Kungliga Vetenskapsakademien lägger fram en rapport där de anser att Sverige kommer lyckas minska sitt beroende av fossila bränslen från 33% till 8% fram till år 2050. Den kommer presenteras den 3:e maj. I media kallas denna reduktion för att Sverige blir fossiloberoende.
På 40 år menar KVA:s skarpaste hjärnor att fossilförbrukningen i Sverige kan minska med 75% (33%->8% är en reduktion med 25 procentenheter eller 75 procent. En del har svårt att skilja på begreppen procent och procentenhet.). Skulle det ske linjärt rör det sig om knappt 2% om året. Detta bör ställas i relation till att peak oil kommer göra att oljeförbrukningen minskar med 3-12% om året framöver, och pga exportlandmodellen så riskerar all oljeexport att upphöra till 2030. Inte till år 2050.
I KVA:s rapport ligger också mellan 16% och 23% reducerad konsumtion av energi, så man har alltså även tagit hänsyn till effektiviseringar och besparingar.
Inte ens till år 2050 kommer vi kunna vara fria från oljeberoendet, även om vi kan reducera det med 75%. Åtminstone om man får tro de skarpaste hjärnorna hos den Kungliga Vetenskapsakademien.
Mer info hos KVA.
En bild på Sveriges nuvarande energimix hittar man i grafen nedan. Vidare diskussion om den hittar man här.
Då vi fossilt mestadels är beroende av olja i Sverige, så måste det vara minskad oljeförbrukning som KVA talar om.
Globalt menar KVA att fossilberoendet kan minska från ca 80% till 50% de kommande 40 åren. Man får nog förvänta sig att KVA alltså tror på obegränsad tillgång till fossil energi.
3 kommentarer
Jag vill på intet sätt föregripa KVA:s rapport, men kan konstatera att Sverige är ett av de få länder i Europa som kan bli självförsörjande på drivmedel för transportsektorn. Den biomassa som idag eldas upp i kraftvärmeverk kan i stället, via syntesgas, omvandlas till metanol, som är en utmärkt ersättning för bensin. För drift av tyngre fordon kan metanolen omvandlas till DME, som är en beprövad dieselersättning. Omställningen till metanol kräver dock att vi måste acceptera kärnkraft för uppvärmning och elproduktion.
/Cyklar Rex
Otroligt positiv nuhet !
Om det blir så är det bra jobbat.
Sen att vissa pessimistiska profetieor tror att det inte räcker är en annan sak.
Men skulle det vara för lite så är iaf det sista steget mkt mindre än för de länder som inte minskat sitt beroende alls, eller i väldigt lite utsträckning.
Dessutom komemr inte oljan ta slut så – det komemr ske en upprampning av kostnaden – som också komemr pusha på teknikskiftet.
Det gäller bara att ha kommit tillräckligt långt innan det blir för dyrt för att kunna behålla sin internationella konkurenskraft.
/K
Att det kommer att bi svårt/omöjligt att utöka oljeproduktionen för att möta efterfrågan i nästa högkonjunkur så att oljepriset håller sig under säg 100$/fat är det nog inte många som betvivlar. Men att oljeexport kommer att upphöra till 2030 är väl att anse som en extrem hållning? Rimligvis kommer olja användas där den är omöjlig att ersätta, dvs inom transporter, medans tex oljekondens, desalinering och småbilar ersätts med kärnkraft, kol och el från dessa. Varför elda upp dyrbar olja i ett kondenskraftverk, som tex i Saudiarabien idag, när det med lätthet kan ersättas med kol- eller kärnkraft. Begreppet alternativkostnad torde ju de flesta känna till. Att drivmedel sedan blir så pass dyrt att gemene man inte har råd att åka bil överallt eftersom han måste lägga slantarna på att betala för dyrare produkter pga ökade transportkostnader i alla led är en annan sak. Men att vi skulle stå utan en världsmarknad för råolja om 20 år, högst osannolikt enligt mig..
/Olle