hej alla vuxna, nu blir det vuxenprogram
och titta då vad farbror C tar fram
en sax och lite papper och nu skall ni få höra
vad man med sax och lite papper kan göra
skriv ut en mall och klipp på så sätt
så har vi gjort oss en vinkällaretikett
Underhållningen med ovanstående ramsa går förstås förlorad för de som läser detta och mot förmodan är födda på sent 80-tal eller senare.
I raden av I-landsproblem som drabbar oss så har vi problemet med lagring av vin i vinkällare. Som de flesta vet så vinner de flesta viner på lite, eller mycket lagring. Åtminstone gäller detta för Systembolagets viner i prisklassen 80:- SEK och uppåt, och speciellt när man passerar 100:-, även om det som säljs utan beställning i butik förstås alltid skall vara drickbart.
Men med en hyfsad vinkällare så kan man köpa flaskor i intervallet 100-200:- och lagra dem några år. Istället får man rätt lagrat ut ett vin med en kvalitet som motsvarar kanske det dubbla eller rent av tredubbla i pris. Nu tänker jag inte gå in mer exakt på lagringstider av vin, men vill man leva ståndsmässigt måste man förstås ha en vinkällare. Det är status. Att den sedan består av billiga hyllor från IKEA är en annan sak, det är flaskorna man tittar på.
En vinkällare skall förstås hålla rätt temperatur, och även vara vibrationsfri. Det senare är svårt att ordna om man bor i stan, men enklare ute på landet. Gamla källare, gärna matkällare duger antagligen utmärkt. Nog om det. Stadsbon köper en vibrationsdämpad för ändamålet konstruerad speciell vinkyl. Fast det får förstås inte plats så många flaskor i en sådan. För ett antal tusenlappar + strömförbrukning får man betala 10 – 30 000:- SEK för en vinkyl som rymmer lika lite flaskor som en IKEA-hylla för 200:-.
Man skall förstås inte gå och pilla på vinflaskorna hela tiden, så det är bra att ha en flaskhalsetikett där man ser var det är för flaska och årgång utan att behöva ta fram flaskan. Sådan går förstås att köpa. Här kunde jag infört en massa redaktionell reklam, men när 80 etiketter kostar 380:- plus att återförsäljaren vill ta 95:- i frakt så köper jag hellre en flaska La Poja för pengarna istället.
Så inspirerad av barnens pyssel gjorde jag egna etiketter istället. Dessa finns att ladda ner här som PDF.
Skriv ut, och klipp upp hålen enligt bilderna nedan. Som vanligt kassa mobilkamerabilder.
Klipp isär på längden.
Vik på mitten.
Därefter behövs bara fem snabba klipp per hål för att få flikar som viks undan när man trär på etiketten på en flaskhals.
Klipp av på tvären också.
Färdigt för användning. Ringa in relevanta årtal, ex årgång, inköpsår och året flaskan skall öppnas. Häng på flaskan i vinkällaren.
Notera IKEA-hyllan.
Vill du göra egna, så du kan låta det vara en datorskriven text istället för handskriven, så rekommenderar jag åtminstone 4cm i diameter för hålet.
Total arbetstid är högst tre minuter för nio etiketter när mallen är färdig. Då etiketter normalt kostar drygt 5:- styck att köpa har du en timpenning på 900:- SEK skattade pengar i timmen om du gör detta själv och använder mallen ovan. Med marginalskatt och sociala avgifter motsvarar det en debiterad timpenning på ca 2800:- i timmen. Lärdom för leverantörer: Ta inte 95:- i porto för något som får plats i ett vanligt kuvert.
Min vän, ni vet han vännen av ordning påtalar att skrivarpappret förstås kostar några öre, och antagligen inte håller för evigt i en vinkällarmiljö. Tja, för 900:- i timmen kan jag leva med det. Man kan förstås också skriva ut på vattenfast grövre papper av den typ som med bläckstråleskrivare blir just vattenfast och skall tåla att vistas utomhus. En bunt sådant papper kostar garanterat mindre än vad portot gör om man istället vill beställa “riktiga” flaskhalsetiketter från någon leverantör.
5 kommentarer
Är du släkt med Kurt Olsson också?
Anonym 11.50,
Har det nämnts något om släktskap i sammanhanget?
Bra tips, tackar och bockar!
Kul grej! Tack.
I aim to please. Eller åtminstone roa.
Vassego.