Nu skall jag diskutera fiatpengar igen, dvs valutor utan något som helst värde annat än att de skall fungera att lösa skulder med, och som i sig skapas just genom skuld. Euron är en sådan bluffvaluta, precis som svenska SEK.
Det finns förstås några uppbackade alternativ som jag inte kommer gå in djupare på idag. Exempelvis guldmyntfot eller den nuvarande amerikanska varianten kärnvapenmyntfot, dvs en valuta uppbackad av kärnvapenmakt.
Jag valde förstås medvetet att i förra inlägget vara lite elak mot de som utan argument annat än “det är bra“, eller “äntligen” eller “vi måste vara med” ställer sig upp och applåderar att en opinionsundersökning visar att mindre än hälften av svenskarna vill införa euro, även om de är fler än de som inte vill göra det. Resten ser på Robinson.
Genom en egen valuta så kommer växelkurs och ränta att anpassa sig till den egna ekonomin, som ingalunda har speciellt mycket gemensamt med t ex Greklands ekonomi. Lever man på andra näringar, och över huvud taget fungerar på ett annat sätt så kan aldrig samma växelkurs och samma ränta som Grekland vara korrekt.
Nu skyndar euroförespråkarna fram med halmgubbeargument som “hö, hö, var skall gränsen dras, skall varje kommun ha en egen valuta?“.
Notera att jag skrev “egen valuta” ovan. Jag skrev inte “det egna landets valuta“.
Så ja, varför inte!
Jag får kasta av mig min Burberryrock och visa mig som den illa maskerade anarkokapitalist jag är.
Det skulle visserligen vara lite rörigt, men enskilda kommuner, företag, bostadsområden, hushåll eller personer skulle gott kunna utfärda sin egen valuta. Den skulle också få sin egen växelkurs och sin egen marknadsränta anpassad efter utfärdarens ekonomi. Till en liten del gäller detta idag, när privatpersoner kan få lägre eller högre räntor vid t ex bostadslån beroende på vad de anses vara för risk. För företag blir det ännu tydligare där företagsobligationers ränta sätts på marknaden och kan variera rejält mellan olika företag. Och börsnoterade företag har också en egen valuta som de kan använda för köp, och som har en dagskurs, nämligen sina aktier. Företagets centralbank, styrelsen, kan föreslå för en bolagsstämma att man skall trycka upp nya pengar (aktier) för att t ex kunna använda vid företagsförvärv. Skillnaden här är dock att det inte sker genom skuldsättning, utan genom att deltagare i en nyemission växlar in fiatpengar mot aktier.
Optimalt kunde de flesta trycka upp pengar. Jag skulle som vedförsäljare kunna trycka upp Cornudaler (med ett snyggt unicornucopia-motiv), som jag skulle värdesäkra genom att utlova att innehavaren av 1000 cornudaler skulle kunna växla in dessa mot en kubikmeter ved. Det vore vedmyntfot.
Eller så kunde jag bara trycka upp fiatpengar, vars enda värde är att de kan användas för att betala skulder till mig. Kanske inte fullt så attraktivt. Dessutom skulle jag vara tvungen att låna ut pengar för att det skulle finnas skulder att betala…
Vore jag helt beroende av vedförsäljning, så skulle förstås växelkursen på cornudaler följa vedpriset även om jag inte hade haft vedmyntfot, förutsatt att jag inte tryckt upp mer pengar än vad jag har ved. Och växelkursen skulle följa vedpriset, dvs min valuta skulle bli mindre värd om mina tillgångar blir mindre värda eller om mina konkurrenter blir effektivare och kan sälja ved billigare.
Att gå mot större valutor med allt större obalanser mot den regionala, lokala eller personliga ekonomi är inte liberalt. Det är socialistiskt. Eller möjligen fascistiskt som det sker genom att företag, t ex som respresenterade av Svenskt Näringsliv står och hejar på.
Av praktiska skäl så är fiatvalutor på ett nationellt plan en acceptabel nivå, så länge inte landet är för stort och fragmenterat. Sverige borde kanske ha minst tre valutor, Götadaler, Sveadaler och Norrdaler, för att bättre anpassa sig till de skilda förutsättningar olika landsändar har. Och normalbegåvade skåningar kunde väl få införa euro i Skåne, om de nu anser att de har samma ekonomi och förutsättningar som Grekland eller Spanien. De är ju liksom skåningarna sydlänningar, och skulle slippa växla pengar när de skall köpa sprit i Puttgarten vilket ju är ett kraftfullt argument som euroförespråkarna gärna för fram. Lite för ekonomin oväsentlig spritkonsumtion skall få kasta hela landet i fördärvet. Vem har påstått att svenskarnas alkoholvanor är ofarliga?
Norrdalern skulle vara beroende av primärproduktion och förädling av råvaror som skog och malm, samt förnyelsebar energi, och därmed anpassa sig efter konjunkturen inom dessa näringar. Götadalern skulle mer följa behovet inom metallindustri och småföretagare inom produktion, medan Sveadalern mestadels skulle följa de svenska statsutgifterna inom statliga verk och myndigheter i Stockholmsområdet, samt utvecklingen på finansmarknaderna.
Eller något.
Men att påstå att samma förutsättningar gäller i Kiruna som i Aten, och att Kiruna och resten av Sverige därför skall införa euro är helt fel. Inte ens med samma statsapparat, samma lagar och samma skatter skulle Kiruna ha något gemensamt med Aten eller Kreta.
Till skillnad mot införande av euro så går det faktiskt att på ekonomiska grunder argumentera för Norrdaler, Sveadaler och Götadaler.
Så avsluta det socialistiska planekonomiska experimentet euron, och passa även på att upplösa EU när man ändå är i farten.
Nej, fler valutor till folket. Iaf om det skall vara fiatpengar. Annars räcker gott guld och silver som valutor.
Som julklappstips i sista minuten och skamlös reklam föreslår jag framtidsutopin/dystopin Snow Crash, som skildrar ett anarkokapitalistiskt samhälle där var och en kan ha sin egen valuta, även om det bara är en bisak i denna fantastiskt underhållande bok, som har några år på nacken nu. Författaren Neal Stephenson har därefter utforskat vad pengar är för något i fler böcker, även om det alltid bara ligger där under ytan och kanske inte alltid uppfattas av läsaren. (Japp, jag är en av få svenskar som lyckats läsa alla tre böckerna i Baroque-cykeln…)
29 kommentarer
http://blogg.aftonbladet.se/maggiethauerskold
Politiker och media försöker övertyga oss om att vi står på randen till en klimatkatastrof. Glaciärer smälter, isbjörnar dör och haven dränker paradisiska korallöar.
Och allt detta är människans fel. På bästa sändningstid kräver man av oss att vi helt ändrar vår livsstil – och det omedelbart.
Finns det verkligen belägg för all denna alarmism? Nej – enligt Maggie Thauersköld Crusell som driver bloggen The Climate Scam är klimathotet överdrivet och klimatpolitiken ett rent slöseri med resurser.
http://www.theclimatescam.se/
Ser tyvärr inte vad det har med ämnet att göra, men jag låter det stå kvar en stund till innan jag raderar inlägget för att vara helt off-topic. Posta om det under ett mer relevant inlägg, t ex
http://cornubot.blogspot.com/2009/12/transitionrorelsen-far-uppmarksamhet.html
Jag raderar din kommentar inom en timme.
Cornu,
offtopic:
Har följt din blogg med nöje sedan jag upptäckte den för ett par veckor sedan. Keep up the good work!
ontopic:
Energimyntfot? Fick iden ursprungligen från en bok av Gerrold (glömmer förnamnet, killen som bl.a. skrev den oförglömliga star trek episoden "the trouble with tribbles")
Tanken är i.a.f. att du säkrar värdet på din valuta genom att erbjuda återinlösen mot en bestämd mängd energi.
Är detta ett realistiskt koncept? spelar flukutationerna i energipriset roll? (Borde man för att garantera valutan smälla upp ett antal kärnkraftverk som kan garantera stadig pristtabil tillgång på el?)
Har inte nog med ekonomiska kunskaper för att tillfyllest kunna analysera frågeställnignen men ser vissa fördelar, bl.a. att den underliggande tillgången är absolut (1 joule är 1 joule oavsett)
Är väl ett alldeles utmärkt förslag. Sedan är just 1 joule så löjligt lite att det inte är relevant för något.
1 kWh är mer lämpligt. Sverige skulle kunna ha en energimyntfot, vi har kärnkraftverk och vattenkraft. Det skulle ge vår industri helt stabila energipriser i produktionsledet…
På det personliga planet kan man ju i värsta fall arbeta av skulden på en cykel med dynamo. Synd bara att det skulle ta typ 10-20 timmar att arbeta av motsvarande 1 kWh i skuld…
joulen var ett rent retoriskt exempel, även om det på något plan lockar att bli miljardär 😉
Ditt cykelexempel är mycket illustrativt för tesen att man ska syssla med det man är effektiv på, jobba 20 min i mitt ordinarie yrke alt. cykla 20h…
Nja, det tar väl högst 30 sekunder för dig att jobba in 1:-, dvs vad en kWh kostar inklusive skatter.
Mitt förslag på valuta är fondandelar ur naturresurser vi har i Sverige.
En andel ger rätt till X ton dricksvatten, Z Kwh elektricitet, Y antal timmerstockar, A ton Vete osv, dessa fondandelar garanteras av staten via anslutna brukare och säljs i 1000-delar eller motsv.
Dessa andelar/cert skulle bli en råvarubaserad valuta. De skulle kunna ha olika innehåll beroende på tillverkningsserie, dvs första fem-tio åren så är det komposition och viktning A, nästa fem-tioårsperiod är det ett lite annat upplägg och gamla sedlar kan växlas till de nya. Kompositionen bestäms via prognoser om framtida tillgångar. Var man optimistisk så går de gamla sedlarna upp i vörde vid växlingen, var man pessimistisk så har alla sedlar täckning och man startar nästa serie med ett tillgångsöverskott.
Då har vi viss diversifiering (ökad stabilitet) vilket alltid är bra.
Det är en valuta för folket.
I stand corrected
blir inte det hela något komplicerat i.s.f.? vad händer om vi får en ny stormen gudrun? tappar vår valuta 5% overnight då skogskomponenten dyker?
Något OT:
Jag tar helt fräckt åt mig äran för att ha berikat svenska språket med ordet "kärnvapenmyntfot", om än anonymt, i en kommentar på din blogg den 20 mars. Roligt att du tagit upp det! 🙂
Fast jag använde det första gången i en kommentar på DI redan 2007-07-15 ser jag, fast likaså anonymt. Hittar någon en referens före det datumet?
Så nu vet SAOL för kommande upplagor av bokstaven k!
Cred, word mannen!
Varför krånglar ni till det? Guldmyntfot duger väl utmärkt?
Q
Vill bara kommentera att SEK backas upp med något, och det är våld. Har man inte SEK att betala skatterna med (skulder som du mycket riktigt påpekar) så kommer de att drivas in och om man motsätter sig det bekämpas med det våld som krävs.
Så när vi gick ifrån guldmyntfoten gick vi ifrån en valuta med ett eget värde till en valuta som vi tvingas till att använda.
Hot om våld kanske, men om alla svenskar skulle vägra betala skatt så skulle de 5000 poliser som har yttre tjänst inte räcka långt… De andra 15000 som vänder papper skulle inte ha så mkt att tillföra.
Jo det är sant.
Skulle vara rätt så intressant. För samtidigt skulle pengarna som man väl innehar förlora sitt värde.
Lite av ett allmänningens dilemma =)
En sak tills om jag inte får glömma att säga. Du har en mycket bra blogg!
Tack, det var snällt sagt.
Ett argument för lokalvaluta skulle vara att det kanske blir det enda alternativet om vi får en sönderfallande ekonomi i omvärlden, där protektionismen bygger murar kring det som tidigare var öppet.
Moody's utsikter för 2010 ser inte så muntra ut – http://ftalphaville.ft.com/blog/2009/12/15/112331/moodys-sees-sovereign-states-a-suffering/
Om valutor slutar att ha värde, företagen inte har tillgång till kapital, och människorna saknar pengar att betala med, hur skall vi då kunna upprätthålla ett flöde på en marknad, en marknad där det alltid finns behov som behöver och måste tillfredsställas?
Jag har lästa första boken in Baroque cycle. Kanske har jag klämt alla tre nästa år vid den här tiden (annat kommer hela tiden emellan, men alla tre böckerna står i bokhyllan).
Bra för dig! The Confusion är bäst, och action-episoden "Bonanza" är väl det mesta action som skrivits Drömmer om att få skriva ngt sådant…
fastnade för diamond age och snow crash men tröttnade lite på honom efter cryptonomicon
har sneglat lite på baroque men har inte kommit till skott ännu. läsvärd? hur står den sig till de övriga böckerna?
Saken är ju den att de helt missat var euron handlar om, käre Cornu.
Euron är inte ett ekonomiskt projekt. De utredningar om dess ekonomiska effekter (Calmfors etc) pekar mot att det gör ungefär noll. Mindre transaktionskostnader, ökad handel, snedvriden ränta, känslighet mot asymmetriska chocker. Det går på ett ut.
Vad eurofrågan handlar om är europeisk integration och samarbete. Vill man ha mer av sånt ska man vara för euron, annars inte.
Men det är inte primärt en ekonomisk fråga, utan en politisk.
/Starvid
Mycket bra kommentar, Starvid. Vill man rakna korvoren uppe i kalla Norden kan man fa gora det. Tror man att Euron kan bidra till en mer enad europeisk motpol till USA, Kina och Ryssland sa ar man for EMU.
Kristoffer: Nope. Stormen Gudrun slog framförallt i södra Sverige och om koefficienten är 0,2 och den skadade skogen är hela 10% av all avverkningsskog i Sverige så blir effekten på valutan 0,02, dvs 2%. Det är i princip ingenting på valutamarknaden och kan vara dagsvariansen. Stormen kan dessutom fylla på vattenlager i älvarna, under tiden före och efter öka vindstyrkan etc så att våra energikraftverk får mer effekt. Då kan eventuellt elöverskottet betala bortfallet i skog.
Eller så har man ett tillgångsindex och har valutan kopplad mot det, helt utan löptid.
Det är bättre än at låsa sig till en råvara då det blir för volatilt då. Köper/dumpar någon centralbank 200ton guld så tappar guldmyntfoten 5% på en dag, följer man upp med alla squeezade institutioner så blir raset antagligen större.
Kristoffer, Baroque är Cryptonomicon i kubik, så för din del kanske den inte kan rekommenderas.
Hej. Först vill jag tacka för mycket intressant läsning här.
Ett problem med många lokala valutor som du inte tar upp är all den tid det tar för att växla mellan de olika valutorna. MedelSvensson skulle behöva använda flera timmar varje dag för detta ändamål. Inte produktivt. Å andra sidan skulle det sysselsätta ett par procentpoäng arbetslösa i denna nya växlingsbranch.
Annars är jag helt enig med dig.
Tack
Mvh Henrik Wærnes
Henrik Wærnes: Om du har en aktiedepå idag där du kan handla forex så är det inga problem att ha flera valutor på ett konto, du väljer en bas som allt denomineras i men gör du ett uttag på 50% av allt så kommer du automatiskt gå ur de andra valutorna också.
Tänker mig sedan ett tag att pengar är arbete koncentrerat i en annan form. Har man pengar kan man få en annan att arbeta åt en. Har man inte pengar är det svårare att övertyga om detta.
Med detta i tankarna är det lätt att strunta i dem (mest socialister?) som säger att pengar inte är värda något i sig, inte ger lycka etc.
Vilken valuta vill man lagra sitt arbete i? Arbetsresonemanget anknyter ganska nära till att använda energi som valuta. Finge jag välja ville jag nog ha något som är beständigt över tid. Bensin i tät dunk, skog – inte varmvatten.
/gurrapurra
Underhållande inlägg, förvisso. Men jag håller inte med. Olika valutor mellan olika samhällen som Grekland och Sverige tjänar bara till att justera löne- och kostnadsläget områdena emellan så att det motsvarar den olika produktiviteten. Detta sker lika bra genom att ändra lönerna direkt. Det gäller bara att få facket att inse det. Ränteändringar motiveras nästan enbart av omsorg om valutan och är av ondo eftersom spelreglerna ständigt ändras.
Guldmyntfot är just en världsvaluta och skulle nog fungera utmärkt om det inte vore för kopplingen till det fysiska guldet.
Mvh Artur
Du glömde skånedaler. En viktig framtida valuta för skåneland.