nere och tangerade neutralt klimat veckan innan jul.
Värt att notera är att guldet inte slutade på all time high eller årshögsta, vilket för 2010 är samma sak, utan på 1420:68. ATH är 1430:63 USD från den 7:e december. Jag tror att 1425-1430 är någon form av motstånd, så vi skall inte ropa hej riktig än. Men kanske bryts ATH raskt på årets första handelsdag. Vad vet jag? Ett utbrott över 1430 vore en stark signal.
Silver slutade däremot på årshögsta avslut, 30:846 USD, och nyårsafton visade också upp årshögsta intradag på 30:914 USD per troy ounce.
Det talar för styrka. Bloggrannen Musik @ Centrifugen läser Zero Hedge som påtalar att en av världens världens största sk bullion banks inom silver, Scotia Mocatta, har slut på fysiskt silver. Slut. Finito.
Med en växelkurs på 6:71 USDSEK så slutade guldet på 306:51 SEK per gram och silvret på otrevliga 6:66 SEK (avrundat) per gram. Tavex köper dina 100g guldtackor för 306:23 SEK per gram, och Liberty Silver köper tillbaka 1kg silvertackor de själva sålt till dig för 6:51 SEK per gram + moms. Andra tackor får du inte momsen på, och de köps då för 6:076 SEK per gram för 1kg-tackor. Samtidigt kan man se bristen på silver i att Liberty Silver betalar 6:81 SEK per gram för externa 1 oz silvermynt, dvs högre än spotpriset på silver.
2011 blir ett intressant år för ädelmetallinvesteraren. Antagligen mer intressant än 2010, vilket inte säger så lite. Men intressant är inte hela tiden positivt. Priserna på guld och silver skickar signaler som makthavare inte gillar, så man får räkna med att det när som helst kan komma en riktad insats för att pressa ner ädelmetallpriserna och ruinera de som sitter med hävstångspositioner, liknöjda i tron att det bara är att sitta still i båten. Har man obelånad fysisk metall kanske man kan sitta lugn och buy the f-ing dip, men tradern i hävstångspappersguld skall nog inte sova så gott.
Angående guld som investering, se mitt tidigare inlägg om det. Glöm aldrig heller att fysisk metall skall förvaras i bankfacket och aldrig hemma hos dig själv.
19 kommentarer
Pratar vi stängningspris så gjorde nog guld det, men nevermind, positivt är det ju hur som. Silver mot 32,5 under nästföljande veckor, guld mot 1475.
Som parentes för er som investerar i silver, undvik SLV. PSLV är ett betydligt bättre alternativ om du inte vill bli bränd.
Och alla de analytiker som efter höstens kraftiga uppgång spådde ett pris på 1600 dollar vid årets slut hade alltså rätt rejält fel igen! Men de tjänar bra på sitt gissande, inte undra på att Kornkopian också vill ha arbete som analytiker istället för att knega i skogen.
/Guldkalle
Den som fick mest kritik för att ha "gissat" fel var väl Jim Sinclair som spådde 1650 dollar vid årets slut. Det kan ju tyckas väldigt fel, men jag tror faktiskt att han först gjorde den prognosen för 7 år sedan. Ser man det så, då är det väl inte så illa pinkat!
Nej, och i alla hänseenden kan ju ingen ha mer fel än Eric deCarbonnel som trodde på hyperinflation och tusen gånger högre guldpris i år. Dessutom trodde han att det skulle bli brist på mat, men när jag var i affären idag hade de rentav sänkt priset på spaghetti! Förra årets största tokgissare heter alltså Eric deCarbonnel.
/Guldkalle
Vad anser herrarna om ädelstenar?
Jonte
Har man fysiskt guld och silver, kan man inte hålla på och trada. Det är för stor skillnad(spread) mellan köp och sälj priser. Fysiskt är för lång sikt, men det hoppas jag alla begriper.
RE Jonte
Ädelstenarna skall man ta väl hand om 😉
Jag håller med om att prisutvecklingen på guld är ganska trög om man betänker att både euron och dollarn håller på och bryter samman. Finns det någon här som vill bestrida att euron och dollarn håller på och bryter samman? Beror trögheten i guldets utveckling på att alltför få klarar av att ta till sig vad som är på gång eller är förklaringen en annan, exempelvis att det finns bättre saker än guld att skydda sig med?
Angående ädelstenar, så skall man bara investera i det som man förstår. Jag kan inte se skillnad på en fin diamant och en dålig. Jag kan inte ens se skillnad på diamant och glas.
Utvecklingen för guld och silver kommer inte att gå linjärt mot allt högre nivåer.
Deflationstendenserna i usa kommer att dominera över inflation en tag till trots alla nya dollar som trycks hela tiden (nästan 3 miljarder per dygn!)
I närtid tror jag att dollarn kommer att stärkas och att vi kommer att få se en större korrektion för silver och guld någon gång under våren / sommaren 2011.
På lång sikt kommer dock priserna att stiga till himmelska höjder.
Alltså, är du långsiktig i fysiskt guld och silver. Sitt still i båten och vänta in skördetid.
En väsentlig fråga är hur den svenska kronan beter sig om det krisar till ordentligt i världsekonomin. Vanligtvis brukar det leda till att kronan tappar i värde, men som det är nu kanske kronan till och med stärks när det krisar i världsekonomin. Vad tror Cornucopia?
Att enskilda prognoser slår fel är väl inget nytt i sig, men jag tror att makrotrenden för guld och silver (och råvaror i allmändhet) pekar uppåt.
Med "peak allt" obehagligt nära så kan det egentligen bara gå på ett håll. Hur samspelet mellan tillgång/efterfrågan i en vikande konjunktur och en krympande världsekonomi kommer att se ut är dock svårspått.
Anonym 02:27:
Trögheten lär bero på manipulation av marknaden med pappersmetaller – men nu när detta system håller på att braka ihop så finns det möjligheter till en friare utveckling.
Jag är inte så säker på manipulation. Ingen kan manipulera priset mer än kortsiktigt.
Guld är en paradox. I sig själv gör inte guldet någonting, det mesta av guldet bara ligger där i ett mörkt valv och gör ingenting. För dyrt för att konsumeras samlas det bara på hög, sparas och göms undan. Ytligt betraktat ter det sig bara onödigt och oandvändbart.
Ändå är 100 kg av metallen värt så mycket pengar att det måste skyddas bakom väktare, alarm och tjocka murar!
Varför kan man undra, det enda som egentligen är intressant med metallen är ju att titta på priset!
Och däri ligger svaret, ungefär som en krisbarometer rör sig guldpriset över en betygsskala och betyget gäller den förda monetära politiken. Som ett symptom på att någonting är fundamentalt fel i penningpolitiken avspeglar ett stigande guldpris att någonting tokigt är på väg att hända.
Spekulanter kan försöka sig på idén att tjäna pengar på att kortsiktigt pressa guldpriset upp eller ner. Men även om så sker så behöver det inte betyda att det är politiskt orkestrerade attacker om guldet plötsligt backar. Den långa trenden rår inga manipulatörer på.
Hursomhelst så förväntar jag mig inget långvarigt prisfall om priset skulle gå ner.
Det som skulle kunna få guldpriset på fall är om ekonomin i USA börjar stå på egna ben, BNP-tillväxten drar på med runt 5% i årstakt. Arbetslösheten sjunker. Räntan höjs till normala nivåer.
Men hur stor är chansen att något sådant händer?
Ungefär lika stor som att grisar flyger.
Vad som kan dra ner guldet är om Fed slutar att monitarisera skulder, (alltså slutar att köpa statspapper med elektroniska dollars), och drar tillbaka centralbankspengar ur systemet. Det skulle utlösa en deflationskollaps som skulle få 08-finanskraschen att blekna.
Men nu har Fed slagit in på en väg som leder mot en destruktionen av dollarn och alla andra fiat-valutor också för den delen. (ECB gav upp sina stolta principer och började köpa Grekiska och Irländska stats-obligationer när statsskuldkrisen i Euro-land blev akut.)
Det tycks bara finnas en utväg – mer och mer köp av skuld med pengar som kommer från tomma intet. Det är ett bedrägeri. Pengar ska ju representera vinsten från hårt arbete, investeringar, sparande. Nu försöker man "rädda" ekonomin med printingpressen. Innan det så stod kreditexpansionen för en stor del av efterfrågan i ekonomin. Det gick ju bra tills kreditförlusterna växte lavinartat och förstörde långivarnas lilla kapital i relation till den belåning man hade tagit på kapitalet.
I klarspråk – Kapitaltäckningen räckte inte för att absorbera kreditförlusterna. Invsolventa banker räddades sen med centralbankernas likviditetsstöd. Men likviditet är inte nödvändigtvis lika med kapital. Likvida medel (lån) botar inte den som förlorat sitt kapital.
Kommer nu att tänka på Cornucopias artikel om zombies.
En zombie är en kropp som förlorat sin själ, som sen styrs av en trollkarl eller dylikt. En levande död.
I finansvärlden kan man likna en zombie med en balansräkning som förlorat sitt kapital.
En zombie-bank styrs av centralbankernas trollkarlar enligt principen "lender of last resort" när kapitalet är förlorat.
Bullion
Att dollarn skulle stärkas är väl visst fullt möjligt, men jag tycker mer att det ser ut som att den är påväg ner mot 60 inom några månader eller så.
Hej och Hå
Visst är det möjligt att dollarn stärks.
Inflation eller Deflation?
Allt blir bara gissningar. Det hemska är att under rådande omständigheter så är hotet om hyper-inflation alternativt hyper-deflation helt verkligt och det ena utesluter inte att det andra kan inträffa.
En deflationskollaps följt av en inflation, har Robert Prechter varnat om länge.
Jag kan inte utesluta att Prechter inte kan få rätt. Hans främsta argument är att det kommer bli politiskt omöjligt för Bernanke att bedriva en politik som utplånar dollarn. Det finns röster som höjs hos de som lånar ut, Kina och andra länder kan stoppa sina köp av US-Govt Bonds. Vad händer då? Att monitarisera några biljoner dollars gör ingen skillnad, det Amerikanska skuldberget är långt mycket större.
På andra sidan har vi Marc Faber som uttrycker sin uppfattning att Bernanke visst kommer att printa. Printa, printa och printa utan tanke på morgondagen, resultatet blir hyperinflation och så går Dollarn i graven. Samma öde gäller alla andra fiat-valutor också. I samband med det här så bryter ett krig ut. Det är Marc Fabers uppfattning.
Prechter ombads att kommentera Fabers tankar och han svarade helt kort:
-Visst, det kan hända. Men om så sker så är det en politiskt orsakad händelse.
Om jag tolkar Prechters svar så antyder han att om marknadskrafterna får överhanden så kommer deflationskrafterna att vinna. I så fall kommer skuldberget likvideras genom betalningsinställelser och konkurser. Aktier och obligationer kommer att gå riktigt, riktigt urdåligt. Bankerna förlorar sitt förtroende och drabbas av masspanik-uttag och går i konkurs. Kontanter blir kung. Den ekonomiska aktiviteten kraschlandar. Det blir ett riktigt djupt ekonomiskt mörker men år 2016 börjar det ljusna.
Om inte marknadskrafterna vinner så beror det på att man från politiskt håll väljer att trotsa långivarnas protester och svara på en obligationskrasch med att lösa in alla skulder med printingpressen och på så sätt radera bort skulderna samtidigt med att fiat-valutorna blir värdelösa.
I vilket fall som helst är guld oförsörbart som en tillgång som inte kan gå i konkurs.
Intressant inlägg 01:29! Jag tror väl i och för sig att hyperinflation är fullt tänkbart även om "sedelpressarna" stängs av imorgon. Skulle petrodollar upphöra att vara aktuellt är det väl inte heller direkt positivt. För den konspiratoriskt lagde kan mycket av USA:s märkliga utrikespolitik förklaras med försvarandet av petrodollarn, vilket ju håller dollarn över ytan och möjliggör för USA att komma undan med skuldberget. Vidare kan man spekulera i hur mycket ännu ej exploderade derivat som finns knutna till räntan men som sagt, spekulationer.
Om man tror på långsiktigt stigande priser på silver, guld och olja, vad finns det för sätt att investera i detta? Jag har dåliga kunskaper om warrants, terminer och annat och jag känner inte till alla tekniska uttryck inom branschen. Jag har depå hos Nordnet där jag mest handlat aktier på medellång sikt. Jag ser att det finns saker som t.ex. "Bull Olja H" eller "Bull Olja X3C" och "Bull Olja X3H". Var är detta för papper exakt? Har försökt läsa på både på Nordnets lilla "skola" och på andra ställen men blir inte riktigt klok på det.
Det jag är mest intresserad av är om man kan köpa dessa papper och sedan bara sitta lugnt i båten och vänta, eller är det nån löptid på dem? Är de kopplade till något annat "Papper" som det är löptid på eller hur funkar det? Är tacksam för en förklaring eller en länk till en plats där detta förklaras på ett bra sätt.
/Marcus
@Marcus: Läs Handelsbankens egna prospekt och undvik hävstängspapper för längre horisonter…