661
I brist på annat är veckans undersökning hur ni anser att år 2010 skall uttalas. Heter det tvåtusentio eller tjugohundratio? Eller något annat?
Svara här ute i marginalen, och som vanligt kan jag inte se vem du är eller var du sitter när du svarar på enkäten, så ditt svar är helt anonymt för mig.
21 kommentarer
tjugohundratio
tjugotio
Det varierar beroende på kontext och humör. Just 2010 uttalar jag nog oftast "tjugohundratio", men 2010-02-14 uttalas "tvåtusentio-nolltvå-fjorton" (hävdar jag). Och 2008 var nästan alltid "tvåtusenåtta", eftersom det var så lätt att säga.
Språkbruket måste få vackla ibland. Det är en aspekt av civil olydnad.
tvåtusentio
tjugo-tio
tjugotio
Jag utgår ifrån att ni som säger "tvåtusen tio" om 2010 är konsekventa och även säger "ettusen niohundra tio" om 1910 och att franska revolutionen startade "ettusen sjuhundra åttionio" osv…
Varför ska man vara konsekvent? Är det viktigt att vara konsekvent?
Tionde året i det tjugoförsta århundradet.
tjugotio
När det handlar om pengar så har man alltid sagt tex att något kostar tolvhundra men inte tjugotvåhundra. Lättast med årtalen blir då att följa samma princip. Det heter alltså tvåtusentio.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
tjugotio
"twenty-hundred-and-ten" – jo, jag skulle vilja höra det…
/Bananen
tjugo-tio eller tjugo-hundra-tio efter humör.
tjugo-tio
Tvåtusentio. Som anonym sade om pengarna ovan.
Dessutom för att media så konsekvent säger tjugohundratio och jag gillar att vara motvalls.
I nådens år, anno domini tjugohundra tie
tjugo-tio låter fräscht 🙂
Jag har råkat säga noll-tio ett par gånger.
Helt fel egentligen – men det klingar ungefär som noll-åtta eller noll-nio så det hoppar ur munnen ibland 🙂
/K
Tvåtusentio naturligtvis. T.ex.lärde vi oss ju i skolan att slaget vid Hastings var tusensextiosex, inte tiohundrasextiosex eller hur?
Trettiofyrahundratalet f.K. skulle också låta konstigt för att ta ytterligare ett exempel. Att som bl.a. engelsmännen och danskarna säga tjugohundra eller tjugosexhundra är inte allmänt vedertaget i svenska språket, vilket däremot elvahundra upp till nittonhundra är.
Också skogsägare