En av världens grymmaste totalitära religösa regimer, regimen i Saudi-Arabien, har beslutat sig för att köpa vapen från USA till ett värde av 400 miljarder kronor. Ett litet citat från DN nedan:
“I affären, som sträcker sig över 15 till 20 år, ingår bland annat 84 stridsplan av typ F-15 och 72 Black Hawk-helikoptrar samt 70 Apache-helikoptrar. Försäljningen inkluderar också uppgradering av 70 gamla F-15-plan.
– Det kommer att skicka starka signaler till länder i regionen att vi har för avsikt att stödja vår viktiga partners och allierade i Persiska viken och Mellanöstern, sade Andrew Shapiro, tjänsteman på utrikesdepartementet.”
400 miljarder kronor är ungefär exportintäkterna från 100 dagars Saudisk oljeproduktion. Kort sagt så är det inte någon speciellt stor affär för Saudi-Arabien. Däremot ligger det i linje med att Saudi-Arabien ökar sina försvarsutgifter när oljepriset stiger, vilket jag behandlat i ett tidigare inlägg.
Citerar mig själv här då det inte är någon vits att upprepa sig med ny text:
“Det största hotet mot Saudi-Arabien, Irak, eliminerades av USA 2003, men spenderandet av pengar på vapen och militär minskade inte för det. Bortsett från grannarna i det allt mer desperata Jemen, så finns det inga större militära hot mot Saudi-Arabien, särskilt som relationerna till Iran tydligen har förbättrats på sistone.
Snarare är nog det stora hotet själva befolkningen i Saudi-Arabien, oavsett om dessa är liberaler eller likt al-Qaida om möjligt ännu mer fundamentalistiska än regimen självt. Med ett enormt demografiskt problem med snabbt expanderande befolkning, extremt hög arbetslöshet och växande extremism så utgör militären ett dubbelt försvar. Militären är nämligen en av få karriärvägar för unga saudier. Alternativet är oljeindustrin eller den petrokemiska industrin. Eller arbetslöshet.
Återstår att se hur man skall kunna underhålla den allt större militären när oljeexporten fortsätter falla i takt med att allt mer olja går åt till den egna befolkningens behov av bl a desalinering av saltvatten, kombinerat med att man inte osannolikt nått sin nationella peak oil.
En mycket stor del av Saudi-Arabiens vapen är högteknologiska och exporterade från USA. Om landet någon gång faller samman så handlar det inte längre om ett land med gammal sovjetisk utrustning från 70-talet, utan om toppmodern utrustning. En bokstavlig krutdurk. Å andra sidan kräver modern militär utrustning en enorm supportorganisation, och kanske blir den därmed snabbt oanvändbar om landet går mot någon form av inbördeskrig tids nog.
För en lista över vilka länder som säljer vapen till denna extrema diktatur så kan man vända sig till Wikipedia för en lista över större vapensystem för armén respektive flygvapnet. Enbart USA har t ex sålt 833 stridsvagnar, åtminstone 18400 andra stridsfordon och 540 artilleripjäser till landet. EU-landet Frankrike har sålt 320 stridsvagnar och 1170 övriga stridsfordon. Till detta kommer fordon och system som inte direkt är att klassa som vapen, t ex lastbilar.”
I DN:s artikel förs Irans kärnvapen fram som anledningen till att köpa F-15 och helikoptrar. Det är förstås fullständigt skitsnack. Transporthelikoptern Blackhawk har ingen som helst funktion mot kärnvapenrobotar, och attackhelikoptern Apache är till för att bekämpa pansarförband och mjuka mål på marken. Mot de ballistiska missiler som Iran skulle kärnvapenbestycka hjälper inte heller F-15, utan det som krävs är kvalificerat luftvärn, t ex Patriotsystem, vilket Saudi-Arabien redan har.
Och Iran har inte någon landstigningskapacitet att prata om, utan kommer stanna kvar på sin sida av Persiska Viken. Så attackhelikoptrar fyller inte någon funktion mot Iran heller, om nu inte Iran skall slå sig genom Irak och USA-ockuperade Kuwait för att sedan nå Saudi-Arabien.
Nej, när månadspengen (=oljepriset) stiger så ökar den livrädda regimen i Saudi-Arabien alltid sina försvarsutgifter. Hotet är främst från det egna folket, men att köpa vapen från USA är också ett sätt att denna avskyvärda regim kan bibehålla stöd från USA även i takt med att landets oljeexport fortsätter sjunka.
Och hemma i USA kan man få stöd för att stödja en regimen om det visar sig ge 75 000 amerikanska jobb. Oavsett USA:s stöd hamnar nämlingen Saudi-Arabiens fallande exportkapacitet olja på världsmarknaden. Egentligen behöver inte USA stödja landet pga oljan. Men Saudi-Arabien måste däremot exportera sin olja för att få pengar till ett land utan förutsättningar för att kunna försörja 29 miljoner invånare + 6 miljoner gästarbetare i en annars i princip livlös öken. Den dagen oljan och gasen sinar kanske man kan försörja 29 000 invånare på den marken, inte 29 miljoner, då allt vatten desalineras via olja och gas. Och de alternativa industrier man försökt bygga upp bygger på tillgång till billig energi, nämligen petrokemisk industri respektive smältverk för metaller.
Och bruket av olja för att desalinera vatten och generera el till kylningen av befolkningens bostäder ökar. Citerar mig själv.
“Saudi-Arabien tvingas minska sin oljeexport för att kunna ordna fram energi för att desalinera (göra färskvatten av saltvatten) vatten nog för att inte den exploderande befolkningen helt enkelt skall dö av törst. Nästan 29 miljoner människor i en torr och ofruktsam öken, plus nästan 6 miljoner utländska gästarbetare, samtidigt som befolkningen ökar med nästan 2% om året, dvs över en halv miljon människor, om man skall tro CIA World Factbook.”
400 miljarder hade varit betydligt bättre att använda på förnyelsebar energi och en liten möjlighet till en existens när oljan sinat.
13 kommentarer
World War III
Jag kan bara inte förstå varför vi inte skickar trupp till Saudi och hjälper den förtryckta befolkningen där. Kvinnorna är lika förtryckta där som annorstädes där "vi" så godjärtat och hjältemodigt "hjälper till". Sk "terrorister finns det även gott om i Saudi med. Så vill man använda det argumentet så funkar det bra med. Bara att välja. Nej nu är det dags för de Så Storsinta och Godhjärtade kvinno/barn/demokratin kämparna Sanningsägare Tolgfors och Bildt att omgående skicka trupp till Saudi.
Jag ser fram emot att systemet ska kollapsa och tycker därmed att sådana här nyheter är positiva. 400 miljarder för vapen kommer förkorta systemets livslängd! Jag ser sådana här positiva tecken överallt. Snart är skiten över och mänskligheten kan skapa ett nytt fräscht system, betydligt desarmerad till antalet och med en degraderad miljö – men det är ändå bättre än alternativet att låta det här sjuka systemet fullständigt radera möjligheterna till liv på den här planeten.
När regimen faller kommer det en oljeprischock, det räcker att deras största fält slås ut eller att exportterminalen upphör att fungera.
Saudi utgör ännu en betydande del av oljeexporten, men det minskar såklart snabbt nu.
Kan vi förvänta oss 10 miljoner suadier på flykt till EU när landet torkar ihop utan olja? Kanske därför de så ivrigt sponsrar moskébyggen i europa nu? De vill ha ett reservat i framtiden?
Ja, vi får nog se mer av det här framöver – oljeländer börjar rusta upp sig för det som komma skall. Jag kan inte säga att jag ser fram emot en kollaps som Anonym 10:03, men ju snabbare en kollaps kommer desto större är möjligheterna att klara planeten och några fler att klara sig. Det tragiska har ju redan inträffat – vi är långt fler människor än planeten kan försörja på sikt, dessutom i ett sjukt ekonomiskt system som bara konsumerar mer och mer av de begränsade resurserna. Jag ser verkligen inte fram emot en kollaps, men eftersom det rimligen är oundvikligt så är det bättre med förr än senare. Det jag själv bara hoppas på är att kollapsen inte leder till WW3. Tyvärr är det nog det mest sannolika – när kollapsen kommer så kommer folk i t ex USA troligen att rösta på en Hitler 2.0 som lovar forna tider åter. Och forna tider får man bara åter genom att lägga beslag på oljan. Sverige ligger ju geografiskt ganska bra till här uppe i norr, så länge kärnvapen hålls utanför. Gerard Celente har en del intressant att säga om frågan. Cornu: Vore intressant att se något inlägg om politik i kollapstider 🙂
Intressant är att se skillnaderna i hur Saudi och tex Dubai i UAE hanterar sina oljeinkomster.
Dobai har väl inte varit så lyckosamma de seanste 2 åren, men dom satsar på ecostäder, turism och handel – dvs saker som kan ge pengar även i framtiden (OM folk fortfarande har råd att resa iaf) – även när oljan är slut.
Kanske är saudis intention att helt enkelt ta över med militär makt isf ? 🙁
/K
USA <3 Saudiarabien. Sorgligt att oljan är viktigare än frihet. Logiskt sett borde väl USA invadera landet för och befria dom..
Men anta att Saudi-Arabien, som står för en mycket stor del av världens oljeproduktion idag (närmare 11 miljoner fat/dag, 13% av världsbehovet på ca 85 miljoner fat/dag), hade köpt teknik för förnyelsebar energi för dessa pengar istället. Då hade det ju stått fullständigt klart för alla och envar som kan lägga ihop två och två att man inte alls ser så ljust på framtiden som man nog vill påskina.
Vidsynt, jag gillar din blogg. Fortsätt med den!
Om inte jag minns fel så får de saudiska prinsarna saftig provision av summan de köper in vapen för. Så ju mer fler miljarder som läggs på vapensystem ju rikare blir prinsarna…
F15, Black Hawk och Apache..? Det är ju gammalt skrot i jämförelse med de senaste versioner som USA förfogar över.
Som att Sverige/SAAB skulle kränga Viggen 37-or idag fast med lite upphottad beväpning.
Tänk vad det skulle ta hus i helvete om Iran skulle få köpa JAS Gripen..
Jag ger inte mycket för den här analysen. Nej, DN har helt klart rätt vad det handlar om.
Vill man skydda sig mot sin egen befolkning så är det inte stridsflygplan och attackhelikoptrar man köper, utan vanliga automatvapen duger fint för att skydda sig från "mobben".
Patriot kan slå ut inkommande ballistiska missiler under den slutliga fasen men det går åt flera robotar per inkommande missil och det är inte idiotsäkert. Så frågan blir då vad man gör när man väl skjutit ned en iransk missil? Väntar man på att nästa ska komma så att man kan försöka skjuta ned även den eller angriper man Iran? Om man väljer att angripa vad kan man då tänkas behöva för utrustning och vem kan tänkas vara lämpligt allierad?
Saudi Arabien planerar dessutom likt andra oljeländer för kärnkraft. Då kan man använda den relativt billiga kärnkraften för inhemskt bruk och exportera mer olja och gas. Att kärnkraften kräver stora investeringar är knappast ett problem.
vidsynt: FN har begränsade möjligheter att ingripa i ett lands inre angelägenheter såvida de inte själva ber om det.
Mmm… FN. Denna fantastiskt godhjärtade organisation som hjälpt så många. Vi bör alla ägna en stund var dag åt att tacka vår lyckliga stjärna för att FN finns.
The Invisible Empire, en film av Jason Bermas alla bör se.
http://www.youtube.com/watch?v=NO24XmP1c5E