Ständigt får man höra (anonymt) gnäll om att jag skriver trams eller andra nedsättande uttryck. Det är en åsikt som det bara är att respektera.
Men den åsikten är samtidigt gnäll.
Gnäll är inte produktivt då det bara är negativt och utan motivering eller förbättringsförslag.
Kritik är däremot gnäll men med motivering och förbättringsförslag, t ex “det du skriver är trams därför att …, och jag ser hellre att du skriver om …”. Kritik är hjälpsamt. Kritik förbättrar världen. Gnäll förbättrar ingenting.
Det kommer alltid finnas de som gnäller att jag skriver trams, oavsett vad jag skriver om, så jag kan ju inte ta hänsyn till gnäll. Däremot gillar jag kritik, för då finns det något att ta till sig. Endast den som anser sig vara fulländad och perfekt gillar inte kritik. Ett gammalt visdomsord jag lärt mig är följande: “Tig, och lyssna på kritiken!”
Kritisera på. Men gnäll inte. Kommentarsfältet är fritt.
27 kommentarer
Jasså? Man sätter igång och är kräsen när det kommer till kommentarer nu också? Många bloggare skulle klippa av vänster lillfinger om de kunde få hälften av de kommentarer du får, men nehej, nu har man börjat bli förnäm och snorkig av sig och är inte nöjd med mängden, utan vill bara ha en viss *sorts* kommentarer…
Kör på i vanlig stil! Sticker man inte ut hakan lite så blir det ingen show! Jag gillar din mix. Mitt första inlägg på din sida….
Människor gnäller för sin egen skull – inget du behöver ta hänsyn till. Gnäll drivs av känslor.
Kritik är för din skull och i förlängningen för alla läsares skull. Det krävs mer att ge kritik än att gnälla. Kritik har inte lika mycket av känsla som drivkraft, därav är det jobbigare att ge.
Det blir blandad nog fortsatt blandad kompott.
Det där va gnäll…
Mitt tidigare inlägg var som respons till anonym 12:55
12:55. Gnäll.
13:00 Som sagt, folk får gnälla vidare fritt, men jag kan alltså inte ta hänsyn till gnäll. Så vill de nå fram bör de ägna sig åt kritik istället. Jag kan ju omöjligtvis reagera på gnäll när jag inte ens får reda på vad det är som är fel…
De som gnäller är säkert såna som borrat huvudet i marken och tror att allt är bra. Sen när det kommer någon som du, som säger att allt inte är bra, börjar folk gnälla då de inte tål att se hur saker verkligen är. Ett bra exempel är de som hävdar att vi inte har någon bostadsbubbla.
Du har en stor läggning för att kommunicera viktiga saker och din blogg fyller ett bra syfte. Personligen håller jag inte med om allt du skriver men tycker att nästan allt du skriver ger bra infallsvinklar som man saknar i traditionell reklamberoende media. Jag gillar att du vågar ha fel, till skillnad från de flesta andra "experter". Jag håller helt med om att gnäll mest är irriterande medan konstruktiv kritik bidrar till förbättring. Jag tror dock att alla har ganska olika syn på din blogg och vad man vill se mer av. Personligen tycker jag så här:
– Det är nästan helt tyst om klimatfrågan och jag skulle vilja höra mer av din syn i frågan. Jag uppfattar det som att du inte riktigt vågar sticka ut hakan i klimatfrågan och att du riskerar få reaktioner från läsare som är klimattroende eller icke-troende, beroende på dina åsikter. Frågan är svår och komplex men hänger ju ihop med makroekonomi och peak oil. Personligen ser jag Peak oil delvis som positivt då det gör klimatfrågan mer hanterbar och kan tvinga in oss i nya, mer energieffektiva system.
– Jag skulle vilja få in mer diskussioner om tidsaspekten när det gäller Peak Oil, även om det naturligtvis ökar risken för dig att ha fel. Att Peak Oil kommer att inträffa (och att politiker och traditionell media bortser från det) tror jag 99% av dina läsare är med på. Men jag skulle önska mer fokus på tidsaspekten och konsekvenserna i olika delar av världen. Och kanske mer om hur du tror Sverige m fl ser ut om 5, 10 och 20 år (hm, svår fråga förstås, men alltså mer diskussion om olika framtidsscenarios för t ex Sverige, EU, Kina, USA och u-länder).
– Kanske mer mediagranskning i frågor som inte direkt rör finanskrisen och peak oil, men andra viktiga samhällsfrågor. Du jobbar ju redan en del med detta, men genväg till kritisk mediagranskning är en stor anledning för mig att följa din blogg.
– Ibland fungerar inte tekniken när man gör längre inlägg och det hänger sig. Vid några tillfällen har jag försökt flera gånger, med resultatet att inlägget kommer upp flera gånger (och tar då väldigt mycket plats på bloggen, då det verkar hända just vid långa inlägg).
Men din blogg är outstanding bäst i Sverige idag i mina ögon, just för att du vågar ha fel och för att du vågar dra (ofta logiska) slutsatser innan alla kort ligger på bordet.
/Klimatkillen
Du skulle ju kunna skriva en handlingsplan för vad man som vanlig svensson skall göra för att i mer eller mindre grad ducka peak SHTF.
Lägg denna sedan under fast länk längst upp.
Kanske vara lite försiktigare om du diskuterar sådant som liknar 'närande och tärande'.
Du verkar tro mycket på individen, h*n kan göra mycket gott men minns att när "folket" kommer så har allt gott arbete och heder varit förgäves.
/Tisgift
En grym blogg men när du går utanför dina expertområden med tvärsäkra åsikter som uppenbaligen är inkorrekta så tappar man som läsare lite respekt. Det gäller exempelvis bokföringsregler, främst för banker, som du inte verkar ha en susning om. Samma gäller om bostadsmarknaden i Stockholm. Det blir lite lustigt att en person som sitter på landsbygden i västra Sverige tvärsäkert hävdar hur det ser ut i Stockholm. Fortsätt med stilen när det gäller råvaror och peak oil, där har du stenkoll. Var gärna lite mer ödmjuk när det gäller perifera områden. Du kanske t.o.m. kan lära dig något.
Hörru "Klimatkillen":
De stora dagstidningarna har haft websajter dedikerade till "klimathotet", världens regeringar vräker miljarders miljarder på att älta frågan i FN-regi med massmöten på exotiska platser som Bali…
Kan du inte nöja dig med de insatserna? Vad kan den här lilla bloggen tillföra när det redan satsas så oerhörda resurser i ämnet?
Det finns också nån självgod läroverksadjunkt i Uppsala som driver en blogg du kan hänga på om du vill älta "klimathot".
Självsäkra ställningstagande, gränsande till omnipotens och i total avsaknad av ödmjukhet är tröttsamt att läsa i ämne efter ämne. Du möts ofta av mycket läsvärda uppfattningar men framhärdar med en dåres envishet dina ståndpunkter genom retorik. Överbevisas du i fakta "försvinner" du bara i debatten och skriver ett nytt ämne.
Gnäll – eller inte. Skit samma.
Att älta något och beklaga sig kommer man troligtvis ingen vart på. Att visualisera ett mål i framtiden en ambition för vart man vill nå, sen är det lättare att se vilka åtgärder som behövs göras för att nå målet och uppfylla ambitionen.
Fortsätt som du gör. Det är alltid spännande att logga in på din blogg på morgonen för att se vad du har hittat att skriva om den här dagen. Dessutom får man på köpet en massa sidolänkar som man "eljest" inte hade hittat.
Om man klarar att ta till sig kritik och ändra åsikt så får man vara hur självsäker man vill.
Å andra sidan så skulle någon som var självsäker erkänna när han har fel.
Anonym 14:44: Om du påstår att cornu försvinner i debatter så får du visa fakta,det ska inte vara våran uppgift att leta upp dina bevis.
Jag ser gärna att cornu är trådstart för en intressant debatt i kommentarsfältet och fördelen med hans blogg är den stora variationen av ämnen som lyfts fram.
Haha, garv åt etiketten "trams"!
Jag tycker så här: Du blir uppmärksammad av diverse tidningar som du inte en läser (Affärsvärlden eller något sådant var det väl senast) och säger att du som en följd av den ökade uppmärksamheten kanske får ta och börja skärpa dig, det är dina egna ord. Sedan ändras egentligen ingenting. Att förvränga namn ("Julian ASSange", "Mona Stahlin") är exempel på trams, och din blogg svämmar över av sådant.
Du kommer nog att få stor användning av din nya etikett "trams"! Och så länge du fortsätter att förvränga namn kommer du att fortsätta kallas för Kornet, Kornkopian och Kornubåten.
Mvh Guldkalle
Att minnas!
Det skall inte vara etablissemanget förbehållet att hitta på nya ord och definiera deras innehåll.
Hellre Mona Stjälin än "dikotomiserad diskurs"
/Tisgift
Det är bra Cornucopia.
Du sticker ut hakan och får på så sätt en och annan tillrättavisning.
Kan ju bero på att du är fel ute då och då.
Men jag litar på att du är så nyfiken att dina inlägg även gör dig klokare!/Oppti
Guldkalle, trams har jag använt som etikett förut. Den är inte ny. Klicka på den.
Cornu,
Hoppas att du inte ändrar något med anledning av ovanstående gnäll. Din blogg har hjärta och nerv som inget annat. Att du vågar skriva precis vad du tycker med dina egna ord är just det som är bra och anledningen till att jag återkommer varje morgon innan genomgången av tråkig-gammal-media.
Okej då, den fanns visst i ett tiotal poster, bara att jag inte lagt märke till den. Kul att du använde den när du skrev om storbloggarna!
Håller fullständigt med anonym 14:44. Cornuklåpia klarar inte att ta kritik och därför är etiketten trams passande. All kritik ska bemötas med halvgalen moteld till absurdum. Min behållning av att läsa här kvarstår dock, jag säker svaret på frågan: "hur galen är han egentligen"?
…… och när kommer ryssen?
//Peter
Det är väldigt uppfriskande att det finns bloggare som Cornu och Flute som vågar sticka ut hakan och belysa saker som är fel i samhället och världen. Men i Sverige är det fult att vara kritisk och gå emot massan. de flesta här föredrar "trams" som skrivs i kvällstidningarna, tex att svenskarna blir allt rikare osv.
Det här är den bästa bloggen jag följer av 70+ stycken. Jag tycker det är starkt att fortsätta redovisa tekniska signaler med vetskapen om att de ibland slår fel och då möts med massa gnäll och hån i kommentarerna.
Vi får mängder av bra inlägg här som belyser ämnen det annars är svårt att få information om, dessutom paketerat i en underhållande och bra språkdräkt.
Det här var kanske inte konstruktivt på något sätt men antagligen är vi nöjda läsare inte lika flitiga i kommentarerna som gnällspikarna så det är förhoppningsvis uppmuntrande.
Lyckas du få ut boken så kommer jag att köpa ett exemplar, skulle jag av någon anledning inte tycka om den så är du ändå klart värd pengarna bara för bloggen. Tack ska du ha för den!
Anonym 14:22 Visst finns det mängder med artiklar om klimatet och visst finns det några bloggar. Men inga som pratar om kombinationen Peak Oil, finans/makroekonomi och klimat.
Hej! Skulle bara vilja passa på att ge två lästips direkt riktade till dig. Det första lästipset är rapporten ”Efter Oljetoppen: Hur bygger vi beredskap när framtidsbilderna går isär?” av Hillevi Helmfrid och Andrew Haden. Finns att beställa från KSLA men även i PDF form på nätet http://www.baff.info/rapporter/Rapport%20Efter%20Oljetoppen.pdf Peak Oil på svenska från ett svenskt perspektiv. ”Tillväxtens sista dagar – miljökamp om världsbilder” av Björn Forsberg är definitivt en bok som du även borde kolla in. Har du redan hittat dessa två skrifter kan jag rekommendera dem för dina andra läsare. Tack för en bra blog!
Nu får det bli lite gnäll men är även kritik.
Före valet var nivån på många av inläggen på samma nivå som man möte hos pårökta vänsterpartister under skolåren. Dom elaka dirrarna och kapitalisterna vart i stället Axelmakter och personangreppen haglade, nu är det varje bloggares rätt att säga vad man vill men utan andra fakta än påståenden och antaganden.
Exempelvis så har du vid ett antal tillfällen skrivit om det galna att sätta ohly som finansminister (erkänn att du ryggar vid tanken), men jag har inte sett något som faktiskt pekar på att han inte skulle klara av jobbet, d.v.s. att han inte klarar av att hantera ekonomi och mattematik. Sedan blir det lite stolliga löften under valen som dom måste hålla men regeringen tog ju bort fastighetsskatten sist vilket knappast var genomtänkt.
Och vist Ohly är konduktör och av såna förväntar man sig knappast att dom skall vara duktiga på ekonomi och matte.. Men det gör jag verkligen inte av killen i skogen som drar runt på en motorsåg heller 😛