I Michael Endes barnbok Momo eller kampen om tiden måste bokens hjältinna besegra de grå männen som stjäl människors tid. (T ex grå politiker som höjer skatten och alltså tvingar folk att springa fortare för att stå still)
När det gäller POMO, så handlar det istället om en kamp för, inte mot, de grå männen (bild ovan) som stjäl dollarns värde. POMO betyder alltså Permanent Open Market Operation, och innebär att den amerikanska centralbanken Federal Reserve trycker nya pengar och köper amerikansk statsskuld för över marknaden, med många ursäkter. Exempelvis sänka räntan på statsobligationer, eftersom styrräntan redan är i princip noll i USA och alltså inte längre går att använda som medel för att sänka räntan. Annan ursäkt är att tillföra likviditet till det finansiella systemet. I praktiken betyder en POMO att man försvagar dollarn och skickar upp priset på dollarnoterade tillgångar, t ex obligationer, aktier och råvaror inklusive guld.
Nu kan förstås en POMO också innebära att Federal Reserve säljer tillgångar och inte att de köper, men just nu är det köp som gäller.
Nedan ser vi de POMO:s som gjorts sedan i augusti. Den första siffran är för hur många nytryckta miljarder USD man köpt statspapper i olika former, den andra siffran är hur stora köpordrar man lade ut. Storleken på dessa påverkar förstås marknaden även om de inte går till avslut.
Summan för perioden är 39.46 miljarder USD, eller ca 260 – 270 miljarder SEK i nytryckta dollar som man pumpat in på marknaden. Det påverkar naturligtvis även börsen såväl som guldpriset när obligationsinnehavare dumpar sina obligationer till Federal Reserves POMO och köper något annat för pengarna.
Summan utlagda köpordrar under perioden ligger på lite drygt 286 miljarder USD, eller nästa 2000 miljarder svenska kronor…
Tittar vi i charten ovan planade dollarindex ut runt 83 samtidigt som POMO-storlekarna var lite mindre, rent av så låga som bara 360 miljoner USD. Sedan ökade man POMO-storleken och dollarn började falla lite snabbare igen. Nu köper man inte mer än nödvändigt, och räcker det att köpa lite för att få dollarn att falla så gör man det. Notera att detta är operation date ovan, medan likviddag, settlement date är dagen efter.
Man kan hitta på vissa mönster. När dollarn inte faller på några POMO:s så höjer man storleken, vilket vi såg runt dollarindex 83, och även på dollarindex strax under 81:50 i mitten av september. Nu i början av oktober fanns det också tendenser på att dollarindex planade ut, men då genomförde man istället gårdagens POMO, den största i charten ovan på hela 5.19 miljarder USD, och fick igång dollarraset igen.
Det ser i princip ut som att man helt avsiktligt vill devalvera dollarn, till alla utländska amerikanska statsobligationsinnehavares förtret.
Don’t fight the fed.
Än så länge drabbar inte den kollapsande dollarn oss svenskar. Guld har inte varit någon lysande investering de senaste veckorna, men förr eller senare kommer det här slå mot de svenska exportbolagen. Och redan är vi ju nere på negativ utlandshandel i augusti för första gången sedan tidigt 1990-tal. Svenska pengar dräneras ut ur landet i takt med fallande dollar och billigare importerad plast från Kina.
Finns kanske möjligheter att analysera POMO-storlekarna. Om dollarindex planar ut och POMO-storlekarna är små, kan det vara läge att ta förnyade negativa positioner i dollarn och invänta att man skruvar upp POMO-storleken med ras som resultat.
16 kommentarer
Jag misstänker att herrarna Obama och Bernankes plan är att medvetet skapa en kontrollerad inflation. På så sätt kan man trolla bort de groteskt stora skulder man dragit på sig.
Det finns en hake som gör att det inte kommer att fungera. Amerikanska ekonomin är helt beroende av att det ständigt finns en stor tillgång på billig olja. Om dollarn faller kraftigt så kommer oljepriset mätt i dollar (petrodollarn) att skjuta i höjden och förstöra usa:s ekonomi.
Bernanke leker med elden när han avsiktligt försöker skapa stor inflation. Riksbankschefen i Weimar ville förmodligen också bara skapa en kontrollerad inflation, men systemet är instabilt och kan lätt bli okontrollerbart. Samma sak kan hända med dollarn.
Problemet kvarstår så länge den amerikanska statsskulden ökar snabbare än dollarn faller…
Guld har inte varit någon lysande investering de senaste veckorna, skriver du, men hur många investeringar har varit det? För amerikanerna måste guld varit en väldigt bra investering de senaste två månaderna. Guldet har de senaste dagarna stärkts även gentemot den svenska kronan, vilket är ett trendbrott som kan förtjäna att omnämnas.
Men dollarn stod ju mycket lägre i kronor häromåret. En dollar var då nere på cirka 5.70 kronor, och dit är det alltså en bra bit kvar. Kan vara värt att ha i åtanke. Dollarn kan ha en mycket lång nedförsbacke framför sig.
Jag har läst din blogg ett tag nu Cornu, men känner att den har spårat ur. Från relevanta ämnen som har varit nyttiga att läsa till trams i stort sett varje dag.
Logga ur och kom tillbaks efter en månad.
Det finns alltid någon som tycker jag skriver trams. För en månad sedan var det politik-trams. Jag kan inte skriva något utan att det anses vara trams, så det enklaste är att du loggar ur och kommer tillbaks efter en månad.
Tvärtom.
Mycket spännande och ständigt bättre.
Tack, Cornu.
Anaonym 12:29, på vilket sätt är detta trams? Om du inte har varit isolerad från omvärlden de senaste åren så har du säkert märkt att USA har stora problem med sin ekonomi. Och problemen har man försökt lösa genom enorma stimulanser, trycka pengar, och skuldsätta sig ännu mer. Detta kommer enligt mig, och många andra bara förvärra problemen för landet…
Så detta inlägg kan man inte kalla trams, eftersom det belyser något som kan bli ett stort problem i framtiden.
Ibland tycker jag det är trams och ibland inte. Denna var inte trams enligt min mening. Men jag går ändå in här före jag går in på tidningarna när det är dags att läsa nyheter. Grattis och bra jobbat! Hur många spökskrivare är ni, tio?
Om nu FED förväntas trycka pengar som bara den, varför återspeglas inte detta i de långa 'US treasury bill' räntorna. Som ju borde skjuta upp i höjden då investerare torde vilja ha kompensation för förväntad inflation
Därför det genialiska med POMO är ju att man köper just US treasuries (till överpriser), dvs pressar ner just räntorna på dessa. Det är ju rent av så att investerare vet att det kommer POMO:s och alltså själva kan köpa statspapper och invänta nästa POMO och sälja dem dyrare, vilket i sin tur sänker räntorna…
Cornu, vad jag menar med trams är att du skriver om ämnen som du inte har en susning om. Kom ner på jorden.
RE: 16:41
Säger inte att du har fel, men det är många som sätter ekonomi på en allt för hög piedestal.
http://www.youtube.com/watch?v=WB_axXn8ot8
Q
Du som anonymt talar om trams (16.41) får precisera vilka ämnen du avser, för i annat fall ägnar du dig verkligen åt trams! Om det här inlägget är trams så undrar jag verkligen vad du sitter på för fantastiska kunskaper och insikter. Sannolikt inga alls.
Corny, varje tisdag nästan utan fail så ökar guldpriset med $20. Där har du en investeringsstrategi.
USAs enda alternativ verkar allt mer vara att göra som Weimarrepubliken.
Btw, pomo = finska för 'bossen' 😉