Missade att lägga ut förra veckans guldpris i svenska kronor per gram i början denna veckan, så jag väntade helt enkelt med det till vi fick två veckor i stöten.
Guldet drog rejält under vecka 14 och steg 2.58%. Därmed bröt man sig ur den kanal om 250-260:- SEK per gram som priset hållit sig inom sedan i december. Som högst var priset uppe och nosade på 269:19 SEK torsdagen den åttonde.
Under vecka 15 föll priset tillbaka lite igen, men håller på 265:10 SEK och därmed stabilt utanför tidigare kräftgång.
Vi låg alltså inte så värst långt ifrån ATH för guldet i svenska kronor under vecka 14, bara drygt 10:- kvar per gram, vilket framgår av den lite större grafen.
Dock föll priset tillbaka efter eftermiddagsfixen i London och slutade inför helgen på drygt 262:- SEK per gram. Mina grafer baserar sig på Riksbankens officiella dagskurs för USD, samt guldpriset i USD per troy ounce på eftermiddagsfixen i London, vilket man kan se hos t ex Kitco.
Intressant är ju att guldprisets uppgång sammanfaller med beskeden om att Grekland nu kan få nödlån som skall betalas tillbaka, tydligen till skillnad mot landets övriga lån.
Tekniskt ligger guldet fortfarande i en köptrend sedan senaste signalen, men ser ut att försvagas, åtminstone NYSE:GLD.
Det kan alltså bli en ny säljsignal i guld inom kort, men det är inte bekräftat än. Samtidigt betyder det inte att priset nödvändigtvis faller i svenska kronor, men för den som handlar guldderivat som justerar för valutan så är det förstås relevant.
4 kommentarer
Guldet kostade över 300 kronor per gram för ett par år sen. Vi är en bra bit från toppen. Däremot noterades nyligen prisrekord mätt i euro.
Fullständigt fel av dig Guldkalle. Jag har följt guldet dagligen sedan 1991, och nej, guldet har aldrig kostat över ca 280:- per gram. Däremot kan du ha räknat fel och blandat ihop troy ounce som guldet prissätts i med ounce.
1 troy ounce = 31.1 gram
1 ounce/uns = ca 28 gram
Det var häromåret (troligen tidigt 2009) när dollarn kostade över nio kronor. Guldet var då uppe och vände på 300 kronor per gram, men det syns inte riktigt på långtidsdiagrammen eftersom de visar ett genomsnittspris.
Guldkalle, du har helt fel. Möjligt att du köpt guld för 300 kronor per gram från någon försäljare, men världsmarknadspriset har inte varit över 281 kronor per gram någonsin.