Som konsument bör man alltid ha ett låst elpris. Det finns dock de som blandar ihop rörlig ränta och rörligt elpris, och tror att eftersom rörlig ränta är billigare så är även rörligt elpris billigare. Så är det dock inte.
Periodvis, främst under sommaren, kan visserligen det rörliga elpriset vara lägre än ett låst pris, men sommaren är också den period när man förbrukar minst el som hushåll. Detta gäller även för lägenhetsinnehavaren som har varmhyra och inte verkar betala något för värmen. Behövet av belysning är lägre sommartid, fast vän av ordning påtalar att elkostnaden för lägenhet med varmhyra är minimal.
Men bor man i villa så är alltid elförbrukningen högre vintertid, även för oss som har “gratis” värme i form av egen ved. Om inte annat så skall cirkulationspumpar snurra runt varmvattnet i elementen. Har man värmepump är också elförbrukningen definitivt högre vintertid, särskilt om det blir så kallt att elpatronerna i värmepumpen slår till.
Och vintertid kan elpriset explodera. De senaste dagarnas absurt höga elpris påverkar dock inte den som har rörligt elpris speciellt mycket, eftersom priset fortfarande baserar sig på månadsmedlet. Men allting sker samtidigt. Din egen elförbrukning sticker iväg samma månader som elpriset gör det, eftersom detta oftast blir just när det är kallt. Det är dock populistiskt och överdrivet att påstå att det är konsumenterna som får betala. Elkonsumenenterna i form av industrin som har timmätning av sin elkonsumtion ja, privatkonsumenter, nej. Fast det vore egentligen bättre om även privatpersoner hade haft timmätning, för då hade kanske folk sparat lite el när elen är dyr.
Med 14:60 SEK per kWh i tillfälligt pris under gårdagen så gnäller väl en massa folk över att det var bättre innan avregleringen. Det är inte så säkert, då kanske vi istället hade haft elbrist och regionala avsiktliga strömavbrott istället. Och ingen gnällande privatperson behövde betala 14:60 för sin kilowatttimme. Men det kanske sticker i ögonen på många, med tanke på att elpriset gick att låsa på 0:146 SEK per kWh när marknaden precis avreglerades runt 1998. 4000% uppgång på en dag innebär nog att någon elhandlare någonstans skålar i champagne, men också att någon annan nog inte vill prata med chefen just nu. Det finns alltid både en köpare och en säljare vid varje affär.
Vad explosionen i elpriset visar är att marknaden fungerar. Elen stängdes inte ner. Under någon timme igår var rent av även solcellsel lönsam, vilket kräver ett elpris på över 2:- SEK per kWh utan subventioner. Vi fick känna oss så där härligt kontinentala och uppleva lite mer normala kontinentala elpriser, även om de oftast inte ligger på 14:60 SEK per kWh. På sikt skall dock elpriset upp för att vara harmoniserat med resten av EU. Det fixar man genom allt större exportkapacitet. Vi måste ju vara lojala med kontinenten och dela med oss av våra tillgångar.
De som är kritiska mot avregleringen glömmer att det inte är avregleringen i sig som orsakat oligopolmarknaden för el, utan det faktum att t ex (s)ocialdemokraterna i Stockholms stad sålde Birka Energi för en spottstyver till Fortum, att Sydkraft och Graninge köpts av tyska E.On och en lång rad med kommunalt ägd kraftproduktion och kommunalt ägda elnät har sålts till jättarna. T ex när Lidköpings kommun sålde Gullspång. Det är alltså politikernas kortsiktiga girighet som orsakat koncentrationen av elproduktionen, inte avregleringen i sig. Möjligen skall man klaga på EU som inte ansett att de här affärerna stör den fria marknaden.
Vad elprisexplosionen också visar är hur snabbt priset sticker på en livsnödvändig naturresurs vid verklig brist.
Ni kan ju fundera på vad som händer med oljepriset när peak oil gör oljan till en verklig bristvara. Än så länge är oljelagren på sina håll överfyllda, men oljepriset hänger ändå uppe vid 70 USD. Fundera på vad oljan hade kostat vid en brist istället?
Oskarshamn 3 är igång igen, och med det är nog de rekordhöga elpriserna ett minne blott. Åtminstone ett tag.
Ha nu alltid bundet elpris, men bind under de perioder på året då priset normalt är som lägst. Annars riskerar man behöva binda om just under en pristopp vintertid. Gnäller du över att elpriset stack iväg så gnäller du bara för att du innerst inne bannar dig själv för att du inte låste elpriset. Ingen har tvingat dig att ha rörligt elpris.
Hälsningar från 25 grader i värmen från kaminen.
8 kommentarer
Bra inlägg Det finns många komuner som pissat i brallan och sålt ut sina fina och välskötta elnät, fjärrvärmenät och produktionsbolag. man sparkar bort fotfolket som skött om dessa nät, drar in på underhåll och höjer gärna taxorna. I mora tog fortum över, la ner all verksamhet. Ja näten är ju kvar men man fokkade all personal. Nät är ju bra att äga för det det är ju ett fint monopol.
//Andreas
Tycker spontant att rörligt elpris borde vara bäst för alla som har råd att ha oberäkneliga elkostnader (i alla fall så länge ökningen av ens elförbrukning är högre än genomsnittets vid köldknäppar). Detta eftersom leverantören rimligen borde kräva riskpremie vid bindning.
Att normalkonsumenten förbrukar mer el under högsäsong borde vara inprisat i fastprisabonnemangen..?
Ett annat tips är att inte låna ut sina pengar till elbolagen. Många betalar sin el en gång i månaden medan man kan tex hos Vattenfall välja betalningsperiod en gång per år, vilket betyder mycket för ditt kassaflöde.
Då gäller det givetvis att ha de pengar som krävs då fakturan dimper ner, för det blir en rejäl slant.
Kanske inte så fantastiskt bra ränta på pengrana just nu men om räntan klättrar uppåt framöver är det dumt att låta elbolaget ta del av avkastningen.
Jag håller med Joe, vore intressant om du kunde utveckla tankarna om varför så inte är fallet, tycker inte heller det är helt fel att jämföra med räntan?
Håller inte med!
Tror inte att kommunalt ägda bolag sköts bättre än privata.
Visst tar bolagen riskpremie vid bindning och visst är det inprisat att man förbrukar mer el då priset är högt.
Jag har haft rörligt elpris i flera år, med tanke på att binda någon gång under sommaren. Men hittills har bindningskostnaden varit uppenbart för hög.
//Väsman
Har inte hundra koll, men med vindkraftsandelar för hela förbrukningen, där vinsten inte räknas av direkt utan som återbäring, så får man väl del av det höga priset, om det nu blåser sådana här dagar. Och det gjorde det ju.
Hm, får kolla upp om "min" vindkraftsförening säljer på kontrakt eller spot.
Finns det något rekommenderat ställe att köpa vindkraftsandelar om man bara är intresserad av avkastningen och inte av att få köpa elen till reducerat pris?
Som hyresgäst med varmhyra borde det rimligen vara bättre med rörligt pris av följande orsaker.
1. Riskpremien för att låsa priset måste finnas där.
2. I det fasta priset måste det finnas inräknat att villor som konsumerar mycket el när priset är högt på vintern (över det låsta priset), som lägenhetsboende är det snarare så att elförbrukningen ökar på sommaren då man har semester och kyl/frys drar mer p.g.a. värmen, så ser det i alla fall ut hos mig när jag loggar in på E.ON och kollar förbrukningen månad för månad.
Sedan är ju inte förbrukningen från lamporna så stor när man bytt till lågenergi.