Konsumentprisindex, dvs det som populärt kallas inflation, vänder upp igen. Pris- eller kostnadsinflationsindikator kanske vore en mer korrekt benämning. Inflation uppstår när mängden pengar ökar med mer än den ekonomiska tillväxten, kombinerat med omsättningshastigheten på pengarna. Detta kan ta sig uttryck som högre priser på varor och tjänster, men även på tillgångar som aktier och bostäder. KPI speglar inte utvecklingen av tillgångspriserna, t ex att det krävs fler årslöner för att amortera av en nyinköpt bostad.
SvD påtalar att ingen person är KPI-medlet. Det stämmer nog rätt bra, för det skulle förutsätta att du både hade en hyresbostad såväl som ägd bostad. Du måste köpa audiovisuellutrustning (aka platt-TV) varje år, och måste resa bort på semester via paketresor. Du måste också köpa en bil varje år, eller åtminstone en del av en bil. Fast det är en förenkling, du måste köpa lite bil, lite moped, lite cykel osv varje år. Du måste också röka, och får inte heller vara vegetarian. Du skall också betala för utbildning, dvs förutom äga både bostad och bil så skall du vara student. Du får inte heller vara frisk, utan skall behöva sjukvård och mediciner. Du måste också köpa lite möbler och husgeråd, något färdigt hushåll och hem skall du alltså inte ha. Dessutom hittar man nog både blöjor och mensskydd någonstans där inne under någon kategori, t ex övriga livsmedel, så du får inte vara en ensamstående man utan blöjbarn, utan förslagsvis kvinna med en liten bebis. Du skall alltså både röka och dricka sprit, samt åka på utlandssemester samtidigt som du byter blöjor.
Vet inte vad KPI-personen skall vara för någon. En sjuklig rökande nybliven 45-årig mamma som just flyttat hemifrån, med dubbla bostäder, nyköpt bil och som har börjat studera igen, men ändå har råd att resa på charter till Thailand?
För den som någorlunda vill anpassa KPI efter egna omständigheter så har bloggrannen Sloped Curve en komponentutforskare för KPI, som kan ge en lite mer rättvisande bild. För egen del blev prisinflationen föga överraskande några procent högre än KPI. Ett problem när man inte har några lån, vilket jag simulerade genom att välja bort “Egnahem, nyttjande“. Även t ex paketresor och möbelinköp passar inte heller in.
För att räkna ut KPI så justeras faktiska priser med bland annat kvalitetsjusteringar och även geometrisk vägning inom varugruppen.
Kvalitetsjusteringar innebär att om vara stiger i pris, men enligt SCB blivit bättre, så har den kanske egentligen fallit i pris. Detta trots att du som konsument måste lägga ut mer pengar. Men även passagerarna på bilen har fått dubbla krockkuddar, och alltså var den där andelen av bilen i KPI inte alls dyrare, utan i själva verket billigare.
Geometrisk vägning används för att simulera substitution. Om äpplen stiger mer i pris än päron, så skall konsumenterna köpa mer päron och äpplena i butikerna skall ruttna bort. KPI-konsumenten är alltså väldigt prismedveten och har järnkoll på prisutvecklingen. Stiger oxfilén i pris, så köper man in lite kycklingfilé till helgen istället.
Kvalitetsjusteringar och substitution kan man intressant nog uppleva på IKEA. Det händer att Cornucopia? lämnar skogen och går på IKEA som en vanlig man. Flera gånger om året, fast inte för möbelinköp. Som barnfamilj är det då väldigt praktiskt att äta i deras tidigare så prisvärda restaurang. Barn kunde få en ekologisk måltid för 9:-.
Men för den barnmåltiden har man nu höjt priset till 19:-, och jag tror även att portionen blivit mindre. Undrar om SCB väger portionerna?
IKEA har även själva substituerat åtminstone kött över åren. På 90-talet serverade de för 59:- SEK helstekt oxfilé m bearnaisesås, pommesfrites och ratatouille. Då ingick också dryck. Visserligen hade de en våg där de vägde oxfilébitarna så att man på grammet fick korrekt mängd. Sedan höjdes priset till 65:-. Därefter byttes under senaste decenniet först oxfilén ut mot fläskfilé, även om inte priset ändrades. Fläskfilén byttes sedan ut till fläskkarré. Någonstans på vägen försvann också drycken från måltiden, även om priset förblev det samma.
Och döm om min förvåning när nu fläskkarrén bytts ut mot kyckling. Fast det kanske handlar om att IKEA håller på att islamiseras?
Man har också gjort ytterligare en kvalitetsjustering. Bröd och sallad ingår inte längre gratis i menyn, utan kostar nu 5:- extra.
Och IKEA serverar även vuxenmaten på mindre tallrikar nu, så portionerna har antagligen blivit mindre.
De där små detaljerna är inte alltid så enkelt att fånga upp i inflationssiffrorna. Utåt sett kostar måltiden 65:-, men är både mindre, sämre och utan dryck, bröd och sallad.
4 kommentarer
Var oxå nyligen på Ikeá och åt lunch, tog som vanligt mellanköttbullar. Noterade liksom du att även om rätten kostade detsamma som tidigare så fick man nu betala extra för den minimala salladsskålen. Men antalet köttbullar var fortfarande 15, och de verkade inte mindre än tidigare. Fortfarande prisvärt enligt mig.
Då är det nästan värre att lunchen på mitt favoritställe i Alingsås (det som ligger en trappa upp i Bil-Nilssons lokaler) nu är uppe i 75 kr för dagens. Fast det är fortfarande inklusive en betydligt större salladsskål. Förra året var priset 73 kr och året dessförinnan var det 70 kr om jag minns rätt. Så visst lever inflationen även om den inte frodas som på 80-talet!
Räknade du antalet potatisar, mängden sås, mängden lingon? Kötthalten i "köttbullarna" kanske minskat också? Men var inte själva tallrikarna mindre, dvs diametern på porslinet?
Kanske fortfarande prisvärt. Men åtminstone innebär det en prishöjning att sallad och bröd inte ingår
Här är ett exempel på smyginflation:
Konsum och ICA (i Skåne) säljer numera endast skivat bröd, dvs allt förpackat bröd. Men skivorna är jättetunna, vilket innebär att för att få i sig samma mängd bröd som tidigare, så får man äta ett par skivor till. Vilka skall bres med smör och pålägg – merförsäljning för affären. Visst är detta att räkna som "inflation"???
Dagens lunch är ofta alldeles för billiga mot vad dom borde vara. Det är nu krav på att komplettera sin kassaapparat med en låda som registrerar alla lådöppningar etc. Framför allt cafeer och lunchhak kommer nog få det tuffare.