Läser i den utmärkta boken med den ironiska titeln This time is different – eight centuries of financial folly (Bokus 222:-, Adlibris 221:-, ex frakt) att Grekland redan innan nuvarande finanskris och skuldkris håller Europarekordet i att som nationalstat gå i konkurs (eng. default).
Författarna Carmen & Rogoff definierar konkurs som när en stat antingen helt enkelt ogiltligförklarar en del av sina skulder, eller skjuter upp betalningarna av obligationer och räntor till en tidpunkt längre fram i tiden än avtalat.
Sedan år 1800 har Grekland spenderat 50.6 år av 210 i konkurs, fördelat på fem gånger Näst värst i Europa är Ryssland med 39.1 år och fem konkurser. Flest konkurser hittar man i Spanien, 13st, men Spanien återhämtar sig snabbare än Grekland och har bara spenderat 23.7 år i konkurs.
Så den här gången är återigen inte annorlunda, utan istället precis som vanligt. Grekland gör bara vad Grekland gör bäst, nämligen går i konkurs.
Bloggrannen In the end we’re all debt tipsar om att den grekiska statslåneräntan enligt Bloomberg nu stigit till 7.18%. Värdet på befintliga obligationer och nya faller alltså i rask takt när köparna uteblir. Grannen Musik @ Centrifugen tipsar om att Zero Hedge skriver att Grekland nu försöker få arabiska pengar till sin upplåning, efter att inte ens normalt fullständigt korkade amerikaner (som gärna köper amerikanska statspapper till obefintlig ränta, där USA:s ekonomi nästan är lika illa där an som Greklands) köpte påhittet att Grekland är ett tillväxtland och en bra investering.
Samtidigt har araberna fullt upp med att täta den enorma läckan Dubai.
Följetången fortsätter. Ca 25% av tiden har Grekland befunnit sig i konkurs och ställt in eller skjutit upp betalningarna på något vis. Inte osannolikt att det är dags igen.
Faktum är att enligt Carmen & Rogoff så är det bara Honduras som spenderat fler år i konkurs än Grekland, åtminstone av alla de länder som paret fått tag på data för. Honduras toppar med 64 år fördelat på tre tillfällen.
Följer nu Grekland sitt normala mönster så kommer landet vid en konkurs förbli i det tillståndet i ca 10 år. Det går att tolka som att den som idag lånar ut pengar till Grekland kan riskera att inte få tillbaka dem alls, eller att man skjuter upp betalningarna till man har råd igen, vilket i snitt kan ta 10 år.
Följande länder har inte gått i konkurs sedan år 1800 eller sitt grundande: Belgien, Danmark, Finland, Norge, Sverige, Storbritannien, Kanada, USA, Australien och Nya Zeeland.
I Syd- och Mellanamerika har alla länder gått i konkurs minst tre gånger, och Afrika och Asien tas inte med i den tabellen. Platsbrist gissar jag. Mexico har t ex kursat åtta gånger och spendera 44.6 år i konkurs.
10 kommentarer
Fast nu brukar det heta tillbringa om tid och spendera om pengar…
Du kanske har hakat på den anglofierade trenden?
I övrigt ett intressant inlägg.
Den enda slutsats man kan dra av detta konkursande är att världen inte gått under tidigare och inte lär göra det nu heller.
Mvh
Bosse
Bosse, japp.
Det finns också en slutsats som Rogoff / Carmen drar, nämligen att de senaste 10 åren har varit ovanligt fria från statliga konkurser, och är ett undantag. Att lite stater går i konkurs blir mer en återgång till det normala.
Konkurs är inte detsamma som default. Default är strul med betalningarna, vare sig mer eller mindre. Exempelvis kan en låntagare befinna sig i default ett tag för att sedan återuppta betalningarna eller omförhandla villkor, utan att för den sakens skull bli satt i konkurs.
Synd att det inte finns något bättre svenskt ord för det än betalningsunderlåtelse dock..
När man talar om nationer som ställer in sina betalningar så talar man om konkurs. Samma ord har inte samma betydelse när vi talar om juridiska personer.
Rolig fakta ! 🙂
/K
Fast jag skulle inte använda det svenska ordet konkurs som betydelse för det engelska ordet default.
Jag skulle vilja översätta default som när någon inte lyckas följa den uppställda betalplanen. Vilket inte är samma sak som konkurs, även om följden kan bli konkurs.
Nationalstater med egen armé kan i princip mycket riktigt inte gå "i konkurs" och bli utmätta. Men det finns inget bättre namn på det.
Också i Rogoffs bok finns något som iaf inte jag kände till. Newfoundland var fram till 1934 en egen suverän nation i brittiska imperiet, men gick i "konkurs" med fallande priser på fisk.
Pga att landet inte kunde betala sina skulder ockuperades det av England som införde en marionettregim och 1949 införlivade landet i Kanada istället. Typ.
Så kan det gå om man inte har ett eget försvar och går i konkurs…
Schweiz måste väl också vara med på listan. De har väl inte gått i konkurs?
Cornu, "betalningsinställning" er ordet du leter efter, hvilket inte er det samme som "konkurs", men er en mer korrekt översättning av termen "default".